Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-09-2023  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika perjuangan itu adalah kerana perut, nilai perjuangan itu sama dengan apa yang keluar dari perut.
-- Imam Syafie

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 88
Ahli: 0
Jumlah: 88
  Yang Masuk Ke Sini
hajime_kindaichi: 12 hari yang lalu
fayyzah: 13 hari yang lalu


Kelakar
Topik: siapa rdwira?


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kelakar
    »» siapa rdwira?

Please Mendaftar To Post


Oleh siapa rdwira?

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-12-08 01:44


tentu pernah nampak nick ni kan...
setelah buat research... akhirnya saya dah tau... siapa rdwira ni...
lihat artikel dibawah...

Kelemahan watak Cicak-Man


Konsep adiwira atau superhero adalah watak yang mulanya dikembangkan oleh komik. Watak ini mulanya mengambil ilham daripada kekuatan Hercules sebagai gambaran positif seorang adiwira.

Watak adiwira yang memiliki definisi sebenar dengan kekuatan yang luar biasa adalah watak Superman atau Clark Kent daripada buku komik tersebut yang terbit pada 1938.

Komik mempunyai kelebihannya yang tersendiri dalam mengemukakan konsep adiwira ini berbanding medium yang lain disebabkan komik mampu mengangkat elemen fantastik pada tahap atau peringkat realisme yang sama yang dianggap sukar diterima dalam medium lain dengan tidak dilihat membodohkan.

Umpamanya watak adiwira ini yang memakai kostum yang kelihatan ganjil tidak kelihatan aneh sebaliknya normal pada panel lukisan komik berbanding medium yang lain.

Malah kemunculan watak adiwira dengan kostumnya yang tersendiri yang berbeza dengan watak-watak yang lain sebenarnya kelihatan �melucukan� dalam medium filem atau televisyen sendiri.

Di sini komik mempunyai kelebihan dalam mengangkat elemen realistik dan non-realistik secara seimbang.

Dengan kekuatan fizikal yang ada pada watak adiwira ini, maka adiwira selalunya lahir dengan matlamat yang tersendiri, umpamanya watak Superman mempunyai matlamat mempertahankan orang yang tertindas.

Pada awalnya watak-watak adiwira dalam naratif genre adiwira digambarkan sebagai adiwira dengan ideologi untuk orang-orang biasa pada era kemerosotan ekonomi.

Hero-hero ini menentang ahli politik dan kerajaan yang menekan dan korup, syarikat perniagan yang tamak dan selalunya mengutamakan kebajikan masyarakat daripada tekanan kuasa-kuasa jahat tersebut.

Bagaimanapun selepas perang dunia kedua ideologi adiwira ini mulai berubah, imej orang biasa itu telah bertukar kepada gambaran imej Amerika dalam menentang tekanan, militerisme dan penentangan daripada kuasa-kuasa jahat.

Kemudian watak-watak adiwira ini meneruskan ideologi perjuangan anti-komunisme, cuba mencegah perang atom dan juga penguasaan kapitalisme.

Dalam konteks masyarakat Melayu konsep watak adiwira sebenarnya telah wujud dalam penceritaan tradisi atau cerita penglipur lara.

Watak-watak seperti Badang, Hang Tuah malah wira-wira seperti Awang Sulung merah Muda atau Malim Deman adalah watak-watak adiwira yang mempunyai kemahiran dan kekuatan fizikal yang luar biasa.

Bukan itu sahaja watak-watak ini lahir dalam suasana yang luar biasa. Tetapi watak superhero dalam penceritaan tradisi Melayu ini berbeza dengan watak adiwira barat dari segi penampilan dan juga ideologi.

Sementara watak adiwira Melayu ini masih kekal dalam bentuk yang tradisinya dalam hikayat-hikayat, tetapi watak adiwira Barat yang lahir kemudian dalam bentuk komik telah meneruskan �kehidupannya� dalam medium yang lain seperti filem.

Sebenarnya perkembangan teknologi perfileman telah membantu kepada kebangkitan semula watak-watak adiwira ini bermula dengan Superman dan kemudian diikuti oleh Batman.

