Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-01-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Usah merungut bila gelap; pasang lampu teranglah ia
-- Peribahasa Jawa

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 48
Ahli: 0
Jumlah: 48




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 44 hari yang lalu
Muslim1987: 51 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: menyembah dewa bulan dan matahari


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» menyembah dewa bulan dan matahari

Please Mendaftar To Post


Oleh menyembah dewa bulan dan matahari

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 11-02-09 14:54


Assalamualaikum
:bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga:

betolkah apa yang mereka katakan..??"orang islam menyembah dewa bulan dan dewa matahari.."

orang islam melakukan solat sunat saat gerhana bulan dan matahari...
menyembah dewa bulan dan matahari..??


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 14:57


mesti tak betul.....huhu...tapi tak tahu kenapa...:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

masliya
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.05.2005
Ahli No: 16260
Posting: 23
Dari: klang

Selangor  


posticon Posting pada: 11-02-09 16:03


Jawapannya tidak betul..selepasa memberi jawapan tidak betul perlu disertakan Kenapa ianya tidak betul..explain kita worship Allah. Only Allah alone..ramai yang tidak tahu konsep ketuhanan dalam Islam. oleh itu, tuntutlah ilmu akidah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For masliyaProfil   Hantar PM kepada masliya   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-02-09 17:49


Pada 11-02-09 14:54 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
:bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga:

betolkah apa yang mereka katakan..??"orang islam menyembah dewa bulan dan dewa matahari.."

orang islam melakukan solat sunat saat gerhana bulan dan matahari...
menyembah dewa bulan dan matahari..??



Siapa mereka yang cakap macam tu? Kalau non-muslim maknanya mereka kurang kefahaman tentang Islam, tapi kalau umat Islam sendiri mereka itu murtad..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 11-02-09 20:43


siapa yang cakap?
sila letakkan sumber.
jangan suka-suka buat topik baru.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 12-02-09 09:14


hhmm..tak perlu lah tau sapa yang kata tu kan..??yang penting jawabannya dan pejelasannya...

orang islam menyembah dewa bulan..??solat gerhana bulan..??
orang islam menyembah dewa matahari..??solat gerhana matahari..??

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Meshaal
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.10.2008
Ahli No: 35602
Posting: 40
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 09:27


Para ulama dalam menghukumkan tentang solat sunat gerhana telah mangambil dalil dari surah Fussilat ayat 37,


لاَ تَسْجُدُواْ لِلشَّمْسِ وَلاَ لِلْقَمَرِ وَٱسْجُدُواْ لِلَّهِ ٱلَّذِي خَلَقَهُنَّ إِن كُنتُمْ إِيَّاهُ تَعْبُدُونَ
maksudnya ” janganlah kamu sujud kepada matahari dan jangan pula sujud kepada bulan, dan sebaliknya hendaklah kamu sujud kepada Allah”

juga dari sebuah hadis yang diriwayatkan oleh imam Muslim, maksudnya “Sesungguhnya kedua-dua matahari dan bulan adalah daripada tanda-tanda kekuasaan Allah, tidak berlaku gerhana kerana kematian atau kerana hidupnya seseorang, apabila kalian menyaksikan fenomena gerhana tersebut maka solatlah dan berdoalah…”

Menurut imam Ibrahim al-Baijuri antara hikmah berlakunya fenomena gerhana ini ialah sebagai peringatan kepada golongan penyembah matahari dan bulan bahawa kedua-dua matahari dan bulan adalah makhluq yang tunduk dan patuh pada kekuasaan Allah, sekiranya keduanya adalah tuhan sebagaimana dakwaan mereka nescaya akan menjaga dirinya dari kekurangan, lalu mengapakah cahayanya boleh hilang seketika.

wassalam ;-)

http://islamictazkirah.blogspot.com/


-----------------
Jana Wang USD dengan blog anda di http://pakej-jana-wang-adsense.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeshaalProfil   Hantar PM kepada Meshaal   Pergi ke Meshaal's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 12-02-09 09:35


ha'..macam tu lah jawab,..baru nampak berilmu..
tak perlu marah2 dan murtad2kn...awak yang solat tu faham xnapa solat..??jangan sampai anda mengatakan bahwa "malaikat sujud kepada adam untuk menyembah adam.."

kita perlu tau tentang apa yang kita lakukan..jangan marah2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Meshaal
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.10.2008
Ahli No: 35602
Posting: 40
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 09:36


Solat ni disyari’atkan pada Rabiul Awal tahun 10 Hijriah bersamaan Jun tahun 631 Masehi. Pada hari itu telah berlaku gerhana matahari.

