Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-10-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Semua masalah boleh diselesaikan dengan cemerlang, asalkan kita menumpukan pada penyelesaian, bukan pada masalah. Allah SWT menyertakan penyelesaian untuk setiap masalah.
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 65
Ahli: 0
Jumlah: 65




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 6 hari yang lalu
Daeng_Jati: 13 hari yang lalu
skater: 16 hari yang lalu
HIKAL: 35 hari yang lalu


Bincang Kenderaan
Topik: Honda City Idsi


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Kenderaan
    »» Honda City Idsi

Please Mendaftar To Post


Oleh Honda City Idsi

RijaludDeen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27105
Posting: 305
Dari: Perak..

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-07-10 18:07


Assalamualaikum...

Ana tengah survey2 honda city 2nd...Ada tak yang berpengalaman menggunakan kenderaan ni? boleh kongsi tak, tentang kereta ni...dari segi keselesaan, maintenance, fuel consumption or anything else...


-----------------
"Put Our Trust In ALLAH"




Bookmark and Share

    


  Member Information For RijaludDeenProfil   Hantar PM kepada RijaludDeen   Pergi ke RijaludDeen's Website   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 23-07-10 21:15


pernah pakai city type z new car dari tahun 2002-2007. worth to own. selesa, jimat minyak tapi biasalah spare part honda bit expensive.

Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

Nu_uL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.05.2010
Ahli No: 39911
Posting: 128
Dari: Kangar

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 24-07-10 13:08


kenapa tak beli yang original?

kalau saya,ada baiknya beli first hand...
tak pun,guna kereta Malaysia..
nak baiki senang..murah...insyaallah..


-----------------
Jaga Diri,Hiasi Peribadi


Bookmark and Share

    


  Member Information For Nu_uLProfil   Hantar PM kepada Nu_uL   Quote dan BalasQuote

api
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.10.2009
Ahli No: 37576
Posting: 48
Dari: Bandaraya ISLAM

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-07-10 19:41


waalaikummusalam.............

tak pernah guna kereta.. naik moto jah


-----------------
membangun bersama ISLAM


Bookmark and Share

    


  Member Information For apiProfil   Hantar PM kepada api   Quote dan BalasQuote

jojoi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2004
Ahli No: 11668
Posting: 107
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-07-10 00:39


Honda??
2nd hand??
huu...tak payah lah....
beli saja baru...
2nd kejap pergi macam-macam rosak siapa tau...
spare part hrga memang snyum..
tapi tauke spare part lah...


-----------------
Letakkan akal di depan,bukannya nafsu.Akal setidaknya masih boleh memandu manusia daripada nafsu yang terkadang terbiar tanpa bimbingan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For jojoiProfil   Hantar PM kepada jojoi   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 28-07-10 06:37


Bro, honda memang tip top tapi sekali maintanance fuhh!! Model Honda Idsi sudah tidak dikeluarkan lagi so kira out dated. Design depan ok tapi belakang macam tak kena saja. Kalau kereta resamble di Malaysia beberapa spare part tak boleh beli di kedai 'potong' sebab kedai potong jual spare part import Jepun.Vios pun not too bad. Honda ni sebenarnya top di Malaysia tetapi di Jepun sendiri Toyota lebih top.

Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

myway
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25327
Posting: 291

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-07-10 17:47


Pada 23-07-10 21:15 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

pernah pakai city type z new car dari tahun 2002-2007. worth to own. selesa, jimat minyak tapi biasalah spare part honda bit expensive.
pernah pakai?
meaning sekarang dah tak pakai?
kalau dah tak pakai..Kenapa?
reason?
huhu banyak tanda soal pulak.
:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

myway
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25327
Posting: 291

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-07-10 17:51


Pada 28-07-10 06:37 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

Honda ni sebenarnya top di Malaysia tetapi di Jepun sendiri Toyota lebih top.
betul ke?
kalau macam tu Kenapa masih ramai yang looking for honda.
:berfikir:
kalau toyota top kat jepun mesti sebab toyota adalah lebih bagus dan berkualiti.
macam mana ni ye?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 28-07-10 17:52


kereta tu saya belikan untuk wife. kereta tu tak ada masaalah cuma wife berkenankan Toyota Wish pulak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

myway
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25327
Posting: 291

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-07-10 17:54


saya suggestkan kepada sesiapa yang nak cari 2nd hand car,
better cari yang baru setahun jagung.
harga rendah sikit dan keadaan pun SEPERTI baru sikit.hihi.
tapi kalau ilmu lebih dan pandai pasal kereta,
maybe boleh cari yang dah bertahun2 punya.
jst opinion.
:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 28-07-10 17:55


Pada 28-07-10 17:51 , myway posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-07-10 06:37 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

Honda ni sebenarnya top di Malaysia tetapi di Jepun sendiri Toyota lebih top.
betul ke?
kalau macam tu Kenapa masih ramai yang looking for honda.
:berfikir:
kalau toyota top kat jepun mesti sebab toyota adalah lebih bagus dan berkualiti.
macam mana ni ye?

