Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 14-06-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"The word impossible is not in my dictionary"
-- Napoleon Bonaparte

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 170
Ahli: 0
Jumlah: 170
  Yang Masuk Ke Sini
hajime_kindaichi: 13 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: MALAYSIA-ISRAEL: KEMBAR TAK SEIRAS????????


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» MALAYSIA-ISRAEL: KEMBAR TAK SEIRAS????????

Please Mendaftar To Post


Oleh MALAYSIA-ISRAEL: KEMBAR TAK SEIRAS????????

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 01-05-10 15:27


Sejak dahulu lagi, Yahudi adalah bangsa yang terkenal jahat dan khianat. Mereka telah beberapa kali mengkhianati perjanjian mereka dengan Rasulullah sehingga mereka dihalau oleh Rasul SAW dari bumi Madinah dan sekitarnya. Bangsa terlaknat ini seterusnya membawa diri beramai-ramai ke Utara (Syam). Khalifah Umar Al-Khattab ra juga pernah menghalau makhluk terkutuk ini dari bumi Syam yang menyebabkan mereka merempat di serata dunia. Di mana sahaja mereka bertempat tinggal, mereka akan menimbulkan kekacauan sehingga mereka terus dihalau dan dihalau. Akhirnya muncullah seorang tokoh dan pemikir mereka yang bernama Theodore Herzl (1860-1904) yang berhasrat ingin menubuhkan sebuah negara bagi bangsa terhalau ini, lalu dia memilih Palestin sebagai sasaran. Dialah pengasas kepada gerakan Zionis dan usaha si Yahudi ini telah mendapat perhatian dan pembelaan serta pertolongan padu dari British si Nasrani. Ringkasnya, Britishlah negara yang telah membidani kelahiran Israel setelah mereka menghadiahkan ‘kemerdekaan’ kepada negara haram itu di bawah mandat PBB tepatnya pada 14 Mei 1948. Sejak lahir sehinggalah Israel ‘membesar’, Britishlah yang mengasuh dan menjaga anak haram ini, yang kini ‘dijaga’ pula oleh Amerika Syarikat.

    Umum mengetahui bahawa Malaysia berada di bawah penjajahan British selama lebih 150 tahun sejak mula kemasukan negara kuffar itu ke Tanah Melayu pada 1796. Secara rasminya perundangan kufur British mula bertapak di bumi kita ini dengan pengenalan ‘the Royal Charter of Justice’ pada tahun 1807 dan sejak itu hingga kini, tunjang kepada sistem pemerintahan dan undang-undang di Malaysia adalah berasaskan dari apa yang telah ditanam dan diajar oleh kuffar penjajah ini. British menghadiahkan kemerdekaan kepada Tanah Melayu pada tahun 1957 setelah golongan kuffar itu meyakini bahawa pemimpin Tanah Melayu pada waktu itu hinggalah kepada generasi-generasi selepasnya akan terus berpegang teguh dengan sistem dan undang-undang kufur yang mereka bawa. Jika pada tahun 1948 British telah berjaya melahirkan Israel dengan ‘baik’ mengikut acuannya, pada 1957 pula British telah berjaya melahirkan Malaysia (Tanah Melayu) mengikut acuan yang sama. Tidak berhenti setakat ‘melahirkan’ Malaysia, British turut menganugerahkan pula sebuah sistem pemerintahan untuk di‘imani’ oleh pemimpin dan rakyat negara ini yakni sebuah pemerintahan yang bergelar demokrasi! Inilah pemerintahan yang ‘diredhai’ oleh kaum Nasrani dan Yahudi tersebut! Justeru, tidak keterlaluan untuk mengatakan bahawa Israel dan Malaysia adalah ibarat dua kembar yang lahir dari ‘rahim’ yang sama, walaupun tidak seiras.

     Seperti kebanyakan negara-bangsa lain di dunia yang mengamalkan demokrasi, Israel mengamalkan konsep pemerintahan demokrasi berparlimen (parliamentary democracy). Negara haram yang majoriti penduduk berbangsa Yahudi itu turut mengamalkan konsep Trias Politica di mana wujudnya tiga bidang kuasa berasingan iaitu Legislatif, Eksekutif dan Judikatif. Badan legislatif Israel dikenali sebagai Knesset yang berkuasa untuk menggubal undang-undang, menasihati para pemimpin dan jentera pentadbiran serta memiliki hak memecat Presiden mahupun Pengawas Negara (State Comptroller). Kedudukan Knesset adalah sama seperti dewan-dewan legislatif negara demokrasi berparlimen lainnya termasuk Malaysia di mana di situlah undang-undang dibahaskan, digubal dan dipinda sesuka hati asalkan mendapat kelulusan majoriti. Knesset diwakili oleh 120 orang wakil yang dipilih oleh rakyat melalui proses pilihanraya yang dijalankan lebih kurang empat tahun sekali. Setiap wakil mewakili parti politik membentuk badan legislatif. Cuba kita tepuk dada dan tanya iman, apakah konsep pemerintahan di atas berbeza dengan apa yang diamalkan di Malaysia? Dan persoalan seterusnya untuk difikirkan dengan mendalam dan penuh keimanan, apakah jika parti pembangkang yang memerintah Malaysia, maka sistem tersebut akan berubah?

