Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 30-05-2023  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Perbezaan antara orang yang berjaya dengan orang yang gagal terletak pada rohaninya. Apa yang difikir menentukan apa yang akan dicapai.
-- Hamka

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 68
Ahli: 0
Jumlah: 68




  Yang Masuk Ke Sini
RaihanFan: 18 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Ketika aku dizalimi, ukhwah engkau dimana??


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Ketika aku dizalimi, ukhwah engkau dimana??

Please Mendaftar To Post


Oleh Ketika aku dizalimi, ukhwah engkau dimana??

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 16-12-08 21:06


Assalamualaikum
:bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga:

sahabat ukhwah yang dirahmati...
sudah beberapa waktu saya kurang aktif diukhwah.com..,banyak hal yang tidak saya ketahui...yang pedas2 terdengar juga ditelinga...

maaf..tajukni saya buat untuk umum..,bukan pribadi...

SAHABAT...jujur saya katakan...terlalu banyak keburukan pada diri ni...sehingga diri ni malu untuk menatap langit...
kalau kita mahu jujur..,saya yakin..,kita semua juga punya banyak keburukan or AIB...segala puji bagi ALLAH yang telah menutupinya dari pengetahuan manusia...ada beberapa hal yang perlu kita semua ketahui...

-SALAH SATU KEWAJIBAN SESAMA MUSLIM IALAH MENUTUPI AIB SAUDARANYA...
kalau pun kita mengetahuinya dan ada bukti2nya..,rasanya tidak perlu disebar luaskan..,sebab ALLAH telah pun menutupnya..

kalau lah ALLAH perlihatkan keburukan kita pada dunia, niscaya tidak akan ada yang sudi mendekati kita sebab terlalu busuk..,bahkan Anjing pemakan bangkai pun tak ingin memakannya...

- ALLAH ciptakan lima jari di satu tangan kita..dan jika kita menunjuk ke arah orang lain..,COBA PERHATIKAN..,ada 3 jari yang menunjuk kearah diri sendiri...jika kita buruk2kan orang lain, percayalah..,diri kita jauh lebih buruk...

- apa yang kita katakan..,semua bermula dari hati kita..
disaat kita memaki orang lain dengan mengatakan.."anjing..bab*..setan..hina.."dan segala perkataan buruk yang kita tujukan untuk orang lain..,percayalah..sesungguhnya semua itulah yang ada dihati kita..."anjing..bab*..setan..dll"itulah yang bersarang dihati kita...

perkataan kita menunjukkan siapa diri kita...jika perkataan buruk..buruklah yang ada didalam kita...


RASUL SANGAT MENYAYANGI dan MENJAGA SAHABAT2NYA...JUGA TIDAK MEMBENCI yang MEMUSUHINYA...
itulah ukhwah...
saya rasa..,ukhwah.com juga dibentuk untuk membentuk dan mengikat tali persaudaraan..tentunya yang sesuai dengan cara-cara islam.....


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 16-12-08 21:17


-SALAH SATU KEWAJIBAN SESAMA MUSLIM IALAH MENUTUPI AIB SAUDARANYA...
kalau pun kita mengetahuinya dan ada bukti2nya..,rasanya tidak perlu disebar luaskan..,sebab ALLAH telah pun menutupnya..

... :kelip: :bunga: :welcome:


Hm ..secara peribadi, memang setuju kalau kita sama-sama menjaga aib org lain sebabnya terlalu banyak aib diri kita yang 'dijaga' ALLAH SWT sebenarnya, sama-sama ar kita bersyukur .. :-)


-----------------
EVoLuSi .. BaNGKiT DaRi KeJaHiLaN...!!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-12-08 21:40


Kenapa sesudah terhantuk, baru nak terngadah?

itu persoalan sebenarnya

kita semua diberi akal untuk berfikir, menilai tindak dah perilaku

memilih baik dan buruk

memilih untuk menyakiti atau mengasihi

jangan selepas dah terbuka segala keburukan, baru hendak timbul penyesalan. itu cari pasal namanya

**a'lah kulli hal, benar, jika keaiban orang dibuka, maka bersedia lah untuk dibuka keaiban kita kemudian. NAMUN, kita KITA SENDIRI MEMBUKA KEAIBAN SENDIRI, maka tanggunglah sendiri akibatnya

wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Tangi
Warga Rasmi
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28294
Posting: 19

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-12-08 21:46


yang tukang memanaskan dan busy body lebih beriya-iya dari yang tukang membuka aib...... sedihnya... umat Islam begini

Bookmark and Share

    


  Member Information For TangiProfil   Hantar PM kepada Tangi   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 16-12-08 21:51


percayalah sabahat...tak ada satu pun manusia yang ingin melakukan kesalahan..percayalah...anda..,saya..,dia..,mereka..Nabi adam dan Hawa..,juga tak ingin melakukan kesalahan..tapi semua tu telah pun ditentukan...

saya teringat sebuah buku yang menceritakan tentang pertemuan Nabi ADAM dan Nabi Musa...nabi musa menyalahkan nabi adam sambil berkta"kalau bukan kerana kamu..,tentulah kami semua masih di syurga.."Adam menjawab.."40 tahun sebelum aku diciptakan..,takdir itu telah pun ALLAH tetapkan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 16-12-08 21:58


Pada 16-12-08 21:46 , Tangi posting:

!!! QUOTE !!!

yang tukang memanaskan dan busy body lebih beriya-iya dari yang tukang membuka aib...... sedihnya... umat Islam begini
tentulah lebih sedih lagi jika kita membenci saudara kita yang juga adalah manusia yang ALLAH anugerahkan nafsu dalam dirinya...

orang yang tak pernah jatuh,takkan tau bagaimana susahnya bangun dari jatuh...orang yang tidak di uji nafsunya, tidak akan tau bagaimana susahnya mengendalikan nafsu....

setiap takdir yang ALLAH BERIKAN kepada hambaNYA..,semua itu agar ia semakin dekat kepada ALLAH...kita tak pernah tau apa yang ALLAH sembunyikan dari hikmah takdir itu...
wallahu'alam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-12-08 23:07


Aku sebenarnya tak berapa faham... apa yang sebenarnya sedang di bincangkan di sini....
masih Blur.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-12-08 23:48


Pada 16-12-08 23:07 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Aku sebenarnya tak berapa faham... apa yang sebenarnya sedang di bincangkan di sini....
masih Blur.....


