Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-07-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"A leader is a dealer in hope"
-- Napoleon Bonaparte

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 33
Ahli: 0
Jumlah: 33
  Yang Masuk Ke Sini
yanokage: 13 hari yang lalu
Rashdin: 29 hari yang lalu
khalifah: 35 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Menyingkap Makar Kufar di Tunisia, Algeria dan Mesir


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Menyingkap Makar Kufar di Tunisia, Algeria dan Mesir

Please Mendaftar To Post


Oleh Menyingkap Makar Kufar di Tunisia, Algeria dan Mesir

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 08-02-11 01:03


MENYINGKAP MAKAR KUFAR DI TUNISIA, ALGERIA DAN MESIR

Rakyat Tunisia Akan Ditipu Kali Keempat?


Rakyat Tunisia pernah diapikan oleh British dan Perancis agar menentang kekuasaan Bey (kesultanan). Kebangkitan tersebut berjaya memisahkan Tunisia dari Khilafah Uthmaniah dan mewujudkan republic yang dikuasai Perancis. Muncul pula anak muda bernama Habib Bourgiba yang menentang penjajahan Perancis ke atas Tunisia. Kehebatan perjuangannya Bourgiba mendapat sokongan rakyat, menyebabkan beliau diburu dan menjadi musuh ketat penjajah. Bourgiba ditangkap beberapa kali hingga beliau menghabis 10 tahun dalam penjara sepanjang tempoh 20 tahun. Rakyat meletakkan harapan menggunung tinggi dan menganggap Bourgiba sebagai pejuang sejati walhal dalam tempoh berikut Perancis telah berjaya melunakkan Bourgiba layak dijadikan agen dan memerdekan Tunisia pada 1956. Antara factor terjadinya konspirasi ini adalah untuk menyekat Parti beraliran sosialisme yang semakin mendapat tempat. Bourgiba dijulang sebagai hero dan Presiden Tunisia.

Bourgiba banyak terpengaruh dengan sosialisme dan mengamalkan pemerintahan kuku besi. Kemiskinan dan kezaliman sinonim dengan pemerintahannya. Ini membawa kepada kebangkitan umat pada akhir 1980an. Rakyat melihat Menteri Dalam Negeri pada masa itu, Zine el-Abidine Ben Ali, sebagai calon Presiden yang mampu membawa perubahan. Beliau mendapat 99% undian untuk calon Presiden dan parti pimpinannya menyapu bersih 141 kerusi pada pilihanraya 1989.

Gaya kepimpinan Ben Ali tidak banyak beza dengan Bourgiba dan masih mengikut telunjuk Perancis. Kemiskinan dan pengangguran semakin teruk sehingga rakyat Tunisia bangkit sekali lagi – selepas kebangkitan terhadap Bey, Perancis dan Bourgiba- untuk menghapuskan kediktatoran. Ben Ali serta merta mendapatkan nasihat dari tuannya, Perancis. Walau pada awalnya, ada usaha untuk menggunakan tentera untuk menggagalkan demonstrasi tersebut tetapi paling bagi Perancis adalah untuk mengelakkan Tunisa jatuh kepada agen US pula. Rakyat Tunisia bencikan Ben Ali, oleh itu Ghonousshi disebut sebagai calon utama. Maka revolusi rakyat dapat dipuaskan, agen Perancis terus berkuasa dan US tidak dapat menempatkan agennya. Yang tertipu buat kali keempat, sekali lagi adalah rakyat Tunisia yang majoritinya beragama Islam.

Rakyat Algeria Sudah Banyak Kali Tertipu

Masalah Tunisia ini tidak sekompleks Algeria, kerana Tunisia sekadar Negara kecil yang tidak terlalu strategic. Permasalahan politik Algeria sebenarnyalebih kompleks walau tidak disedari oleh kebanyakan rakyatnya.

Algeria adalah sebuah Negara besar dengan jumlah penduduk Muslim yang sangat ramai pernah menyaksikan kebangkitan Parti Islam FIS. Perancis dan Bristish sama-sama mempunyai agen di Algeria. Menyedari perkara ini, tidak semudah itu mereka akan membiarkan mana-mana parti Islam untuk memerintah Algeria. Kadar pengangguran dan kemiskinan di Algeria semakin teruk. Presiden Abdelaziz Bouteflika menduduki kuasa dengan manipulasi British selepas beberapa siri pilihanraya Presiden selepas kebangkitan FIS. Beliau menang tanpa bertanding selepas 6 calon yang lain menarik diri pada hari terakhir pencalonan. Beliau tidak mempunyai kuasa penuh kerana pihak tentera masih dikuasai pegawai-pegawai tertinggi yang mempunyai hubungan rapat Perancis.

Apakah Demokrasi Jawapan Bagi Mesir? Mahu dipatuk Ular kali ke berapa?

US semakin melihat kepentingan untuk menguasai Algeria. Ini berhubung kait dengan kepentingan sekutu rapatnya, Israel. Telah banyak usaha-usaha menunjukkan US sedang berusaha memecahkan wilayah umat Islam kepada beberapa negara kecil antaranya Yaman, Chad, Pakistan, Arab Saudi dan Indonesia. Jelas strategi US untuk menghalang penyambungan Negara-negara Asia Tengah dengan Timur Tengah dengan memastikan kekuatan tentera mereka di Afghanistan. Ini adalah suatu tindakan geopolitik yang penting dari aspek ketenteraan untuk menghalang penyatuan dua kawasan yang sangat siginifikan dengan kebangkitan umat Islam. Kekuatan yang ada hanyalah di Mesir, sebuah negara yang dihimpit negara Afrika Utara lain di barat dan wilayah Arab yang bergolak di Timur.

Tindakan politik US lebih ketara bagi menghadapi kebangkitan rakyat Mesir. US dan Israel tidak mampu untuk melepaskan cengkaman mereka terhadap Mesir. US tidak boleh membiarkan Mesir bergolak terlalu lama kerana ia membahayakan keberlangsungan Israel. Peranan yang didalangi Perancis, British dan German terhadap kebangkitan rakyat Mesir boleh menyebabkan Israel hilang sekutu kuat, ini bahaya bagi kepentingan US.

Israel dan US belum melatah dalam masalah ini kerana kepimpinan tertinggi tentera Mesir adalah sangat rapat dengan mereka. Ketua Tentera Mesir, Left Gen. Sami Annan telah ke Washington pada 24 Jan lepas dilaporkan berkaitan proses peralihan kuasa di Mesir. Beliau juga telah bersama Menteri Pertahanan Marshal Mohamed Hussein Tantawi, telah dilaporkan oleh Jurucakap Tentera Us, Geoff Morrell , bertemu Setiausaha Pertahanan US dan Menteri Pertahanan Israel pada 30 Januari. Penganalisa politik melihat US sedang dalam proses untuk memastikan proses transisi ini berlaku mengikut apa yang dirancang mereka. Ketidakterlibatan tentera Mesir menghalang peserta demonstrasi adalah untuk membolehkan proses peralihan kuasa ini berjalan. Ia bukanlah menunjukkan bahawa tentera menyokong perjuangan rakyat.

