Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-06-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Dengan siapa anda bergaul, itulah ganmbaran masa depan anda
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 32
Ahli: 0
Jumlah: 32




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 16 hari yang lalu
Daeng_Jati: 36 hari yang lalu
Kang: 40 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Info Mengenai Penguguran..(dont try this at home)


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Info Mengenai Penguguran..(dont try this at home)

Please Mendaftar To Post


Oleh Info Mengenai Penguguran..(dont try this at home)

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3084
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 18-10-08 00:17


Berikut ini adalah gambaran mengenai apa yang terjadi di dalam suatu
proses aborsi (pengguguran) :

Pada kehamilan muda (dibawah 1 bulan)

Pada kehamilan muda, dimana usia janin masih sangat kecil, aborsi
dilakukan dengan cara menggunakan alat penghisap (suction). Sang anak
yang masih sangat lembut langsung terhisap dan hancur berantakan. Saat
dikeluarkan, dapat dilihat cairan merah berupa gumpalan-gumpalan darah
dari janin yang baru dibunuh tersebut .


Pada kehamilan lebih lanjut (1-3 bulan)

Pada tahap ini, di mana janin baru berusia sekitar beberapa minggu,
bahagian-bahagian tubuhnya mulai terbentuk. Aborsi dilakukan dengan
cara
menusuk anak tersebut kemudian bahagian-bahagian tubuhnya
dipotong-potong dengan menggunakan peralatan khas untuk aborsi (cunam
abortus). Anak dalam kandungan itu diambil dengan menggunakan peralatan
tersebut, dengan cara menusuk bahagian yang boleh tercapai. Boleh
dicapai, pinggang, bahu atau leher.

Kemudian setelah
ditusuk, dihancurkan bahagian-bahagian tubuhnya. Tulang-tulangnya
diremukkan dan seluruh bahagian tubuhnya disiat-siat menjadi bahagian
kecil-kecil agar mudah dikeluarkan dari kandungan.

Dalam klinik aborsi, biasa dilihat potongan-potongan bayi yang
dihancurkan ini. Ada potongan tangan, potongan kaki, potongan kepala
dan
bahagian-bahagian tubuh lain yang mungil. Anak tak berdosa yang masih
sedemikian kecil telah dibunuh dengan cara yang paling mengerikan.


Aborsi pada kehamilan lanjutan (3 sampai 6 bulan)

Pada tahap ini, bayi
sudah semakin besar dan bagian-bagian tubuhnya sudah terlihat jelas.
Jantungnya sudah berdetak, tangannya sudah bisa menggenggam. Tubuhnya
sudah bisa merasakan sakit, karena jaringan syarafnya sudah terbentuk
dengan baik.

Aborsi dilakukan dengan terlebih dahulu membunuh bayi ini sebelum
dikeluarkan. Pertama, diberikan suntikan maut (saline) yang langsung
dimasukkan kedalam ketuban bayi. Cairan ini akan membakar kulit bayi
tersebut secara perlahan-lahan, menyesakkan pernafasannya dan akhirnya
setelah menderita selama berjam-jam sampai satu hari bayi itu akhirnya
meninggal. Selama proses ini dilakukan, bayi akan memberontak,
mencuba berteriak dan jantungnya berdetak keras. Aborsi bukan saja
merupakan pembunuhan, tetapi pembunuhan secara
amat keji. Setiap wanita harus sadar mengenai hal ini.


Aborsi pada kehamilan besar (6 sampai 9 bulan)

Pada tahap ini, bayi sudah sangat jelas terbentuk. Wajahnya sudah kelihatan,

termasuk mata, hidung, bibir dan telinganya yang mungil.
Jari-jarinya juga sudah menjadi lebih jelas dan otaknya sudah berfungsi
baik. Untuk upacara seperti ini, proses aborsi dilakukan dengan cara
mengeluarkan bayi tersebut hidup-hidup, kemudian dibunuh. Cara
membunuhnya mudah saja, biasanya langsung dilemparkan ke tempat sampah,
ditenggelamkan kedalam air atau dipukul kepalanya hingga pecah.
Sehingga tangisannya berhenti dan pekerjaan aborsi itu selesai. Selepas hanya
saja darah bayi itu yang akan mengingatkan orang-orang yang terlibat di
dalam aborsi ini bahawa pembunuhan keji telah terjadi.

Semua proses ini seringkali tidak disedari oleh para wanita calon ibu
yang melakukan aborsi. Mereka merasa bahawa aborsi itu cepat dan tidak
sakit, mereka tidak sedar kerana di bawah pengaruh obat bius. Mereka
boleh segera pulang tidak lama setelah aborsi dilakukan.

Benar, bagi wanita, proses aborsi cepat dan tidak sakit. Tapi bagi bayi,
itu adalah proses yang sangat mengerikan, menyakitkan, dan benar-benar
tidak berperikemanusiaan. Kematian bayi yang tidak berdosa itu tidak
disaksikan oleh ibu. Seorang wanita yang kelak menjadi ibu yang
seharusnya memeluk dan menggendong bayinya, telah menjadi algojo

bagi anaknya sendiri.


