Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-10-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Matinya anak muda itu bukan kerana tergelincir kakinya, tetapi kerana tergelincir lidahnya.
-- Ilham Pujangga

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 71
Ahli: 0
Jumlah: 71




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 6 hari yang lalu
Daeng_Jati: 13 hari yang lalu
skater: 15 hari yang lalu
HIKAL: 35 hari yang lalu


Sampaikan
Topik: :: Tips : 1 hari satu renungan ::


Carian Forum

Moderator: Administrator, limah
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Sampaikan
    »» :: Tips : 1 hari satu renungan ::

Please Mendaftar To Post


Oleh :: Tips : 1 hari satu renungan ::

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-10-08 14:44


Bismillahirrahmanirrahim.

Hmm, mari kita berkongsi dan sama-sama mengilmiahkan topik ini..




Tips Hari Pertama:

Orang Yang Tidak Melakukan Solat:

Subuh: Dijauhkan cahaya muka yang bersinar..
Dzuhur: Tidak diberikan berkat dalam rezekinya..
Asar: Dijauhkan dari kesihatan/kekuatan..
Maghrib: Tidak diberi santunan oleh anak-anaknya.
Isya': Dijauhkan kedamaian dalam tidurnya..



Sama-sama kita renungkan dan muhasabah..

Alhamdulillah,

HambaNYA yang jahil,
-- Muddathsir787

Off Room,
17 October 2008
2:53 pm


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-10-08 20:17


Tips Hari Kedua:

Dalam sehari, kecuali dalam solat 5 waktu (tahiyat awal dan akhir)..
Berapa kali kita berselawat ke atas RasululLah SAW?

Insya-ALLAH..




Alhamdulillah.

HambaNYA yang jahil,
-- Muddathsir


Off Room,
20 Oktober 2008
8.24 pm


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-10-08 10:01


Bismillahirrahmanirrahim.


Tips Hari Ketiga


Dari Ibnu Abbas ra, ada 7 petanda kebahagiaan dunia, iaitu :

Qalbun syakirun atau hati yang selalu bersyukur
Al azwaju shalihah, iaitu pasangan hidup yang soleh
Al auladun abrar, iaitu anak yang soleh
Albiatu sholihah, iaitu lingkungan yang kondusif untuk iman kita
Al malul halal, atau harta yang halal
Tafakur fi dien, atau semangat untuk memahami agama
Umur yang barakah - ertinya


Sekadar renungan buat semua, tidak terkecuali saya pun yang masih tercari-cari makna kebahagiaan, insya-ALLAH.


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-10-08 10:36


terima kasih atas tips2 yang berguna...

menanti tips2 yang berikutnya.... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-10-08 11:29


syukran jazilan ya Muddathir..:welcome:

Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 04:05


Bismillahirrahmanirrahim



Tips Hari Keempat


Sabda Rasulullah SAW dari

Abu Hurairah .a. maksudnya:

"Aku tinggalkan dua perkara untuk kamu yang menjadikan
tidak sesat selagi kamu berpegang kepada kedua-duanya,
iaitu kitabullah (Al Quran) dan sunah rasulNya"

(Riwayat Malik)




HambaNYA yang jahil,

-- Muddathsir
Off Room,
4.13 am
4 Nov 2008


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

adieq85
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34673
Posting: 358
Dari: dari Kuantan merantau ke Bangi

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-11-08 07:45


Assalamualaikum

Alhamdulillah..ada juga ahli ukhwah yang sudi memberi renungan yang berguna ni untuk dijadikan topik..semoga sesiapa yang membaca ni dapat menghayati maknanya..kepada Muddathsir787, semoga terus dapat memberikan lebih banyak lagi renungan sebagai info yang berguna buat semua..juga kepada semua ahli yang membacanya..boleh juga berkongsi apa-apa saja renungan yang ada..

Bookmark and Share

    


  Member Information For adieq85Profil   Hantar PM kepada adieq85   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-11-08 18:07


Bismillahirrahmanirrahim.


Tips Hari Ke5

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah ra katanya: Rasulullah s.a.w bersabda:
"Orang mukmin sama ada lelaki ataupun perempuan akan sentiasa diuji oleh Allah s.w.t, sama ada dirinya, anaknya ataupun hartanya sehinggalah dia menghadap Allah s.w.t tanpa dia membawa dosa sedikitpun."



