Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-05-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika perjuangan itu adalah kerana perut, nilai perjuangan itu sama dengan apa yang keluar dari perut.
-- Imam Syafie

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 63
Ahli: 0
Jumlah: 63




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 1 hari, 9 jam, 1 minit yang lalu
Abdullah: 25 hari yang lalu
muslimin23: 28 hari yang lalu


Teka-Teki
Topik: PENGIRAAN ANEH...


Carian Forum

Moderator: Administrator, nordalily
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Teka-Teki
    »» PENGIRAAN ANEH...

Please Mendaftar To Post


Oleh PENGIRAAN ANEH...

mujahadah_solehah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.10.2008
Ahli No: 35601
Posting: 49
Dari: UKM, Bangi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 10-12-08 10:07


Salam..
(tak tahu lah dah pernah ada ke tak kat UC ni)

Aneh !
Disini ada satu pengiraan matematik mudah untuk latihan anda, ia akan memberikan kejutan pada setiap!

Ia cuma mengambil masa lebih kurang 30 saat.

Ikut arahan pada setiap muka surat.

Jangan pergi ke slide terakhir sebelum anda siapkan kesemua kiraan.
Bersedia dengan mesin kira anda!!



1- Mula-mula, tetapkan dalam seminggu berapa kali anda ingin makan malam di restoran.

2-Darabkan dengan 2

3-Tambah 5

4-Darabkan dengan 50

5-Jika tarikh lahir anda tahun ini sudah lepas tambah 1758 sebaliknya tambah 1757 jika ianya belum lepas.

6-Kiraan terakhir:

                 Tolak tahun anda dilahirkan.
                 (contoh.: 1941, 1973, dan sebagainya.).

7-Jumlah anda sekarang dalam tiga digit nombor.

8-Digit pertama dari 3 digit tersebut:

         Adalah jumlah nombor yang anda ingin makan malam        di restoran dalam seminggu.

9-Sekarang yang paling cool!!!



                 2 digit terakhir memberitahu anda …



                             UMUR anda!!!!!!
2008 ADALAH SATU-SATUNYA TAHUN DI MANA PENGIRAAN INI BERHASIL. HANTARKAN KEPADA RAKAN ANDA SEBELUM TAHUN INI BERAKHIR!




p/s- maaf if salah masuk ruangan..huhuhu
     saja saja nak memain..hik2


-----------------
"ku akui..kelemahan diri, ku insafi kekurangan ini, ku kesali kejahilan ini, terimalah..terimalah...terimalah...taubatku ini.."


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadah_solehahProfil   Hantar PM kepada mujahadah_solehah   Pergi ke mujahadah_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-12-08 10:43


memang aneh..
bagusnya hanya dua digit dibelakang nombor sebab saya memang susah nak keluar makan direstoran dan sebagainya..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

ToK_iMaM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1071
Posting: 183
Dari: ...NeGeRi $eRaMbI [email protected] ®..::iSLaM iS Da WaY oF LiFe ::..©..:: IIUM ::..

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-12-08 11:11


itulah matematik..suatu yang ajaib..memang menakjubkan..kadang-kadang macam tak logik pula..hehe..tapi, semua itu ilmu ALLAH yang MAHA HEBAT..subhanallah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ToK_iMaMProfil   Hantar PM kepada ToK_iMaM   Pergi ke ToK_iMaM's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 10-12-08 11:25


Assalamualaikum
wahh...menarik...menarik...:tepuk:
tapi sebenarnya perkara ni mudah..cuma kena berfikir jeq.. ;-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 10-12-08 11:34


Assalamualaikum
mari saya buat persamaan linear dia....anggap jumlah berapa kali kita nak makan tu sebagai Q dan M sebagai tahun kita lahir..persamaannya
= (2Q+5)*50 + 1758 or 1757 - M
= 100Q + 250 + 1758 or 1757 - M
= 100Q + 2008 or 2007 - M

nampak tak jawapannya..jika kita nak makan dua kali..memang akan muncul jawapan 2 di depan..sebab angka sebenarnya ialah 200 (=100*2) begitulah sebaliknya..dan jawapan umur tu pulak..memang dah nilai yang kita dapat tu, adalah tahun ni (2008)..tolak dengan M (tahun kita lahir)..dapatlah umur kita kan...