US melihat perlu membuka pintu demokrasi yang lebih luas di Mesir. Ini penting untuk memastikan kestabilan dikawasan bergolak berhampiran Israel. Oleh itu, US perlu meletakkan agennya yang demokratik di Mesir. Sebenarnya, US menghadapi konspirasi politik dari Blok Eropah (EU). EU sudah sekian lama memberikan sokongan kepada pemimpin Parti Wafd,Ayman Nour, yang dipenjara kerana lantang mengkrtitik Hosni Mubarak selama ini. Ayman lebih dekat dan dikenali oleh rakyat Mesir sebagai pemimpin yang menentang pentadbiran Mubarak. Media Britain seperti London Post cuba menunjukkan bahawa US sebenarnya mendalangi kebangkitan.

Untuk menyekat konspirasi blok EU ini, US melihat beberapa calon yang berpotensi untuk menggantikan Mubarak, antaranya adalah Al Baradei. Jika kita baca analisa jangkaan kebanyakan media US, mereka cuba mewujudkan gambaran Mohamad Al Baradei adalah calon pro-demokrasi yang terbaik bagi membawa perubahan di Mesir. Untuk mendapatkan sokongan rakyat, tidak mengejutkan mereka telah mendekati beberapa pemimpin tertinggi Ikhwanul Muslimin Mesir dalam apa yang dikatakan ‘pertemuan rahsia’. Albaradei secara terbuka menawarkan Ikhwanul Muslimin untuk bersama dalam kerajaan baru yang mungkin dibentuk setelah kejatuhan Mubarak. Pemimpin Tertinggi Ikhwan ketika ditemuramah Akhbar Al- Masri AI-Youm menjawab mereka mensasarkan untuk mewujudkan sebuah kounsil yang menjadi rujukan kepada penggubalan institusi negara dengan kelulusan parlimen. Seorang pemimpin Ikhwan yang lain, Helmi Gazzar, menyatakan Ikhwan perlu meletakkan ketepi perjuangan bercorak agama untuk mewujudkan demokrasi. Menurutnya lagi, Ikhwan perlu selari dengan cita-cita rakyat Mesir untuk kebebasan dia menyokong usaha Al Baradei.

Percaturan di Mesir melihat US dan EU masing-masing cuba meletakkan agen masing-masing. Sekiranya US gagal, ia akan merubah scenario politik dunia terutama timur tengah, Israel dalam keadaan yang kritikal. US dilihat mempunyai kelebihan kerana menguasai tentera Mesir dan sokongan Ikhwanul Muslimin ke atas calon mereka.

Sebenarnya Umat Islam Perlukan Khilafah

Sememangnya umat Islam di banyak wilayah mahukan perubahan apatah lagi mereka yang dihimpit kepayah hidup dibawah rejim dictator. Mereka bangkit- ada juga kebangkitan yang diapikan kufr barat- untuk melihat perubahan. Sayangnya, akibat rendahnya pemikiran politik Islam, penjajah barat ini mengambil kesempatan dari gelombang kebangkitan mereka yang ramai itu. Mereka ditipu dan terus ditipu umpama dipatuk ular berkali-kali. Sedangkan perkara ini telah diberi amaran oleh rasul:


“Tidak selayaknya seorang mukmin itu dipatuk ular dari lubang yang sama dua kali” (hari Bukhari & Muslim)

Kita sedang menyaksikan US dan Eropah sedang memainkan bidak-bidak mereka dikalangan rejim dictator umat Islam. Jutaan umat yang tertipu. Sedangkan Allah telah menyatakan bahawa kebangkitan Khilafah buat kali kedua adalah suatu janji, itulah yang wajib kita impi dan usahakan. Jika tidak selama itulah, umat Islam terus diperbodoh kaum kufar dan agen-agem mereka.

“Di tengah-tengah kalian terdapat zaman kenabian, atas izin Allah ia tetap ada. Lalu Dia akan mengangkatnya jika Dia berkehendak mengangkatnya. Kemudian akan ada Khilafah yang mengikuti manhaj kenabian. Ia ada dan atas izin Allah ia akan tetap ada. Lalu Dia akan mengangkatnya jika Dia berkehendak mengangkatnya. Kemudian akan ada kekuasaan yang menggigit; ia juga ada dan atas izin Allah ia akan tetap ada. Lalu Dia akan mengangkatnya jika Dia berkehendak mengangkatnya. Kemudian akan ada kekuasaan (kerajaan) diktator yang menyengsarakan; ia juga ada dan atas izin Alah akan tetap ada. Selanjutnya akan ada kembali Khilafah yang mengikuti manhaj kenabian.” Beliau kemudian diam. (hari Ahmad dan al-Bazar)

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 08-02-11 06:14


TERUSAN SUEZ ADALAH 'TALIAN HAYAT' AMERIKA SYARIKAT..
DISITULAH LALUAN UTAMA MINYAK NEGARA ARAB DIANGKUT..
JIKA NEGARA MESIR TERUS BERGOLAK MAKA TERUSAN SUEZ JUGAK'MATI'..
HARGA MINYAK AKAN TERUS MELAMBUNG TINGGI..
AMERIKA SYARIKAT JUGAK AKAN RUGI..

APA YANG PASTI..
KONFLIK DI MESIR KETIKA INI AMAT MEMBIMBANGKAN AMERIKA SYARIKAT DAN ISRAEL..Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 12-02-11 19:24


Menguasai Terusan Suez adalah suatu yang penting bagi US.
Bagi kes sekarang meletakkan, pengganti bagi Mubarak adalah suatu yang paling penting.
Sangat menyedihkan, kebangkitan rakyat Mesir menjatuhkan Mubarak setakat ini berjalan sebagaimana yang diinginkan US. Sebagaimana analisa artikel di atas, sekarang benar-benar terjadi apabila Mubarak turun dan pihak tentera menjaga proses peralihan kuasa. Dan saya menjangkakan, US akan berjaya sekali lagi meletakkan agennya yang lebih taat dan demokratik. Apatah lagi Parti Islam di sana turut bersubahat. sekali lagi yang menjadi mangsa dan dizalimi adalah umat islam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 12-02-11 19:55


Pada 12-02-11 19:24 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Menguasai Terusan Suez adalah suatu yang penting bagi US.
Bagi kes sekarang meletakkan, pengganti bagi Mubarak adalah suatu yang paling penting.
Sangat menyedihkan, kebangkitan rakyat Mesir menjatuhkan Mubarak setakat ini berjalan sebagaimana yang diinginkan US. Sebagaimana analisa artikel di atas, sekarang benar-benar terjadi apabila Mubarak turun dan pihak tentera menjaga proses peralihan kuasa. Dan saya menjangkakan, US akan berjaya sekali lagi meletakkan agennya yang lebih taat dan demokratik. Apatah lagi Parti Islam di sana turut bersubahat. sekali lagi yang menjadi mangsa dan dizalimi adalah umat islam.BETUL TU..
KERJASAMA CALON PRESIDEN EL-BARADEI DENGAN IKHWAN MUSLIMIN MEMBERI KEGEMBIRAAN KEPADA AMERIKA SYARIKAT DAN ISRAEL TERUTAMANYA GEORGE SOROS..

PENYANGAK MATA WANG DARI ISRAEL ITU SECARA TERBUKA AMAT MENYOKONG USAHA EL-BARADEI ITU..

PENGUASAAN US DAN ISRAEL AKAN MAKIN KUKUHLAH DI TIMUR TENGAH SELEPAS INI..

