Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-07-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk
-- Al-Baqarah: 45

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 90
Ahli: 0
Jumlah: 90




  Yang Masuk Ke Sini
izad: 8 hari yang lalu
the_brOtherz: 36 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Harga minyak turun lagi


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Harga minyak turun lagi

Please Mendaftar To Post


Oleh Harga minyak turun lagi

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1535
Dari: Terengganu+Selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 19:56


Kerajaan hari ini mengumumkan penurunan harga runcit minyak petrol dan diesel berkuatkuasa tengah malam ini.

Harga petrol RON97 akan dikurangkan sebanyak 15 sen seliter dari RM2.45 kepada RM2.30 seliter;

Manakala petrol RON92 akan dikurangkan sebanyak 10 sen seliter dari RM2.30 kepada RM2.20 seliter.

Manakala harga diesel akan dikurangkan sebanyak 20 sen seliter dari RM2.40 kepada RM2.20 seliter.

Penurunan harga minyak itu diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini.

Dalam kenyataannya, perdana menteri berkata, kerajaan telah melaraskan harga runcit petrol pada 23 Ogos dan 24 September lalu.

"Oleh kerana harga minyak dunia telah menurun secara ketara akhir-akhir ini, kerajaan telah membuat keputusan untuk mempercepatkan pengurangan harga runcit bagi membolehkan orang ramai menikmatinya dengan lebih segera," katanya.

** Dipetik dari Laman Web Malaysia Kini


-----------------
:: Salam Persaudaraan Untuk Semua :) ::


Bookmark and Share

    


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1535
Dari: Terengganu+Selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 20:09


Penurunan harga minyak terbaru ini berkuatkuasa bermula pada pukul 12 tengah malam ini, 15 Oktober 2008.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 14-10-08 20:41


alhamdulillah...boleh lah jimat lagi belanje pas-pas raya ni hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

unanjaga
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.08.2008
Ahli No: 34507
Posting: 190
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 20:48


Namun penurunan harga minyak ini belum dapat memberi kesan pada penurunan harga barangan.

Info tentang minyak kelapa dara,sesuatu yang anda patut tahu dan baik untuk kesihatan http://www.bio-asli.com/bioasli/bioasli.asp?id=sunan


-----------------
Kebaikan hidup ini hanya akan ujud bilamana kita tetap dalam makna hamba nya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For unanjagaProfil   Hantar PM kepada unanjaga   Pergi ke unanjaga's Website   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1535
Dari: Terengganu+Selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 21:20


Dari apa yang ana dengar, walau banyak mana pun harga minyak akan turun lepas ni, harga barangan dah payah nak turun, dan maybe takkan turun dah sampai bila2.

siapa yang tertekan? Rakyat. siapa yang buat rakyat tertekan? Kerajaan yang menaikkan harga minyak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 23:06


Alhamdulillah...
bersyukur sajalah...

tapi amalan berjimat harus diteruskan dalam kehidupan... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

bintanghati2008
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.07.2008
Ahli No: 34147
Posting: 217
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 08:51


assalammualaikum

alhamdulillah..turun lagi minyak. kepada zam_rizal... anda sepatutnya bersyukur kerana harga minyak turun. itu sudah membantu rakyat. bersabar lah...insya-Allah sedikit masa lagi...mungkin harga barang yang akan turun. kita berdia sahaja lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintanghati2008Profil   Hantar PM kepada bintanghati2008   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 15-10-08 09:16


baguslah minyak turun... rasanya selain minyak ada benda lain patut turun... tapi yang pasti menteri penerangan pun patut turun....

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

nizam_maniz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.02.2008
Ahli No: 32740
Posting: 65
Dari: S'gOr-terGaNu-M'kA

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 12:41


Salam..

oklah tu.. alhamdulillah..
Patutnya harga minyak kena turun sampai ke harga asal RM 1.92..

dan kerajaan juga perlu pastikan harga barang2 juga turun..
lepas ini minta Datuk Shahrir Samad umumkan pulak penurunan harga barang..

Pak menteri pun kena buat sesuatu, jangan dok cakap saja..