Cicak-Man 2 sebenarnya meneruskan kisah daripada filem Cicak-Man (2006). Watak Cicak-Man iaitu adiwira dalam filem ini adalah Hairi (Saiful Apek) yang memperoleh kekuatan dan kuasa luar biasa dengan tabiat seperti sifat cicak adalah kesan daripada kesilapan yang berlaku semasa ujian Danny (Yusri Abdul Halim yang telah meninggal dunia dalam Cicak-Man pertama) dalam makmalnya.

Seperti yang pernah saya tulis tentang filem Cicak-Man yang awal dahulu, watak adiwira ini tidak lahir dari tradisi komik sepertimana watak-watak adiwira Barat seperti Superman, Batman atau Spider-Man.

Plot yang nipis

Malah Cicak-Man juga bukan kesinambungan daripada cerita-cerita tradisional penglipur lara Melayu. Cicak-Man hanyalah peniruan total daripada watak-watak adiwira Barat.

Tetapi Cicak-Man juga tidak mengangkat satu kerangka pemikiran yang jelas tentang apa yang dimahukannya.

Bukan sahaja watak adiwira Cicak-Man ini tanpa matlamat yang jelas, malah watak musuhnya atau watak �villain� yang penting iaitu Professor Klon (Aznil Haji Nawawi) yang muncul semula juga tidak mempunyai ideologi yang jelas.

Dalam naratif adiwira Barat watak musuh adiwira bukanlah jahat dalam erti kata sebenar tetapi satu watak dengan identitinya yang tersembunyi yang asalnya mempunyai niat yang baik tetapi kerana obsesinya menyebabkan tindakannya memberikan kemudaratan kepada orang ramai.

Professor Klon mewakili salah satu �Supervillain� yang lazim terdapat dalam genre adiwira ini iaitu watak saintis gila. Dalam konteks naratif watak supervillain ini selalunya bersifat proaktif dengan mengemukakan pelbagai tindakan gila dan kemudian akan mendapat tindak balas daripada hero yang sebenarnya mewajarkan tindakan keras dan ganas si adiwira.

Oleh itu sering juga dilihat bahawa musuh adiwira yang hebat dan luar biasa kuatnya adalah dicipta sebagai reaksi daripada luar biasaan yang ada pada adiwira.

Kemunculan Professor Klon kali ini dengan usaha untuk mencemarkan air dan kemudiannya menukar bumi menjadi hitam. Pembantu Professor Klon kali ini adalah Rrama (Tamara Blezynsky) seorang wanita dengan kekuatan luar biasa dan dilengkapkan dengan motosikal berkuasa tinggi.

Manakala watak Gingerman muncul dalam bentuk bayangan tetapi masih mampu membahayakan Cicak-Man.

Filem Cicak-Man 2 arahan Yusri Abd. Halim ini bergerak atas plot yang nipis sekadar menyambung kisah hero itu yang dahulu. Tidak ada usaha Yusri untuk mengubah plotnya menjadi lebih kompleks dengan paparan matlamat Professor Klon yang jauh lebih hebat dan perwatakan yang lebih bijak.

Malah kemunculan Rrama tidak dijelaskan asal usulnya serta tujuannya selain daripada menjadi rakan kepada Professor Klon, dan bagaimana hubungan antara mereka berdua boleh berlaku juga tidak dijelaskan.

Adegan perlawanan antara Cicak-Man dan Rrama serta Professor klon untuk menyelamat Iman (Sharifah Amani) yang dicolek oleh Rrama hanya bising hasil daripada kesan bunyi tetapi tidak menyerlah pada aspek visualnya.

Watak Cicak-Man menjadi lemah kerana tidak ada keseriusan pada watak Hairi yang menyedari sifat luar biasa yang ada padanya dan bagaimana kuasa yang ada padanya dapat digunakan untuk membantu orang ramai.

Ini kelemahan yang ketara dan tidak seharusnya berlaku dalam Cicak-Man 2. Tanpa plot yang menarik, filem ini cuba bergantung pada imej dan kesan khas yang dijana melalui bantuan teknologi imej janaan komputer.

Bagaimanapun IJK dalam Cicak-Man 2 terasa kurang berkesan berbanding terdahulu. Inilah cabaran yang harus dilalui bagi sebuah filem genre adiwira yang bergantung pada kekuatan IJK.

Penonton sentiasa menuntut kesan dan imej yang jauh lebih hebat yang mungkin boleh menyelamatkan filem itu jika jalan ceritanya begitu lemah.