Ø SIRAH :-

Mengikut kepercayaan karut orang jahiliyah, bila berlaku gerhana maknanya sesuatu yang buruk telah berlaku di bumi. Kebetulan, dengan taqdir Allah, pada hari tu anak lelaki Nabi Muhammad sallallahu ‘alaihi wa sallam iaitu Ibrahim, wafat. Melihatkan hal itu, maka ramailah umat Islam yang percaya bahwa gerhana tu ada kaitan dengan kewafatan Ibrahim. Ada yang mengatakan itu mukjizat Ibrahim selaku anak Nabi. Nabi mendapat tahu lalu setelah selesai urusan pengebumian Ibrahim, Nabi bergegas ke masjid dan mengajak orang Madinah untuk solat gerhana matahari. ( rujuk; Fathul Bari, hanya;3, m/s 244 )

Ø HIKMAH :-

Kenapa kena solat gerhana? Gerhana kan salah satu kejadian alam? Lagipun tak ke seperti kita menyembah bulan @ matahari? .

Jawapan; gerhana memang salah satu sunnatullah, kejadian alam.

Sebagaimana sabda Nabi. Dari ‘Aisyah .anha, telah bersabda baginda; “ Bahawa matahari dan bulan adalah dua dari tanda-tanda (ayat2) kekuasaan Allah, keduanya tidak mengalami gerhana kerana kematian seseorang juga tidak kerana kehidupan seseorang. Oleh kerana itu, jika kalian melihat kejadian (gerhana) tersebut maka berdo’alah kepada Allah serta bertakbir dan bersedekahlah ” ( Sohih Bukhari dan Muslim ) .

Tujuannya pula adalah untuk menolak kepercayaan karut tentang gerhana. Bila kita solat semasa gerhana, tidak bermaksud kita menyembah bulan @ matahari.

Allah telah berfirman dalam surah Fushshilat ayat 37 yang bermaksud; “ Dan sebahagian dari tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah malam, siang, matahari dan bulan. Janganlah bersujud kepada matahari dan janganlah pula kepada bulan, tetapi bersujudlah kepada Allah yang Menciptakannya, jika kamu hanya kepada-Nya saja kamu menyembah. “ .

Ibadah solat ini adalah sebagai tanda keimanan kita kepada Allah, Tuhan Semesta Alam. ;-)

http://islamictazkirah.blogspot.com/


-----------------
Jana Wang USD dengan blog anda di http://pakej-jana-wang-adsense.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeshaalProfil   Hantar PM kepada Meshaal   Pergi ke Meshaal's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 12-02-09 09:40


jawaban yang lain...silahkan menjawab tak perlu memaki..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

PuteraAlamMaya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.01.2009
Ahli No: 36871
Posting: 51
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 12-02-09 15:06


ente punya topik buat org confuselah mulya...

mana-mana org yang arif tentang bab-bab agama ni, xperlah.. bolehlah fahami hakikat sebenarnya & kuat iktikadnya....

yang ana risau, yang mana-mana kurang arif ni takut terpengaruh & tergeser iktikadnya...

tak ke itu akan menjerumus ke arah syirik....

Mana ada org Islam sembah dewa2 bulan ke matahari...
org Islam menyembah kepada Tuhan yang telah menjadikan bulan & matahari & kejadian2 gerhananya...

Segalanya iktikad & niat dalam hati tentang keMaha Agungnya Allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For PuteraAlamMayaProfil   Hantar PM kepada PuteraAlamMaya   Quote dan BalasQuote

Meshaal
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.10.2008
Ahli No: 35602
Posting: 40
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-02-09 16:09


ana rasa soalan ini bukan untuk mencelarukan, hanya untuk kita berfikir dan mencari sesuatu..

Kebanyakan org hanya ikut sahaja buat solat gerhana, hikmah dan sebab Kenapa dibuat solat gerhana langsung tidak tahu.

itu yang pertama, yang keduanya, andai org bukan islam bertanya kepada kita kenapa kita solat gerhana, apa yang perlu kita jawap? So, disini kita kongsilah ilmu bersama-sama. Sekurang-kurangnya kita dapat mengetahui sesuatu..