Adakah anda setuju bila lebih ramai kalangan remaja dan anak-anak mengetahui,

hal ini, ia akan menghindari zina dan pengguguran, memandang jijik walaupun menyebutnya. . Tolong sebar luaskan sehingga semakin banyak yang tahu dan sedar bahwa

Aborsi (pengguguran) itu adalah suatu pembunuhan.. ..

yang keji



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 18-10-08 09:07


ATTN ; muslimin23 ... Bagus betul informasi awak .. memang kasihan pada baby yang tak brdosa tu .. Bukan dia minta khdpn macam tu .. :-( kasihan lah .. kalau ada sesiapa nak abort their baby (tapi Wawa prcayaE ahli U.C ni baik-baik belaka ..) please lah ... stop! Otherwise kalau tak hendak baby tu, bagi pada Wawa .. Wawa nak baby .. Ikhlas Wawa cakap ni. Bagi Wawa .. Boleh PM Wawa svara pribadi .. Demi ALLAH SWT, Mkluamat si pmberi bayi, Wawa akan rahsiakn .. kasihan lah pada baby tu .. walau macam mana pun bntk kjadian seorang anak tu, pasti dia mmpunyai fitrah dan cita-cita untuk mmbahagiakn kedua org tua dia ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 18-10-08 11:05


masya allah .. insafnya aku ... muslimin23 ni dokter or pelajar perubatan ke? good info!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 18-10-08 11:25


Assalamualaikum
syemarly, bila dibaca seperti boleh diagak yang ini adalah tulisan negara seberang..jadi rasanya bukan muslimin23 yang tulis...

tapi, saya tak rasa setuju 100% bahawa ia akan menghindari zina dan pengguguran..kerana yang idfikirkan sewaktu itu hanyalah kesoronokan yang sementara tanpa menelusuri akibat daripada perbuatan tersebut...artikel seperti ini hanyalah suplemen yang boleh membantu tapi bukan idea root cause yang patut digunakan dalam mentarbiyah manusia untuk menjauhi perkara yang haram...kerana tetaplah cara terbaik, mentarbiyah manusia mengenali Allah...bila dia kenal Allah, dia akan takut, dia akan hormat, dia akan kasih, dia akan rindu, dia akan menjadi yang terbaik dalam segala yang disuruh Allah dan ditegah Allah..



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3084
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 18-10-08 11:31


emm..benar tu..saya bukanlah doktor..dan tak pernah belajar pun pasal perubatan..cuma info ini rakan saya fowardkan pada saya di email dan saya rasa sesuai untuk dikongsi kepada rakan-rakan ukhwah..somoga kita dapat menjadikan iktibar dengan info yang amat berguna ini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-10-08 16:24


ish3..nak baca sampai habis pun tak sanggup...

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-10-08 22:07


Ya Allah kejam mereka-mereka yang melakukan pengguran seperti itu...dah lah buat dosa zina..kemudian buat dosa membunuh pula...masyaAllah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-10-08 15:13


salamun alaik..
sedih sangat bila baca artikel ini..kejam betul..da lah da buat dosa zina nak tambah pula dengan dosa bunuh bayi yang tak berdosa..teruk betul..kalau tak nak bayi 2 bagi saja lah kat umah2 kbjikan or bagi org pelihara..geram betul tengok org yang tak berperikemanusiaan cmnie..sekarang pun kes buang dan bunuh bayi semakin berleluasa..sayu dan sedih saja dengar dalam berita...isk2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

bintanghati2008
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.07.2008
Ahli No: 34147
Posting: 217
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-10-08 10:11


assalammualaikum


ya Allah... kejam sungguh.. mengapa lah si ibu itu sanggup nenbiarkan darah dagingnya terseksa. bayi itu tak bersalah. mengapa bayi yang tak berdosa terpaksa menanggung seksa akibat perbuatan si ibu. tak berasa bersalah ke si ibu tersebut?

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintanghati2008Profil   Hantar PM kepada bintanghati2008   Quote dan BalasQuote

fathiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.11.2005
Ahli No: 20306
Posting: 178
Dari: penang+perak+melaka+n9

Perak  


posticon Posting pada: 20-10-08 10:24


astaghfirullah..tak mampu nak baca semua..tak tahan sangat..kejam..daripada buat begini..ana sanggup jaga anak tu..huhu..


-----------------
Prepaid4U.Net Your Mobile Lifestyle


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathihaProfil   Hantar PM kepada fathiha   Pergi ke fathiha's Website   Quote dan BalasQuote

niesa217
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.01.2008
Ahli No: 32266
Posting: 56
Dari: pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-10-08 12:26


Ini lah realiti zaman sekarang...sekarang berita sana sini kes buang anak..sungguh tak berperikemanusiaan...anak hasil zina walaupun tidak sah taraf tapi bayi tak mempunyai dosa..yang dosa adalah si penzina..semoga kita semua diberi hidayah oleh ALLAH..

