Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 26-06-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Akan sentiasa ada yang memperbodohkan selagi masih ada yang rela diperbodohkan
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 51
Ahli: 0
Jumlah: 51




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 13 hari yang lalu
Daeng_Jati: 33 hari yang lalu
Kang: 37 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: dimana silapnya pendidikan agama terutama pelajar sekolah ugama


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» dimana silapnya pendidikan agama terutama pelajar sekolah ugama

Please Mendaftar To Post


Oleh dimana silapnya pendidikan agama terutama pelajar sekolah ugama

aini_kkpp
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30092
Posting: 23
Dari: pahang

blank  


posticon Posting pada: 08-06-07 21:55


semakin hari,negara semakin maju tetapi umat islam semakin mundur.apa yang ingin saya perkatakan permasalahan berlaku dalam diri saya,saya mengaku banyak perkara yang masih tidak di ketahui,syabas saya ucapkan kepda mereka yang telah mendapat pendidikan disekolah agama sehingga peringkat tertinggi?

tetapi permasalahan yang berlaku mengapa pelajar sekolah aliran agama,belajar bahasa arab tidak berani kedepan untuk menjadi imam,tidak kiralah lelaki,mahupun perempuan,
sehinggakan berlakunya perbalahan antara satu samal lain,dan sering kali alasan di berikan adalah tidak yakin,tak reti baca doa..wajarkah perkara seperti ini berlaku???

ketika solat tarawih pada bulan ramadhan,permasalahan semakin ketara apabila imam dan bilal sukar dicari,
keadaan seperti ini mungkin tidak berlaku di tempat anda ?

Bookmark and Share

    


  Member Information For aini_kkppProfil   Hantar PM kepada aini_kkpp   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 08-06-07 23:50


Assalamualaikum...
Mungkin pernah kedengaran...tapi setakat ni alhamdulillah tidak berlaku lagi di tempat saya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

najah85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26692
Posting: 338
Dari: kuantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-06-07 02:28


hmmm...susah juga nak cari punca nya...ilmu dah ada..
bila nak suruh amalkan tak boleh...
sistem pendidikan tak salah..
yang salah mereka yang berilmu tanpa amal..
tak pun sekolah2 agama ni kena wajibkan kursus iman/imamah kat sekolah masing-masing..nanti xlah takut2 nak jadi imam..hehehe..sekadar pandangan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah85Profil   Hantar PM kepada najah85   Quote dan BalasQuote

graduanislam22
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.01.2007
Ahli No: 28041
Posting: 343
Dari: selayang

egypt  


posticon Posting pada: 09-06-07 07:18


mungkin antara kelemahan yang ada pada pelajar2 agama sekarang..mereka malu kehadapan..kadangkala merasa diri terlalu lemah..siapa yang sering menjatuhkan maruah mereka? sikit-sikit pelajar agama..

saya sokong saudara najah85, ini adalah masalah yang paling berat yang menimpa pelajar agama..belajar tanpa amal ibarat pohon tidak berbuah..
kadangkala fikrah beberapa golongan dalam pelajar agama ini telah dirosakkan beberapa golongan.. depan mata kepala saya sendiri, bila tertubuhnya kelab **** luar negara disini, semakin rosak akhlak segelintir pelajar disini..kadang-kadang sekali pandang nampak macam kutu lepak kat bukit bintang saja..dah tak nampak macam bakal imam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For graduanislam22Profil   Hantar PM kepada graduanislam22   Pergi ke graduanislam22's Website   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 09-06-07 16:05


dalam hal mcam ni sistem pendidikan tu tak salah yang salah pengamal dan penuntutnya yang tidak mempunyai keyakinan untuk mengamalkan apa yang dipelajari itu..

