Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-05-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Every closed eye is not sleeping and every open eye is not seeing

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 58
Ahli: 0
Jumlah: 58




  Yang Masuk Ke Sini
Abdullah: 22 hari yang lalu
muslimin23: 25 hari yang lalu
MTMKi: 38 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 51 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: hafiz al quran bercinta dgn ramai pompuan???


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» hafiz al quran bercinta dgn ramai pompuan???

Please Mendaftar To Post


Oleh hafiz al quran bercinta dgn ramai pompuan???

asBesTosss
Warga Rasmi
Menyertai: 16.09.2003
Ahli No: 3589
Posting: 8

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-12-03 13:25


,
apa pendapat korang pasal issue nih?ana banyak dengar pasal budak2 sekolah arab bercinta....konteks bercinta di sini maksud ana ialah...bercinta sehingga membawa kepada perkara lagha....
semalm kawan ana bercerita pasal kawan dia..kawan dia nih hafiz al-quran...tapi,main pompuan...ana terfikir,masya allah...kalu org yg rapat dgn al-quran boleh buat,apa lagi kalu budak2 sekolah biasa?ana pun tak tahu apa nak jadi ngan budak2 zaman sekarang...
apa pandangan korang semua???...sebenarnya ana banyak dengar cerita pasal2 budak hafiz nih...ana nak mintak laa pandangan orang-orang yang kesah pasal benda2 macam nih........


Bookmark and Share

    


  Member Information For asBesTosssProfil   Hantar PM kepada asBesTosss   Quote dan BalasQuote

kaze
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4270
Posting: 1592
Dari: Tawau - Seri Kembangan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-12-03 14:27


topic ni salah forum kot..

:: psal topic no komen kot.. sbb takut kita salah tuduh..

-----------------
kaze tech

Bookmark and Share

    


  Member Information For kazeProfil   Hantar PM kepada kaze   Pergi ke kaze's Website   Quote dan BalasQuote

shafawi78
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 282
Posting: 285
Dari: Bukit Mertajam

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-12-03 17:19




selagi bernama manusia.... tak de yg maksum kecuali Rasulullah SAW.......

cuma, tugas kita.... elak diri berbuat maksiat, dan tegur sahabat kita semampu mungkin dgn berhikmah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shafawi78Profil   Hantar PM kepada shafawi78   Pergi ke shafawi78's Website   Quote dan BalasQuote

zero_cool
WARGA SETIA
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1142
Posting: 586
Dari: TOYOME

japan   avatar


posticon Posting pada: 12-12-03 18:52


budak tahfiz takleh bercinta ke?
kalo bercinta tue takleh nak komen la sbb tue hak individu. tp kalo dah sampai main pompuan takleh jadi la tue.

-----------------
[IMG]http://www.circles99.com/elements/album/circles/00031327/00050484/signukhwah3.jpg[/IMG][IMG]http://www.geocities.com/sutajio_76/motoku.txt[/IMG]

Bookmark and Share

    


  Member Information For zero_coolProfil   Hantar PM kepada zero_cool   Quote dan BalasQuote

permata_islam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4241
Posting: 132
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 12-12-03 23:25


tu lah..kenalan ana mcm tu gak..dia ni dok habaq berkwn ajer ngan al hafiz tu...hish..apa nak jadi..dah byk kali bg nasihat dah..tiap2 hari dok sms & talifon jer ngan bdk tu..apalah nak jd..sekejap kata off...tapi tgk2 on pulak..hai...hafal al-quran tp jd mcm ni...apa nak jd lah ngan remaja zmn skrg ni..tak menggunakan ilmu yg ada ngan sebaik-baiknya..
tp pasti tak semua kan al hafiz mcm tu kan?jgn terasa pulak ye..

Bookmark and Share

    


  Member Information For permata_islamProfil   Hantar PM kepada permata_islam   Pergi ke permata_islam's Website   Quote dan BalasQuote

soulsealer
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.12.2003
Ahli No: 5654
Posting: 30
Dari: Serambi Makkah

uk   avatar


posticon Posting pada: 12-12-03 23:49



hurm..gejale nyer..psl..nature manusia nk berkasih syg...n..biase skola tahfiz ni..laki jerk..tu yg timbul perasaan nk tau tuh..tu komen dr ku..huhu..w`slm..

Bookmark and Share

    


  Member Information For soulsealerProfil   Hantar PM kepada soulsealer   Pergi ke soulsealer's Website   Quote dan BalasQuote

KaORi_KeNSHiN
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.07.2003
Ahli No: 2443
Posting: 52
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-12-03 23:49


assalamualaikum...

ana pun ade b'kwn dgn sorang dak hafiz dr t'ganu. kebetulan dia anak murid abg ipar sy kat sana. ok la gak kwn dgn dia. dia ade kasi nasihat, suruh jaga diri kat kl nie, ikut nasihat mak ayah, bincang pasal isu murtad dgn dia,ajar sy ape yg dia blaja . tp terkejut gak satu ari tu sbb dia kate nak dtg uia pastu dia kate nak jumpe. apalagi tersirap darah sy. siap ajak gi mkn kat luar tp nasib baik la dia tak dtg uia lagi.hehehe selamat. tp overall dia ok. ukhwah tu kan indah jika b'temu & b'pisah kerna ALLAH. wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For KaORi_KeNSHiNProfil   Hantar PM kepada KaORi_KeNSHiN   Pergi ke KaORi_KeNSHiN's Website   Quote dan BalasQuote

sunwukong
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.12.2003
Ahli No: 5658
Posting: 122
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 13-12-03 01:20


hafiz bukannya ma'sum

Bookmark and Share

    


  Member Information For sunwukongProfil   Hantar PM kepada sunwukong   Pergi ke sunwukong's Website   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-12-03 11:11


erm... hafiz jugak manusia biasa. tapi.. seelok2nya mereka kena jaga perangai supaya tak nampak luar biasa.

p/s:topik ni salah landing..
wassalam

-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

bocheh
Warga Rasmi
Menyertai: 13.12.2003
Ahli No: 5666
Posting: 1
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-12-03 12:50


.

