Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 14-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bangkai akan menarik pemakan bangkai, tong sampah akan menarik sampah. Kebaikan akan menarik kebaikan; keburukan akan menarik keburukan
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 63
Ahli: 0
Jumlah: 63




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 8 hari yang lalu
lidah-penghunus: 10 hari yang lalu
muslimin23: 18 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: Dari Email : Kaitan 2012 dengan Tarikh dalam Islam?


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Dari Email : Kaitan 2012 dengan Tarikh dalam Islam?

Please Mendaftar To Post


Oleh Dari Email : Kaitan 2012 dengan Tarikh dalam Islam?

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-11-09 18:06


Cuba kira... 1Ramadan pada tahun 2012 jatuh pada 20 july hari jumaat,jadi 3 august 2012 bersamaan 15 ramadan jatuh juga hari jumaat.Sama dengan hadis nabi pasai huru hara besar yang akan jadi pada tengah malam pertengahan bulan ramadan iaitu hari jumaat 15 ramadan

dekat bumi ni yang akan mengejutkan semua orang yang sedang tidur, pasai satu suara yang amat dahsyat akan kita dengar dekat langit,bukan kiamat tapi huru hara tersebut akan melenyapkan umat manusia di atas muka bumi ini sebanyak 2/3,yang tinggal cuma 1/3 sahaja.(yang NASA Amerika dok bagitau pada 21-12-2012 planet tak akan lintas mai kat bumi ni)Adakah kita semua ni tergolong dalam 1/3 tu.......ALLAH sahaja maha mengetahui.. ......... .. cuba kita tengok hadis nabi kat bawah ni dan kenyataan pasal calender islam 2012


Nu'aim bin Hammad meriwayatkan dengan sanadnya bahwa Rasulullah saw. bersabda:
Bila telah muncul suara di bulan Ramadhan, maka akan terjadi huru-hara di bulan Syawwal...". Kami bertanya: "Suara apakah, ya Rasulullah?" Beliau menjawab: "Suara keras di pertengahan bulan Ramadhan, pada malam Jum'at, akan muncul suara keras yang membangunkan orang tidur, menjadikan orang yang berdiri jatuh terduduk, para gadis keluar dari pingitannya, pada malam Jum'at di tahun terjadinya banyak gempa. Jika kalian telah melaksanakan shalat Subuh pada hari Jum'at, masuklah kalian ke dalam rumah kalian, tutuplah pintu-pintunya, sumbatlah lubang-lubangnya, dan selimutilah diri kalian, sumbatlah telinga kalian. Jika kalian merasakan adanya suara menggelegar, maka bersujudlah kalian kepada Allah dan ucapkanlah: "Mahasuci Al-Quddus, Mahasuci Al-Quddus, Rabb kami Al-Quddus!", karena barangsiapa melakukan hal itu akan selamat, tetapi barangsiapa yang tidak melakukan hal itu akan binasa".

UPCOMING IMPORTANT ISLAMIC DATES

2010 Calendar
Islamic New Year: December 18, 2009 (1431 A.H.*)
Aashura: December 27, 2009
Ramadan: August 11 - September 8, 2010
Eid ul-Fitr: September 9, 2010
Hajj: November 14 - November 17, 2010
Eid ul-Adha: November 16, 2010

2011 Calendar
Islamic New Year: December 7, 2010 (1432 A.H.*)
Aashura: December 16, 2010
Ramadan: August 1 - August 29, 2011
Eid ul-Fitr: August 30, 2011
Hajj: November 4 - November 7, 2011
Eid ul-Adha: November 6, 2011

2012 Calendar
Islamic New Year: November 26, 2011 (1433 A.H.*)
Aashura: December 5, 2011
Ramadan: July 20 - August 18, 2012
Eid ul-Fitr: August 19, 2012
Hajj: October 24 - October 27, 2012
Eid ul-Adha: October 26, 2012

macam mana rakan-rakan ada apa-apa pendapat....ana baru saja dapat email ini dari rakan ana minta pendapat rakan yang arif untuk kupaskan,,,thank you


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 13-11-09 19:14


Seharusnya umat Islam lebih berhati-hati dalam menerima mana-mana maklumat tentang Islam agar diselidiki sumber asalnya dan kesahihannya sebelum menyebarkannya kepada orang ramai.
Di bawah ini saya sertakan jawapan dari pihak yang arif dalam bidang ini.



1. Jawapan dari Ustaz Zaharuddin di shoutbox laman web beliau zaharuddin.net berkenaan status hadis di bawah adalah;
-Hadis tu ada dalam kitab alfitan oleh Nu'iam Hammad, tapi menurut tahqiq @ semakan para ulama hadis, ia bukan hadis yang punyai asal. Ertinya tidak sohih & Imam az-Zahaby juga kritik. Imam Ahmad Hanbal pula tolak kitab alfitan karangan Nua'im ini.

2. Ini jawapan dari JAKIM;
Hadith ini mengikut Dr Fahd Salman Audah adalah Do'if Jiddan atau Maudu'. Tidak boleh langsung berhujjah dengannya. Hadith ini memang sudah banyak tersebar secara meluas

Salah seorang perawi hadith ini ialah Nuaim bin Hammad. Ramai ahli ilmu yang menyatakan hadith yang diriwayatkan oleh Nuaim bin Hammad dalam Musonnifnya berkaitan cerita-cerita berkenaan kisah akhir zaman adalah adalah Munkar.. Berkata Imam Az-Zahabi dalam kitab Siar A'lam Nubala' ; " Tidak boleh seseorangpn berhujjah dengan hadith Nuaim bin Hammad kerana dia telah mengarang kitab tentang fitnah akhir zaman dengan mendatangkan keajaiban2 dan banyak yang dibawanya adalah Munkar. Dia banyak mengambil hadith dari Kaab bin al-Ahbar yang dikenali kerana berpegang dengan kitab-kitab Israiliyyat. Dia juga banyak mengambil hadith dari orang-orang yang tidak dikenali dan diragui.

