Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 24-10-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Hasil besar tidak dapat dicapai dengan sekali gerakan. Kita harus terus bergerak ke depan, selangkah demi selangkah seperti ketika kita berjalan.
-- Samuel Smile

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 87
Ahli: 0
Jumlah: 87




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 5 hari yang lalu
Daeng_Jati: 12 hari yang lalu
skater: 14 hari yang lalu
HIKAL: 33 hari yang lalu


Copy & Paste
Topik: Petua Orang lama


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Copy & Paste
    »» Petua Orang lama

Please Mendaftar To Post


Oleh Petua Orang lama

usop79
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.07.2004
Ahli No: 9983
Posting: 171
Dari: Kedah - Teluk Intan - Muar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-12-09 10:18


Legakan Sakit kepala

Sakit kepala boleh dihilangkan dengan cara mengambil daun lemuni hijau
lebih kurang sekilogram dan dimasukkan kedalam sarung bantal. Kemudian
tidurlah diatasnya selama dua tiga hari. InsyaAllah sakit kepala anda akan
berkurangan dan anda akan berasa segar.

Kurangkan kadar kolestrol

Perah sedikit lemon dan campurkan dengan secamca teh minyak zaitun. Amalkan
meminumnya dua atau tiga hari sekali atau setiap kali mengmbil makanan
berkolestrol tinggi. InsyaAllah kesannya akan dapat dirasai dalam masa
seminggu.Ia juga dapat menghilangkan pembentukan selulit.

Kulit Berkedut

Ambil sebatang lobak merah , bersihkan dan parut, setelah itu campurkan
sebiji kuning telur dan secamca besar tepung jagung. Bahan ini dikacau
hingg sebati , setelah itu bolehlah dilumurkan pada kulit muka. Lakukan
sekali sehari pada waktu malam. Cucilah muka ketika hendak tidur dengan air
suam. Amalkan Selalu insyaallah berkesan.

Sakit Gigi

Ambil sebatang serai dan titik bahagian hujungnya.Salai seketika diatas api
dan sewaktu masih suam , gigit pada tempat sakit. InsyaAllah sakit akan
berkurangan.


-----------------
http://senikatalagu.blogspot.com/
http://selokamelayu.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For usop79Profil   Hantar PM kepada usop79   Pergi ke usop79's Website   Quote dan BalasQuote

limah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2009
Ahli No: 37835
Posting: 149

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-12-09 13:45


wah en. usop doktor tradisional awak. petua nak tegangkan kulit muka tu ok tak. lepas ni tak payah lah bazir duit nak pergi suntik botok.hehehehe :lucu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

usop79
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.07.2004
Ahli No: 9983
Posting: 171
Dari: Kedah - Teluk Intan - Muar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-12-09 14:29


saya bukan doktor, hehehe :) sekadar berkongsi apa yang saya tahu dan baca saja... hehehe


-----------------
http://senikatalagu.blogspot.com/
http://selokamelayu.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For usop79Profil   Hantar PM kepada usop79   Pergi ke usop79's Website   Quote dan BalasQuote

ulfah_widad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25325
Posting: 301
Dari: Kedah - Perak - Johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-12-09 18:16


Salam..agak-agak petua cik usop bagi tu, cik usop dah try ke??hehehe..gurau saja cik usop....:-D

petua orang lama ni berguna juga..siapa lagi nak kembangkan warisan orang lama kalau tak kita generasi yang ada ini...eloklah kita sama-sama berkongsi petua dan ilmu untuk semua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ulfah_widadProfil   Hantar PM kepada ulfah_widad   Quote dan BalasQuote

usop79
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.07.2004
Ahli No: 9983
Posting: 171
Dari: Kedah - Teluk Intan - Muar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-12-09 08:05


salam kembali, buat masa ni saya tak guna lagi, sebab banyak lagi cara lain yang saya boleh gunakan, hehehehe, yup petua tu satu warisan kita juga... :)


-----------------
http://senikatalagu.blogspot.com/
http://selokamelayu.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For usop79Profil   Hantar PM kepada usop79   Pergi ke usop79's Website   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 25-12-09 12:54


terima kasih ye en usop sebab kongsi petua lama ini.


