Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Fungsi jangkaan bukanlah meramalkan masa depan, sebaliknya jangkaan mencipta masa depan itu sendiri
-- W W Wagar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 48
Ahli: 0
Jumlah: 48




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 2 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Adakah berkahwin dapat mengurangkan beban kewangan?


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Adakah berkahwin dapat mengurangkan beban kewangan?

Please Mendaftar To Post


Oleh Adakah berkahwin dapat mengurangkan beban kewangan?

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 16:33


Assalamualaikum

Sahabat saya (muslimat) ada terfikir dan tertanya mengenai perkara ni. So saya pun terfikir bila dia tertanya. huhuhu

Bagaimana jika kewangan kita biasa-biasa saja, dengan gaji standard fresh graduate dalam RM1500-2500, tanggungan yang ada pula.. standard lah ada mak, ada ayah, ada adik beradik yang kekadang minta duit... kewangan pula biasa saja, boleh jadi dalam sebulan tak ada saving langsung (maklumlah kena bayar macam-macam: kereta, insurans, ptptn, sewa rumah, makan, minum, pakaian, kredit handphone, simpan sikit untuk kahwin etc).

so dalam keadaan ni, boleh dikatakan orang ni ada bebanan kewanganlah, since tak dapat nak saving setiap bulan. hoho

persoalannya, adakah jika dengan berkahwin itu dapat mengurangkan beban kewangan yang sedia ada? ada komen tak? hehe :P


Nota: soalan ni tak releven untuk orang2 yang berkahwin dengan orang kaya, anak dato' atau yang sewaktu dengannya ye. dan ia juga tiada kaitan dengan bebanan perbelanjaan untuk perkahwinan.

yang ditanya adalah setelah kahwin.

juga tiada kaitan dengan berkahwin atas dasar harta. ni normal lah pasangan berkahwin atas kehendak memasing. huhu :P

pasangan yang dah berkahwin adalah lebih digalakkan untuk memberi komen. :D


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

akis_zamani
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.06.2007
Ahli No: 30351
Posting: 55
Dari: P44: Permatang Pauh

uk   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 16:37


Topik: Adakah berkahwin dapat mengurangkan beban kewangan?

rasanya tidak..sebab duit digunakan dalam berbagai keperluan..bila dah ada baby..mesti banyak wang mengalir..duit kereta, rumah, api, air dll keperluan bayaran...
tapi di samping itu juga boleh berjimat dan belanje berhemat (saranan pemimpin Umemo)

Bookmark and Share

    


  Member Information For akis_zamaniProfil   Hantar PM kepada akis_zamani   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 16:39


Pada 16-09-08 16:33 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!



pasangan yang dah berkahwin adalah lebih digalakkan untuk memberi komen. :D


ouh, no komen 8-)


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

areyien
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34006
Posting: 168
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 16:40


belum berkahwin so tak tahu... :-D


-----------------
Insan yang mulia ialah insan yang selalu mengakui kelemahannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For areyienProfil   Hantar PM kepada areyien   Quote dan BalasQuote

akis_zamani
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.06.2007
Ahli No: 30351
Posting: 55
Dari: P44: Permatang Pauh

uk   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 16:42


Pada 16-09-08 16:40 , areyien posting:

!!! QUOTE !!!

belum berkahwin so tak tahu... :-D



nanti kelak kahwin lew jugak...so, kena ada perancangan dan kepimpinan.. :-D :-D :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For akis_zamaniProfil   Hantar PM kepada akis_zamani   Quote dan BalasQuote

ladylolida_aina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2008
Ahli No: 34562
Posting: 162
Dari: Johor

malaysia  


posticon Posting pada: 16-09-08 16:47


salam...
sebenarnya ini semua bergantung bagaimana cara kita menguruskan kewangan tu sendiri. kalau bijak menguruskan kewangan, gaji RM800 sebulan, InsyaAllah cukup untuk menampung kehidupan seharian. Kalau bagi perempuan rasanya tak ada masalah. cuma bagi lelaki mungkin agak membebankan sikit bila dah kawin kerana tanggungjawabnya bertambah. kalau dapat isteri yang tak bekerja mungkin segala urusan mencari duit terserah bulat2 di tangan suami. agak beruntung sikit bagi suami yang dapat isteri bekerja yelah boleh sama-sama berkongsi beban yang ada (bagi isteri yang merelakan lah).

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladylolida_ainaProfil   Hantar PM kepada ladylolida_aina   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 16:47


Pada 16-09-08 16:39 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-09-08 16:33 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

pasangan yang dah berkahwin adalah lebih digalakkan untuk memberi komen. :D

ouh, no komen 8-)


nanti IM dah kahwin, datang sini semula dan jawab ye.. hehehe.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 17:03


Pada 16-09-08 16:47 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!


nanti IM dah kahwin, datang sini semula dan jawab ye.. hehehe.

:berfikir: :berfikir: 8-)

tapi orang kata, orang yang kawin ni murah rezeki... contohnya kawan saya, kahwin saja terus dapat kerja yang bagus, tapi tak tetap, orang kata rezeki kahwin...

tup2 bila nak dapat anak saja, terus dapat tetap kat tempat lain, orang kata tu rezeki nak dapat anak pula :sopan:

yang pasti, rezeki setiap manusia telah ditetapkan oleh Allah s.w.t., betul tak?

p/s: ops terpanjang pula, saya sambung lagi lepas saya kahwin lah :sopan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 16-09-08 17:17


soalan pertama/pernyataan pertama : k.shye nak kahwin ? /k.shye nak kawin.. :sopan:

soalan setersusanya nanti lah :D

tak boleh nak jawab sebab katanya untuk org yang da kahwin saja :D
nanti saya da kahwin saya datang balik..hikss

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 17:34


pada saya..(orang lain tak pasti)

memang AMAT AMAT AMAT AMAT membantu dedua pihak ;). siap terlebih2 lagi banding dari single mingle dulu

** tak percaya tanya abang shinfay :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 17:54


wah panjang nya tajuk..... :kelip:

huhu...layann saja lah.....(walau tak ada pengalaman)beban kewangan akan berkurang jika bekerja di tempat yang sama atau paling kurang dalam daerah yang sama(bayangkan isteri di selatan suami di utara), misalnya kos pun kurang sebab pergi dan balik naik kereta yang sama......makan pun menu yang sama....

