Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 02-07-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kejayaan sebenar adalah terletak pada tidak pernah jatuhnya seseorang....tetapi manusia mana yang tidak pernah melakukan kesalahan. Oleh itu kejayaan yang sebenar-benarnya adalah kesanggupan tegak kembali pada setiap kali jatuh...
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 55
Ahli: 0
Jumlah: 55




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 19 hari yang lalu
Daeng_Jati: 40 hari yang lalu
Kang: 44 hari yang lalu


Klinik Ukhwah
Topik: Kenapa Doktor suka preskripsi ubat sama group?


Carian Forum

Moderator: Administrator, Meow, dramian219
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Klinik Ukhwah
    »» Kenapa Doktor suka preskripsi ubat sama group?

Please Mendaftar To Post


Oleh Kenapa Doktor suka preskripsi ubat sama group?

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 21:28


Assalamualaikum

ramai dikalangan ahli portal ukhwah ini adalah doc or bakal2 doc..
ana ada persoalan yang berlegar di pemikiran ana..berdasarkan pemerhatian ana lah,Kenapa ye para doc suka prescribe ubat yang sama group sampai beberapa jenis dalam 1 preskripsi ubat?padahal tindakan ubat 2 sama saja..sebagai contohnya,untuk antibiotik..kadang-kadang sampai 2-3 jenis antibiotik untuk pesakit..kadang-kadang painkiller pun macam itu juga..ubat banyak-banyak takut rosakkan buah pinggang..pening ana tengok gelagat doc kat hospital ana..selalu kena buat syrup ubat yang pelik..adui..memang tension tambah-tambah pula kalau ubat 2 payah nak larut..da macam buat smbal belacan pula bertumbuk lesung..huhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 22:50


Uiks? Confius jugak aku.... warga ukhwah yang lama tapi tajuk macam orang baru.... Tajuk topik tak berapa sesuai dengan isi. Harap nurzatul dapat tukar

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-10-08 11:16


saya bukan doc,nurse,parmasi,tukang bagi ubat.. tu semua bukan bukan belaka.. hehe :)

pernah juga saya tanya soalan ni kat doc.. lepas itu ada doc bagitau bahawasanya manusia ni macam-macam jenis alergiknya dan alahannya.. misalnya pesakit 1 ni batuk,so doktor bagi lah ubat batuk.. pesakit ke2 ni batuk juga tapi doktor bagi ubat batuk yang lain. ini kerana pesakit 1&2 ada perbezaan dr segi alahan. yup,alahan.. ubat batuk pesakit 1 tu tak sesuai dengan ke2 berbeza alahan. maybe Kalau makan juga akan ada kesan2 lain atau pun tak makin sembuh..

huh,apa saya mengarut ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

sinnun85
Warga Rasmi
Menyertai: 06.12.2007
Ahli No: 31930
Posting: 6
Dari: batu pahat,johor

Johor  


posticon Posting pada: 07-11-08 17:56


saya pun bukan doc or nurse tapi adalah belajar sikit-sikit
antibiotik tu dr bagi 2-3 jenis supaya antibiotik tu boleh bunuh macam-macam bakteria..sebab antibiotik ni ada banyak group..setiap group ni tindakan dia berbeza..contohnya antibiotik a boleh bunuh aerobic bakteria (bakteria yang boleh hidup dalam keadaan beroksigen) saja..jadi dr bagi antibiotik b pula supaya dia boleh bunuh anaerobic bakteria..pain killer pun begitu juga..potensi sesuatu painkiller tu untuk menghalang kita rasa sakit berbeza2..
wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For sinnun85Profil   Hantar PM kepada sinnun85   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-11-08 23:21


actually apa yang ana belajar..
doc bagi antibiotik ni lebih dari 1 sebab nak synergistic actn of antibiotk tu..
selain tu, contohnya macam kes TB, doc bagi 2 @ 3 gabungan antibiotik untuk treat that patient dalam short period.. kalau tak perlukan masa agak lama..


maaf if salah.. tolong btlkan sahabat-sahabat medik lain


-----------------
engkau selalu lupa
sedang hatimu tetap lalai
padahal umur kian tiada
namun dosamu makin bertambah


Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 00:24


Pada 07-11-08 23:21 , smile_roses posting:

!!! QUOTE !!!

actually apa yang ana belajar..
doc bagi antibiotik ni lebih dari 1 sebab nak synergistic actn of antibiotk tu..
selain tu, contohnya macam kes TB, doc bagi 2 @ 3 gabungan antibiotik untuk treat that patient dalam short period.. kalau tak perlukan masa agak lama..