-----------------
http://www.dapatwang.com/?id=laila82


Bookmark and Share

    


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

usop79
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.07.2004
Ahli No: 9983
Posting: 171
Dari: Kedah - Teluk Intan - Muar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-12-09 13:39


sama-sama, sekadar berkongsi, yang baik elok lah kita kongsikan, kalau sahabat-sahabat ukhwah pun kalau ada petua lain kongsikan lah kat sini ye... :)


-----------------
http://senikatalagu.blogspot.com/
http://selokamelayu.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For usop79Profil   Hantar PM kepada usop79   Pergi ke usop79's Website   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 28-12-09 00:00


Pada 25-12-09 12:54 , lailasuhaila posting:

!!! QUOTE !!!

terima kasih ye en usop sebab kongsi petua lama ini.



Bookmark and Share

    


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 28-12-09 00:01


Pada 28-12-09 00:00 , as-syafie posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-12-09 12:54 , lailasuhaila posting:

!!! QUOTE !!!

terima kasih ye en usop sebab kongsi petua lama ini.



petua lama untuk org lama ke???
betul ke??
huhu~

Bookmark and Share

    


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

usop79
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.07.2004
Ahli No: 9983
Posting: 171
Dari: Kedah - Teluk Intan - Muar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-12-09 08:28


atas kesesuaian lah, kalau sesuai siapa-siapa pun boleh digunakan, tak semestinya untuk orang lama sahaja... :)


-----------------
http://senikatalagu.blogspot.com/
http://selokamelayu.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For usop79Profil   Hantar PM kepada usop79   Pergi ke usop79's Website   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 29-12-09 23:43


Pada 28-12-09 08:28 , usop79 posting:

!!! QUOTE !!!

atas kesesuaian lah, kalau sesuai siapa-siapa pun boleh digunakan, tak semestinya untuk orang lama sahaja... :)



ooo.. begitu... alright :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

usop79
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.07.2004
Ahli No: 9983
Posting: 171
Dari: Kedah - Teluk Intan - Muar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-01-10 13:47


Tambahan Petua Lama

Hilangkan Kesan Teh pada mug

Ambil saja sedikit ubat gigi dan sapu pada mug atau gelas yang ada kesan berkarat dari teh. Ambil sehelai kain bersih dan gosokkan padanya. InsyaAllah kesan teh akan hilang dengan mudah dan gelas atau mug anda tidak akan tercalar.

Elak ikan melekat ketika digoreng

- Seringkah anda menghadapi masalah ketika mengoreng ikan? Anda hanya perlu memasukkan beberapa keping asam keping bersama ikan yang sedang digoreng. Selamat mencuba.


-----------------
http://senikatalagu.blogspot.com/
http://selokamelayu.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For usop79Profil   Hantar PM kepada usop79   Pergi ke usop79's Website   Quote dan BalasQuote

aiNa85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2009
Ahli No: 38304
Posting: 94
Dari: negeri jelapang padi

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-01-10 14:04


Pada 08-01-10 13:47 , usop79 posting:

!!! QUOTE !!!

Tambahan Petua Lama

Hilangkan Kesan Teh pada mug

Ambil saja sedikit ubat gigi dan sapu pada mug atau gelas yang ada kesan berkarat dari teh. Ambil sehelai kain bersih dan gosokkan padanya. InsyaAllah kesan teh akan hilang dengan mudah dan gelas atau mug anda tidak akan tercalar.

Elak ikan melekat ketika digoreng

- Seringkah anda menghadapi masalah ketika mengoreng ikan? Anda hanya perlu memasukkan beberapa keping asam keping bersama ikan yang sedang digoreng. Selamat mencuba.



terima kasih atas info yang diberi...boleh try ini..