tapi perlu di ingatkan bebah kewangan juga akan bertambah jika masing-masing tinggal berjauhan di sebabkan faktor kerja....hehe

nak kata dapat mengurangkan beban kewangan tu..erm...terpulanglah.....sebab kalau kita pandai berjimat cermat insyaAllah boleh saja nak saving every month ...ye lah bagi suami biasanya akan bagi nafkah tiap-tiap bulan pada isterikan....jadi si isteri kena lah simpan duit tu...nanti dah dapat baby ke, waktu-waktu kecemasan ke...nak korek mana, tambah2 jenis suami yang mengharapkan saving dari isteri ....huhu...lagi mudah kalau isteri bekerja(tapi kekadang saya tengak suami ni ego, tak nak guna terima hasil titik peluh isteri)

tahu-tahu saja lah..nak bayar kereta, moto,insurans, mara,cukai itu dan ini..rumah...barang dapur, billing,dan macam-macam lagi lah...

akhir kata

"sesiapa yang meninggalkan perkahwinan kerana takut miskin, maka dia bukanlah daripada gilonganku" riwayat abu daud

"Berkahwinlah kamu kerana perempuan itu juga boleh menolong kamu mencari harta atau boleh menolong kamu menjimatkan harta" riwayat al-imam al-Bazzar

salah sati usaha buat lah solat dhuha...minta-minta di permudahkan rezeki....:-)


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 23:20


Maaf, nak mencelah walau belum kawin.hehe..saya sokong pandangan IM..orang-orang yang berniat nak berkahwin , InsyaAllah, Allah mudahkan rezeki dia..begitu juga yang baru berkawin..nak kongsi kata-kata al-Ghazali,

"Berkahwin itu ialah latihan jihad dan latihan jihad ialah menunaikan hak keluarga, mentadbir, bersabar dengan telatah dan budi pekerti perempuan memimpin ke jalan yang benar, berjuang mencari rezeki yang halal dan mendidik anak".-Imam Al-Ghazali

ni satu lagi kata-kata berhikmah.hehe..
"Nokia – connecting people", kita mengatakan "NIKAH – Connecting people". hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 23:34


Pada 16-09-08 17:17 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!

soalan pertama/pernyataan pertama : k.shye nak kahwin ? /k.shye nak kawin.. :sopan:

soalan setersusanya nanti lah :D

tak boleh nak jawab sebab katanya untuk org yang da kahwin saja :D
nanti saya da kahwin saya datang balik..hikss


haha. belum lagi lah CU..

==

sesiapa pun boleh jawab, cuma saya suka lagi kalau orang2 yang dah berkahwin jawab, macam kak nurkamar kita :). baru lah meyakinkan kalau yang ahli yang jawab..

urm, menurut kata kak nurkamar, amat amat amat membantu ye.. huhu :). bagus noo.. abang shinfay kerja bagus2 so ok lah kan :kelip:...

cammane pula kalau dapat suami yang berpendapatan lagi rendah dari isteri? memang tak dapat nak dielakkan, si suami kadang-kadang tak cukup duit untuk dia nak cover semua or at least yang penting2. tambah pula sekarang ni "zaman dah berubah, dunia dah maju :sopan: ", expenses makin banyak so si isteri lah yang kena tolong cover perbelanjaan2 yang perlu.... mana-mana yang tak cukup.

tambah pulak kalau suami tu anak sulung dalam family nya, maka banyaklah lagi tanggungjawabnye pada family. tambah lagi kalau ayahnya dah tak ada. dia lah nak tanggung mak, adik2 dan sebagainya... and the list can go on.

bagi si suami tu, beban kewangannya boleh lah berkurang bila dah berkahwin (isteri boleh tolong cover dan tolong2 hulur duit). tapi bagi si isteri tu, beban kewangannya bertambah lah pula...

bagi kes macam ni, demi suami, si isteri kena berkorban lah nampak gayanya. kena lah paham suami tak berapa mampu...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 00:18


hmm..nampaknya cik shye yang kena jwab segala soalan yang dia timbulkan..yang lelain no komen..atau tunggu kawin baru nak jawab..entah apa-apa entah..hmm..say pontak tau nak jawab apa..sekarang ni pun rasa asik tak cukup saja..biasa ada lah saving atleast 200 a month..try untuk istiqmah..pernah satu hari hp rosak..terpaksela kena beli baru..habis saving reduce sampai lari bajet..tak jadi nak tukar kree..haha..nenek pula selalu mengorder itu ini bila balik kg..lepas itu bayar semula scholar FAMA spanjang study pasal PTPTN dapat ciput sangat..adik2 pula gatal tangan minta itu ini...hmm..penddek kata tak berapa nak nampak bila kawin beban kewangan bekurang..tapi Kalau couple kita boleh cover diri senri dengan gaji dia no probs agaknya..Kalau couple tu memang bermasalah serius dalam kewangan maybe kita seklai turut terbabit sama..hmm..hanya idea dr org yang tak kawin saja dan..huh...jangan terpengaruh.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 17-09-08 00:34


kalau isteri bekerja memang sure lah meringankan beban...kalau seorang gaji 2k..dah jadi 4k...so memang ringanla kan...makanan tetap sama...masak nasi yang sama jugak...

kalau isteri tak bekerja...tu no komen...tapi buat masa ini...ramai yang isteri bekerja dan sokong boleh ringan kan beban kewangsan sedikit...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 03:05


:bunga:saya tak kerja! jadi surirumah sedari kahwin (sebelum kahwin-pernah bekerja sambil belajar-selepas kahwin, rasa penat yang amat kesan kerja, terus berhenti-sekarang nak cari kerja semula..huhu)

dan khalifah tidaklah bergaji besau yang amat..tapi sepanjang kahwin ni, tak pernah makan nasi dengan garam, kalau makan tu, sebab saja nak merasai kesusahan orang lain. walaupun kami tak perlu bayar sewa rumah,bil-bil sebab dibayar oleh kakak ipar (kami tinggal bersamanya) , tapi peruntukan yang sama tetap disimpan. Maksudnya, andaikan kalau sebulan sewa rumah rm500 + bil-bil,+benda-benda lain=rm700, ianya masih mampu disimpan!

jadi baki duit, masih boleh diinfakkan untuk benda lain!bayar loan kereta, insurans, bagi duit kat parents. Saya pun dapat gaji/nafkah seperti biasa! :)

dengan adanya Izzah, masih tak rasa terbeban. Cuma memang kena pandai urus duit. Tak semestinya perlu berjimat sampai kena catu makanan, tapi kata orang mesti lebihkan keperluan daripada kehendak!

Rezeki Allah maha luas dan memang sentiasa ada. Kalau org tengok, alahai isteri tak bekerja (secara langsung) walaupun ada degree, mampu ke hidup di KL yang serba-serbi mahal ni, jawapan saya! ANDA MAMPU MENGUBAHNYA! :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 07:50


salam.