maaf if salah.. tolong btlkan sahabat-sahabat medik lain






:roll: teringat kes adik saya...dia menghidap tibi tahun 2007 so kenalah makan pelbagai jenis ubah sepanjang setahun..fuh gerun juga tengok dia makan ubat macam-macam ada..sekarang doc kata dah bebas dari penyakit tu tapi sekarang adik saya still juga batuk2..ehmmm...dia kena buat pemeriksaan lagi bulan 1 tahun depan...hope tak ada apa lah.. :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 01:47


shimaku.. insyaAllah nda papa adikmu tu :kelip:
cakap sabah ni.. hihi..
oh ya, cumanya if ada mycobacterium tuberculosis yang dormant takut boleh leads to secondary TB/reactivation.. insyaAllah doa moga adik sembuh sepenuhnya sebab if adik shimaku makan antibiotik yang dibagi insyaAllah boleh sembuh.. :bunga: :kelip:


-----------------
engkau selalu lupa
sedang hatimu tetap lalai
padahal umur kian tiada
namun dosamu makin bertambah


Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-11-08 23:09


salamun alaik..

hmm pasal antibiotik memanglah doc selalu prescribe more than 1 type esp 4 TB patient..yang masalahnya doc kat hspital ana ini ubat anti histamine dia suka prescribe lebih dari 1..kadang-kadang tak cakap dengan 2 suruh pula kami ini p bancuh syrup pelik-pelik..mari ana bagi contohnya..
1)syrup sedilix+9prednisolone+3 ventolin 4mg..
2)syrup polaramine+9prednisolone dan lain-lain lagi..
memang letih kalau patient ramai..da lah senarai ubt yang doc prescribe pjg2..huhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 09-11-08 23:16


Assalamualaikum..prednisolone tu jenis steroid..ana rasa ia bertindak sebagai ubat tahan sakit..minta maaf kalau salah info..Ana juruteknologi makmal buat ujian toksikologi drugs..adalah terima sampel ubat untuk melihat kehadiran steroid dalam ubt antaranya prednisolone..

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-11-08 00:34


steroid ni anti inflamatory drug kan..
yang ana tau steroid ni akan buat kita nya immune response drop sebab nak stop inflamation reaction..
maybe sebab tu dok presribe sekali antibiotik untuk cegah bancterial infection sebab immun system dah drop..

maaflah if salah


-----------------
engkau selalu lupa
sedang hatimu tetap lalai
padahal umur kian tiada
namun dosamu makin bertambah


Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 22:54


Pada 09-11-08 23:16 , Wuddah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum..prednisolone tu jenis steroid..ana rasa ia bertindak sebagai ubat tahan sakit..minta maaf kalau salah info..Ana juruteknologi makmal buat ujian toksikologi drugs..adalah terima sampel ubat untuk melihat kehadiran steroid dalam ubt antaranya prednisolone..


!!! QUOTE !!!

steroid ni anti inflamatory drug kan..
yang ana tau steroid ni akan buat kita nya immune response drop sebab nak stop inflamation reaction..
maybe sebab tu dok presribe sekali antibiotik untuk cegah bancterial infection sebab immun system dah drop..


yupp..both of u correct..memang doc usually prescribe steroid untuk kurangkan bengkak..steroid more effective than other anti inflammatory drugs..tapi kesan jgka panjang steroid ini lah yang tak best..boleh jadi Cushings Syndrome..muka jadi moonface,ada buffalo hump dan macam-macam..paediatrician kat hspital ana selalu prescribe prednisolone syrup as ubat batuk untuk kanak-kanak..terpikir juga budak-budak ini kecil-kecil lagi da didedahkn pada steroid tak apa ke..hmm..doc yang selalu prescribe tab prednisolone pula kat hspital ana ialah pakar ortopedik dan pakar ENT..habis stok ubat ana..hehe.. :-P


-----------------
masih ku di dalam pencarian abadi..yang belum pasti kutemui jika mendamba cinta selain Illahi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 23:36


Pada 09-11-08 23:09 , nurzatul posting:

!!! QUOTE !!!

salamun alaik..

hmm pasal antibiotik memanglah doc selalu prescribe more than 1 type esp 4 TB patient..yang masalahnya doc kat hspital ana ini ubat anti histamine dia suka prescribe lebih dari 1..kadang-kadang tak cakap dengan 2 suruh pula kami ini p bancuh syrup pelik-pelik..mari ana bagi contohnya..
1)syrup sedilix+9prednisolone+3 ventolin 4mg..
2)syrup polaramine+9prednisolone dan lain-lain lagi..
memang letih kalau patient ramai..da lah senarai ubt yang doc prescribe pjg2..huhu..