Betul..samalah... macam something happened saja... :berfikir:
Ni macam nak luah rasa...


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-12-08 06:59


Pada 16-12-08 23:48 , niza_ati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-12-08 23:07 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Aku sebenarnya tak berapa faham... apa yang sebenarnya sedang di bincangkan di sini....
masih Blur.....


Betul..samalah... macam something happened saja... :berfikir:
Ni macam nak luah rasa...



ya lah adakan pasal cerita sufi_ilham tu ke?? :berfikir: :berfikir:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 17-12-08 07:55


On behalf of my lovely husband .. (Mulya) Dia posting tu umum .. dan Dia tak tahu mnahu pun pasal sufti_ilham tu.. :-) Siap pesan pada Wawa pula, jangan ambil tahu hal-hal yang tak ada mnfaat. ADuSsS.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 22-12-08 10:10


yang penting...apa pun keadaannya...walau pun tengah marah..walau pun tengah emosi..ingatlah bahwa kita semua adalah bersaudara..takkan nak benci saudara sendiri..takkan nak buka aib saudara sendiri..takkan nak permalukan saudara sendiri...hhmm..kita ni kan saudara...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 22-12-08 10:20


Assalamualaikum...w.b.t..

Agak tersentuh juga dengan tajuk yang digunakan oleh Akhi Mulya.

tapi...masih tak berapa nak faham tenteng perkara yang dibincangkan..

yang ana dapat tangkap, jangan buka aib org lain...

lain daripada tu.... dop faham pulak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 22-12-08 10:29


hambe pun dok paham jugak yang sedang dibincangkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 22-12-08 10:41


ini berkaitan tentang kebiasaan kita yang suka sangat-sangat buka aib orang..kalau tau saja..,terus nak bagitahu oranglain...terus nak buka aib orang lain....kita tak fikir bahwa setiap kita ni punya aib yang sangat busuk...kalau lah ALLAH buka..,mesti tak ada satu pun makhluk yang nak dekat dengan kita...melainkan iblis...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 22-12-08 10:45


Dewasa ini..

perkara ni sepertinya sukar untuk dibendung..
tapi...tak mustahil...

"berilah peringatan..... sesungguhnya, peringatan itu baik untuk orang yang beriman"

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 22-12-08 10:49


Ha ... betul tu Mohamad. yang Wawa fahampun, jangan buka aib orang lain.

Kita ni kadang-kadang bila posting, kita sendiri tak sedar yang ada individu terasa hati dengan apa yang kita tulis tu.. sebaiknya Wawa berpesan (Pesan saja sebab tak layak nak nasihat :-D) sama-sama kita jaga hati masing-masing .. Jaga keharmonian portal kesayangan kita ni ok?

Wawa minta maaf jika ada siapa2 yang tersinggung .. Love u all :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 22-12-08 10:52


ya..kita memang lah harus saling mengingatkan..inilah satu bentuk/bukti sayang kita terhadap saudara sesama islam...jangan sampai sahabat kita masuk neraka...kalau sahabat kita beruat salah..,tegurlah dengan cara yang paling baik...secara individu..itu jauh lebih baik...kalau kita tak suka/ geram/ benci sangat-sangat..,dan kita marah padanya..sebaiknya jangan berbicara disaat tu..tunggulah hingga kita tenang dan mampu berfikir dengan baik..agar lebih selamat dari jarum dan racun iblis..
wallahu'alam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-12-08 11:33


Manusia adalah insan kerdil yang sentiasa cenderung melakukan kesilapan. Berdampinglah dengan teman-teman yang mampu menasihatimu apabila kamu melakukan kesilapan serta teman yang mampu menerima teguran apabila dia melakukan kesilapan kerana manusia itu diciptakan saling memerlukan antara satu sama lain.



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 22-12-08 12:05


Ketika aku dizalimi, ukhwah engkau dimana??

saya rasa..,ukhwah.com juga dibentuk untuk membentuk dan mengikat tali persaudaraan..tentunya yang sesuai dengan cara-cara islam.....



salamun alaik..
ya mulya... moga sihat bersama isteri tersayang..
enta jangan cepat melatah dengan hukum..putaran alam ni.
kita hidup dengan kepelbagaian jenis ragam manusia.
jadi, kadangkala kita rasa syukur amat dikurniakan dengan
sahabat yang banyak bntu..jujur..amanah.. baik hati dll.

namun, pasti ada ujianNya bilamana kita diuji pabila
terkena dengan insan yang masih punya sifat mazmumah dalam diri.
hatta, lumrah alam kita sure akan hadapi macam-macam peel
manusia.

jadi,Portal Ukhwah.com satu medium di mana kita dapat kenal
dengan pelbagai latar belakang famili,pendidikan,dan sebagainya.
tapi, awas manusia ni ada banyak karektor.
anybody can be an actor...

okeyla..malas nak bermonolog..hihi..
cukuplaa bagi sikit saja bait kalam di atas..

satu pesanan..
bilamana portal Ukhwah.com dikaitkan dengan macam-macma
ISU PAnAS.. penyamaran.. penipuan.. perbalahan..
selisih faham.. dan sekapal dengan agenda tersebut.
jangan SALAHkan pihak di atas.. antum boleh berfikir.

justeru, siasat sendiri, dapatkan bukti..dll sebelum
memosting tak tentu hala. dunia tanpa sempadan..
ia tidak bermakna boleh buat sesuke hati..uhuhu..

ana sediss. lepas satu..satu yang timbul.
2 3 hari tak dapat online.. ada sahaja sms..call
yang memaklumkan begitu..begini.

aduhaaii... apa nak jadi?
ups..dah jadi luahan rasa hati pula.

ila mulya.. dan sahabat yang ada terkena tempias..
pernah terkena.. dikenakan.. dan sesemiliar maksud di atas
take it as positive side.. banyakkan bersabar..
learn from the lesson..

gunekan medium Ukhwah.com sebagai wadah untuk
kita mencari..mencedok ilmu..meluaskan silaturrahim.
bukan MOTIF untuk mencari MUSUh.. membuat anasir berbaur FITnah

yang terlibat.. kembalilah ke PANGKal jalan..
ikut jalan yang lurus.. jangan dok follow jalan lintang-pukang
(pesanan abi..hihi..)

