Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 27-10-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Semua orang boleh menjadi guru, tak semua guru boleh menjadi pendidik
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 58
Ahli: 0
Jumlah: 58




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 8 hari yang lalu
Daeng_Jati: 15 hari yang lalu
skater: 17 hari yang lalu
HIKAL: 36 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: minta pendapat/pandangan


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» minta pendapat/pandangan

Please Mendaftar To Post


Oleh minta pendapat/pandangan

bintanghati2008
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.07.2008
Ahli No: 34147
Posting: 217
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-02-09 14:30


assalammualaikum

saya ada satu masalah.. saya tak tau nak buat macam mana.. minta warga ukhwah beri pendapat...

abang saya nak kahwin tapi dia minta tolong mak saya yang carikan... yang menjadi masalahnya sekarang... dia minta mak saya yang tanggung semuanya termasuklah wang hantaran, barang hantaran dan sebagainya... dia hanya akan balik bila time akad nikah saja...

mak saya dah tak tau nak buat macam mana... ada sesiapa yang boleh beri pendapat?

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintanghati2008Profil   Hantar PM kepada bintanghati2008   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 03-02-09 14:37


katakan pada abang saudara tu bahwa dia dalam keadaan haram untuk menikah..sebab tak ada kemampuan...dan cuba menyusahkan..maaf ya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

bintanghati2008
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.07.2008
Ahli No: 34147
Posting: 217
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-02-09 14:39


assalammualaikum

kita cakap apa-apa pun dia buat tak dengar.. malah siap marah lagi mak.. dia suruh mak jual rumah semata-mata nak bagi dia kawin... nak kata gila... waras saja... tah lah.. cakap mak dan ayah langsung tak nak dengar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintanghati2008Profil   Hantar PM kepada bintanghati2008   Quote dan BalasQuote

ANSHU
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36822
Posting: 342
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-02-09 14:46


isy3...kenapa sampai jadi begitu...saya setuju dengan mulya tu...da jatuh hukum haram nak menikah kalau sampai susahkan org lain dan tak berkemampuan...da lah baik jangan layan abang bintang hati punya request...dia fikir pakai logik akal ke tak ni... :jangan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ANSHUProfil   Hantar PM kepada ANSHU   Quote dan BalasQuote

Meshaal
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.10.2008
Ahli No: 35602
Posting: 40
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-02-09 14:46


erm, masalah begitu.. :berfikir:

siapa yang hendak kahwin, macam emaknya yang nak kahwin pula ya..

kahwin itu salah satu dari tanggungjawab lelaki.
bermula dari awal perkahwinan sehingga akhir.

Kahwin bila mampu, ada banyak tahap. Wajib, sunat, harus, maram, makruh.

Hikmah perkahwinan adalah menjaga manusia dari perkara yang haram, menjaga manusia dari pupus dengan melahirkan anak, mendirikan keluarga dan memelihara masyarakat, berkerjasama dalam masyarakat, berkerjasama dalam rumahtangga dan menguatkan hubungan kekeluargaan.
Hukum Perkahwinan dari segi syarak dinilai dari segi keadaan manusia itu sendiri sama ada melaksanakan perkahwinan atau meningggalkannya.

Pertama: Fardu (Wajib).
Apabila yakin seseorang itu akan melakukan zina, ia pula mampu menyara rumahtangga (seperti mahar dan nafkah isteri), dan ia tidak mampu untuk menahan diri dengan berpuasa. Kaedah "Apa yang tidak sempurna sesuatu kewajipan kecuali dengan ia, maka ianya wajib" . Jumhur Ulama' berpendapat Fardu dan Wajib adalah sama. Pendapat dalam Mazhab Hanafi, wajib kawin jika seseorang itu ragu-ragu terjerumus melakukan maksiat. Tetap ia mampu menyara dan menjaga rumahtangga.

