Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 03-08-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Layang-layang naik ke udara kerana menentang angin bukan kerana mengikut arah angin

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 152
Ahli: 0
Jumlah: 152




  Yang Masuk Ke Sini
izad: 14 hari yang lalu
the_brOtherz: 41 hari yang lalu


Dendang Perantau
Topik: berpuasa di negara bukan islam


Carian Forum

Moderator: Administrator, sadiqah
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Dendang Perantau
    »» berpuasa di negara bukan islam

Please Mendaftar To Post


Oleh berpuasa di negara bukan islam

syna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2003
Ahli No: 5623
Posting: 138
Dari: hilton, adelaide

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-09-08 14:55


hye.... saya baru saja 2 bulan di adelaide australia... dan ini kali pertama berpuasa diluar negara, jauh dr family
banyak pengalaman berbeza......
1. terawikh tak ada lah macam malaysia, ada selawat dan doa...
2. puasa ditentukan mengikut masjid (tak paham juga konsep ini)
3. dah tak fikir nak makan apa macam malaysia, janji ada makanan nak berbuka.. stay kat uni sampai terawikh...
4. ramadhan tak terasa.. hanya kita saja yang beribadat..itu pun kalau ada kehendak hati.. ada saja yang tengok tak puasa....
5. mata jangan cakap lah...susah nak jaga...

macam mana antum?

Bookmark and Share

    


  Member Information For synaProfil   Hantar PM kepada syna   Pergi ke syna's Website   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-09-08 19:00


sabar ye syna, kuatkan iman dan semangat. semoga Syna berjaya menempuhi Ramadhan pertama kali jauh dari family. Hamba doakan syna berjaya. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

syna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2003
Ahli No: 5623
Posting: 138
Dari: hilton, adelaide

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-09-08 20:02


urmmm... tenkiu... itu lah..Ya Allah tabahkan lah hati ini..
sesiapa nak kungsi pengalaman???

Bookmark and Share

    


  Member Information For synaProfil   Hantar PM kepada syna   Pergi ke syna's Website   Quote dan BalasQuote

cthajar78
Warga Rasmi
Menyertai: 30.08.2008
Ahli No: 34727
Posting: 9

blank   avatar


posticon Posting pada: 07-09-08 22:14


ITU DUGAAN UNTUK SYNA DARI ALLAH...
BANYAKKAN BERSABAR ye...
HARI NI ada TERBACA kat SURAT KHABAR yang MENGATAKAN UMAT ISLAM DI CHINA DILARANG BERPUASA DAN SOLAT TERAWIKH DAN TIDAK DIBENARKAN MENGADAKAN SEBARANG PERJUMPAAN. KALAU ada KENA TANGKAP , SESIAPA yang BERPUASA PUN AKAN DITANGKAP... PIHAK BERKUASA DISANA cakap AKAN MENIMBULKAN KEGANASAN .... DAN KITA DOAKAN SEMOGA UMAT ISLAM DISANA dapat MELAKUKAN IBADAH BERPUASA dengan AMAN....

FOR SYNA KUAT KAN SEMANGAT........

Bookmark and Share

    


  Member Information For cthajar78Profil   Hantar PM kepada cthajar78   Quote dan BalasQuote

syna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2003
Ahli No: 5623
Posting: 138
Dari: hilton, adelaide

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-09-08 18:33


ye ke?? itu lagi ngeri itu..syna kat sini bebas saja melakukan paper..kelas pun lecturer kasi keluar awal..
alhamdulillah

Bookmark and Share

    


  Member Information For synaProfil   Hantar PM kepada syna   Pergi ke syna's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 09-09-08 21:06


sejak 4-5 tahun lepas....naruto-san berpuasa start pukul 5.30 pagi and berbuka pukul 4.30 petang....bestnya.

sekarang.....waktu berbuka macam same saja dengan malaysia...kecuali dekat akhir2 ramadhan nanti....pukul 6.30 petang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

nurulain
WARGA SETIA
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8792
Posting: 450
Dari: somewhere i belong

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-09-08 21:43


saya dah kali ke 2 berpuasa di sydney
start puasa jam 4.40 dan berbuka jam 5.30petang
sama saja..12 jam juga

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Quote dan BalasQuote

syna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2003
Ahli No: 5623
Posting: 138
Dari: hilton, adelaide

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-09-08 18:23


macam mana dengan persediaan diri?
ada sebarang masalah? or everything so perfect?