Wallahu a'alam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nizam_manizProfil   Hantar PM kepada nizam_maniz   Quote dan BalasQuote

halwa_halwa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.09.2008
Ahli No: 34942
Posting: 31
Dari: black water

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 12:56


syukur alhamdullilah...
sekurang-kurang nya dengan penurunan harga minyak dapat meringankan masalah serta beban yang ditanggung oleh orang yang rendah dari segi ekonominya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For halwa_halwaProfil   Hantar PM kepada halwa_halwa   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 15:31


Kepada peniaga, jangan bagi alasan harga minyak naik sebab tu barang mahal....

Masa harga minyak naik, saya ada beli lesung batu, harganya mahal, saya pun kata "tak boleh kurang ke?"
Penjual " adik sekrang ni harga minyak naiK"
Padahal, lesung batu tu tah bila tah dia beli....tiba-tiba minyak naik, harga lesung batu pun naik jugak....

Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 15:37


kat kilang saya,alhamdulillah barang dah turun harga.. ramai customer menarik nafas lega. bila pembekal or pemborong turun harga,peniaga memang turunkan harga.. masalahnya ramai peniaga yang tak turun harga sebab pembekal /pemborong ni tak turunkan harga.. tapi yang suka ambik kesempatan begini pun ada juga.. nak kaut untung besar sangat... antara jujur atau tidak saja..

saya pernah juga tengok kat tv .. peniaga kata mereka tak ada kaitan dengan harga minyak sebab yang ada kaitan dengan harga minyak ni yang menggunakan khidmat delivery sahaja.. argh,bosan dengan pelbagai alasan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

PUTERI_FUZA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1975
Posting: 201
Dari: Perth, Australia

australia  


posticon Posting pada: 15-10-08 17:04


berkaitan dengan harga barang memang susah untuk turun sebab kebanyakan peniaga sudah selesa dengan harga yang mereka tetapkan..
jika mereka menurunkan harga, mereka akan merasa kesan yang perniagaan mereka tidak mendatangkan keuntungan..
harga minyak naik dengan mendadak tetapi menurun secara berperingkat2..
di sebabkan itu sesetengah peniaga tidak terfikir langsung berkaitan penurunan harga barang..

walaubagaimanapun keadaan yang berlaku, pembeli2 harus bijak berbelanja..
pilihlah mengikut kepentingan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For PUTERI_FUZAProfil   Hantar PM kepada PUTERI_FUZA   Quote dan BalasQuote

unanjaga
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.08.2008
Ahli No: 34507
Posting: 190
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 21:24


Apakah kita merasakan kebaikan dari harga penurunan harga minyak itu setelah kenaikan secara mendadak tempuh hari?...yang nyata dan cukup jelas kita masih terhimpit dengan kesan dari kenaikan harga barangan,Siapakah yang memulakan permasalahan ini??

sedikit info tentang minyak kelapa dara(baik untuk lelaki dan juga kesihatan secara am nya) http://www.bio-asli.com/bioasli/bioasli.asp?id=sunan

Bookmark and Share

    


  Member Information For unanjagaProfil   Hantar PM kepada unanjaga   Pergi ke unanjaga's Website   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-10-08 08:10


ooh kalau macam tu ok lah... kalau minyak turun harga barang runcit pun turun

kedai mamak kena turun harga roti canai 80sen balik lah begitu.. :lol:
tapi boleh ka..?


-----------------

Koleksi Busana



    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

mulukhiyyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.08.2008
Ahli No: 34681
Posting: 82

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 16-10-08 08:20


kalau harga minyak turun tapi harga barang tak turun-turun...rasa-rasanya ok ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mulukhiyyahProfil   Hantar PM kepada mulukhiyyah   Quote dan BalasQuote

mulukhiyyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.08.2008
Ahli No: 34681
Posting: 82

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 16-10-08 08:22


yang penting...ada penurunan..walaupun tak banyak..orang gaji besau boleh lah relaks sebab tak rasa apa-apa...kasihan rakyat yang berpendapatn rendah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mulukhiyyahProfil   Hantar PM kepada mulukhiyyah   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-10-08 08:54


Alhamdulillah murah sikit minyak walaupun kadar sen-sen sahaja...

adakah harga barang juga akan turun..mungkin tidak...