Alhamdulillah saya dah berkahwin :kelip: . Harap pandangan dan pengalaman saya dapat membantu walau sikit.Banyak yang saya nak sebut kawan-kawan dah ulas, dan saya setuju

1.ladylolida_aina posting:

!!! QUOTE !!!

salam...
sebenarnya ini semua bergantung bagaimana cara kita menguruskan kewangan tu sendiri.
Memang betul. Kena ada kira-kira. Ukur baju di badan sendiri. Rasa2 tak mampu, tunda dulu hajat nak beli sesuatu yang merupakan kehendak.

2.awan_biru85 posting:

!!! QUOTE !!!

tapi perlu di ingatkan bebah kewangan juga akan bertambah jika masing-masing tinggal berjauhan di sebabkan faktor kerja....hehe

"sesiapa yang meninggalkan perkahwinan kerana takut miskin, maka dia bukanlah daripada gilonganku" riwayat abu daud
Saya juga pernah mengalami. Masa tu saya belajar di utara. Suami di KL. Jumpa 2 minggu sekali. Selama 9 bulan awal perkahwinan. Susah, sebab pasangan lain duduk sekali. kita pula kena tahan rindu :-( . tapi bila kenang sekarang, itu cabaran. Perkahwinan jadi lebih manis.
Tertarik dengan hadis ni.

3.syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

bagi kes macam ni, demi suami, si isteri kena berkorban lah nampak gayanya. kena lah paham suami tak berapa mampu...
Dalam semua perkahwinan. Perkahwinan memang satu peluang untuk meningkatkan iman dan ibadat. Dan tak ada perkahwinan yang sentiasa menyenangkan dan selesa sepanjang masa tak kira dari segi kewangan, kefahaman dan kesepakatan. Kalau nak 'tunggu dah bersedia baru kahwin' percayalah...sampai bila pun tak akan kahwin. dari segi emosi dan rezeki. Sebenarnya bila seseorang kahwin bukan sebab dia dah ada semua maka dia bersedia tapi Allah dah permudahkan jalan. keyakinan tu sebenarnya bukan untuk ditunggu tapi kena pupuk.

Ada org kata nak lengkap semua ada. Bila kawin nanti 'cuci kaki' saja masuk rumah. Tapi proses kumpul harta lepas kawin lebih manis. Dari naik motor tukar kereta sama-sama, dari ruang tamu kosong sampai sempit dengan perabot sama-sama, dari kurus sampai berisi pun sama-sama :-P . kat situ lebih indah sebenarnya. Lebih menghargai. Saya suka komen ni sebab ada orang saja menangguh pernikahan kerana nak penuhi kehendak nafsu sementara, nak majlis mewah, nak jaga hati sedara mara dan macam-macam alasan.

Saya sendiri minta kat ayah untuk kurangkan wang hantaran bagi pihak suami. Dan saya tak rasa wang hantaran rendah dari harga semasa buat saya tak bahagia.

Bimbang orang mengata? pepandai lah nak handle. Kalau ye pun apalah sangat pandangan manusia ni berbanding tuntutan agama.

4.ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

tapi orang kata, orang yang kawin ni murah rezeki...
Amat setuju. tapi jangan harap sekelip mata rezeki datang bergolek. maksud saya...memang ada kala akan rasa susah. tapi Allah maha kaya dan adil. Bukanlah sepanjang masa poket penuh. tapi memang nampak perubahannya. Allah beri ruang lebih luas. Kalau ada anak? setiap anak ada rezeki masing-masing. Duit kita dapat setiap bulan bukan duit kita seorang. rezeki anak dan hak masyarakat pun datang melalui gaji kita tu.

5. Ada orang kumpul duit tapi hati susah dan tak gembira, takut duit akan tak cukup suatu hari nanti. ada orang simpan sekadar untuk kecemasan tapi hati gembira. pilih lah mana satu. kebahagiaan ada di mana-mana. cuma bagaimana nak menikmati saja yang berbeza.
.....
petua :
1. banyakkan sedekah. dan lupakan sedekah itu secepat mungkin.

Harap tak ada yang salah faham. Malas nak duduk berdebat nanti. :-P



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 17-09-08 09:04


persoalannya, adakah jika dengan berkahwin itu dapat mengurangkan beban kewangan yang sedia ada? ada komen tak? hehe :P


Saya dah bersedia untuk menjadi seorang suami... Sudikah Syahidatul menjadi permaisuri hidup saya.... Hahahahah... :-D


-----------------
Kerbau adalah kerbau... Lembu adalah lembu... Kambing adalah kambing... Dan..., Aku adalah aku...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 09:23


eh encik mizi, jangan dikaco bunge orang tu....kang tak pasal2 kena sedebuk dari kumbang dia.... hehehehehehe

p/s

Mizi...mizi.... mari sini teman nak bisik, "sok....sek....sok....sek"

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 17-09-08 09:28


Pada 17-09-08 09:23 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

eh encik mizi, jangan dikaco bunge orang tu....kang tak pasal2 kena sedebuk dari kumbang dia.... hehehehehehe

p/s

Mizi...mizi.... mari sini teman nak bisik, "sok....sek....sok....sek"


Owh... Heheheh... Huhuhuhu... Wargh... Wargh... Wargh... Memang tak patut... :-D :-D :-D


-----------------
Kerbau adalah kerbau... Lembu adalah lembu... Kambing adalah kambing... Dan..., Aku adalah aku...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 09:30


Pada 17-09-08 09:04 , mizie_hafiz80 posting:

!!! QUOTE !!!

persoalannya, adakah jika dengan berkahwin itu dapat mengurangkan beban kewangan yang sedia ada? ada komen tak? hehe :P

kalau ini merujuk posting saya yang panjang berjela tu. saya tolong buat kesimpulan untuk saudara. BOLEH. sebab? sebabnya semua yang saya postingkan tu lah. bukan sekadar sebab malah dengan saranan, nasihat dan pengalaman.



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 09:30


cikgu mizi... cikgu mizi... :sopan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

dmz
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26613
Posting: 442
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 17-09-08 09:32


UNTUK MENJAWAB POSTING PERTAMA.
Pandangan aku tujuan aku berkahwin bukan nak kurangkan beban kewangan tapi...untuk mengelakkan aku BERZINA..Kemungkinan kalau lambat kawin aku akan cari PENGHUNI kat LORONG HAJI TAIB TU. Jadi kalau aku dah kawin tuntutan nafsu aku dah selesai, tak bimbang untuk masuk perangkap zina....