Ana tak nafikan benda nih berlaku,kerana yang mlakukannya sahabat baik ana sndiri.
Walau apapun, a'la kulli hal,ana harap benda ni di ambil iktibar oleh yg terlibat,juga sebagai peringatan KERAS kerana mereke2 yg rasa sedang 'menjaga' kata2 Allah tu jgn dicamporrr pulak dengan perkara maksiat .Jika tidak kamu seolah2 mencampur makanan dengan najis.ITTAQULLAH

WALLAHUALAM

Bookmark and Share

    


  Member Information For bochehProfil   Hantar PM kepada bocheh   Quote dan BalasQuote

asBesTosss
Warga Rasmi
Menyertai: 16.09.2003
Ahli No: 3589
Posting: 8

Kelantan  


posticon Posting pada: 13-12-03 14:17



first of all,ana mintak maaf sbb tersalah posting...ana tgh syok2 menaip...then kawan ana ajak kuar..so ana terus send je.....hehhehe...ana manusia biasa je....
balik kpd topic kita...ana sebenarnya musykil macam mana laa encik2 hafiz kita nih boleh melakukan perkara2 macam ni...yalaaa,sbgmana kata sahabat kita,hafiz tu bukan maksum..ana tahu...tapi sepatutnya benda macam ni dia tak buat..sbbb dia adalah orang yang menjaga al-quran,berada dgn al-quran setiap waktu...
satu lagi yang bermain kat kepala ana ni...tak hilang ke apa yang diorg hafal tu?bukan ke setitik maksiat yang kita buat,allah akan hilangkan sedikit ilmu dari hati kita...tu ilmu,ni apatah lagi ngan al-quran...
betulla...dunia makin nak kiamat...makin dekat sgt kot...maksiat berlaluasa....org yg melakukan maksiat bukan orang yang tak tahu agama...tapi orang yg arif ..masya allah....
moga2 allah melindungi orang2 yang beriman...

Bookmark and Share

    


  Member Information For asBesTosssProfil   Hantar PM kepada asBesTosss   Quote dan BalasQuote

sunwukong
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.12.2003
Ahli No: 5658
Posting: 122
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 13-12-03 15:08


ni bukan sekadar masalah ilmu..lebih daripada tu..ia adalah masalah iman....

"tidak mencuri seorg pencuri..ketika dia nak mencuri tu..dia beriman"

Bookmark and Share

    


  Member Information For sunwukongProfil   Hantar PM kepada sunwukong   Pergi ke sunwukong's Website   Quote dan BalasQuote

mawarkasih
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 41
Posting: 519
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 13-12-03 16:04




Bookmark and Share

    


  Member Information For mawarkasihProfil   Hantar PM kepada mawarkasih   Quote dan BalasQuote

zero_cool
WARGA SETIA
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1142
Posting: 586
Dari: TOYOME

japan   avatar


posticon Posting pada: 13-12-03 16:43


tahfiz tue umur berapa tahun. kalo 20 tahun ke atas, mungkin nak cari isteri. laki kan boleh kahwin 4 orang.

-----------------
[IMG]http://www.circles99.com/elements/album/circles/00031327/00050484/signukhwah3.jpg[/IMG][IMG]http://www.geocities.com/sutajio_76/motoku.txt[/IMG]

Bookmark and Share

    


  Member Information For zero_coolProfil   Hantar PM kepada zero_cool   Quote dan BalasQuote

nurul_syamila
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 625
Posting: 47
Dari: Batu Pahat

Johor  


posticon Posting pada: 13-12-03 17:26


nape x boleh ker. stakat bercinta tapi takbuat ape2 tak kisahla.. kalau buat perkara terlarang Masya-Allah. minta djauhkanlah..mungkin diorang nak cari bakal isteri kot.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_syamilaProfil   Hantar PM kepada nurul_syamila   Quote dan BalasQuote

wufi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3225
Posting: 158
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-12-03 17:39


Jangan pula kerana sedikit yang berperangai kurang baik kita memandang serong pada semua. Tak salah para hafiz nak bercinta,mereka pun manusia yang mempunyai hati dan perasaan,cuma kepada mereka yang terlibat tu jagalah adab dan tatacara pergaulan yang telah ditetapkan oleh Islam kerana anta semua adalah contoh kepada rakan-rakan yang lain.
Wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For wufiProfil   Hantar PM kepada wufi   Pergi ke wufi's Website   Quote dan BalasQuote

sMiLeY_gURLz85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3456
Posting: 57
Dari: petaling jaya

Selangor  


posticon Posting pada: 13-12-03 18:40



mengikut pendapat anala...ana rasa perkara ni bukan perkara baru...kita semua pun dah sedia maklum...makin kuat pegangan agama seseorang..makin besar pulak gangguan syaitan laknatullah tu...tak salah kalau nak bercinta...tapi,kalau ramai sangat tu camner pulak ekkkk???sepatutnya pandai2lah menghadapinya... berlandaskan alquran dan sunnah...tak kisah lah empunya diri tu tahfiz ke?iman ke?etc..