:cry:Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

pejuangttbc90
Warga Rasmi
Menyertai: 13.02.2011
Ahli No: 40977
Posting: 11

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-02-11 07:54


Reformasi rakyat terhadap pemerintahan diktator.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuangttbc90Profil   Hantar PM kepada pejuangttbc90   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 14-02-11 09:25


Pada 13-02-11 07:54 , pejuangttbc90 posting:

!!! QUOTE !!!

Reformasi rakyat terhadap pemerintahan diktator.. :)


Saya kira istilah revolusi lebih tepat berbanding reformasi bagi kes di Mesir. Cuma sayangnya, revolusi yang berlaku sekadar menjatuhkan MUbarak, cuma beralih ke mulut buaya yang baru. Gerakan Islam turut bersubahat mengkhianati umat Islam. Sampai2 mereka menyatakan, memberikan kebebasan (kepada rakyat Mesir) lebih utama dari usaha menerapkan hukum syara'. Inilah akibat dari amalan politik matlamat menghalalkan cara.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-02-11 15:52


Pada 14-02-11 09:25 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-02-11 07:54 , pejuangttbc90 posting:

!!! QUOTE !!!

Reformasi rakyat terhadap pemerintahan diktator.. :)


Saya kira istilah revolusi lebih tepat berbanding reformasi bagi kes di Mesir. Cuma sayangnya, revolusi yang berlaku sekadar menjatuhkan MUbarak, cuma beralih ke mulut buaya yang baru. Gerakan Islam turut bersubahat mengkhianati umat Islam. Sampai2 mereka menyatakan, memberikan kebebasan (kepada rakyat Mesir) lebih utama dari usaha menerapkan hukum syara'. Inilah akibat dari amalan politik matlamat menghalalkan cara.


saya tidak pasti statement yang saya bold kan itu memang direct keluar dari tokoh gerakan Islam di sana, atau hanya satu penilaian wuzara ke atas mereka kerana menyokong kebebasan rakyat Mesir memilih pemimpin kenerusi pilihanraya...
minta penjelasan...


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-02-11 16:13


Pada 14-02-11 09:25 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-02-11 07:54 , pejuangttbc90 posting:

!!! QUOTE !!!

Reformasi rakyat terhadap pemerintahan diktator.. :)


Saya kira istilah revolusi lebih tepat berbanding reformasi bagi kes di Mesir. Cuma sayangnya, revolusi yang berlaku sekadar menjatuhkan MUbarak, cuma beralih ke mulut buaya yang baru. Gerakan Islam turut bersubahat mengkhianati umat Islam. Sampai2 mereka menyatakan, memberikan kebebasan (kepada rakyat Mesir) lebih utama dari usaha menerapkan hukum syara'. Inilah akibat dari amalan politik matlamat menghalalkan cara.


bersubahat mengkhinati umat Islam?...kasar sangat bunyinya.Tidakkah anda rasa ia keterlaluan untuk penilaian anda yang berada di 'luar sempadan'?

sebetulnya anda bebas untuk utarakan apa saja pandangan yang diyakini sebagai jalan penyelesaian bagi rakyat Mesir.Tapi anda tetap tidak dapat menjiwai hakikat cabaran dan halangan sebenar gerakan Islam di Mesir.

berikan kami satu saranan penyelesaian, jika anda meyakini 'kefahaman' anda.....

kalau anda inginkan tokoh gerakan Islam laungkan seruan tegakkan khilafah menggantikan saranan 'boikot produk Amerika' apakah anda rasa itu sekelip mata boleh membuahkan hasil di Mesir?

sebetulnya anda tidak boleh melulu melemparkan pandangan, hanya kerana prejudis anda pada metodologi gerakan islam lain....anda perlu lebih teliti, lebih sabar dan lebih 'dalam' mengkaji......


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 20-02-11 17:52


AS PERUNTUK RM465 JUTA UNTUK MESIR


18/02/2011

WASHINGTON 18 Feb. - Amerika Syarikat (AS) akan memperuntukkan AS$150 juta (RM465 juta) untuk membantu Mesir dengan transformasi demokrasi dan pemulihan ekonomi selepas pengusiran Presiden Hosni Mubarak, menurut setiausaha negara AS, Hillary Clinton semalam.

"Saya senang untuk mengumumkan hari ini kita akan memperuntukkan AS$150 juta (RM465 juta) kepada Mesir bagi menyokong peralihan di sana dan membantu pemulihan ekonomi mereka," kata Clinton kepada wartawan. - Reuters
ADAKAH MESIR AKAN DICUCUK HIDUNG OLEH 'UNCLE SAM' PULAK SELEPAS DIKTATOR MUBARAK..?

INILAH AKIBATNYA 'TERLALU BAIK' DENGAN AMERIKA SYARIKAT..

KESEMPATAN INI UMPAMA 'RASUAH' TERSEMBUNYI..

NASIB BAIKLAH MALAYSIA TAK PINJAM DUIT BANK DUNIA (IMF) PADA TAHUN 1997-1998 DULU..

KEBIJAKSANAAN TUN MAHATHIR MENGATASI KEEGOAN AMERIKA SYARIKAT..

WALAUPUN TUN MAHATHIR DI PANDANG SINIS DAN DICERCA AKHIRNYA EKONOMI MALAYSIA PULIH JUGAK TANPA BANTUAN SE'SEN' PUN DARIPADA AMERIKA SYARIKAT..

SEKARANG NI AMERIKA SYARIKAT YANG MENGALAMI EKONOMI LEMBAB BERBANDING CHINA DAN INDIA TERHEGEH-HEGEH PULAK NAK MEMBANTU MESIR..

MESTI ADA SEBAB TERSEMBUNYI KAN...?

APAPUN KITA TENGOK KEADAAN MESIR SELEPAS NI..

EKONOMI MEREKA AKAN DI'PERGUNA' OLEH AMERIKA SYARIKAT PULAK..

DULU EKONOMI DI 'SEDUT' OLEH HOSNI MUBARAK..

TAPI KINI GILIRAN AMERIKA SYARIKAT...

APALAH NASIB RAKYAT MESIR NI..

MESIR..OH..MESIR..

SAMA-SAMA KITA NANTIKAN YE..

:sopan:

:sopan:

:sopan:Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7871
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 23-02-11 08:11


Pada 20-02-11 17:52 , FIRDAUSNUR posting:

!!! QUOTE !!!

AS PERUNTUK RM465 JUTA UNTUK MESIR


18/02/2011

WASHINGTON 18 Feb. - Amerika Syarikat (AS) akan memperuntukkan AS$150 juta (RM465 juta) untuk membantu Mesir dengan transformasi demokrasi dan pemulihan ekonomi selepas pengusiran Presiden Hosni Mubarak, menurut setiausaha negara AS, Hillary Clinton semalam.

"Saya senang untuk mengumumkan hari ini kita akan memperuntukkan AS$150 juta (RM465 juta) kepada Mesir bagi menyokong peralihan di sana dan membantu pemulihan ekonomi mereka," kata Clinton kepada wartawan. - Reuters
ADAKAH MESIR AKAN DICUCUK HIDUNG OLEH 'UNCLE SAM' PULAK SELEPAS DIKTATOR MUBARAK..?

INILAH AKIBATNYA 'TERLALU BAIK' DENGAN AMERIKA SYARIKAT..

KESEMPATAN INI UMPAMA 'RASUAH' TERSEMBUNYI..