         Dari sudut ekonomi, Israel, sebagaimana sekutunya Amerika Syarikat adalah sebuah negara yang berpaksikan ekonomi Kapitalisme. Dalam sistem ekonomi Kapitalis, dua polisi asas kepada perekonomian adalah wang (monetary policy) dan fiskal (fiscal policy). Monetary policy adalah mekanisma yang menjadi pengawal kepada kadar riba sama ada ingin ditinggi atau direndahkan, mengawal inflasi melalui penetapan kadar pinjaman asas (Base Lending Rate, BLR) dan merupakan mekanisme ribawi yang utama bagi mengawal pengedaran wang dalam pasaran. Riba (interest/faedah) menjadi asas kepada polisi ini di mana tanpa riba, maka seolah-olah tiadalah ekonomi Kapitalis. Manakala polisi fiskal pula berdiri atas pasar modal. Ia berkait rapat dengan pendapatan negara melalui pungutan cukai serta pasaran saham yang bersifat spekulatif. Ini bermakna polisi fiskal dalam ekonomi kapitalisme adalah mekanisma percukaian dan perjudian. Pertumbuhan ekonomi Kapitalis hanya diukur dengan angka-angka tanpa melihat masalah manusia secara individu. Jika baiklah angka-angka tersebut, maka baiklah taraf perekonomian negara tersebut dan sebaliknya. Inilah ukuran Kapitalis. Contohnya, menurut perangkaan tahun 2009 yang dikeluarkan oleh International Monetary Fund (IMF), Israel menduduki tempat ke-49 dalam senarai GDP dunia dengan memperoleh USD194,825 juta dengan pendapatan perkapita USD26,797. Manakala Malaysia menduduki tangga ke-41 dengan memperolehi GDP sebanyak USD191,463 juta dengan pendapatan perkapita USD6,897. Untuk mencapai kesejahteraan ekonomi, maka setiap negara mesti berlumba-lumba untuk menaikkan GDP atau pendapatan apa kapita masing-masing. Inilah yang penting bagi negara Kapitalis -menaikkan angka- walaupun hakikatnya masih ramai individu rakyat yang miskin dan menderita dalam negara tersebut.

         Tanpa perlu menjerumuskan diri dengan angka-angka ekonomi di atas, orang yang mempunyai pemikiran yang sederhana sekalipun boleh mengetahui bahawa sistem ekonomi yang diamalkan oleh Israel adalah sama sahaja dengan sistem ekonomi yang diamalkan di Malaysia yakni sistem ekonomi Kapitalis. Apa yang berbeza hanyalah dari aspek statistik, nombor-nombor dan peratusan-peratusannya sahaja, namun dari segi ‘ajaran’nya sama sahaja yakni dicedok dari ajaran si kafir Adam Smith, David Ricardo dan kawan-kawan seangkatan mereka. Riba, judi, arak, saham, pelacuran dan sebagainya adalah amalan biasa yang ‘sah’ dalam sebuah negara kufur Kapitalis yang boleh meningkatkan jumlah GDP masing-masing. Jadi, ada bezakah sistem ekonomi Malaysia dan Israel? Hanya orang yang buta hatinya sahaja yang akan menafikan persamaan di antara keduanya.

Benarkah Malaysia Tak Masuk Lubang Biawak?

     Dalam pada masing-masing pihak cuba menafikan tuduhan pihak lawan bahawa mereka tidak ada kaitan dengan Israel, satu perkara yang pasti yang tidak boleh dinafikan semua pihak adalah firman Allah bahawa,

“Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan sekali-kali redha (senang) kepada kamu sehinggalah kamu mengikuti milah mereka” .

            Persoalan sekarang yang perlu kita jawab adalah, adakah wujud golongan ini yakni golongan (dari umat Islam) yang sangat disenangi oleh Yahudi dan Nasrani? Yang pasti, kaum Yahudi dan Nasrani amat menyenangi pemimpin dan juga umat Islam yang sepemikiran dengan mereka atau yang mengikut telunjuk mereka. Perdana Menteri Malaysia adalah antara orang yang amat disenangi oleh Amerika sehingga mendapat ‘keistimewaan’ luarbiasa apabila dijemput dan dapat berbincang empat mata serta berjabat tangan dengan Obama semasa Sidang Kemuncak Nuklear baru-baru ini. Mana-mana pemimpin atau gerakan Islam yang memperjuangkan demokrasi adalah golongan yang sangat-sangat disenangi oleh Amerika dan Isreal, malah kedua negara syaitan ini sangat mendokong siapa sahaja yang berjuang atas tiket demokrasi. Sebaliknya, kedua-dua negara ini dan banyak lagi negara kuffar lainnya sangat marah, membenci dan memerangi para pejuang yang ingin menegakkan Daulah Khilafah. Buktinya ada di hadapan mata. Justeru, kita sesungguhnya dapat mengenali siapakah pengikut Yahudi dan Nasara dengan mengenali ‘siapakah’ orang/gerakan yang disenangi oleh kedua golongan sesat dan dimurkai Allah ini!

Daripada Abu Sa’id Al-Khudri ra berkata, bahawasanya Rasulullah SAW bersabda,

“Kamu akan mengikuti jejak langkah umat-umat sebelum kamu, sejengkal demi sejengkal, sehasta demi sehasta, sehingga jikalau mereka masuk ke lubang biawak pun kamu akan mengikuti mereka. Sahabat bertanya, ‘Ya Rasulullah! Apakah Yahudi dan Nasrani yang engkau maksudkan?’ Nabi SAW menjawab, ‘Siapa lagi kalau bukan mereka” .

             Dalam hadis ini, Rasulullah telah memberi gambaran yang jelas bahawa akan ada sebahagian dari umat Islam yang akan mengikut jejak langkah Yahudi dan Nasrani. Mengikut ‘jejak langkah’ di sini bermaksud mengikut betul-betul apa yang telah dilakukan oleh kedua golongan kuffar tersebut, sehingga Rasulullah menegaskan lagi bahawa jika mereka masuk ke lubang biawak sekalipun, pasti ada umat Islam yang mengikutinya.

