Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 01-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bangkai akan menarik pemakan bangkai, tong sampah akan menarik sampah. Kebaikan akan menarik kebaikan; keburukan akan menarik keburukan
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 58
Ahli: 0
Jumlah: 58




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 4 hari yang lalu


Teka-Teki Berlarutan
Topik: ALKISAH RAJA


Carian Forum

Moderator: nordalily, Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Teka-Teki Berlarutan
    »» ALKISAH RAJA

Please Mendaftar To Post


Oleh ALKISAH RAJA

Fattul_Bari
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35124
Posting: 100
Dari: NEGERI PASIR DUA BUTIR

turkey   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 17:19


Al kisah zaman dahulu kala ada seorang raja di sebuah negeri.Negeri sang purba.raja seorang yang penyayang dan tegas dalam hukuman namun kurang cerdik sikit saja.

Baginda ada sekor kucing kesayangan yang comel tapi nakal.pada suatu hari kucing kesayangan baginda telah membuang najis besar di tempat baginda beradu.Baginda naik murka atas pebuatan kucing kesayangannya.

Baginda memanggil pengawal dan memerintahkan kucing kesayangannya di hukum bunuh.Namun baginda masih menaruh perasaan sayang pada kucingnya.

Baginda menitahkan kepada pengawalnya "engkau bunuh kucing ini pada cara yang beta tidak boleh membunuh balas pada engkau,jika engkau pancung kucing beta,beta akan pancung engkau,jika engkau rejam hingga lemas,engkau pula akan di rejam hingga lemas,beta beri tempoh 3 hari sahaja.

Pengawal pulang dengan kebinggugan,

APAJAWAPANNYA SUPAYA PENGAWAL BOLEH BUNUH KUCING ITU TANPA DI TIMBAL BALIK HUKUMAN YANG SAMA PADANYA.

JAWAB,JANGAN TAK JAWAB HUHUHUHU!

Bookmark and Share

    


  Member Information For Fattul_BariProfil   Hantar PM kepada Fattul_Bari   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 17:58


jangan bagi kucing tu makan dan minum... lepas itu paksa dia ikut pengawal tu berkawal selama 3hari...:berfikir:

hmm.. bunuh kucing bersama tuannya... :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Fattul_Bari
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35124
Posting: 100
Dari: NEGERI PASIR DUA BUTIR

turkey   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 17:59


Sapa nak duit raya,tiket balik kampung percuma cepat jawab!

Bookmark and Share

    


  Member Information For Fattul_BariProfil   Hantar PM kepada Fattul_Bari   Quote dan BalasQuote

Fattul_Bari
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35124
Posting: 100
Dari: NEGERI PASIR DUA BUTIR

turkey   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 18:01


salah lah ismi_atikah...raja maneleh bunuh,kalau kurung sampai mati nanti pengawal pun kena kurung sampai mati.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Fattul_BariProfil   Hantar PM kepada Fattul_Bari   Quote dan BalasQuote

Fattul_Bari
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35124
Posting: 100
Dari: NEGERI PASIR DUA BUTIR

turkey   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 18:02


ada dua jawapan jika situasi berbeza.fikir2 fikir2

Bookmark and Share

    


  Member Information For Fattul_BariProfil   Hantar PM kepada Fattul_Bari   Quote dan BalasQuote

Fattul_Bari
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35124
Posting: 100
Dari: NEGERI PASIR DUA BUTIR

turkey   avatar


posticon Posting pada: 29-09-08 14:23


belum terjawab teka teki ini.cuba lah nanti kasi alamat saja saya bagi duit raya

Bookmark and Share

    


  Member Information For Fattul_BariProfil   Hantar PM kepada Fattul_Bari   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-09-08 15:11


Suruh kucing tu jalan dengan dua kaki lah sepanjang hayat...
lepas itu suruh kucing tu makan dua pinggan nasi, perut kucing kan tak sebesar perut manusia...heheeee
Biar dia mati kekenyangan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