NASIB BAIKLAH MALAYSIA TAK PINJAM DUIT BANK DUNIA (IMF) PADA TAHUN 1997-1998 DULU..

KEBIJAKSANAAN TUN MAHATHIR MENGATASI KEEGOAN AMERIKA SYARIKAT..

WALAUPUN TUN MAHATHIR DI PANDANG SINIS DAN DICERCA AKHIRNYA EKONOMI MALAYSIA PULIH JUGAK TANPA BANTUAN SE'SEN' PUN DARIPADA AMERIKA SYARIKAT..


SEKARANG NI AMERIKA SYARIKAT YANG MENGALAMI EKONOMI LEMBAB BERBANDING CHINA DAN INDIA TERHEGEH-HEGEH PULAK NAK MEMBANTU MESIR..

MESTI ADA SEBAB TERSEMBUNYI KAN...?

APAPUN KITA TENGOK KEADAAN MESIR SELEPAS NI..

EKONOMI MEREKA AKAN DI'PERGUNA' OLEH AMERIKA SYARIKAT PULAK..

DULU EKONOMI DI 'SEDUT' OLEH HOSNI MUBARAK..

TAPI KINI GILIRAN AMERIKA SYARIKAT...

APALAH NASIB RAKYAT MESIR NI..

MESIR..OH..MESIR..

SAMA-SAMA KITA NANTIKAN YE..

:sopan:

:sopan:

:sopan:
yang bold tu memang tak tahan nak gelak sebab dangkalnya statement

!!! QUOTE !!!

Berikut adalah sedikit penjelasan dari YB Dato’ Seri Anwar Ibrahim berhubung dakwaan pemimpin UMNO mendakwa beliau tunduk kepada IMF / World Bank ketika negara menghadapi krisis kewangan pada tahun 1997 / 1998.

Dato’ Seri Anwar Ibrahim menegaskan bahawa di sepanjang tempoh beliau menjadi Menteri Kewangan khususnya ketika mengurus krisis kewangan negara pada tahun 1997, beliau TIDAK PERNAH meminta “rescue package” daripada IMF / World Bank. Anwar mencabar pemimpin UMNO yang membuat tuduhan supaya menyemak rekod dengan Perbendaharaan dan Bank Negara.

Dato’ Seri Anwar turut menjelaskan bahawa beliau mengambil initiatif menubuhkan Dana Harta dan Dana Modal untuk menjamin ketelusan dalam membantu syarikat-syarikat tempatan yang menghadapi krisis kewangan pada ketika itu. Ketua Pembangkang turut mendedahkan bahawa pada tahun 1993, beliau selaku Menteri Kewangan telah menulis surat kepada Bank Dunia untuk memberhentikan pinjaman dari Bank Dunia.

Kedudukan ekonomi ketika itu di bawah pengurusan beliau amat kukuh dan tidak memerlukan pinjaman dari Bank Dunia. Malahan, Anwar turut memulakan pendekatan “pre-payment” untuk pinjaman yang dibuat sebelumnya dari Bank Dunia.

Namun, sebaik sahaja Dato’ Seri Anwar Ibrahim dipecat pada tahun 1998, Anwar berhujah bahawa Dr. Mahathir Mohamad selaku Perdana Menteri dan Menteri Kewangan telah mengarahkan Perbendaharaan Malaysia untuk meneruskan pinjaman oleh negara dengan Bank Dunia. Siapa sebenarnya yang melutut dengan IMF / World Bank ? ?????????ni lagi bukti sampai sekarang tun tak berani nak jawab apatah lagi menteri2

http://www.youtube.com/watch?v=YgMtu6FAJO0


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 23-02-11 11:42


Pada 23-02-11 08:11 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-02-11 17:52 , FIRDAUSNUR posting:

!!! QUOTE !!!

AS PERUNTUK RM465 JUTA UNTUK MESIR


18/02/2011

WASHINGTON 18 Feb. - Amerika Syarikat (AS) akan memperuntukkan AS$150 juta (RM465 juta) untuk membantu Mesir dengan transformasi demokrasi dan pemulihan ekonomi selepas pengusiran Presiden Hosni Mubarak, menurut setiausaha negara AS, Hillary Clinton semalam.

"Saya senang untuk mengumumkan hari ini kita akan memperuntukkan AS$150 juta (RM465 juta) kepada Mesir bagi menyokong peralihan di sana dan membantu pemulihan ekonomi mereka," kata Clinton kepada wartawan. - Reuters
ADAKAH MESIR AKAN DICUCUK HIDUNG OLEH 'UNCLE SAM' PULAK SELEPAS DIKTATOR MUBARAK..?

INILAH AKIBATNYA 'TERLALU BAIK' DENGAN AMERIKA SYARIKAT..

KESEMPATAN INI UMPAMA 'RASUAH' TERSEMBUNYI..

NASIB BAIKLAH MALAYSIA TAK PINJAM DUIT BANK DUNIA (IMF) PADA TAHUN 1997-1998 DULU..

KEBIJAKSANAAN TUN MAHATHIR MENGATASI KEEGOAN AMERIKA SYARIKAT..

WALAUPUN TUN MAHATHIR DI PANDANG SINIS DAN DICERCA AKHIRNYA EKONOMI MALAYSIA PULIH JUGAK TANPA BANTUAN SE'SEN' PUN DARIPADA AMERIKA SYARIKAT..


SEKARANG NI AMERIKA SYARIKAT YANG MENGALAMI EKONOMI LEMBAB BERBANDING CHINA DAN INDIA TERHEGEH-HEGEH PULAK NAK MEMBANTU MESIR..

MESTI ADA SEBAB TERSEMBUNYI KAN...?

APAPUN KITA TENGOK KEADAAN MESIR SELEPAS NI..

EKONOMI MEREKA AKAN DI'PERGUNA' OLEH AMERIKA SYARIKAT PULAK..

DULU EKONOMI DI 'SEDUT' OLEH HOSNI MUBARAK..

TAPI KINI GILIRAN AMERIKA SYARIKAT...

APALAH NASIB RAKYAT MESIR NI..

MESIR..OH..MESIR..

SAMA-SAMA KITA NANTIKAN YE..

:sopan:

:sopan:

:sopan:
yang bold tu memang tak tahan nak gelak sebab dangkalnya statement

!!! QUOTE !!!

Berikut adalah sedikit penjelasan dari YB Dato’ Seri Anwar Ibrahim berhubung dakwaan pemimpin UMNO mendakwa beliau tunduk kepada IMF / World Bank ketika negara menghadapi krisis kewangan pada tahun 1997 / 1998.

Dato’ Seri Anwar Ibrahim menegaskan bahawa di sepanjang tempoh beliau menjadi Menteri Kewangan khususnya ketika mengurus krisis kewangan negara pada tahun 1997, beliau TIDAK PERNAH meminta “rescue package” daripada IMF / World Bank. Anwar mencabar pemimpin UMNO yang membuat tuduhan supaya menyemak rekod dengan Perbendaharaan dan Bank Negara.

Dato’ Seri Anwar turut menjelaskan bahawa beliau mengambil initiatif menubuhkan Dana Harta dan Dana Modal untuk menjamin ketelusan dalam membantu syarikat-syarikat tempatan yang menghadapi krisis kewangan pada ketika itu. Ketua Pembangkang turut mendedahkan bahawa pada tahun 1993, beliau selaku Menteri Kewangan telah menulis surat kepada Bank Dunia untuk memberhentikan pinjaman dari Bank Dunia.

