Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 02-07-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tak semestinya melakukan apa yang anda sukai tetapi menyukai apa yang anda lakukan
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 51
Ahli: 0
Jumlah: 51




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 19 hari yang lalu
Daeng_Jati: 40 hari yang lalu
Kang: 44 hari yang lalu


Klinik Ukhwah
Topik: Oh my GOUT!!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, Meow, dramian219
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Klinik Ukhwah
    »» Oh my GOUT!!!

Please Mendaftar To Post


Oleh Oh my GOUT!!!

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 12:15


Assalamualaikum

Siapa di sini pernah kena sakit gout. Tak kira lah sama ada masih ada gout, sudah sembuh, sedang kawal dan sebagainya.

Atau mungkin anda kenal sesiapa yang kena sakit gout. Mungkin kita boleh berkongsi pengalaman dan berkongsi bagaimana hendak menghindar, menyembuh atau mengawalnya...

Enjoy...    :welcome:

Bookmark and Share

    


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 14:27


ampun beribu ampun..kalau salah info harap di ampun..setau saya gout ni bepunce daripada memakan makanan laut yang berlebihan seperti kerang,sotong,ketam dan etc...not including ikan lah...(mungkin jugak ada punce2 lain yang saya tak tahu...hehe doktor lebih arif)...pakcik saya kena gout...dok lah cari penawar tak tahu da jumpa ke belum...

jadi kesimpulannye...kurg2kan lah mknn laut..makan lah secara berpade...:P

Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

haykal77
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23012
Posting: 116
Dari: Perak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 17:02


thank you kerana post anshu...

tak mengapa no problem. your reply tu pun ada kebenarannya. untuk pengetahuan semua, penyakit GOUT ni, menurut doktor, berpunca dari URIC ACID yang tinggi. Uric acid ni berada di sendi-sendi kita. Ianya umpama pelincir lah katakan. Kalau tiada pun tak boleh. Kalau nak check kita ada gout ke tak, bila ambil darah di hospital, minta doktor check paras uric acid.

Kalau lebih pula, dia akan crystallized maka berlakulah radangan. Sendi akan bengkak dan pesakit akan rasa sakit yang amat. Ini yang dipanggil GOUT.

Uric acid yang lebih ini berpunca dari pemakanan. Kalau nak ikut doktor, dekat 40 lebih jenis makanan tak boleh makan. Contohnya semua seafood kecuali ikan, perkakas2 dalam macam pedal hati etc, daging merah macam lembu, kambing dsbgnya, sayur pun ada yang tak boleh makan, acidic dan high protein things macam orange, kekacang dan lain-lain lagi.

Kalau nak diikutkan, kira Allah dah tarik sikit kenikmatan makan lah. Tapi tak mengapa, yang paling penting, pastikan dulu, apa makanan yang benar-benar menyebabkan GOUT ATTACK. Then pantanglah makanan tu.

Tu saja lah yang dapat dikongsikan setakat ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For haykal77Profil   Hantar PM kepada haykal77   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-02-09 17:21


boleh click kat link bawah ni.. dah ada topik begini.. terima kasih

http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?topic=35748&forum=16

Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.083184 saat. Lajunya....