Fattul_Bari
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35124
Posting: 100
Dari: NEGERI PASIR DUA BUTIR

turkey   avatar


posticon Posting pada: 29-09-08 15:16


salah huhuhuuh klunya aw2ak dah dekat.renung2lah diri anda,akal pasti menjawab setiap langkah anda

Bookmark and Share

    


  Member Information For Fattul_BariProfil   Hantar PM kepada Fattul_Bari   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-09-08 15:52


suruh kucing tu pergi merantau jauh dan blah daripada duduk kat situ lagi dah.

kemudian pengawal tu pun mesti lah kena merantau dan tak perlu duduk kerja dengan raja tu lagi dah... :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Fattul_Bari
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35124
Posting: 100
Dari: NEGERI PASIR DUA BUTIR

turkey   avatar


posticon Posting pada: 29-09-08 16:15


Pada 29-09-08 15:52 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

suruh kucing tu pergi merantau jauh dan blah daripada duduk kat situ lagi dah.

kemudian pengawal tu pun mesti lah kena merantau dan tak perlu duduk kerja dengan raja tu lagi dah... :D
mmmmmmhhh salah huhuhuhu!

Bookmark and Share

    


  Member Information For Fattul_BariProfil   Hantar PM kepada Fattul_Bari   Quote dan BalasQuote

ashraf
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.12.2003
Ahli No: 5427
Posting: 89
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 29-09-08 20:24


hukum kahwin saja...nanti pengwal tu pun kena hukuman yang sama juga...boleh ke macam tu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ashrafProfil   Hantar PM kepada ashraf   Pergi ke ashraf's Website   Quote dan BalasQuote

skater
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2004
Ahli No: 8611
Posting: 542
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-09-08 22:43


ni mesti teka-teki budak-budak..hehe..
tak tahulah.. mungkin.. pengawal tu pergi bunuh raja tu dan bunuh sekali dengan kucing.. so, selamat lah dia.. hehe :lol:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For skaterProfil   Hantar PM kepada skater   Pergi ke skater's Website   Quote dan BalasQuote

Fattul_Bari
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35124
Posting: 100
Dari: NEGERI PASIR DUA BUTIR

turkey   avatar


posticon Posting pada: 30-09-08 12:33


SALAH lah! jawapan mudah saja! tu pun u ll tak tahu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Fattul_BariProfil   Hantar PM kepada Fattul_Bari   Quote dan BalasQuote

biohazard
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31483
Posting: 163
Dari: bumi

Perak  


posticon Posting pada: 04-10-08 14:42


apa dia jawapannya...???
jom lah kongsi sama-sama..

Bookmark and Share

    


  Member Information For biohazardProfil   Hantar PM kepada biohazard   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 05-10-08 08:44


Assalamualaikum
kalau begitu, biar jeq lah sampai kucin tu mati sendiri...umur kucin taklah sepanjang umur manusia...bukan begitu lebih mudah? :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-10-08 09:25


kurung kucing tu dalam rumah yang serba serbi lengkap dengan furniture, tukang gaji jepun (mesin basuh, tv, aircond, peti ais, & etc).
dan rumah tu juga mesti ada maid untuk bagi kucing tu makan.

apalagi eh..kalau boleh rumah tu mesti rumah bungalow 3-storey..supaya kucing tu dapat buat senaman naik tangga setiap hari..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

Nil
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20136
Posting: 435
Dari: Temerloh

Pahang  


posticon Posting pada: 16-11-08 17:05


Campak ke dalam sungai sebab kucing tu akan mati kelemasan. Kalau pengawal tu dicampak ke sungai pun tak mengapa sebab dia pandai berenang. :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For NilProfil   Hantar PM kepada Nil   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-11-08 14:02


mana jawapannya? bukan susah pun, tak payah bunuh kucing tu.. kucing kan binatang ksayangan nabi.. pengawal tu pelihara saja kucing tu.. habis cerita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

