Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-06-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Ketahuilah kiranya kebahagiaan orang yang dikuasai oleh kemalasan, maka beratlah mereka untuk berjuang, berlatih dan bekerja untuk sucikan diri dan akhlak."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 38
Ahli: 0
Jumlah: 38




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 16 hari yang lalu
Daeng_Jati: 36 hari yang lalu
Kang: 40 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: renungkan


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» renungkan

Please Mendaftar To Post


Oleh renungkan

ndb
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.10.2006
Ahli No: 27051
Posting: 61
Dari: KUALA TERENGGANU

Terengganu  


posticon Posting pada: 30-04-08 12:13


Sila baca..
moga-moga Allah SWT ampunkan dosa kita..

with warmest regards,



Assalamualaikum wbt



Pernah tak dapat sms atau email sebegini?

Assalamualaikum,

Yaasin, Walqura-nilhakim. Innakala minalmursalin. A'lasiratil
mustaqim.
Tanzilal azizirrahim. Litunziraqaumamma unzila aba uhum fahum
ghafilun.
Kirim surah Yaasin ini kepada 7 insan berugama islam. Insya Allah esok
saudara
akan menerima khabar yang baik, gembira dan rezeki anda sentiasa
berada di
tangan anda.


---------------------------------

Aku secara peribadi dah terima sms ayat yang seperti di atas. Dan ini
kali kedua through email pula.

apa yang aku nak bagitau kat sini ialah, udah2 lah tu umat ISLAM di
bolak-balik kan. Mari kita ambik sedikit pengajaran dari kes-kes ini.

Pesan dari aku (yang ilmu tak seberapa ini). Hentikan lah apa-apa saja
surat bercorak surat berantai ini. Kerana ini adalah perkara2 yang boleh
melemahkan umat Islam dari dalam.

Lalu aku terus reply kepada si pemberi tadi agar berhenti berbuat demikian.
Malah tolong pulangkan balik pesanan kepada mereka yang telah
mengedarkannya! (Celaka org yang memulakan ini!)

1) Once, kita forward email @ SMS sebegini, kita dah percaya
(beriktikad) bahawa dengat kudrat aku menghantar SMS ini. Aku akan dapat
khabar baik & rezeki. Bukan Qudrat & Iradat ALLAH.

2) Tanpa menyemak, kes ini terdapat kesalahan ejaan pada ayat dari surah
yaasin ini. Sila semak Litunziraqaumamma unzila aba uhum fahum ghafilun.
org yang tiap-tiap malam baca surah yaasin pun boleh terkesima dengan
kesalahan ejaan ini.

3) Kesalahan ejaan unzila yang sepatutnya unzira ini, berlaku dalam kedua2
email & sms yang saya terima. maka saya pasti ianya disengaja kan. Tapi
atas dasar apa? Kalau kita perhatikan unzila aba uhum ini bermaksud = di
TURUNkan BAPA Kamu. Bapa = father. Saya khuatir ia mahu menyelindungkan
ayat ISA yang diturunkan??? sedangkan maksud YAASIN yang suci tadi
adalah terlalu amat jauh dari ini!!! Cilaka kamu yang menghantar ini!
AWAS! buat semua muslim!.

Pesanan ringkas saya,

Apa saja yang bersifat surat berantai, tolong tolak.

Apa saja yang melibatkan perkara2 shortcut, tolong tolak. kalau aku send
sms dapat pahala, kalau aku reply dapat rezeki - KEPALA HANGGUK ENGKAU!
Ini perkara serious beb, ini AQIDAH!

Apa saja yang melibat kan ayat2 Al-Quran. Tolong semak!

Kalau ada org datang rumah kerumah, jual ayat quran pun tolong tolak. Jam
ada ayat QURAN ke...

Orang buta minta sedekah - sedekah boleh bagi - tapi kalau dia bagi
sticker ayat QURAN, tolong bagi dia balik.

Kerana kita khuatir, di sini bermulanya benda-benda yang tak betul. Kerana
saya pernah dapat ayat seribu DINAR yang salah eja ini selepas bagi
derma kat seorang pakcik tu!!

kat sekeliling kita dah banyak org cuba pesong kan AQIDAH kita secara
halus, pesong ayat Quran! Walaupun mereka takkan mampu menghapuskan
KALAM ALLAH ini. Tapi kita sebagai umat ISLAM mestilah Peka!!

Ayat2 Al-Quran bukanlah selayaknya di perjual beli. TAK semurah itu
BEB!! Kalau kau nak bagi apa saja yang ada kaitan dengan ayat Quran,
sepatutnya FREE! Jam Quran ke, apa ke, bagi free lah! Unless kita betul-betul
sure yang kualitinya baik, ayat nya disemak maka OK! MENJAJA
AYAT2 QURAN dengan cara sebegini adalah, menempatkan ianya bukan pada
tempat. Ia bukan balasan untuk kita menderma RM1.

So, tolong lah sampai2 kan pesanan aku ini, semoga ALLAH yang lebih layak
nak balas kat kita, rezeki ke, berita gembira ke?... So apa lagi... send
lah kat 7 org ke, 70 ribu orang pun tak mengapa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ndbProfil   Hantar PM kepada ndb   Pergi ke ndb's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.094327 saat. Lajunya....