-----------------
SeJaUh MaNa KiTa PeRgI, sEkUaT MaNa PuN kItA BeRLaRi, ApAPuN YaNg PaStI, ALLAH LAH jUa TeMpAt KiTa KeMBaLi.... sALaM uKhwAh DaRi... SmiLEy_GuRLz85

Bookmark and Share

    


  Member Information For sMiLeY_gURLz85Profil   Hantar PM kepada sMiLeY_gURLz85   Quote dan BalasQuote

a_whole_new_world
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1503
Posting: 195
Dari: s\'pore

singapore  


posticon Posting pada: 13-12-03 20:46


saya rasa tak salah kalau dia bercinta asalkan tetap ader batasan....pasal diaorg pun manusia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For a_whole_new_worldProfil   Hantar PM kepada a_whole_new_world   Quote dan BalasQuote

umair
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4498
Posting: 201

Perak  


posticon Posting pada: 13-12-03 21:15



Bg ana semua makhluk Allah bernama manusia yg beragama Islam ada dugaan dan rintangannya masing2 mengikut tahap keimanan yg mereka miliki ,lagi hebat imannya lagi hebat pangkat syaitan yg menggodanya,bukan setakat budak tahfiz shj malah ada juga segelintir pelajar aliran agama juga terkandas............tetapi ana rasa tak semua mcm itu,mungkin ade sebab lain kot..........menyebabkan dia berbuat begitu......

Bookmark and Share

    


  Member Information For umairProfil   Hantar PM kepada umair   Quote dan BalasQuote

honey_de_pooh
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.09.2003
Ahli No: 3343
Posting: 23
Dari: kota tinggi

Johor  


posticon Posting pada: 13-12-03 22:15



bagi sayalah kan.. mungkin al-hafiz tu nak betulkan balik sikap perempuan yang dia kenal... mungkin dia ada sebab yang lain...
WALLAHU'ALAM


Bookmark and Share

    


  Member Information For honey_de_poohProfil   Hantar PM kepada honey_de_pooh   Quote dan BalasQuote

Riyadhfannil
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 214
Posting: 487
Dari: fi ardillah

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 13-12-03 22:42




No komen....tapi ana ada juga kawan yang camni...tapi tak berani nak komen apa┬▓.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For RiyadhfannilProfil   Hantar PM kepada Riyadhfannil   Pergi ke Riyadhfannil's Website   Quote dan BalasQuote

Shoff
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.12.2003
Ahli No: 5443
Posting: 25
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 14-12-03 08:11



cinta adalah fitrah manusia.. ana bersetuju ngan umair.. manusia punye nafsu

Bookmark and Share

    


  Member Information For ShoffProfil   Hantar PM kepada Shoff   Quote dan BalasQuote

ukhwafillah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.10.2003
Ahli No: 4368
Posting: 194
Dari: Umbai,Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 14-12-03 08:57


mungkin iman yg ada pada mereka masih belum kukuh lagi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ukhwafillahProfil   Hantar PM kepada ukhwafillah   Quote dan BalasQuote

Syahmushroom
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.11.2003
Ahli No: 5132
Posting: 478
Dari: earth

japan  


posticon Posting pada: 14-12-03 10:31


kita tengok berapa ramai boleh cakap agama akan tetapi berapa ramai boleh melakukan sama dengan apa yang dicakap..

tepuk dada tanya iman

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyahmushroomProfil   Hantar PM kepada Syahmushroom   Pergi ke Syahmushroom's Website   Quote dan BalasQuote

soul_barier
Warga Rasmi
Menyertai: 08.12.2003
Ahli No: 5531
Posting: 3
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 14-12-03 12:11


nak jadik tahfiz sape2 pun boleh. tak semestinya tahfiz itu mengamalkan isi alquran. so dalam tak suruh pun kite bercinte melainkan dgn allah dan rasul. jadi sesiape yg tidak mengamalkan isi quran pasti dia melakukan kesalahan.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For soul_barierProfil   Hantar PM kepada soul_barier   Quote dan BalasQuote

aimanqistina
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.10.2003
Ahli No: 4710
Posting: 57
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-12-03 12:23



Cuba kita selidiki dan menyelami hati mereka. Apa yang menyebabkan mereka jadi begitu. Berprasangka baiklah pada mereka. Kerana bukan semua orang boleh jadi ahli hafiz al quran. Kerana ahli2 hafiz amat menitik beratkan pergaulan, percakapan, makan dan minum serta ibadah mereka seharian.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aimanqistinaProfil   Hantar PM kepada aimanqistina   Quote dan BalasQuote

niza
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 234
Posting: 51
Dari: batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 15-12-03 15:40



hafiz pun manusia jugak....x salah kan...cuma kena ler letak pada tempatnyer.....

so bakal2 hafiz tuh jwb ler...beri penjelasan skit...



Bookmark and Share

    


  Member Information For nizaProfil   Hantar PM kepada niza   Quote dan BalasQuote

ateh_imtiaazz
Warga Rasmi
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4281
Posting: 16
Dari: Pahang Bumi Bertuah

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-12-03 15:40


assalamualaikum..ermm gitu ler biler ilmu dan akhlak tak seiring...sebab per?ntah ler...sebab ilmu belajo utk pekser je kot..bukan utk amalan...diorang pun manusia biasa mmg ler ada hati nk mengorat...tapi kalo sampai bercinta lebih dari sorang dalm satu masa tu...kompius jugakk..tah2 pompuan tu jer yg perasan kott...manala tau org anggap dia kawan je..masa tu la dia nak cari who is the best utk dia choose sbg permaisuri hatinya.. so kdp kaum hawa..hati2..sbb golongan2 hafiz nih..byk sgt ujiannya...kononnya nak cari yang terbaik walaupun dirinya bukanlah yang terbaik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ateh_imtiaazzProfil   Hantar PM kepada ateh_imtiaazz   Pergi ke ateh_imtiaazz's Website   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 15-12-03 15:42


Quote:

On 2003-12-13 16:04, mawarkasih wrote:






-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...



Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

mujahidah_84
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.08.2003
Ahli No: 3094
Posting: 33
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-12-03 15:57



salam ukhwah untuk semua....
for this issue..actually ana nak bagi peringatan terutama buat diri ana sendiri..dan secara umumnya buat sahabat-sahabiah sekalian...betul lah ada yang cakap hafiz bukannya ma'sum dan sebagainya....cuba kita ambik alternative secara bijak....biler kita dah tahu dia tu macam tu..tak kiralah..hafiz ker saper ker...cuba bawak dia, it's means...da'wah dia...yea lah mungkin dia hafiz tapi...tapi cuber kita fikir naper dia buat macamtu..........."ILMU TANPA AMAL IBARAT POKOK YANG TAK BERBUAH.."...