Begitu juga jika anda mahu mencari suami yang hebat...jika mahu mencari yang seperti superman, batman mahupun spiderman..anda boleh lah mencari adiwira-adiwira barat manakala jika anda mencari yang seperti badang atau pun hang tuah cari lah adiwira yang melayu...walaubagaimana pun jangan sesekali mengorat cicakman kerana dia ni dua alam... melayu tapi celup mat saleh.. tak tulen banggg..

Bagaimanapun jika dapat kahwin dengan ardiwira lagi lah dasyat sebab ada tambahan urup 'ra'(jawi) atau pun 'urupR' maka ardiwira ini lebih hebat dari superman, batman, mahu pun hang tuah atau pun badang.. walaubagaimana pun bersabarlah kerana dia sukar ditemui dan hati-hati kerana superhero seperti ini menjadi pujaan ramai sehingga dikhuatiri menjadi rebutan hingga boleh menyebabkan peperangan nuklear dan sebagainya...ampun kan dinda wahai kanda..... :lucu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-12-08 02:08


ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha
macam tu rupanya asal usul rdwira

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 31-12-08 02:30


:lol: adoiiila.. boleh pulak kak eni buat research pasal adiwira :lol:
igatkan apa lah tadi..inatkan kes terbaru..
tapi yang peliknya letak under kelakar..haha..anyway memang hebat lah :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-12-08 03:18


hehehe..
dia masuk kategori kelakar sebab ayat2 terakhir tu kak eni pepandai saja tambah...
dan yang sebenarnya eksiden saja ni.. terbaca kat www.utusan.com.my hehhee :lucu:
tak ada niat nak research.. :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

shafiqah88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34910
Posting: 308
Dari: irbid, jordan

blank  


posticon Posting pada: 31-12-08 04:46


kelakar.... hahaha.... nak ardiwira.... nak ardiwira....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shafiqah88Profil   Hantar PM kepada shafiqah88   Pergi ke shafiqah88's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 31-12-08 07:44


Assalamualaikum
:lucu: :lucu: :lucu:
habis diboldkannya perkataan adiwira tu..aduih.. :-P
mesti bangga kak eni menjadi orang penting dalam hidup adiwira... :lol:Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 31-12-08 08:43


Pada 31-12-08 04:46 , shafiqah88 posting:

!!! QUOTE !!!

kelakar.... hahaha.... nak ardiwira.... nak ardiwira....


nak ke ? mari bawa surat jabatan agama... minta eniliana tu sign ..kekkkekeekkee


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

strawberri
Warga 5 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13269
Posting: 391
Dari: Alaska Timur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 31-12-08 08:47


sungguh tidak dapat disangkal lagi..begitu lah kehebatan rdwira. maka kita semua patut berbangga dengannya ehehehehhe

Bookmark and Share

    


  Member Information For strawberriProfil   Hantar PM kepada strawberri   Pergi ke strawberri's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 31-12-08 14:44


Pada 31-12-08 08:43 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-12-08 04:46 , shafiqah88 posting:

!!! QUOTE !!!

kelakar.... hahaha.... nak ardiwira.... nak ardiwira....


nak ke ? mari bawa surat jabatan agama... minta eniliana tu sign ..kekkkekeekkeeuhuk.. :sopan: kak eni.. haruskah berdiam diri?
shafiqah88.. takmo.. takmo.. ambik ardiwira lain :jangan:Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-12-08 14:45


betul-betul.. superhero juga dipanggil adiwira..lebih-lebih lagi dalam bahasa indonesia..


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-12-08 15:05


Pada 31-12-08 14:44 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-12-08 08:43 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-12-08 04:46 , shafiqah88 posting:

!!! QUOTE !!!

kelakar.... hahaha.... nak ardiwira.... nak ardiwira....


nak ke ? mari bawa surat jabatan agama... minta eniliana tu sign ..kekkkekeekkeeuhuk.. :sopan: kak eni.. haruskah berdiam diri?
shafiqah88.. takmo.. takmo.. ambik ardiwira lain :jangan:haippp...haippp.. nasib baik den ado urusan luar ni..
kang balik kang boleh lah singgah kedai beli bom ni... cik shafiqah nak bom nuklear ke nak bom tangan?