                Sesungguhnya kita telah menyaksikan pada hari ini bahawa apa yang disabdakan oleh Junjungan kita lebih 1300 tahun dahulu itu telah menjadi kenyataan. Sebahagian dari umat Islam telah dan sedang mengikuti cara hidup Yahudi dan Nasrani. Umat Islam telah hancur kehidupan sosial dan kekeluargaan mereka kerana mengikuti Yahudi dan Nasrani. Umat Islam telah mengikuti sistem pemerintahan (demokrasi) dan undang-undang Yahudi dan Nasrani. Sistem ekonomi Kapitalisme yang diamalkan oleh umat Islam adalah berasal dari mereka. Konsep pergaulan bebas, hiburan, liberalisme, pluralisme, hak asasi manusia, feminisme, sekularisme dan banyak lagi, kesemua konsep kufur ini telah diterimapakai dan diamalkan oleh umat Islam. Ringkasnya, mabda’ (ideologi) atau cara hidup yang digunapakai oleh umat Islam pada hari ini adalah yang disadur dari dua kumpulan manusia kufur ini dan bukan lagi bersumber dari wahyu. Kaum Yahudi dan Nasrani merupakan kaum yang mengubah ketentuan wahyu dan inilah yang kini diikuti oleh pemimpin dan sebahagian umat Islam!

         Seperti yang dinyatakan di atas, secara nyatanya Malaysia tidak berbeza dengan Israel yang termasuk dalam kategori negara sekular yang menjadikan agama terpisah dari urusan politik dan negara. Urusan agama tidak boleh dicampur, malah tidak dibenarkan untuk dicampur dengan urusan pemerintahan. Undang-undang digubal oleh manusia, tidak kira di peringkat Dewan Undangan Negeri mahupun di peringkat Parlimen, dan kesemua undang-undang yang digubal itu bertentangan dengan wahyu! Baik ahli Dewan Undang Negeri mahupun ahli Parlimen, telah memposisikan diri mereka sebagai ‘Pembuat Undang-undang’, satu posisi yang sesungguhnya hanyalah milik Allah SWT semata-mata! Sampai bilakah pemimpin dan sebahagian dari umat Islam ini akan terus merubah ketentuan wahyu sebagaimana Yahudi dan Nasrani telah merubahnya?


-----------------
http://mykhilafah.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-05-10 20:23


!!! QUOTE !!!

Umum mengetahui bahawa Malaysia berada di bawah penjajahan British selama lebih 150 tahun sejak mula kemasukan negara kuffar itu ke Tanah Melayu pada 1796. Secara rasminya perundangan kufur British mula bertapak di bumi kita ini dengan pengenalan ‘the Royal Charter of Justice’ pada tahun 1807 dan sejak itu hingga kini, tunjang kepada sistem pemerintahan dan undang-undang di Malaysia adalah berasaskan dari apa yang telah ditanam dan diajar oleh kuffar penjajah ini. British menghadiahkan kemerdekaan kepada Tanah Melayu pada tahun 1957 setelah golongan kuffar itu meyakini bahawa pemimpin Tanah Melayu pada waktu itu hinggalah kepada generasi-generasi selepasnya akan terus berpegang teguh dengan sistem dan undang-undang kufur yang mereka bawa.


memang pada abad ke 20 negara umat Islam telah mencapai kemerdekaan...kemerdekaan yang menepati selera imperialis....ia cuma dalam bentuk peralihan pantadbiran dari penjajah kepada anak-anak watan. Namun peralihan itu tidak sedikitpun mengubah dasar2 penjajahan serta sistem politik mahupun ideologi yang dibawa penjajah. Bahkan anak watan yang bangkit memperjuangkan kemerdekaan itu adalah anak watan yang di asuh di madrasah penjajah, yang berfikir, bercakap dan bertindak seperti guru mereka juga.

Mereka ini telah direncanakan penjajah untuk memimpin perjuangan kemerdekaan yang kemudiannya bila merdeka, maka merekalah yang diberi peluang untuk memimpin dan meneruskan dasar penjajah. Mereka adalah golongan yang tak faham islam, tidak beramal dengan islam, tidak berakhlak Islam...bahkan mereka lebih gahkan darah kebangsaan dalam diri mereka berbanding jiwa Islam yang sepatutnya ada dalam jiwa mereka....merekalah yang telah memenjarakan Islam disangkar perundangan penjajah..... maka mereka inilah serta 'keturunan' mereka perlu diseret turun dari terus memegang takhta pemerintahan negara yang sekian lama memaksa rakyat menelan ideologi liberalisme, sekularisme maupun kapitalisme dalam kehidupan siyasah, pendidikan, ekonomi dan kebudayaan umat islam...


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-05-10 15:59


Pada 01-05-10 20:23 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

Umum mengetahui bahawa Malaysia berada di bawah penjajahan British selama lebih 150 tahun sejak mula kemasukan negara kuffar itu ke Tanah Melayu pada 1796. Secara rasminya perundangan kufur British mula bertapak di bumi kita ini dengan pengenalan ‘the Royal Charter of Justice’ pada tahun 1807 dan sejak itu hingga kini, tunjang kepada sistem pemerintahan dan undang-undang di Malaysia adalah berasaskan dari apa yang telah ditanam dan diajar oleh kuffar penjajah ini. British menghadiahkan kemerdekaan kepada Tanah Melayu pada tahun 1957 setelah golongan kuffar itu meyakini bahawa pemimpin Tanah Melayu pada waktu itu hinggalah kepada generasi-generasi selepasnya akan terus berpegang teguh dengan sistem dan undang-undang kufur yang mereka bawa.


memang pada abad ke 20 negara umat Islam telah mencapai kemerdekaan...kemerdekaan yang menepati selera imperialis....ia cuma dalam bentuk peralihan pantadbiran dari penjajah kepada anak-anak watan. Namun peralihan itu tidak sedikitpun mengubah dasar2 penjajahan serta sistem politik mahupun ideologi yang dibawa penjajah. Bahkan anak watan yang bangkit memperjuangkan kemerdekaan itu adalah anak watan yang di asuh di madrasah penjajah, yang berfikir, bercakap dan bertindak seperti guru mereka juga.