MAAF kiranya..ana ada tersalah bicara atau terlalu mengkritik!!
ok wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_84Profil   Hantar PM kepada mujahidah_84   Pergi ke mujahidah_84's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-12-03 17:23


ermm.. bercinta tidak salah.. selagi seseorang individu itu tahu batas2 yg ditetapkan oleh syariat ALLAH..

-----------------
" we support anti zionist movement "

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 15-12-03 21:00


apalah....tahfiz2 gak..ingat takde perasaan ke..kucing pun nak bercinta ....nikan lagi manusia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-12-03 21:15





Biasalah..manusia.. tak lepas dari kesalahan.. Jangan kerana nila setitik rosak susu sebelanga.. Macam isu bertudung..samalah macam ni..kita umat Islam sesama Islam.. kita kena faham agama kita sendiri

-cynognathus-


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

Fairuzfirdausi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5074
Posting: 304

japan  


posticon Posting pada: 15-12-03 21:35


hafiz pun manusia gak..kalau ada kawan macam tu doakanlah semoga dia sedar...itula gunanya kawan right..kena tolong dan bimbing..kita pun kena amik iktibar jangan plak join da club

Bookmark and Share

    


  Member Information For FairuzfirdausiProfil   Hantar PM kepada Fairuzfirdausi   Quote dan BalasQuote

bassya_amani
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 651
Posting: 66
Dari: kerteh, kemaman. trg

Terengganu  


posticon Posting pada: 16-12-03 05:58


....semua orang tak perfect kan? Dan setiap Muslim kene elak daripada perkara maksiat kan? Mungkin kite apabila kite dengar student tahfiz bercinta kita rase pelik. Ana pun setuju. Sebab mereka ni adalah antara orang yang dihormati masyarakat dan takkan diorang ni tak tau cara-cara pergaulan dalam Islam . Ana jgk pernah dengar story mcm ni..kadang-kadang perangai sesetangah daripada mereka ni tak melambangkan lansung yang diorang ni student tahfiz..but not all of them la..Bagi analah, kalau student tahfiz ni niatnya nak cari calon isteri dan bukan saje-saje je nak berkawan, apa salahnya? dan semestinya ikut garis panduan syariat Islam tapi dalam masa yang sama hamba Allah ni kenalah tanye diri die..mampu tak lagi dia ni nak menanggung bakal isteri die tu nanti?..Tunggula sampai ada kemampuan..Kalau boleh, bercinta sebelum nikah ni lebih baik dielakkan..nanti tak pasal-pasal kene fitnah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For bassya_amaniProfil   Hantar PM kepada bassya_amani   Quote dan BalasQuote

nuruliman
Warga Rasmi
Menyertai: 09.12.2003
Ahli No: 5570
Posting: 10
Dari: pj

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-12-03 13:52



pada pendapat ana pulak,hafiz pun ade perasaan jugak yelah macam manusia lain jagak.
cuma, mungkin boleh dibahagikan kepada beberapa bahagian;iaitu low,medium dan high taraf iman diorang.
kalau yang taraf high tu,mereka akan sentiasa menundukkan pandangan diorang daripada melihat sesuatu yang boleh melalaikan.medium tu, yang sedang2 saja. dan yang low tu,terjadi apabila nafsu menguasai akal fikiran.jangankan hafiz, sedangkan zaman para sahabat dahulu dah banyak terjadi dikalangan para ulama'.inikan pulak belum capai taraf ulama'.ini aje lah pandangan ana ttg isu ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulimanProfil   Hantar PM kepada nuruliman   Quote dan BalasQuote

kastury_ac
Warga Rasmi
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 450
Posting: 14
Dari: bumi palestin

qatar  


posticon Posting pada: 17-12-03 17:17




seharusnya seseorang itu ,bukan setakat hafiz jee orang lain begitu juga harus menjaga batas2 pergaulan yang di tetapkan oleh islam.
asalkan tak bertentangan denlgan agama islam sudah.ok!

senangtiasalah muhasabah diri kita..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kastury_acProfil   Hantar PM kepada kastury_ac   Quote dan BalasQuote

ToK_iMaM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1071
Posting: 183
Dari: ...NeGeRi $eRaMbI [email protected] «..::iSLaM iS Da WaY oF LiFe ::..ę..:: IIUM ::..

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-12-03 12:33




best juga tajuk niH!!!
ana rasa org tahfiz ni kena banyak iman.....tahan sabar........
kerana dugaan utk mnjaga Al-Quran ni bukan senang......kalu silap langkah cam ni jadi nyer....
oleh itu......asas pegangan agama itu mesti kuat......itulah keimanan sebenar...bukan pada hafalan....sebagai tahfiz...


Bookmark and Share

    


  Member Information For ToK_iMaMProfil   Hantar PM kepada ToK_iMaM   Pergi ke ToK_iMaM's Website   Quote dan BalasQuote

kakciknah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3875
Posting: 165
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-12-03 10:24



encik2 hafiz niii manusia biasa jugak tapi....dia ader taraf dia..sebab sentiasa berdamping ngan al-quran..jadik sifat and perangai camni kena jauh laaa....nanti org tak respect....oklah mmg mereka ader perasaan utk disayangi dan dimanja tapi jgn melampau.....sehingga lupa siapa diri kita sebenar......