Kedua: Haram.
Apabila yakin seseorang itu, akan menzalimi dan memudaratkan perempuan, dengan kelemahannya untuk menyara rumahtangga atau tidak adil dengan isteri yang lain. Kaedah "Apa yang mengarah kepada perkara haram, ia juga haram" . Jika bertembung antara hukum wajib dan hukum haram kena dahulukan yang hukum haram. Kaedah "Apabila berkumpul halal dan haram, mengalahkan haram akan yang halal" Ianya disokong dengan firman : (وَلْيَسْتَعْفِفِ الَّذِينَ لاَ يَجِدُونَ نِكَاحاً حَتَّى يُغْنِيَهُمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِه ) an-Nur 33. dan Hadis arahan berpuasa (يا معشر الشباب ), boleh jadi dengan usaha ini mengelak diri dari melakukan perkara yang haram.

Ketiga: Makruh.
Apabila seseorang itu takut melakukan perkara yang keji tetapi tidak sampai ketahap yakin. Ia juga tidak berupaya menyara keluarga, dan menyusahkan rumahtangga, atau kurang bernafsu dengan perempuan. Tambahan dari Syafieyah, makruh bernikah dengan mereka yang sakit berpanjangan, nikah dengan tunang orang lain yang masih diterima tunangnya, nikah "cina buta" yang tidak diniatkan dan nikah penipu (Masuk Islam semata untuk bernikah).

Keempat: Harus dan Sunat.
Apabila ia tidak kuatir terjerumus dalam zina, tidak juga menzalimi isterinya sekiranya berkahwin. Walaubagaimanapun, pendapat yang terpilih: Nikah pada keadaan ini adalah harus, boleh dilakukan dan ditinggalkan,
Firman Allah Taala ( فَانكِحُوا مَا طَابَ لَكُمْ مِنَ النِسَاء ) an-Nisa 3. Tidak diwajibkan berkahwin kerana Allah Taala mengaitkan kawin itu dengan ( مَثْنَى وَثُلاَثَ وَرُبَاعَ ). Ijma' Para ulama bahawa berpoligami itu tidak wajib.

Layari : http://islamictazkirah.blogspot.com/


-----------------
Jana Wang USD dengan blog anda di http://pakej-jana-wang-adsense.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeshaalProfil   Hantar PM kepada Meshaal   Pergi ke Meshaal's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 03-02-09 14:46


kalau dah macam tu..buat bodoh saja..kalau nanti dikawenkn..,kalau ada apa-apa mesti akan salahkn mak dan ayah lagi...hhmm..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Luqiem
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.08.2008
Ahli No: 34587
Posting: 155
Dari: Jerantut Ke Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-02-09 14:56


Assalamualaikum

Memang tak patut mak ayah diperlakukan sedemikian rupa... Jika nak kahwin usaha sendiri... nak minta bantuan tiada masalah, tapi kena betul caranya...

Jika tidak berkemampuan lagi, usahakan lebih lagi cari rezeki tuuu... Jangan sekali-kali mengharap pada orang tua 100%...

Insyaallah banyakkan usaha, doa dan tawakal.... satu lagi banyakkan bersabar....


-----------------
Dunia Hanya Sementara, Akhirat Kekal Selama-Lamanya
http://www.luqiem.my-ads4bucks.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For LuqiemProfil   Hantar PM kepada Luqiem   Pergi ke Luqiem's Website   Quote dan BalasQuote

bintanghati2008
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.07.2008
Ahli No: 34147
Posting: 217
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-02-09 14:59


assalammualaikum

kalau nak minta tolong serba sedikit... ok lagi lah... ini sampai nak suruh tanggung sepenuhnya... ish... saya tak tahu lah dia kerja atau tak... sebab 1 tahun sekali pun belum tentu akan berhubung dengan keluarga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintanghati2008Profil   Hantar PM kepada bintanghati2008   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-02-09 15:00


ada juga kes macam ni ek...abang bintanghati2008 tu mungkin ada masalah agaknya... takkan sampai macam tu sekali kan...dah tu pulak siap marah2 kat mak awak....msalah..nasalh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-02-09 15:51


ni macam kes nak ugut mak saja ini kalau nak mak yang carikan....?? dia dah ada pilihan sendiri ke??