Mereka ini telah direncanakan penjajah untuk memimpin perjuangan kemerdekaan yang kemudiannya bila merdeka, maka merekalah yang diberi peluang untuk memimpin dan meneruskan dasar penjajah. Mereka adalah golongan yang tak faham islam, tidak beramal dengan islam, tidak berakhlak Islam...bahkan mereka lebih gahkan darah kebangsaan dalam diri mereka berbanding jiwa Islam yang sepatutnya ada dalam jiwa mereka....merekalah yang telah memenjarakan Islam disangkar perundangan penjajah..... maka mereka inilah serta 'keturunan' mereka perlu diseret turun dari terus memegang takhta pemerintahan negara yang sekian lama memaksa rakyat menelan ideologi liberalisme, sekularisme maupun kapitalisme dalam kehidupan siyasah, pendidikan, ekonomi dan kebudayaan umat islam...

siapa kah itu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-05-10 17:40


Pada 02-05-10 15:59 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!siapa kah itu?


Siapa lagi kalau bukan pejuang-pejuang Nasionalis.
Pejuang-pejuang Assobiyyah.
Pejuang-pejuang sistem kufur ciptaan barat.
Pejuang-pejuang idea kebebasan.
Pejuang-pejuang Pembuat maksiat terbesar

pejuang-pejuang yang cintakan dunia lebih dari Akhirat.


-----------------
http://mykhilafah.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-05-10 18:28


!!! QUOTE !!!

Siapa lagi kalau bukan pejuang-pejuang Nasionalis.


enta terangkan juga pada dia, di mana boleh dan di mana tak bolehnya perjuangan atas semangat nasionalisme ni....


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-05-10 22:36


Pada 02-05-10 18:28 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

Siapa lagi kalau bukan pejuang-pejuang Nasionalis.


enta terangkan juga pada dia, di mana boleh dan di mana tak bolehnya perjuangan atas semangat nasionalisme ni....
oooppppsss soalan tu ditanya pada nanti ya awalnya, tapi ana terjawab dah..... sory


-----------------
http://mykhilafah.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-05-10 12:14


Pada 02-05-10 22:36 , farouks posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-05-10 18:28 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

Siapa lagi kalau bukan pejuang-pejuang Nasionalis.


enta terangkan juga pada dia, di mana boleh dan di mana tak bolehnya perjuangan atas semangat nasionalisme ni....
oooppppsss soalan tu ditanya pada nanti ya awalnya, tapi ana terjawab dah..... sorytak kisah lah sapa yang jawab.....amboi nak berdakwah pun main tolak-tolak pulak.

maksud saya....perjuangan atas dasar nasionalisme bukan bathil semuanya....ada nasionalisme yang diizinkan syarak...tak begitu ???


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 03-05-10 20:33


Tak pernah dengar pulak ada dalil yang membenarkan nasionalisme.
Sebab nasionalisme ni setau ana salah salahsatu hubbul watan (assobiyyah) yang dicelah oleh Rasullullah saw.


-----------------
http://mykhilafah.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-05-10 13:43


Pada 03-05-10 20:33 , farouks posting:

!!! QUOTE !!!

Tak pernah dengar pulak ada dalil yang membenarkan nasionalisme.
Sebab nasionalisme ni setau ana salah salahsatu hubbul watan (assobiyyah) yang dicelah oleh Rasullullah saw.ooooo...tak tahu lah tu....tu pasal tolak awal-awal tu ??

saja lah saya nak kongsi pandangan.... saya pernah ditanya pelajar saya tentang 'apakah nasionalisme itu ditolak Islam semuanya?"... saya jawab ada keadaannya Islam benarkan "semangat kebangsaan' ini....

maaf, saya tidak sempat berkongsi untuk masa ini......saya tuliskan kemudian nanti, InsyaAllah...


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-05-10 20:04


Pada 04-05-10 13:43 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-05-10 20:33 , farouks posting:

!!! QUOTE !!!

Tak pernah dengar pulak ada dalil yang membenarkan nasionalisme.
Sebab nasionalisme ni setau ana salah salahsatu hubbul watan (assobiyyah) yang dicelah oleh Rasullullah saw.ooooo...tak tahu lah tu....tu pasal tolak awal-awal tu ??

saja lah saya nak kongsi pandangan.... saya pernah ditanya pelajar saya tentang 'apakah nasionalisme itu ditolak Islam semuanya?"... saya jawab ada keadaannya Islam benarkan "semangat kebangsaan' ini....

maaf, saya tidak sempat berkongsi untuk masa ini......saya tuliskan kemudian nanti, InsyaAllah...Bukan masalah tak tau. Sebabnya hadith Nabi SAW yang diriwayatkan dari Abu Daud yang bermaksud:

"Bukan dari golongan kami orang-orang yang menyeru kepada ashobiyyah, dan bukan dari golongan kami orang-orang yang berperang kerana assobiyyah serta bukan dari golongan kami orang-orang yang mati kerana assobiyyah.


-----------------
http://mykhilafah.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-05-10 15:13


Pada 04-05-10 20:04 , farouks posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-05-10 13:43 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-05-10 20:33 , farouks posting:

!!! QUOTE !!!