-----------------
-PermataAyahBonda-


Bookmark and Share

    


  Member Information For aiNa85Profil   Hantar PM kepada aiNa85   Quote dan BalasQuote

ctmariani
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.02.2009
Ahli No: 37008
Posting: 51
Dari: bentong

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-01-10 09:43


!!! QUOTE !!!

Elak ikan melekat ketika digoreng

- Seringkah anda menghadapi masalah ketika mengoreng ikan? Anda hanya perlu memasukkan beberapa keping asam keping bersama ikan yang sedang digoreng. Selamat mencuba.


selalu juga buat macam ni...tak jadi pun. mungkin goreng dulu asam kepingnya lepas tu baru goreng ikan dalam kuali yang sama. :-D


-----------------
Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan sahaja mengatakan: 'kami beriman' sedangkan mereka tidak diuji lagi... (al- Ankabut:2)


Bookmark and Share

    


  Member Information For ctmarianiProfil   Hantar PM kepada ctmariani   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-01-10 09:49


Pada 09-01-10 09:43 , ctmariani posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

Elak ikan melekat ketika digoreng

- Seringkah anda menghadapi masalah ketika mengoreng ikan? Anda hanya perlu memasukkan beberapa keping asam keping bersama ikan yang sedang digoreng. Selamat mencuba.


selalu juga buat macam ni...tak jadi pun. mungkin goreng dulu asam kepingnya lepas tu baru goreng ikan dalam kuali yang sama. :-D



Salam

selain daripada tu, kalau tak nak ikn melekat, make sure minyk dah betul-betul panas sebelum menggoreng.. agk2 nampak minyk dah berasap2, masukkn ikan.. tapi masa nak masukkn ikan tu kecilkn sikit api nya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6068
Posting: 466
Dari: Pahang~Selangor~Dubai

Pahang  


posticon Posting pada: 10-01-10 23:46


salam

kalau tak mahu melekat pada kuali.. sebelum goreng tabur sikit garam halus ke dalam minyak.. insyaAllah tak melekat.. tapi kadang tengok jenis kuali juga.. kalau jenis yang memang suka melekat tu..letak apapun memang lekat juga

boleh dapatkan petua tradisi batuk.. rimas lah.. selain madu dan limau..


-----------------
Keep Moving Forward


Bookmark and Share

    


  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-04-10 14:44


petua yang berguna dalam kehidupan seharian.

Syukran.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

muhdevori
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.12.2009
Ahli No: 38634
Posting: 26
Dari: kl

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-04-10 17:36


Sakit Gigi

Ambil sebatang serai dan titik bahagian hujungnya.Salai seketika diatas api
dan sewaktu masih suam , gigit pada tempat sakit. InsyaAllah sakit akan
berkurangan.

macam pernah dga..

!!! QUOTE !!!



Bookmark and Share

    


  Member Information For muhdevoriProfil   Hantar PM kepada muhdevori   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-04-10 19:45


sakit gigi :
ambil cili padi, gigit di tempat sakit. insya allah dalam sejam akan hilang sakit.

kuali melekat
Kalau menggoreng.. pastikan bahagian yang mengadap permukaan kuali tu dah betul-betul garing.. barulah di balikkan. sambil2 tu siram minyak panas tu beberapa kali pada bahagian yang mengadap atas supaya bila ikan dibalikkan tidak akan pecah...(lebih mudah & elak dari guna garam berlebihan)

kurang kolestrol
satu cara mudah yang dibuat abang ipar saya. ambil bawang putih salai sedikit atas api, makan seulas sehari. (Kalau tinggi kolestrol makan 2 kali sehari) . kompem turun.

kanser
ni cara yang diajar oleh prof dr hamid arshat. ambil brokoli secekak, rebus dan blender. masukkan dlama bekas dan disimpan dalam peti ais. makan 2 kali sehari 4 sudu makan,sebelum sarapan pagi dan tidur.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.109808 saat. Lajunya....