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakciknahProfil   Hantar PM kepada kakciknah   Quote dan BalasQuote

id4h
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.11.2003
Ahli No: 5378
Posting: 60
Dari: parit buntar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-12-03 11:49



saya rasa la... kita kena kembali balik kepada al-quran tu, dari makna yang terkandung kat dalamnya... mungkin kita kurang menghayati al-quran itu dari segi maksudnya.. hafal je xde gunanya...wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For id4hProfil   Hantar PM kepada id4h   Quote dan BalasQuote

IbnuKhaldun
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.01.2004
Ahli No: 6277
Posting: 41
Dari: damansara

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-01-04 23:00


tentang isu ini saya juga kadangkala tertanya-tanya tentang kenapa peristiwa seumpama ini berlaku..dan dari pengamatan benda ini berlaku di seluruh tempat...teringat saya pada Khutbah Jumaat dua minggu lepas Khatib ade menjelaskan tentang permasalahan yang dialami oleh remaja hari ini...antaranya yang diperjelaskan tentang hubungan cinta sebelum kahwin...kata khatib tak salah bercinta sebelum kahwin....cuma yang menjadi hubungan ini menjadi salah apabila hubungan ini mendorong kepada perbuatan maksiat..sebab itu..islam sama sekali tidak melarang umatnya untuk mencintai..sesiapa sahaja..dan kita malah menggalakkanya...cuma islam memberikan cara yang terbaik untuk bagaimana untuk bercinta seperti ...menggalakan dipercepatkan proses perkahwinan apabila telah wujud perasaan kasih-sayang diantara seorang lelaki dengan seorang.wanita...galakan ini kalau kita perhatikan dapat menghindar perbuatan maksiat..wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For IbnuKhaldunProfil   Hantar PM kepada IbnuKhaldun   Quote dan BalasQuote

achik_solehah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 2015
Posting: 654
Dari: Kuantan

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-01-04 01:17




Setiap yg mereka lakukan pasti ada sebab2 yg tersendiri. Jika jelas di mata kita mmg mereka tu buat maksiat, jadi tanggungjawab kitalah utk menegur sbb manusia semua buat silap dan lupa. Tetapi jika kita sekadar terdengar orang berbicara, janganlah percaya sangat sbb boleh jadi perkara itu fitnah. Ana rasa seorang yg susah payah menghafal Quran takkan buat perkara2 yg sedemikian ... waallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For achik_solehahProfil   Hantar PM kepada achik_solehah   Pergi ke achik_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

nabilah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 996
Posting: 383
Dari: .:Bumi Allah:.

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-01-04 22:14



Al Quran hanya diberi kpd mereka yg t'pilih...bukan senang nak jaga quran...
yela...Kalamullah...Mukjizat Allah bagi kat Rasul-Nya.Kalamullah yg diberi kpd nabi,diletak dalam dada manusia biasa,yg xmaksum.Al Hafiz ni org t'pilih yg Allah bagi kelebihan kat depa.
..bab hafiz cinta dgn ramai pompuan ni saya tak nafikan...
Erm...Wallahu'alam bissowab...


Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilahProfil   Hantar PM kepada nabilah   Quote dan BalasQuote

muslimahsejati
WARGA SETIA
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1091
Posting: 1009
Dari: kota tinggi,johor

Johor  


posticon Posting pada: 22-01-04 22:24


kita nie semua manusia biasa setinggi mana pun kita tapi ujian tetap Allah beri

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimahsejati   Quote dan BalasQuote

dinulhuda1422h
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.07.2003
Ahli No: 2447
Posting: 793
Dari: Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-01-04 23:11


..

Kalau ikut sahabat2 ana yang hafiz, diorang kawin awal. Diorang kata takut tak dapat kawal diri.

Semakin alim seseorang, maka semakin kuatlaaa syaitan ni nak ganggu kan. Dia dah tak hantar dah syaitan yang berpangkat konstabel ni...dia akan hantar yang berpangkat inspektor ke atas.

Apa yang pasti, tak kiralaa sama ada orang tu hafiz atau tidak? Dugaan dan cabaran akan tetap ada utk setiap insan yang ada syahadah dalam diri dia. So jgn kita nak tundingkan jari pada sesapa.Apa yang penting, kita mesti pastikan kita mesti sentiasa berada dalam rahmat dan kasih sayang Allah. So terpulanglaaa dengan apa cara yang kita rasakan kita mampu laksanakan.Usaha dan tawakal perlu diadun utk hasil yang benar2 pasti memihak kepada kita di dunia dan juga diakhirat.

Wassalam.




-----------------
Keikhlasan teramat penting dalam mengatur kehidupan yang menyakinkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dinulhuda1422hProfil   Hantar PM kepada dinulhuda1422h   Quote dan BalasQuote

Riz32
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.10.2003
Ahli No: 4624
Posting: 25
Dari: Serdang

Selangor  


posticon Posting pada: 24-01-04 02:37


kerana nila setitik, rosak susu sebelanga!!!!!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For Riz32Profil   Hantar PM kepada Riz32   Quote dan BalasQuote

rabiah-adawiyyah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5580
Posting: 21
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 25-01-04 21:20



hebat betul isu nie ye...maklumlah melibatkan org yg berilmu ....lebih2 lg yg belajar agama....tp perasan tak, bila org tak belajar agama buat benda nie...semua tak kisah tp bile org belajar agama, lebih2 lagi hafiz quran semua org akan nilai..........ala kulli hal, kita sbg muslim biasa kena jaga iman, jage amal dan yg paling penting tingkah laku kita................