Bookmark and Share

    


  Member Information For niesa217Profil   Hantar PM kepada niesa217   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-10-08 12:33


i can only read with full of awe and astonishment.... huhu

tapi betul ke info ni?

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-10-08 12:56


sedikit sebanyak info ni dapat menginsafkan antara wanita-wanita dan pasangan masing-masing. tapi saya pasti bila wanita-wanita dan psngannya yang pernah membuat penguguran ni pasti terdetik rasa kesal,bersalah yang teramat sangat walaupun tidak dilihat pada luarannya. itu bagi mereka yang segera bertaubat dan menyesali atas perbuatan.
bagi yang masih lagi hanyut, doakan mereka agar tuhan memberi hidayah kepadanya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

najdahsuraya
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.10.2008
Ahli No: 35253
Posting: 36
Dari: sepanyol

mexico  


posticon Posting pada: 21-10-08 09:25


nauzubillah.........bahayernyer.....
takotnyer......kasihan kat baby 2....dia tak berdosa.....:-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For najdahsurayaProfil   Hantar PM kepada najdahsuraya   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 23-10-08 15:32


aduh,ya Allah..sakitnyer..ana yang baca saja pun dah seram sejuk kaki ni.. yang buat abortion tu memang tak ada perasaan agaknya..nauzubillah..


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

miss_nuyu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.09.2008
Ahli No: 35045
Posting: 80
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-11-08 13:14


ASTARGFIRULLAHALAZIM.....
kesiannye kat baby..
bagi remaja yang kat luar sana 2.pandai2 lah jaga diri k..dan untuk saya sendiri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_nuyuProfil   Hantar PM kepada miss_nuyu   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 02-11-08 22:18


Assalamualaikum..thanks dengan info ini. Pengalaman ibu yang mengalami keguguran normal pun mengatakan sakit untuk buat d&c lagilah yang memaksa proses keguguran berlaku..Ngeri...semoga menjadi iktibar pada kita semua

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-11-08 12:56


Semasa saya demam hari itu, saya ke klinik swasta di kota kuala lumpur berlaku satu peristiwa yang meruntun jiwa. mengusik naluri..

di sudut bilik pembedahan,ada beberapa wanita,(kiranya masih muda remaja) sedang menahan rasa debaran hati. gelisah. nampak riak wajah masing-masing begitu cuak. cemas. cukup menarik perhatian saya(sementara tunggu doktor panggil masuk bilik).. Kenapa ye adik2 tu duduk kat sana. semacam saja. ada yang tak kena. persoalan demi persoalan timbul.. hanya menunggu dan menanti reaksi pesakit.

akhirnya pintu di bilik pembedahan dibuka.. keluar seorang beraut wajah manis lingkungan awal 20an terhuyung hayang.. seolah-olah tidak sedarkan diri.. tak mampu lagi kaki menampung untuk berjalan.. Kenapa ye? kaunter ubat dah panggil nama,segera saya tanyakan Kenapa adik2 tu duduk kat situ.. sakit apa? macam teruk? kenapa tak bawa terus ke hospital? sambil tersenyum,nurse berkata" mereka membuat "pengguguran"

Ya Allah,beri kekuatan... sebesar mana agaknya benih yang digugurkan.. takut aku untuk membayangkan.. sedih kecewa marah saat aku pulang ke rumah.. tak sanggup untuk berdepan situasi begitu..



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 24-11-08 13:15


ia tak akan menghindari zina... ramai anak remaja masa kini, sudah mengetahui.. tapi, still mereka buat abortion... nauzubillah.. hanya org yang memounyai hati dan perasaan sahaja, tidak gugurkan anak yang di kandungkan....

pengguguran hanya boleh dilakukan jika ia membahayakan si ibu.. tetapi, anak remaja sekarang, gugur kannya, semata mata nak tutup malu.. kasihan bayi yang tak berdosa 2... ish....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

darkside
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2008
Ahli No: 35022
Posting: 106

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-11-08 14:47


sedangkan nyawa ibu dalam bahaya kalau kandungan diteruskan pun selalunya ibu tu tetap tak nak gugurkan kandungan...

hmm, tak paham lah jiwa pembunuh ni.... takkan langsung tak ada rasa bersalah ye masa buat keputusan nak gugur kan tu? rasa bersalah lepas gugurkan buat apa, tak ada gunanya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For darksideProfil   Hantar PM kepada darkside   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 24-11-08 16:04


Assalamualaikum
tergurisnya hati mendengar cerita halesolurun... :-( :-(
apakah Malaysia sudah menjadi tanah gersang??kegersangan nilai etika dan sosial..apatah lagi nilai moraliti dan sekaligus, nilai pegangan agama yang hilang entah ke mana...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.111892 saat. Lajunya....