Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 01-07-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman.
-- ali-Imran: 139

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 58
Ahli: 0
Jumlah: 58




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 18 hari yang lalu
Daeng_Jati: 39 hari yang lalu
Kang: 43 hari yang lalu


Jejak Dapur
Topik: info durian...memori durian...


Carian Forum

Moderator: Administrator, anis_zulaikha
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Dapur
    »» info durian...memori durian...

Please Mendaftar To Post


Oleh info durian...memori durian...

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-06-08 21:45


/



huhu..salam dan selawat kepada nabi junjungan..

huhu
sesaja saja buka topik DURIAN ni sambil kita sama- sama kumpul maklumat pasal raja buah ni..kita juga boleh share memori hidup kita selama kita kenal ciptaan allah yang satu ni..

erm kadang-kadang kita tahu makan durian..tapi tak tahu jenis2 nya..betul tak?dan..dengan durian juga..macam-macam hidangan boleh dibuat..contohnya macam lempuk durian..eskem durian..puding durian..kek durian..sambal tempoyak(huhu sodap ehhhhh...terliur pula asenya...)

so jomla kita sama-sama kumpul info pasal durian..hehehe..dari anak benihnya sampai lah ke tahap masak memasak..Kalau ada rsespi tradisi..boleh tak kongsi..imad nak balja..tetama sambal tempoyak neghori sembilan..yang taruk potai..tu..huhu mantap..podeh2 sikit..

k na..wassalam...

ni info lah dari imad..yang di copy paste..Kalau ilmu tu..memang tak dakla pasal ni..ilmu makan saja ada..akhi saifudidin dari jabatan hutan maybe boleh tulung bagi info...

p/s:ni dah ngidam durian tahap maksima dah nii..di hari itu nak beli..tapi RM 10 sekilo....huhu
...........................................................................
Takrifan

Kata nama
sejenis pokok yang buahnya berkulit tebal dan berduri, dari genus Durio, terutamanya Durio zibethinus.
buah pokok ini, digelar raja buah.

Etimologi=Terbitan dari perkataan duri.


Peribahasa
durian runtuh: keuntungan tidak dijangka.
seperti mentimun dengan durian: orang lemah melawan orang kuat.

Sebutan=du.rian


Terjemahan
Belanda: durian
Cina: 榴槤
Denmark: durian
Esperanto: durio
Inggeris: durian
Jepun: ドリアン
Korea: 두리안
Perancis: durion
Poland: durian
Sepanyol: duriádan
Suomi: durio
Thai: ทุเรียน
Vietnam: sầu riędengan






.........................................................


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-06-08 21:46


Pokok Durian merupakan tumbuhan dar genus Durio yang menghasilkan buah yang boleh dimakan. Durian banyak terjual di pasar-pasar termasuk pasar tani dan pasar sayur.

Durian adalah buah tropikal yang berasal dari Asia Tenggara. Warna buah berbeza dari hijau ke perang, dan mempunyai bentuk bujur sehingga bundar. Buah ini boleh membesar sehingga 30 macam (12 in) panjang dan 15 macam (6 in) diameter, dan lazimnya mempunyai berat antara satu hingga tiga kg (2 hingga 7 lb). Ciri-ciri durian adalah buah yang mempunyai kulit bersabut yang diselitupi dengan duri yang tajam, mencucuk, dan bau yang kuat dan unik yang terhasil dari isi di dalam, yang dianggap oleh sesetengah orang sebagai berbau busuk. Bahagian buah boleh dimakan adalah isi yang kekuningan, yang menyelitupi biji benih.

Ramai orang menganggap durian sebagai buah yang sedap, ia dipanggil "raja buah" oleh penduduk tempatan. Sebahagian orang barat yang tidak tahan dengan baunya telah menggambarkan buah durian dengan gambaran seperti "makan kastard dalam tandas awam". Terdapat juga gambaran bau durian sebagai bau lori sampah yang baru sahaja melanggar skunk

Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-06-08 21:47


Spesies
Terdapat lebih dari 55 jenis durian, tidak termasuk durian klon, antaranya adalah :-

Durian burung
Dalit
Alau
Royal Brunei
Durian Anjung Lima
Tenom Beauty
Kekura
Raden Mas Ayu
Diamond King
Terdapat 190 jenis klon antaranya adalah :-

D24
D99
D123
D145
D158
D159
D169


p/s:teringat tengok fear factor..org putih muntah2 makan durian..hahahaha
bagiku..itulah buah paling sodap..Kalau kena yang thai punya..mahu demam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-06-08 21:49


/

stesen bayaran berbentuk buah...huhu..zaman2 dulu masa kecil2 selalu saja tengok...sekarang..sebab negara dah membangun..tak jumpa dah


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-06-08 21:50


Pokok durian membesar sehingga ketinggian 50 meter dan buah durian boleh tergantung dari sebarang cabangnya. Pada kebiasaan, buah durian boleh mencapai berat 1 hingga 3 kilogram menjadikan ladang durian sebagai kawasan berbahaya pada musim durian. Sebiji durian jika jatuh di atas kepala seseorang mampu menyebabkan kecederaan teruk atau membawa kepada kematian. Pada kebiasaan, pokok durian boleh berbuah selepas 4-5 tahun.