-----------------
http://studiouniversiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For dmzProfil   Hantar PM kepada dmz   Pergi ke dmz's Website   Quote dan BalasQuote

danielHakimi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.08.2008
Ahli No: 34461
Posting: 27

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 12:15


insyallah sedikit sebanyak membantu dari segi keewangan bila berkahwin..tu pun kalau saling tolong menolong....mula-mula kahwin ni biar lah ada sebuah kereta..kalau ada 2buah kereta tu kedudukan keewangan mungkin sesat sikit..ana rasa syahidatul tak apa..sebab kedudukan bakal suami dah kukuh anda...hehehehehe..jangan marah ya syahidatul..

"LAWAN TETAP LAWAN"

Bookmark and Share

    


  Member Information For danielHakimiProfil   Hantar PM kepada danielHakimi   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 12:33


EERRMM... Saya ada soalan... Diharap ada sangat yang dapat menjawab...
Ini sebagai contoh... EERR... Saya ulang... Contoh tauuu!!! Katakan saya
akan berkahwin dengan wanita professional dan elite dengan kerjaya yang
mantap. Kemudian saya rasa tak sedap hati laaahh... Saya perintahkan dia
(EEHH!! Silap!!) Bukan perintah, meminta dengan lemah lembut dan penuh
kasih sayang pujuk rayunya, supaya dia cuma duduk di rumah menjadi suri
dan permaisuri di singgahsana rumah kami, rasa-rasanya dia mahu
tak....
    
Tolonglah jawab... Please... Entahlah, mungkin sebab saya lebih suka
apabila saya pulang ke rumah setelah sehari suntuk penat bekerja, kemudian
disambut dengan senyuman dan air terhidang oleh bidadari yang sedang
menanti di rumah.... rasa-rasanya golongan isteri professinal niiee maauu
takk ikut saranan saya... Tak kisah laahh isteri tuuee engineer ke.... pharmacist ke...
accountant ke... doctor ke.... architect ke... or any
professionals laaahh.... Sebab setahu saya, wanita professional niiee macam
susah sengal ayam skeett nak meninggalkan kerjaya mereka niihh...
Kiranya.... makan minum pakai semua saya yang tanggunglaaahh.....
    
p/s: Saya ulang... Situasi ini CCCCOOONNTTTOOOHHH!!!! FAHAAAMMM???!!
Sebarang gosip tahap ayam adalah dilarang sama
sekali. HHHEEE... HHEEEE....

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 17-09-08 12:43


Assalamualaikum
boleh jeq OU..tak ada masalah...insyaAllah lebih mudah jika seorang yang solehah...
tamo gosip kan... ;-)
jawapan ringkas dan tepat...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 12:59


Pada 17-09-08 12:33 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

EERRMM... Saya ada soalan... Diharap ada sangat yang dapat menjawab...
Ini sebagai contoh... EERR... Saya ulang... Contoh tauuu!!! Katakan saya
akan berkahwin dengan wanita professional dan elite dengan kerjaya yang
mantap. Kemudian saya rasa tak sedap hati laaahh... Saya perintahkan dia
(EEHH!! Silap!!) Bukan perintah, meminta dengan lemah lembut dan penuh
kasih sayang pujuk rayunya, supaya dia cuma duduk di rumah menjadi suri
dan permaisuri di singgahsana rumah kami, rasa-rasanya dia mahu
tak....
    

untuk soalan ni, maybe cik pemula posting selaku profesional boleh menjawabnya, sama ada nak ke tak... :sopan:

wah OU, nanti dah kerja dapat gaji besar ek, siap boleh tanggung semua seorang-seorang, bagus2... dan jangan lupa bayarkan pinjaman isteri ye, ngeh3x


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 13:06


HAHAH!!! IM (Ibnu_Musa), terima kasih...
EERR... Haah... Makan minum pakai semua saya tanggung...
Dah simpan duit pun... Pinjaman dia sekali...

p/s: Kadangkala IM agak serius dalam topic politic,
namun kadangkala postingnya agak comel jugaakkk.....
Dan IM juga turut dijemput dengan hormatnya dalam
JK Iftar.... Sekian. Bleyy kita minum teh tarik limau sama-sama....

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 16:31


pernah tanya soalan ni pada senior engineer kat opis...
katanya, lebih mudah.. cuma seperti yang kak muslimah johor katakan tu.. macam tu... lebih kurang rumusannya...

dan tentang persoalan OU.. rasa-rasanya.. tak jadi masalah kalau semuanya di tanggung... uhuk uhuk...
kat opis ni pun, ramai yang nak jadi suri rumah kalau diberi pilihan oleh suami memasinng.... tapi, ada jugak yang takmo berhenti..katanya dah biasa bekerja dari muda... kuangkuangkuang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 16:47


Pada 17-09-08 03:05 , RuMaishaaa posting:

!!! QUOTE !!!

:bunga:saya tak kerja! jadi surirumah sedari kahwin (sebelum kahwin-pernah bekerja sambil belajar-selepas kahwin, rasa penat yang amat kesan kerja, terus berhenti-sekarang nak cari kerja semula..huhu)

dan khalifah tidaklah bergaji besau yang amat..tapi sepanjang kahwin ni, tak pernah makan nasi dengan garam, kalau makan tu, sebab saja nak merasai kesusahan orang lain. walaupun kami tak perlu bayar sewa rumah,bil-bil sebab dibayar oleh kakak ipar (kami tinggal bersamanya) , tapi peruntukan yang sama tetap disimpan. Maksudnya, andaikan kalau sebulan sewa rumah rm500 + bil-bil,+benda-benda lain=rm700, ianya masih mampu disimpan!

jadi baki duit, masih boleh diinfakkan untuk benda lain!bayar loan kereta, insurans, bagi duit kat parents. Saya pun dapat gaji/nafkah seperti biasa! :)

dengan adanya Izzah, masih tak rasa terbeban. Cuma memang kena pandai urus duit. Tak semestinya perlu berjimat sampai kena catu makanan, tapi kata orang mesti lebihkan keperluan daripada kehendak!