Memula ingatnye nak dok diam saja.. tunggu sahabat-sahabat medic yang lain tolong jawabkan.. tapi nampak gayanye tak ada pula yang muncul untuk tolong huraikan permasalahan yang membelenggu jiwa cik nurzatul kita ni.. :-D

kami doktor tak ada nak bagi ubat dari group yang sama.. cntohnye tak ada nak bagi 2 antibiotik.. kecuali dengan keperluan untuk cover both Gram positive, Gram negative + Anaerobes.. sebagai contoh kami bagi Tab Unasyn (Cover Gram +ve and Gram -ve) dan Tab Flagyl (cover anaerobes).. kami tak bagi Tab Unasyn + Tab Augmentin.. sebab kedua-duanya dari kumpulan yang sama yang cover Gram +ve and -ve..

Painkiller pun sama.. tak ada dua painkiller di prescribe kan dalam satu prescription.. some painkillers has other effects instead of reducing pain only.. sebagai contoh Tab Mefenemic Acid.. selain bertindak sebagai painkiller ia juga boleh memberhentikan pendarahan haid yang banyak.. dan juga boleh bertindak sebagai anti-inflammatory.. so, sometimes nampak macam dua group medication yang sama, tapi sebenarnya tindakan dan effect nya berbeza.. :-)

Bab Paediatrician prescribe Prednisolone untuk batuk tu.. saya berbesar hati nak tau the generic name of that particular medication.. maybe cik Nurzatul tersilap agaknya.. sebab Prednisolone kat bagi pada adik-adik yang kena Nephrotic syndrome.. memanglah kesan jangka panjang secara teorinya adalah Cushings syndrome.. tapi berapa tahun makan steroid tu barulah mula timbul signs of Cushing's.. tak ada lah makan seminggu terus jadi Cushingoid's facies.. Dan untuk ENT + Ortho yang prescribe prednisolone tu, sebab majoriti of their patient has inflammatory diseases going on dalam pesakit mereka.. that why anti-inflammatory like steroids are prescribed..

Lastly nak komen sikitlah contoh combination ubat yang cik Nurzatul bagi tu..

1) syrup sedilix (cough mixture) +9prednisolone (anti-inflammatory) +3 ventolin 4mg (bronchodilator)..
2) syrup polaramine (anti-histamin) +9prednisolone (anti-inflammatory)

tak ada pun kat atas tu yang sama group.. semuanya berbeza dan effect berlainan..

Wallahua'lam...


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-11-08 00:00


Pada 08-11-08 01:47 , smile_roses posting:

!!! QUOTE !!!

shimaku.. insyaAllah nda papa adikmu tu :kelip:
cakap sabah ni.. hihi..
oh ya, cumanya if ada mycobacterium tuberculosis yang dormant takut boleh leads to secondary TB/reactivation.. insyaAllah doa moga adik sembuh sepenuhnya sebab if adik shimaku makan antibiotik yang dibagi insyaAllah boleh sembuh.. :bunga: :kelip:



apa benda tu *mycobacterium tuberculosis yang dormant takut boleh leads to secondary TB/reactivation...boleh jelaskan tak smile_roses..
*adik saya sebelum ni doc kata dah bebas TB (doc tawau after makan ubat setahun) tapi bila dia pergi semenanjung bulan 1 tahun ni doc kat kajang kata dia kena TB lagi..then bila adik bali tawau semula bulan 2 dia teruskan rawatan kat twu lah (bila buat tak-ray doc kata tak ada apa pun,Kenapa doc kat kajang tu suruh dia makan ubat lagi) so kiranya dia kena (ulang lagi untuk rawatan) kami jadi confius pla bila dua doc tu bercanggah pendapat..
*apapn adik makan ubat juga lah.Pas complete semua ubat dia kena ambil,dia jumpa doc lagi untuk tahu sama ada bebas TB atau tak..Alhamdulillah dah bebas,tapi kan smile_roses sekarang adik masih lagi batuk2..macam teruk saja tau..Kenapa ye...Dia akan buat pemeriksaan lagi bulan 1 tahun depan...hope tak ada apa lah kan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-11-08 00:24


Pada 11-11-08 23:36 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-11-08 23:09 , nurzatul posting:

!!! QUOTE !!!

salamun alaik..

hmm pasal antibiotik memanglah doc selalu prescribe more than 1 type esp 4 TB patient..yang masalahnya doc kat hspital ana ini ubat anti histamine dia suka prescribe lebih dari 1..kadang-kadang tak cakap dengan 2 suruh pula kami ini p bancuh syrup pelik-pelik..mari ana bagi contohnya..
1)syrup sedilix+9prednisolone+3 ventolin 4mg..
2)syrup polaramine+9prednisolone dan lain-lain lagi..
memang letih kalau patient ramai..da lah senarai ubt yang doc prescribe pjg2..huhu..