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-02-09 15:58


kahwinkanlah.... nanti bila dia kahwin Allah campakkanlah kerisauan dan t/jawab dalam diri dia.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

paku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8497
Posting: 179
Dari: Bumi, Bima Sakti

Johor  


posticon Posting pada: 03-02-09 15:59


saya tahu mak saudara/i boleh buat apa. Buat bodoh saja.....

ps: kahwin = tanggungjawab = tanggung + jawab


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For pakuProfil   Hantar PM kepada paku   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 04-02-09 11:06


Pada 03-02-09 15:58 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

kahwinkanlah.... nanti bila dia kahwin Allah campakkanlah kerisauan dan t/jawab dalam diri dia.....
kalau setelah kahwin dia ada masalah dan menyalahkan orang tuanya sebab salah memilihkan istri untuknya..???"mak yang salah..!!kenapa pilih perempuan macam ni.."macam-macam lagi boleh terjadi...
wanita mana yang akan mak tu korbankan untuk lelaki macam tu..??sungguh tanggungjawab yang besar..dunia akhirat..


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

lat-terang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2008
Ahli No: 32894
Posting: 156
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 04-02-09 11:49


Pada 03-02-09 15:58 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

kahwinkanlah.... nanti bila dia kahwin Allah campakkanlah kerisauan dan t/jawab dalam diri dia.....


Tapi kalau dah gini keadaan sampai nak bergolok gadai jual rumah semua nak bagi kahwin tak payah lah agaknya...buat apa..itu nanti ayah pula kena jawab kat kahirat tak sediakanlak tempat untuk maknya nak duduk..kadang kena juga berkeras dengan anak sendiri..kalau tdah besar sampai tahap dia dah boleh berdikari no need to feed him anymore...boleh jalan da nak kahwin tapi nak tau pergi akad nikah saja...ingat BOS ke..


-----------------
kepada NYa kita kembali...


Bookmark and Share

    


  Member Information For lat-terangProfil   Hantar PM kepada lat-terang   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 13:34


Pada 03-02-09 14:39 , bintanghati2008 posting:

!!! QUOTE !!!

assalammualaikum

kita cakap apa-apa pun dia buat tak dengar.. malah siap marah lagi mak.. dia suruh mak jual rumah semata-mata nak bagi dia kawin... nak kata gila... waras saja... tah lah.. cakap mak dan ayah langsung tak nak dengar...


dah derhaka pada mak tu..dia dah dalam kategori tak layak kahwin..katakan pada dia, suruh dia fikir secara waras, kalau dah jual rumah, nak duduk mana pulak lepas tu?? kalau semua mak yang nak kena tanggung, lepas kahwin nanti siapa pulak yang nak sara hidup dia dan isteri dia???

Bookmark and Share

    


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

bintanghati2008
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.07.2008
Ahli No: 34147
Posting: 217
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 13:42


assalammualaikum

tak ada seorang pun yang berani nak nasihatkan dia... kita cakap elok-elok tapi dia buat bodoh saja.. malah kita pula yang di marahinya... puas di nasihat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintanghati2008Profil   Hantar PM kepada bintanghati2008   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 13:55


otak dia letak kat mana ye???? kena tegur..jangan dibiarkan...

nasihat dia..bagitahu..jadilah anak yang membahagiakan ibu bapa....bukan menyusahkan...mak ayah dah puas besarkan dari kecil...bila dah besar..nak ditangung lagi ke???

umur dia berapa???solatnya terjaga tak???

nanti dah kahwin...ada masalah,bercerai pulak..lepas itu salah kan mak ayah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

bintanghati2008
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.07.2008
Ahli No: 34147
Posting: 217
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 13:59


assalammualaikum

tahun ini umur dia dalam 28... pasal solat itu... hanya Allah yang tau.. seba dia tak tinggal dengan mak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintanghati2008Profil   Hantar PM kepada bintanghati2008   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 14:07


hmm.. geram juga ye.. 8-)
tak ada cara nak betulkan lagi dah ke mamat ni?
orang macam ni jenis yang tak makan saman...
bak kata bintanghati..
"tak ada sapa lagi yang boleh nasihatkan dia.."