Bookmark and Share

    


  Member Information For rabiah-adawiyyahProfil   Hantar PM kepada rabiah-adawiyyah   Quote dan BalasQuote

Kirin_uniten7
Warga Rasmi
Menyertai: 04.08.2003
Ahli No: 2775
Posting: 11
Dari: gombak,selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 29-01-04 13:20


dlm dunia pd hari nih..mcm2 yg boleh berlaku..kdg tuh sampai di luar pengetahuan kiter..pd pendapat saya,itu sdh menjadi perkara biasa dlm kehidupan kita seharian..sedangkan ayah boleh rogol anak..apatah lagi perkara2 spt itu..tak perlu dihairankan..cuma skang nih kita perlu berdoa kpd Allah SWT spy dilindungi dr perkara keji spt itu..dan menjaga diri kita,ahli keluarga kita dan sahabat handai kita dr terjebak drpd perkara2 spt itu..dan kita ambil iktibar dr peristiwa2 spt ini sebagai satu pengajaran buat diri kita agar sentiasa beringat2 sebelum membuat tindakan..sekian,wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For Kirin_uniten7Profil   Hantar PM kepada Kirin_uniten7   Pergi ke Kirin_uniten7's Website   Quote dan BalasQuote

wardahsakinah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.08.2003
Ahli No: 3100
Posting: 29
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 31-01-04 00:01


w.r.t
erm....saye pn tak faham dengan remaja zaman sekarang.x-classmate mase saye sekolah dulu pn ade sorang.mewakili sekolah dlm pertandingan tahfiz,tapi..yg memalukan ialah bercinta lebih dari student biasa.MasyaAllah...bukan nak burukkan dia,tapi harap mendapat pengajaran dan iktibar pada semua.Bagi saye,bila Allah nak tunjukkan rupa sebenar seseorang itu,sekejap je.kita dapat tengok walaupun dia pakai pakaian macam org alim,tapi kalau hati tdk same ngan ape yg cuba kita tunjukkan,insyaALLAH..suatu hari nanti akan Allah tunjukkan rupa sebenar kita..BERTAUBATLAH!!!
Wallahua'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardahsakinahProfil   Hantar PM kepada wardahsakinah   Quote dan BalasQuote

hani_wahida
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4146
Posting: 124
Dari: Malaysia

Kedah  


posticon Posting pada: 31-01-04 01:57




nie dugaan kiter masing2...perlu kekuatan dan keteguhan iman dalam diri....tul tak??
Kiter sewajarnya bersyukur kepada ALLAH SWT di atas nikmat ISLAM yg menghiasi pentas kehidupan kiter seharian...dgn ISLAM kiter dpt menikmati ketenangan n kesejahteraan di dunia dan insyaALLAH kiterkan dapat terus menikmati kesejahteraan dan kebahagiaan abadi di akhirat kelak...tanpa pegangan ISLAM yg kentallah yg menyebabkan kiter meminggirkan ISLAM dan tidak lagi menjadikan ISLAM sebagai cara hidup unggul...ajarannya lak mula dikesampingkan dan menyebabakan umat ISLAM menjadi lemah dan daif dalam segala bidang kehidupan...maka ngan nielah menjadi tanggungjawab kiter tuk masing2 menasihati sesamer kiter...




Bookmark and Share

    


  Member Information For hani_wahidaProfil   Hantar PM kepada hani_wahida   Pergi ke hani_wahida's Website   Quote dan BalasQuote

syabab
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2043
Posting: 106
Dari: KEDAH

Kedah  


posticon Posting pada: 31-01-04 07:53


nabi pernah bersabda...

"sesungguhnya engkau berada pada zaman yg didapati byk fugaha'nya(org yg paham al-quran)dan sedikit pula qura'nya(org yg pandai baca ayat2nya).......
......dan akan datang satu zaman kpd manusiayg didapati sedikit sekali fugaha'nya dan byk pula qara'nya...."

jelaskan hadist yg disebut oleh Rasul jujungan kita..memang dah terbuktikan sekarang..

hadist ni mmg kena atas hidung umat akhir zaman nii...

sekadar pandangan
wassalam



-----------------
Dakwah itu adalah jihad, jihad itu adalah pengorbanan, dan oleh itu adalah wajib seorang pendakwah itu berkorban



Bookmark and Share

    


  Member Information For syababProfil   Hantar PM kepada syabab   Quote dan BalasQuote

franksinatra
Warga Rasmi
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6969
Posting: 4

japan  


posticon Posting pada: 05-02-04 23:10


diorangkan al-hafiz..mereka tau mane yang buruk, mane yg baik..tp kalo mereka buat gak..(hanya ALLAh yang tau...

Bookmark and Share

    


  Member Information For franksinatraProfil   Hantar PM kepada franksinatra   Quote dan BalasQuote

kakja85
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.09.2003
Ahli No: 3344
Posting: 32
Dari: ipoh..peyrock

Perak  


posticon Posting pada: 13-02-04 15:54


haii...waa...btul ke cte tuhh??diorg pon manusia gakk..tk lari dr wat salah..same de kecik or besar..tp kalu di ikutkn..org2 berilmu nih x patut wat cmtuhh...mayb ade sesetgh yg cmtuh..ade gak yg baik..btul2 baik..x leh nk salahkn sumer bdk2 hafiz nie...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakja85Profil   Hantar PM kepada kakja85   Pergi ke kakja85's Website   Quote dan BalasQuote

farah_caesura
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.01.2004
Ahli No: 6416
Posting: 100
Dari: Jalan Bukit Pantai, Bangsar KL

uk  


posticon Posting pada: 12-03-04 12:33



salah ke bercinta hanya kerana kita seorang hafiz/hafizah?

isk isk ...

org pun ada perasaan gak ..

i pun pernah mengalami perasaan cinta pada ramai lelaki dlm masa yg sama ... emm

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_caesuraProfil   Hantar PM kepada farah_caesura   Pergi ke farah_caesura's Website   Quote dan BalasQuote

almuntholiq
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.06.2004
Ahli No: 9576
Posting: 23
Dari: tganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-07-04 00:03


assalammulaikum ...
semua nya bergantung diri seseorang itu ...kalau mahmudah masyaallah lah ..dan kalau mazmumah yang dipilih cepat 2lah islah diri semula ..tajdid semula niat ..insya allah ..