mohon maaf..andai kalam ana agak menerjah sesiapa yang terkena
ana tidak mengKhusus mana-mana nickname
cuma.. UMUm sahaja..

fikir sebelum bertindak..
apa jua yang kita lakukan..
akan dapat blsnn sama ada cepat..lambat..
di dunia au akhirat kelak..


wallahu'alam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-12-08 12:10


Semua orang ada berbuat kesilapan....kemaafan memang mudah di ungkapkan tetapi perasaan dan hati yang menanggung akibat sukar meredhakan...

walaupun begitu...islam memang mengajar kita saling bermaafan
dan dengan syarat segala perbuatan lampau tidak diulangi..


dengan kata mudahnya "memafkan tetapi tidak melupakan".
sebabnya manusia ni mudah lupa..


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-12-08 12:26


Syukran Akhi Mulya..

Alhamdulillah...

banyak sangat kekhilafan kat muka bumi ini dan Allah menutupnya...

DIA masih bagi peluang untuk kita bernafas dan beribadat...
bermaafan lah kiranya kita mahukan kemaafan dari Allah..

Taukah kita bagaimana sakaratul maut mnjmput kita nanti???dalam iman kah,dalam dosa kah...bila difikirkan....entah esok atau lusa hayat ini masih ada....

YaAllah..ampunkan kami...

Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 22-12-08 13:07


Pada 22-12-08 12:05 , simpLe_sHida posting:

!!! QUOTE !!!

Ketika aku dizalimi, ukhwah engkau dimana??

saya rasa..,ukhwah.com juga dibentuk untuk membentuk dan mengikat tali persaudaraan..tentunya yang sesuai dengan cara-cara islam.....



salamun alaik..
ya mulya... moga sihat bersama isteri tersayang..
enta jangan cepat melatah dengan hukum..putaran alam ni.
kita hidup dengan kepelbagaian jenis ragam manusia.
jadi, kadangkala kita rasa syukur amat dikurniakan dengan
sahabat yang banyak bntu..jujur..amanah.. baik hati dll.

namun, pasti ada ujianNya bilamana kita diuji pabila
terkena dengan insan yang masih punya sifat mazmumah dalam diri.
hatta, lumrah alam kita sure akan hadapi macam-macam peel
manusia.

jadi,Portal Ukhwah.com satu medium di mana kita dapat kenal
dengan pelbagai latar belakang famili,pendidikan,dan sebagainya.
tapi, awas manusia ni ada banyak karektor.
anybody can be an actor...

okeyla..malas nak bermonolog..hihi..
cukuplaa bagi sikit saja bait kalam di atas..

satu pesanan..
bilamana portal Ukhwah.com dikaitkan dengan macam-macma
ISU PAnAS.. penyamaran.. penipuan.. perbalahan..
selisih faham.. dan sekapal dengan agenda tersebut.
jangan SALAHkan pihak di atas.. antum boleh berfikir.

justeru, siasat sendiri, dapatkan bukti..dll sebelum
memosting tak tentu hala. dunia tanpa sempadan..
ia tidak bermakna boleh buat sesuke hati..uhuhu..

ana sediss. lepas satu..satu yang timbul.
2 3 hari tak dapat online.. ada sahaja sms..call
yang memaklumkan begitu..begini.

aduhaaii... apa nak jadi?
ups..dah jadi luahan rasa hati pula.

ila mulya.. dan sahabat yang ada terkena tempias..
pernah terkena.. dikenakan.. dan sesemiliar maksud di atas
take it as positive side.. banyakkan bersabar..
learn from the lesson..

gunekan medium Ukhwah.com sebagai wadah untuk
kita mencari..mencedok ilmu..meluaskan silaturrahim.
bukan MOTIF untuk mencari MUSUh.. membuat anasir berbaur FITnah

yang terlibat.. kembalilah ke PANGKal jalan..
ikut jalan yang lurus.. jangan dok follow jalan lintang-pukang
(pesanan abi..hihi..)

mohon maaf..andai kalam ana agak menerjah sesiapa yang terkena
ana tidak mengKhusus mana-mana nickname
cuma.. UMUm sahaja..

fikir sebelum bertindak..
apa jua yang kita lakukan..
akan dapat blsnn sama ada cepat..lambat..
di dunia au akhirat kelak..


wallahu'alam....
terlebih dahulu saya mohon maaf...
yang saya maksudkn..Ketika aku dizalimi, ukhwah engkau dimana?? bukanlah ukhwah.com...tapi "persaudaraan, rasa persaudaraan yang persaudaraan itu adalah lebih kuat dari saudaraa yang diikat sebab hubungan darah"

dan semua yang saya tulis hanyalah satu bahan untuk renungan untuk membina rasa persaudaraan dalam islam...agar kita betul-betul menyayangi sahabat kita dan menyayangi sahabat kita dengan cara yang betul-betul...

maaf...


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

darkside
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2008
Ahli No: 35022
Posting: 106

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-12-08 16:21


!!! QUOTE !!!

Kenapa sesudah terhantuk, baru nak terngadah?

itu persoalan sebenarnya

kita semua diberi akal untuk berfikir, menilai tindak dah perilaku

memilih baik dan buruk

memilih untuk menyakiti atau mengasihi

jangan selepas dah terbuka segala keburukan, baru hendak timbul penyesalan. itu cari pasal namanya

**a'lah kulli hal, benar, jika keaiban orang dibuka, maka bersedia lah untuk dibuka keaiban kita kemudian. NAMUN, kita KITA SENDIRI MEMBUKA KEAIBAN SENDIRI, maka tanggunglah sendiri akibatnya


"sedapnya" ayat nurkamar... nurkamar tak pernah buat salah seumur hidup agaknya, sebab tu berani bagi ayat sedap macam tu...

saya ni orang yang realistic.. so terang-terang saya cakap, saya banyak salah.. banyak dosa... ye, kita buat salah, so kena bersedia bila keaiban tu terbuka.. tapi siapa yang ada hak untuk buka keaiban kita? cuma Allah...... bukan manusia....

hmm,orang yang tak membuat keaiban tapi membuka keaiban orang pun cari pasal jugak apa... sia-sia saja dapat dosa...

mulya,tak tahu lah ada ke tidak orang yang terkena tempias. sebab selalunya orang2 macam ni tak terasa pun dia kena tempias sebab dia rasa apa dia buat tu betul..... pernah lah saya dapat tau kononnya tak nak membuka keaiban orang, tak nak cerita keburukan orang... tapi org tu sendiri tau cerita dari 'puak2' tertutup yang orang bawahan macam kita ni tak boleh join.... hmm, bergossip juga ye.... bercerita keaiban org juga ye....

tak tahu lah..... hipokritnya lebih dari yang dizahirkan....


