Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-10-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.
-- al-Baqarah: 286

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 76
Ahli: 0
Jumlah: 76




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 6 hari yang lalu
Daeng_Jati: 13 hari yang lalu
skater: 16 hari yang lalu
HIKAL: 35 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Andainya aku diberhentikan kerja?


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Andainya aku diberhentikan kerja?

Please Mendaftar To Post


Oleh Andainya aku diberhentikan kerja?

Abdullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 261
Posting: 248
Dari: Malaysia

blank  


posticon Posting pada: 03-02-09 16:05


Assalamualaikum,

Bagi yang bekerja di sektor swasta, khususnya kilang dan perindustrian pasti dah terasa tempias kegawatan ekonomi dengan adanya aktiviti downsize, layoff, workforce management, voluntary resignation dan sebagainya.

Abdullah sendiri dah mula terfikir soalan di atas. Bagi yang diberhentikan kerja, apa alternatif lain yang boleh digunakan untuk terus mencari pendapatan terutamanya bagi yang dah berumahtangga dan mempunyai tanggungan / komitmen.

Ada yang cadangkan MLM? Ada pula ajak join sektor pertanian (penternakan lintah, cacing dll).

Apa pandangan sahabat sekalian?

Bookmark and Share

    


  Member Information For AbdullahProfil   Hantar PM kepada Abdullah   Quote dan BalasQuote

paku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8497
Posting: 179
Dari: Bumi, Bima Sakti

Johor  


posticon Posting pada: 03-02-09 16:10


carilah rezeki ALLAH di mana-mana walaupun rezeki itu sudah ditetapkan. cari rezeki yang halal dan satu lagi doakan kawan-kawan yang cari kerja juga. Saya suka mengingatkan sekali lagi kepada diri saya bahawasanya rezeki datang dari ALLAH. Hanya dari ALLAH S.W.T. Ingat hanya ALLAH S.W.T. tiada yang berhak disembah melain ALLAH. dan Muhammad S.A.W. itu pesuruh ALLAH S.W.T.

Bookmark and Share

    


  Member Information For pakuProfil   Hantar PM kepada paku   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 03-02-09 17:06


sebenarnya kat malaysia banyak peluang pekerjaan, cuma ramai saja yang memilih.kalau ada kelulusan tak apalah juga ni yang tak ada kelulusan pun demand. baru-baru ni pergi mines shopping cmplx, naik cruise, pemantu org bangla ke nepal, tengok security guard pun warga asing, dah rasa macam bukan duduk kat malaysia dah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 03-02-09 17:27


Pada 03-02-09 16:05 , Abdullah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum,

Bagi yang bekerja di sektor swasta, khususnya kilang dan perindustrian pasti dah terasa tempias kegawatan ekonomi dengan adanya aktiviti downsize, layoff, workforce management, voluntary resignation dan sebagainya.

Abdullah sendiri dah mula terfikir soalan di atas. Bagi yang diberhentikan kerja, apa alternatif lain yang boleh digunakan untuk terus mencari pendapatan terutamanya bagi yang dah berumahtangga dan mempunyai tanggungan / komitmen.

Ada yang cadangkan MLM? Ada pula ajak join sektor pertanian (penternakan lintah, cacing dll).

Apa pandangan sahabat sekalian?


Kalau ana lah....ana prefer ternak cacing or lintah....lumayan pulangannya...cuma masalah ana tak ada tempat saja nak usahakan.....kalau ada tempat dah lama ana usahakan ternak cacing dan lintah....tapi so far company ana still standing :-D :-D ada jugak survey2 kerja tempat lain...

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

Meshaal
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.10.2008
Ahli No: 35602
Posting: 40
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-02-09 17:56


Andainya aku diberhentikan kerja. Aku cari kerja lain.. :)
:-P

banyak kerja di bumi bertuah ini..

Kebanyakan pendatang tanpa izin (PATI) menganggap Malaysia adalah syurga perkerjaan.

Setiap manusia ada rezeki, umpama burung yang keluar pagi menceri rezeki dengan kelaparan dan pulang sambil bersiul pada petangnya dengan kekenyangan.