(Hadis riwayat Imam Tirmizi).

Kesimpulan Hadis:

1- Sabar menghadapi cubaan boleh menghapuskan segala dosa.

2- Cubaan yang paling dahsyat adalah cubaan yang dihadapi oleh para nabi kemudian orang-orang soleh seterusnya ke bawah secara berturut-turut



HambaNYA yang jahil,
-- Muddathsir

Off Room,
10 Nov 2008
6.15 pm


* Terima kasih pada hamba ALLAH yang menyumbangkan dan menyampaikan hadis ini.


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-11-08 18:17


Rajin Mr Muddathsir787 niie yeerr... Bagus betul. HUURRMM... Hari ini saya
kena maki. Ada sebarang tips tak? Bubuh saja laah apa pun. Janji dapat
mencomelkan balik perasaan niiee... I serve the best as I can and do the job
nicely but yes, quite slow. Maklumlah perkataan yang sering didengari (fresh
grad-sumpaahh perkataan niie aku paaallliinngg menyampah- fresh grad).
Tetapi... Dunia pekerjaan memang kejam. Maka, cara yang paling beess, waatt
kebodoh-bodohan dan teruskan dengan memekakkan telinga sambil memperbaiki
kualiti kerja. Ada sesiapa di sini yang pernah rasa?

p/s: Top positions at so-called veterans services organizations
are often reserved for the genius. And I hope one day I can be
the genius. CCEEHH!!! Tengookk aarr nantiii!!!

EEIII?? Muddathsir787 niie still kaat office ke? Tak balik-balik?
Tak takut bini marah?

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 08:27


Bismillahirrahmanirrahim


Tips Hari Ke6

Semasa di dunia akademik perkara yang selalu dititikberatkan adalah IQ (Intelligence Quotient). Tapi bilamana masuk ke dunia pekerjaan EQ (Emotional Quotient) adalah yang lebih utama namun sering diabaikan orang kebanyakkan. Bila masuk dalam umur pertengahan FQ (Financial Quotient) pula yang menjadi keutamaan. Insya-ALLAH, mudah-mudahan..


** Ditujukan khusus untuk MrOwl.. Harap membantu.. :)


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-11-08 15:41


Bismillahirrahmanirrahim.


Tips Hari Ke7

Belajarlah untuk sentiasa bersyukur atas setiap anugerah ALLAH.. atas setiap pemberianNYA. Bersyukur pada ALLAH dapat menghindari bala.. mudah-mudahan.

Alhamdulillah.




HambaNYA yang jahil,
-- Muddathsir787

Peringatan buat diriku yang lupa..

cc room,
3:50pm
16Nov2008


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

sara_mujahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.11.2006
Ahli No: 27322
Posting: 88
Dari: mesir

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-11-08 19:49


Assalamualikum
bagus juga tip2 ni....mga kita semua boleh mengamalkan nya

Bookmark and Share

    


  Member Information For sara_mujahidahProfil   Hantar PM kepada sara_mujahidah   Quote dan BalasQuote

syahadahtul_nur
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34899
Posting: 385
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-11-08 20:02


assalamualaikum warahmatullah,
ini lah yang kita mahu dalam ukhwah. para sahabat saling ingat mengingati antara satu sama yang lain ke arah kebaikan. indahnya persahabatan yang berlandaskan syariat Islam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahadahtul_nurProfil   Hantar PM kepada syahadahtul_nur   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-11-08 22:53


Bismillahirrahmanirrahim


Tips Hari Ke8


Setiap manusia adalah khalifah terhadap dirinya sendiri.
Setiap manusia adalah pemimpin terhadap dirinya sendiri.
Setiap manusia adalah CEO terhadap dirinya sendiri.

ALLAH SWT telah memberi setiap manusia 24 jam sehari.
Sejauh mana kita selaku CEO terhadap diri mengurus diri sendiri dengan efisien?



Peringatan buat diriku yang lupa.


