Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-10-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kayu yang bengkok tak dapat hasilkan bayang-bayang lurus
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 67
Ahli: 0
Jumlah: 67




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 6 hari yang lalu
Daeng_Jati: 13 hari yang lalu
skater: 16 hari yang lalu
HIKAL: 35 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Sawah Padi


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Sawah Padi

Please Mendaftar To Post


Oleh Sawah Padi

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-01-09 19:23


/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

kreatif........... ;-)


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-01-09 09:49


betul ke kat sawah padi ini trouver??
kreatifnya pesawah tu..... :berfikir:


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

fizal86_anakpadi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.07.2006
Ahli No: 25417
Posting: 179
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-01-09 10:55


uish......
menarik!!!!
nanti balik kg, time uia cuti nak buat kat rumah.
habih bapak ligan(kejar) dengn tajak nanti...
huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizal86_anakpadiProfil   Hantar PM kepada fizal86_anakpadi   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 13-01-09 12:03


maha suci Allah..
cantik sungguh sawah padi tu.
kreatifnya tuan empunya sawah padi..
sempena perayaan apa ye ni? nampak macam kat jepun saja.. tak pun korea..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-01-09 12:39


cantik dan kreatif...kat negara mana tu?
kalau kat tempat saya yang jumpa bukan pemandangan yang cantik...tapi....lalang2 yang tinggi kat sawah padi....hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

en_poligami
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.12.2008
Ahli No: 36486
Posting: 67
Dari: tok bali,kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 13-01-09 12:54


"perumpamaan amal kebaikan yang dilakukan itu seumpama sebiji benih yang tumbuh dan menerbitkan tujuh tangkai,dari setiap tangkai itu ada pula 100 biji benih......"

petani yang beriman,yang melakukan amal kebaikannya... menjaga solat dan amal kebaikannya yang lain,berkerja sampai berkeringat dan dari hasil tanamannya pula dari diberikan kepada keluarganya.. dan keluragnya pula dari hasil makanan itu membesar dan melakukan amal soleh.. hasil pertanian dari petani itu pula di jual dan di beli oleh org lain, hasil taninya itu mengenyangkan pula org lain dan dapat org lain itu melakukan amal kebaikan hasil dari tenaga makanan.. dan begitulah turutan dari hasil tani yang baik di lakukan dengan cara yang baik dan di gunakan dengan cara yang baik...


subhanallah banyaknya pahala kepada petani jika perkerjaanya itu di lakukan dengan cara yang betul... pahala dari usahanya yang sekadar menanam itu tidak putus-putus jika apa yang dilakukan adalah untuk ibadah kerana Allah.

jadinya petani itu bukan sekadar petani tetapi penyubur jiwa2 insan lain jika dirinya ahli ibadah.. jadi bagaimana pula jika kita makan makanan hasil dari petani yang tak solat dan ahli maksiat? ish... ish... gelapnya hati kita.. beratnya kita nak buat amal kebaikan.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For en_poligamiProfil   Hantar PM kepada en_poligami   Pergi ke en_poligami's Website   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 13-01-09 13:41


betul ke ni??mana ambil gambar ni??macam lukisan saja sawah padi ni..kalau betul tu..memang hebat lah pesawah tu..bukan senang nak buat..kagumnya saya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-01-09 11:55


yep.memang sawah padi di Jepun.cuba perhatikan jarang nak nampak rumah disekeliling sawah tu dalam keadaan buruk atau miskin.sedangkan pesawah kita masih lagi dibelenggu kemiskinan.apa yang penting adalah sentiasa tambahkan ilmu dari semasa ke semasa supaya tak ditipu oleh orang tengah.

ilmu adalah penting dan sentiasa tambahkan ilmu tentang teknologi terkini supaya dapat memangkinkan lagi pengeluaran hasil.dan tahu harga pasaran semasa supaya tak ditipu.sekiranya ramai pesawah bersatu dan menghasilkan satu konsortium dan membina kilang pemprosesan sendiri,nescaya orang tengah akan susah cari makan.dan ini juga mengelakkan dari kena tipu serta meningkatkan taraf kehidupan pesawah.tak lah bila sebut saja pesawah terbayang kehidupan yang miskin dan terbatas.

sama juga terhadap para nelayan,penternak lembu dan sebagainya."thousand journey begins with a single step"

wallahu'alam


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 26-10-09 23:27


:) apa benar itu? bukannya rekayasa foto?

bila kenyataan demikian. Kreatif tapii... panennya pergi mana yaa?


-----------------
http://www.inminds.com/boycott-israel.html


Bookmark and Share

    


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.101321 saat. Lajunya....