Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-10-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Perkataan yang baik tidak akan muncul dari jiwa yang kotor sebagaimana biji benih takkan tumbuh pada tanah yang gersang
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 56
Ahli: 0
Jumlah: 56




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 6 hari yang lalu
Daeng_Jati: 13 hari yang lalu
skater: 15 hari yang lalu
HIKAL: 34 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Mudhorat Dalam Puncak Kecintaan


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Mudhorat Dalam Puncak Kecintaan

Please Mendaftar To Post


Oleh Mudhorat Dalam Puncak Kecintaan

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 04-02-09 20:26


Mudhorat Dalam Puncak Kecintaan
Wahai orang~orang yang kusayangi…kekhawatiran/kebimbangan terhadap cinta ini telah lama hadir…semoga ini dapat menyadarkan kita semua, dan mahu mengundur langkah dan sudi untuk kembali kejalan-NYA yang lurus. Keikhlasan kita semua dan kesabaran kita semua sebagai tongkat kita. Dan mohonkanlah bantuan dari allah… Insyaallah…
********************************************************************
Puncak kecintaan samasekali tidak membawa kemaslahatan agama maupun duniawi. Bahkan sebaliknya, kerusakan agama dan duniawi menjadi berlipat ganda yang tidak bisa dinilai sebagai kemaslahatan dari sudut manapun.

Pertama, berlebihan dalam mencintai makhluk dan mengingatnya, melebihi cinta dan ingatnya kepada ALLAH. Maka yang terjadi dalam hatinya ialah yang satu mengalahkan yang lainnya hingga menjadi penguasa yang mengalahkan.

Kedua, sisaan terhadap hatinya. Orang yang mencintai sesuatu selain allah, berakibat ALLAH akan menyiksanya dengan cinta itu dan ini pasti. Seperti yang dikatakan:
Tiada yang lebih sengsara dibumi
Daripada orang yang mencintai jiwa(nafsu) memperoleh manisnya rasa
Anda melihat dia menangis setiap waktu,
Takut berpisah atau karena kerinduan.
Pelaku cinta itu tersiksa melebihi kedahsyatan siksa hati.

Ketiga ,hatinya menjadi tawanan orang laindan direndahkan oleh kehinaan. Hatinya bagaikan burung ditelapak tangan anak kecil, sedangkan anak kecil itu mempermainkan dan bercanda dengan seenaknya.
Sebahagian orang mengatakan,
“Cintanya orang yang dilanda asmara, adalah kehidupan para tawanan yang terikat.”

Keempat, tiada yang lebih merugikan bagi kemaslahatan agama dan dunia selain keasyikan dalam mencintai selain ALLAH. Keasyikan dalam mencintai selain ALLAH lebih besar dampak negatifnya.

Kelima, cacat-cacat dunia dan akhirat lebih cepat merambah kepada orang-orang yang asyik bermain api neraka itu.

Hal tersebut disebabkan oleh kecenderungan hati kepada keasyikan dalam mencintai selain ALLAH dan menguatkan keterikatan sehingga menjauhkan diri dari ALLAH. Hati yang paling jauh dari allah ialah hati orang-orang yang dilanda keasyikan terhadap keinginan-keinginan dan bayangan yang didasari syahwat. Bila hati telah menjauh dari ALLAH, mereka akan terkena cacat-cacat. Setan pun menemani dan menguasai dari berbagai arah.

Keenam, setan kokoh/kuat dalam hati. Ia menguasai dan memperkuat kekuasaannya. Ia merusak akal dan benak manusia yang dilanda asmara, mendatangkan rasa was-was, dan membisikkan sesuatu yang negatif.

Ketujuh, cinta akan merusak seluruh panca indera atau sebahagian darinya, baik secara psikis maupun fisik. Kerusakan psikis berarti ia mengikuti kerusakan hati. Bila hati telah rusak, rusak pula mata, telinga dan lidah manusia.melihat segala yang buruk menjadi indah dimatanya. “cintamu membutakan dan membuatmu tuli.”

Kedelapan, cinta seperti itu adalah cinta diluar batas. Orang yang dicintai telah menguasai orang yang mencintai sehingga orang yang dicintai itu tidak pernah tak pernah menghilang dari bayangan dan otaknya. Pada saat itu, jiwa lebih sibuk melayani kekuatan hewani dan nafsu, yang membuat kekuatannya lenyap.

Cinta semacam itu akan pada awalnya mudah dan manis, namun pada pertengahannya resah, hati bergolak dan sakit. Pada akhirnya ia akan binasa bila tidak mendapatkan pertolongan dari ALLAH. Hal ini termasuk penganiayaan terhadap diri sendiri.

wallahu'alam...


