Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-01-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila sesuatu telah sempurna akan mulalah kelihatan cacat celanya.

-- Saidina Abu Bakar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 34
Ahli: 0
Jumlah: 34




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 44 hari yang lalu
Muslim1987: 51 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: mengapa adam dibuang dari syurga??


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» mengapa adam dibuang dari syurga??

Please Mendaftar To Post


Oleh mengapa adam dibuang dari syurga??

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 04-02-09 15:25


Assalamualaikum
:bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga:

sahabat..sama-sama kita belajar untuk memahami kehidupan ini..

mengapa adam dikeluarkan dari syurga..apa kesalahannya??dan berapa larangan ALLAH yang dilanggarnya..??


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 04-02-09 16:47


adam dikeluarkan dari syurga....ada yang berkata.."kalau bukan sebab adam memakan buah tu, tentulah sekarang ni saya masih disyurga.."
hhmm..macam mana ni..??

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 04-02-09 17:00


bukankah sebab iblis telah menggoda nabi adam dan hawa untuk memakan buah itu....sedangkan Allah sudah melarang nabi adam dan hawa dari mendekati pokoknya atau memakan buahnya....bukan kah disebabkan memakan buah tersebut jugalah nabi adam dan hawa di buang kedunia sebagai balasan mengingkari suruhan Allah....entah lah ana ada jugak dengar lelaki ada halkum sebab buah tu sempat disekat di keronkong nabi adam...manakala perempuan pulak terjadinya haid....wallahualam....kalau silap tolong perbetulkan ye Mulya

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 04-02-09 19:53


hhmm..bukankah setiap yang didalam syurga tu boleh dan halal dimakan..??mengapa pula ada satu pokok yang tak boleh...??

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Meshaal
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.10.2008
Ahli No: 35602
Posting: 40
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 19:54


"Wahai Adam, tinggallah kamu di dalam Syurga dan nikmatilah sebanyak mana yang engkau mahu tetapi janganlah kamu mendekati pokok ini atau kamu akan mendapat kesakitan dan kekufuran. Kemudian syaitan berbisik kepada mereka semata-mata untuk mendedahkan malu yang disorokkan dari mereka dan berkata: "Tuhanmu hanya melarang kamu (dari) pokok ini takut-takut kamu akan menjadi malaikat atau kejadian seumpamanya yang hidup selama-lamanya". Dan dia bersumpah kepada mereka berdua bahawa dia merupakan penasihat mereka yang ikhlas. Maka dia membawa mereka kepada kejatuhan mereka: apabila mereka makan dari pokok tersebut terbukalah aurat mereka dan mereka mula menjahit daun-daun di dalam Syurga untuk menutup badan mereka. Dan Tuhan mereka berfirman kepada mereka "Tidakkah Aku melarang kamu akan pokok itu dan menyatakan kepada kamu bahawa Syaitan merupakan musuhmu yang nyata?' Mereka berkata: "Tuhan kami! Kami telah menzalimi diri kami sendiri dan andaikata Kamu tidak mengampunkan kami dan Mengurniakan kepada kami belas kasihanMu, sudah pasti kami akan termasuk di dalam golonagn orang-orang yang rugi' ". (7:19-23)


-----------------
Jana Wang USD dengan blog anda di http://pakej-jana-wang-adsense.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeshaalProfil   Hantar PM kepada Meshaal   Pergi ke Meshaal's Website   Quote dan BalasQuote

Meshaal
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.10.2008
Ahli No: 35602
Posting: 40
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 19:56


Pada 04-02-09 19:53 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

hhmm..bukankah setiap yang didalam syurga tu boleh dan halal dimakan..??mengapa pula ada satu pokok yang tak boleh...??


Kenapa khinzir ada bumi? kerna Allah jadikannya sebagai satu ujian kepada manusia sama ada hendak ikut atau ingkar kepada perintah Allah. :-)


-----------------
Jana Wang USD dengan blog anda di http://pakej-jana-wang-adsense.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeshaalProfil   Hantar PM kepada Meshaal   Pergi ke Meshaal's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 04-02-09 20:00


he..he..anda memahaminya dengan baik..
bukankah semua yang ada disyurga tu baik..??bukankah telah dikatakan bahwa jika kita masuk syurga, kita boleh memakan setiap buahan yang ada didalamnya...hhmm..kenapa adam dibuang dari syurga..??
sebab apa..??apa yang terjadi..??

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

miss_zai
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.01.2009
Ahli No: 36672
Posting: 62
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 20:00


Pada 04-02-09 19:53 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

hhmm..bukankah setiap yang didalam syurga tu boleh dan halal dimakan..??mengapa pula ada satu pokok yang tak boleh...??


Salam...

Pada pendangan saya yang jahil ini..kisah Nabi Adam A.S. di keluarkan dr syurga Allah ..adalah satu bentuk pembelajaran dr Allah kepada hambaNya ... Allah menyuruh hambaNya mengikut segala suruhanNya dan meninggalkan segala laranganNya ... sesuatu perkara yang terjadi itu ada asbab nya ... segala bentuk ujian dan dugaan Allah berikan ..menguji sejauhmana keimanan dan kepatuhan hambaNya ... alangkah beruntungnye manusia yang sentiasa tersenyum dan sabar dalam menghadapi dugaan dr Allah..teringat akan kata-kata perawat saya ... tersenyum lah walau kakimu tersepak batu lalu berdarah .. ;-)


-----------------
"Kira tiada cinta insani untukku..Cukuplah cinta Allah penyuluh hidupku..Moga kelak akan ada CINTA untukku daripada insan yang mencintai ALLAH sebagaimana


Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_zaiProfil   Hantar PM kepada miss_zai   Pergi ke miss_zai's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 04-02-09 20:05


satu pemahaman yang bagus.."tersenyumlah walau kakimu tersepak batu lalu berdarah"luar biasa pemahaman ini jika diselami...

kenapa pula allah nak uji2 pula..bukankah ALLAH tu maha mengetahui..??

