Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesiapa yang menolak kata-kata buruk terhadap kehormatan diri saudaranya, nescaya Allah menolak api neraka daripada mengenainya pada hari kiamat.
-- -- Hadis riwayat Ahmad dan Tirmizi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 61
Ahli: 0
Jumlah: 61




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 2 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Apa pendapat antum tentang zaman sekarang??


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Apa pendapat antum tentang zaman sekarang??

Please Mendaftar To Post


Oleh Apa pendapat antum tentang zaman sekarang??

ghurabaa94
Warga Rasmi
Menyertai: 02.08.2008
Ahli No: 34270
Posting: 2
Dari: Selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-09-08 15:41


Assalamualaikum
Bagi analah, zaman ini banyak berlaku kehancuran, kezaliman dan kemusnahan. Prinsip islam tak dipegang, bertuhankan nafsu dan menjadi hamba kepada syaitan .

Tapi mari kita check diri kita...
SEJAUH mana kita cuba untuk membangkitkan Islam.
Ana rasa ada saja segelintir yang faham .Kita yang faham ni selalu membincangkan isu ini tapi jangan sampai lupa kita tak mengesan salah kita :berfikir:


-----------------
Islam Brotherhood Around The World
KEMULIAANKU KERANA ISLAM<


Bookmark and Share

    


  Member Information For ghurabaa94Profil   Hantar PM kepada ghurabaa94   Quote dan BalasQuote

_norlidahashim_
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.09.2008
Ahli No: 34749
Posting: 105
Dari: kemaman

Terengganu  


posticon Posting pada: 07-10-08 13:51


betul..saya sokong..kadang-kadang dalam proses kita nak muhasabah diri, pasti ada perkara yang menghalang..satu lagi, kebanyakan dari kita sedar isu ini tetapi sukar untuk kita mengelak dr melakukannya..wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For _norlidahashim_Profil   Hantar PM kepada _norlidahashim_   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 07-10-08 13:53


zaman dah maju,,,dunia dah moden,,,,hurm......entah terampil ke tak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 11-10-08 22:46


Inilah dunia akhir zaman seperti yang disebut dalam hadis2 Nabi Muhammad SAW..zaman akhir ni cukup mencabar bagi kita..dan kita boleh tewas dengan cabaran2 ni kecuali dengan iman dan Islam sebagai penyelamat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

panglima_azam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.09.2008
Ahli No: 35073
Posting: 139
Dari: pertemuan antara 3 benua lautan

Kedah  


posticon Posting pada: 12-10-08 00:17


assalamualaikum

makin maju sains & teknologi, makin lalai sekelian manusia...

banyak diantara mereka menganggap bahwa zaman sekarang ini perlu kuasa & kekayaan & nama... tanpa mereka sedari, mereka mengejar keduniaan sehinggakan lalai & terlupa akan urusan mereka dengan Allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For panglima_azamProfil   Hantar PM kepada panglima_azam   Quote dan BalasQuote

miftahul_jannah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.09.2008
Ahli No: 34964
Posting: 108
Dari: UITM SABAH-UITM SARAWAK-UiTM SHAH ALAM

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-10-08 01:51


assalamualikum..
zaman...semakin runtuh akhlak..remaja muslim yang sepatutnya menjadi peneraju dunia pada masa hadapan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For miftahul_jannahProfil   Hantar PM kepada miftahul_jannah   Quote dan BalasQuote

fantasi87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2008
Ahli No: 35300
Posting: 77
Dari: bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 13-10-08 15:11


Pada 30-09-08 15:41 , ghurabaa94 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
Bagi analah, zaman ini banyak berlaku kehancuran, kezaliman dan kemusnahan. Prinsip islam tak dipegang, bertuhankan nafsu dan menjadi hamba kepada syaitan .