yang superhero seorang ni pun ...memang nak kena sumbat kuih bom ni

huhuhuuu solehah.. ni bukan berdiam diri ni tengah fikir.. berapa tan bom nak beli ni :lucu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 31-12-08 15:18


Ngeh ngeh ngeh.. bagus kak eni.. bagus.. :-D :-D

p/s: semangat sungguh bab-bab benda ini.. :sopan:Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 31-12-08 16:56


Pada 31-12-08 15:05 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-12-08 14:44 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-12-08 08:43 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-12-08 04:46 , shafiqah88 posting:

!!! QUOTE !!!

kelakar.... hahaha.... nak ardiwira.... nak ardiwira....


nak ke ? mari bawa surat jabatan agama... minta eniliana tu sign ..kekkkekeekkeeuhuk.. :sopan: kak eni.. haruskah berdiam diri?
shafiqah88.. takmo.. takmo.. ambik ardiwira lain :jangan:haippp...haippp.. nasib baik den ado urusan luar ni..
kang balik kang boleh lah singgah kedai beli bom ni... cik shafiqah nak bom nuklear ke nak bom tangan?

yang superhero seorang ni pun ...memang nak kena sumbat kuih bom ni

huhuhuuu solehah.. ni bukan berdiam diri ni tengah fikir.. berapa tan bom nak beli ni :lucu:


sempat lagi kak eni buat lawak.. :lucu:


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-12-08 17:00


Prof belum pernah dengar atau rasa kuih Bom...
Apakah bahan-bahannya?


p/s: Tunggu superhero datang hantar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-12-08 17:02


Pada 31-12-08 15:05 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

haippp...haippp.. nasib baik den ado urusan luar ni..
kang balik kang boleh lah singgah kedai beli bom ni... cik shafiqah nak bom nuklear ke nak bom tangan?

yang superhero seorang ni pun ...memang nak kena sumbat kuih bom ni

huhuhuuu solehah.. ni bukan berdiam diri ni tengah fikir.. berapa tan bom nak beli ni :lucu:

bertambah seorang lagi adiwira kat ukhwah ni: bombwomen :sopan:

p/s: ooo baru saya faham, rdwira ni seangkatan dengan cicakman, batman, superman dll lah ye, bezanya rdwira lagi hebat, betul tak? ;-)


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3084
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 31-12-08 19:21


rdwira..ingatkan pemain lagenda badminton indonesia RD Wirannata....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-12-08 22:13


Pada 31-12-08 17:00 , Prof_Muslim posting:

!!! QUOTE !!!

Prof belum pernah dengar atau rasa kuih Bom...
Apakah bahan-bahannya?


p/s: Tunggu superhero datang hantar...


er..kuih bom tu..inti kacang hijau.. kulitnya dari tepung pulut.. bersalut bijan..
kat tempat lain maybe ada nama lain agaknya...

hehe..bombwomen? ibnu musa tentu tau.. makhluk mana yang eni nak bom dulu ni.. bagi gegar sikit otak...kot2 lepas ni mudah faham sikit.. :lucu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 02-01-09 00:43


hmm,sempat lagi buat lawak2 ek?.tak tahu nak gelak ke nak muntah hehehehe.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-01-09 09:28


Pada 02-01-09 00:43 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

hmm,sempat lagi buat lawak2 ek?.tak tahu nak gelak ke nak muntah hehehehe.
saya faham, din hanya minat topik2 politik saja kan... kalau topik lain yang tak ada kaitan dengan politik mesti rasa nak muntah, betul tak? :sopan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-01-09 09:59


Pada 02-01-09 09:28 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-01-09 00:43 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

hmm,sempat lagi buat lawak2 ek?.tak tahu nak gelak ke nak muntah hehehehe.
saya faham, din hanya minat topik2 politik saja kan... kalau topik lain yang tak ada kaitan dengan politik mesti rasa nak muntah, betul tak? :sopan:tambah 1 lagi IM....
Rashdin ni pun " Kipas susah mati MU "..... :-D