Fattul_Bari
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35124
Posting: 100
Dari: NEGERI PASIR DUA BUTIR

turkey   avatar


posticon Posting pada: 10-12-08 17:26


kah...kah! JAWAPANNYA mudah saja,siapa dapat jawab boleh makan satey kajang,dan apa-apa saja yang nak makan ,saya belanja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Fattul_BariProfil   Hantar PM kepada Fattul_Bari   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 10-12-08 20:27


gigit anu kuceng sampai putus... mati lah kucng tu.. sanggup ke raja tu gigit anu pengawal tu ??

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 10-12-08 20:58


i get it!!!

see..

...pengawal tu harus 'mencukur' misai kucing tu..dan bawa dia ronda satu negeri dengan mata tertutup..lepas itu tinggalkan dia dan blah...sure kucing tu mati tak jumpa jalan pulang..sebab misai dia tu macam panduan dia nak kesan sumthing..tol tak wahai saudara fathul bari..(chewah..soalan ni ada ke dalam kitab fathul bari tu??huhu)

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

BoKhArI
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.10.2008
Ahli No: 35664
Posting: 21

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-12-08 23:20


kalau sayala bukan jawapan dari tuannya.....
kasi kena karenla...
dulu 2 kan mana da karen..
tu raja pun mana tw pasal karen tu.....

Caranya minat tlong c doraemon.........................

boleh dtrm akl takk.?

Bookmark and Share

    


  Member Information For BoKhArIProfil   Hantar PM kepada BoKhArI   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-12-08 10:40


Pada 10-12-08 20:58 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

i get it!!!

see..

...pengawal tu harus 'mencukur' misai kucing tu..dan bawa dia ronda satu negeri dengan mata tertutup..lepas itu tinggalkan dia dan blah...sure kucing tu mati tak jumpa jalan pulang..sebab misai dia tu macam panduan dia nak kesan sumthing..tol tak wahai saudara fathul bari..(chewah..soalan ni ada ke dalam kitab fathul bari tu??huhu)


hahahahaha

tapi kena pengawal tu tak ada misai lah
kalau tak kena cukur juga lah misai dia kan kan?????

fikir2 jawapan ni????

apa ek?????


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-12-08 10:43


apa kata carikan kucing betina untuk kucing tu?????

kucing tu dapat kawin kan???

pengawal pun dapat kawin free

hahahahahahahaha

p/s:apa da, asyik fikir pasal kawin saja....mentang2 sekarang musim orang2 kawin

lupe2 kena bunuh kucing tu kan??

kejap 2 kena fikir balik..............


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

sanada_yukimura
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8184
Posting: 419
Dari: negeri matahari terbenam ( kedah )

japan  


posticon Posting pada: 15-12-08 12:22


Rendam saja dalam air lama-lama. Mesti mati selsema kucing tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sanada_yukimuraProfil   Hantar PM kepada sanada_yukimura   Pergi ke sanada_yukimura's Website   Quote dan BalasQuote

Fattul_Bari
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35124
Posting: 100
Dari: NEGERI PASIR DUA BUTIR

turkey   avatar


posticon Posting pada: 31-12-09 17:18


jawapannya pegang ekor kucing dan hempap kat lantai sampai mati,pengawal mana ada ekor.hehehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For Fattul_BariProfil   Hantar PM kepada Fattul_Bari   Quote dan BalasQuote

Aqoo
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.09.2009
Ahli No: 37470
Posting: 23
Dari: Melaka

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-01-10 02:13


ehem... betul ke pengawal tu tak ada ekor.....
tengok betul-betul.... mesti ada...dia tak tunjuk kat orang lain
hahahaha....


-----------------
Sentiasa Mencari Keredhaan Allah


Bookmark and Share

    


  Member Information For AqooProfil   Hantar PM kepada Aqoo   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.106491 saat. Lajunya....