-----------------
Raja` Maghfirah wa Mardhatillah

Bookmark and Share

    


  Member Information For almuntholiqProfil   Hantar PM kepada almuntholiq   Quote dan BalasQuote

almuntholiq
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.06.2004
Ahli No: 9576
Posting: 23
Dari: tganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-07-04 00:03


assalammulaikum ...
semua nya bergantung diri seseorang itu ...kalau mahmudah masyaallah lah ..dan kalau mazmumah yang dipilih cepat 2lah islah diri semula ..tajdid semula niat ..insya allah ..

-----------------
Raja` Maghfirah wa Mardhatillah

Bookmark and Share

    


  Member Information For almuntholiqProfil   Hantar PM kepada almuntholiq   Quote dan BalasQuote

pai
Warga Rasmi
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11405
Posting: 15
Dari: ampunk

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-09-04 01:41


cayala zero cool

gua sama cam lu a.....
xde kaitan antare kawin 4 la....

hahaha


Bookmark and Share

    


  Member Information For paiProfil   Hantar PM kepada pai   Quote dan BalasQuote

itsjustme
WARGA SETIA
Menyertai: 22.08.2004
Ahli No: 10665
Posting: 790
Dari: Cheras KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-09-04 00:46


....

-----------------
Umarete kara shinu made zutto narai thuzukete kudasai

Bookmark and Share

    


  Member Information For itsjustmeProfil   Hantar PM kepada itsjustme   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-10-04 09:57




Bookmark and Share

    


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

najwa_hayati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.09.2003
Ahli No: 3625
Posting: 182
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-10-04 23:47


assalamualaikum

itu hafiz al quran gatal tu namanya... sah sah mmg dah wajid kene kawin... pada ana, salah lagi org sekitar yang tak bagi nasihat... membawa fitnah pula dalam Islam...

bertaubatlah... berkahwinlah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For najwa_hayatiProfil   Hantar PM kepada najwa_hayati   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-10-04 00:03




Saya ada sorang sahabat hafiz al-quran. Memanglah betul, sesetengah mereka melakukan bende2 pelek. Itu adalah sunnatullah...orang yg dekat dgn Allah maka lebih besarlah ujian yg Allah beri padanya.

Kita yg merupakan saudara satu kalimah sepatutnya memberitahu mereka perkara yang hak degn hikmah dan kasih sayang. Tegurlah tp jgn sampai menyakiti dan mengainkan mrk. Bukan hanya tahu menuding jari, mengutuk dan mengata di belakang. Ini bukan akhlah rasulullah, hny tahu melihat keburukan org lain, dan tak ada buat usaha supaya mrk boleh berubah

-----------------
Hamba Allah yang masih belajar mengenali hakikat kehidupan (",)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

apple85
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.01.2004
Ahli No: 6178
Posting: 55
Dari: trg

Terengganu  


posticon Posting pada: 04-10-04 00:04


saye sesangat bersetuju ngan dinulhuda1422h
mmg betul.....semakin alim& baik org tuh makin byk dugaan &ujian Allah utk die bagi menguji tahap keimanan die la tue..

Ya Allah tetapkanlah imanku...


Bookmark and Share

    


  Member Information For apple85Profil   Hantar PM kepada apple85   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-10-04 00:07


Sebab tulah Allah firmah " dan berilah peringatan, sesungguhnya peringatan bermanfaat bg org yg beriman"

Kita sesama islam sepatutnya sentiasa beri peringatan, tdk kira sma ada dia tu org lbh tua ke atau sape saja.

-----------------
Hamba Allah yang masih belajar mengenali hakikat kehidupan (",)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-10-04 00:12




allah maha berkuasa....harini perkara macam ni berlaku pd org lain, ttak mustahil boleh berlaku kpd keluarga kita sndiri. Dari itu, sama-samalah kita muhasabah, berapa byk dah kita tgk keburukan org, dan ada tak kita melihat keburukan sndiri

-----------------
Hamba Allah yang masih belajar mengenali hakikat kehidupan (",)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-04-05 14:27



Bercinta dgn ramai perempuan???
tu bukan bercinta tu....


Ana : sangat hormat pada Al Hafiz..

-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 30-04-05 02:44




Quote:
Bercinta dgn ramai perempuan???
tu bukan bercinta tu....




ker dia berkawan jer dgn pompuan2 tu?...

kalau takat berkawan....ok jer...mungkin dia nak pilih yg terbaik...

tp kalau semua dilayannya sama mcm gf....berat tu....tu sheikh hafiz al-buaya laah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 30-04-05 02:45




Quote:
tp kalau semua dilayannya sama mcm gf....berat tu....tu sheikh hafiz al-buaya laah....



adik beradik sheikh mas'ud al-buaya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 30-04-05 06:11



No komen.
Tapi pada ana, ana hormat pada golongan ni. Mereka ada khazanah yang tiada pada semua orang. Dan, ana berpesan pada diri ana agar berhati-hati dalam melemparkan tuduhan. Ana takut dengan akibat apa yang akan menimpa atas tindakan ana yang disebabkan oleh sangkaan...

Pada ana, tajuk ini adalah sama dengan tajuk muslimat bertudung labuh yang tidak berapa keruan. Walauapapun,ana kagumi golongan ini kerana tidak sebarang orang sanggup memakai tudung labuh.