Kedudukan ekonomi ketika itu di bawah pengurusan beliau amat kukuh dan tidak memerlukan pinjaman dari Bank Dunia. Malahan, Anwar turut memulakan pendekatan “pre-payment” untuk pinjaman yang dibuat sebelumnya dari Bank Dunia.

Namun, sebaik sahaja Dato’ Seri Anwar Ibrahim dipecat pada tahun 1998, Anwar berhujah bahawa Dr. Mahathir Mohamad selaku Perdana Menteri dan Menteri Kewangan telah mengarahkan Perbendaharaan Malaysia untuk meneruskan pinjaman oleh negara dengan Bank Dunia. Siapa sebenarnya yang melutut dengan IMF / World Bank ? ?????????ni lagi bukti sampai sekarang tun tak berani nak jawab apatah lagi menteri2

http://www.youtube.com/watch?v=YgMtu6FAJO0
MENGAPA?
CEMBURU? :sopan:

FAKTA TAK BOLEH DIUBAH..
SEJARAH TAK BOLEH DI UBAH..
SILA BACA WIKIPEDIA YE..
SIAPA YANG SELAMAT KAN EKONOMI MALAYSIA.. :welcome:

HMM..

ANWAR IBRAHIM TU SI 'PEMUTAR ALAM' NOMBOR 1..
SIAPA YANG TAK KENAL DIA KAN..

SEKARANG KES LIWAT DIA PUN MASIH TANGGUH..
DUIT BANYAK BOLEH LAH DI BICARA..
KALAU DUIT TAK ADA DOK DALAM PENJARA LAMA DAH..


SAYA NAK TANYA ANDA..

DUIT ANWAR IBRAHIM SEKARANG NI DATANG DARI MANA YE?

UPAH PEGUAM SANA..PEGUAM SINI..
PERGI KE LUAR NEGARA SETIAP BULAN PULAK TU..

:sopan:

MANA DIA DAPAT DUIT?
DUIT ITU MESTI SEMASA DIA MEMERINTAH BN DULU KAN?
BILA KELUAR BN KUTUK MACAM-MACAM..
BILA MASA DALAM BN DIAM SAJA PUN..
TAKUT ORANG TAHU SIAPA YANG LESAP DUIT LAH TU..


:sopan:

:sopan:

:sopan:Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 25-02-11 10:03


Orang sibuk revolusi Arab, antum masih bercakar Anwar Ibrahim VS Mahathir ke? Sama saja 2 ekor tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 25-02-11 11:28


Pada 25-02-11 10:03 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Orang sibuk revolusi Arab, antum masih bercakar Anwar Ibrahim VS Mahathir ke? Sama saja 2 ekor tu...


APA YANG ANDA MEREPEK NI? :sopan:

ANDA ISLAM KE APA YE?

SANGGUP GELARKAN KAMI 'EKOR'..

PAKAI LEBAI KOPIAH TAPI HATI BUSUK TAK HENGAT..

ITULAH ORANG ISLAM SEKARANG..


SEBAB TULAH DUNIA ARAB BERGOLAK..

DUNIA ISLAM AMAT LEMAH SEBAB INILAH..

PEMIMPIN PUN SAMA..ORANG BAWAHAN PUN SAMA..

CAKAP TAK SERUPA ISLAM..

SIKAP PUN TAK SERUPA ISLAM..

MACAM MANA LAH 'LIM GUAN ENG..CHUA SOI LEK..KARPAL SINGH..BUSH..OSAMA.. NAK MEMELUK ISLAM JIKA ORANG ISLAM SENDIRI BERSIKAP DEMIKIAN?

TAK ADA SIFAT CONTOH BAIK PUN ORANG ISLAM SEKARANG..

SEMUANYA MENYOKONG KEGANASAN..

BOM SANA..BOM SINI..

TUNJUK PERASAAN SANA..TUNJUK PERASAAN SINI..

AKHIRNYA, APA PUN TAK DAPAT..

TAPI, BALA YANG DAPAT..

SEBAB TU ORANG KAFIR AMAT PREJUDIS TERHADAP ISLAM..

ORANG BARAT HANYA DOK GELAK SAHAJA kat ORANG ISLAM SEKARANG NI..

TERUTAMANYA ISRAEL DAN AMERIKA..

UMAT ISLAM..OH..UMAT ISLAM..

NAMA SAHAJA ISLAM TAPI SIKAP 'KELAM'..

:sopan:

:sopan:

:sopan:Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-02-11 17:25


Pada 25-02-11 10:03 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Orang sibuk revolusi Arab, antum masih bercakar Anwar Ibrahim VS Mahathir ke? Sama saja 2 ekor tu...


yang saya faham....'dua ekor' itu dimaksudkan untuk Anwar dan Dr M :berfikir:


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 25-02-11 20:30


Pada 25-02-11 17:25 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-02-11 10:03 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Orang sibuk revolusi Arab, antum masih bercakar Anwar Ibrahim VS Mahathir ke? Sama saja 2 ekor tu...


yang saya faham....'dua ekor' itu dimaksudkan untuk Anwar dan Dr M :berfikir:yang saya faham pun macam tu.
manusia yang ada hati tapi tak mahu berfikir, ada mata tapi tak mahu melihat(dalil syara') dan ada telinga tapi tak mahu mendengar (hukum Allah), mamang layak digunakan penjodoh bilangan ekor.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 25-02-11 21:05


Pada 25-02-11 20:30 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-02-11 17:25 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-02-11 10:03 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Orang sibuk revolusi Arab, antum masih bercakar Anwar Ibrahim VS Mahathir ke? Sama saja 2 ekor tu...


yang saya faham....'dua ekor' itu dimaksudkan untuk Anwar dan Dr M :berfikir:yang saya faham pun macam tu.
manusia yang ada hati tapi tak mahu berfikir, ada mata tapi tak mahu melihat(dalil syara') dan ada telinga tapi tak mahu mendengar (hukum Allah), mamang layak digunakan penjodoh bilangan ekor.KALAU ANDA MENGAKU 2 EKOR TU ADALAH ANWAR IBRAHIM & TUN MAHATHIR MAKNANYA ANDA JUGAK MENGELAR MEREKA BERDUA ADA 'EKOR'.. :sopan:

CAKAP TAK SERUPA ISLAM..

CAKAP ANDA BUKAN MAIN HEBAT..

HUKUM LAH..DALIL LAH..SYARAK LAH..

ISLAM LAH KONON..

TAPI DIRI SENDIRI PUN TAK BETUL..


SAYA NAK TANYA ANDA YE..

MEREKA BERDUA ITU BINATANG ATAU MANUSIA?

SELEPAS NI ANDA NAK GELAR MANUSIA LAIN APA PULAK YE?

ITULAH SIKAP SEBENAR ANDA..

NAMA ISLAM TAPI HATI BUSUK..

MENGATA ORANG LAIN TAK FAHAM..

TAPI TAK SEDAR DIRINYA ITU SEBENARNYA YANG TAK FAHAM..

SIAPA YANG BUTA MATA HATI SEBENARNYA?:sopan:

:sopan:

:sopan:Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 25-02-11 21:33


Tak usah menggelabah bro...