Bookmark and Share

    


  Member Information For synaProfil   Hantar PM kepada syna   Pergi ke syna's Website   Quote dan BalasQuote

haneem-al_amr
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.02.2004
Ahli No: 7010
Posting: 79
Dari: MeLBouRNe

australia  


posticon Posting pada: 20-09-08 21:03


salam syna,saya pun di australia..alhamdulillah kat melbourne ni suasana puasa terasa jugak sebab ramai komuniti arab dan melayu.lagipun kat m'sian hall ada juga bazar ramadhan tapi tak semeriah di Malaysia hehe..cuma,ada lah beberape kawan-kawan non muslim yang tak berapa nak paham what ramadhan all about,so terpaksa lah kita terangkan agar mereka tak rasa kompius..apa pun harap Allah kuatkan semangat dan iman kami di bumi asing ni =)


-----------------
Lantas kini ..salahkah untuk aku mengidami pewaris Rasulullah?


Bookmark and Share

    


  Member Information For haneem-al_amrProfil   Hantar PM kepada haneem-al_amr   Quote dan BalasQuote

nurul_syifa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.09.2008
Ahli No: 34884
Posting: 66
Dari: bumi Ilahi

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-09-08 07:29


kepada syna, naruto-san, nurulain dan haneem-al_amr... Alhamdulillah, syabas dan tahniah sebab dapat menegakkan syariat Islam walaupun jauh diperantauan dan di negara asing... Didoakan moga-moga segalanya dipermudahkan oleh Allah dan anda semua dilimpahi Rahmat-Nya sentiasa....


-----------------
“Sesungguhnya rahmat Allah sangat dekat kepada orang-orang yang berbuat baik” (Al A’raf:56)


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_syifaProfil   Hantar PM kepada nurul_syifa   Quote dan BalasQuote

haneem-al_amr
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.02.2004
Ahli No: 7010
Posting: 79
Dari: MeLBouRNe

australia  


posticon Posting pada: 21-09-08 10:37


syukron :kelip: yup, moga dipermudahkan semuanya..amin


-----------------
Lantas kini ..salahkah untuk aku mengidami pewaris Rasulullah?


Bookmark and Share

    


  Member Information For haneem-al_amrProfil   Hantar PM kepada haneem-al_amr   Quote dan BalasQuote

PUTERI_FUZA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1975
Posting: 201
Dari: Perth, Australia

australia  


posticon Posting pada: 23-09-08 10:54


kuatkan iman... hadapi segalanya dengan tabah...
best berpuasa di tempat orang ini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For PUTERI_FUZAProfil   Hantar PM kepada PUTERI_FUZA   Quote dan BalasQuote

altaf
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.09.2006
Ahli No: 26556
Posting: 51
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-09-08 11:02


SESAAT MATA BERKEDIP INGATLAH ALLAH,
SEDETIK JANTUNG BERDEGUP INGATLAH ALLAH,
SEHALUS BUDIMU DITABUR INGATLAH ALLAH,
SEIKHLAS HATI DI TAUT INGATLAH ALLAH,
ALLAH BERSAMAMU......

KITA JAUH TAPI DEKAT DIHATI.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For altafProfil   Hantar PM kepada altaf   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 23-09-08 12:05


Pada 07-09-08 14:55 , syna posting:

!!! QUOTE !!!

hye.... saya baru saja 2 bulan di adelaide australia... dan ini kali pertama berpuasa diluar negara, jauh dr family
banyak pengalaman berbeza......
1. terawikh tak ada lah macam malaysia, ada selawat dan doa...
2. puasa ditentukan mengikut masjid (tak paham juga konsep ini)
3. dah tak fikir nak makan apa macam malaysia, janji ada makanan nak berbuka.. stay kat uni sampai terawikh...
4. ramadhan tak terasa.. hanya kita saja yang beribadat..itu pun kalau ada kehendak hati.. ada saja yang tengok tak puasa....
5. mata jangan cakap lah...susah nak jaga...

macam mana antum?

Malaysia pun bukan negara Islam....


-----------------
Kerbau adalah kerbau... Lembu adalah lembu... Kambing adalah kambing... Dan..., Aku adalah aku...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

syna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2003
Ahli No: 5623
Posting: 138
Dari: hilton, adelaide

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-10-08 20:53


huh???? apa kaitan malaysia negara islam ke bukan? boleh jadi komen ehh??

Bookmark and Share

    


  Member Information For synaProfil   Hantar PM kepada syna   Pergi ke syna's Website   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 08-10-08 22:26


ana dah 6 tahun berpuasa kat ukraine. puasa kali ni agak panjang, sebab siang panjang. mula pukul 3.30 and berbuka pukul 7. kira-kira 16 jam. kalau kena gaya puasa dalam musim sejuk, 10 jam dah boleh buka

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.094924 saat. Lajunya....