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 14:13


tak tinggal dengan mak..alih2 datang minta di kahwinkan...apa kes nya tu?? nak tanya sikit hope tak terasa ye bintanghati.. abang bintanghati tu memang anak kandung ke??? confius lah kan....Kenapa dia nak menyusahkan mak bintanghati dengan masalah dia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

kayu_Manis86
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.11.2008
Ahli No: 35876
Posting: 65
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 04-02-09 14:18


assalamualaikum..

Kenapa boleh macam tu pulak?kalau mula-mula nak kahwin pun minta mak ayah yang tanggung, macam mana esok bila dia dah mulakn kehidupan berumahtangga..kahwin ni besar tanggungjawabnya,bukan setakat nak berseronok-seronok saja.. pesan kat abang bintanghati2008 tu supaya usaha sendiri..tak salah nak minta pertolongan tapi berpada-pada lah..kasihan kat mak ayah tu..lagi satu, buat lah solat hajat banyak-banyak supaya dilembutkan hati abang 2 supaya sedar dan faham akan hakikat sebuah tanggungjawab seorang lelaki..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kayu_Manis86Profil   Hantar PM kepada kayu_Manis86   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 15:41


abang bintang hati tu anak sulung ke?

kalau kawin pun nak kena tanggung, nanti anak bini pun nak mak tanggung jugak kan..

ada ke pom yang nak dengan laki begitu?

maaf kalau terasa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

bintanghati2008
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.07.2008
Ahli No: 34147
Posting: 217
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 16:08


assalammualaikum

abang saya itu anak sulung... dan memang anak kandung kepada mak ayah saya dan abang kandung saya... dah buat DNA.. hehehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintanghati2008Profil   Hantar PM kepada bintanghati2008   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 16:11


Pada 04-02-09 15:41 , kumpulansenyum posting:

!!! QUOTE !!!

abang bintang hati tu anak sulung ke?

kalau kawin pun nak kena tanggung, nanti anak bini pun nak mak tanggung jugak kan..

ada ke pom yang nak dengan laki begitu?

maaf kalau terasa...


kalau saya di bagi soalan ni memang saya terus terang akan mengatakan saya tak sudi..takkan nak kahwin minta mak tanggung ..esok2 dah kahwin minta kita pula tanggung hidup dia...waulahualam..


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-02-09 08:14


bagi koordinat abang anti tu kat ana...nak kena bagi syarahan pedas tahap dewa ini...

kalau lah dia abang ana... :-|

tawarkan air untuk dia..bagi minum...iblis dah berjaya kuasai dia tu...

Kita doa lah ramai-ramai agar abang bintanghati berubah...InsyaAllah...


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

Abdullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 261
Posting: 248
Dari: Malaysia

blank  


posticon Posting pada: 05-02-09 08:38


Assalamualaikum,

Barangkali dia dalam keadaan kurang tenang dan sugul dengan masalah agaknya.

Tenangkan hatinya, minta sesiapa yang amat dia sayangi / hormati cuba nasihatkan dengan baik.