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

musafirsufi
Warga Rasmi
Menyertai: 16.03.2008
Ahli No: 32917
Posting: 7
Dari: kelantan

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-10-08 11:12


Assalamualaikum

Alhamdulillah kalau semakin menurun......ekonomi malaysia tidak stabil sekarang.macam-macam yang berlaku...inilah dugaan Allah..supaya menginsafkan kita.bukannya apa...bila harga minyak naik, semua barang akan naik..ini akan membebankan rakyat yang hidup sederhana malah ada yang tidak mampu.kais pagi makan pagi kais petang makan petang.adakah nasib mereka akan terbela?sama-samalah kita renungkan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafirsufiProfil   Hantar PM kepada musafirsufi   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-10-08 17:47


Kini US dah jatuh teruk... harap-harap Malaysia tak jatuh sangat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-10-08 10:11


Alhamdulillah..harga minyak turun lagi..terima kasih kerajaan Malaysia kerana memahami situasi kebanyakan rakyat marhein..walau harga minyak turun, rata-rata harga barang tidak turun..ini tanggungjawab peniaga..kerajaan tak mampu kuatkuasakan semua peraturan..peniaga2 perlu lebih bertanggungjawab..

US sememangnya akan runtuh..dan ini telah pun berlaku..inilah tanda-tanda akhir zaman..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-10-08 11:09


kira oklah tu dah turun sikit demi sikit. dulu pembangkang suka sangat cakap, takkan turun lah,mnyeksa rakyatla..sekarang apa jadi...suka sangat berfikiran buruk...harga turun pun mereka duduk siap perli lagi, macam-macam...naik pun marah...turun pun perli..dah namanya pembangkang agaknya sebab tu kerja dia membangkang saja apa yang kerajaan buat.apa-apa sajalah...besyukurlah ada juga yang prihatin (kalau saya cakap prihatin ni pun, pasti penyokong pihak pembangkang kat sini pertkaikan lagi...hahaha...)...apa-apa sajalah....all the best...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

aimanshukri
Warga Rasmi
Menyertai: 06.09.2008
Ahli No: 34810
Posting: 17
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 17-10-08 11:28


Pada 17-10-08 11:09 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!

kira oklah tu dah turun sikit demi sikit. dulu pembangkang suka sangat cakap, takkan turun lah,mnyeksa rakyatla..sekarang apa jadi...suka sangat berfikiran buruk...harga turun pun mereka duduk siap perli lagi, macam-macam...naik pun marah...turun pun perli..dah namanya pembangkang agaknya sebab tu kerja dia membangkang saja apa yang kerajaan buat.apa-apa sajalah...besyukurlah ada juga yang prihatin (kalau saya cakap prihatin ni pun, pasti penyokong pihak pembangkang kat sini pertkaikan lagi...hahaha...)...apa-apa sajalah....all the best...
Nama pun pembangkang,,apa nak hairan,,saya sokong awak,,syukur lah,,semua rakyat malaysia dapat nikmati penurunan ini,,harap-harap barangan lain pun akan turut turun walaupun agak mustahil,,AMIN


-----------------
hidup bukan untuk derita dan derita bukan untuk selamanya


Bookmark and Share

    


  Member Information For aimanshukriProfil   Hantar PM kepada aimanshukri   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-10-08 14:57


Pada 17-10-08 11:28 , aimanshukri posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-10-08 11:09 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!

kira oklah tu dah turun sikit demi sikit. dulu pembangkang suka sangat cakap, takkan turun lah,mnyeksa rakyatla..sekarang apa jadi...suka sangat berfikiran buruk...harga turun pun mereka duduk siap perli lagi, macam-macam...naik pun marah...turun pun perli..dah namanya pembangkang agaknya sebab tu kerja dia membangkang saja apa yang kerajaan buat.apa-apa sajalah...besyukurlah ada juga yang prihatin (kalau saya cakap prihatin ni pun, pasti penyokong pihak pembangkang kat sini pertkaikan lagi...hahaha...)...apa-apa sajalah....all the best...
Nama pun pembangkang,,apa nak hairan,,saya sokong awak,,syukur lah,,semua rakyat malaysia dapat nikmati penurunan ini,,harap-harap barangan lain pun akan turut turun walaupun agak mustahil,,AMIN




Orang marah pasal kerajaan naik minyak mendadak tu... sebab sebelum ni zaman che det.. tade pula naik banyak begini..

ingat tak mula naik 30 sen.. orang dah panas dah... lepas itu naik lagi pulak 70 kan.. ke lebih? lagi orang naik angin..