waallahua'alam


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

graduanislam22
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.01.2007
Ahli No: 28041
Posting: 343
Dari: selayang

egypt  


posticon Posting pada: 09-06-07 19:17


ya, betul :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For graduanislam22Profil   Hantar PM kepada graduanislam22   Pergi ke graduanislam22's Website   Quote dan BalasQuote

comelbest
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30062
Posting: 65
Dari: nilai

mauritius  


posticon Posting pada: 14-06-07 00:54


ibu bapa lebih penting ambil peranan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For comelbestProfil   Hantar PM kepada comelbest   Pergi ke comelbest's Website   Quote dan BalasQuote

diella
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.12.2006
Ahli No: 27880
Posting: 219
Dari: alor star

Kedah  


posticon Posting pada: 21-06-07 09:43


Pada 14-06-07 00:54 , comelbest posting:

!!! QUOTE !!!

ibu bapa lebih penting ambil peranan...


dan yang lebih penting adalah kesedaran student itu sendiri..
jangan lupa asal usul kita sekolah agama..
:)


-----------------
Every closed eye is not sleeping and every open eye is not seeing


Bookmark and Share

    


  Member Information For diellaProfil   Hantar PM kepada diella   Pergi ke diella's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 23-09-07 23:09


...............mana budak-budak yang sekolah agama..tak mahu jawab ka???... jernihkan maruah anda..tak ada lagi frasa 'as-sukut alamatur redha..' lagi buat masa sekarang..semua perlukan penjelasan agar dapat memperbetulkan mana yang silap.. :-|


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/
[ Telah diedit oleh: syemarly pada 23-09-07 23:11 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

alhikam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31028
Posting: 361
Dari: Syamal

Perlis  


posticon Posting pada: 23-09-07 23:24


Pada 23-09-07 23:09 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

...............mana budak-budak yang sekolah agama..tak mahu jawab ka???... jernihkan maruah anda..tak ada lagi frasa 'as-sukut alamatur redha..' lagi buat masa sekarang..semua perlukan penjelasan agar dapat memperbetulkan mana yang silap.. :-|



kadang-kadang pandangan orang silap ... nak jadi imam bacaan mesti ok . Jadi tak perlu tunggu yang belajar agama . Sesiapa yang bacaan nya menepati tajwid dan berkebolehan seperti suara dsbnya boleh juga dipelawa untuk menjadi Imam . kadang-kadang yang belajar agama .. bukan semua dalam bidang agama tu .

Bookmark and Share

    


  Member Information For alhikamProfil   Hantar PM kepada alhikam   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 23-09-07 23:32


Pada 23-09-07 23:24 , alhikam posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-09-07 23:09 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

...............mana budak-budak yang sekolah agama..tak mahu jawab ka???... jernihkan maruah anda..tak ada lagi frasa 'as-sukut alamatur redha..' lagi buat masa sekarang..semua perlukan penjelasan agar dapat memperbetulkan mana yang silap.. :-|



kadang-kadang pandangan orang silap ... nak jadi imam bacaan mesti ok . Jadi tak perlu tunggu yang belajar agama . Sesiapa yang bacaan nya menepati tajwid dan berkebolehan seperti suara dsbnya boleh juga dipelawa untuk menjadi Imam . kadang-kadang yang belajar agama .. bukan semua dalam bidang agama tu .



betul tu..tak semestinya yang boleh jadi imam tu budak study agama saja..sesiapa saja yang cukup syarat boleh jadi..dan jangan sesekali blame budak study agama tanpa fakta..lagipula biasanya benda kecik pun boleh jadi isu besar bilamana ia membabitkan budak sekolah agam..padahal..budak yang bukan study agama lagilah teruk sebenranye...kan?? :roll:


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 24-09-07 01:22


huhuhu.dia cabar kepada bebudak sekolah agama ke.lepasan sekolah agama tak boleh jawab ke.

selalu kita lihat,bebudak sekolah agama ni kadang tak berapa gemar mahu tampil kehadapan untuk menjadi imam.kadangkala pula,lebih suka menyuruh orang lain.sebenarnya mungkin waktu tu dia beranggapan ada orang yang lebih layak dari dia.mungkin dia nampak ada orang tua yang pada anggapannya lebih mengetahui.jadi mungkin dia memberi penghormatan kepada orang yang lebih tua tersebut.