betul tak.. ;-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Luqiem
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.08.2008
Ahli No: 34587
Posting: 155
Dari: Jerantut Ke Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-12-08 12:06


Assalamualaikum

:berfikir: bila melibatkan pengiraan ni, memang ada formulanya yang tersendiri... dan memang menarik juga bila kita cuba kan.. ;-)

nak kata aneh tu... tak juga lah :-D :-D :-D

----------------------------------------------------------------
"Dunia Hanya Sementara, Akhirat Kekal Selama-Lamanya"

http://luqiem-muqaddimah.blogspot.com/
http://onlinejobhomebusines.blogspot.com/


-----------------
Dunia Hanya Sementara, Akhirat Kekal Selama-Lamanya
http://www.luqiem.my-ads4bucks.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For LuqiemProfil   Hantar PM kepada Luqiem   Pergi ke Luqiem's Website   Quote dan BalasQuote

cikgu84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.07.2008
Ahli No: 34057
Posting: 186
Dari: Bumi ALLAH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-12-08 18:11


Pada 10-12-08 11:34 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
mari saya buat persamaan linear dia....anggap jumlah berapa kali kita nak makan tu sebagai Q dan M sebagai tahun kita lahir..persamaannya
= (2Q+5)*50 + 1758 or 1757 - M
= 100Q + 250 + 1758 or 1757 - M
= 100Q + 2008 or 2007 - M

nampak tak jawapannya..jika kita nak makan dua kali..memang akan muncul jawapan 2 di depan..sebab angka sebenarnya ialah 200 (=100*2) begitulah sebaliknya..dan jawapan umur tu pulak..memang dah nilai yang kita dapat tu, adalah tahun ni (2008)..tolak dengan M (tahun kita lahir)..dapatlah umur kita kan...

betul tak.. ;-)



betul-betul.... :welcome:


-----------------
diriku...hamba ALLAH
banyak kekurangan & kelemahan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For cikgu84Profil   Hantar PM kepada cikgu84   Quote dan BalasQuote

lemochi_adachi
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2008
Ahli No: 35332
Posting: 420
Dari: SABAK BERNAM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-12-08 22:16


yaya betul lah...memang aneh.... :berfikir: :-?


-----------------
"Hari ini adalah realiti impian kelmarin, impian hari ini adalah reliti besok hari..."


Bookmark and Share

    


  Member Information For lemochi_adachiProfil   Hantar PM kepada lemochi_adachi   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-12-08 22:25


Pada 10-12-08 11:34 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
mari saya buat persamaan linear dia....anggap jumlah berapa kali kita nak makan tu sebagai Q dan M sebagai tahun kita lahir..persamaannya
= (2Q+5)*50 + 1758 or 1757 - M
= 100Q + 250 + 1758 or 1757 - M
= 100Q + 2008 or 2007 - M

nampak tak jawapannya..jika kita nak makan dua kali..memang akan muncul jawapan 2 di depan..sebab angka sebenarnya ialah 200 (=100*2) begitulah sebaliknya..dan jawapan umur tu pulak..memang dah nilai yang kita dapat tu, adalah tahun ni (2008)..tolak dengan M (tahun kita lahir)..dapatlah umur kita kan...

betul tak.. ;-)



memang betul pengiraan ni..lebih mudah nak paham kan.. :kelip:


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 12-12-08 16:56


Pada 10-12-08 10:07 , mujahadah_solehah posting:

!!! QUOTE !!!

2008 ADALAH SATU-SATUNYA TAHUN DI MANA PENGIRAAN INI BERHASIL. HANTARKAN KEPADA RAKAN ANDA SEBELUM TAHUN INI BERAKHIR!


Assalamualaikum
maknanya saya boleh sangkallah kan kenyataan ni... :kelip:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.08978 saat. Lajunya....