Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 09-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Allah don't give us what we want, instead He gives us what we need
-- Spaghetigoreng (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: azrin80
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43100

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 34
Ahli: 0
Jumlah: 34




  Yang Masuk Ke Sini
wadud: 3 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 21 hari yang lalu
muslimin23: 23 hari yang lalu
kasih_kekasih: 26 hari yang lalu
syahidatul: 29 hari yang lalu
raudhahasanah: 31 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: pandangan mengenai ASTORA JABAT


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» pandangan mengenai ASTORA JABAT

Please Mendaftar To Post


Oleh pandangan mengenai ASTORA JABAT

nilamsari82
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11716
Posting: 224
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-03-05 16:57


seringkali saya terbaca artikel yg saya rasa agak mengelirukan dengan apa yang saya belajar...sebagai contohnya apabila isu pelajar lelaki dan pompuan di rotan kat khalayak ramai..di dalam sebuah majalah astora jabat menegaskan bercinta membawa ke syurga..pelik apabila di dalam akhbar semakin ramai yang bg email or via surat yg respek ngan dia, so apa padangan semua?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nilamsari82Profil   Hantar PM kepada nilamsari82   Pergi ke nilamsari82's Website   Quote dan BalasQuote

muawwiz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.03.2005
Ahli No: 14931
Posting: 114
Dari: ardhullah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-03-05 17:42


assalamualaikum...

emmm...pasal artikel2 astora jabat sebenarnye klu kita lihat semua berjanggah dgn ape yg kita belajarkan....

sebenarnye astora jabat ni dia bljr tinggi sgt sebab tu jd mcm tu, jadi kepala dah x betul...

bc boleh tp sekadar nak tahu je lah..klu nak ambik tu mmg susah...byk yg bercanggah

mmg cinta itu membawa ke syurga...tapi dgn syarat CINTA KERANA ALLAH...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muawwizProfil   Hantar PM kepada muawwiz   Quote dan BalasQuote

nilamsari82
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11716
Posting: 224
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-03-05 17:50


bukan nak fokuskan pasal artikel tu je..tapi bila baca artikal yg ditulis, dia seolah membuatkan ramai org fikir menda tu baik je..padahal rasanya ramai yg sedia maklumkan, masalahnya..kenapa tak ramai org yg prihatin dan amik langkah segera.. dari satu ruangan di utusan malaysia setiap ahad..astora jabat jadi editor majalah Al islam.. rasa macam ramai jadikan dia idola kepadanya yang mendapat pendidikan di indonesia.

[ Posting ini telah di edit oleh: nilamsari82 pada 2005-03-18 17:51 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For nilamsari82Profil   Hantar PM kepada nilamsari82   Pergi ke nilamsari82's Website   Quote dan BalasQuote

muawwiz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.03.2005
Ahli No: 14931
Posting: 114
Dari: ardhullah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-03-05 17:56


masalah nyer org2 yg beragama ni bukan x nak sekat atau tahan...tp klu ulamak ckp kata menentang pulak...mmg susah malaysia ni...

kerajaan ni tahu tp buat x tahu...mmg susah nak cegah



Bookmark and Share

    


  Member Information For muawwizProfil   Hantar PM kepada muawwiz   Quote dan BalasQuote

nilamsari82
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11716
Posting: 224
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-03-05 18:03


ok, logik dan boleh diterima..tapi apa peranan kita sebagai org yg tahu plak..takkan kita nak biarkan org seperti dia tumbuh macam cendawan..itukan dah termasuk dalam tanda2 dunia akhir zaman.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nilamsari82Profil   Hantar PM kepada nilamsari82   Pergi ke nilamsari82's Website   Quote dan BalasQuote

beecological
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14621
Posting: 250

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 18-03-05 18:16


Quote:

On 2005-03-18 17:50, nilamsari82 wrote:
bukan nak fokuskan pasal artikel tu je..tapi bila baca artikal yg ditulis, dia seolah membuatkan ramai org fikir menda tu baik je..padahal rasanya ramai yg sedia maklumkan, masalahnya..kenapa tak ramai org yg prihatin dan amik langkah segera.. dari satu ruangan di utusan malaysia setiap ahad..astora jabat jadi editor majalah Al islam.. rasa macam ramai jadikan dia idola kepadanya yang mendapat pendidikan di indonesia.