Tak pernah dengar pulak ada dalil yang membenarkan nasionalisme.
Sebab nasionalisme ni setau ana salah salahsatu hubbul watan (assobiyyah) yang dicelah oleh Rasullullah saw.ooooo...tak tahu lah tu....tu pasal tolak awal-awal tu ??

saja lah saya nak kongsi pandangan.... saya pernah ditanya pelajar saya tentang 'apakah nasionalisme itu ditolak Islam semuanya?"... saya jawab ada keadaannya Islam benarkan "semangat kebangsaan' ini....

maaf, saya tidak sempat berkongsi untuk masa ini......saya tuliskan kemudian nanti, InsyaAllah...Bukan masalah tak tau. Sebabnya hadith Nabi SAW yang diriwayatkan dari Abu Daud yang bermaksud:

"Bukan dari golongan kami orang-orang yang menyeru kepada ashobiyyah, dan bukan dari golongan kami orang-orang yang berperang kerana assobiyyah serta bukan dari golongan kami orang-orang yang mati kerana assobiyyah.Walaupun manusia Allah jadikan terdiri deari pelbagai bangsa dan keturunan tetapi bangsa dan keturunan tidak boleh dijadikan teras pegangan perjuangan yang sebenarnya.

adalah bersifat fitri manusia yang dilahirkan di kalangan satu bangsa akan mengasihi bangsanya dan mempunyai kecenderungan membantu bangsanya sebagaimana ibubapa yang cenderung membantu untuk kebaikan anak2nya.
Tapi kecenderungan yang bersifat fitri tidak wajar dijadikan asas ideologi dan penentuan tentang hukum halal haram secara adil dan benar.

kecenderungan dikalangan pemimpin melayu membantu orang-orang melayu tidak seharusnya melampaui batas-batas benar dan adil. Kecenderungan tidak boleh dilayan sehingga membenarkan kezaliman, pembaziran, perlindungan ke atas penjenayah dan rasuah.

kecenderungan untuk menolong orang-orang melayu hendaklah dilakukan dalam batas-batas adil dan benar. Jika ia terkeluar dari batas adil dan benar, maka ia akan membentuk assobiyyah yang dilarang oleh Nabi saw.

Kamus dewan menyebut, nasionalisme ialah perasaan cintakan bangsa sendiri, perasaan mencintai negara dan bangsa sendiri atau pergerakan membebaskan negeri daripada kuasa asing.

Nasionalosme dalam maksud sekarang ialah kesedaran individu atau kumpulan akan keahliannya dalam sesebuah negara, serta ingin memperkukuhkan negaranya, mempertahankan bangsanya mempertingkatkan kemakmuran, maka individu dan kumpulan ini merasa yang mereka mempunyai taat setia yang tidak berbelah bagi terhadap negara tersebut.

Nasionalisme adalah naluri manusia. Perasaan kasihkan watan, bangsa, kampung dan berjuang untuk melindunginya adalah perasaan yang dicipta oleh Allah...namun segala perasaan ini hendaklah di dasarkan kepada kehendak agama dan tidak melampaui batas-batas yang ditentukan. Maksud batas-batas di sini ialah hukum hakam yang ditentukan Allah yakni mana yang boleh dan mana yang tak boleh dilakukan seseorang....sepertinya kasihkan ibubapa ada batasnya, begitu pula kasihkan negara dan bangsa juga ada batasnya.

dalam sebuah pengertian hadis sunan Abi Daud, nabi menjelaskan tentang assobiyyah itu ialah ' engkau menolong seseorang yang mempunyai kaitan dan ikatan dengan engkau pada perkara yang membawa pada kezaliman dan dosa'

maka dari maksud ini dapatlah di simpulkan mementingkan sesuatu bangsa atau golongan yang didasarkan atas kehendak agama tidak termasuk dalam Assobiyah. Memperjuangkan nasib melayu di atas maksud agama yang kebetulan melayu adalah perintis kepada anutan ajaran Islam di negara kita ini, dan perjuangan bangsa melayu untuk menyelamatkan akidah dan agama mereka ...maka perjuangan itu tidaklah dicela.


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-05-10 00:54


Pada 08-05-10 15:13 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-05-10 20:04 , farouks posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-05-10 13:43 , myhoney posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-05-10 20:33 , farouks posting:

!!! QUOTE !!!

Tak pernah dengar pulak ada dalil yang membenarkan nasionalisme.
Sebab nasionalisme ni setau ana salah salahsatu hubbul watan (assobiyyah) yang dicelah oleh Rasullullah saw.ooooo...tak tahu lah tu....tu pasal tolak awal-awal tu ??

saja lah saya nak kongsi pandangan.... saya pernah ditanya pelajar saya tentang 'apakah nasionalisme itu ditolak Islam semuanya?"... saya jawab ada keadaannya Islam benarkan "semangat kebangsaan' ini....

maaf, saya tidak sempat berkongsi untuk masa ini......saya tuliskan kemudian nanti, InsyaAllah...Bukan masalah tak tau. Sebabnya hadith Nabi SAW yang diriwayatkan dari Abu Daud yang bermaksud:

"Bukan dari golongan kami orang-orang yang menyeru kepada ashobiyyah, dan bukan dari golongan kami orang-orang yang berperang kerana assobiyyah serta bukan dari golongan kami orang-orang yang mati kerana assobiyyah.Walaupun manusia Allah jadikan terdiri deari pelbagai bangsa dan keturunan tetapi bangsa dan keturunan tidak boleh dijadikan teras pegangan perjuangan yang sebenarnya.

adalah bersifat fitri manusia yang dilahirkan di kalangan satu bangsa akan mengasihi bangsanya dan mempunyai kecenderungan membantu bangsanya sebagaimana ibubapa yang cenderung membantu untuk kebaikan anak2nya.
Tapi kecenderungan yang bersifat fitri tidak wajar dijadikan asas ideologi dan penentuan tentang hukum halal haram secara adil dan benar.

kecenderungan dikalangan pemimpin melayu membantu orang-orang melayu tidak seharusnya melampaui batas-batas benar dan adil. Kecenderungan tidak boleh dilayan sehingga membenarkan kezaliman, pembaziran, perlindungan ke atas penjenayah dan rasuah.

kecenderungan untuk menolong orang-orang melayu hendaklah dilakukan dalam batas-batas adil dan benar. Jika ia terkeluar dari batas adil dan benar, maka ia akan membentuk assobiyyah yang dilarang oleh Nabi saw.

Kamus dewan menyebut, nasionalisme ialah perasaan cintakan bangsa sendiri, perasaan mencintai negara dan bangsa sendiri atau pergerakan membebaskan negeri daripada kuasa asing.

