Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-07-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
5,000 tahun dulu Confusius berkata, "Belajar!"; 1,500 tahun dahulu ayat Quran pertama ialah, "Baca!"
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 88
Ahli: 0
Jumlah: 88




  Yang Masuk Ke Sini
izad: 8 hari yang lalu
the_brOtherz: 36 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: Facebook medan hamburan kata-kata kesat?


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Facebook medan hamburan kata-kata kesat?

Please Mendaftar To Post


Oleh Facebook medan hamburan kata-kata kesat?

syedzai
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.04.2010
Ahli No: 39679
Posting: 77
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-05-11 11:14


Sedih dan pilu hati ini bila melihat rakan laman sosial sering menghamburkan kata-kata kesat, saban hari terhadap pelbagai perkara yang berlaku baik terhadap diri sendiri, keluarga mereka, rakan-rakan, mahupun tentang hal ehwal negara. Entah mengapa semakin ramai saudara seagamaku yang mudah hilang sabar dari menahan diri dari megeluarkan kata-kata sedemikian.

Imam Abu Hanifah apabila beliau ditanya pendapatnya tentang seorang tetangganya yang melakukan kezaliman terhadap dirinya, beliau langsung tidak mencerca, menceritakan keburukannya, mahupun menyimpan dendam akan hal tersebut, bahkan beliau menceritakan pula kebaikan tetangganya tersebut. Suatu hari tetangganya berhenti dari melakukan kezaliman terhadapnya, lalu ini menimbulkan kerisauan Imam Abu Hanifah yang lantas melawat tetanggnya yang ternyata sedar terlantar sakit.

Begitulah juga halnya dengan imam-imam besar Ahli Sunnah Wal-Jamaah yang lain. Mereka juga mengelakkan diri mereka daripada menuturkan perkara-perkara yang buruk tanpa sebab yang dibolehkan syarak.

Daripada Abu Hurairah .a., bahawa Nabi SAW bersabda:

    "Sesiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat hendaklah berkata yang baik atau diam" (Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim)


Imam Nawawi dalam mengulas hadis ini, menjelaskan bahawa menurut sunnah, seseorang hendaklah menahan diri daripada banyak berbicara kerana perkataan yang asalnya mubah (yakni perkara yang tidak berdosa dan tidak pula berpahala apabila dilakukan) sekalipun kadangkala boleh menjurus kepada haram atau makruh dan yang demikian itu banyak berlaku di dalam kehidupan seharian sementara keselamatan (lisan) merupakan sesuatu yang mahal harganya.

Nabi SAW pernah bersabda seperti yang diceritakan oleh Abu Hurairah .a., bahawa:

    "Sesungguhnya adakalanya seseorang mengeluarkan kata-kata yang tidak difikirnya terlebih dahulu apakah baik atau tidak, lalu menyebabkan dia tergelincir ke neraka yang dalamnya lebih jauh dari jarak antara timur dan barat" (Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim)


Kepada saudaraku, peringatan ini saya tujukan kepada diri saya dan juga kalian. Takutlah pada siksa api neraka Allah yang bahan bakarnya manusia dan batu-batu berhala, yang disediakan khas bagi mereka yang ingkar akan peringatanNya.

Ingatlah bahawa Allah pernah berfirman:

    "Tiada suatu ucapan pun yang diucapkan melainkan ada disisinya malaikat pengawas yang selalu hadir"


Janganlah kita terpengaruh dengan budaya 'kebebasan bersuara' tanpa berpandukan ajaran islam, agama kita. Kawal lah apa yang kita cakap dan apa yang kita tulis, baik dalam laman sosial mahupun laman web atau blog. Ingat ! Ada malaikat yang sentiasa mencatat setiap amalan kita tidak kira kecil mahupun besar di dalam suatu buku catatan amalan yang kemudiannya, akan diserahkan kepada kita di padang mahsyar kelak.

Dan beruntunglah mereka yang menerima catatan amalannya dengan tangan kanan...

Sumber: http://syedzai.blogspot.com/


-----------------
Visit my blog: http://syedzai.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syedzaiProfil   Hantar PM kepada syedzai   Pergi ke syedzai's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 10-05-11 16:16


patikan setiap kenyataan kita tak menjadikan ianya tiket ke neraka...nak buat statemnet apa-apa tak kisah...terpulang hanya tengok apa yang distatekan..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

alamin313
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.03.2010
Ahli No: 39521
Posting: 55
Dari: ajil,terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-05-11 22:09


Pada 10-05-11 11:14 , syedzai posting:

!!! QUOTE !!!


Daripada Abu Hurairah .a., bahawa Nabi SAW bersabda:

    "Sesiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat hendaklah berkata yang baik atau diam" (Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim)


Nabi SAW pernah bersabda seperti yang diceritakan oleh Abu Hurairah .a., bahawa:

    "Sesungguhnya adakalanya seseorang mengeluarkan kata-kata yang tidak difikirnya terlebih dahulu apakah baik atau tidak, lalu menyebabkan dia tergelincir ke neraka yang dalamnya lebih jauh dari jarak antara timur dan barat" (Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim)


Ingatlah bahawa Allah pernah berfirman:

    "Tiada suatu ucapan pun yang diucapkan melainkan ada disisinya malaikat pengawas yang selalu hadir"





tu lah...perkongsian yang baik.. mengingati diri ini yang sering terlupa...



:-) :-) :-)


-----------------
Travelog Satu Perjalanan (masih banyak yang perlu ku cari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For alamin313Profil   Hantar PM kepada alamin313   Pergi ke alamin313's Website   Quote dan BalasQuote

helmirohayakassim
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.01.2006
Ahli No: 22154
Posting: 84
Dari: Setiu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-05-11 19:32


salam..pada saya facebook ada kabaikan dan keburukannya...yang penting bergantung pada niat kita...tapi saya juga bimbang facebook banyak mempengaruhi remaja diluar sana...apa yang saya perhatikan tengah kj pun pun sempat lagi ber facebook...online melalui handphone..mudah...senang tapi memberi impak yang besar...



Bookmark and Share

    


  Member Information For helmirohayakassimProfil   Hantar PM kepada helmirohayakassim   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.102178 saat. Lajunya....