Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-08-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Setiap awal tahun Allah SWT menghadiahkan 8760 hadiah amat berharga untuk setahun. Bagaimana anda menggunakan 8760 jam itulah yang menentukan kemajuan atau kemunduran hidup
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 97
Ahli: 0
Jumlah: 97




  Yang Masuk Ke Sini
izad: 16 hari yang lalu
the_brOtherz: 43 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: bercakap masa tengah ambil wuduk


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» bercakap masa tengah ambil wuduk

Please Mendaftar To Post


Oleh bercakap masa tengah ambil wuduk

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-11-08 17:57


apa hukum bercakap masa tengah ambil wuduk?


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

halwa_halwa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.09.2008
Ahli No: 34942
Posting: 31
Dari: black water

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-11-08 18:09


salam...
a'ah lah ana pun nak tahu jugak apa hukum bercakap semasa ambil wudhuk

Bookmark and Share

    


  Member Information For halwa_halwaProfil   Hantar PM kepada halwa_halwa   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-11-08 18:10


Seingat yang saya belajar dulu, hukumnya makruh..hm.banyak lagi perkara makruh semasa wuduk, antara lain,
- Wuduk dalam tandas
- Tak mula dengan Basmallah
- Mula anggota kiri dahulu..

yang lain, kena semak buku balik,hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 18-11-08 19:52


wuduk dalam tandas makruh??

Abei, kalau dalam konteks singapore ni macam mana? kita tinggl rumah flat, dan kena wuduk dalam tandas jugak

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-11-08 20:09


Pada 18-11-08 19:52 , sayang_semuanya posting:

!!! QUOTE !!!

wuduk dalam tandas makruh??

Abei, kalau dalam konteks singapore ni macam mana? kita tinggl rumah flat, dan kena wuduk dalam tandas jugak


:berfikir: ye lah apa..kalau memang kat situ saja tempat yang ada nak berwudhu macam mana ye??

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

rozali
Warga Rasmi
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25823
Posting: 8

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-11-08 22:39


salam...ambil wuduk sambil brcakap makruh hukumnya...tapi tak ada lah sampai kalau cakap niat lari...cuma ia adab dalam berwuduk.. :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For rozaliProfil   Hantar PM kepada rozali   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-11-08 23:11


Assalamualaikum wr wbt

Kalau kita ambil wuduk dalam toilet..boleh ke baca Basmillah dan lafaz wuduk?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-11-08 23:19


maksud saya, niat tu terganggu.. urmm tak tahu nak cakap. dah lari dari fokus lah.

sambil wuduk patutnye berdoa di dalam hati..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-11-08 08:42


Pada 18-11-08 19:52 , sayang_semuanya posting:

!!! QUOTE !!!

wuduk dalam tandas makruh??

Abei, kalau dalam konteks singapore ni macam mana? kita tinggl rumah flat, dan kena wuduk dalam tandas jugak


Tandas dengan bilik air lain maksudnya..tandas tu tempat menunaikan hajat (cantik bahasa melayu, sangat berlapik.hehe)..bilik air tu tempat mandi, basuh dll..yang saya pernah baca, sekurangnya terpisah dalam jarak yang munasabah antara tandas dan ruang bilik air..dan itu dikira masih lagi dalam lingkungan bilik air..melainkan wuduk itu diambil betul-betul dikawasan tempat tunai hajat, itu dikira makruh..wallahua'lam..sahabat-sahabat lain boleh bantu??..


-----------------
"Hujung FIKIR pangkal AGAMA"-Pak Hamka


Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-11-08 12:47


setahu saya dah makruh..kita dah bersulamkan percakapan dengan perbuatan dan niat..dah tak tumpu pada apa yang kita buat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 19-11-08 16:38


k... kat singapore ni kan, tempat buang hajat dan mandi, 1 bilik.. tidak di asing2 kan.. jadi macam mana??? still makruh jugak ke?? kalau pergi 2, macam mana nak ambil wuduk? haiyo... confuse kita sei...

sebab tempat 2 saja, tempat kita buang hajat.. mandi.... boleh tolong terangkan dengan lebih lanjot tak???/

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

RijaludDeen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27105
Posting: 305
Dari: Perak..

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-11-08 16:58


Pada 18-11-08 17:57 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

apa hukum bercakap masa tengah ambil wuduk?



Assalamualaikum...

Tempoh hari ana sempat dengar rakaman ceramah dari ustaz Ismail Kamus...Beliau mengupas kitab hidayatus solehin...beliau ada mentioned, makruh hukumnya berkata2 ketika berwudhu'...

Allahua'lam...


-----------------
"Put Our Trust In ALLAH"




Bookmark and Share

    


  Member Information For RijaludDeenProfil   Hantar PM kepada RijaludDeen   Pergi ke RijaludDeen's Website   Quote dan BalasQuote

Maslynda
Warga Rasmi
Menyertai: 20.11.2008
Ahli No: 35969
Posting: 4
Dari: Kolej Teknologi Yayasan Alor Gajah, Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 20-11-08 10:44


Betul..saya pernah hadiri ceramah bercakap semasa wudhuk adalah makhruh. Saya ada persoalanlah, rumah saya bilik air dan tempat membuat hajat tu satu tempat.(satu bilik.)

Bookmark and Share

    


  Member Information For MaslyndaProfil   Hantar PM kepada Maslynda   Quote dan BalasQuote

mas2ra
WARGA SETIA
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 12017
Posting: 668
Dari: bumi ALLAH Jalla Jalaluh

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 06-12-08 11:18


BismiLlah wal HamduliLlah...
As-Salamu`alaikum wa RahmatuLlahi wa Barakatuh...

Adalah makruh berbuat sesuatu selain ibadah saat berwudhu`, diantara nya berbicara dan bergurau senda, namun jika ada hal-hal yang penting maka tentu nya syariah selalu mengenal uzur, dan uzur dalam syariah selalu ada bahkan pada hal-hal yang fardhu. Maka itu tidak menghapus kesempurnaan wudhu`, kerna kesempurnaan wudhu` adalah membantu kesempurnaan khusyu` didalam solat, sebagaimana hadiths shahih riwayat Imam al-Bukhari bahwa barangsiapa yang berwudhu` dan kemudian solat sunnah dua raka`at (sunnah wudhu`) maka dosa-dosa nya diampuni.

Dan berwudhu` di tandas boleh sahja asalkan ia telah disiram air suci hingga tidak dirisaukan lagi ada najis, namun sebahagian Ulama` mengatakan makruh, berlandaskan dalil bahwa RasuluLlah ShalALLAHu`alaihiwasalam melarang wudhu` ditempat buang hajat, namun para Fuqaha menjelaskan bahwa hal itu adalah masa lalu, kerna masa kini tandas bersih dan tidak ada najis nya, kerna (`afwan) najis hanya berada pada satu tempat dan segera tersucikan dengan air dan sirna, yang dilarang adalah jika najis ada disekitar tempat itu.

Demikian apa yang hamba pelajari dari Guru yang Mulia.

BarakALLAHu fikum wa `afwa minkum.
ALLAHu a`lam bisawab.


-----------------
wahai orang-orang yang berIMAN, ucapkanlah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas2raProfil   Hantar PM kepada mas2ra   Pergi ke mas2ra's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.113248 saat. Lajunya....