[ Posting ini telah di edit oleh: nilamsari82 pada 2005-03-18 17:51 ]



nyatalah mata pena itu lebih tajam drpd mata pedang....
------
saye paling tak setuju dgn ape yg ditulis dlm majalah al-islam..."hanya utk mereka yg mahu berfikir"
isu2 dlm tuh kekadang terlalu "tinggi" tuk dibahaskan dlm majalah yg terhad ruangannyer!! seharusnyer kalo nak bahaskan tang bende2 agama merujuk pade kitab2 mukhtabar,adekanlah forum terbuke seperti di supermarket atau mane2 lah...tak seswai betul menggunakan majalah sbgi wasilah tuk berbahas,sbb sgt2 terhad!!!...mungkin niat murni si astora tuh inginkan org buka minda n bace!tapi hakikatnyer die kene pk gak pembace majalah tuh bukannyer sumer tau tang ilmu agama nih...tak bleh ler nak buat artikel/sebar kan fakta secare umum the statedkan pulak drpd mane diambil segale petikan tuh(sebagai nak nguatkan kepercayaan org terhadap tulisannyer) saye cukup bengang btollah ngan tulisan die bab tudung tuh paneh betoll bende yg mudah dah jadi berbelit!

wallahu'alam

[ Posting ini telah di edit oleh: beecological pada 2005-03-18 18:19 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For beecologicalProfil   Hantar PM kepada beecological   Quote dan BalasQuote

fiza_fizi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.03.2005
Ahli No: 15184
Posting: 126
Dari: ~~negeri tercinta

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-03-05 21:17


mungkin dia dah tak betul...ataupun sebab duit kut....kalau tak pun pandangan dia berdasarkan pemikiran logik nyer jer....tak tahu nak kater.......baca boleh kut nak pecaya boleh gak...yang betul jer la....

Bookmark and Share

    


  Member Information For fiza_fiziProfil   Hantar PM kepada fiza_fizi   Pergi ke fiza_fizi's Website   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 18-03-05 22:02


saya tak suka ngan artikel astora....

banyak sangat yang bercanggah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

putrakedah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 810
Posting: 68
Dari: kedah

syria  


posticon Posting pada: 19-03-05 09:58


,ana pun sependapat dgn sahabat semua,kita tak mahu memburukkan2 seseorang muslim itu tapi inilah saranya untuk kita sama2 saling ambil berat terhadap apa yang berlaku.Astora jabat telah banyak mengelirukan dan memecah belahkan masyarakat,ini sangat bahaya terutamanya untuk masyarakat umum,mungkin d sini kita boleh pulau Al-Islam dan rasanya banyak lagi majalah lain seperti Dewan Agama dan Falsafah atau ruangan soal jawab islam yang boleh kita jadikan bacaan.Sekadar itu pendapat ana.wslm

[ Posting ini telah di edit oleh: putrakedah pada 2005-03-19 10:00 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For putrakedahProfil   Hantar PM kepada putrakedah   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-03-05 17:54


Bergurulah kepada ramai alim ulama', bukan hanya satu jek..AStora tu tolak tepi lah...byk mengeluarkan info2 dari hadis dhair dan diragui ketepatannya...Usul fiqhnya dan lari dari apa yang telah digariskan oleh imam mazhab assafie...

Berhujah berdasarkan al-quran, hadith ( bukan hadis maudu'), ijma' dan qias...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

pengembara_firdausi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14784
Posting: 185
Dari: dunia kemahasiswaan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 19-03-05 18:14


org agama nih...setakat mana aku kenal walaupun kurang hensemnyer...tapi mukanyer bercahaya...dan hati senang bilr tengok apatahlagi ulamak.
aku tanya korang"pernah tgk muka astora jabat?"
hehhe...korang cari gambar dier...then korang komen sendiri.tuh tentang zahir jer.
korang pernah baca tulisan dier yg menyatakan siksaaan kubur tiada dan tidak adil?kalau korang baca..geramm jer...