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

doktor_kampung
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 505
Posting: 436
Dari: jelapang, ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-02-09 01:47


ye lah kan..macam-macam kesan percintaan ni. hehe...dunia dunia:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For doktor_kampungProfil   Hantar PM kepada doktor_kampung   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 05-02-09 15:10


hihihi .... :-D Cinta jugalah yang menjebakkan diri kita ke lembah nafsu .. Jumpa ... pegang-pegang tanagn .. Kirim gambar bukan2 .. AdusSssS... kadang-kadang yang dah berkahwin pun tak lari dari masalah ni .. Ish .. Ish .. Ish .. :-p

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

ikhwan_islam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.02.2009
Ahli No: 37043
Posting: 360
Dari: KUIS Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-02-09 15:15


cinta..sebab cinta ni juga orang jadi gila..jadi tak tahu mana yang benar dan mana yang salah...

sebab cinta orang terluka dan kecewa..ada juga yang bunuh diri sebab cinta..tapi ni nafsu sebenarnya...

jangan bermain2 dengan cinta...pilihlah cara terbaik...ikuti yang halal..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan_islamProfil   Hantar PM kepada ikhwan_islam   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-02-09 06:32


cinta tu indah...tapi disalah ertikan oleh makhluk2 yang tidak bertanggungjawab dan hanya mengikut telunjuk hawa nafsu...isy3:jangan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

putri_iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.11.2008
Ahli No: 35705
Posting: 116
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-02-09 07:03


kerana cinta manusia tercipta..
kerana cinta manusia bahagia..
kerana cinta manusia terluka..
kerana cinta juga manusia lupa segalanya...

kerana cinta...apa-apa pun tidak mustahil...

Bookmark and Share

    


  Member Information For putri_imanProfil   Hantar PM kepada putri_iman   Quote dan BalasQuote

kayu_Manis86
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.11.2008
Ahli No: 35876
Posting: 65
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 06-02-09 10:11


Cinta 2 anugerah istimewa dari Allah,jadi pandai2 lah kita pelihara..jangan jadi mangsa cinta nafsu semata-mata..:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For kayu_Manis86Profil   Hantar PM kepada kayu_Manis86   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-02-09 10:34


Pada 06-02-09 07:03 , putri_iman posting:

!!! QUOTE !!!

kerana cinta manusia tercipta..
kerana cinta manusia bahagia..
kerana cinta manusia terluka..
kerana cinta juga manusia lupa segalanya...

kerana cinta...apa-apa pun tidak mustahil...



:sopan: pandai betul putri_iman ni...doktor cinta ke??


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-02-09 10:34


Pada 06-02-09 07:03 , putri_iman posting:

!!! QUOTE !!!

kerana cinta manusia tercipta..
kerana cinta manusia bahagia..
kerana cinta manusia terluka..
kerana cinta juga manusia lupa segalanya...

kerana cinta...apa-apa pun tidak mustahil...



:sopan: pandai betul putri_iman ni...doktor cinta ke??


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 06-02-09 11:07


hhmm..saya tak setuju..kalau dikatakan sebab cinta manusia tercipta...
sebab cinta manusia bahagia...
manusia tercipta nukan sebab cinta..
manusia bahagia bukan juga sebab cinta...

mana yang lebih dulu ada..cinta atau manusia..?

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

imannoraina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.08.2004
Ahli No: 10752
Posting: 226
Dari: Bumi ALLAH

Kedah  


posticon Posting pada: 07-02-09 15:23


cinta! cinta! itu jugak yang dicari walau dah tahu baik burukny.. :lol:


-----------------
Tiada yang lebih bahagia dan bernilai selain mendapat keberkatan dan keredhaan ALLAH S.W.T


Bookmark and Share

    


  Member Information For imannorainaProfil   Hantar PM kepada imannoraina   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 09-02-09 20:13


Pada 05-02-09 15:15 , ikhwan_islam posting:

!!! QUOTE !!!

cinta..sebab cinta ni juga orang jadi gila..jadi tak tahu mana yang benar dan mana yang salah...

sebab cinta orang terluka dan kecewa..ada juga yang bunuh diri sebab cinta..tapi ni nafsu sebenarnya...

jangan bermain2 dengan cinta...pilihlah cara terbaik...ikuti yang halal..


betul tu ikhwan_islam.. :kelip:


-----------------
http://www.dapatwang.com/?id=laila82


Bookmark and Share

    


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 09-02-09 20:26


C-cinta ku yang 1
I-Impian yang nyata
dan-Nikmat yang berbeza
T-Tanpa pengertian
A-antara kau aku

kalau zaman sekolah dulu pula

C-cinta
I-Itu
dan-Nikmat
T-Tetapi
A-awas
he!he!Ana pun tak sure betul ke tak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 09-02-09 20:28


Pada 09-02-09 20:26 , erwina posting:

!!! QUOTE !!!

