Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
" Ilmu yang hakiki itu ialah yang memberi keyakinan bahawa maksiat itu racun yang membunuh dan bahawa akhirat itu lebih utama daripada kehidupan dunia."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 72
Ahli: 0
Jumlah: 72




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 13 hari yang lalu
lidah-penghunus: 15 hari yang lalu
muslimin23: 23 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: Kawan,sahabat,&agama...


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Kawan,sahabat,&agama...

Please Mendaftar To Post


Oleh Kawan,sahabat,&agama...

panglima_azam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.09.2008
Ahli No: 35073
Posting: 139
Dari: pertemuan antara 3 benua lautan

Kedah  


posticon Posting pada: 21-09-08 15:15


Bagaimanakah caranya untuk kita memilih kawan? dan bagaimana pula kita nak tahu yang kawan kita tu sebenarnya ialah sahabat yang Allah kurniakan pada kita? bagaimana pula kita nak memilih kawan mahupun sahabat yang berlandaskan agama islam?

boleh kongsi kan pengetahuan anda tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For panglima_azamProfil   Hantar PM kepada panglima_azam   Quote dan BalasQuote

puterilindunganbulan2005
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2004
Ahli No: 12283
Posting: 102
Dari: klang,selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 21-09-08 17:50


Hmm.. cmmaner jenis kawan tu?
kawan baik,teman rapat ke?
saya dah jumpa macam-macam jenis kawan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterilindunganbulan2005Profil   Hantar PM kepada puterilindunganbulan2005   Pergi ke puterilindunganbulan2005's Website   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 21-09-08 17:56


wawa pun naif dalam mencari kawan .. kena tunggu kita jatuh terduduk, d saat seseorang hadir untuk membantu kita agar kembali tegak brdiri, tu kawan kita yang sejat i .. :-) agaknya?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 21-09-08 21:43


hmmm...saya tak begitu serius memilih kawan..sesiapa yang sudi berkawan dengan saya akan saya kawan dengannya..
tapi Kalau sahabat..ni kena memilih sikit..agak-agak sekepala dengan saya tu kira sahabat lah..senang cerita Kalau dia boleh terima saya seadanya dan saya pula boleh terime dia seadanya..boleh jadi sahabat lah itu..kalau tak..tu hanya level kawan saja..
kalau cari couple hidup..hmmm..tu lagi lah kena memilih betul-betul..hehehe...
dan berkaitan dengan agama..andai kita ni menjaga agama tentunya sahabat kita tu sama pendiriannye dengan kita..tol tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

panglima_azam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.09.2008
Ahli No: 35073
Posting: 139
Dari: pertemuan antara 3 benua lautan

Kedah  


posticon Posting pada: 22-09-08 00:20


erm...

memang banyak jenis kawan kat dunia ini...tapi nak cari yang jenis setia & sanggup mendengar rintihan hati, agak susah lah agaknya...

bab sahabat ini, rasa-rasa nya ciri-ciri yang macam mana yang anda semua inginkan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For panglima_azamProfil   Hantar PM kepada panglima_azam   Quote dan BalasQuote

fateha_82
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.07.2008
Ahli No: 34202
Posting: 41
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 22-09-08 09:45


Pada 21-09-08 15:15 , panglima_azam posting:

!!! QUOTE !!!

Bagaimanakah caranya untuk kita memilih kawan? dan bagaimana pula kita nak tahu yang kawan kita tu sebenarnya ialah sahabat yang Allah kurniakan pada kita? bagaimana pula kita nak memilih kawan mahupun sahabat yang berlandaskan agama islam?

boleh kongsi kan pengetahuan anda tak?





salam...

Pada pandangan saya, erti kata kawan yang sebenar ialah, dia sentisa berada disisi kita di saat kita gembira atau pun sedih..

Sekadar berkongsi apa yang pernah saya baca:

Mencari kawan yang baik dan mampu membimbing ke arah kebaikan. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Teman yang baik dan teman yang tidak baik itu diumpamakan seperti pembawa kasturi dan peniup api, maka si pembawa kasturi mungkin memberikan kasturi itu kepada kamu atau kamu dapat membelinya, atau kamu dapat mencium baunya yang wangi. Bagaimanapun peniup api mungkin membakar pakaianmu atau kamu dapat mencium baunya yang busuk." (Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim).