HambaNYA yang jahil,
-- Muddathsir

Off room,
17 Nov 2008.
11.00 pm


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 18-11-08 00:07


Assalamualaikum..syukran dengan info ini..rajin saudara hantar..peringatan bersama..

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-11-08 00:39


owl_Um posting

!!! QUOTE !!!

dan teruskan dengan memekakkan telinga sambil memperbaiki
kualiti kerja


ni dia sendiri dah bagi jawapan, dok cari lagi..yes terukan memperbaikki kualiti kerja..saya tambah lah.kuantiti..hehe :-D


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

kayu_Manis86
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.11.2008
Ahli No: 35876
Posting: 65
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 18-11-08 09:07


Assalamualaikum

Syukran2..
Teruskan usaha dalam amar maa'ruf nahi mungkar.. ;-)

"Demi masa, sesungguhnya manusia itu berada dalam kerugian, melainkan orang2 yang beriman dan beramal soleh, dan berpesan-pesan dengan kebaikan, serta berpesan-pesan pula dengan kesabaran" (Al-Asr:1-3)


-----------------
Setiap mata yang terpejam tidak bererti ia tidur,
Setiap mata yang celik tidak bermakna ia melihat..


Bookmark and Share

    


  Member Information For kayu_Manis86Profil   Hantar PM kepada kayu_Manis86   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-11-08 22:24


Bismillahirrahmanirrahim.


Tips Hari Ke9

Kunci diterima oleh semua lapisan organisasi adalah sentiasa berterima kasih kepada semua orang yang membantu memudahkan tugasan anda.



Peringatan buat diriku yang lupa.

* Dipetik daripada buku "Anda berkarisma apabila..." karangan Naim & Haji Fadzilah Kamsah.




HambaNYA yang jahil,
-- Muddathsir


Off Room,

20Nov2008
10.35pm


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-11-08 08:49


Bismillahirrahmanirrahim


Tips Hari Ke10

Rasullah s.a.w ada bersabda mafhumnya : “apabila mati anak Adam itu, maka terputuslah amalan pahalanya kecuali 3 perkara : Sedekah jariahnya, doa anak-anak yang soleh dan ilmu yang dimanfaatkannya”..

Au kama kola Rasullah s.a.w.



Peringatan buat diriku yang lupa..
Orang yang bijaksana adalah orang yang sentiasa mengingati mati..
Sekali lagi peringatan buat diriku yang jahil..


HambaNYA yang jahil,
-- Muddathsir

Off room,
Monday, 8:58 am
24 Nov 2008


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 07:01


Bismillahirrahmanirrahim


Tips Hari Ke11


Belajar untuk merencana kehidupan/aktiviti berdasarkan 5 waktu solat.



Insya-ALLAH peringatan buat diriku yang lupa.




HambaNYA yang jahil,
-- Muddathsir


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 09:45


tips hari ke 12.

semalam merupakan warna-warna yang di adun hari ini,untuk mencipta hari esok.........

org mukmin itu,segera solat bila sampai masa,solatnya khusyuk,kata-katanya penawar,sabarnya taqwa,diamnya berfikir dan pandangannya ikhtibar.(hassan al basri)

satu motivasi untuk diriku dan sahabat...



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

kayu_Manis86
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.11.2008
Ahli No: 35876
Posting: 65
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 13-02-09 10:26


Assalamualaikum

Syukran umar_khalil..satu peringatan yang membina..
Semoga hari ini lebih baik dari semalam..Insyaallah..:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For kayu_Manis86Profil   Hantar PM kepada kayu_Manis86   Quote dan BalasQuote

izzahtulsakinah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.11.2006
Ahli No: 27515
Posting: 112
Dari: Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 10:56


Pada 11-11-08 08:27 , Muddathsir787 posting:

!!! QUOTE !!!

Bismillahirrahmanirrahim


Tips Hari Ke6

Semasa di dunia akademik perkara yang selalu dititikberatkan adalah IQ (Intelligence Quotient). Tapi bilamana masuk ke dunia pekerjaan EQ (Emotional Quotient) adalah yang lebih utama namun sering diabaikan orang kebanyakkan. Bila masuk dalam umur pertengahan FQ (Financial Quotient) pula yang menjadi keutamaan. Insya-ALLAH, mudah-mudahan..