Rezeki Allah maha luas dan memang sentiasa ada. Kalau org tengok, alahai isteri tak bekerja (secara langsung) walaupun ada degree, mampu ke hidup di KL yang serba-serbi mahal ni, jawapan saya! ANDA MAMPU MENGUBAHNYA! :)




saya suka betul rumah tangga macam ni...tahniah buat akak mar dan abang khalifah...


sebenarnya hal ni bgantung kepada individu dalam rumah tangga tu sendiri,,,bebelanja bhemah...tak kisah lah gj kecik pun,,tapi berkatnye terasa..sebagai contoh bak kak mar cakap tak pernah lah makan ns dan garam,,,,,dan adanya izzah pun tak rasa beban,,,kan ada berkat hidup brumah tangga ni,,,rezeki tu da ada,,cari lah dengan jalan yang berkah..nak tau rezeki tu berkat ke tak,,,senang saja,,tengok ujung bulan,,,cukup ke tak?gj rm10000 pun kalau tak ada berkatnye,,xckup juga,,ni hasil yang ana dan kawan ana bincangkan,,,

kadang-kadang ada yang terlepas pandang bila sesorg tu da bkahwin,,iaini hulur2 lah duit kat kg tu,,,berkah hasilnye nanti,,,


ada lah cikgu ana suruh ana kawin,,alasan ana paling ketara da mesti tak ada duit lah cikgu nak kahwin,,dia cakap alasan begitu alasan org bermasalah....org kahwin lah punca rezeki tak disangka2...

ana pun tak kawin lagi,,tapi bercakap dengan pengalaman org yang da kahwin,,akak sendiri,,,yang seorang suri rumah dan husband dia kj dengan gj yang tak berapa besar,,tapi cukup untuk mereka anak branak,........


tapi kat kadang-kadang tak tahu kesusahan org lain kan.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 17:51


muslimah_johor posting :

!!! QUOTE !!!


Dalam semua perkahwinan. Perkahwinan memang satu peluang untuk meningkatkan iman dan ibadat. Dan tak ada perkahwinan yang sentiasa menyenangkan dan selesa sepanjang masa tak kira dari segi kewangan, kefahaman dan kesepakatan. Kalau nak 'tunggu dah bersedia baru kahwin' percayalah...sampai bila pun tak akan kahwin. dari segi emosi dan rezeki. Sebenarnya bila seseorang kahwin bukan sebab dia dah ada semua maka dia bersedia tapi Allah dah permudahkan jalan. keyakinan tu sebenarnya bukan untuk ditunggu tapi kena pupuk.


akak muslimah_johor macam mana nak pupuk tu :sopan:
boleh kongsi-kongsi sikit...hehe


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 18:44


walaupun saya belum berkahwin.. saya rasa nak komen juga.. hehe.. bagi saya beban kewangan bila2 tetap ada.. masa single tanggungjawab kita pada ibu bapa.. keluarga.. hutang itu ini.. dan bila dah kahwin pun tetapi sama.. nak gunakan duit untuk anak.. rumah.. kereta.. makan minum dsbgnya.. tapi ada orang kata bila dah kahwin rezeki anak tu akan ada.. tapi kena usaha juga kan.. aduh.. saya ni jawab soalan ke tak eh.. saya rasa lebih kurang sama syahidatul.. cuma bila kita ada partner.. kita akan rasa lebih convince dengan hidup.. kita lebih yakinj mengatur kewangan kita.. simpanan penting sangat.. walaupun sekecik seratus sebulan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 17-09-08 18:47


alangkah indahnya perkahwinan yang didirikan sekiranya.....mendapat pasangan yang menerima diri seadanya.

si isteri.....menerima suami seadanya tanpa mengira pangkat, darjat, jawatan & gaji suami....akan sentiasa bersama-sama suami tak kira waktu susah mahupun senang....waktu duka mahupun gembira.....waktu semua orang memuji suami, dia bersama suami....waktu suami dicerca, dicela dia masih bersama suami.

p/s: banyak dengar cerita...ramai isteri (wanita yang telah berkahwin yee) lari bersama lelaki lain yang jauh lebih kaya, lebih handsome, lebih berjawatan.... tinggalkan anak bersama suami...sian suami itu terpaksa membesarkan anak sendirian.

p/s 2: lari topic ke ini??? :-P


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 18:52


Pada 17-09-08 18:47 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

alangkah indahnya perkahwinan yang didirikan sekiranya.....mendapat pasangan yang menerima diri seadanya.

si isteri.....menerima suami seadanya tanpa mengira pangkat, darjat, jawatan & gaji suami....akan sentiasa bersama-sama suami tak kira waktu susah mahupun senang....waktu duka mahupun gembira.....waktu semua orang memuji suami, dia bersama suami....waktu suami dicerca, dicela dia masih bersama suami.

p/s: banyak dengar cerita...ramai isteri (wanita yang telah berkahwin yee) lari bersama lelaki lain yang jauh lebih kaya, lebih handsome, lebih berjawatan.... tinggalkan anak bersama suami...sian suami itu terpaksa membesarkan anak sendirian.

p/s 2: lari topic ke ini??? :-P



lari topik cik rashdin oi..
ni macam luahan perasaan, bukan pendapat.. hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 17-09-08 18:57


Pada 17-09-08 18:52 , irashahirah posting:

!!! QUOTE !!!



lari topik cik rashdin oi..
ni macam luahan perasaan, bukan pendapat.. hehe


rashidin???? :berfikir:


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 19:00


i see encik rashdin atau cik rashdin ni..... :sopan:

tak apa irashahirah, CS tak marah pun kalau lari topik..kan, kan CS...

nanti free saja kena dengan CS....hihi

naruto ada saja pasangan yang menerima diri seadanya...dalam ukhwah ni pun banyak.....;-)


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 20:10


Pada 17-09-08 18:57 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-09-08 18:52 , irashahirah posting:

!!! QUOTE !!!



lari topik cik rashdin oi..
ni macam luahan perasaan, bukan pendapat.. hehe


rashidin???? :berfikir:



aiyak... salah name lah..
huhu.. Sorry cik naruto... kome berdua macam lebih kurang same saja.. hehe.. sori2.. xpasal2 rashdin terlibat.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 17-09-08 21:32


Hm .. rezeki ada d mana-mana.. agak-agak kalau gaji yang trsedia tak cukup, yang not kita cari inisiatif lain untuk + pndapatn, betul tak?? Prcaya pada keajaiban ALLAH SWT, kadang-kadang Wawa pun rasa dengan jumlah gaji Wawa sekarang ni, macam mana lah nak hidup tapi tu lah.. Peluang tu sentiasa ada, cuma .. kita mesti pandai memanfaatkannya :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 22:35


Pada 17-09-08 09:23 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

eh encik mizi, jangan dikaco bunge orang tu....kang tak pasal2 kena sedebuk dari kumbang dia.... hehehehehehe

p/s

Mizi...mizi.... mari sini teman nak bisik, "sok....sek....sok....sek"


Wah, ada gosip ni..daeng, teman nak join..ni pasal ehem2 ke :lol:


-----------------
"Hujung FIKIR pangkal AGAMA"-Pak Hamka


Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 22:38


Pada 17-09-08 13:06 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

HAHAH!!! IM (Ibnu_Musa), terima kasih...
EERR... Haah... Makan minum pakai semua saya tanggung...
Dah simpan duit pun... Pinjaman dia sekali...