INI BUKAN POSTING YANG TAK TENTU HALA... INI POSTING DARI SEORANG MANUSIA YANG KENAL DIRINYA ADALAH SEORANG HAMBA... SEORANG YANG TIDAK LARI DARI KESALAHAN.... BUAT MULYA, TERUSKAN USAHA DAKWAH ANDA.... BIARKAN MANUSIA PREJUDIS DAN LUPA DIRI BAHAWA MEREKA JUGA MANUSIA BIASA ITU DALAM DUNIA MEREKA SENDIRI............

Bookmark and Share

    


  Member Information For darksideProfil   Hantar PM kepada darkside   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 22-12-08 16:33


:berfikir: :berfikir: :berfikir: :berfikir: :berfikir: :berfikir: :berfikir: :berfikir: :berfikir: :berfikir: :berfikir: :berfikir: :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

darkside
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2008
Ahli No: 35022
Posting: 106

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-12-08 16:36


memang wajar menggaru dagu pun... bukan setakat dagu saja.... habis semua kepala, tangan, badan, kaki semua tergaru........

hahahahahaaaa......... sapa makan cili, dia terasa pedasnya.... (except kalau makan chilli choc ice-cream, ada lah rasa manis).... hehh~~~

Bookmark and Share

    


  Member Information For darksideProfil   Hantar PM kepada darkside   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-12-08 16:51


Pada 22-12-08 10:20 , mohamad posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...w.b.t..

Agak tersentuh juga dengan tajuk yang digunakan oleh Akhi Mulya.

tapi...masih tak berapa nak faham tenteng perkara yang dibincangkan..

yang ana dapat tangkap, jangan buka aib org lain...

lain daripada tu.... dop faham pulak.


betul juga mohamad...tapi ada lagi satu..pasal "persahabatan"...

ingat..topic ni umum,akhi mulya pun da cakap...jangan ada yang over2 pula...

tolong lah... :jangan: :jangan:


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

darkside
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2008
Ahli No: 35022
Posting: 106

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-12-08 16:58


setakat ni memang umum pun..... tak ada pulak mana-mana nama yang disebut....

kan mulya kan??

Bookmark and Share

    


  Member Information For darksideProfil   Hantar PM kepada darkside   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-12-08 17:10


Pada 22-12-08 16:21 , darkside posting:

!!! QUOTE !!!




INI BUKAN POSTING YANG TAK TENTU HALA... blablabla............



awat...? terasa?

baguslah jika begitu

adakala perlu juga ditegur sebegini. bila ditegur secara elok, melawan. tak mahu terima salah sendiri. sudahnya yang menegur dimalukan buta buta.

bila ditegur belakang(pm dan sebagainya) diputar2 pula.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

darkside
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2008
Ahli No: 35022
Posting: 106

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-12-08 17:31


budak aihh.. awat pula cheq nak terasa.... bukan cheq yang buat tajuk ni... yang tu lah first reply cheq..... since bukan cheq yang start tajuk ni, cheq rasa perasaan 'terasa' tu tak relevan nak tuju kat cheq..

cuba check, ada ka sesiapa yang melawan? cheq rasa tadak agaknya...... orang PM cheq pun tadak... so apa benda pulak yang cheq nak putaq?

wake-up muslims.... wake-up!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For darksideProfil   Hantar PM kepada darkside   Quote dan BalasQuote

darkside
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2008
Ahli No: 35022
Posting: 106

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-12-08 17:32


hishhh..... tension betul dengan auto-correct ini... lain pulak yang keluar

Bookmark and Share

    


  Member Information For darksideProfil   Hantar PM kepada darkside   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-12-08 18:49


Pada 22-12-08 17:31 , darkside posting:

!!! QUOTE !!!

yang tu lah first reply cheq.....
wake-up!!!!


ha.. bangunnnn bangunn.

lainkali jangan terus menyampuk Kalau tak tau ujung pangkal ye cik adik darkeye_mania :oops:

**bukan sekali dua awak tu membuta tuli mereply gini


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

darkside
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2008
Ahli No: 35022
Posting: 106

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 08:33


sekali dua membuta tuli.... tak bermakna ketiga empat pun membuta tuli jugak...

saya kata first reply FOR THIS TITLE... IS THAT SO HARD TO UNDERSTAND?? bangkit lah tidoq.. matahari dah menggalah...

Kenapa ye instead of nak kukuhkan hujah mulya, instead of nak bagi orang lain sedar.... ada orang still nak menang... kalau ye pun DARKEYE_MANIA 'bukan sekali dua membuta tuli reply gini', perlu ke diberitahu??

contoh yang terang-terang membuka keaiban orang..... hahahaa......

Syukran Ya Allah.... pagi2 dapat pahala free... alhamdulillah...

*****mulya, tak nak buka tajuk untuk sedarkan mereka-mereka ni tentang 'aktiviti yang tak ada tujuan' yang kita bincangkan semalam?? kita tengok berapa ramai yang bantah :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For darksideProfil   Hantar PM kepada darkside   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 23-12-08 09:05


aslmkm sahabat yang dirahmati ALLAH...:-)

hhmm...kata-kata dilafazkan hanya untuk yang mendengar...
perumpamaan dan gambaran serta pengajaran diberikan hanya untuk yang berfikir..

tak perlu lah nak angkat lengan baju dan tinggikan suara..,kita bukan makhluk yang maksum"terhindar dari dosa". kita memang melakukan dosa, tapi itu semua untuk kebaikab kita agar kita bisa dan mahu bertobat,,,tapi yang bertobat dan bertobat hanyalah mereka yang berfikir..

apa pun or siapa pun yang menyampaikan, cobalah untuk mengambil manfaat yang baik untuk diri..yang boleh menyelamatkan diri dari siksa api neraka...

kematian yang pasti semakin menghampiri diri..so, nak tunggu apa lagi...cepatla perbaiki diri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 09:45


Simpanlah kemarahanmu, lupakanlah kegelisahanmu, hilangkanlah keburukan orang lain daripada ingatanmu, ampunilah orang yang salah, kuburkanlah keaiban, maka kamu akan hidup dengan tenang dan penuh kasih sayang....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

darkside
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2008
Ahli No: 35022
Posting: 106

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 10:11


!!! QUOTE !!!