Nasionalosme dalam maksud sekarang ialah kesedaran individu atau kumpulan akan keahliannya dalam sesebuah negara, serta ingin memperkukuhkan negaranya, mempertahankan bangsanya mempertingkatkan kemakmuran, maka individu dan kumpulan ini merasa yang mereka mempunyai taat setia yang tidak berbelah bagi terhadap negara tersebut.

Nasionalisme adalah naluri manusia. Perasaan kasihkan watan, bangsa, kampung dan berjuang untuk melindunginya adalah perasaan yang dicipta oleh Allah...namun segala perasaan ini hendaklah di dasarkan kepada kehendak agama dan tidak melampaui batas-batas yang ditentukan. Maksud batas-batas di sini ialah hukum hakam yang ditentukan Allah yakni mana yang boleh dan mana yang tak boleh dilakukan seseorang....sepertinya kasihkan ibubapa ada batasnya, begitu pula kasihkan negara dan bangsa juga ada batasnya.

dalam sebuah pengertian hadis sunan Abi Daud, nabi menjelaskan tentang assobiyyah itu ialah ' engkau menolong seseorang yang mempunyai kaitan dan ikatan dengan engkau pada perkara yang membawa pada kezaliman dan dosa'

maka dari maksud ini dapatlah di simpulkan mementingkan sesuatu bangsa atau golongan yang didasarkan atas kehendak agama tidak termasuk dalam Assobiyah. Memperjuangkan nasib melayu di atas maksud agama yang kebetulan melayu adalah perintis kepada anutan ajaran Islam di negara kita ini, dan perjuangan bangsa melayu untuk menyelamatkan akidah dan agama mereka ...maka perjuangan itu tidaklah dicela.Allahuakhbar.....mudah sungguh myhoney membuat kesimpulan....

tu tafsiran dari mana????

Pernahkah Rasullullah menyeru kepada bangsa Arab.
Adakah Rasullullah pernah melebihkan saidina Umar ra daripada Bilal di atas dasar bangsa???

Pernahkah rasul saw lebihkan Abu bakar di atas salman al-Farisi di atas dasar Assobiyyah (kebangsaan)????

Adakah sebab ada parti yang memperjuangkan bangsa Melayu untuk mengangkat darjat melayu(yang majoriti beragama Islam) kita menghalalkan perjuangan itu????

Dimana kita nak letak orang-orang cina dan India yang memeluk ISlam???

Mungkinkah sebahagian orang-orang cina dan India nak memeluk ISlam takut untuk peluk Islam sebab Pemahaman yang disebarkan bila memeluk Islam akan tukar jadi bangsa melayu???


Kenapa perlu kita letakkan asas assobiyyah sebagai medan perjuangan kita?????

Lupakah kita akan hadith Rasul yang disebutkan oleh Misykat Al Masabih yang maksudnya: Sesiapa yang menyeru kepada Assobiyyah laksana orang yang menggigit kemaluan bapaknya.
Nauzubillah.


Ikatan yang dikenal dalam Islam hanya semata-mata ikatan aqidah Islam. Jadi seruan yang dikenal oleh Islam hanya sebatas seruan Islam.

Ikatan dan seruan Assobiyyah bukan seruan dari Islam. Ia amat jauh dari Islam.

Wallahua'lam


-----------------
http://mykhilafah.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-05-10 09:36


pelik betul saya dengan farouk..... macamana dia memahami tulisan saya ?
bila masa pula saya menyokong assobiyyah ?

farouk, saya minta sangat anda quote tulisan saya yang mana yang anda rasa 'bermasalah".... kelihatannya bagi anda, keseluruhan tulisan saya di atas anda tidak setuju dan tulisan itu membawa maksud saya menyokong assobiyyah....

pelik ??

saya yang tak faham atau farouk yang silap faham ????


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-05-10 12:11


Bismillah....

hmm, salah ke kita bermegah dengan kedaulatan bangsa kita sendiri selagi tidak brtentangan dengan syara'? bila kita prtahankan bangsa sendiri..tak bermakna kita assobiyyah..dan mengenepikan bangsa lain yang juga islam.

we should think out of the box...jangan terlalu melihat perkara ini suatu yang terus kita tolak ke tepi..kerana pmbawakan politik semasa, barangkali...

jom..berbincang secara berhikmah...

Negara Islam adalah Negara Aqidah iaitu negara bagi penduduk yang mengucapkan dua kalimah syahadah. Negara Islam juga adalah negara yang mana kuasa politik (wewenang) mutlak berada di tangan orang Islam. Mungkin ini dimaksudkan dengan mafhum “ketuanan”. Dengan itu mereka dapat melaksanakan maqasid siasah syariyyah mempertahankan tanahair dan kehormatan bangsa dan tugas-tugas sebagai sistem politik Islam sebagaimana difardhukan oleh Allah tanpa perlu rasa tergugat oleh pengaruh tawar-menawar pihak bukan Islam.

Adakah “Ketuanan Melayu” bercanggah dengan konsep kenegaraan Islam?

Orang Melayu adalah majoriti penduduk Islam yang mengucap syahadah teramai di Tanah Melayu ini. Secara ada facto merekalah umat Islam yang dimaksudkan. Dari sini kita dapat lihat sinonimnya ketuanan Melayu dan ketuanan Islam yang menjadi pra syarat kepada tertegaknya sebuah Negara Islam yang dihormati.

Kita tidak perlu bermain kalimah mengatakan bahawa ketuanan Islam bukan ketuanan orang Islam dan ketuanan orang Islam bukan ketuanan Orang Melayu kerana apa makna ketuanan Islam jika kuasa politik di tangan atau berada di bawah pengaruh bukan Islam? Dalam keadaan komposisi orang Melayu (Islam) dalam mana-mana pakatan atau dalam parlimen lemah bolehkah mereka mempertahankan kedaulatan dan ketuanan Islam?.

hmm..
banyak perkara kita kena fikirkan soal ni...

apapun, semunya brmula dari pemantapan akidah dan tauhid dalam diri.

kaji sejarah....dengan melihat susur galur sejarah islam....sehingga sejarah bangsa melayu itu sendiri..ada prsamaan dan kaitan yang mungkin trsirat...kita takkan mampu melihat prkaitan kalau kita tak usaha mengkaji sejarah..

