Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-06-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Setiap tindakan menghasilkan tindakbalas
-- Hukum Newton

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 66
Ahli: 0
Jumlah: 66




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 15 hari yang lalu
Daeng_Jati: 35 hari yang lalu
Kang: 39 hari yang lalu


Jejak Hobi
Topik: tolong saya.....


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Hobi
    »» tolong saya.....

Please Mendaftar To Post


Oleh tolong saya.....

hitomi_shikitei
Warga Rasmi
Menyertai: 28.11.2008
Ahli No: 36111
Posting: 14
Dari: subang 2

burkinafaso  


posticon Posting pada: 16-12-08 14:30


salam sahabat sekalian,

hari ahad lepas saya balik aerobic, terjumpa anak kucing 3 ekor tanpa ibu. yang sekor terjatuh dalam longkang.confirm anak kucing tu tak boleh panjat sebab dalam.nasib baik air longkang tak dalam.cuma airnya kotor dari dapur kedai2 makan.so saya pun selamatkn ke3 anak kucing ni.masukkn dalam kotak, tunggu ibunya tak dtg2 pun.belas sungguh hati saya tengok mereka kelaparan & kesejukan.mengiau punya lah kuat.usia lebih kurang 3mggu..baru nak belajar merangkak.so saya bawa balik rumah..bagi mandi,makan..sekarang ni saya tengok badan mereka dah tak montel lagi.perut saja buncit. saya bagi minum susu dan whiskas yang macam sardin tu..mereka suka makan..tapi susu kurang minum.mungkin cara saya bagi susu tak sama macam ibu mereka. sekarang ni macam mana cara penjagaan yang betul bagi anak-anak kucing ni? saya bagi makan 3kali sehari.sebab saya bekerja,pagi sebelum pergi kerja,tghr balik rumah skjp,then malam..sebab biasanya ibu kucing selalu bagi susu..tapi saya tak boleh bagi selalu sebab terhad dengan kerja..tolong ye kawan-kawan..kasihan sangat dengan anak-anak kucing tu.
:-( :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For hitomi_shikiteiProfil   Hantar PM kepada hitomi_shikitei   Quote dan BalasQuote

bintanghati2008
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.07.2008
Ahli No: 34147
Posting: 217
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-12-08 14:33


assalammualaikum

baiknya hitomi_shikitei... bagus lah.. saya tak boleh beri pendapat tentang penjagaan kucing sebab saya ini geli dengan kucing.. cuma saya puji sikap saudara/i dengan sudi menjaga kucing tersebut... nasihat saya... jaga kucing itu bebaik.. bye bye...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintanghati2008Profil   Hantar PM kepada bintanghati2008   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 16-12-08 14:39


dah moleklah cara tu... teruskan dengan rentak begitu. lama2 ianya akan selesa dan akan melatih kucing itu bila makannya, bila tidurnya dan lain-lain.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

hitomi_shikitei
Warga Rasmi
Menyertai: 28.11.2008
Ahli No: 36111
Posting: 14
Dari: subang 2

burkinafaso  


posticon Posting pada: 16-12-08 14:53


saya dan keluarga memang suka bela kucing..mana-mana kucing terbiar kalau jumpa kami bagi makan..masalah sekarang ni saya risau kucing2 tu tak serasi dengan susu yang saya bagi. saya pakai susu tepung every day tu..kucing ni kan kecik lagi.masa 1st bagi susu tu mereka minum banyak.sekarang ni dah kurang..cuma whiskas tu saja yang mereka suka makan..ya Allh, panjangkan lah usia anak-anak kucingku ini...ada tak doktor haiwan dalam ukhwah ni yang boleh bagi pendapat?

Bookmark and Share

    


  Member Information For hitomi_shikiteiProfil   Hantar PM kepada hitomi_shikitei   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 16-12-08 15:02


hitomi bagi minum susu tepung ke?biasanya kucing yang baby kita tak boleh bagi minum susu tepung nanti dia berak keras.Kalau nak bagi susu try susu dutch lady yang fresh milk punya tu.yang tu ok sikit untuk baby.then, pasal makanan dah elok lah bagi yang macam sardin tu,tapi make sure lah yang kitten punya.kalau hitomi nak bagi yang keras pun boleh juga tapi kasi air sikit bagi dia lembik.
pasal tempat tidur pulak,tarukla dalam kotak or bakul. Then taruk lah kain sikit,bagi si comel tu rasa panas macam duduk dekat mak dia.Susu everyday memang tak sesuaiuntuk baby.kucing.hope mereka boleh survive lah.Amin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

hitomi_shikitei
Warga Rasmi
Menyertai: 28.11.2008
Ahli No: 36111
Posting: 14
Dari: subang 2