Ini pandangan ana. Kerana pada ana, kita hanya boleh menghukum apa yang zahir, dan kepada ALLAH sahajalah perkara┬▓ sirr

-----------------
Image hosted by Photobucket.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

lightseeker
Warga Rasmi
Menyertai: 21.04.2005
Ahli No: 15969
Posting: 3
Dari: Johor --- > Germany

Johor  


posticon Posting pada: 30-04-05 07:43


saya bersteuju dengan pendapat nurhakimin..

dulu semasa bulan ramadhan di malaysia, saya sempat duduk bersama2 pelajar hafiz.. mereka juga manusia biasa tetapi allah kurniakan mereka dan melantik mereka sebagai penyimpan al-quran melalui hafazan mereka..

kemudian ustaz (mudir madrasah tersebut ) datang kepada saya dan memberikan nasihat kepada saya ( mungkin kerna saya terlalu memerhati tingkah laku mereka)

" sekiranya kamu melihat mereka membuat kebaikan anggaplah ianya sebagai kurniaan dr allah untuk meninggikan darjat mereka disisi allah.. "

"dan sekiranya mereka melakukan kesalahan anggap lah ianya kesalahan sebagai seorang remaja ( sebab masa tue imam terawih ~ al hafiz tue muda2 remaja lagi.. heh!! )"

kesimpulannya.. ermmm kita manusia biasa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lightseekerProfil   Hantar PM kepada lightseeker   Pergi ke lightseeker's Website   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-04-05 08:36


Quote:

On 2003-12-13 11:11, darul_numan81 wrote:
erm... hafiz jugak manusia biasa....




setuju.... biasalah tu, itu kan fitrah insani manusia.

so, jgnlah kiranya diri anda menjadi seperti tu.

TQ.

-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-04-05 08:39




dan yg keluar statement ni pun kurang faham makna hafiz yg dikatakan tu....sbb biasanya utk jadi seorang yg hafiz .... perkara itu menjadi pantang larang....

Klu yg dinyatakan tu, maknanya.....mereka yg dimaksudkan tu belum capai tahap HAFIZ tu...

And what is the really mean of 'Hafiz' from your view?
please recheck your word. Ok?

TQ

-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

Ukhwan
Warga Rasmi
Menyertai: 05.02.2005
Ahli No: 14136
Posting: 3
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-09-05 17:56


Alhamdulillah hirabbil `alamin,wassala tuwassala mu`ala asryrafil anbiyaiwalmurasalin wa`ala alihi wasohbihi ajmain,

amma ba`du,

berkenaan dengan pelajar yang hafiz Al-Quran tu,ana tak tahu nak katalah,tetapi pewlajar yang sebegini hanya sebilangan kecil yang lalai dan leka,itulah salah satu tanda akhirnya zaman ini,kalau dipandang dari segi agama,akhlak atau aqidah memang tak boleh sama sekali,firman Allah Ta`ala:

peliharakanlah pandanganmu dan kemaluan mu,

kalau nak tahu dengan lebih lanjut sila buka kitab tafsir fi zilalilquran hasil karangan syed Qutub. Pelajar sebigini lemah iman,memang betul belajar ilmu Quran, tapi tahap ketakwaan yang lemah...


sekian

Bookmark and Share

    


  Member Information For UkhwanProfil   Hantar PM kepada Ukhwan   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-09-05 18:03


iye ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

Subuhku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.04.2004
Ahli No: 8613
Posting: 209

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-09-05 18:20


Emm kalau dah dinamakan manusia tak pelik kecuali Rasul yang maksum tu lain.Kalau setakat manusia saja emm biasa saja lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For SubuhkuProfil   Hantar PM kepada Subuhku   Quote dan BalasQuote

faridah_stam
Warga Rasmi
Menyertai: 11.08.2005
Ahli No: 18039
Posting: 19
Dari: muadzam shah,pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 15-09-05 12:51


:-| memang betul 2.sememangnya dunia hari ini kemana saja tak lari dari gosip cinta,kalau cinta pada akhirat ke,cinta pada tuhan ok juga.oleh itu ,komen ana pandai2lah jaga diri 2,dah besar panjang mesti tau baik dan buruk.cinta 2 boleh tapi berpada pada.sentiasa ingat tuhan insyaAllah bila nak buat benda yang tak baik,moga Allah sentiasa menghindarkan kita dari perkara mungkar.2jelah ana nak tulis.

Bookmark and Share

    


  Member Information For faridah_stamProfil   Hantar PM kepada faridah_stam   Quote dan BalasQuote

faridah_stam
Warga Rasmi
Menyertai: 11.08.2005
Ahli No: 18039
Posting: 19
Dari: muadzam shah,pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 22-09-05 12:31


:-? biasalah idup ni, jumpa macam-macam orang.pasal budak tahfiz bercinta?susah nak cakap, sebab pada pandangan ana sendiri dunia hari seolah olah seperti menyokong budaya cinta di mana sahaja.that why budak tahfiz pun nak bcinta macam orang lain di seliling mereka.tapi kita sebagai orang yang berilmu penuh di dada ,jgnlah mudah terpengaruh dngn dugaan ini.pandai pandailh memilih antara baik dan buruk. jangan smpi orang pandang serong pada orang pakai kopiah dan tudung labuh.oklh 2 saja komen ana.

Bookmark and Share

    


  Member Information For faridah_stamProfil   Hantar PM kepada faridah_stam   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-09-05 13:17


:-o :-o hhmmm teruk nyeeeerr :-|

kalau macam ni makin banyak lah golongan yang akan menggunakan agama sebagai keuntungan kepada mereka,bukan untukmenyebar kan dakwah Islamiah. :roll: :roll: :-|


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-09-05 13:56


> emm...
> umpama melakukan kebaikan di siang hari...
> & melakukan kemungkaran di malamnya pula...
> itulah manusia zaman sekarang...
> wallahualam...
> .........................

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

sakeenah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.03.2005
Ahli No: 15077
Posting: 308
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 22-09-05 21:11


amat berbeza bagai langit dengan bumi orang yang berilmu dengan orang yang tak berilmu..orang yang berilmu dengan orang yang berilmu+amalkan dan semua ini jauh berbeza dengan orang yang ada ilmu+amal+istiqamah+sentiasa merasa Allah sentiasa melihatnya..

p/s:just nasihat mama yang masih sakeenah ingat sampai sekarang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakeenahProfil   Hantar PM kepada sakeenah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
ę Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.202864 saat. Lajunya....