Tapi mari kita check diri kita...
SEJAUH mana kita cuba untuk membangkitkan Islam.
Ana rasa ada saja segelintir yang faham .Kita yang faham ni selalu membincangkan isu ini tapi jangan sampai lupa kita tak mengesan salah kita :berfikir:


memang lah banyak berlaku kehancuran dan kezaliman.........
kerana dunia ini hendak kiamat......
kiamat makin hampir......
tanda-tanda kecil kiamat semuanya telah terjadi........
maka marilah kita sama-sama muhasabah diri......

Bookmark and Share

    


  Member Information For fantasi87Profil   Hantar PM kepada fantasi87   Quote dan BalasQuote

bintanghati2008
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.07.2008
Ahli No: 34147
Posting: 217
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 13-10-08 15:40


assalammualaikum

kiamat hampir tiba tapi manusia masa sekarang terus mengejar harta dan glamor.. bukan hendak mendekatkan diri pada yang satu. semoga kita insaf sebelum terlambat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintanghati2008Profil   Hantar PM kepada bintanghati2008   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 13-10-08 15:43


betul tu...dunia zaman sekarang ini macam-macam.antara sedar tak sedar dunia semakin di penghujung...sama222 lah bermuhasabah diri untuk kebahagaian dunia akhirat.....YA ALLLAH AKU TAKUT PADA AZABMU...linduungi lah hamba MU ini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-10-08 15:57


zaman ni bagus...senang nak masuk syurga.. InsyaAllah


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 13-10-08 17:57


Pada 13-10-08 15:57 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

zaman ni bagus...senang nak masuk syurga.. InsyaAllah



Betul tu saudara Zulman.. tapi zaman ni juga susah untuk masuk syurga bagi orang yang lalai..

Bayangkan kalau setiap hari tengok TV kat rumah.. cerita lagho.. maksiat.. lihat aurat wanita... sedangkan Allah berfirman, jangan menghampiri zina... Allah dah pesan jangan hampir tapi kita leka juga termasuk saya..

Itu belum cerita internet lagi...

Moga kita dapat syurga Allah...


-----------------

Koleksi Busana



    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 03:04


zaman ini ada kebaikan, ada keburukan mengerikan yang rasa-rasanya ada ketakutan yang bisa saja menimpa kita yang terkadang lalai, atau memang sudah suratan takdir, terbuai dengan kemudahan dari kekayaan dan kegemilangan, perasaan sombong dan merasa paling benar, tertimpa musibah dari azab dosa yang tidak kita lakukan.

Banyak lagi hal-hal yang teramat aneh dan mengerikan yang tidak kita jumpai dalam buku-buku sejarah manusia terdahulu, atau mungkin ada terjadi namun tidak seramai sekarang.

Seperti orang-orang yang kejam membunuh banyak orang tanpa alasan jelas (hawa nafsu sadis).

Kelompok-kelompok lesbian dan homoseksual yang teramat banyak di dunia (hawa nafsu aneh)

Orang-orang ramai menyetubuhi dubur (hawa nafsu menjijikkan)

Orang-orang ramai yang menyetubuhi/melakukan seks dengan haiwan (entahlah ini hawa nafsu apa)


Masih banyak lagi yang menyeramkan, dari model pembunuhan yang sadis sampai kelompok-kelompok orang yang edan hingga istri sendiri dijual, atau bergonta-ganti istri dengan istri orang lain.

Astaghfirullah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 06:24


Carilah ilmu dan pertingkatkan iman agar bila taqwa dicapai insyaAllah kita dapat menikmati ketenangan walau di zaman apa sekalipun.

Wallahuta'ala a'lam bissawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 08:48


jangan risau Allah takkan memberatkan hambaNYadengan sesuatu yang diluar kemampuan.sebab apa saya kata mudah nak masuk Syurga, saya bukan lah ada cop mohor Surga, tapi dengan segala cabaran masakini berbanding zaman lampau..
mohon Allah memberi keampunan terhadap salah dan silap terhadap kita dalam menghadapi zaman yang penuh cabaran ini


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 14-10-08 10:00


Pada 07-10-08 13:53 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

zaman dah maju,,,dunia dah moden,,,,hurm......entah terampil ke tak...


agak-agak engkau, ada persamaan yogurt zaman Rasullullah dengan yogurt zaman sekarang ini...?