;-)



http://islamictazkirah.blogspot.com/


-----------------
Jana Wang USD dengan blog anda di http://pakej-jana-wang-adsense.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeshaalProfil   Hantar PM kepada Meshaal   Pergi ke Meshaal's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 12-02-09 19:39


Pada 12-02-09 15:06 , PuteraAlamMaya posting:

!!! QUOTE !!!

ente punya topik buat org confuselah mulya...

mana-mana org yang arif tentang bab-bab agama ni, xperlah.. bolehlah fahami hakikat sebenarnya & kuat iktikadnya....

yang ana risau, yang mana-mana kurang arif ni takut terpengaruh & tergeser iktikadnya...

tak ke itu akan menjerumus ke arah syirik....

Mana ada org Islam sembah dewa2 bulan ke matahari...
org Islam menyembah kepada Tuhan yang telah menjadikan bulan & matahari & kejadian2 gerhananya...

Segalanya iktikad & niat dalam hati tentang keMaha Agungnya Allah...
kalau macam tu..kenapa orang islam kalau ada gerhana bulan or matahari..terus solat..lama pula tu..xmacam solat wajib..


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 12-02-09 19:41


Pada 12-02-09 16:09 , Meshaal posting:

!!! QUOTE !!!

ana rasa soalan ini bukan untuk mencelarukan, hanya untuk kita berfikir dan mencari sesuatu..

Kebanyakan org hanya ikut sahaja buat solat gerhana, hikmah dan sebab Kenapa dibuat solat gerhana langsung tidak tahu.

itu yang pertama, yang keduanya, andai org bukan islam bertanya kepada kita Kenapa kita solat gerhana, apa yang perlu kita jawap? So, disini kita kongsilah ilmu bersama-sama. Sekurang-kurangnya kita dapat mengetahui sesuatu..

;-)



http://islamictazkirah.blogspot.com/

waw...good...luar biasa..!!!
itu yang saya maksudkan..agar kita xikot2 saja...sebab kalau ikot2 saja..ni akan boleh merusak aqidah..tapi kalau kita tau..insyaallah takkan apa..sebab kita tau hakekat ibadah tu..bukan sujud pada bulan or matahari..tapi mentaati ALLAH dan rasul...dan memuji kebesaran ALLAH...semoga ilmu kita semakin bertambah...


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 04:40


Pada 11-02-09 14:54 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
:bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga:

betolkah apa yang mereka katakan..??"orang islam menyembah dewa bulan dan dewa matahari.."

orang islam melakukan solat sunat saat gerhana bulan dan matahari...
menyembah dewa bulan dan matahari..??


soalan ni budak sekolah rendah pun boleh jawab dengan tepat, tak betul!

siapa yang berkata itu? sorry sebab saya tak pernah dengar.

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 16-02-09 09:46


Pada 16-02-09 04:40 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-02-09 14:54 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
:bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga:

betolkah apa yang mereka katakan..??"orang islam menyembah dewa bulan dan dewa matahari.."

orang islam melakukan solat sunat saat gerhana bulan dan matahari...
menyembah dewa bulan dan matahari..??


soalan ni budak sekolah rendah pun boleh jawab dengan tepat, tak betul!

siapa yang berkata itu? sorry sebab saya tak pernah dengar.

wassalam.

ih..ih..ih..segannya aku dengan ibnu_musa ni..
ternyata budak sekolah rendah pun dah boleh jawab...
malunya aku...:D

kenapa pula solat gerhana tu beza sangat dengan solat2 lain..
ruku'nya dua kali dalam 1 raka'at..kenapa ya..??


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 22:26


Isy.. isy.. susahnye nak jawab soalan mulya ni ek.. :-D Hurm.. macam yang encik mulya pernah cakaplah kan.. kita beribadah ikut sunnah Nabi.. jadi kaifiat solat sunat gerhana yang 'pelik' tu kita warisi dari baginda Nabi s.a.w tau.. dan persoalan adakah umat Islam menyembah matahari dan bulan sebab syariat solat gerhana tu, jawapannya dah maklum sendiri.. tak payah tanya.. dan apa pentingnya saya tanyakan siapa yang bertanya soalan begitu adalah kerana kaedah menjawab persoalan adalah mengikut yang fahaman yang bertanya.. kalau kristian yang bertanya, takkan kita nak berhujah dengan al-Quran.. dia kan tak beriman dengan al-Quran.. dan kalau yang bertanya tu muslim, tentulah kita boleh berhujah dengan al-Quran sebab dia beriman dengan al-Quran.. tak begitu encik mulya? :kelip:


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 18-02-09 17:19


Pada 17-02-09 22:26 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Isy.. isy.. susahnye nak jawab soalan mulya ni ek.. :-D Hurm.. macam yang encik mulya pernah cakaplah kan.. kita beribadah ikut sunnah Nabi.. jadi kaifiat solat sunat gerhana yang 'pelik' tu kita warisi dari baginda Nabi s.a.w tau.. dan persoalan adakah umat Islam menyembah matahari dan bulan sebab syariat solat gerhana tu, jawapannya dah maklum sendiri.. tak payah tanya.. dan apa pentingnya saya tanyakan siapa yang bertanya soalan begitu adalah kerana kaedah menjawab persoalan adalah mengikut yang fahaman yang bertanya.. kalau kristian yang bertanya, takkan kita nak berhujah dengan al-Quran.. dia kan tak beriman dengan al-Quran.. dan kalau yang bertanya tu muslim, tentulah kita boleh berhujah dengan al-Quran sebab dia beriman dengan al-Quran.. tak begitu encik mulya? :kelip:

alhamdulillah..
macam ni yang saya maksudkan...
terkadang soalan2 ni juga boleh keluar dari diri kita yang kekurangan ilmu...macam mana kita nak jawab..macam mana kita nak kuatkan iman...
hhmm..
apa yang anda fahami cukup bagus saudara meow..
itulah yang saya inginkan...
semoga semuanya berguna untuk kita..


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 17:39


Apa pula pandangan Mulya dengan penjelasan kawan-kawan yang lain? Dan macam mana nak jelaskan kepada orang bukan islam?


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-02-09 09:25


Pada 16-02-09 09:46 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-02-09 04:40 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-02-09 14:54 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
:bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga:

betolkah apa yang mereka katakan..??"orang islam menyembah dewa bulan dan dewa matahari.."

orang islam melakukan solat sunat saat gerhana bulan dan matahari...
menyembah dewa bulan dan matahari..??


soalan ni budak sekolah rendah pun boleh jawab dengan tepat, tak betul!

siapa yang berkata itu? sorry sebab saya tak pernah dengar.

wassalam.

ih..ih..ih..segannya aku dengan ibnu_musa ni..
ternyata budak sekolah rendah pun dah boleh jawab...
malunya aku...:D

Kenapa pula solat gerhana tu beza sangat dengan solat2 lain..
ruku'nya dua kali dalam 1 raka'at..Kenapa ya..??


kalau nak tanya begitu, tanya lah juga Kenapa kita sujud dua kali dalam solat? tapi Kenapa kita rukuk sekali saja? Kenapa subuh 2 rakaat saja, tapi zuhur 4 rakaat? Kenapa baca surah al-fatihah? Kenapa fatihah 1 rakat sekali, tapi tasbih dalam rukuk dan sujud 3 kali?

try tanya budak tadika pasal tu juga :sopan:

adakah soalan2 begitu akan menambahkan iman kita? dengan bertanya soalan yang pelik-pelik? itukah cara Nabi s.a.w. kuatkan iman umatnya?

setau saya tak... kaum bani isra'il yang banyak tanya itu dan ini bila diturunkan perintah, jangan kita jadi macam mereka!

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

arrantaui
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.12.2008
Ahli No: 36246
Posting: 99

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-02-09 09:59


Orang yang sembah matahari, dia semmbah matahari waktu matahari paling terang. BUkan ketika matahari kena makan. Orang yang sembah matahari tak sembahyang malam hari ketika matahari tidur. Orang yang sembah matahari, mereka akan puji matahari dalam sembahyangnya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For arrantauiProfil   Hantar PM kepada arrantaui   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 19-02-09 11:43


Pada 19-02-09 09:25 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-02-09 09:46 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-02-09 04:40 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-02-09 14:54 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
:bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga:

betolkah apa yang mereka katakan..??"orang islam menyembah dewa bulan dan dewa matahari.."

orang islam melakukan solat sunat saat gerhana bulan dan matahari...
menyembah dewa bulan dan matahari..??


soalan ni budak sekolah rendah pun boleh jawab dengan tepat, tak betul!

siapa yang berkata itu? sorry sebab saya tak pernah dengar.

wassalam.