kemungkinan yang lain pula ialah bebudak sekolah agama kurang keyakinan dalam diri.mungkin sewaktu disekolah agama tersebut,pelbagai peraturan yang dibuat.bila ada yang nak bangkang sikit ataupun nak langgar peraturan,ayat Al-Quran taat kepada Allah dan taat kepada Rasul,serta pemimpin di kalangan kamu digunakan untuk menyuruh pelajar tersebut tak langgar peraturan.jadi bebudak sekolah agama ni jadi kurang agresif sedikit menyebabkan keyakinan dirinya kurang untuk membuat sesuatu perkara.ini disebabkan mereka telah terlatih untuk berfikir dengan lebih panjang sebelum membuat sesuatu perkara.

saya percaya,pelajar aliran biasa lebih terdedah kepada persekitaran dan lebih agresif berbanding pelajar sekolah agama kan.kadang kala ada pelajar aliran biasa yang lawan cakap cikgu dan perbuatan melanggar peraturan sekolah yang lain ini menyebabkan keyakinan dalam diri menjadi lebih tinggi.ini kerana dia yakin dengan diri dia dan tak peduli walau kena hukuman sekali pun.yang penting,kehendak dirinya mesti dipenuhi.lagipun,pelajar seperti ini terdedah kepada cabaran dan menjadi lebih agresif dalam sesuatu hal.

sebagai contoh,sekelompok pelajar universiti yang biasa bergaul sosial bebas menjadi lebih berani untuk melawan dengan pihak kewangan universiti apabila pihak bendahari lewat atau cuba menipu pelajar berbanding pelajar yang sentiasa menjaga diri sendiri dari bergaul bebas.bukan bermaksud nak merendahkan orang yang menjaga diri sendiri ni cuma kalau boleh,berani lawan sampai menang.mereka lebih berani kerana keyakinan diri mereka telah dibina dan tertanam kukuh serta tahu apa yang mereka inginkan.

kalau lah sekiranya kedua-dua situasi ini dapat digabungkan,alangkah indahnya yang bakal terjadi.pelajar berpengetahuan dalam agama dapat ajar pelajar yang kurang tahu tentang agama dan begitulah sebaliknya dengan mengajar pelajar aliran agama ini menjadi lebih agresif dalam menuntut hak mereka.

untuk mengatasi masalah ini,pelajar itu sendiri perlu sentiasa bersedia dan berani ke hadapan tak kira untuk menjadi imam ataupun bilal.tanamkan keyakinan dalam diri.satu cara yang paling mudah adalah dengan melakukan public speaking secara spontan.keyakinan dalam diri memang mengambil masa untuk dibentuk.ilmu banyak,cuma mungkin dia tak tahu macam mana nak sampai kan ilmu kepada orang lain.jadi,kepada memana jemaah ataupun para sahabat,kalau boleh,adakan lebih banyak public speaking.ataupun suruh dia kasi ceramah secara spontan.bukan bermaksud nak memalukan dia tapi nak ajar dia bina keyakinan diri.

wallahu'alam

:roll:

*Kenapa dalam thread bahagian kaki jiwang karat?


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =
[ Telah diedit oleh: trouver_99 pada 24-09-07 01:24 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-09-07 01:57


kadang-kadang, ilmu tinggi sangat pun susah juga ya???

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

Qaisar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2006
Ahli No: 27543
Posting: 266
Dari: Darul Aman

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-09-07 07:14


ai.., pukul rata nampak..
hm.. dalam setandan pisang, bukan semuanya elok, bukan semuanya buruk..
saya pelajar sekolah agama di kedah.
sekarang jadi YDP persatuan di USM, dan insya allah masih aktif dalam bidang keagamaan.. bukan nak banggakan diri, tapi jangan pukul rata.. adakah dengan sebab tak budak imam tarawih boleh sangkut dengan budak sekolah agama? realitinya, ramaikah yang begitu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For QaisarProfil   Hantar PM kepada Qaisar   Quote dan BalasQuote