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 02-01-09 12:57


Pada 02-01-09 09:28 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-01-09 00:43 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

hmm,sempat lagi buat lawak2 ek?.tak tahu nak gelak ke nak muntah hehehehe.
saya faham, din hanya minat topik2 politik saja kan... kalau topik lain yang tak ada kaitan dengan politik mesti rasa nak muntah, betul tak? :sopan:
tak adalah sampai macam tu.minat lawak2 ni tapi ni topik macam bukan nak melawak tapi nak mempromosi saja.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-01-09 13:20


:lucu:
benda secara terang hanya main-main pun ada orang dah pedas pening2 ,loya...yang lagi lawak.. dia seorang saja yang sesat macam tu... alien betullll :lucu:

sekurang2nya tak mempromosi diri sendiri jadi pelajar medic , bakal pelajar MIT tapi tak jadi2 lagi, bakal nak jadi askar tapi pun tak jadi2 lagi, promosi nak jadi TPM, promosi nak jadi presiden amerika,

incik ibnu musa, jue.. jangan lah sambung2 reply dia dah.. saya nak promo rd ni.. kang terpromo orang lain pulak.. buat semak saja :lucu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 02-01-09 14:05


hmm,nak masuk reply pun kena komen macam-macam hehehe

tak apa mimi nanti masuklah raja lawak dengan rdwira sekali ya.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-01-09 15:46


Pada 02-01-09 13:20 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

:lucu:
benda secara terang hanya main-main pun ada orang dah pedas pening2 ,loya...yang lagi lawak.. dia seorang saja yang sesat macam tu... alien betullll :lucu:

sekurang2nya tak mempromosi diri sendiri jadi pelajar medic , bakal pelajar MIT tapi tak jadi2 lagi, bakal nak jadi askar tapi pun tak jadi2 lagi, promosi nak jadi TPM, promosi nak jadi presiden amerika,

incik ibnu musa, jue.. jangan lah sambung2 reply dia dah.. saya nak promo rd ni.. kang terpromo orang lain pulak.. buat semak saja :lucu:


betul3.... alien dari planet mana tu kak? :-D :-D :-D


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 02-01-09 17:18


Pada 31-12-08 01:44 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!
ampun kan dinda wahai kanda..... :lucu:


apa lagi tidur luar lah malam ini.... :lol: :lol: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

wahidatulfarahah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32315
Posting: 328
Dari: malaysia

morocco   avatar


posticon Posting pada: 02-01-09 18:25


RASHDIN dan ENI.. jangan gaduh2..

kang kedua-duanya kena masuk raja lawak kang..

tapi dun weri..

team Ukhwah akan datang bagi support.,dan semestinya undi..

apa lah rashdin ni..org tu saja-saja post topik santai2.. jangan lah emo2.. relaks.. ambil wudhuk k.. :p

saya pun nak buat research lah pasal nick ada seorang kat ukhwah ni..hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For wahidatulfarahahProfil   Hantar PM kepada wahidatulfarahah   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 02-01-09 21:50


Pada 02-01-09 13:20 , mimi_eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

:lucu:
benda secara terang hanya main-main pun ada orang dah pedas pening2 ,loya...yang lagi lawak.. dia seorang saja yang sesat macam tu... alien betullll :lucu:

sekurang2nya tak mempromosi diri sendiri jadi pelajar medic , bakal pelajar MIT tapi tak jadi2 lagi, bakal nak jadi askar tapi pun tak jadi2 lagi, promosi nak jadi TPM, promosi nak jadi presiden amerika,

incik ibnu musa, jue.. jangan lah sambung2 reply dia dah.. saya nak promo rd ni.. kang terpromo orang lain pulak.. buat semak saja :lucu:eni oh eni.dah ke lain pula anda ni.

:-) :-) :-)


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 02-01-09 21:51


Pada 02-01-09 18:25 , wahidatulfarahah posting:

!!! QUOTE !!!

RASHDIN dan ENI.. jangan gaduh2..

kang kedua-duanya kena masuk raja lawak kang..

tapi dun weri..

team Ukhwah akan datang bagi support.,dan semestinya undi..

apa lah rashdin ni..org tu saja-saja post topik santai2.. jangan lah emo2.. relaks.. ambil wudhuk k.. :p

saya pun nak buat research lah pasal nick ada seorang kat ukhwah ni..hehe..


dan saya pula beri pendapat saya. :-) :-) :-)


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar

  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 
Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
� Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri
Loading: 0.143178 saat. Lajunya....