Bookmark and Share

    


  Member Information For pengembara_firdausiProfil   Hantar PM kepada pengembara_firdausi   Quote dan BalasQuote

beecological
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14621
Posting: 250

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 19-03-05 18:26


pernah gak tgk muke die..kat dlm majalh al islam..time tuh kecoh pasal die letak jawatan as editor majalah al islam...bulan bape nyer keluaran tak engat le...tapi alah,gambar kat kertas,tak jelas ler...die tgh duk atas batu

Bookmark and Share

    


  Member Information For beecologicalProfil   Hantar PM kepada beecological   Quote dan BalasQuote

edlin
WARGA SETIA
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 10459
Posting: 411
Dari: sg

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-03-05 18:27



ada gak orang cam tuh....!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For edlinProfil   Hantar PM kepada edlin   Quote dan BalasQuote

HAMBEALLAH
Warga Rasmi
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7746
Posting: 15
Dari: muka bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-03-05 00:48


EMM.ASTORA ASTOA, kenapela kau suke bg orng islam hilng yakin pd islam..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For HAMBEALLAHProfil   Hantar PM kepada HAMBEALLAH   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 20-03-05 01:26




ana teringat kata-kata Ustaz Ismail Kamus...

ASTORA - dari kalimah ustur jama' asatir iaitu dongengan

JABAT - dari kalimah jibti wat taghut iaitu adik beradik taghut...

jadi

ASTORA JABAT - dongengan taghut

sendiri mau ingatlah astora...



Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

beecological
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14621
Posting: 250

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 20-03-05 13:18


Quote:

On 2005-03-20 01:26, ABg_IMaM wrote:


ana teringat kata-kata Ustaz Ismail Kamus...

ASTORA - dari kalimah ustur jama' asatir iaitu dongengan

JABAT - dari kalimah jibti wat taghut iaitu adik beradik taghut...

jadi

ASTORA JABAT - dongengan taghut

sendiri mau ingatlah astora...





wahh bagusle info nih... menambah vocab

Bookmark and Share

    


  Member Information For beecologicalProfil   Hantar PM kepada beecological   Quote dan BalasQuote

khairi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 920
Posting: 147
Dari: ::selatan semenanjung::

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-03-05 23:52


lepas baca ape yang die tulis dalam paper tu je dah malas nak bace lagi...nikan plak nak beli al-islam tu...tapi kadang2 best gak baca sebab boleh buat kita pikir yang ada macam2 jenis manusia kat atas muka bumi ni...dan jenis macam die adalah salah satu daripada yang pelik....so kadang2 kita boleh dapat ambik pengajaran...yelah, oarang yang belajar tinggi2 macam die pun boleh bagi kenyataan yang x relevan dan bercanggah dengan apa yang kita semua belajar..mungkin gak die dah terbelajar lebih dari orang lain....

[ Posting ini telah di edit oleh: khairi pada 2005-03-20 23:55 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairiProfil   Hantar PM kepada khairi   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-03-05 12:25


jangan sesekali percayakan orang macam tu..dia tu dah disahkan murtad..buat apa lagi baca artikel dia..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-03-05 13:38


Hmm...inilah yg dinamakan fitnah akhir zaman...

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

muallim
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2005
Ahli No: 13816
Posting: 264
Dari: Sekinchan

Selangor  


posticon Posting pada: 24-03-05 14:30


dari dulu memang mcm tu...
ambil sebahagian tolak sebahagian...
jadi semua topiknya atau tulisannya tidak lengkap...
kadang2 boleh jadi jenaka bila baca...

yang bahayanya sekiranya orang jahil membacanya...
makin ramailah yang makin jahi...
berdoalah semoga Allah memberi petunjuk kepadanya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muallimProfil   Hantar PM kepada muallim   Pergi ke muallim's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.13333 saat. Lajunya....