Antara hendak atau tidak saja.


-----------------
Jana Wang USD dengan blog anda di http://pakej-jana-wang-adsense.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeshaalProfil   Hantar PM kepada Meshaal   Pergi ke Meshaal's Website   Quote dan BalasQuote

jamian
Warga 1 Bintang
Menyertai: 31.01.2009
Ahli No: 36971
Posting: 39
Dari: telok panglima garang

Selangor  


posticon Posting pada: 03-02-09 23:57


Pada 03-02-09 16:05 , Abdullah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum,

Bagi yang bekerja di sektor swasta, khususnya kilang dan perindustrian pasti dah terasa tempias kegawatan ekonomi dengan adanya aktiviti downsize, layoff, workforce management, voluntary resignation dan sebagainya.

Abdullah sendiri dah mula terfikir soalan di atas. Bagi yang diberhentikan kerja, apa alternatif lain yang boleh digunakan untuk terus mencari pendapatan terutamanya bagi yang dah berumahtangga dan mempunyai tanggungan / komitmen.

Ada yang cadangkan MLM? Ada pula ajak join sektor pertanian (penternakan lintah, cacing dll).

Apa pandangan sahabat sekalian?


assalamualaikum abdullah,saya cadangkan kepada sesiapa yang diberhentikan kerja tu jadi agent unit trust.pendapatan lumayan kalau rajin.
saya dah setahun join ALHAMDULILLAH pendapatan kira ok lah.saya part time saja.
preparation kalau-kalau kilang tutup.

kalau ada yang nak join saya jadi agent unit tust boleh call/sms saya.

jamian sarif
012-2676091
unit trust consultant public mutual bhd
[email protected]
http://xpres2u.blogspot.com

:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For jamianProfil   Hantar PM kepada jamian   Pergi ke jamian's Website   Quote dan BalasQuote

Abdullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 261
Posting: 248
Dari: Malaysia

blank  


posticon Posting pada: 04-02-09 08:15


Terima kasih pada sahabat-sahabat yang memberi pandangan.
Semoga semua idea diskusi ni bermanfaat pada warga ukhwah.

Buat Jamian, terima kasih atas cadangan tu, Abdullah pun seorang Unit Trust Consultant untuk Dana Syariah sebuah syarikat unit amanah :) sama-sama kita berusaha ya!

Sekarang agak hot dengan konsep bisnes mentor-mentee. Pernah dengar?

Bookmark and Share

    


  Member Information For AbdullahProfil   Hantar PM kepada Abdullah   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 04-02-09 08:19


Pada 04-02-09 08:15 , Abdullah posting:

!!! QUOTE !!!

Terima kasih pada sahabat-sahabat yang memberi pandangan.
Semoga semua idea diskusi ni bermanfaat pada warga ukhwah.

Buat Jamian, terima kasih atas cadangan tu, Abdullah pun seorang Unit Trust Consultant untuk Dana Syariah sebuah syarikat unit amanah :) sama-sama kita berusaha ya!

Sekarang agak hot dengan konsep bisnes mentor-mentee. Pernah dengar?


Maybe macam uptrenzzzz agaknya.yang terbaru k link...betul tak???? :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 08:22


Pada 03-02-09 17:56 , Meshaal posting:

!!! QUOTE !!!

Andainya aku diberhentikan kerja. Aku cari kerja lain.. :)
:-P

banyak kerja di bumi bertuah ini..

Kebanyakan pendatang tanpa izin (PATI) menganggap Malaysia adalah syurga perkerjaan.

Setiap manusia ada rezeki, umpama burung yang keluar pagi menceri rezeki dengan kelaparan dan pulang sambil bersiul pada petangnya dengan kekenyangan.

Antara hendak atau tidak saja.




Kurangkan PATI....

Manfaatkan PASTI.....