Simpanlah kemarahanmu, lupakanlah kegelisahanmu, hilangkanlah keburukan orang lain daripada ingatanmu, ampunilah orang yang salah, kuburkanlah keaiban, maka kamu akan hidup dengan tenang dan penuh kasih sayang....


very-very true..... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For darksideProfil   Hantar PM kepada darkside   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 23-12-08 10:24


ya ya...itulah cara hidup yang lebih baik...bahkan salah seorang sahabat rasul yang selalu memaafkan orang lain,dia mmendapatkan syaurga...


salah satu cara yang boleh digunakan untuk menjaga ukhwah"persaudaraan " adalah melupakan segala kesalahan,mengingat setiap kebaikannya...bersangka baik...walau pun sahabat kita memarahi kita,sebab cara orang untuk mengingatkan sahabat yang di sayanginy slaluny berbeza...yang penting kita selalu menanamkan pada diri kita bahwa sahabat kita melakukan ni semua sebab sayang pada kita.

tutupi keburukan dan kesalahan kawan dan saudara kita..
bukan membela yang salah..,tapi arahkan sahabat kita dan bawa sahabat kita kearah yang benar...tutupi kebururkannya dengan memberikan kebaikan padanya...

wallahu'alam..jangan berburuk sangka..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 10:39


salam alaik..
aik.. awat lah dalam ni pun dah nak ribut..ehehe..

ya mulya, ye kak faham maksud Ukhwah yang enta maksudkn..
cuma.. anggap Ukhwah ni satu CErmin diri.
cermin ni bersih suci sebelum nya..

tapi, kita yang menambah warna pada cermin..
contoh lekat doa.. jadi, kita sokmo baca doa tu.
andai jatuh terpecah.. ada contengan bila geram ke..tension..ehhe

ups.. boleh huraikan nanti ye..maksud cermin yang ss maksudkan.
apapun.. berkawan biar ramai..
berkasih sayang biar SATu..ehem..ehem..

menyemai kasih..memupuk ukhwah ye.
ok.. salam ukhwah fillah.. ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 23-12-08 10:58


ya kak..

hhmm..berkawan biar ramai...saling berkasih sayang satu sama lain....beramai2 menyemai kasih memupuk ukhwah...
apa pun keadaan kita..disaat seperti apa pun..,ingatlah...kita masih bersaudara..utamakan ukhwah..utamakan persaudaraan...kalau nak marah..kalau nak geram..kalau nak zalimi..,ingat lah sapa yang akan kita sakiti..tetap lah saudara kita...
saudara kita yang wajib kita sayangi...kalau xsayang..maka tak sempurna iman kita or kita tidak dikatakan sebagai seorang yang beriman...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-12-08 11:40


:-) ukhwah itu indah bagi yang tau menghargainya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-12-08 11:40


:-) ukhwah itu indah bagi yang tau menghargainya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

zalai
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.09.2005
Ahli No: 18844
Posting: 94
Dari: cairo,egypt

egypt   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 12:16


peningnye kepala...!!tapi fine..cuba juga nak memahami topik ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zalaiProfil   Hantar PM kepada zalai   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 23-12-08 12:30


he..he..he..orang2 yang faham saja faham..yang tak faham memangla tak faham...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 12:51


Ukhwah hanya berlaku bila ia selaras dengan Iman.
Dan Iman hanya boleh wujud dalam wadah (hati) yang bersih saja dari penyakit-penyakit hati contohnya -

Ujub
.a'
Takabbur
Bohong
Sombong
Iri Hati
Khianat
Fitnah
dan banyak lagi ....

Maka sekiranya wadah tidak bersih tidak mungkin wujud Iman yang sebenar.

IMAN DAN UKHWAH KENA SELARI DAN SEIMBANG.

TANPA IMAN TIADA UKHWAH.

Wallahuta'ala a'lam bissawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 23-12-08 13:52


betul ummi...iman adalah sesuatu yang bersih or suci dari ALLAH..takkan masuk k tempat yang kotor...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 14:10


Pada 23-12-08 13:52 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

betul ummi...iman adalah sesuatu yang bersih or suci dari ALLAH..takkan masuk k tempat yang kotor...


susahnye nak maintain iman.....
lain dimulut lain di hati...


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

nie_nadia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8745
Posting: 133
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 16:11


Pada 23-12-08 12:30 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

he..he..he..orang2 yang faham saja faham..yang tak faham memangla tak faham...


macam mana nak paham akhi mulya? complicated lah. :berfikir: :berfikir: :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For nie_nadiaProfil   Hantar PM kepada nie_nadia   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 23-12-08 16:24


tak mengapa .. yang penting, kita saling tolong menolong ...saling nasihat/menasihati .. jauhi sikap yang tak elok ..saling mengingatkan sebab manusia ni 'pelupa'.. betul kan??

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 16:42


Pada 23-12-08 08:33 , darkside posting:

!!! QUOTE !!!