Kesannya... harga barang tetap tak turun... walaupun harga minyak turun...bil api tetap naik...


-----------------

Koleksi Busana



    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 17-10-08 15:06


Malam tadi masa saya tengah kerja ada seorang lelaki beli sebiji timun...Rakan sekerja saya cakap dekat dia "Minyak dah turun tapi harga timun tak turun pun"...Lelaki tu jawab "Pusing macam mana pun kita juga yang kena"...Lepas saya pulak mencelah "Orang atasan saja yang kaya"...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1535
Dari: Terengganu+Selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-10-08 02:23


Pada 15-10-08 08:51 , bintanghati2008 posting:

!!! QUOTE !!!

assalammualaikum

alhamdulillah..turun lagi minyak. kepada zam_rizal... anda sepatutnya bersyukur kerana harga minyak turun. itu sudah membantu rakyat. bersabar lah...insya-Allah sedikit masa lagi...mungkin harga barang yang akan turun. kita berdia sahaja lah...


Bagi anti yang sudah pun mampu untuk hidup selesa pada masa sekarang, pnurunan harga minyak baru-baru ini mungkin sudah dapat memuaskan hati anti. Tapi bagaimana dengan rakyat yang brada dalam golongan fakir dan miskin? Pernahkah anti terfikir akan kesengsaraan hidup mereka sekarang? Pernahkah anti terfikir dengan kenaikan harga barang makin menambahkan lagi beban hidup mereka?

Janganlah kerana kita sudah mampu untuk hdup selesa, kita terus lupakan nasib saudara kita yang lain yang sedang menanggung keperitan hidup. Bagaimanakah anti boleh mengatakan bahawa penurunan harga minyak ini telah MEMBANTU RAKYAT sedangkan harga barang masih lagi tinggi dan rakyat yang miskin masih lagi hidup dalam keperitan?

Zaman sekarang, yang kaya makin kaya...yang miskin makin papa..


-----------------
:: Salam Persaudaraan Untuk Semua :) ::


Bookmark and Share

    


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 19-10-08 12:53


Pada 19-10-08 02:23 , zam_rizal posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-10-08 08:51 , bintanghati2008 posting:

!!! QUOTE !!!

assalammualaikum

alhamdulillah..turun lagi minyak. kepada zam_rizal... anda sepatutnya bersyukur kerana harga minyak turun. itu sudah membantu rakyat. bersabar lah...insya-Allah sedikit masa lagi...mungkin harga barang yang akan turun. kita berdia sahaja lah...


Bagi anti yang sudah pun mampu untuk hidup selesa pada masa sekarang, pnurunan harga minyak baru-baru ini mungkin sudah dapat memuaskan hati anti. Tapi bagaimana dengan rakyat yang brada dalam golongan fakir dan miskin? Pernahkah anti terfikir akan kesengsaraan hidup mereka sekarang? Pernahkah anti terfikir dengan kenaikan harga barang makin menambahkan lagi beban hidup mereka?

Janganlah kerana kita sudah mampu untuk hdup selesa, kita terus lupakan nasib saudara kita yang lain yang sedang menanggung keperitan hidup. Bagaimanakah anti boleh mengatakan bahawa penurunan harga minyak ini telah MEMBANTU RAKYAT sedangkan harga barang masih lagi tinggi dan rakyat yang miskin masih lagi hidup dalam keperitan?

Zaman sekarang, yang kaya makin kaya...yang miskin makin papa..



tak pa2..tunggu abang nuar jadi PM dulu..minyak dia boleh bagi PERCUMA..semua benda yang ada abang nuar boleh bagi PERCUMA... :sopan: yeala,"nak meringankan beban rakyat"....