-----------------
Kerbau adalah kerbau... Lembu adalah lembu... Kambing adalah kambing... Dan..., Aku adalah aku...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

bulan_moon
Warga Rasmi
Menyertai: 11.10.2008
Ahli No: 35348
Posting: 5
Dari: alor star

Kedah  


posticon Posting pada: 14-10-08 12:41


salam..
adakah manusia berubah kerana dunia atau dunia berubah kerana manusia...?hmmm

Bookmark and Share

    


  Member Information For bulan_moonProfil   Hantar PM kepada bulan_moon   Quote dan BalasQuote

arRazi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.11.2005
Ahli No: 20205
Posting: 230

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-10-08 14:06


assalamualaikum semua,

Pada pendapat saya zaman sekarang memang merupakan suatu zaman yang dipenuhi dengan pelbagai kerosakan dan kehancuran..apa yang dibimbangkan adalah kerosakan akidah umat Islam berserta dengan kerosakan akhlak dan umat Islam jauh daripada hayatul Islam, dek dekatnya umat dengan pengamalan segala sistem atau cara hidup barat yang kufur. bukan sahaja sistem barat, bahkan sistem hidup buatan manusia yang digunapakai oleh umat Islam. Inilah kerosakan yang dilakukan oleh tangan2 manusia iaitu kerosakan akidah dan penyelewengan cara hidup iaitu jauh daripada pengamalan ajaran islam yang sebenar..Oleh sebab itu berlakunya pelbagai kerosakan lain seperti yang kita boleh lihat sekarang sama ada kerosakan alam, pencemaran dan sebagainya..Pokok pangkal adalah daripada kerosakan akidah manusia..

Bagi kita sekarang khususnya umat Islam, di samping memperkuatkan diri dengan iman dan takwa yang seutuh2nya, wajib kita lakukan sekarang adalah MELANTIK KHALIFAH DAN MELAKSANAKAN SEMULA SISTEM AL-KHILAFAH yang mana umat akan beroleh kemuliaan, terjaga daripada sebarang kerosakan hidup..tiada kehancuran, tiada kemunduran..saksikanlah nanti bahawa alam diliputi oleh rahmat dan orang2 kafir akan melihat keindahan Islam dan mereka akan masuk Islam secara berbondong2..Inilah kebahagiaan yang kita nanti2kan..

Apa yang dijanjikan oleh Rasulullah s.a.w. wahai saudara2ku adalah Islam akan didaulatkan semula dan SISTEM KHILAFAH AKAN KEMBALI DENGAN MANHAJJIN NUBUWWAH sebelum berlakunya kiamat..janji tersebut adalah pasti dan tidak sepatutnya hanya kita mampu berdoa dan mengharap agar dekatnya janji tersebut. Bahkan kewajipan ke atas kita untuk berusaha ke arahnya dengan metod yang ditetapkan oleh Allah dan RasulNya..Para sahabat, tabiin, tabiin wattabiin mentauladankan kepada kita agar berusaha untuk mencapai apa yang dijanjikan oleh Rasulullah s.a.w. ini terbukti apabila mereka berusaha dengan sehebat2nya, mengembleng dakwah dan mampu untuk mengalahkan kuasa Rom, membebaskan kota Costantinople dan sebagainya..seterusnya Islam didaulatkan yang mana kehidupan umat Islam dan manusia khususnya aman merdeka, tidak ada kerosakan sepertimana yang kita bimbangkan ketika ini..Ayuh, hebatkan usaha dakwah hingga tertegaknya DAULAH KHILAFAH di samping kita menguatkan iman dan takwa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For arRaziProfil   Hantar PM kepada arRazi   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.117895 saat. Lajunya....