NurAihana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.09.2007
Ahli No: 31065
Posting: 91
Dari: Kuala Lumpur

Selangor  


posticon Posting pada: 24-09-07 08:04


institusi kekeluargaan pun tak teguh dah sekarang ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurAihanaProfil   Hantar PM kepada NurAihana   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 24-09-07 08:42


trouver_99..idea yang bernas..
qaisar..memang selalunya sekelompoh golngan tu dipukul raya..kiranya kerna nila setitik rosak susu sebelanga..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-09-07 10:13


eh, budak sekolah agama bukan semuanya boleh jadi imam yang baik, kadang-kadang budak aliran bukan agama lagi hebat bacaan Al-Qurannya, betul tak?

kita kena tengok siapa lebih awla untuk jadi imam pada sesuatu masa itu, kalau kita dah yakin kita antara imam yang terbaik pada masa itu, sila lah tampil ke depan.

saya rasa geram tiap kali ada imam yang "kurang" dari segi bacaannya naik jadi imam solat, sedangkan pada masa itu ada lagi orang lain yang lebih layak untuk jadi imam.

title "imam" bukan milik pelajar bidang agama saja, siapa2 pun kalau ada kelayakan boleh jadi imam.

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-09-07 10:21


.. menjadi Imam bukan perkara yang boleh dibuat main-main.. banyak kriteria2 yang perlu diambil kira kan.. andai tidak sah dan sebagainya kita akan tanggung makmum2 sekali.. jadi kalau tiada keyakinan maka lebih baik kita merendah diri dan memberi kepada mereka2 yang lebih layak.. sekolah agama atau tidak bukan kayu pengukur bagi ilmu agama seseorang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

syazmi_8283
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31034
Posting: 141
Dari: melaka

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 24-09-07 10:44


perkara ni tidak lah terlalu rumit kerana setiap masjid dan surau telah di lantik ahli jawatankuasa nya. masalah imam dan bilal susah hendak dicari sepatutnya tidak ada masalah kerana jabatan agama akan lebih awal melantik organisasi itu ketika petempatan didirikan..........
dmaner2 tempat terdapat 2imam dan 2bilal jadi perkara ini tidak lah menjadi masalah rasanya....kita tidak boleh hendak salah kan pada sesiapa kerana sebelum kita menuding jari pada orang lain kita perlu lihat pada diri kita dahulu......
-Kenapa kita sendiri tidak melantik diri kita jadi imam atau bilal sebelum menuding jari pada orang lain????
-perkara itu yang patut direnung kan.........
-kalau tidak tahu kita perlu belajar......

kawan-kawan kita fikir kan lah, adakah kita asyik hendak menuding jari pada orang lain??? sedangkan kesilapan itu bermula pada diri sendiri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syazmi_8283Profil   Hantar PM kepada syazmi_8283   Pergi ke syazmi_8283's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-09-07 10:50


.. bagi aku lah kan.. aku akan menolak dengan hormat andai aku tidak yakin dengan kemampuan diri aku.. sebab kita lebih kenal diri sendiri kan.. tapi betul cakap kawan kita.. kalau tidak tahu kita belajar.. kalau tidak macam mana hendak mengimamkan keluarga kita nanti.. tepuk dada tanya selera..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 24-09-07 10:54


kadang-kadang masyarakat yang pandang tinggi akt budak study agama ni..konon hebat..tapi bagi orh yang empunye diri tu punyelah tawadhuk sangat..silap hari bulan boleh jadi tension org tu..padahal dia tak lah sepetimana yang org pandang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 24-09-07 12:28


Pada 24-09-07 01:22 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

huhuhu.dia cabar kepada bebudak sekolah agama ke.lepasan sekolah agama tak boleh jawab ke.

selalu kita lihat,bebudak sekolah agama ni kadang tak berapa gemar mahu tampil kehadapan untuk menjadi imam.kadangkala pula,lebih suka menyuruh orang lain.sebenarnya mungkin waktu tu dia beranggapan ada orang yang lebih layak dari dia.mungkin dia nampak ada orang tua yang pada anggapannya lebih mengetahui.jadi mungkin dia memberi penghormatan kepada orang yang lebih tua tersebut.


setuju!!!