Memula ingatnye nak dok diam saja.. tunggu sahabat-sahabat medic yang lain tolong jawabkan.. tapi nampak gayanye tak ada pula yang muncul untuk tolong huraikan permasalahan yang membelenggu jiwa cik nurzatul kita ni.. :-D

kami doktor tak ada nak bagi ubat dari group yang sama.. cntohnye tak ada nak bagi 2 antibiotik.. kecuali dengan keperluan untuk cover both Gram positive, Gram negative + Anaerobes.. sebagai contoh kami bagi Tab Unasyn (Cover Gram +ve and Gram -ve) dan Tab Flagyl (cover anaerobes).. kami tak bagi Tab Unasyn + Tab Augmentin.. sebab kedua-duanya dari kumpulan yang sama yang cover Gram +ve and -ve..

Painkiller pun sama.. tak ada dua painkiller di prescribe kan dalam satu prescription.. some painkillers has other effects instead of reducing pain only.. sebagai contoh Tab Mefenemic Acid.. selain bertindak sebagai painkiller ia juga boleh memberhentikan pendarahan haid yang banyak.. dan juga boleh bertindak sebagai anti-inflammatory.. so, sometimes nampak macam dua group medication yang sama, tapi sebenarnya tindakan dan effect nya berbeza.. :-)

Bab Paediatrician prescribe Prednisolone untuk batuk tu.. saya berbesar hati nak tau the generic name of that particular medication.. maybe cik Nurzatul tersilap agaknya.. sebab Prednisolone kat bagi pada adik-adik yang kena Nephrotic syndrome.. memanglah kesan jangka panjang secara teorinya adalah Cushings syndrome.. tapi berapa tahun makan steroid tu barulah mula timbul signs of Cushing's.. tak ada lah makan seminggu terus jadi Cushingoid's facies.. Dan untuk ENT + Ortho yang prescribe prednisolone tu, sebab majoriti of their patient has inflammatory diseases going on dalam pesakit mereka.. that why anti-inflammatory like steroids are prescribed..

Lastly nak komen sikitlah contoh combination ubat yang cik Nurzatul bagi tu..

1) syrup sedilix (cough mixture) +9prednisolone (anti-inflammatory) +3 ventolin 4mg (bronchodilator)..
2) syrup polaramine (anti-histamin) +9prednisolone (anti-inflammatory)

tak ada pun kat atas tu yang sama group.. semuanya berbeza dan effect berlainan..

Wallahua'lam...



hmm akhirnya ada juga doc jawab..hehe..
hmm pasal prednisolone syrup as ubat batuk 2 memang terang-terang ubat ialah syrup prednisolone 2.5mg/5ml..untuk kahak pula doc bagi syrup ventolin(salbutamol 2mg/5ml) dan untuk selsema doc bagi syrup polaramine(dexchlorampheniramine maleate 2mg/5ml)..soryla kalau persoalan ana ini buat doc2 tak senang hati..huhu..cuma meluahkn apa yang terbuku di otak ana..yelah tiap-tiap hari mghadap ubat+kerenah2 doc dan patients+urs stok ubat lagi..stress kut..huhu.. :-P

p/s:adoi nanti ada conference pula kat JB hjg bulan ini..
:cry:


-----------------
masih ku di dalam pencarian abadi..yang belum pasti kutemui jika mendamba cinta selain Illahi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 15-11-08 09:47


Assalamualaikum
mak aih...langsung tak faham.. :-o
P/S : tak suka ambil ubat..sebolehnya nak hindarkan ubatan...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-11-08 16:10


Pada 15-11-08 09:47 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
mak aih...langsung tak faham.. P/S : tak suka ambil ubat..sebolehnya nak hindarkan ubatan...



sayatetapsaya tak faham yang mana? :berfikir:
........ramai warga medik nak jawab ni.........hihih :sopan:


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-11-08 23:44


Arm... Hurm...Hmm....
Hah.... Erm....
saja nak senyum :kelip: Sengih :-D

baca saja sebab tak paham..hihi... Bukan bidang ana...
apa doktor bagi..ana makan saja..tu pun lau ingat.. :-D

Lau computer sakit insyaAllah boleh lah jugak ana bagi "ubat"


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 17-11-08 08:14


Assalamualaikum
erk...baca apaČ pun tak faham..nak tanya macam mana ye..aduih.. :cry: tanya semua lah.... :sopan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-11-08 00:44


salamun alaik..
asif sangat-sangat tak tkr2 tajuk topik ini..syukran buat sesiapa yang tolong tkrkn tjknya..hehe..
sorla kalau tpik ana ini memenigkan kepala ahli2 ukhwah ini..huhu..iyakah encik tetap tak faham?macam ukhti awan_biru tanya bahagian mana lah yang tak faham 2?kalau semua tak faham ana sebagai pmbuka topik nak pengsan.. :-P

overall hanya nak tanya pendapat doc kenapa mereka suka bagi ubat dari jenis yang sama..huhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.101139 saat. Lajunya....