Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 26-06-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Kebahagiaan yang sebenar lagi utama terletak pada kemenangan dalam memerangi hawa nafsu dan menahan kehendak-kehendak yang berlebih-lebihan."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 56
Ahli: 0
Jumlah: 56




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 13 hari yang lalu
Daeng_Jati: 33 hari yang lalu
Kang: 37 hari yang lalu


Klinik Ukhwah
Topik: VIRUS CHIKUNGUNYA


Carian Forum

Moderator: Administrator, Meow, dramian219
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Klinik Ukhwah
    »» VIRUS CHIKUNGUNYA

Please Mendaftar To Post


Oleh VIRUS CHIKUNGUNYA

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 24-11-08 20:32


Assalamualaikum

Recently, it has been cases around myself, irregardless of where they are from: Tangkak, Muar, Melaka Tengah or Alor Gajah.

Chikungu nya has been wildly spread to our areas.
Pls be extra careful and fore warn to yo u love one before this is too late..

(Although it has not proven cases saying that it will cause anyone to death, bu t it 's enough for the victim to suffer for few days. Don' t play play !)

Fore warn is better than precaution;
Precaution is better than cure !

Take care !

/

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-11-08 00:13


jadi pakat-pakat pergi beli kelambu kat pasar malam na......tambah kalau tau sekitar kawasan rumah kita tu ada yang dah kena virus ni....kalau tak mahu pakai kelambu juga nanti masuk wad.....kami tolong pasang kelambu :-)


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-11-08 16:50


salam.. syukran akhi hafeezul..
hari tu ingat dah kena denggi @ chikunya..
alhamdulillah dah buat blood test.. demam biasa + sinusitis..
tu yang demam tak kebah.. :) alhamdulillah

Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

marsyalaila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.10.2004
Ahli No: 12102
Posting: 278
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-11-08 22:24


macam air cikung saja bunyinya :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For marsyalailaProfil   Hantar PM kepada marsyalaila   Quote dan BalasQuote

mie05
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.11.2005
Ahli No: 20348
Posting: 318
Dari: melaka

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-12-08 09:55


ya, penyakit ini, berulang-ulang,
dah kena baru tahu ek..
nak bangun pun tak boleh,...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mie05Profil   Hantar PM kepada mie05   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-12-08 12:19


Chikungunya menyerang lagi..
mula-mula merebak di selatan.. kemudian senyap...
dan kini di utara pula..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-12-08 13:39


kat sabak bernam tengah hot lah juga pasal penyakit ini.cuba tanya staff nurse awan biru85 mesti dia tau.hehehe :-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-12-08 11:09


Aedes disyaki membiak di ladang getah

SUNGAI PETANI: Demam Chikungunya yang menjangkiti 32 penduduk Kampung Baru Sungkap Para, di sini sehingga kelmarin, mula merebak ke kawasan lain apabila tiga penduduk Kampung Batu Lima, Jalan Jeniang, Gurun, dekat sini disahkan menghidap penyakit itu.

Timbalan Pengarah Kesihatan Kedah, Dr Shahidan Hashim, berkata dua daripada tiga penduduk Kampung Batu Lima dikesan menghidap demam itu selepas menjalani pemeriksaan di Kuala Muda, malam kelmarin.

Seorang lagi penduduk dikatakan menghidap demam itu sejak beberapa hari lalu, tetapi pihak berkuasa tidak mengesyaki apa-apa dan hanya mendapatkan rawatan biasa dan sudah beransur pulih.

Ia menjadikan jumlah keseluruhan mereka yang dijangkiti penyakit itu seramai 35 orang.

“Kedua-dua pesakit itu dimasukkan ke wad khas di Hospital Yan selepas pemeriksaan mendapati mereka mempunyai tanda demam Chikungunya, termasuk sakit sendi, bengkak badan dan lemah seluruh badan.

"Sepasukan pegawai perubatan turut dihantar ke kampung berkenaan untuk melakukan siasatan dan pemantauan.

"Kita masih menyiasat bagaimana penyakit itu disebarkan ke Kampung Batu Lima dan sehingga kini kita mengesahkan dua kampung di Kedah dijangkiti demam itu," katanya ketika dihubungi semalam.

Bagaimanapun, katanya, siasatan awal mendapati seorang penduduk Kampung Batu Lima ada ke Melaka yang pernah mengalami masalah jangkitan Chikungunya beberapa bulan lalu.

Katanya, Jabatan Kesihatan juga mengesyaki nyamuk Aedes yang membawa virus demam itu banyak membiak di ladang getah dan kelapa sawit di sekitar kampung itu.

“Kita minta penduduk kampung yang ke kebun supaya membawa ubat nyamuk bagi mengelak digigit serangga berkenaan.

“Selain itu, kita juga minta penduduk kampung yang diserang demam dan mempunyai tanda Chikungunya segera mendapatkan rawatan," katanya.

Dr Shahidan juga berkata, sehingga semalam seramai 29 pesakit masih rawat di Hospital Sungai Petani dan Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH) di sini, kerana tiga daripada mereka sudah dibenarkan pulang semalam.


-----------------
bila waktu telah terhenti....
teman sejati hanyalah amal....


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-12-08 00:19


Pada 15-12-08 13:39 , wafie posting:

!!! QUOTE !!!

kat sabak bernam tengah hot lah juga pasal penyakit ini.cuba tanya staff nurse awan biru85 mesti dia tau.hehehe :-)



bukan saja hot dan meletup-letul ni adik wafie....sekarang dah macam pakej yang query dengue pun kita ambil darah untuk cek virus chikungunya sekali.... :-)


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

Tangi
Warga Rasmi
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28294
Posting: 19

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-12-08 10:33


Kalau sesiapa yang tahu, tolonglah jelaskan dari mana asalnya demam ini? tiba-tiba sahaja muncul?benarkah ia berpunca dari pendatang Afrika??