amboi... tanggung untuk belanja tunaikan umrah dan hajinya sekali ye... :sopan:

sesuka hati jeq tanya soalan lain dalam topik ni ek. huu. langsung lari. huhu...

nasib baik takpa.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 22:39


Pada 17-09-08 22:35 , azemi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-09-08 09:23 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

eh encik mizi, jangan dikaco bunge orang tu....kang tak pasal2 kena sedebuk dari kumbang dia.... hehehehehehe

p/s

Mizi...mizi.... mari sini teman nak bisik, "sok....sek....sok....sek"


Wah, ada gosip ni..daeng, teman nak join..ni pasal ehem2 ke :lol:



encik azemi...bulan-bulan puasa, tak baik tau bergosip.....udah-udah lah :sopan:


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 23:18


Pada 17-09-08 16:47 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!




tapi kat kadang-kadang tak tahu kesusahan org lain kan.....



ye betuuuullllllllllllllllllllll. apa orang lain nak anggap, IYEkan /anggukkan sahaja

sebab orang hanya melihat perkara yang terbentang/tertayang depan mata sahaja :kelip: :kelip:

hal hal 'sebenar'.... biarlah hanya suami isteri yang mengetahui. bukan MAK, bukan AYAH, bukan kekawan :kelip:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 18-09-08 14:16


salam rmdhn nan melepasi fasa 2..
wah.. shye ek open this new topik..ehehe..

best tajuk ni.. ramai yang dah status kawin.. status nak walimah..
status bakal.. dan pelbagai status lah akan posting.
ehehe..


!!! QUOTE !!!

pasangan yang dah berkahwin adalah lebih digalakkan untuk memberi komen.



ups.. ada khususan ek..
tak apa lah.. nak mendrop ayat ss a bit..

persoalannya, adakah jika dengan berkahwin itu dapat mengurangkan beban kewangan yang sedia ada? ada komen tak? hehe


bagi ss lah.. event gaji rm1000.. or bawah lagi..
memang agak sesak sikit.. eheh.. tapi, bilamana dah hidup bersama ni
kena selalu ada give dan take.. push dan pull..
apa lagi.. up and down.. on off ehhee..

kena lakukan kaedah berjimat cermat. disamping pandai
cari side income.. belajar menjahit ke.. ( ss pun tak pandai..huhu)
jual kuih ke.. joinn or involve lah apa-apa aktiviti yang boleh
menambhkn income dari segi duniawi dan juga ukhrawi...

bagi ss memang kalau yang rumahtangga
(walaupun kes naik lif.. rumah teres setinggkat )
kawin ni dapat kurangkn beban.. bila sama-sama
merasai erti kesusahan.. sama-sama ganding bahu
kerjaSama..usahaSama dan adik beradik yang colaborate lah

simpulnye.. berkahwin tu pun sunnah.. so..
dah cukup syarat.. apa lagi..hihii

:sopan: :-D
konklusinye.. kena ada sistem barter.. sistem kewangan yang bagus..
boleh pergi talk show nisa ahad ni..

/

http://www.nisawp.blogspot.com/


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

mie05
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.11.2005
Ahli No: 20348
Posting: 318
Dari: melaka

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-09-08 14:38


kahwin lah dulu baru tahu.. jangan takut rezeki ada dimana2 ek...
kebekatan itu yang membawa erti bukan pada nilainya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mie05Profil   Hantar PM kepada mie05   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-09-08 15:53


Pada 17-09-08 13:06 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

HAHAH!!! IM (Ibnu_Musa), terima kasih...
EERR... Haah... Makan minum pakai semua saya tanggung...
Dah simpan duit pun... Pinjaman dia sekali...

kalau semua orang berada macam OU kan senang, tak ada masalah, ngeh3x

so, nampaknya semua setuju bahawa kahwin itu sendiri dapat kurangkan beban kewangan, atau dengan kata lain, orang2 yang kahwin ni insyaAllah akan dimurahkan rezekinya selari dengan bebanan yang semakin bertambah.

fasa 1 dah selesai, kita masuk pula fasa kedua :-D

memang bagus sebab dah kahwin nanti murah rezeki, melimpah ruah, memang best kalau dah kahwin...

tapi yang tak bestnya masa nak perpare untuk kahwin tu lah, orang kata zaman ni nak kahwin kena ada sekurang2nya RM15K dalam tangan, kalau nak sedap RM20K, betul ke? 8-)

kalau begitu tak guna juga, silap-silap; masa kahwin dah bankrupkan diri, lepas kahwin tibalah masanya nak cover balik bankrup tu, atau nak langsaikan segala hutang2. so, pastikan kita tak berhutang ye untuk kahwin! :jangan:

kesimpulannya: lepas kahwin memang besy, tapi sebelum kahwin yang tak besy... dan sekali lagi diulangi, lainla bagi orang2 yang berada macam OU, kikiki

p/s: bersakit2 dahulu, bersenang2 kemudian 8-)


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 18-09-08 16:26


terpulang pada diri kita sendiri sebenarnya... kalau gaji 1500-2500, masih rasa tak boleh nak kawin, macam mana pula orang-orang yang gaji bawah rm1k, boleh saja hidup dan bkeluarga. yang penting cara kita berbelanja.... gaji rm 2k jangan nak belanja macam gaji rm5k..kalau nak kira hutang piutang tu sampai mati belum tentu selesai.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 18-09-08 17:23


huk..tak reti nak bagi komen..lepas membaca komen semua org..semuanya +ve..
insyaAllah betul lah tu..tengok pengalaman kakak dengan cousin2 saya..alhamdulilah rezeki melimpah2..ada saja saudara saya yang bergaji kurang dr 1000 tapi masi mampu lagi menampung hidup berkelaurga ni..anak 2 org..tapi itu kat sabah lah..huhu..Kalau kat sini hmm..relevan tak :berfikir:

menjawab persoalan En OU..hmm..ni bukan persoalan profesional ka tak..tapinya persoalan pasal tanggungjawab seorang anak kepada ibubapanya..
alhamdulillah Kalau dapat suami yang sanggup nak menangung makan minum(memang kewajipan pun kan :-P ) istri..d beri peluang memang semua org pun rasanya lebih memilih untuk menjadi surirumah dripada bekerja..tapi bila da duduk rumah tak bekerja..sapa pula nak bagi mak ayah..adik2 duit..sapa nak bagi duit belanja pada mereka..
tapi EN. OU ni nak bila dia balik ada istri yang da siap sediakan air kat rumah erkk..hmm blh2..rasanya boleh cadangkan pada isteri tu suruh dia jadi cikgu..separuh hari berada d sekolah(bekerja) separuh hari lagi kat rumah(surirumah) so settle masalah.......

p/s: pendapat sendiri..tiada kena mengena dengan yang hidup atau yang mati (betul ka tu :kelip: :-) )

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

msaidins_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.11.2006
Ahli No: 27385
Posting: 218
Dari: http://www.msaidins.com/

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-09-08 18:11


esok nak pergi kursus kahwin. Kahwn nya entah bila,tak ada plan lag )

Bookmark and Share

    


  Member Information For msaidins_85Profil   Hantar PM kepada msaidins_85   Quote dan BalasQuote

NurHidayah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.07.2004
Ahli No: 9825
Posting: 101
Dari: Di MaNa SaJa KeLuArGaKu BeRaDa...