FQ pertambahan info ini..:)..bagus ini

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzahtulsakinahProfil   Hantar PM kepada izzahtulsakinah   Pergi ke izzahtulsakinah's Website   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-02-09 08:42


Bismillahirrahanirrahim

AlhamdulilLah.. Syukran..


Tips hari ke 13


!!! QUOTE !!!

Sebenarnya rahsia Kaabah dan Hajar Aswad ini adalah rahsia pada kejadian manusia di dalam rahim. Majalah Medical Journal keluaran tahun 2000 menyatakan bahawa saintis mendapati apabila air mani dari lelaki memasuki ruang rahim wanita, berjuta-juta sperma berenang arah kanan ke kiri sebanyak 7 kali pusingan sebelum hanya satu sperma yang berjaya bercantum dengan telur maka persenyawaan pun terjadi.

Jika direnung bersungguh-sungguh pusingan ini mirip dengan rahsia pusingan jemaah di Kaabah atau kata lain tawaf sebanyak 7 kali di Kaabah.

Maha Suci Allah yang Maha Pencipta, Maha Pengasih, Maha Penyayang pada hamba-hambanya. Apa yang disangkakan alam yang besar di dunia ini rupa-rupanya hanyalah kecil sahaja kerana "alam pada diri manusia" itu jauh lebih besar dan memegang segala rahsia luaran dan dalaman.


Subhanallah.


Disunting kembali dari..

Sumber: Colour Vibration Therapy
http://www.freewebs.com/cvtherapy/bahanbacaan.htm


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

_norlidahashim_
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.09.2008
Ahli No: 34749
Posting: 105
Dari: kemaman

Terengganu  


posticon Posting pada: 16-02-09 17:44


Pada 13-02-09 07:01 , Muddathsir787 posting:

!!! QUOTE !!!

Bismillahirrahmanirrahim


Tips Hari Ke11


Belajar untuk merencana kehidupan/aktiviti berdasarkan 5 waktu solat.



Insya-ALLAH peringatan buat diriku yang lupa.




HambaNYA yang jahil,
-- Muddathsir



untuk tips hari 11 ni, boleh tak muddathsir huraikan...


-----------------
Terima kasih Allah untuk segalanya


Bookmark and Share

    


  Member Information For _norlidahashim_Profil   Hantar PM kepada _norlidahashim_   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-02-09 11:25


Pada 16-02-09 17:44 , _norlidahashim_ posting:

!!! QUOTE !!!

untuk tips hari 11 ni, boleh tak muddathsir huraikan...


Insya-ALLAH.

Ini sekadar pandangan saya yang dhoif..

Sebab pengalaman saya kerja 12 jam sehari.. Shift bermakna seminggu siang dan seminggu kerja malam..
Lunch hour pun tak normal macam staff lain..

AlhamdulilLah..

Bila merancang masa misalkata antara Subuh dan Zuhur, apa perancangan..? Zuhur & Asar apa perancangan? Asar & Maghrib, Maghrib & Isyak? Dan Isyak dan Subuh?


Perancangan macam ni amat bermakna bagi saya yang kerja shift (tak normal punya kerja walaupun saya normal orangnye)..

Maknanya ada perancangan untuk tidur, kerja, muhasabah diri, dan solat.. Dibahagikan dalam sela 5 waktu tersebut..

AlhamdulilLah..

Insya-ALLAH, moga saya istiqomah Ameen..

Nak baca detail cuba klik link 'colour vibration therapy' kat atas tu.. Ada kajian tentang gelombang warna dalam sela 5 waktu..

Mungkin itu antara sebab sesetengah student tenang dan seronok study dalam jangka pukul 3 pagi ke 5 pagi sebab gelombang alam adalah warna indigo..
Disokong fakta saintifik..

Wallahua'lam.


Sekadar pandangan saya yang jahil..
Ini bukan bidang saya.. tapi berminat berkongsi..

Tolong betulkan kalau saya tersilap..