Ini berdasarkan daripada sahabat-sahabat yang bermastautin di Jepun. Saya pun pelik mengapa di Malaysia Honda lebih diminati termasuk saya. Malah saya difahamkan Nissan lebih popular dari Honda di Jepun. Pengalaman saya di beberapa negara luar Toyota lebih banyak digunakan berbanding Honda yang hampir tidak kelihatan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

myway
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25327
Posting: 291

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-07-10 17:56


Pada 28-07-10 17:52 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

kereta tu saya belikan untuk wife. kereta tu tak ada masaalah cuma wife berkenankan Toyota Wish pulak.
ooo..
wish pun not bad kan.
:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 28-07-10 17:59


Sebenarnya kereta Malaysia yang menggunakan teknologi Lotus adalah antara yang terbaik. Cuma designnya agak outdated.

Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

myway
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25327
Posting: 291

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-07-10 18:01


Pada 28-07-10 17:55 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

Ini berdasarkan daripada sahabat-sahabat yang bermastautin di Jepun. Saya pun pelik mengapa di Malaysia Honda lebih diminati termasuk saya. Malah saya difahamkan Nissan lebih popular dari Honda di Jepun. Pengalaman saya di beberapa negara luar Toyota lebih banyak digunakan berbanding Honda yang hampir tidak kelihatan.
maybe sebab design honda cantik sikit agaknya.
tu pasal ramai yang minat.
toyota & nissan maybe sebab maintenance easy & cheaper than honda.
maybe??
huhu susah nak justify.
:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-07-10 18:07


salam..

yap.. nissan memang pilihn utama kat japan.. krete2 nissan pun best macam skyline, fairlady.. so no wonder lah nissan lebih terkenal di jepun.

mungkin honda menjadi pilihan sbbb design dia yang cantik.. tmbhn tak semahal nissan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

myway
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25327
Posting: 291

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-07-10 07:54


want 2 share sumthing with u guys.

PETALING JAYA: How far will you go to get your car fixed? In these day of light-speed emails, instant messages and cellphones, an irate car-owner decided to adopt an old-school method of seeking redress by placing stickers all over his problematic car.

And the message on the stickers read: "My Honda Tak Guna" (My Useless Honda).

To make sure he got the full attention of the car manufacturer, this sticker-adorned vehicle was parked outside the Honda Malaysia sales and service office here in Section 13 much to the amusement of many pedestrians and motorists.

As to why he had resorted to such measures, events executive Jess Ross said his car brakes kept failing despite several repairs.

"Three months after buying the car, the rear brakes started giving way.After having these replaced by Honda, the same problem occurred three months later with the brakes giving way in the middle of the road.

"Luckily, I wasn't hit by another car when it happened."

After sending the 15-month old car to the Honda authorised service centre, Sumber Auto, Ross claimed to have been told the car had its front brake callipers fitted wrongly during the original assembly.

Even after the brake calipers were rectified, Jess' woes continued with the calamitous Honda Accord he bought for about RM140,000.

Three months later, after getting his disc brake pads replaced for the second time, his Honda Accord started juddering again.

This time Honda mentioned the brake discs needed to be skimmed.

"On June 20 , there was a screeching sound from my front wheels and the car started juddering again. This time, I decided enough was enough. The car was towed to the Honda service centre for a fourth check on this particular screeching issue."

Claiming manufacturing defects, Ross said: "My demands are simple, firstly I want Honda to fully rectify the problems on my car and include a manufacturer's guarantee that such defects will not recur.

"Secondly, Honda could replace my car with another guaranteed problem-free unit. If all else fails, I want Honda to buy back the car at the purchase price.

"Honestly, I am still open to negotiations and a win-win situation I feel, is the best for both parties," he said, stressing he has no plans to remove the eye-catching stickers from his car.

A Honda Malaysia representative said the company remained committed to inspecting, servicing and repairing the problematic vehicle.

"The company would like to assure Ross the affected vehicle will be serviced and repaired to his satisfaction." Still unhappy with this response, Ross asked: "Why is it Honda Malaysia can't guarantee their parts, which serve a basic function of braking, to function properly?

"Is it too much to ask for a guarantee for their supposedly original parts which they recommended we use?"

go to http://www.mmail.com.my/content/43347-owner-faces-ceaseless-brake-issues-honda-car-no-resolution for detail comments and photo.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

myway
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25327
Posting: 291

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-07-10 08:01


i dont know what 2 say about this issue.
kasihan jugak.
:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mywayProfil   Hantar PM kepada myway   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.093909 saat. Lajunya....