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-09-08 19:19


saya pun belum kawin ag tapi ada lah belajar kit2 insyallah saya pun akan lalui alam itu,,, bagi saya tentang kewangan ini tengok pada budet lah... lebih-lebih lagi bila kita nak belanja kena pandai budget,,, if kita terlebih budget,kewangan pun akan merosot dengan cara itu apa-apa pun kita kena belajar cara money planning 4 family kita... jadi bila kita pandai planning,insyallah kewanga merosot itu tak akan berlaku... Jadi start a money family planning k... all the best!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurHidayah86Profil   Hantar PM kepada NurHidayah86   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 19-09-08 11:54


Kalau nak saving jangan pakai kereta...Jimat duit minyak, road tax, insurans, dan sebagainya...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 19-09-08 11:57


Pada 18-09-08 15:53 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!


tapi yang tak bestnya masa nak perpare untuk kahwin tu lah, orang kata zaman ni nak kahwin kena ada sekurang2nya RM15K dalam tangan, kalau nak sedap RM20K, betul ke? 8-)



Tak patut...tak patut...Sia-sia saja kumpul duit bertahun-tahun... :-o


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

nilam3_6
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.04.2007
Ahli No: 29649
Posting: 53

blank  


posticon Posting pada: 19-09-08 15:51


Pada 16-09-08 23:34 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-09-08 17:17 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!

soalan pertama/pernyataan pertama : k.shye nak kahwin ? /k.shye nak kawin.. :sopan:

soalan setersusanya nanti lah :D

tak boleh nak jawab sebab katanya untuk org yang da kahwin saja :D
nanti saya da kahwin saya datang balik..hikss


haha. belum lagi lah CU..

==

sesiapa pun boleh jawab, cuma saya suka lagi kalau orang2 yang dah berkahwin jawab, macam kak nurkamar kita :). baru lah meyakinkan kalau yang ahli yang jawab..

urm, menurut kata kak nurkamar, amat amat amat membantu ye.. huhu :). bagus noo.. abang shinfay kerja bagus2 so ok lah kan :kelip:...

cammane pula kalau dapat suami yang berpendapatan lagi rendah dari isteri? memang tak dapat nak dielakkan, si suami kadang-kadang tak cukup duit untuk dia nak cover semua or at least yang penting2. tambah pula sekarang ni "zaman dah berubah, dunia dah maju :sopan: ", expenses makin banyak so si isteri lah yang kena tolong cover perbelanjaan2 yang perlu.... mana-mana yang tak cukup.

tambah pulak kalau suami tu anak sulung dalam family nya, maka banyaklah lagi tanggungjawabnye pada family. tambah lagi kalau ayahnya dah tak ada. dia lah nak tanggung mak, adik2 dan sebagainya... and the list can go on.

bagi si suami tu, beban kewangannya boleh lah berkurang bila dah berkahwin (isteri boleh tolong cover dan tolong2 hulur duit). tapi bagi si isteri tu, beban kewangannya bertambah lah pula...

bagi kes macam ni, demi suami, si isteri kena berkorban lah nampak gayanya. kena lah paham suami tak berapa mampu...



salam...
masa saya berkahwin dulu,suami baru saja habis belajar dan tidak mempunyai pekerjaan tetap...dia baru saja kerja 2 bulan masa tu..segala perbelanjaan wajib(keperluan) semua dia yang tanggung + kasi kat mak ayah dia + saving dengan gajinya bawah 1500...walaupun pendapatan saya lebih tiga kali ganda darinya, namun tidak pernah sekali pun dia minta untuk menggunakan duit saya, sebab bgnya itu adalah tanggungjawabnya walau siapa pun saya...

berkongsi kisah saya...masa kami plan kahwin dulu,dia masih lagi belajar di semester akhir..agak terkejut dengan ajakannya untuk berkahwin memandangkan dia masih lagi belajar dan tidak bekerja tambahan pula dia anak sulung,so saya mempersoalkan bagaimana nanti dia nak menyara saya...mmgler diakui saya mampu menyara diri sendiri sebab masa tu saya telah bekerja namun tanggungjawab dia memberi nafkah yang wajib tetap kena dia jalankan... dan saya tak mahu bertolak ansur dalam hal itu,takut kemudian hari ianya akan terjadi kes ungkit mengungkit maklumlah saya hanya manusia biasa yang bukannya maksum...saraan wajib ni bukannya banyak pun, bagi saya dalam 200-300 saja...mungkin juga kerana keikhlasannya untuk berkahwin, esoknya saya dimaklumkan dia telah mendapat offer kerja yang akan bermula sebaik saja habis belajar.

bila ada anak,rezeki juga turut bertambah (naik gaji,elaun)...kira perbelanjaan tu tak sikit pun terbeban sebab kehadirannya malah hidup makin best:)...

kini,alhamdulillah hidup kami lagi baik...pendapatannya pun kini dah melebihi pendapatan saya, dan sejajar dengan itu perbelanjaan semua dia yang handle sama ada keperluan atau kehendak...

oleh itu,pada saya, dengan kahwin ia tidak sedikit pun dan tak sepatutnya membebankan kewangan sama ada pihak isteri atau suami malah amat membantu menstabilkannya....dengan syarat adanya kerjasama antara suamisteri, suami perlu faham tanggungjawab dia dan isteri juga perlu tau bezakan antara keperluan dan kehendak...kalau boleh,lsecara bersama (suami isteri) listkan setiap bulan item pecahan bagi perbelanjaan keluarga, mak ayah dan saving, insyaAllah kewangan akan lebih teratur walau sekecil manapun pendapatan yang ada...
~just sharing~


-----------------
indahnya hidup ini jika semuanya kerana ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For nilam3_6Profil   Hantar PM kepada nilam3_6   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-09-08 19:52


haaa... kak nilam, terima kasih kerana berkongsi pengalaman... komen macam ni lah yang saya dok tunggu2... :welcome:

ni rasa-rasanya orang2 yang bujang lepas baca ni mesti rasa nak kahwin cepat-cepat. hehehe.

p/s: gaji kak nilam, 3 kali ganda daripada kurang RM1500? wahh....

