Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 14-06-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
We can't change the past, but we can change the future.
-- Anonymous

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 52
Ahli: 0
Jumlah: 52




  Yang Masuk Ke Sini
hajime_kindaichi: 23 jam, 18 minit yang lalu
isa777_musa: 1 hari, 4 jam, 1 minit yang lalu
zam_rizal: 10 hari yang lalu
wanja: 20 hari yang lalu
MTMKi: 28 hari yang lalu
Kang: 28 hari yang lalu


Rawatan Alternatif
Topik: jus herba penawar kesihatan


Carian Forum

Moderator: Administrator, Prof_Muslim
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Rawatan Alternatif
    »» jus herba penawar kesihatan

Please Mendaftar To Post


Oleh jus herba penawar kesihatan

nurlaily
Warga Rasmi
Menyertai: 11.08.2008
Ahli No: 34399
Posting: 10
Dari: Gombak

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 11-08-08 12:46


salam sejahtera semua... kalian semua sihat. Alhamdulillah dan hargailah dengan rahmat Allah yang satu ini. Herba adalah satu alternative yang sesuai dan berkesan untuk mengekalkan dan merawat kesihatan tubuh badan manusia. Manusia pun asal usulnya dari tanah, bukan?. kejadian tumbu-tumbuhan adalah seribu rahmat buat sekalian manusia.

saya cuma nak tahu dan menerima komen dan pendapat dari kawan-kawan, manakah yang lebih baik menerima rawatan dari herba alami ataupun ubatan sintesis dari pakar seperti panadol dll?

bagi saya herba alami adalah yang terbaik. Kesannya kesihatan yang teratur dan rawatan sepenuh. apa-apa pun kita mencuba dan tawakal kepadaNya. sila komen. :kelip:


-----------------
cahaya malam 1983


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurlailyProfil   Hantar PM kepada nurlaily   Pergi ke nurlaily's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-08-08 12:56


1at of all, ubat hanya tool kepada penyembuhan.....
basicly kuasa penyembuhan 50% bergantung pada kekuatan mental dam rohani pesakit....

anyway kalau nak mendalami ilmu perubatan herba boleh lah ikuti kursus perubatan JAWI.......HPA ada course tu, join lah kalau nak ikut..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

Administrator




posticon Posting pada: 11-08-08 12:56


Teruskan perbincangan. Tetapi jika mengiklan produk, posting ini akan dibuang. Iklan tidak di benarkan.

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-08-08 13:05


maaf admin
bukan nak iklan, cuma tak pasti kat mana tempat lain yang ada provide perubatan JAWI, thats all.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

nurlaily
Warga Rasmi
Menyertai: 11.08.2008
Ahli No: 34399
Posting: 10
Dari: Gombak

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 11-08-08 13:14


pernah tak sesiapa makan madu..
ada sesiapa yang pregnan, saya cadangkan makan madu. ianya salah satu sumber yang mengumpul segala khasiat alam semula jadi.. segala pati-pati herba terdapat dalam madu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurlailyProfil   Hantar PM kepada nurlaily   Pergi ke nurlaily's Website   Quote dan BalasQuote

nurlaily
Warga Rasmi
Menyertai: 11.08.2008
Ahli No: 34399
Posting: 10
Dari: Gombak

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 11-08-08 13:27


kepada kawan-kawan yang ahli keluarga, rakan taulan yang tengat mengandung syorkan mereka makan madu. sebab dia banyak.
1. badan si ibu akan bertenaga
2. makan untuk kesihatan dan ibadat dapat pahala
3. bayi yang dilahirkan akan sihat dan cergas
4. bagi sangat aktif
5. badan bagi dan tulang dan otot kuat sejak berumur 2 bulan.
6. anak terdidik rohaninya
dll lagi

madu tak panaskan badan. madu tak 'panas' seperti mana yang di war-warkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurlailyProfil   Hantar PM kepada nurlaily   Pergi ke nurlaily's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-12-08 17:16


Bagus Laily telah utarakan topik tentang khasiat jus herba atau apa yang patut kita tahu kelebihannya. Sebagai pengamal amalan makanan herba, prof galakkan sahabat - sahabat semua marilah kenali jenis-jenis herba dan apa khasiatnya..

Bukan setakat minum jus herba tanpa tahu apa kandungannya serta pengeluaran adakah dari orang Islam dan yan paling penting HALAL. Percayalah tidak rugi kerana ia juga ilmu.

Di Malaysia ada 1000 lebih jenis herba dan kalau nak huraikan memang panjang. Cuma prof tidak pandai lagi bagaimana cara orang-orang tua dalam mengamalkan herba dan prof masih belajar.

Prof ingin berkongsi dan bukan mengajar tetapi belajar bersama sahabat semua. Dengan melihat kejadian Allah Taala ciptakan tumbuh-tumbuhanbukan sekadar perhiasan atau sia-sia.

Semuanya adalah ada sebab-sebabnya. Insya-Allaah, prof akan kumpulkan nota dan posting dan sesiapa tahu boleh kongsi.

Wallahualam


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama


Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-12-08 12:38


Untuk tambahan ringkas:

Jika sekarang banyak jenis minuman jus herba ada kedai seperti :

Jus herba Kurma
Jus Herba Pegaga
Jus Herba Madu
dan banyak lagi....


tetapi jangan main minum saja tengok dulu campurannya juga. Elakkan yang ada ginseng. Ginseng bukan sejenis herba tetapi sejenis ubi yang diimport dari China atau seangakatannya...


Insya-Allaah akan datang prof akan kongsikan jenis herba-herba yang biasa kita dengar.

Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-12-08 13:50


Baik kali ini Prof nak kongsikan tentang jus herba yang berasaskan Roselle.

ROSELLE

Khasiatnya :

ANTI PENUAAN( anti aging )
Dari kajian pakar pemakanan kesihatan Roselle yang mempunyai Vitamin C dan berserat akan melambatkan proses penuaan dan mencegah berlakunya penyakit kronik. Keupanyaannya meminimakan kerosakan yang dimusnahkan oleh radikal bebas merupakan sebab utama seseorang yang mengamalkan Roselle akan kelihatan muda.

PENCEGAHAN PENYAKIT KARDIVASKULAR
Sakit jantung merupakan pembunuh senyap No.1 di dunia dan dianggap sebagai 'sillent killer'. Keadaan oksidasi juga akan menyebabkan kadar LDL akan meningkatkan dan meyebabkan arteri tersumbat. Pengamalan Roselle akan membantu mencegah ketebalan LDL di arteri an sekali gus mengelakkan dari terjadinya penyakit tekanan drah tinggi.

PENCEGAHAN KANSER
Dunia kini yang terdedah kepada pencemaran udara, makanan, dan minuman, merupakan punca utama terjadinya Kanser. Vitamin C dan serta yang tinggi yang terdapat dalam Roselle mampu untuk bertindak sebagai antioksidaan dan sebagai anti kanser.

DEMAM PANAS / SELSEMA
Roselle amat baik untuk mereka yang sering menghadapi masalah selsema dan sebagai pemakanan kesihatan yang utama bagi selalu demam.

RESUDNG (Alergi) & LELAH (Athma)

STRESS
Roselle bertindak menurunkan suhu dan mempengaruhi mood pesakit. Juga sesuai orang selalu tidurnya berdengkur.

MASALAH LAIN
amat baik bagi yang hadapi luka luar dan dalam, masalah kulit, dan sebagainya


Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.088375 saat. Lajunya....