!!! QUOTE !!!


kemungkinan yang lain pula ialah bebudak sekolah agama kurang keyakinan dalam diri.mungkin sewaktu disekolah agama tersebut,pelbagai peraturan yang dibuat.bila ada yang nak bangkang sikit ataupun nak langgar peraturan,ayat Al-Quran taat kepada Allah dan taat kepada Rasul,serta pemimpin di kalangan kamu digunakan untuk menyuruh pelajar tersebut tak langgar peraturan.jadi bebudak sekolah agama ni jadi kurang agresif sedikit menyebabkan keyakinan dirinya kurang untuk membuat sesuatu perkara.ini disebabkan mereka telah terlatih untuk berfikir dengan lebih panjang sebelum membuat sesuatu perkara.

saya percaya,pelajar aliran biasa lebih terdedah kepada persekitaran dan lebih agresif berbanding pelajar sekolah agama kan.kadang kala ada pelajar aliran biasa yang lawan cakap cikgu dan perbuatan melanggar peraturan sekolah yang lain ini menyebabkan keyakinan dalam diri menjadi lebih tinggi.ini kerana dia yakin dengan diri dia dan tak peduli walau kena hukuman sekali pun.yang penting,kehendak dirinya mesti dipenuhi.lagipun,pelajar seperti ini terdedah kepada cabaran dan menjadi lebih agresif dalam sesuatu hal.


setuju jugak!!! tapi tak sesuai sangat dijadikan contoh dan pemimpin ni...ada bahayanya na...tapi, ada juga baiknya..tengoklah..yang mana kuat..

!!! QUOTE !!!



*Kenapa dalam thread bahagian kaki jiwang karat?



hihi... :lol: mungkin kerana disebabkan banyak sangat manusia yang terjerumus ke dalam lembah ke'jiwa'an ni..menyebabkan ramai tak mampu menjadi 'imam' yang baik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 24-09-07 12:46


Assalamualaikum wwt...

Merujuk kepada soalan:dimana silapnya pendidikan agama terutama pelajar sekolah ugama..

Hmmm..bagi ana pendidikan agama tak perlu disalahkan kerana piagam pembentukannya mengikut garis panduan yang telah ditetapkan..

Masalah ini timbul berpunca dari diri pelajar itu sendiri..kurangnya usaha,disiplin dan motivasi diri yang lemah merupakan batu penghalang bagi pelajar tersebut untuk hidup maju dan cemerlang...

Sikap ini perlu diubah..betulkan diri dahulu sebelum membetulkan suasana disekitar... :roll:


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 24-10-07 11:12


:bunga: Assalamualaikum :-)

diri sendiri patut ambil inisitif sendiri, jauhkan, ilmu di amalkan dan jangan di pengaruh..kata ada ilmu tinggi, gunakan sebaik mungkin


-----------------
don't forget to say THANK YOU ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

dziaulhaq
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2004
Ahli No: 12403
Posting: 563
Dari: perut IBU

singapore   avatar


posticon Posting pada: 22-12-07 13:38


:: tah lah :kelip:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For dziaulhaqProfil   Hantar PM kepada dziaulhaq   Quote dan BalasQuote

baikhati
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25177
Posting: 77
Dari: taiping

Perak  


posticon Posting pada: 22-12-07 21:42


yang penting penghayatan ilmu dan amal... ada kawan 'jauh' entah pergi ke mana.. beza berbanding di sekolah antara pelajar contoh akhlak, bahasa arab, taranum dll...saya bertanya 'Kenapa boleh jadi macam ni?' ... jawapan dengan mudah, kerana faktor suasana kerja... sedih.. :-( UJIAN

Bookmark and Share

    


  Member Information For baikhatiProfil   Hantar PM kepada baikhati   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.130886 saat. Lajunya....