Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 14-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Usah merungut bila gelap; pasang lampu teranglah ia
-- Peribahasa Jawa

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 46
Ahli: 0
Jumlah: 46




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 8 hari yang lalu
lidah-penghunus: 10 hari yang lalu
muslimin23: 18 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Kenapa ye...........?


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Kenapa ye...........?

Please Mendaftar To Post


Oleh Kenapa ye...........?

fantasi87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2008
Ahli No: 35300
Posting: 77
Dari: bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 13-10-08 11:28


sikap menangguh seringkali berlaku kepada manusia.......Kenapa..?
saya berharap rakan di ukhwah dapat berkongsi maklumat mengenai Kenapa dan cara menangasi masalah ini.....?

Bookmark and Share

    


  Member Information For fantasi87Profil   Hantar PM kepada fantasi87   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-10-08 11:49


saya sdr hadapi masalah ni....ada juga cuba buat awal tapi sekejap saja menjadi....
tak boleh nak istiqamah....dah terbiasa buat lambat terutamanya assignment....lepas tension dan pening kepala lah....hehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

RijaludDeen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27105
Posting: 305
Dari: Perak..

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-10-08 12:04


Assalamualaikum...

kadang-kadang, ada sesetengah tu, bila dah last minit, baru otak ni agresif berfikir how to solve the problems..masa awal-awal tu, bukan tak nak buat, tapi bila buat sikit saja, dah rasa blur, otak pun kata, nanti lah..especially assignment..tapi sekarang ni tengah cuba ubah habit ni..nak motivasi kan diri ana, setiap kali ana nak tangguh kerja, ana teringt sms sahabat ana..bunyinya, "hari esok belum tentu ada untuk kita..esok belum tentu kepunyaan kita..changes will begin with changes our mindset"...lebih kurang lah bunyi nya..thankz to my friend, Nazriq Abdul Rahman..

Tapi kadang-kadang bila otak tak agresif nak siapkan kerja masa tu jugak, tu yang jadi delay..bila nak deadline, baru lah otak ni kuarkan bermacam2 idea..tapi kualiti kerjanya??? :berfikir: Bergantung kepada ability masing-masing...Allahua'lam..sekadar pandangan..


-----------------
"Put Our Trust In ALLAH"




Bookmark and Share

    


  Member Information For RijaludDeenProfil   Hantar PM kepada RijaludDeen   Pergi ke RijaludDeen's Website   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 13-10-08 13:04


Itu kelemahan Wawa dulu tapi .. ALHAMDULILLAH, sekarang dah dapat baiki eve not 100% :-) To me, sikap tangguh-tangguh ni akan susahkn diri kita juga kan?? So .. Wawa atasi dengan .. letak note kat tmptyg selalu kita lihat. contohnya ; kat depan PC @ Diari, Stess kan important thing that shd be done ... dan then 'tick' mana yang dah slesai .. So, selagi kita tak settle kan kerja tu, selagi tu lah mata kita ni 'sakit' melihat notes yang ada d PC @ diari kita .. :-) Nak tak hendak, scara Automatically nya .. we hve to settle it .. Hehehe :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

fateha_82
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.07.2008
Ahli No: 34202
Posting: 41
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 13-10-08 13:04


salam...
buat adek fantasi87, nak bagi tips sikit cara tak nak bagi tugasan/kerja kita bertangguh..

mula-mula adek lists kan semua tugas yang adek kena buat.. contoh: catitkan
no bil, tajuk, tarikh terima tugas, tarikh tugasan perlu dihantar dan status... dan jangan lupa letak jenis tugasan sama ada senang, sederhana dan susah.. lepas itu kena letak priority.. siapkan semua tugasan tu ikut keutamaan.. once dah settle, tick pada column status... jadi, mudahlah adek nak tau yang mana kerja dah siap yang mana kerja belum siap.. all the best ya!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For fateha_82Profil   Hantar PM kepada fateha_82   Pergi ke fateha_82's Website   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-10-08 13:39


assalamualaikum
kak fateha_82..terima kasih ye..
nasihat akak tu macam seorang setiausaha..:-)
sebab time saya belajar dulu pun buat macam ni..
apa pun terima kasih ya kak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

panglima_azam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.09.2008
Ahli No: 35073
Posting: 139
Dari: pertemuan antara 3 benua lautan

Kedah  


posticon Posting pada: 13-10-08 14:12


salam..

sikap suka menangguh ni memang sudah menjadi rutin manusia.. ini kerana mereka suka membuat tanggapan bahwa kerja yang mahu dilakukan itu mudah & boleh dilakukan pada keesokannya...

ana sokong tips yang diberikan oleh fateha_82 tu..memang sesuai untuk dijadikan amalan harian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For panglima_azamProfil   Hantar PM kepada panglima_azam   Quote dan BalasQuote

fantasi87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2008
Ahli No: 35300
Posting: 77
Dari: bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 15-10-08 20:50


Pada 13-10-08 13:04 , fateha_82 posting:

!!! QUOTE !!!

salam...
buat adek fantasi87, nak bagi tips sikit cara tak nak bagi tugasan/kerja kita bertangguh..

mula-mula adek lists kan semua tugas yang adek kena buat.. contoh: catitkan
no bil, tajuk, tarikh terima tugas, tarikh tugasan perlu dihantar dan status... dan jangan lupa letak jenis tugasan sama ada senang, sederhana dan susah.. lepas itu kena letak priority.. siapkan semua tugasan tu ikut keutamaan.. once dah settle, tick pada column status... jadi, mudahlah adek nak tau yang mana kerja dah siap yang mana kerja belum siap.. all the best ya!!!

syukran........
tips ni memang brgune untuk saya dan rakan-rakan yang suka menangguhkan kerja.......
sesiapa yang ad tips lagi sila2 berikan.... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For fantasi87Profil   Hantar PM kepada fantasi87   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 16-10-08 10:16


ishk...ishk..ishk.. taubatlah kamu...huhu..

hmm..saya dulu..saya lah..bukan org lain...
bila dapat task or asiment petang or mlm tu terus lawat libry..dok lah sejam dua, cari buku/jurnal2 yang patut..
tak lupa juga bkejar ke cc, cari info dr web..
da dapat dan kumpul semua saya peram saaaaaaaaaaaammmmmmmmpai lah beberapa hari before nak submit..huhu...memang bila last minit otak kita ada saja idea..mencurah2..tapi rasanya memang ok lah agaknya pada saya..da kumpul bahan kira ok lah.. memang sengaja tangguh..huhu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-10-08 00:13


masa nak reply ni, semua tugasan dah siap..tak lama lagi nak exam da ..isnin just micro teaching saja..haha,..tak tahula dapat mengajar ke tak...all the best...sikap bertangguh pun ada juga kat saya...tak tahu lah kenapa...kadang-kadang meyesal juga bila da last minute buat tugasan ...tak tidur lah...payah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.101259 saat. Lajunya....