Insya Alllah, boleh diselesaikan dengan cara baik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AbdullahProfil   Hantar PM kepada Abdullah   Quote dan BalasQuote

bintanghati2008
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.07.2008
Ahli No: 34147
Posting: 217
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-02-09 09:07


assalammualaikum

pernah suatu hari seorang imam (jiran) tegur dia... dia jawab '' anda sibuk apa pasal... kubur lain-lain''.

nasib baik lah semua jiran tau perangai dia... semua ornag dah cuba nasihatkan dia tapi tak makan saman juga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintanghati2008Profil   Hantar PM kepada bintanghati2008   Quote dan BalasQuote

afina010587
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.01.2008
Ahli No: 32202
Posting: 215
Dari: tanjung malim

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-02-09 11:58


Pada 03-02-09 15:58 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

kahwinkanlah.... nanti bila dia kahwin Allah u campakkanlah kerisauan dan t/jawab dalam diri dia.....


salam... itu Kalau dia akan bertambah ke sedaran... tapi kalau tak ada kesedaran nanti macam mana pula? anak bini nak suruh mak tanggung juga ke? kalau before kahwin pun tak ada kesedaran dan sikap tanggungjwap nikan pula lepas kahwin.. takut2 nanti anak-anak dia mak ayah juga yang tanggung....ini pengalaman mak saudara saya... sampai anak nak masuk u pun nenek nya yang tanggung... ya Allah takut saya kalau dapat suami macam ni... masa kahwin dulu atak yang support hantaran dan majlis kenduri...hmm tengok lah...bia lah dia sedar dulu sebelum kahwin... pendapat sahaja. wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For afina010587Profil   Hantar PM kepada afina010587   Quote dan BalasQuote

mulukhiyyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.08.2008
Ahli No: 34681
Posting: 82

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 05-02-09 12:33


...susah ini macam,semuakena mak buat...betul kata mulya tu....macam-macam perangai ye ada atas muka bumi ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mulukhiyyahProfil   Hantar PM kepada mulukhiyyah   Quote dan BalasQuote

paku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8497
Posting: 179
Dari: Bumi, Bima Sakti

Johor  


posticon Posting pada: 05-02-09 14:19


dah dasar anak mak hahahhaha.....anak mak oh anak mak

ps: memanglah anak mak, takkan anak ayam pula.

Bookmark and Share

    


  Member Information For pakuProfil   Hantar PM kepada paku   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-02-09 14:22


kasihan kat mak bintanghati..... masa kecil mak tanggung.... nak kahwin pun nak mak tanggung juga ke?? nanti dah kawin pun agaknya anak bini pun nak minta ditanggung oleh mak juga....isk.... :jangan:


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-02-09 08:40


mungkin ada betulnya kata Abdullah...yang abang bintanghati berada dalam keadaan sungul dan tertekan...cuba bawa berbincang dan slow talk kat dia...bincang dari hati ke hati...kalau guna kekerasan susah juga nanti lain pula dia buat...so fikir-fikirkanlah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-02-09 09:27


Umi cadangkan anakanda tulis surat kepada abang anakanda dan tanya Kenapa beliau bersikap begitu. Mungkin dari kecil tiada kasih sayang, mungkin beliau tidak menerima didikan sewajarnya sebgai seorang Islam; mungkin beliau ada masalah sakit jiwa sebab mana ada anak yang perintah ibunya menurut katanya kan kan kan.

WA

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

en_poligami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.12.2008
Ahli No: 36486
Posting: 67
Dari: tok bali,kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-02-09 10:50


"ya Allah! Tuhan yang membolak-balikan hati hamba2 Mu, kau balikanlah hati hambaMu ini kepada kebaikan... jadikan dia menyedari tanggungjawabnya sebagai seorang anak.. jadikan juga hati ke dua ibubapanya mendapat kekuatan untuk menasihati anaknya itu..

tiada daya usaha dan kekuatan kami melainkan dengan izinMu"

perkenankanlah doa ku yang banyak dosa ini untuk menyedarkan abang sahabat ukhwahku ini"

amin!

Bookmark and Share

    


  Member Information For en_poligamiProfil   Hantar PM kepada en_poligami   Pergi ke en_poligami's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.11853 saat. Lajunya....