Saya cuma menukil pemahaman saya dari ayat Allah

Dan sesungguhnya Kami jadikan kebanyakan isi neraka Jahanam itu dari golongan jin dan manusia. Mereka punya hati tapi tidak digunakan untuk memahami (ayat­-ayat Allah), mereka punya mata tapi tidak dipergunakan untuk melihat (ayat-ayat Allah), mereka punya telinga tapi tidak dipergunakan untuk mendengar (ayat-ayat Allah). Mereka itu bagai haiwan ternak, bahkan lebih hina lagi. Mereka itulah orang-orang yang lalai. (AI-A’raf: 179)

Haiwan ternakkan penjodoh bilangannya ekor... :), sebagai contoh seekor lembu, takkan seorang lembu, betul tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 25-02-11 21:38


Pada 25-02-11 21:33 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Tak usah menggelabah bro...

Saya cuma menukil pemahaman saya dari ayat Allah

Dan sesungguhnya Kami jadikan kebanyakan isi neraka Jahanam itu dari golongan jin dan manusia. Mereka punya hati tapi tidak digunakan untuk memahami (ayat­-ayat Allah), mereka punya mata tapi tidak dipergunakan untuk melihat (ayat-ayat Allah), mereka punya telinga tapi tidak dipergunakan untuk mendengar (ayat-ayat Allah). Mereka itu bagai haiwan ternak, bahkan lebih hina lagi. Mereka itulah orang-orang yang lalai. (AI-A’raf: 179)

Haiwan ternakkan penjodoh bilangannya ekor... :), sebagai contoh seekor lembu, takkan seorang lembu, betul tak?ANDA GELABAH ATAU SAYA YANG MENGELABAH?

ITULAH ANDA..MENUDUH MANUSIA BUKAN-BUKAN..

TAK SEDAR DIRI ITU HAMBA YANG HINA..

ANDA HANYA MANUSIA YANG DICIPATAKAN ALLAH SWT..

TAPI ANDA BERBANGGA TAK HENGAT..

ANDA MATI PUN BELUM TENTU DI RAHMATI ALLAH SWT..

CEPATLAH SEDAR DIRI YE..

:sopan:

:sopan:

:sopan:Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-02-11 22:16


ha ha ha ha...gelihatinya...buang karan betul lah kalau 'bertukar pandangan' dengan org macam ini.....

saya rasa satu lagi yang layak di sebut seekor....seekor muamar Gaddafi.. :D


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 25-02-11 22:52


Pada 25-02-11 22:16 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

ha ha ha ha...gelihatinya...buang karan betul lah kalau 'bertukar pandangan' dengan org macam ini.....

saya rasa satu lagi yang layak di sebut seekor....seekor muamar Gaddafi.. :D
ANDA PUN SAMALAH YE..

TAK SEDAR DIRI ANDA TU MANUSIA YANG HINA..

ADA HATI NAK HINA ORANG LAIN..

MACAMLAH ANDA TU HEBAT SANGAT..

ISLAM LAH KONON..

CEPATLAH SEDAR DIRI YE..

SEBELUM ANDA MASUK KUBUR..

:sopan:

:sopan:

:sopan:Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-02-11 09:13


cakk.....lalalalalalalalala .... :D

lalalalalalalala.......lalalalalalala...... :D :D :D


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7871
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 27-02-11 11:20


Pada 27-02-11 09:13 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

cakk.....lalalalalalalalala .... :D

lalalalalalalala.......lalalalalalala...... :D :D :D
rashdin like this :-D :sopan:


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 27-02-11 11:40


Pada 27-02-11 11:20 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-02-11 09:13 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

cakk.....lalalalalalalalala .... :D

lalalalalalalala.......lalalalalalala...... :D :D :D
rashdin like this :-D :sopan:
DAH TAK ADA IDEA KE WAHAI MY HONEY DAN RASHDIN?

KE MANAKAH PERJUANGAN TAKBIR ANDA SEMUA YE?

TAKBIR SETAKAT DI MALAYSIA NI SAHAJA KE?

SAYA CABAR ANDA BERDUA KE MESIR, ALGERIA DAN LIBYA TU..

MATI SHAHID PUN DAPAT..

BUKAN SENANG NAK MATI SHAHID..

INILAH MASANYA NAK BUKTIKAN KE'ISLAM'AN ANDA..

DOK DI SINI HANYA CAKAP AIR LIUR SAHAJA..

TAKBIR SANA.. TAKBIR SINI..

APA PUN TAK DAPAT..

MACAM MANA YE?

AJAKLAH TOK GURU ANDA SEKALI YE..

ENTAH-ENTAH DOK DALAM MASJID SAHAJA..

ASYIK DOK SOLAT DAN CERAMAH POLITIK SAHAJA KERJANYA..

KALAU TOK GURU ANDA TU NAK JADI PAHLAWAN SEPERTI NABI MUHAMMAD SAW DIPERSILAKAN KE SANA YE..

ADA BERANI?


:sopan:

:sopan:

:sopan:Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7871
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 07-03-11 11:35


Pada 25-02-11 21:33 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Tak usah menggelabah bro...

Saya cuma menukil pemahaman saya dari ayat Allah

Dan sesungguhnya Kami jadikan kebanyakan isi neraka Jahanam itu dari golongan jin dan manusia. Mereka punya hati tapi tidak digunakan untuk memahami (ayat­-ayat Allah), mereka punya mata tapi tidak dipergunakan untuk melihat (ayat-ayat Allah), mereka punya telinga tapi tidak dipergunakan untuk mendengar (ayat-ayat Allah). Mereka itu bagai haiwan ternak, bahkan lebih hina lagi. Mereka itulah orang-orang yang lalai. (AI-A’raf: 179)

Haiwan ternakkan penjodoh bilangannya ekor... :), sebagai contoh seekor lembu, takkan seorang lembu, betul tak?good point wuzaraa


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 07-03-11 11:53


Pada 07-03-11 11:35 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-02-11 21:33 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Tak usah menggelabah bro...

Saya cuma menukil pemahaman saya dari ayat Allah

Dan sesungguhnya Kami jadikan kebanyakan isi neraka Jahanam itu dari golongan jin dan manusia. Mereka punya hati tapi tidak digunakan untuk memahami (ayat­-ayat Allah), mereka punya mata tapi tidak dipergunakan untuk melihat (ayat-ayat Allah), mereka punya telinga tapi tidak dipergunakan untuk mendengar (ayat-ayat Allah). Mereka itu bagai haiwan ternak, bahkan lebih hina lagi. Mereka itulah orang-orang yang lalai. (AI-A’raf: 179)

Haiwan ternakkan penjodoh bilangannya ekor... :), sebagai contoh seekor lembu, takkan seorang lembu, betul tak?good point wuzaraa
TAK ADA ISU LEPAS TU NAK HINA ORANG LEMBU..

:sopan:

LEPAS NI NAK HINA APA PULAK YE..:sopan:

CEPAT..CEPAT..

ALLAH SWT NAK TULIS DOSA ANDA TU.. :sopan: :sopan:Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 08-03-11 08:24


Sudah sudahlah tu. Saya pun boleh jadi tersenyum dengan gelagat antum semua. Ukwah! Ukhwah! Ukhwah! Kembali kepada landasan asal.

Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 08-03-11 11:49


Pada 08-03-11 08:24 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

Sudah sudahlah tu. Saya pun boleh jadi tersenyum dengan gelagat antum semua. Ukwah! Ukhwah! Ukhwah! Kembali kepada landasan asal.


BOLEH JUGAK NAK STOP..

TAPIIIIIII.....................

SAYA NAK TENGOK RASHDIN 'KENYANG' LAGI TAK..

MAKANAN SEHARIANNYA IALAH 'KUTUK' DAN 'UMPAT'..

KALAU DIA LAPAR 'KUTUK DAN UMPAT' TANDANYA DIA KEBULURAN LAH TU..

BILA LAH DIA NAK 'KENYANG' YE?

KASIHAN PULAK SAYA TENGOK DIA NI....

:sopan:

:sopan:

:sopan:Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-03-11 23:28


Pada 08-03-11 11:49 , FIRDAUSNUR posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-03-11 08:24 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

Sudah sudahlah tu. Saya pun boleh jadi tersenyum dengan gelagat antum semua. Ukwah! Ukhwah! Ukhwah! Kembali kepada landasan asal.


BOLEH JUGAK NAK STOP..

TAPIIIIIII.....................

SAYA NAK TENGOK RASHDIN 'KENYANG' LAGI TAK..

MAKANAN SEHARIANNYA IALAH 'KUTUK' DAN 'UMPAT'..

KALAU DIA LAPAR 'KUTUK DAN UMPAT' TANDANYA DIA KEBULURAN LAH TU..

BILA LAH DIA NAK 'KENYANG' YE?

KASIHAN PULAK SAYA TENGOK DIA NI....

:sopan:

:sopan:

:sopan:yang mengutuk dan mengumpat memang berdosa, tapi orang yang dok provok dan 'galakkan' orang lain supaya terus mengutuk dan mengumpat kat dirinya itu adakah akan dapat pahala??...saya musykil lah..

saya sangat setuju dengan pendapat firdausnur dalam thread lain bahawa dalam bab mencari kesalahan orang ni " satu jari telunjuk tunjuk kat orang, jari yang lainnya hala kat diri sendiri....pandai firdausnur tazkirahkan diri sendiri, saya pun suka.. :D


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 09-03-11 05:30


Pada 08-03-11 23:28 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-03-11 11:49 , FIRDAUSNUR posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-03-11 08:24 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

Sudah sudahlah tu. Saya pun boleh jadi tersenyum dengan gelagat antum semua. Ukwah! Ukhwah! Ukhwah! Kembali kepada landasan asal.


BOLEH JUGAK NAK STOP..

TAPIIIIIII.....................

SAYA NAK TENGOK RASHDIN 'KENYANG' LAGI TAK..

MAKANAN SEHARIANNYA IALAH 'KUTUK' DAN 'UMPAT'..

KALAU DIA LAPAR 'KUTUK DAN UMPAT' TANDANYA DIA KEBULURAN LAH TU..

BILA LAH DIA NAK 'KENYANG' YE?

KASIHAN PULAK SAYA TENGOK DIA NI....

:sopan:

:sopan:

:sopan:yang mengutuk dan mengumpat memang berdosa, tapi orang yang dok provok dan 'galakkan' orang lain supaya terus mengutuk dan mengumpat kat dirinya itu adakah akan dapat pahala??...saya musykil lah..

saya sangat setuju dengan pendapat firdausnur dalam thread lain bahawa dalam bab mencari kesalahan orang ni " satu jari telunjuk tunjuk kat orang, jari yang lainnya hala kat diri sendiri....pandai firdausnur tazkirahkan diri sendiri, saya pun suka.. :DPROVOKE?

ADAKAH SAYA PROVOKE?

SAYA HANYA MENYATAKAN KEBENARAN... :sopan:

KEBENARAN PERLU DI TEGAKKAN..

TANGGUNGJAWAB KITA SEBAGAI ORANG ISLAM ADALAH MENEGUR APA YANG SALAH..

ALLAH SWT AKAN TANYA SAYA DI AKHIRAT NANTI..

SAYA DAH PUN MELAKSANAKAN TANGGUNGJAWAB ALLAH SWT TU..

ANDA BILA LAGI YE?

:sopan: :sopan:

HANYA DOK DIAM DIRI SAJA KA?

MAKLUMLAH ANDA PUN ORANG PAS JUGAK KAN?

:sopan:

TAK KANLAH NAK TUNGGU SAMPAI TOK GURU TU 'MENGHALALKAN' ARAK UNTUK PENGUNDI ISLAM BARU ANDA NAK TEGUR KUT...

ISLAM APANYA ITU?

:sopan:

:sopan:


ITU LAH..

NAK TUDUH SAYA BUKAN MAIN LAGI..

BILA ANDA TUDING 1 JARI DEKAT SAYA..

3 JARI DAH TUDING BALIK DEKAT HIDUNG ANDA..

BETUL TAK?

:sopan:

:sopan:Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7871
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 10-03-11 08:16


Pada 08-03-11 23:28 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-03-11 11:49 , FIRDAUSNUR posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-03-11 08:24 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

Sudah sudahlah tu. Saya pun boleh jadi tersenyum dengan gelagat antum semua. Ukwah! Ukhwah! Ukhwah! Kembali kepada landasan asal.


BOLEH JUGAK NAK STOP..

TAPIIIIIII.....................

SAYA NAK TENGOK RASHDIN 'KENYANG' LAGI TAK..

MAKANAN SEHARIANNYA IALAH 'KUTUK' DAN 'UMPAT'..

KALAU DIA LAPAR 'KUTUK DAN UMPAT' TANDANYA DIA KEBULURAN LAH TU..

BILA LAH DIA NAK 'KENYANG' YE?

KASIHAN PULAK SAYA TENGOK DIA NI....

:sopan:

:sopan:

:sopan:yang mengutuk dan mengumpat memang berdosa, tapi orang yang dok provok dan 'galakkan' orang lain supaya terus mengutuk dan mengumpat kat dirinya itu adakah akan dapat pahala??...saya musykil lah..

saya sangat setuju dengan pendapat firdausnur dalam thread lain bahawa dalam bab mencari kesalahan orang ni " satu jari telunjuk tunjuk kat orang, jari yang lainnya hala kat diri sendiri....pandai firdausnur tazkirahkan diri sendiri, saya pun suka.. :Drujuk link ni myhoney ;-) ;-)

http://knms23.blogspot.com/2008_02_01_archive.html


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7871
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 10-03-11 08:18


Pada 08-03-11 11:49 , FIRDAUSNUR posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-03-11 08:24 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

Sudah sudahlah tu. Saya pun boleh jadi tersenyum dengan gelagat antum semua. Ukwah! Ukhwah! Ukhwah! Kembali kepada landasan asal.


BOLEH JUGAK NAK STOP..

TAPIIIIIII.....................

SAYA NAK TENGOK RASHDIN 'KENYANG' LAGI TAK..

MAKANAN SEHARIANNYA IALAH 'KUTUK' DAN 'UMPAT'..

KALAU DIA LAPAR 'KUTUK DAN UMPAT' TANDANYA DIA KEBULURAN LAH TU..

BILA LAH DIA NAK 'KENYANG' YE?

KASIHAN PULAK SAYA TENGOK DIA NI....