.......


tak boleh terima?

tak apa. silakan. teruskan dengan cara anda sebegitu. saya pun tak rugi apa apa

**comment untuk darkside: my first reply tidak ada kena mengena dengan hidup matinya mulya & wife. topik di buka untuk perbincangan. kalau tak boleh TERIMA LANGSUNG pendapat, tulih kat blog sendiri.nak terasa atau tak, terserah.& jika nak buka topik setakat untuk memperlekeh orang2 yang tak sependapat, maka adalah lebih baik ditaip di blog sendiri dan di block sepenuhnya sebarang reply.it's yours. tak ada siapa membayar untuk hasil taipan anda yang penuh dengan rasa kebencian sebegitu. ( itu sebab saya katakan awak tu menyampuk tak tentu hala) :roll:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

darkside
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2008
Ahli No: 35022
Posting: 106

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 17:14


saya rasa tak ada sapa pun sentuh hidup matinya mulya & wife... saya cuma setuju dengan apa yang mulya katakan.... itu saja.... jauhnya dipusing.... apa lah pulak kena mengenanya...

kalau saya memperlekeh org yang tidak sependapat, adakah tindakan anda memperlekeh orang yang telah membuat kesilapan itu satu tindakan yang sangat mengundang pahala?

kalau 'taipan' saya penuh dengan rasa kebencian, adakah tindakan anda memperlekeh orang yang 'sudah terhantuk baru terngadah' itu satu cara menunjukkan penuh rasa kasih sayang dalam diri anda?

IKEA is having great sale now and they're selling mirrors in various shapes, sizes and designs... want me to buy one for you my dear? I like huge one with metal frame... :)

i am a human... committing sins each and everyday... yeahh, i am hot tempered.. i am a person who sumtimes hold grudges... i am a human who sumtimes live in ignorance... how am i able to know all these and openly and willingly and wholeheartedly admitting it?

its because I HAVE A TALL AND HUGE MIRROR TO LOOK AT IN MY ROOM EVERYDAY (except it just have a plastic frame instead of metal)... :)

one obvious thing.... masing-masing nak menang kan? tak tahu lah hadiah apa yang nak direbutkan... saya dengan sepenuh hatinya... dan dengan seikhlas hatinya menganugerahkan kemenangan pada nurkamar....

and there it goes... nurkamar gets a standing ovation...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darksideProfil   Hantar PM kepada darkside   Quote dan BalasQuote

hid_uniten
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.09.2005
Ahli No: 18744
Posting: 252
Dari: :: bumi Allalh ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-12-08 10:40


hm..dapatla point sikit-sikit..

bsahabat..saling tegur-menegur dan menjaga aib sahabatnye yang lain..
kita hamba yang lemah so perlu dengan teguran agar boleh mperbaiki diri..
dan selagi mjg aib saudaranye agar aib kita pun dtutup..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hid_unitenProfil   Hantar PM kepada hid_uniten   Pergi ke hid_uniten's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 24-12-08 11:10


hhmm...betul..betul..betul...
kalau nak baca tentang membina persahabatan dan menjaga kasih sayang..,saya ada menulisny kat blog saya..sila layari..
kat dalam tu ada beberapa point yang saya tulis pasal prsahabatan..
http://yusufibnumaryam.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 24-12-08 12:20


i am a human... committing sins each and everyday... yeahh, i am hot tempered.. i am a person who sumtimes hold grudges... i am a human who sumtimes live in ignorance... how am i able to know all these and openly and willingly and wholeheartedly admitting it?

its because I HAVE A TALL AND HUGE MIRROR TO LOOK AT IN MY ROOM EVERYDAY (except it just have a plastic frame instead of metal)... :)

one obvious thing.... masing-masing nak menang kan? tak tahu lah hadiah apa yang nak direbutkan... saya dengan sepenuh hatinya... dan dengan seikhlas hatinya menganugerahkan kemenangan pada nurkamar....

and there it goes... nurkamar gets a standing ovation...

---------------------------------------------

very good of u Darkside .. :-) tak semestinya 'Beralah' tu 'kalah' right ..?? :-D ...To me, lebih baik kita diam daripada bercakap dengan org yang tak reti nak gunakan akal/fikiran untuk berfikir .. :-)

......Benci Hipokrasi ....!!


-----------------
EVoLuSi .. BaNGKiT DaRi KeJaHiLaN...!!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-12-08 12:41


ana merujuk kepada sepotong hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah, katanya, Rasulullah bersabda, bermaksud: "Ditunjukkan amalan itu kepada Allah oleh kalangan malaikat pada hari Isnin dan Khamis. Lalu Allah memberikan pengampunan kepada setiap orang yang tidak menyekutukan Allah dengan sesuatu, melainkan (Allah tidak mengampunkan) seseorang yang antara dirinya dan saudaranya ada rasa kebencian (dalam hati masing-masing). Lalu Allah berfirman: "Tinggalkanlah kedua-dua orang ini, yakni jangan dihapuskan dosanya sehingga kedua-duanya berdamai semula." - (Riwayat Muslim).

Hadis diatas sudah menerangkan bertapa islam menitik beratkan ukhwah dan persaudaraan sesama umatnya..so,cubalah fahami....Ia dengan jelas menunjukkan betapa sikap bencikan saudara sendiri (apa lagi yang seagama) amat dimurkai Allah dan sukar mendapat pengampunan-Nya.

Wallahualam...


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-12-08 12:50


Pada 24-12-08 12:20 , Wawa_83 posting:

!!! QUOTE !!!



tak semestinya 'Beralah' tu 'kalah' right ..?? :-D ...

......Benci Hipokrasi ....!!



yang ni setuju sangat... betul tu..diam tak bererti kalah...
diam kadangkala membawa erti malas nak layan orang sewel...

yang ni pun setuju... benci orang yang hipokrit... dan benci orang yang menipu...
tak salah kan? kerana menipu itu sifat orang munafik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

nisaulfadhilah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2006
Ahli No: 27084
Posting: 207
Dari: irbid

jordan  


posticon Posting pada: 24-12-08 13:01


jangan sebarkan aib orang lain..kelak diri sendiri akan di aibkan..andai tidak di tunjukkan di dunia..anda akan merasai di kala kematian..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nisaulfadhilahProfil   Hantar PM kepada nisaulfadhilah   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 24-12-08 13:36


AssaLamu'aLaikum ... Sila gunakan perkataan yang elok-elok sikit ye .. thank you :-) kalau nak gunakan perkataan yang kasar2, not on this portal ok....!!!!!!! Marah sungguh ...!! Astaghfirullahal'azim ... Ya ALLAH ..

..Back to the topic, sometimes tak dinafikan, kita ni adakalnya 'tak betul' bila tiba mood nya .. Wawa pun kadang-kadang macam tu.. dengan suami, dengan kawan-kawan .. so, time macam ni lah kita memerlukan nasihat daripada kawan-kawan .. Teguran yang membina .. jangan lah pula, time nak nasihatkan orang tu, disertakan dengan 'budaya mengutuk' rakan-rakan lain .. Kita bukan ALLAH SWT yang adil dalam menilai peribadi seseorang .....!