-----------------
Manchester United Truly Fans


Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

mazri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.07.2008
Ahli No: 34011
Posting: 118
Dari: Bumi Darul Sunnah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-10-08 12:53


Alhamdulillah. Semoga harga minyak akan terus turun.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mazriProfil   Hantar PM kepada mazri   Pergi ke mazri's Website   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 19-10-08 14:53


dengar cerita ujung bulan ni nak turun lagi..alhamdulillah...
tapi betul jugak penurunan minyak memberi kelegaan kepada pemilik kenderaan saja...sedangkan kenaikan harga barang dirasai semua golongan...ada kereta,motor lori ke tade ke (beskal pun same)
emmm tak boleh ke kerajaan turunkan harga barangan runcit?...buat announcement kerajaan turunkan harga...pengguna boleh merepot kalau penjual jual mahal...hmmmm

Bookmark and Share

    


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

bintanghati2008
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.07.2008
Ahli No: 34147
Posting: 217
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-10-08 10:55


assalammualaikum...

kepada zam_rizal....

untuk pengetahuan saudara... saya hanyalah rakyat malaysia yang sederhana. penurunan harga minyak bukan lah memuaskan hati saya tapi sekurang-kurangnya ianya dapat membantu saya dan rakyat2 yang lain. saya bukan pentingkan diri...saya bukan tergolong orang yang senang tapi saya bersyukur dengan kehidupan saya. tak salah kalau kita terus menunggu. penurunan takkan turun dengan memdadak.

saudara tak bersyukur ke dengan penurunan harga minyak? nak salahkan siapa kalau harga barang tak turun? sekarang susah nak dapat benda percuma... sedangkan pergi toilet pun kena bayar.. nak salahkan penjaga toilet?

kita orang islam... apa salahnya kita bersabar. mungkin semua ini ujian dari Allah. tak salah untuk mempertikaikan kerajaan tapi kita sebagai pengguna seharusnya bijak membuat pilihan.

saya harap saudara faham maksud saya... saya hanya memberi pendapat kerana saya pun rakyat malaysia.

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintanghati2008Profil   Hantar PM kepada bintanghati2008   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 24-10-08 16:59


Oil May Fall Amid Doubts OPEC Can Bolster Prices, Survey Shows

By Mark Shenk

Oct. 24 (Bloomberg) -- Crude oil may decline next week on signs OPEC output cuts may be insufficient to support prices because of the global financial crisis.

Eleven of 27 analysts surveyed by Bloomberg News, or 41 percent, said prices will decrease through Oct. 31. Eight respondents, or 30 percent, said oil will rise and eight forecast little change. Last week 39 percent expected futures to decline.

Members of the Organization of Petroleum Exporting Countries have a ``consensus'' on cutting supply and will decide the amount today, Venezuelan Oil Minister Rafael Ramirez told reporters yesterday in Vienna. OPEC is concerned that slowing economies will consume less fuel, sending prices lower.

There's ``no reason to think any bottom, even a temporary one, is at hand,'' said Ric Navy, a broker at BNP Paribas SA in New York. The ``OPEC meeting may keep sellers a tad nervous, but they will find their convictions and sell again.''

Crude oil for December delivery fell $4.29, or 5.9 percent, to $67.84 a barrel so far this week on the New York Mercantile Exchange. Futures touched $65.90 a barrel yesterday, the lowest intraday price since June 13, 2007. Prices have dropped 54 percent from the record $147.27 a barrel reached on July 11.

The oil survey has correctly predicted the direction of futures 50 percent of the time since its start in April 2004.



     Bloomberg's survey of oil analysts and traders, conducted
each Thursday, asks for an assessment of whether crude oil
futures are likely to rise, fall or remain neutral in the coming
week. The results were:

                    RISE     NEUTRAL    FALL
                     8                 8             11
To contact the reporter on this story: Mark Shenk in New York at [email protected].