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama


Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

Abdullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 261
Posting: 248
Dari: Malaysia

blank  


posticon Posting pada: 04-02-09 10:02


Eh, tak erwina, ni sistem lain. Bukan MLM.
Perniagaan biasa, tapi syarikat beri latihan dan bimbingan sehingga perniagaan stabil. Lebih kurang macam tu lah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AbdullahProfil   Hantar PM kepada Abdullah   Quote dan BalasQuote

PUTERI_FUZA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1975
Posting: 201
Dari: Perth, Australia

australia  


posticon Posting pada: 04-02-09 10:23


Pada 03-02-09 17:06 , izdham posting:

!!! QUOTE !!!

sebenarnya kat malaysia banyak peluang pekerjaan, cuma ramai saja yang memilih.kalau ada kelulusan tak apalah juga ni yang tak ada kelulusan pun demand. baru-baru ni pergi mines shopping cmplx, naik cruise, pemantu org bangla ke nepal, tengok security guard pun warga asing, dah rasa macam bukan duduk kat malaysia dah.


kenapa perlu ada warga asing yang bekerja di Malaysia? adakah faktor pembayaran gaji yang lebih murah kepada warga asing maka mereka di ambil bekerja? adakah warga Malaysia demand terhadap pembayaran gaji??
kepada yang di berhentikan kerja dan pencari kerja, kerjakanlah apa pun jenis pekerjaan walaupun dengan pendapatan yang rendah asalkan kerja tersebut HALAL dan di redhai ALLAH...


-----------------
"Bila telah sampai di puncak tetapi meneruskan pendakian, bermakna anda sedang menurun, bukan lagi mendaki...."


Bookmark and Share

    


  Member Information For PUTERI_FUZAProfil   Hantar PM kepada PUTERI_FUZA   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 10:56


kalau saya diberhentikan kerja.. saya minta pampasan untuk 3,4 bulan.. huhu bukan senang nak cari kerja lain.. agakanya dengan duit pampasan tu boleh buka modal berniaga dan sebagainya.. kan bagus begitu.. :-P



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

bintanghati2008
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.07.2008
Ahli No: 34147
Posting: 217
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 11:08


assalammualaikum

kalau saya di berhentikan kerja?

- try cari kerja lain
- buka perniagaan
- jadi pengasuh
- kalau tak ada ngat.. dok rumah... husband yang tanggung.. hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintanghati2008Profil   Hantar PM kepada bintanghati2008   Quote dan BalasQuote

Abdullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 261
Posting: 248
Dari: Malaysia

blank  


posticon Posting pada: 05-02-09 08:23


Halesolurun,

Kebiasaannya begitulah, staf yang kena layoff dibayar pampasan, tetapi jumlahnya bergantung pada keadaan kewangan syarikat. Ada yang beri pampasan sehingga satu setengah bulan gaji bagi setiap tahun perkhidmatan dan sebagainya. Selagi syarikat tidak diisytiharkan muflis, pampasan perlu dibayar pada pekerja yang diberhentikan.

Ishhh..minta dijauhkanlah...Amin

Bookmark and Share

    


  Member Information For AbdullahProfil   Hantar PM kepada Abdullah   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 05-02-09 09:30


Andainya aku diberhentikan kerja?

insyaallah akan ada pekerjaan lain yang sedang menantiku..hanya aku mahu berusaha or tak..jika aku berusaha..,aku yakin akan dapatkan pekerjaan yang jauh lebih baik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-02-09 10:58


Yakinlah pada Allah..
Buatlah suruhan dan perintahNya..
InsyaAllah,Dia akan memberi rezeki bagi hamba yang bersyukur..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 05-02-09 11:10


Pada 04-02-09 10:56 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

kalau saya diberhentikan kerja.. saya minta pampasan untuk 3,4 bulan.. huhu bukan senang nak cari kerja lain.. agakanya dengan duit pampasan tu boleh buka modal berniaga dan sebagainya.. kan bagus begitu.. :-P



wahh3 best nya idea ni..pas ni uc yang terlibat boleh praktikkan hehe..
memang susah nak cari kerja lah ni, saya pernah rasa jadi penganggur terhormat..memang bosan sangat-sangat..otak jadi tepu sebab dah biasa kerja..
sekarang ni syukur alhamdulillah dah kerja..doakan lah saya sabar menghadapi karenah masyarakat bangi ni..



Bookmark and Share

    


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.113675 saat. Lajunya....