Wawa bukan seorang yang berilmu/Islamic.., Wawa baru nak belajar agama/tutup aurat/mengaji al-Qur'an dan ..solat. So .. kalau salah, tolong nasihatkan Wawa ye.. but pls..!! Bukan dengan cara yang tak beradap..! jangan tunjukkan kelemahan ibu bapa anda mendidik anda beradap bila nak nasihatkan orang lain .. thank you .. Love u all .. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

darkside
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2008
Ahli No: 35022
Posting: 106

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-12-08 13:42


yeahhh... BENCI HIPOKRASI....

dan benci orang yang perasan baik dan asyik nampak keburukan orang saja... macam lah org yang buat keburukan tu tak ada kebaikan langsung untuk dipuji...

hmm,wawa sure hari ni dah tengok cermin kan? darkside pun dah jugak... :)
that means, kita kenal diri kita....
kasihan kat orang yang tak ada cermin kan? kan??

Bookmark and Share

    


  Member Information For darksideProfil   Hantar PM kepada darkside   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 24-12-08 13:49


Teman pun dah tengok cermin juga semalam. Teman tengok muka teman suram saja. Lepas tu ada blak-blak kat kepala sebab berpanas. Mata teman pula macam tak ceria, berfikir soal yang bukan-bukan agaknya...

Tapi alhamdulillah jerawat dah kurang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-12-08 13:55


waalaikumussalam...

suka saya lihat posting wawa hari ini...
sekali lagi saya setuju... ukhwah ini tempat dimana bahasa yang digunakan..disimbah dengan ilmu... gaya2 menaip seperti biadap dan menggoda sungguh memalukan jika ada..

benar semua manusia ada ketikanya sewel sebentar (bagi yang kurang faham...mengikut tafsiran bahasa ,sewel adalah dikala minda tidak berfungsi dengan waras..) dan ketika itulah waktu paling sukar untuk menasihat kerana akal tak dapat digunakan dengan sebaiknya...
sebaiknya lakukan seperti wawa itu... beristighfar..tambah dengan senyuman..diikuti dengan diam... bagus sekali jika dapat buat begitu..
kerana jika melenting..meloncat dan menuding jari merata2.. itu juga seolah-olah.. menunjukkan kelemahan ibu bapa mendidik anak nya dalam bersikap sabar,menerima dan keterbukaan minda anaknya dalam menerima nasihat..
alhamdulillah gembira dengar pengakuan wawa yang baru mahu belajar agama.. baguslah.. tambahkan ilmu agamamu selari amalnya....nescaya jiwa akan lebih tenang dan redha... :)


wah dah masuk cerita cermin... banyak cermin kat rumah saya.. jalan sikit saja jumpa cermin... tapi ingat... tiap kali melihat cermin.. sertai dengan bismillah dan doa menatap cermin...jika tidak..mungkin ada syaitan dengan gembiranya membisikkan kemungkaran...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-12-08 13:58


tak paham...blur... apa ya yang dibincangkan?

bagi tahulah//

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-12-08 14:01


akhirnya saya nak bagi pandangan

AIB

benar sebagai sauadar seIslam , kita tak seharusnya membuka atau mencari-cari aib seseorang itu

tetapi kalau aib itu empunya badan sendiri yang membukanya sebagai saudara kita nak buat apa lagi, cumanya tugas kita pulak tak perlulah lebih sudu dari kuah, kalau tahu pun cukup sekadar pengetahuan sendiri, tak perlulah menjadi tukang report atau tukang sebar. cukup setakat itu.

dan sebagai seorang Islam kita juga takkan menegakkan benang basah sudara kita itu sekiranya benar dia bersalah. ya manusia selalunya buat kesilapan , seperti mana juga yang ramai kat dalam penjara tu, mereka juga melakukan kesilapan dalam hidup, dan untuk menginsafkan mereka, mereka disumbat didalam penjara, sebagai pengajaran.

ZALIM

kadangkala hukuman juga adalah merupakan pertolongan kita kepada saudara kita sebenarnya untuk menginsafkannya., sebab dalam aspek zalim kadangkala denagn mebiarkan dan menyembunyikan perbuatan sahabat kita itu sebenarnya kita sudah menzalimi ramai orang.

MAAF

ya kemaafan mudah disebut, tapi adakah hati kita redho..susah sebenarnya, tapi kita kena cuba juga sebab itulah tuntutan agama.tapi ialah seperti diatas juga kadangkala kemaafan itu perlu seiring dengan hukuman supaya ia benar-benar insaf dan beringat serta serik selepas itu.

apa pun tengoklah apa perkara dan isu sekadar isu peribadi dan tak jejaskan maslahah umum biarlah kita bermaafan dan lupakannya...

HIPOKRIT

macam saya saya tahu dan selalu berjumpa dengan orang yang hipokrit, penipu, putar alam dan sebagainya , tapi selagi duit saya tak luak, kerja saya stabil, ilmu saya bertambah, hati dan fizikal tak cedera, keluarga saya harmoni, ibadat saya masih konsisten....pedulikanlah segala penipuan itu, tak jejaskan apa-apa pun , yang menipu tu yang susah sebah terpaksa memerah dan memeningkan kepala untuk mereka cerita dan terpaksa memenuhi RAM atau hard disk otaknya untuk perkara yang sia-sia semacam ini

BENCI

jauhkan sifat suka membenci... imarahkan sifat suka bertolak ansur dan meredhai.
sekadar pandangan.

BELAJAR

saya pun baru nak belajar agama...yang mana terkurang maafla ye..kurang ilmu lah katakan..ini pengakuan ikhlas.