~bersepakat atas perkara yang disepakati..dan berlapang dada atas perkara khilaf...

wallahu'alam.


-----------------
“muslimah sejati bukan dilihat dari sifat ramahnya dalam berbicara,tetapi dilihat dari sejauhmana ia bisa menjaga kehormatan dirinya dalam menutur kata”


Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-05-10 14:16


!!! QUOTE !!!

Negara Islam adalah Negara Aqidah iaitu negara bagi penduduk yang mengucapkan dua kalimah syahadah. Negara Islam juga adalah negara yang mana kuasa politik (wewenang) mutlak berada di tangan orang Islam. Mungkin ini dimaksudkan dengan mafhum “ketuanan”. Dengan itu mereka dapat melaksanakan maqasid siasah syariyyah mempertahankan tanahair dan kehormatan bangsa dan tugas-tugas sebagai sistem politik Islam sebagaimana difardhukan oleh Allah tanpa perlu rasa tergugat oleh pengaruh tawar-menawar pihak bukan Islam.


kuasa politik mutlak bukan ditangan manusia, sekalipun dia pemimpin Islam. Kuasa mutlak ditangan Allah semata.

pemahaman yang terpesonglah menjadikan 'pemimpin' islam bertindak ikut sedap nafsu dan dalam keadaan 'buta hukum'. kes kartika yang sungguh lucu....biar pun sebat yang dikenakan tidak menepati hukum Islam yang sebenarnya, tapi bagi kesalahan minum arak seorang sultan telah guna 'kuasanya' dengan memberi pengampunan malah hukuman sebab digantikan dengan 'buat kerja amal'..... tidakkah ini 'batil' sifatnya ???

begitu juga slogan melayu mengembalikan ketuanan melayu.....tiada istimewanya melayu sehingga boleh diangkat sebagai 'tuan' kepada bangsa2 lain..... 'macam spesies yahudi pula melayu ni bila ada rasa 'mulia' dengan bangsanya.

yang tepatnya...mengembalikan ketuanan Islam..... agama Islam wajib menjadi 'tuan' kepada kita semua.


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-05-10 14:25


!!! QUOTE !!!

Kita tidak perlu bermain kalimah mengatakan bahawa ketuanan Islam bukan ketuanan orang Islam dan ketuanan orang Islam bukan ketuanan Orang Melayu kerana apa makna ketuanan Islam jika kuasa politik di tangan atau berada di bawah pengaruh bukan Islam? Dalam keadaan komposisi orang Melayu (Islam) dalam mana-mana pakatan atau dalam parlimen lemah bolehkah mereka mempertahankan kedaulatan dan ketuanan Islam?.


rasulullah tak berjuang pun atas ketuanan arab quraisy sekalipun baginda dari keturunan quraisy....

melayu bukan islam dan islam bukan melayu....islam untuk semua manusia tak kira apa bangsa. sekalipun ramai melayu penganut Islam itu tidak boleh dijadikan alasan bahawa bangsa melayu lebih mulia....yang mulia itu islam sebenarnya, bukan darah atau bangsa melayu .

alahai masa komposisi melayu muslim melebihi non muslim dan melayu muslim mendominasi kerusi parlimen menerusi UMNO dulu pun islam tak dilaksana juga....sebabnya ??? sebab bangsa melayu yang dibina oleh UMNO yang ada dalam parlimen itu adalah bangsa melayu yang tak mahukan Islam...mereka cuma inginkan melayu saja ....


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-05-10 14:32


!!! QUOTE !!!

kaji sejarah....dengan melihat susur galur sejarah islam....sehingga sejarah bangsa melayu itu sendiri..ada prsamaan dan kaitan yang mungkin trsirat...kita takkan mampu melihat prkaitan kalau kita tak usaha mengkaji sejarah..


dari segi sejarah...melayu memang ada perkaitan dengan perkembangan islam di tanah air kita....tapi jika anda kaji sejarah juga....anda akan dapati melayu juga lah yang ada perkaitan dalam meruntuhkan perjuangan islam dan memenangkan taghut di tanah air kita.


-----------------
orang-orang yang apabila disebut nama Allah gementarlah hati-hati mereka & apabila dibacakan pada mereka ayat-ayatNya, bertambah keimanan mereka. (Al-Anfal :2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-05-10 23:28


Pada 11-05-10 12:11 , Nurizmi posting:

!!! QUOTE !!!

Bismillah....

hmm, salah ke kita bermegah dengan kedaulatan bangsa kita sendiri selagi tidak brtentangan dengan syara'? bila kita prtahankan bangsa sendiri..tak bermakna kita assobiyyah..dan mengenepikan bangsa lain yang juga islam.

we should think out of the box...jangan terlalu melihat perkara ini suatu yang terus kita tolak ke tepi..kerana pmbawakan politik semasa, barangkali...

.Adakah “Ketuanan Melayu” bercanggah dengan konsep kenegaraan Islam?

Orang Melayu adalah majoriti penduduk Islam yang mengucap syahadah teramai di Tanah Melayu ini. Secara ada facto merekalah umat Islam yang dimaksudkan. Dari sini kita dapat lihat sinonimnya ketuanan Melayu dan ketuanan Islam yang menjadi pra syarat kepada tertegaknya sebuah Negara Islam yang dihormati.