C-cinta ku yang 1
I-Impian yang nyata
dan-Nikmat yang berbeza
T-Tanpa pengertian
A-antara kau aku

kalau zaman sekolah dulu pula

C-cinta
I-Itu
dan-Nikmat
T-Tetapi
A-awas
he!he!Ana pun tak sure betul ke tak...


Aiks....ana tulis D kenapa keluar dan pula???conpius!conpius! :berfikir: :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

mohd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 401
Posting: 283
Dari: kl

ireland  


posticon Posting pada: 09-02-09 20:31


teringat lah ana lagu kalimah cinta inteam.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdProfil   Hantar PM kepada mohd   Quote dan BalasQuote

putri_iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.11.2008
Ahli No: 35705
Posting: 116
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-02-09 22:54


Pada 06-02-09 10:34 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-02-09 07:03 , putri_iman posting:

!!! QUOTE !!!

kerana cinta manusia tercipta..
kerana cinta manusia bahagia..
kerana cinta manusia terluka..
kerana cinta juga manusia lupa segalanya...

kerana cinta...apa-apa pun tidak mustahil...



:sopan: pandai betul putri_iman ni...doktor cinta ke??



doktor cinta? :lol: ...tak pernah dan tak bersedia lagi untuk bercinta..biarlah cinta itu datang selepas kahwin, mungkin lebih terpelihara cinta itu..

kata orang cinta itu buta...sekali terjerumus, susah nak cari jalan keluarnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For putri_imanProfil   Hantar PM kepada putri_iman   Quote dan BalasQuote

simi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2008
Ahli No: 34474
Posting: 119
Dari: bumi ciptaan Ilahi

bahrain  


posticon Posting pada: 09-02-09 23:07


Pada 06-02-09 11:07 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

hhmm..saya tak setuju..kalau dikatakan sebab cinta manusia tercipta...
sebab cinta manusia bahagia...
manusia tercipta nukan sebab cinta..
manusia bahagia bukan juga sebab cinta...

mana yang lebih dulu ada..cinta atau manusia..?


Salam..
Kalau macam tu manusia trcipta sebab fitrah lah ya?
Dan manusia bahagia kerana rahmat serta kasih sayang dariNya? :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For simiProfil   Hantar PM kepada simi   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-02-09 23:51


Pada 06-02-09 11:07 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

hhmm..saya tak setuju..kalau dikatakan sebab cinta manusia tercipta...
sebab cinta manusia bahagia...
manusia tercipta nukan sebab cinta..
manusia bahagia bukan juga sebab cinta...

mana yang lebih dulu ada..cinta atau manusia..?
Mungkin dia maksudkan bukan kisah nabi adam. Mungkin dia maksudkan pasal hang aku dia dan mereka. It maybe has nothing to do with adam and eve

ps:- mungkin agaknya~


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

putri_iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.11.2008
Ahli No: 35705
Posting: 116
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-02-09 01:12


Pada 09-02-09 23:51 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-02-09 11:07 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

hhmm..saya tak setuju..kalau dikatakan sebab cinta manusia tercipta...
sebab cinta manusia bahagia...
manusia tercipta nukan sebab cinta..
manusia bahagia bukan juga sebab cinta...

mana yang lebih dulu ada..cinta atau manusia..?
Mungkin dia maksudkan bukan kisah nabi adam. Mungkin dia maksudkan pasal hang aku dia dan mereka. It maybe has nothing to do with adam and eve

ps:- mungkin agaknya~



yup, saya tak maksudkan kisah Adam dan Hawa. ianya lebih kepada umat sekarang. kita dilahirkan dari ikatan cinta ibu bapa kita biarpun kadang-kala cinta mereka itu cuma sementara (ada juga yang lahir kerana nafsu syaitan.. ini terkecuali)...

cinta itu membawa bahagia, bolehkah kita nafikannya? walaupun sekejap cuma, at least ia membuatkan kita bahagia... mungkin bahagia itu bukan berpanjangan tapi cukuplah untuk kita katakan kita pernah merasa bahagia kerana cinta itu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For putri_imanProfil   Hantar PM kepada putri_iman   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.106831 saat. Lajunya....