HambaNYA yang jahil,
-- Muddathsir


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

Nur_Din
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2008
Ahli No: 33163
Posting: 81
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-02-09 13:13


Assalamualaikum
terima kasih sangat-sangat saudara Muddathsir787..
tips2 yang anda berikan ini, sangat berguna untuk diri ini yang mengejar kebahagian dan cinta dari ALLAH..
terima kasih..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nur_DinProfil   Hantar PM kepada Nur_Din   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-02-09 21:03


Bismillahirrahmanirrahim


Tips hari ke 14


"Masing-masing tubuh diberikan satu alat oleh Tuhan,
jasmani alatnya nafsu, rohani alatnya akal.

Antara nafsu dan akal terus berperang,
nafsu lebih tua dari akal, kerana itu nafsu lebih
banyak pengalamannya dan dengan mudah dia akan dapat mengalahkan akal kecuali orang-orang yang mempunyai iman dalam hatinya,

Insya-ALLAH "

Alhamdulillah.


HambaNYA yang jahil,
-- Muddathsir


Off Room,
26 Februari 2009
9.18 pm


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-02-09 21:27


Bismillahirrahmanirrahim.


Tips hari ke 15


Diriwayatkan dari Abu Hurairah ra, ia berkata;

"RasululLah SAW pernah berkata kepadaku:"Wahai Abu Hurairah! Ajarkanlah Al-Quran kepada manusia dan pelajarilah ia! Maka ketahuilah bahawa apabila kamu mati dalam kondisi demikian, para malaikat akan menziarahi kuburmu sebagaimana mereka menziarahi rumah Tuhan, Ka'abah. Kemudian, ajarkan juga sunnah-sunnahku kepada manusia, meskipun mereka tidak menyukainya. Jika kamu mahu, jangan pernah sekalipun berhenti mengajarkannya, hingga jalan ini akan membawamu ke syurga. Selain itu, janganlah mengatakan sesuatu tentang agama atas dasar pendapatmu semata""


Sumber; Kitab "At-Tidzkar fi afdhal",hal.135 al-Qurtubi, maktabah al-Jumhuriyyah.



HambaNYA yang jahil cuma,
-- Muddathsir

Off Room,
27 Februari 2009
9.42 pm


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

putri_iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.11.2008
Ahli No: 35705
Posting: 116
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-02-09 22:55


Pada 26-02-09 21:03 , Muddathsir787 posting:

!!! QUOTE !!!

Bismillahirrahmanirrahim


Tips hari ke 14


"Masing-masing tubuh diberikan satu alat oleh Tuhan,
jasmani alatnya nafsu, rohani alatnya akal.

Antara nafsu dan akal terus berperang,
nafsu lebih tua dari akal, kerana itu nafsu lebih
banyak pengalamannya dan dengan mudah dia akan dapat mengalahkan akal kecuali orang-orang yang mempunyai iman dalam hatinya,

Insya-ALLAH "

Alhamdulillah.


HambaNYA yang jahil,
-- Muddathsir


Off Room,
26 Februari 2009
9.18 pm



suka dengan kata-kata ni.. sesungguhnya iman itu pengawal diri kita.

...sesungguhnya setiap manusia itu menjadi rebutan di antara malaikat dengan syaitan, maka terpulanglah kepada kita untuk menentukan siapa pemenangnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For putri_imanProfil   Hantar PM kepada putri_iman   Quote dan BalasQuote

sitinorhajah
Warga Rasmi
Menyertai: 12.02.2009
Ahli No: 37144
Posting: 19

blank   avatar


posticon Posting pada: 27-02-09 23:40


salam,

semoga tips ini menjadi motivasi dan ingatan kepada semua yang melayari ukhwah.Sesungguhnya carilah ilmu supaya diri ini mengingati dan semakin dekat dengan Allah swt.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sitinorhajahProfil   Hantar PM kepada sitinorhajah   Quote dan BalasQuote

amancalledboy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.07.2008
Ahli No: 33940
Posting: 128
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-02-09 23:52


salam,

sungguh..tersentuh hati saya..
bila susah, senang nak ingat Allah..
bila senang, susah nak ingat Allah..

tu lah manusia bergelar 'saya'..huhu..
sungguh..tersentuh hati saya..

syukran ya Muddathsir787..


p/s : menanti tips yang berikut nya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amancalledboyProfil   Hantar PM kepada amancalledboy   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.109463 saat. Lajunya....