Last Updated: October 24, 2008 00:00 EDT

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

Laskar_Allah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2008
Ahli No: 33470
Posting: 928
Dari: Medan Operasi Asia Pasifik

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 31-10-08 15:42


Jumaat Oktober 31, 2008 | mstar.com.my
Harga minyak turun kali ke-4, antara 15-20 sen hari ini?

KUALA LUMPUR Keputusan sama ada harga minyak akan diturunkan buat kali keempat - dijangka di antara 15 dan 20 sen akan dibincangkan pada mesyuarat Kabinet hari ini.

mStar Online difahamkan jika penurunan diputuskan ia akan berkuat kuasa tengah malam ini.

Menurut Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Shahrir Abdul Samad, sebarang penurunan harga minyak akan diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi sekiranya mendapat persetujuan daripada kalangan Jemaah Menteri yang bermesyuarat hari ini.

"Perkara ini perlu dibincang terlebih dahulu dan keputusan ini perlu melibatkan empat menteri iaitu Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak), Menteri Kewangan II (Tan Sri Nor Mohamed Yakcop) dan saya.

"Jadi saya tidak tahu apa keputusannya.

"Memang kerajaan berhasrat menurunkan harga minyak. Tetapi ia (umum) mungkin esok, lusa atau dua minggu lagi,"
katanya pada pemberita selepas merasmikan Kempen Penurunan Harga Barang oleh pasar raya Tesco di sini semalam.

Kali terakhir kerajaan menurunkan harga minyak adalah pada 15 Oktober lepas dengan harga petrol RON97 dikurangkan sebanyak 15 sen kepada RM2.30 sen seliter sementara harga petrol RON92 diturunkan 10 sen menjadi RM2.20 manakala diesel turun 20 sen kepada RM2.20.

Pada 4 Jun lepas, kerajaan mengumumkan kenaikan harga petrol sebanyak 78 sen atau kirakira 41 peratus, kepada RM2.70 seliter daripada RM1.92 seliter, berikutan lonjakan harga minyak mentah dunia ketika itu.

Mengenai andaian bahawa harga minyak akan turun mulai esok (Jumaat), Shahrir berkata, beliau tidak mengetahui perkara itu.


-----------------
WAMAKARU WAMAKARULLAH WALLAHU KHAIRUL MAKIRIIN!
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Laskar_AllahProfil   Hantar PM kepada Laskar_Allah   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 01-11-08 01:15


Pada 15-10-08 08:51 , bintanghati2008 posting:

!!! QUOTE !!!

assalammualaikum

alhamdulillah..turun lagi minyak. kepada zam_rizal... anda sepatutnya bersyukur kerana harga minyak turun. itu sudah membantu rakyat. bersabar lah...insya-Allah sedikit masa lagi...mungkin harga barang yang akan turun. kita berdia sahaja lah...



ini bukan masalah bersyukur atau tidak... hanya yang kurang cerdik saja yang akan suruh orang lain diam dari beri pandangan yang logik... saudari memang pentingkan diri dalam pandangan saudari... saudari ni makan tanggung agaknya... turun lah market ..pergi beli barang keperluan...baru tahu berapa banyak bezanya... kalau dulu paklah tak mungkir janji (minyak patut naik lepas belanjawan tapi paklah drastik naikkan lebih awal beberapa bulan dan harga minyak selpas belanjawan adalah rendah dan menurun)bukan ke harga barang terkawal..paklah kena bayar kesilapan dia dengan mengawal semula harga barang keparas lama.. perkara ni terjadi sebab dia dan kabinet dia tak konsisten... saudari teruskan besyukur untuk diri saudari dan kami akan terus menolak supaya negara kami menjadi tempat isthirehat orang-orang miskin..bukan tempat tenaga orang-orang miskin diperah untuk kekayaam orang-orang kaya dan pemimpin- yang korupsi dan kronisme

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

rie_boyz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26704
Posting: 133
Dari: upm bintulu,sarawak