ih..ih..ih..segannya aku dengan ibnu_musa ni..
ternyata budak sekolah rendah pun dah boleh jawab...
malunya aku...:D

Kenapa pula solat gerhana tu beza sangat dengan solat2 lain..
ruku'nya dua kali dalam 1 raka'at..Kenapa ya..??


kalau nak tanya begitu, tanya lah juga Kenapa kita sujud dua kali dalam solat? tapi Kenapa kita rukuk sekali saja? Kenapa subuh 2 rakaat saja, tapi zuhur 4 rakaat? Kenapa baca surah al-fatihah? Kenapa fatihah 1 rakat sekali, tapi tasbih dalam rukuk dan sujud 3 kali?

try tanya budak tadika pasal tu juga :sopan:

adakah soalan2 begitu akan menambahkan iman kita? dengan bertanya soalan yang pelik-pelik? itukah cara Nabi s.a.w. kuatkan iman umatnya?

setau saya tak... kaum bani isra'il yang banyak tanya itu dan ini bila diturunkan perintah, jangan kita jadi macam mereka!

wassalam.

anda pernah baca alqur'an bahwa nabi ibrahim pernah meminta ALLAH untuk memperlihatkan bagaimana ALLAH menghidupkan sesuatu yang telah mati..??apakah nabi ibrahim ragu..??

semoga dengan jawaban2 yang kita dapatkan mampu menambah ilmu kita tentang sunnah serta menambah keyakinan kita dalam ibadah..."jangan sampai ada yang menganggap menghadap ka'bah bermakna menyembahnya.."


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 19-02-09 11:45


Pada 19-02-09 09:59 , arrantaui posting:

!!! QUOTE !!!

Orang yang sembah matahari, dia semmbah matahari waktu matahari paling terang. BUkan ketika matahari kena makan. Orang yang sembah matahari tak sembahyang malam hari ketika matahari tidur. Orang yang sembah matahari, mereka akan puji matahari dalam sembahyangnya.
satu analisa yang cukup bagus..rasanya jauh lebih baik berbanding menyalahkan..

ana lisa lagi dan pelajari lagi ya.."orang2 penyembah dewa matahari merasa ketakutan saat gerhana matahari dan brdo'a semoga matahari kembali terang.."


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-02-09 18:52


Encik Mulya, saya bimbang dengan cara pemikiran encik Mulya.. kerana ia berkisarkan sesuatu yang di hujung tanduk.. sedetik encik Mulya tersilap kata, tergadai aqidah dan iman.. bukan itu sahaja, akan ada di kalangan saudara kita yang terbaca akan persoalan ini yang mana akan tercetuslah satu gelombang fikiran di dalam mindanya.. yang mana kita tidak akan tahu ke mana halatuju fikirannya.. sama ada akan dipandu oleh Tauhid atau sebaliknya.. sehingga itu, saya berpendapat hentikanlah serangan pemikiran sebegini.. kita menggoncang aqidah kita dan meletakkan iman kita di hujung tanduk..

Sebagai seorang muslim, saya ingin menjawab persoalan pertama yang diutarakan.. umat Islam menyembah matahari dan bulan?? kerana bersolat gerhana..

Jika yang bertanya adalah muslim, janganlah jadi muslim yang buta mata hati.. kita menyembah Allah swt.. kita bersolat dan beribadah kepada Allah, solat kita menghadap ke arah Kaabah, tapi bukan menyembah Kaabah.. ketahuilah juga al-Quran menyebut bahawa kita tidak menyembah bulan mahu pun matahari. Allah berfirman:

“Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah malam, siang, matahari, dan bulan. Janganlah kamu bersujud kepada matahari dan janganlah (pula kamu bersujud) kepada bulan, tetapi bersujudlah kepada Allah yang menciptakannya, jika kamu benar-benar hanya kepada-Nya beribadah.” (Surah Fussilat : 37).

“Sesungguhnya Tuhanmu ialah Allah yang telah menciptakan langit dan bumi dalam enam masa, kemudian Dia beristiwa' di atas ‘Arsy. Dia menutupkan malam kepada siang, senantiasa mengikutinya dengan cepat. Dan Dia (ciptakan pula) matahari dan bulan serta bintang-bintang (semuanya) tunduk kepada perintah-Nya. Ketahuilah hanya hak Allah mencipta dan memerintah itu. Maha suci Allah Tuhan semesta alam.” (Surah Al-A’raf : 54).