Kita tidak perlu bermain kalimah mengatakan bahawa ketuanan Islam bukan ketuanan orang Islam dan ketuanan orang Islam bukan ketuanan Orang Melayu kerana apa makna ketuanan Islam jika kuasa politik di tangan atau berada di bawah pengaruh bukan Islam? Dalam keadaan komposisi orang Melayu (Islam) dalam mana-mana pakatan atau dalam parlimen lemah bolehkah mereka mempertahankan kedaulatan dan ketuanan Islam?.


kaji sejarah....dengan melihat susur galur sejarah islam....sehingga sejarah bangsa melayu itu sendiri..ada prsamaan dan kaitan yang mungkin trsirat...kita takkan mampu melihat prkaitan kalau kita tak usaha mengkaji sejarah..wallahu'alam.Bagus cadangan Nurizmi kita thingking outside the box. Itulah yang sepatutnya.
Kenapa? kenara kita masih dibawah kepompong dasar pecah perintah yang dibuat oleh British. Memikir hanya sebatas orang melayu(Malaysia).

Mungkin kalau kita membawa sejarah awal tanah melayu sejak kedatangn Islam, yang dikenali hanya kepulauan NUsantara yang terdiri dari Melaka(semnajung Malaysia), Patani, Acheh dan negeri-negeri di Indonesia, Brunei, selatan filiphine.

kalau kita selongkar lagi sejarah, hubungan daulah Islam dengan kepulauan nusantara amat akrab, sehinggakan ketika Portugis berjaya menakluk Melaka datang bantuan ketenteraan dari daulah Uthmaniyyah, Acheh.
Kenapa semua ini berlaku, sebab ikatan yang wujud adalah ikatan aqidah Islamiyyah bukan ikatan kemelayuan, kearaban, keachehan dan lain sebagainya. Satu lagi mereka hanya memahami ikatan yang wujud adalah ikatan Aqidah semata-mata. Namun perkara itu telah dicabut ketika daulah melemah dan banyak negeri-negeri umat Islam di kuasai penjajah dan mereka memegang prinsip pecah dan perintah(divide and order).

selidik semula sejarah tu....
jangan kita hanya membaca bagaimana nak dapatkan 'kemerdekaan' dari penjajah semata-mata.. (1957)

wassalam


-----------------
http://mykhilafah.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-06-10 22:56


Assalamualaikum,
Kalau ikut tajuk memang ada kesamaan pun, antaranya...
1Malaysia = 1Israel
wawasan 2020 = israel 2020
Pas for All = Israel for All

saya rasa ada banyak lagi yang kita tak perasan, tapi ada...ngeh ngeh ngeh


-----------------
sepi itu indah


Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-06-10 08:22


naudzubillah.. malaysia tetapi malaysia.. kalau kerajaan gagal mainkn pranan..
rakyatlah yang mainkn pranan dengan mengamalkn ajrn Islam dengan sebaiknya

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 26-06-10 12:00


Pada 26-06-10 08:22 , irashahirah posting:

!!! QUOTE !!!

naudzubillah.. malaysia tetapi malaysia.. kalau kerajaan gagal mainkn pranan..
rakyatlah yang mainkn pranan dengan mengamalkn ajrn Islam dengan sebaiknya

Setuju. Seburuk2 Malaysia, masih boleh mempertahankan pendirian tidak mengiktiraf Israel. Lihat passport anda, satu-satunya rejim yang tidak ada hubungan diplomatik dengan Malaysia ialah Israel. Mungkin sedikit sebanyak ada kelemahan pihak tertentu hingga terbabit dengan Israel tetapi menyamakan Malaysia dengan Israel adalah keterlaluan. Tingkatkan amalan dan taqwa. Dikatakan jika jumlah jemaah solat subuh di masjid menyamai jumlah jemaah solat jumaat ianya sudah cukup menggerunkan pihak Yahudi. Berhentilah dari menunding jari sesama kita dan mulalah bertanya pada diri sendiri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-06-10 17:06


Pada 26-06-10 12:00 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-06-10 08:22 , irashahirah posting:

!!! QUOTE !!!

naudzubillah.. malaysia tetapi malaysia.. kalau kerajaan gagal mainkn pranan..
rakyatlah yang mainkn pranan dengan mengamalkn ajrn Islam dengan sebaiknya

Setuju. Seburuk2 Malaysia, masih boleh mempertahankan pendirian tidak mengiktiraf Israel. Lihat passport anda, satu-satunya rejim yang tidak ada hubungan diplomatik dengan Malaysia ialah Israel. Mungkin sedikit sebanyak ada kelemahan pihak tertentu hingga terbabit dengan Israel tetapi menyamakan Malaysia dengan Israel adalah keterlaluan. Tingkatkan amalan dan taqwa. Dikatakan jika jumlah jemaah solat subuh di masjid menyamai jumlah jemaah solat jumaat ianya sudah cukup menggerunkan pihak Yahudi. Berhentilah dari menunding jari sesama kita dan mulalah bertanya pada diri sendiri.


itu yang saya maksudkan.. tiba masa kita muhasabah diri kita.. mulakan segala2 nya dari diri kita sendiri

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7870
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 17-07-10 23:09


yang ni macam mana pula


.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 18-07-10 09:11


Baiklah.Apakah yang patut dilakukan dan yang telah anda lakukan? Cadangan tertentu mungkin bernas dan memberi manfaat daripada sekadar mencemuh? Cadangan hendaklah mengambilkira skop Malaysia bukan skop negeri2 tertentu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7870
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 18-07-10 16:57


Pada 18-07-10 09:11 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

Baiklah.Apakah yang patut dilakukan dan yang telah anda lakukan? Cadangan tertentu mungkin bernas dan memberi manfaat daripada sekadar mencemuh? Cadangan hendaklah mengambilkira skop Malaysia bukan skop negeri2 tertentu.cadangan saya supaya mereka yang berurusan dengan israel perlu dipenjara sebab mengancam keselamatan negara......


tu APCO sampai bayar 70 juta tu apa cerita pula????terang-terang minta tolong zionismari tengok apa kata hitler pasal zionis ni

.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar

  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 
Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri
Loading: 0.131444 saat. Lajunya....