Terengganu  


posticon Posting pada: 01-11-08 03:14


syukur walaupun penurunan masih belum mampu mengatasi kenaikan...tetapi kita sebagai manusia perlu bersyukur setiap sesuatu yang sekurang-kurangnya membawa kbaikan walau sekecil zarah sekalipun...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rie_boyzProfil   Hantar PM kepada rie_boyz   Quote dan BalasQuote

saidatul_aisyah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.07.2008
Ahli No: 33897
Posting: 34
Dari: Bidor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-11-08 09:25


wow...hangat toi forum ini...semua sebab salah kerajaan sebab minyak naek,minyak turun pun kerajaan tanggung kesalahan?erm,org memang selalu tak puas hati.sebab turun dan naek...sepatutnya,sebagai rakyat kita memang...mmmmmmmmg kena bersyukur...sebab apa?kita tak menjadi macam negara jiran kita...mujur kerajaan kita masih lagi berhati perut dan bersikap prihatin....ibu tunggal dapat duet,mak2 yang bekerja dapat benefit,personal dan group tax relief pun banyak,rakyat yang kurang kemampuan pun diberi wang saku,nah...apa lagi kita sebagai rakyat mahukan...memang kita kena prihatin dengan mereka yang dalam kesusahan...tapi...kadangkala saya rasa mereka lebih senang dari kita...tak payah kerja terus dapat duit free....duit tueh pun dari kita juga..macam mana kita bagi duit?melalui tax yang dikenakan...itu pun tax dah dikurangkan...lagi mahu Bising...apa anda semua tak terpikir ke?golongan yang kaya juga mengalami tekanan...hutang keliling pinggang...pening memikrkan banyak agenda kewangan yang semakin meruncing...kalau tak berhutang,biz tak jalan,kalau biz tak jalan kita juga tanggung,tak dapat gaji,kena berenti kerja so kena tanbam anggur....ikotkan rasa tak puas hati...memang semua benda tak kena....minyak turun pun masih tak kena,minyak naek pun lagi lah serba serbi tak kena....itulah,orang yang tak bersyukur selalu fikir macam tueh....sepatutnya,kita fikir jalan macam mana nak buat semua problem ini settle...guna akal dan pikiran..bukan golongan kerajaan saja tapi semua...kita sebagai rakyat pun kena fikir juga...memang tak nafikan harga barang runcit sekarang masih mahal,tapi masih ada juga yang jual dengan harga yang masih rendah...apa pun,cara kita berbelanja tueh yang petang...dimana kita beli pun petang juga...dua hari lepas saya pergi kedai runcit biasa juga....kedai runcit yang tepi jalan juga...ingatkan harga dia murah...boleh lah kalau nak beli 2-3 barang,tapi tengok harga dia....saya letak balek....dalam hati saya"aku balek nanti aku singgah tesco sajalah"...see,tesco milik kerajaan jugak yang jadi pilihan saya....sebab harga dia jauh lebih rendah...yang salah sekarang ini peniaga...selalu nak ambil kesempatan...tolong lah buka sikit minda,kita kena bersyukur...saya ingat lagi,bila bibik mak saya mengeluh,"bersyukur lah kome ye jadi org malaysia"hehehehe...dia dah ada loghat perak sikit...terikut loghat mak saya...saya tanya Kenapa...banyak benefit katanye....katanya,kalau di negara dia sdr...kalau"global critical economic issue" yang semakin meruncing ini,mereka semua berada dalam keadaan yang menyedihkan...semakin melarat...kata dia lah....apa pun,si fulan ini banyak baca surat khabar kita yang dibeli setiap hari oleh bapa saya...jadi dia punya waktu yang bayak untuk memerhati perihal negara kita ini...dalam hati saya"alhamdulillah lah aku jadi org malaysia,dilahirkan di malaysia dan dilahirkan sebagai org islam....islam yang mengajar kita untuk jadi insan yang selalu bersyukur dan bersabar"...bagaimana aku dilahirkan di negaranya,pasti aku juga perlu datang malaysia untuk bekerja jadi pembantu rumah...assistant mak saya ini pandai dan layak masuk university...tapi kurang mampu yang buat dia ke malaysia...Nauzubillah....mujur saya dilahirkan di malaysia,saya masih boleh meneruskan belajar ke peringkat lebih tinggi dan mendapat kerja...jadi,apa anda semua tak bersyukur jadi rakyat malaysia?saya tengok,yang kurang kemampuan juga dapat banyak benefit,tak payah fikir nak cari kerja,kerajaan dah sedia bagi duit,duduk pula di kg kos sara hidup yang lebih rendah...bahkan mereka masih lagi boleh menyimpan....cuba kalau kita ini...dah lah kena kerja...balek tengah-tengah mlm keluar pagi2...tengah bulan nak makan pun kadang-kadang tak cakap...betul tak?tak bersyukur lagi?saya tengok pembangkang pun asyik nak membangkang saja...selalu nak menekan,tapi bila bagi peruntukan entah apa-apa dibuatnya...tapi penyokong pembangkang pun buat derk juga...tapi bila dah jadi problem,kerajaan juga di cari dan disalahkan...saya rasalah...pandangan saya lah,biar kerajaan turun,bagi pembangkang naek.kita tunggu pembangkang kotakan janji.tapi yang best nya,pembangkang buat derk juga kalau kami bila kita melalak suruh mengotakn janji..apa peduli,kerusi ini aku yang punya...hahahah...tapi di perak sdr,kami sebagai rakyat beragama islam dan bumiputra rasa disisihkan bila pemimpin negeri kami lebihkan bangsa lain...erm,nak buat macam amne...sudah pilihan rakyat...kita sebg rakyat cuba rasa "kesenangan" yang pembangkang berikan...boleh?apa anda mahu?pls open minded....ops banyak melalut...huhu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For saidatul_aisyahProfil   Hantar PM kepada saidatul_aisyah   Pergi ke saidatul_aisyah's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 01-11-08 09:32