Dan jika mereka bukan Islam, cukuplah sekadar mereka ketahui bahawa Islam adalah agama satu tuhan.. kita tidak menyembah selain Allah swt.. kalaulah kita turut menyembah matahari dan bulan, mengapa kita menyembah ketika gerhana? bukankah tika gerhana itu menunjukkan kelemahan bulan dan matahari yang cahayanya terlindung.. maka adalah tidak logik menjadi sesuatu yang lemah sebagai sembahan.. sekadar analogi logik semata.. tetapi yang benar adalah kita menyembah Allah swt.. hanya Allah semata-mata yang disembah..

Akan hal Nabi Ibrahim a.s. yang bertanyakan kepada Allah bagaimanakah Dia menghidup dan mematikan, seperti yang dinukilkan Allah di dalam surah al-Baqarah ayat 260 itu, nabi Ibrahim meminta Allah menunjukkan buktinya bagi menguatkan lagi iman baginda yang telah tetap.. bezanya dengan persoalan yang encik Mulya timbulkan adalah telah wujud dalil dan bukti dari al-Quran dan hadith Nabi yang menguatkannya.. maka nak ditanya apa lagi untuk menguatkan iman? Tidak cukupkah lagi dalil al-Quran dan hadith menjadi buktinya?


Wahai manusia telah dibuat perumpamaan, maka dengarkanlah olehmu perumpamaan itu. Sesungguhnya segala yang kamu seru selain Allah sekali-kali tidak dapat mencipta seekor lalat pun walaupun mereka bersatu untuk menciptakannya. Dan jika lalat itu merampas sesuatu dari mereka, tiadalah mereka dapat merebutnya kembali dari lalat itu. Amat lemahlah yang menyembah dan amat lemah jugalah yang disembah. Surah al-Haj ayat 73


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-02-09 03:21


Pada 19-02-09 11:43 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 19-02-09 09:25 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!


kalau nak tanya begitu, tanya lah juga Kenapa kita sujud dua kali dalam solat? tapi Kenapa kita rukuk sekali saja? Kenapa subuh 2 rakaat saja, tapi zuhur 4 rakaat? Kenapa baca surah al-fatihah? Kenapa fatihah 1 rakat sekali, tapi tasbih dalam rukuk dan sujud 3 kali?

try tanya budak tadika pasal tu juga :sopan:

adakah soalan2 begitu akan menambahkan iman kita? dengan bertanya soalan yang pelik-pelik? itukah cara Nabi s.a.w. kuatkan iman umatnya?

setau saya tak... kaum bani isra'il yang banyak tanya itu dan ini bila diturunkan perintah, jangan kita jadi macam mereka!

wassalam.

anda pernah baca alqur'an bahwa nabi ibrahim pernah meminta ALLAH untuk memperlihatkan bagaimana ALLAH menghidupkan sesuatu yang telah mati..??apakah nabi ibrahim ragu..??

semoga dengan jawaban2 yang kita dapatkan mampu menambah ilmu kita tentang sunnah serta menambah keyakinan kita dalam ibadah..."jangan sampai ada yang menganggap menghadap ka'bah bermakna menyembahnya.."


jangan nak samakan diri anda dengan para Nabi ye... Nabi Ibrahim jawab sebab nak teguhkan hati...

dan yang diminta adalah nak lihat bagaimana Allah hidupkan benda yang dah mati... dia Nabi so memang layakla kalau dia nak minta macam tu... bukannya dia tanya Kenapa burung ada 2 sayap, Kenapa tak empat? atau Kenapa solat gerhana rukuknya banyak kali, atau solat jenazah takbirnya banyak... atau Kenapa matahari sebiji saja, bukan dua???


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 20-02-09 11:37


macam tu juga saya kat cini..saya tanyakn pada anda tentang ni..bukan bermakna saya ragu pada ALLAH...he..he.."bukan sebab ragu" tu yang penting..bukan sama or tak sama dengan nabi ibrahim...

saya copy perkataan anda(ibnu_musa)

"bukannya dia tanya Kenapa burung ada 2 sayap, Kenapa tak empat? atau Kenapa solat gerhana rukuknya banyak kali, atau solat jenazah takbirnya banyak... atau Kenapa matahari sebiji saja, bukan dua???"

tu anda pun boleh tanyakan..he.he.he..
kalau matahari ada dua..,bila nak malam..??he..he..he..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.130388 saat. Lajunya....