Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 24-10-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Layang-layang naik ke udara kerana menentang angin bukan kerana mengikut arah angin

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 91
Ahli: 0
Jumlah: 91




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 5 hari yang lalu
Daeng_Jati: 12 hari yang lalu
skater: 14 hari yang lalu
HIKAL: 33 hari yang lalu


Cuti-Cuti Luar Malaysia
Topik: Jom melancong ke Australia :)


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Cuti-Cuti Luar Malaysia
    »» Jom melancong ke Australia :)

Please Mendaftar To Post


Oleh Jom melancong ke Australia :)

Khairul_Izwan
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 28
Posting: 225
Dari: Perak / Penang / Kedah

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-11-09 11:22


Salam kepada sahabat-sahabat :)

Disini saya ada membuat blog berkenaan melancong ke Australia. Banyak tempat2 menarik yang boleh dilawati. Saya akan update blog ini selalu kemudahan anda.

Feel free to surf

www.australia-travel-books.blogspot.com

Wassalam


-----------------
www.australia-travel-books.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For Khairul_IzwanProfil   Hantar PM kepada Khairul_Izwan   Pergi ke Khairul_Izwan's Website   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-02-10 12:25


salam,

apabila buka section jalan-jalan keluar negara ini saya dapati ada lebih dari 5 topik hanya untuk australia jadi saya batalkan niat untuk membuka yang baru..


beberapa bulan lepas saya telah diberi peluang untuk menjejakkan kaki ke adelaide, australia selama 15 hari.
adalah sedikit gambar-gambar yang boleh dikongsi..
untuk kita menikmati keindahan alam2 dan apa jua jenis keindahan yang boleh di nikmati..
taklah banyak mana gambarnya..sebab majoriti gambar ada model selit.. gambar-gambar pemandangan adalah sedikit ini..
tapi tak apa..dapatlah juga saya kongsi dengan kawan-kawan..

sebentar ya..sedang mengupload sedikit demi sedikit.. :)


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-02-10 12:31


percubaan

gambar tepi sungai yang di ambil dari dalam kereta..dalam perjalanan ke wildlife park..

memandangkan waktu itu, musim sejuk..maka pokok memang segan berdaun.. :)

/



/

/


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-02-10 12:36


/


/

/


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6068
Posting: 466
Dari: Pahang~Selangor~Dubai

Pahang  


posticon Posting pada: 14-02-10 16:44


salam

bestnya makan angin ke aussie.. teringin nak pergi.. ceritalah sikit pengalaman kat sana.. saya lebih bimbang nak mendapatkan makanan halal.. kedai memang banyak tapi kena berhati-hati lah..


-----------------
Keep Moving Forward


Bookmark and Share

    


  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-02-10 15:19


Pada 14-02-10 16:44 , maisarahlisa posting:

!!! QUOTE !!!

salam

bestnya makan angin ke aussie.. teringin nak pergi.. ceritalah sikit pengalaman kat sana.. saya lebih bimbang nak mendapatkan makanan halal.. kedai memang banyak tapi kena berhati-hati lah..



salam, alhamdulillah.. saya sendiri pun tidak menjangka.saya pergi kesana di taja 100% oleh adik saya selepas dia menerima anugerah untuk tesisnya oleh insitusi di sana..
dia berniat nak belanja saya kalau dapat award tu...saya ingat dia buat lawak saja, lagipun bukan mudah nak dapat.. beliau dapat tempat ketiga..dapat berapa ribu australian dollar entah..hehe..

bab makanan halal.. memandangkan saya tinggal dengan adik, kebiasaannya kami masak sendiri..
kedai untuk mendapatkan barangan mentah halal memang ada..kedai2 warga pakistan dan lebanon..

di sini budaya makan luar memang tidak begitu terkenal.kebanyakan mereka lebih senang membawa bekal sandwich masing-masing..pemandangan duduk di taman2 sambil mengeluarkan bekal menyusun roti,salad, cheese dan bahan2 sandwich lain adalah perkara biasa..
di adelaide, memang kedai makan halal tidak banyak.. tidak seperti melbourne, sydney..kalau tak silap, di sana KFC pun ada yang halal..

ada satu saja kedai yang memang tuannya org melayu. kalau tak silap, bekas pelajar yang membuat keputusan menetap di sana.
nama kedai beliau adalah "the swinging bowl" (atau pun maknanya..kedai Salam hormat..hehe)kalau rindu nak makan nasi lauk pauk malaysia, boleh lah makan kat situ..

saya sertakan lagi beberapa snapshot dari sana untuk tatapan rakan-rakan :)


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-02-10 15:51


saya tidak berapa ada gambar-gambar di pusat2 membeli belah atau bangunan2 kerana lebih berminat untuk pergi ke tempat2 nature..laut air terjun dan wildlife park..

salah sebuah kedai di perkampungan orang-orang german

/

fireplace dalam kedai tersebut..
ada tengkorak lah pulop..

/

depan reject shop..hehe
/

bushwalking(berjalan dalam belukar) nak cari air terjun..
/

/

/


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-03-10 17:16


InsyaAllah dalam bulan july atau october nak pergi gold coast.siapa 2 ada maklumat tentang tempat ni tak..