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-12-08 14:05


Assalamualaikum wr wb

dah lama jenguk saja topic ni
makin hangat pula..
maaf andai ana menyampuk..
apa pun kita kena bersangka baik..
payah sikit bila menaip sebab lain org lain cara bacanya
mungkin ada yang tak berniat nak perli or etc
kita cuba sangka baik saja mungkin cara penyampai secara penulisan org tu macam tu
tentang hipokrit pula, tak salah kalau tak suka tapi jangan sampai membenci sebab takut nanti kena pada kita bALIk..
amalkan budaya maaf memaafkan
nak tegur biarlah berhemah..:)

UKHWAH FILLAH ABADAN ABADA


-----------------
engkau selalu lupa
sedang hatimu tetap lalai
padahal umur kian tiada
namun dosamu makin bertambah


Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-12-08 14:18


setuju dengan zulman..
aib..
jika dapat membersihkan fitnah.. dedahkan
tapi jangan lebih-lebih.. betul sekali...

zalim....
setuju sekali... sebagai contoh ya...diibaratkan ketika seorang perempuan yang sedang histeria menjerit melolong... sebijik penampar juga yang berjaya mendiamkan dia...
tapi seperti kata zulman diatas

!!! QUOTE !!!

dalam aspek zalim kadangkala denagn mebiarkan dan menyembunyikan perbuatan sahabat kita itu sebenarnya kita sudah menzalimi ramai orang

tapi itulah...jangan lebih-lebih...tampar banyak-banyak kali tu nak kena namanya...
sukar juga ya... apakah zalim jika sesorang itu berzina, ditangkap lengkap dengan saksi ..kemudiannya dihukum rejam? adakah itu zalim?


benci dan hipokrit..
benar ada baiknya saya tukar pandangan saya tadi... (syukron saudara zulman dan saudari smile kerana mengingatkan)
dari membenci manusia2 hipokrit... adalah lebih baik jauhkan diri saja dari mereka....
kerna untuk membimbing dan menasihati.. bukan sesuatu yang mudah ia memerlukan ilmu yang lebih...
selagi ianya tidak mengganggu kehidupan... pedulikan saja...
cuma mungkin saya ambil langkah jauhkan diri sedikit kerna khuatir.. iman yang tipis ini.. mungkin tergoyah menurut sama..

maaf...
sangat benar.. belajar memaafkan dan meredhai... kurangkan melenting.. sungguh mulia pekerti begitu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 24-12-08 14:23


hanya memerhati ketika ini.... malas nak komen ..heheeh
nanti komen.... apa lah aku mengarut pula nanti kan...heheheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

darkside
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2008
Ahli No: 35022
Posting: 106

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-12-08 14:28


setuju... tak patut membenci.... terima kasih a lot for sharing.... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For darksideProfil   Hantar PM kepada darkside   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 24-12-08 14:35


Pada 24-12-08 13:49 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Teman pun dah tengok cermin juga semalam. Teman tengok muka teman suram saja. Lepas tu ada blak-blak kat kepala sebab berpanas. Mata teman pula macam tak ceria, berfikir soal yang bukan-bukan agaknya...

Tapi alhamdulillah jerawat dah kurang...


Kih ..kih .. yang penting abang Daeng .. kita try to reduce our stress ni :-) .. kadang-kadang stress ni jadi punca jerawat abang ..


Darkside, Wawa suka tengok 'cermin' .. In fact, suami sendiri hari2 tolong 'cermin'kan diri Wawa ni ha.. :-D tapi tu lah .. kita kena tengok 'cermin' hari2 sebab hari2 kita maybe buat silap/dosa ... :-)

Wawa try jadi baik untuk semua org .. :-) Wawa minta keikhlasan semua menegur baik/buruk Wawa ni .. Wawa kasihan dan sayang pada suami, kalau Wawa yang jahat, dia yang 'terkena' tempiasnya ..

Back to the topic.. :-) jangan buka aib diri sendiri juga .. ok?? :-D Malulah...! Kih Kih ..


-----------------
EVoLuSi .. BaNGKiT DaRi KeJaHiLaN...!!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-12-08 14:41


Pada 24-12-08 14:23 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

hanya memerhati ketika ini.... malas nak komen ..heheeh
nanti komen.... apa lah aku mengarut pula nanti kan...heheheh


hehe...dah komen setakat yang rasa nak komen.. nak follow suami lah yakni imam dirumah pilhan hatiku.. sambung dengan diam, memerhati dan belajar... :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 24-12-08 14:47


salam

beberapa hari sekadar memerhati topik ni
tapi hrini terpanggil untuk bicarakan sstu.

sekadar ingin luahkan bicara yang simple.
jangan menzalimi diri sendiri jika tak mahu org lain menzalimi diri anda.

terus terang saya kata kan saya dah muak dengan posting2 macam ini.
posting yang seolah-olah nak expose kan diri sendiri.
sengaja posting nak buka aib sendiri
bagitau semua org canang 1 dunia tentang keburukan diri..
tak perlu semua ni..

sikit-sikit posting suami...my lovely husband....aiyooo muak tahap gaban dah lah rasa. tak perlu lah nak bgitau semua tu.. ramai lagi ahli yang dah bersuami tapi tak lah nak selalu sangat sebut nama suami..

ni kalau nak type memang banyak lagi ni..tapi cukup lah yang ni..
nanti ada pulak yang PM itu ini begitu gini..:roll: :roll: :oops:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-12-08 15:11


Erk.. Boleh tak saya bagi statement artis kat sini...
"No Komen..." :sopan:

ps: takmo tahu apa yang sudah berlaku.. pastinya aku jadikan ikhtibar buat diriku sahaja kerana aku tahu.. hanya Allah yang Maha Tahu..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-12-08 17:15


Pada 24-12-08 14:05 , smile_roses posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum wr wb

dah lama jenguk saja topic ni
makin hangat pula..
maaf andai ana menyampuk..
apa pun kita kena bersangka baik..
payah sikit bila menaip sebab lain org lain cara bacanya
mungkin ada yang tak berniat nak perli or etc
kita cuba sangka baik saja mungkin cara penyampai secara penulisan org tu macam tu
tentang hipokrit pula, tak salah kalau tak suka tapi jangan sampai membenci sebab takut nanti kena pada kita bALIk..
amalkan budaya maaf memaafkan
nak tegur biarlah berhemah..:)

UKHWAH FILLAH ABADAN ABADA



yeah..smile_roses...
i agree with you...
teguran mestilah berhemah...
forum ni pun tentang ukhwah...so,kenalah faham...
buang yang keruh..ambil yang jernih...


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
� Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.171318 saat. Lajunya....