.... org yang tengah kenyang memang mata dan mindanya tertutup..manakala org yang lapar hatinya mula memberontak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 12:50


'Petrol RM1.92 seliter sebelum 31 Disember'


PUTRAJAYA: Harga runcit petrol di negara ini mungkin turun kembali ke paras RM1.92 seliter menjelang akhir bulan atau selewat-lewatnya sebelum 31 Disember depan, berikutan penurunan harga minyak mentah di pasaran dunia.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Shahrir Samad, tidak menolak kemungkinan itu berlaku, tetapi ia tertakluk kepada keputusan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berhubung sama ada kaedah baru penentuan harga minyak boleh dilaksanakan.

Katanya, manfaat serta-merta daripada kejatuhan harga minyak di pasaran antarabangsa ialah kemungkinan harga runcit minyak di pasaran mungkin dikurangkan sebanyak 26 sen lagi bagi setiap liter sebelum akhir bulan ini.



“Saya percaya, dengan penurunan harga minyak di pasaran dunia kita mungkin melihat petrol dijual pada RM1.92 seliter semula menjelang akhir bulan ini atau selewat-lewatnya menjelang akhir tahun,” katanya kepada New Straits Times, di sini.

Shahrir purata, harga minyak mentah di pasaran dunia kini sudah sampai ke paras kurang daripada AS$60 (RM211) setong.

Kerajaan menaikkan harga runcit petrol sebanyak 78 sen seliter daripada RM1.92 kepada RM2.70 pada Jun lalu, selepas harga minyak melambung di pasaran dunia.


http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Wednesday/Nasional/20081105090452/Article/index_html


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 12:51


persoalan saya: setakat RM1.92 saja ke, kalau jatuh lagi dah tak boleh turun? kata nak apung ikut harga dunia, tapi turun sikit-sikit saja...

harga minyak mentah sekarang dah bawah USD60, patutnya kena turun bawah RM1.92 daaa...

harap-harap tak ada yang marah ye, wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Laskar_Allah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2008
Ahli No: 33470
Posting: 928
Dari: Medan Operasi Asia Pasifik

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 27-11-08 18:15


Harga minyak insyaAllah akan turun lagi kepada RM1.85 Isnin ini. Sekian dimaklumkan.


-----------------
WAMAKARU WAMAKARULLAH WALLAHU KHAIRUL MAKIRIIN!
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Laskar_AllahProfil   Hantar PM kepada Laskar_Allah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.151816 saat. Lajunya....