burkinafaso  


posticon Posting pada: 16-12-08 15:17


OOO...macam tu ke erwina. oklh balik nanti saya bagi fresh milk kat mereka. tapi ok juga mereka berak keras dari berak lembik.kalau berak keras senang sikit saya nak cuci.hehe..mereka ni kecik lagi erwina.biasanya kalau besar ini ibunya makan najis mereka lagi..kalau mereka nampak saja kelibat saya mesti mengiau tak henti2.mereka ingat saya ni ibunya pulak.mula-mula saya letak dalam kotak lapik dengan kain & paper.tapi mereka buang najis merata.badan pun jadi kotor & bucuk.so tghr tadi saya belikan sangkar kucing tu untuk mereka.tapi jaring2nya jarang pulak.so,kena lah lapik pakai paper juga.memang perlukan kesabaran tinggi untuk bela mereka ni.kakak saya pesan, tolong lah mereka sekarang.esok2 mereka akan tolong kita balik...amin.....thanks ye erwina berkaitan tips2 tadi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hitomi_shikiteiProfil   Hantar PM kepada hitomi_shikitei   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 16-12-08 15:23


ok.no problem.Betul tu hitomi.hari ini kita tolong mereka,mereka akan doakan kita tau.sometimes,mereka ni macam satu terapi buat kita tau.bila belai mereka, rasa macam tenang saja.lagi pulak yang cute miut.

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

hitomi_shikitei
Warga Rasmi
Menyertai: 28.11.2008
Ahli No: 36111
Posting: 14
Dari: subang 2

burkinafaso  


posticon Posting pada: 16-12-08 15:30


iyer..betul tu..yang kisah kakak saya kelakar sikit. dia pergi kedai singer yang jual peralatan letrik tu..tauke tanya mahu beli apa..dia jawab mahu ambil anak kucing..hehe..sebab sebelum tu dia dah perhati ibu kucing tu keluar masuk dalam almari kat kedai 2.org kat situ semua senyum.org beli barang..dia ambil kucing.hehe..sekarang ni anak-anak kucing tu dah besar sihat cergas bersama ibunya.comel begitu....kucing...i love u.....:p

Bookmark and Share

    


  Member Information For hitomi_shikiteiProfil   Hantar PM kepada hitomi_shikitei   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 16-12-08 15:38


ooooo mesti kedai singer kat subang 2 tu eeeeyang dekat econsave tu ke???he!he!

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

hitomi_shikitei
Warga Rasmi
Menyertai: 28.11.2008
Ahli No: 36111
Posting: 14
Dari: subang 2

burkinafaso  


posticon Posting pada: 16-12-08 15:48


hehaheha..bukan lah erwina...ni kedai singer kat pekan kuala kurau, perak...
huhu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For hitomi_shikiteiProfil   Hantar PM kepada hitomi_shikitei   Quote dan BalasQuote

hitomi_shikitei
Warga Rasmi
Menyertai: 28.11.2008
Ahli No: 36111
Posting: 14
Dari: subang 2

burkinafaso  


posticon Posting pada: 16-12-08 15:54


iyelah en daeng...kena biasakan mereka dengan waktu2 macam tu. supaya senang kita nak uruskn mereka..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hitomi_shikiteiProfil   Hantar PM kepada hitomi_shikitei   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-12-08 18:02


ana pun ada membela 4 ekor kucing ,mula mula memang susah lama-lama ok ,layankan saja.lama-lama serasila kucing tu.yang paling syok bila kucing tu serasi dengan kita bila kita tidur dia tidur sebelah kita.bila kita panggil dia datang,paling lucu tengok kucing-kucing saya bergurau sesama sendiri ganas betul..hehehe :-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

hitomi_shikitei
Warga Rasmi
Menyertai: 28.11.2008
Ahli No: 36111
Posting: 14
Dari: subang 2

burkinafaso  


posticon Posting pada: 17-12-08 09:25


betul tu wafie..tapi kucing yang saya bela ni memang sangat kecil lagi.perlukan perhatian penuh dr ibunya.memandangkn keadaan mereka yatim piatu, saya lah yang kena ambil alih tugas ibu mereka.kadang-kadang masa di ofis, duduk terngiang2 saja suara mereka mengiau kelaparan.sedih sungguh rasanya sebab tak dapat beri keselesaan seperti ibu mereka.sekarang ni yang sekor putih tu kurang nak makan. kena paksa sikit.agaknya dia rindukn ibu dia agaknya...isk..isk..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hitomi_shikiteiProfil   Hantar PM kepada hitomi_shikitei   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.088918 saat. Lajunya....