Begitu juga dengan Abdul Wahhab salah seorang perawi hadith ini mengikut Al-Hakim dalam Lisanul Mizan adalah orang yang tidak diketahui (majhul).

Wallahu a'lam...semoga kita berhati-hati dengan hadith2 seumpama ini..dan menjaga nas syariah seperti yang sebenarnya.. .

Wassalam...

Bahagian Penyelidikan JAKIM
Cawangan Akidah,
P.P (T.T)
29 Julai 2009


Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-11-09 19:43


terima kasih atas maklumat,,,dan penerangan yang di berikan......sb ana pun tak pasti ini hadis soheh ke tak?terima kasih ......

p/s nasib baik ukhwah.com boleh rujuk pada sahabat yang arif wallahu a'lam


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 14-11-09 01:51


teringat dulu kes..9 bulan 9 tahun 1999....
seorang yang disebut orang sebagai ulama menyebarkan surat(masa tu orang masih jauh dr email)..surat2 itu dilekatkan di dinding2 ditepi jalan...

surat itu menyebutkan bahwa pada hari itu akan terjadi sesuatu yang cukup besar..bencana besar...

beberapa ustaz yang membimbing saya dengan tegas mengatakan..itu ramalan, sama sekali bukan satu kepastian..ALLAH yang berhak menentukan segala sesuatu...
ustaz yang tidak dikenali orang tu sangat teguh aqidahnya...sangat kuat pegangannya...sangat besar ALLAH yang disembahnya dihatinya...sehingga tidak mungkin hal-hal seperti itu dapat menggoyahkannya..

pada hari itu(9/9/1999) saya pergi k sekolah dengan naik boat macam biasa...ramai kawan-kawan yang xp sekolah...pagi tu memang nampak mendung agak tebal..sampai doskolah..dalam kelas saya yang biasanya 43 orang, hari tu hanya ada 6 orang saja...
tak ada apa-apa yang terjadi hari tu..macam hari2 yang lain...
==============================================
disinilah letak aqidah...
hadis??hadis tu bukan semuanya shoheh...semua tu masih dalam bentuk tafsir dan sangkaan..bukan hal sebenar...

disinilah letak fungsi aqidah..hati-hati aqidah rusak...


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 14-11-09 01:53


sahabat yang disayangi ALLAH.. mari sama-sama kita kuatkan aqidah..hanya itu satu-satunya bekal terkuat untuk anda dan kita semua...itu bekal asas...


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-11-09 15:29


Pada 14-11-09 01:53 , wildan85 posting:

!!! QUOTE !!!

sahabat yang disayangi ALLAH.. mari sama-sama kita kuatkan aqidah..hanya itu satu-satunya bekal terkuat untuk anda dan kita semua...itu bekal asas...




terima kasih atas ingatan......oleh itu pastikan setiap apa yang diterima dirujuk terlebih dahulu pada yang arif ... :-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

wildan85
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2009
Ahli No: 37649
Posting: 493
Dari: selangor

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 15-11-09 02:00


merujuk pada Alqur'an..dan biarkan ALLAH yang memberi penjelasan...melalui Alqur'an atau pun melalui mulut2 orang-orang yang dekat dengannya...


-----------------
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang


Bookmark and Share

    


  Member Information For wildan85Profil   Hantar PM kepada wildan85   Pergi ke wildan85's Website   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 21-11-09 15:06


Kiamat??? kita tak tahu bila tarikh yang tepat... jangan terlalu percaya dengan tarik yang telah di gembar gembur kan... iaitu pada tahun 2012...
kalau kita tahu bila kiamat, sudah pasti tiada neraka... hanyak syurga yang diciptaNYa... mungkin kiamat berlaku kejap lag, malam ni, esok pagi.. atau bila bila yang dikehendakiNYA... tiada siapa yang tahu.,.. kiamat adalayh kuasa Allah


-----------------
Setiap yang hidup pasti akan pergi.. Sentiasa lah bermuhasabah diri setiap hari


Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 22-11-09 09:22


salam

Kenapa filem 2012 di promosikan dengan begitu meluas sekali?
tak lebih selain untuk menimbulkan "ketakutan" dikalangan masyarakat manusia berkenaan hari kiamat.apabila "ketakutan" ini berjaya diterapkan,maka akan ditonjol kaedah untuk menyelamatkan iaitu dengan mengikuti "new world order" supaya semuanya selari.semua manusia akan mengikuti protokol yang satu ini saja demi "keselamatan".

dari bab kecil sehinggalah bab besar,dari rentetan peristiwa sehingga membawa perang dunia sehinggalah kepada bab selsema bab..,"power of nightmare" memang memainkan peranannya.

dan sekarang,tangan-tangan hitam ini memainkan peranannya kembali supaya masyarakat manusia dibumi dapat menerima dan tunduk hanya satu "order" demi keselamatan hidup didunia.yang mula dipaparkan tentang kemusnahan dan kemudian akan dibentang solusi untuk menyelamatkan.

kita sebagai umat Islam?rujuk dan renung surah al kahfi ayat 1-10 dan 100-110

wallahu'alam

;-)


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.190069 saat. Lajunya....