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-10-08 21:59


Pada 17-09-08 12:33 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

EERRMM... Saya ada soalan... Diharap ada sangat yang dapat menjawab...
Ini sebagai contoh... EERR... Saya ulang... Contoh tauuu!!! Katakan saya
akan berkahwin dengan wanita professional dan elite dengan kerjaya yang
mantap. Kemudian saya rasa tak sedap hati laaahh... Saya perintahkan dia
(EEHH!! Silap!!) Bukan perintah, meminta dengan lemah lembut dan penuh
kasih sayang pujuk rayunya, supaya dia cuma duduk di rumah menjadi suri
dan permaisuri di singgahsana rumah kami, rasa-rasanya dia mahu
tak....
    
Tolonglah jawab... Please... ...


nak jawapan yang tepat kena tanya empunya diri Owl......jangan selindung-selindung..... :sopan:


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-10-08 22:09


assallamualaikum,bagi yang merancang nak berkahwin atau yang berkahwin yang inginkan teknik2 mengurus,mengawal dan menambah pendapatan di syorkan klik url ini http://www.maskahwin.com/index.php?ref=hayat86 insyaallah akan membantu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 05-10-08 08:52


Pada 17-09-08 12:15 , danielHakimi posting:

!!! QUOTE !!!

insyallah sedikit sebanyak membantu dari segi keewangan bila berkahwin..tu pun kalau saling tolong menolong....mula-mula kahwin ni biar lah ada sebuah kereta..kalau ada 2buah kereta tu kedudukan keewangan mungkin sesat sikit..ana rasa syahidatul tak apa..sebab kedudukan bakal suami dah kukuh anda...hehehehehe..jangan marah ya syahidatul..

"LAWAN TETAP LAWAN"


Lawan makan...?


-----------------
Kerbau adalah kerbau... Lembu adalah lembu... Kambing adalah kambing... Dan..., Aku adalah aku...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-10-08 14:46


salam ukhwah
nak bagi POV sikit
teringat pula Rasulullah yang berbunyi (lebih kurang lah maksudnya).... dengan berkahwin maka akan lengkaplah separuh kehidupan seorang tersebut.....(ada pembetulan sila2 kan).....so 'kehidupan' tu luas pengertiannye dan boleh dilihat daripada banyak sudut pandangan.....lengkap separuh kerana memenuhi fitrah kehidupan manusia yang inginkan pasangan hidup........untuk disalurkan 'kasih sayang dll' yang dihalalkan (ni pun dah covet banyak POV gamaknyer, faham-faham lah ye )....
so andainyer masa bujang rezkinyer sekian2 banyak....maka dengan berkahwin, maka lengkapla separuh rezeki seseorang tersebut,yang merupakan sebahagian daripada kehidupannya (rezeki bukan datang dalam bentuk wang ringgit saja, mungkin dalam bentuk2 lain yang diluar pengetahuan dan intuisi manusia)........so kalau berlaku short selepas kahwin tu bukan lah sebab rezeki tu lari atau berkurang....cuma ujian Yang Maha Esa

tapi kalau asyik lawan makan saja, mana tak short.............huhuhuhu, tu belum kira buat tournament dengan kerabat2 diraja.......hihihihihihihi
:lol:

p/s: CS open topik ni????hmmmmm?????Kenapa ek????hehehehe tak kisah, janji sampai masa kad jemputan mesti sampai ke pintu rumah huhuhuhuhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-10-08 17:29


tak ada apa-apa kaitan dengan diri saya. saya sendiri belum ada planning apa-apa... jangan salah faham...

danielhakimi ni pandai2 saja. tolong hentikan bercakap mengenai saya...

saya fikir topik sebegini baik untuk memberi sedikit keyakinan dan panduan bagi mereka yang teragak2 untuk bernikah bila dah ada niat dan kesediaan tu... banyak juga feedback saya dapat, ramai kata topik ni bagus dan best. entah apa yang bestnya? hehe


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 05-10-08 18:09


Pada 18-09-08 15:53 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!


tapi yang tak bestnya masa nak perpare untuk kahwin tu lah, orang kata zaman ni nak kahwin kena ada sekurang2nya RM15K dalam tangan, kalau nak sedap RM20K, betul ke? 8-)

kalau begitu tak guna juga, silap-silap; masa kahwin dah bankrupkan diri, lepas kahwin tibalah masanya nak cover balik bankrup tu, atau nak langsaikan segala hutang2. so, pastikan kita tak berhutang ye untuk kahwin! :jangan:

kesimpulannya: lepas kahwin memang besy, tapi sebelum kahwin yang tak besy... dan sekali lagi diulangi, lainla bagi orang2 yang berada macam OU, kikiki

p/s: bersakit2 dahulu, bersenang2 kemudian 8-)



kan bagus kalau duit yang dikumpulkan bertahun2 itu tidak dibazirkan untuk hantaran yang tinggi.....better digunakan untuk buat down payment kereta....ataupun guna untuk pergi haji.


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 05-10-08 22:43


Benar, benar sekali, percayalah! Sebab rezeki itu adalah perkara yang ghoib, terkadang atau bahkan sering datangnya rezeki tak dapat kita duga.

Menikahlah... sebab ajal tak dapat kita duga pula.

Bookmark and Share

    


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 05-10-08 22:48


Pada 16-09-08 16:37 , akis_zamani posting:

!!! QUOTE !!!

Topik: Adakah berkahwin dapat mengurangkan beban kewangan?

rasanya tidak..sebab duit digunakan dalam berbagai keperluan..bila dah ada baby..mesti banyak wang mengalir..duit kereta, rumah, api, air dll keperluan bayaran...
tapi di samping itu juga boleh berjimat dan belanje berhemat (saranan pemimpin Umemo)



:D fikiran yang disusah-susahkan/disulit-sulitkan, rezeki Allah itu Maha luas. Bila ada yang belum kesampaian setelah menikah toh kita disuruh bersabar... cool... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 09-10-08 14:42


Pada 05-10-08 18:09 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!



kan bagus kalau duit yang dikumpulkan bertahun2 itu tidak dibazirkan untuk hantaran yang tinggi.....better digunakan untuk buat down payment kereta....ataupun guna untuk pergi haji.



Betul tu...Saya sokong sepenuhnya...Tak sepatutnya kita bazirkan duit untuk benda yang mengarut lagi menyusahkan...Buat modal berniaga lagi bagus...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.156905 saat. Lajunya....