:sopan:

:sopan:

:sopan:jika kata orang tu "kenyang" dengan macam-macam benda yang dikatakan tak elok orang tu pun kenyang juga ke???waah fitnah2 lagi ya...nak tahu juga ni apa fitnah pada saya ni nak tengok kenyang lagi ke tak??

:sopan: :sopan: :lucu: :lucu: :lucu:


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 10-03-11 19:25


Pada 10-03-11 08:18 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-03-11 11:49 , FIRDAUSNUR posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-03-11 08:24 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

Sudah sudahlah tu. Saya pun boleh jadi tersenyum dengan gelagat antum semua. Ukwah! Ukhwah! Ukhwah! Kembali kepada landasan asal.


BOLEH JUGAK NAK STOP..

TAPIIIIIII.....................

SAYA NAK TENGOK RASHDIN 'KENYANG' LAGI TAK..

MAKANAN SEHARIANNYA IALAH 'KUTUK' DAN 'UMPAT'..

KALAU DIA LAPAR 'KUTUK DAN UMPAT' TANDANYA DIA KEBULURAN LAH TU..

BILA LAH DIA NAK 'KENYANG' YE?

KASIHAN PULAK SAYA TENGOK DIA NI....

:sopan:

:sopan:

:sopan:jika kata orang tu "kenyang" dengan macam-macam benda yang dikatakan tak elok orang tu pun kenyang juga ke???waah fitnah2 lagi ya...nak tahu juga ni apa fitnah pada saya ni nak tengok kenyang lagi ke tak??

:sopan: :sopan: :lucu: :lucu: :lucu:ADA LAGI ANDA NI YE?

INGATKAN ANDA DAH 'KENYANG'..

KASIHAN....... :sopan:Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7871
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 11-03-11 09:34


Pada 10-03-11 19:25 , FIRDAUSNUR posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-03-11 08:18 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-03-11 11:49 , FIRDAUSNUR posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-03-11 08:24 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

Sudah sudahlah tu. Saya pun boleh jadi tersenyum dengan gelagat antum semua. Ukwah! Ukhwah! Ukhwah! Kembali kepada landasan asal.


BOLEH JUGAK NAK STOP..

TAPIIIIIII.....................

SAYA NAK TENGOK RASHDIN 'KENYANG' LAGI TAK..

MAKANAN SEHARIANNYA IALAH 'KUTUK' DAN 'UMPAT'..

KALAU DIA LAPAR 'KUTUK DAN UMPAT' TANDANYA DIA KEBULURAN LAH TU..

BILA LAH DIA NAK 'KENYANG' YE?

KASIHAN PULAK SAYA TENGOK DIA NI....

:sopan:

:sopan:

:sopan:jika kata orang tu "kenyang" dengan macam-macam benda yang dikatakan tak elok orang tu pun kenyang juga ke???waah fitnah2 lagi ya...nak tahu juga ni apa fitnah pada saya ni nak tengok kenyang lagi ke tak??

:sopan: :sopan: :lucu: :lucu: :lucu:ADA LAGI ANDA NI YE?

INGATKAN ANDA DAH 'KENYANG'..

KASIHAN....... :sopan:lebih kasihan jika orang yang suka hina ulama ada di sini :sopan: :sopan: :sopan:


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 11-03-11 11:27


Pada 11-03-11 09:34 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-03-11 19:25 , FIRDAUSNUR posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-03-11 08:18 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-03-11 11:49 , FIRDAUSNUR posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-03-11 08:24 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

Sudah sudahlah tu. Saya pun boleh jadi tersenyum dengan gelagat antum semua. Ukwah! Ukhwah! Ukhwah! Kembali kepada landasan asal.


BOLEH JUGAK NAK STOP..

TAPIIIIIII.....................

SAYA NAK TENGOK RASHDIN 'KENYANG' LAGI TAK..

MAKANAN SEHARIANNYA IALAH 'KUTUK' DAN 'UMPAT'..

KALAU DIA LAPAR 'KUTUK DAN UMPAT' TANDANYA DIA KEBULURAN LAH TU..

BILA LAH DIA NAK 'KENYANG' YE?

KASIHAN PULAK SAYA TENGOK DIA NI....

:sopan:

:sopan:

:sopan:jika kata orang tu "kenyang" dengan macam-macam benda yang dikatakan tak elok orang tu pun kenyang juga ke???waah fitnah2 lagi ya...nak tahu juga ni apa fitnah pada saya ni nak tengok kenyang lagi ke tak??

:sopan: :sopan: :lucu: :lucu: :lucu:ADA LAGI ANDA NI YE?

INGATKAN ANDA DAH 'KENYANG'..

KASIHAN....... :sopan:lebih kasihan jika orang yang suka hina ulama ada di sini :sopan: :sopan: :sopan:
ALLAH SWT LEBIH KASIHAN KAN ORANG JAHIL DARIPADA ORANG 'ALIM' YANG MENYALAHGUNAKAN AGAMA ISLAM.. :sopan:

KASIHAN ORANG JAHIL YANG MAKIN JAHIL BER'GURU'KAN ALAMAK NIK AZIZ.. :sopan:

KASIHAN ORANG JAHIL YE..

DISESATKAN OLEH FATWA ALAMAK NIK AZIZ.. :sopan:


LEPAS NI ORANG JAHIL MENGAJAR ANAK MEREKA SUPAYA UNDI PAS..

SELEPAS UNDI PAS BUATLAH APA-APA PUN..

NAK MEREMPIT KA..NAK MEROGOL KA..NAK MENCURI KA..

LEPAS TU ALAMAK NIK AZIZ AKAN AMPUNKAN DOSA MEREKA..

:sopan:

ASAL DEPA TU UNDI PAS..

TAK PERLU SOLAT PUN TAK APA..

AUTOMATIK DOSA DEPA AKAN TERAMPUN.. :sopan:

KASIHAN.....KASIHAN....

:sopan:Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7871
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 12-03-11 08:59


see semua boleh lihat bagaimana anda menghina tuan guru.......apa yang awak cakap ni boleh dijadikan kes dan ukti di mahkamah.......ish3 kasihan2 anda ni...dibutakan terus dari terima kebenaran

semoga anda terima hidayah ya

end


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 12-03-11 16:02


Pada 12-03-11 08:59 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

see semua boleh lihat bagaimana anda menghina tuan guru.......apa yang awak cakap ni boleh dijadikan kes dan ukti di mahkamah.......ish3 kasihan2 anda ni...dibutakan terus dari terima kebenaran

semoga anda terima hidayah ya

endAPA-APA SAJALAH YE..

YANG PASTI..

KEBENARAN ITU HANYA DARIPADA ALLAH SWT..

BUKAN DARIPADA MANUSIA..


MANUSIA BOLEH BERTOPENG..

MANUSIA JUGAK BOLEH BERDUSTA..LIDAH MANUSIA TIDAK BOLEH DI IKAT LURUS..

MULUT MANUSIA JUGAK TIDAK BOLEH DI TUTUP..


SELAGI BELUM KIAMAT SELAGI ITULAH MANUSIA
BERDUSTA..BERTOPENG..


TOPENG SPIDERMAN.. TOPENG CICAKMAN.. TOPENG SERBAN.. TOPENG KOPIAH.. TOPENG JANGGUT..
TOPENG KELUANG MAN..

MACAM-MACAM ADA...

:-)

:sopan:

:sopan:Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar

  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 
Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri
Loading: 0.136226 saat. Lajunya....