Bookmark and Share

    


  Member Information For TangiProfil   Hantar PM kepada Tangi   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-12-08 11:11


herm...ye lah agaknya sebab sekarang ni ramai sangat pendatang afrika kat malaysia kita ini...dah macam perkampungan mereka pula..

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-12-08 11:15


source of virus ni tak taula..
tapi yang ana tau dia transmitted by aedes egypti mosquito.. same dengan dengue nya vector..

Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-12-08 20:17


Pada 19-12-08 10:33 , Tangi posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau sesiapa yang tahu, tolonglah jelaskan dari mana asalnya demam ini? tiba-tiba sahaja muncul?benarkah ia berpunca dari pendatang Afrika??


saya tak lah tahu semua cik Tangi, apa yang saya tau saya bantu lah ye... :-)

1. Apa itu Penyakit Chikungunya?



Chikungunya adalah sejenis penyakit bawaan nyamuk. Chikungunya
pertama kali dikesan melalui ujian darah di Tanzania pada tahun 1953.
Semenjak itu ia berlaku di negara-negara Afrika, Asia dan akhir-akhir
ini ia berlaku di beberapa buah tempat di Negara Eropah. Ia endemik (selalu berlaku) di kebanyakan negara Sub Sahara Afrika, India, Asia Tenggara, Indonesia dan Filipina. Ia bukanlah satu penyakit misteri yang tidak diketahui puncanya.

2. Bagaimana penyakit ini boleh berlaku?
Chikungunya adalah demam yang disebabkan oleh virus daripada genus Alphavirus di dalam keluarga Togaviridae.

3. Adakah ia berjangkit?
Ya. Virus
Chikungunya berjangkit melalui gigitan nyamuk Aedes albopictus atau
Aedes aegypti yang membawa virus tersebut. Nyamuk Aedes juga
menyebarkan virus penyakit demam denggi.

4. Apakah masa pengeraman bagi Chikungunya?
Masa
pengeraman bagi Chikungunya boleh menjangkau dari 3 hingga 12 hari
tetapi pada kebiasaannya di antara dari 3 hingga 7 hari.

5. Apakah tanda-tanda dan gejala penyakit ini?
· Demam panas mengejut
· Sakit teruk pada sendi
· Ruam pada badan
· Sakit kepala
Seorang pesakit boleh demam dari 1 hingga 7 hari (kebiasaannya 5 hari).
Penyakit Chikungunya boleh disalah anggap sebagai demam denggi kerana tanda-tanda penyakit yang menyerupai demam denggi.

6. Adakah penyakit ini boleh membawa maut?
Di Malaysia,
Chikungunya tidak pernah dilaporkan boleh menyebabkan pendarahan atau
kematian. Tetapi, sesetengah pesakit mengalami gejala yang
berpanjangan. Pesakit yang berumur boleh mengalami kesakitan berulang pada sendi sehingga beberapa bulan atau tahun.

7. Apakah rawatan bagi penyakit ini?
Seperti
penyakit-penyakit yang disebabkan oleh virus, ia tiada rawatan yang
khusus. Selalunya rawatan diberi berdasarkan gejala klinikal yang
dialami oleh seseorang pesakit. Kebanyakan kes yang terjadi hanya memerlukan rawatan pesakit luar sahaja. Tiada vaksin bagi penyakit ini.

8. Apakah yang perlu dilakukan jika dijangkiti penyakit?
Jika mengalami tanda-tanda dan gejala penyakit Chikungunya, orang ramai adalah dinasihatkan segera mendapatkan rawatan di klinik atau hospital terdekat.

9. Cara pencegahan penyakit Chikungunya

· Bersihkan
kawasan rumah dan persekitaran supaya bebas daripada tempat-tempat
pembiakan nyamuk Aedes. Ini boleh dilakukan melalui aktiviti gotong
royong. Adalah terbukti tiada kes baru yang dilaporkan di
kawasan-kawasan yang melakukan gotong- royong.
· Periksa rumah dan persekitaran sekurang-kurangnya seminggu sekali untuk memastikan tiada pembiakan nyamuk Aedes.
· Dapatkan rawatan dengan segera di klinik atau hospital berdekatan sekiranya mengalami tanda dan gejala penyakit.

10. Bolehkah kawasan saya dijangkiti penyakit Chikungunya?
Boleh, kerana penyakit ini dibawa oleh nyamuk Aedes albopictus dan Aedes aegypti yang terdapat di negara kita.



SUMBER: KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

hasbi_rabbi
Warga Rasmi
Menyertai: 16.04.2010
Ahli No: 39681
Posting: 2
Dari: serambi kota mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-04-10 18:49


salam..
maaf mncelah..saya ahli baru..kalau silap harap bagi tunjuk ajar...
kmntrian kesihatan dan brbuih bgthu tentang amalan pncghan..tapi skap endah xendah lah yang mngundang kepada prmslhan ini..oleh itu saya syorkan gunakan lah produk HPA untuk mngelakan dr pnyakit chikugunya ini..makan lah produk habbatus sauda dan kopi radix..insyallh..


-----------------
Berpeganglah kepada Al-Quran dan As-Sunnah Nabi,pasti hidup akan bermkna..takbir !!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For hasbi_rabbiProfil   Hantar PM kepada hasbi_rabbi   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.09576 saat. Lajunya....