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

miss_zai
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.01.2009
Ahli No: 36672
Posting: 62
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 20:27


Pada 04-02-09 20:05 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

satu pemahaman yang bagus.."tersenyumlah walau kakimu tersepak batu lalu berdarah"luar biasa pemahaman ini jika diselami...

Kenapa pula allah nak uji2 pula..bukankah ALLAH tu maha mengetahui..??


Wallahualam.. :kelip:


-----------------
"Kira tiada cinta insani untukku..Cukuplah cinta Allah penyuluh hidupku..Moga kelak akan ada CINTA untukku daripada insan yang mencintai ALLAH sebagaimana


Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_zaiProfil   Hantar PM kepada miss_zai   Pergi ke miss_zai's Website   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 21:16


Pada 04-02-09 20:05 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

satu pemahaman yang bagus.."tersenyumlah walau kakimu tersepak batu lalu berdarah"luar biasa pemahaman ini jika diselami...

Kenapa pula allah nak uji2 pula..bukankah ALLAH tu maha mengetahui..??


"apakah manusia itu menyangka bahawa mereka dibiarkan mengatakan 'kami telah beriman' sedang mereka tidak diuji lagi" (al-ankabut / 2)


mungkin sebab ni agaknya... :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 04-02-09 21:34


cuba fahami takdir...adakah yang telah terjadi tu terjadi macam tu saja tanpa perencanaan ALLAH....

apa rencana ALLAH dalam penciptaan Adam..??

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-02-09 01:18


manusia dijadikan untuk mengabdikan diri kepada Allah..mengerjakan suruhan dan meninggalkan laranganNya...adam dibuang dr syurga kerna melanggar larangan Allah..

tapi apa perencanaan??? adakah sebagai khalifah di muka bumi ini....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 05-02-09 08:53


belajar mengenal ALLAH...

adam dibuang dari syurga kerana melanggar larangan ALLAH..??
mengapa adam berada dibumi..??apa penyebabnya..??

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 05:00


Pada 04-02-09 20:00 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

he..he..anda memahaminya dengan baik..
bukankah semua yang ada disyurga tu baik..??bukankah telah dikatakan bahwa jika kita masuk syurga, kita boleh memakan setiap buahan yang ada didalamnya...hhmm..Kenapa adam dibuang dari syurga..??
sebab apa..??apa yang terjadi..??

sebab Allah larang mereka berdua dari makan buah tersebut! ada disebut dalam Al-Quran kan?

arahan Allah, kita sami`na wa ato`na, jangan jadi macam bani israel, suruh sembelih lembu, macam-macam soalan yang ditanya, walhal itu adalah perintah Allah!

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

fantasi87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2008
Ahli No: 35300
Posting: 77
Dari: bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 16-02-09 08:44


Pada 05-02-09 08:53 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

belajar mengenal ALLAH...

adam dibuang dari syurga kerana melanggar larangan ALLAH..??
mengapa adam berada dibumi..??apa penyebabnya..??

jawapannya ad dalam persoalan yang anda ajukan......
Nabi Adam berada di bumi kerana di buang dari syurga.......
dan sebabnya mengingkari perintah Allah.......
"mengikut segala arahanNya dan meninggalkan segala laranganNya"....

Bookmark and Share

    


  Member Information For fantasi87Profil   Hantar PM kepada fantasi87   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 16-02-09 09:11


menurut apa yang saya fahami dari ayat2 yang allah sampaikan...
ALLAH berfirman kepada malaikat akan menciptakan khalifah dimuka bumi..kan..bukan dimuka syurga...

jadi..,sebelum adam diciptakan..,adam ni memang dah ditetapkan untuk ke bumi..bukan menetap disyurga...
"sebagai khalifah dimuka bumi..bukam khalifah disyurga"
begitulah indahnya takdir yang ALLAH ciptakan...semua berjalan sesuai rencanaNYA..MAHA BENAR ALLAH...
wallahu'alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

arrantaui
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.12.2008
Ahli No: 36246
Posting: 99

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 10:47


Pada 04-02-09 20:00 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

he..he..anda memahaminya dengan baik..
bukankah semua yang ada disyurga tu baik..??bukankah telah dikatakan bahwa jika kita masuk syurga, kita boleh memakan setiap buahan yang ada didalamnya...hhmm..Kenapa adam dibuang dari syurga..??
sebab apa..??apa yang terjadi..??


Kalau kita masuk syurga, boleh makan semua buah.
Buat Nabi Adam pula , tidak dibenar makan buah yang larangan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For arrantauiProfil   Hantar PM kepada arrantaui   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 17-02-09 10:04


itu lah cara ALLAH...
masa tu kan ALLAH dah menetapkan adam di jadikan khalifah dimuka bumi..sedangkan adam diciptakan disyurga...semua tu perjalanan takdir yang ALLAH buat untuk adam..

disyurga nanti dah tak ada dosa dah..so,semuanya dah halal..halal dan haram tu kan semuanya milik ALLAH..ALLAH boleh buat apa pun kan..?

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.112837 saat. Lajunya....