Rasulullah SAW menggariskan beberapa perkara bagi memilih teman atau kawan yang baik, antaranya :

Hendaklah bersahabat dengan orang yang bertakwa dan beriman

Sabda Baginda bermaksud:"Jangan kamu bersahabat melainkan dengan orang yang beriman dan jangan berikan makan kecuali kepada orang yang bertakwa." (Hadis riwayat Abu Daud dan at-Tirmizi).

Hindari daripada berkawan dengan yang buruk perangai dan akhlaknya

Ibn Asakir menceritakan bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Jauhilah kawan yang buruk (akhlak dan perangainya), kamu akan dikenali sepertinya."

Sabda Baginda lagi : "Seseorang itu berada atas cara hidup kawannya, maka perhatikanlah tiap seorang daripada kamu, siapakah yang didampinginya." (Hadis riwayat at-Tirmizi dan Abu Daud).

Menegur kesilapan kawan di atas perkara yang benar

Ubadah Ibn As-Samit berkata: “Rasulullah SAW mengikat janji dengan kami supaya dengar dan patuh ketika susah dan senang, yang disukai dan dibenci dan jangan merebut sesuatu dari tuannya kecuali ada bukti kekufurannya.

Begitu juga, kami hendaklah berkata benar di mana saja kami berada tanpa takut akan penghinaan daripada seseorang yang suka menghina, semata-mata kerana Allah.” (Hadis riwayat Muslim).

Membantu kawan ketika kesempitan

Daripada Ibn Umar bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Seorang Muslim dengan Muslim yang lain adalah bersaudara, dia tidak menzaliminya dan tidak mengelakkan diri daripada menolongnya, sesiapa yang melepas hajatnya, sesiapa yang melepaskan saudaranya daripada sesuatu kesempitan, maka Allah akan melepaskan satu kesempitan daripada kesempitan-kesempitan hari kiamat, dan sesiapa yang menutup (keaiban) saudaranya, maka Allah akan melindunginya pada hari kiamat." (Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim).

Bookmark and Share

    


  Member Information For fateha_82Profil   Hantar PM kepada fateha_82   Pergi ke fateha_82's Website   Quote dan BalasQuote

panglima_azam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.09.2008
Ahli No: 35073
Posting: 139
Dari: pertemuan antara 3 benua lautan

Kedah  


posticon Posting pada: 22-09-08 11:27


salam fateha...

shukran d atas pendapat saudari...

cantik & terang lagi nyata keterangan tu...

sekali lagi... shukran....

Bookmark and Share

    


  Member Information For panglima_azamProfil   Hantar PM kepada panglima_azam   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-09-08 11:34


assalamualaikum..
susah sebenarnya nak cari seorang sahabat yang betul-betul boleh membantu kita terutama di masa susah.. saya pun dah macam-macam dapat kawan tapi sahabat sejati tu masih susah lagi nak jumpa. thanks 2 fateha_82 atas info yang awak bagi itu.. insyaAllah sama-sama kita menjadi kawan sejati kepada kawan-kawan kita..

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

panglima_azam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.09.2008
Ahli No: 35073
Posting: 139
Dari: pertemuan antara 3 benua lautan

Kedah  


posticon Posting pada: 22-09-08 12:43


salam...

kita kena lalui kesusahan dulu baru kita akan mencapai kesenangan...

hari ini Allah berikan kita ujian yang susah untuk mendapatkan sahabat yang sejati...

mana lah tau kan 1 hari nanti Allah akan kurniakan kita teman sejati...

yang paling penting kita kena berusaha untuk mencari teman sejati...

Bookmark and Share

    


  Member Information For panglima_azamProfil   Hantar PM kepada panglima_azam   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-09-08 12:59


assalamualaikum..
erm..sahabat..alhamdulilah..
memang sukar nak cari sahabat sejati..
tapi mungkin allah dah pertemukan saya dengan seorang nisa' ni..semasa kami sama-sama belajar di sekolah agama (p) di perak
alhamdulillah..kami masih berhubungan walaupun masing-masing belajar kat tempat lain..semoga ukhwah fillah antara kami berpanjangan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

randz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.08.2008
Ahli No: 34360
Posting: 23
Dari: bumi barakah

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-09-08 12:59


salam fateha...syukran atas panduan 2....susah kan kita nak cari sahabat yang betul-betul memahami kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For randzProfil   Hantar PM kepada randz   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.11271 saat. Lajunya....