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6068
Posting: 466
Dari: Pahang~Selangor~Dubai

Pahang  


posticon Posting pada: 03-03-10 12:28


salam.. terima kasih kerana berkongsi pengalaman.. suka dengan air terjun tu.. nampak ada pelangi.. :)

saudara zulman nak ke GC.... pergi sendiri ke ikut agensi? mana ok ya?


-----------------
Keep Moving Forward


Bookmark and Share

    


  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

usop79
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.07.2004
Ahli No: 9983
Posting: 171
Dari: Kedah - Teluk Intan - Muar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-03-10 16:10


menarik ye, tapi rasanya dalam negara pun saya tak habis melawat lagi, hehehe
apa-apa pun bagus lah dapat berkongsi maklumat kat sini :)


-----------------
http://senikatalagu.blogspot.com/
http://selokamelayu.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For usop79Profil   Hantar PM kepada usop79   Pergi ke usop79's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-03-10 16:22


Pada 03-03-10 16:10 , usop79 posting:

!!! QUOTE !!!

menarik ye, tapi rasanya dalam negara pun saya tak habis melawat lagi, hehehe
apa-apa pun bagus lah dapat berkongsi maklumat kat sini :)



memang menarik pun..
teringin sangat nak melawat negara orang.. hehe..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

taalidi
Warga Rasmi
Menyertai: 25.10.2008
Ahli No: 35583
Posting: 18
Dari: Rawang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-04-10 23:18


Australia memang best. Aku pun pernah berpeluang ke sana , di Perth selama 2 minggu. duduk dengan adik aku. Masa tu winters, tetapi di Perth, walau pun winters tapi tiada salji. Jadi dapatlah aku jalan-jalan kat Kings Park dan lain-lain, kira macam taman bunga kat belakang KLCC, walau pun matahari terik, tapi macam ada aircond yang kuat dalam taman hutan tu. Seronok dan nyaman rasanya. Beberapa perkara menarik sepanjang di Perth ialah, susahnya nak jumpa sampah, paling-paling pun puntung rokok saja lah. Mereka ni walau pun bukan Islam, tapi moral (akhlak) mereka boleh dipuji. Contohnya, kalau had laju jalanraya 70km, maka takkan ada siapa pun yang pandu lebih dari itu. maka jalan pun tak akan jem kerana tak ada kaki cilok, yang ada pun, student dan rakyat Malaysia jugalah yang pernah kena saman. Masa tu had laju 60km, tapi dia bawa 62KM, surat saman sampai rumah siap ada gambar muka dia sedang memandu . hahaha, nak kata apa? bayarla. Satu lagi mat motor mereka (bikers) tak cilok pun, bawa ikut belakang kereta saja. bila lampu merah, bikers akan berhenti kat mana mereka berada dan tunggu sampai lampu hijau. Bukan nya berebut2 cilok kedepan macam tempat kita. Yang menarik lagi ialah, bila nak isi petrol, isi dulu, lepas tu baru pergi bayar. Rata-rata survey, belum pernah ada kes cabut lari tak bayar. tapi kalau tempat kita. Aku tak berani nak husnuzzon. hehehe. Dan yang paling aku terharu, bila solat jumaat, khutbah mula-mula dalam bahasa english, tiba-tiba bila dah selesai. Aku terdengar: sidang jumaat yang dihormati. rupa-rupanya khutbah dalam 2 bahasa, Bahasa English dan B. Melayu, kerana ramai jemaah dari Asia. (Imam tu kalau tak silap, Imam Jamil dari Indonesia). Aku sempat berbual dengan dia dan komen dia yang menarik ialah, Orang Putih ni tak ada aqidah, tapi dari segi akhlak, kita yang mengaku islam ni pun kalah. sebab tu bila mana-mana orang putih yang dah convert to Islam, dengan mudahnya mereka menjadi manusia cemerlang.

Wallahuaklam

Bookmark and Share

    


  Member Information For taalidiProfil   Hantar PM kepada taalidi   Pergi ke taalidi's Website   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6068
Posting: 466
Dari: Pahang~Selangor~Dubai

Pahang  


posticon Posting pada: 09-06-10 11:55


wah macam tu ya taalidi.. lucu lah pula siap ada gambar dalam surat saman.. nasib tak ada mimik muka tengah memecut ke hehe

apapun memang menarik pengalaman saudara tu.. rezeki tu kalau ada adik beradik atau saudara mara kat sana.. boleh jimat dari banyak segi.. ye lah kan kalau duit kita tinggi tak apa.. boleh spend..

btw di hari itu tengok trip ke Aussie..waduhh mahal ya.. 6k


-----------------
Keep Moving Forward


Bookmark and Share

    


  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-06-10 18:28


maisarah kalau boleh cari kawan yang ada belajar kat sana..
tumpang tinggal dengan mereka..
tiket ke sana pergi balik mungkin sekitar 2k air asia(melbourne),saya kena di hari itu sekitar 3k MAS (adelaide) itu pun promosi..adelaide jauh,jadi agak mahal..air asia pun tak pergi situ.kalau lain-lain lokasi, lain harga dia...makan minum jalan-jalan..kalau masak selamat sikit.. kalau tidak.hehe..nasi sepinggan 30 ringgit .. :P
6k seorang memang mahal..tapi tidak semahal pergi sendiri sampai seminggu dua, makan kedai, lepas tu tidur hotel..memang naya.. huhuu


-----------------
the key is ignorance to negativity..


Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.091509 saat. Lajunya....