Nama saintifik durian perdagangan adalah Durio zibethinus. Buah durian lain yang boleh dimakan kadangkala terdapat di pasaran tempatan di Asia Tenggara. Nama saintifik spesies lain adalah Durio kutejensis, Durio oxlevanus, Durio graveolens, dan Durio dulcis.

Terdapat banyak klon durian, kesemuanya mempunyai nama bermula dengan "D" dan diikuti dengan nombor. Sebagai contoh, sebahagian klon popular adalah D24, D99, D158 dan D159 (ini adalah " Mon Thong " pelbagai). Oleh kerana durian (adalah tajuk pengkajian di sebahagian institut pertanian, jenis perdagangan diberikan D nombor untuk membezakan mereka dari "piawaian" jenis liar

Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-06-08 21:59


resipi

DURIAN PUFF


Bahan-Bahan
Bahan untuk pastry
150 gram Butter }
450 gram Air     } Bahan A
300 gram Tepung gandum
7/8 biji     Telur

Bahan untuk intinya
850 ml     Susu segar }
200 gram Gula         } Bahan A
100 gram Butter         }

150 gram Tepung jagung }
2 biji Telur             } Bahan B
150 ml Susu segar }
Cara membuat pastry

- Rebus bahan A. Masukkan tepung.
Kacau sehingga ia benar-benar masak. Masukkan telur ke dalam adunan. Kacau sehingga tekstar adunan boleh dipicit keluar daripada piping


Cara membuat inti

- Rebus bahan A. Kacau bahan B sehingga pekat. Masukkan isi durian seberapa banyak yang anda suka lalu sejukkan sehingga ia kental. Setelah itu bolehlah diisi ke dalam kulit puff tadi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-06-08 00:30


Eih... tetiba teman terasa mengidam nak makan buah berduri ni...

ps:- aku teringat dulu-dulu masa kecik. Masa darjah dua aku masih tak boleh makan durian. Tapi bila darjah tiga tetiba aku dah boleh makan durian. Macam mana boleh mula makan tak tau. Masih lagi misteri dalam memori aku......

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

Linn
WARGA SETIA
Menyertai: 14.04.2004
Ahli No: 8388
Posting: 447
Dari: Serdang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-06-08 11:40


kenapa topik ni masuk dalam bantuan & simpati? hehe :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinnProfil   Hantar PM kepada Linn   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-06-08 11:50


Pada 30-06-08 11:40 , Linn posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa topik ni masuk dalam bantuan & simpati? hehe :-D
Hahhaha... Immad tengah kelam kabut siket agaknya. Terlupa nak chek detail... agaknya.....


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 30-06-08 11:50


Oh kome, deghoyan dah berbunge
Moh kita minang anok dare
Anok dare, anok dare kote
Teman jumphe di Padang Tenggale

kathe deme, sakit jatuh chinte
Sakit lagi bila jatuh tangge
kata deme, cinta itu bute
Nasib baik teman tak merabe-rabe

bila musim deghoyan
Deme mula bengkeng
Jangan silap sikit
Nanti deme tengking

Kalau musim deghoyan
Ramey berani nampor
apa deme nak heiran
Saman boleh bayor

Oh kome, deghoyan udah luroh
Lebih baik cepat pergi suloh
Lambat sikit kome dapat habok
Kalau tidur jawabnye tinggey pokok

Duit deghoyan, yang itu nak ke mekoh
Yang mude gatey nak menikoh
Musim deghoyan banyok sedhare marhe
Bila nebas, seko tak nampak mukei

p/s

moh kome moh.... musim deghoyan dalam bulan 6 ke 7 ni... moh ke manong, moh dereh...

p/s

teman ada kisah disebalik deghoyan ni... kisah yang terpatri pada 9 haribulan 6 1996


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-06-08 12:04


Pada 30-06-08 11:50 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Oh kome, deghoyan dah berbunge
Moh kita minang anok dare
Anok dare, anok dare kote
Teman jumphe di Padang Tenggale

kathe deme, sakit jatuh chinte
Sakit lagi bila jatuh tangge
kata deme, cinta itu bute
Nasib baik teman tak merabe-rabe

bila musim deghoyan
Deme mula bengkeng
Jangan silap sikit
Nanti deme tengking

Kalau musim deghoyan
Ramey berani nampor
apa deme nak heiran
Saman boleh bayor

Oh kome, deghoyan udah luroh
Lebih baik cepat pergi suloh
Lambat sikit kome dapat habok
Kalau tidur jawabnye tinggey pokok

Duit deghoyan, yang itu nak ke mekoh
Yang mude gatey nak menikoh
Musim deghoyan banyok sedhare marhe
Bila nebas, seko tak nampak mukei

p/s

moh kome moh.... musim deghoyan dalam bulan 6 ke 7 ni... moh ke manong, moh dereh...

p/s

teman ada kisah disebalik deghoyan ni... kisah yang terpatri pada 9 haribulan 6 1996

Huh... lagu Mr Os yang penoh nostalgia....

ps:- Jom buat JK Durian nak? Melawat sesiapa yang ada kebon deghoyan, lepeih tu dapat makan free....


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 30-06-08 12:51


durian antara buah2an yang mempunyai kadar kalori yang amat tinggi

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-06-08 12:58


tu ar..kolori tinggi..tapi sodap eh..mjilat dibuek ek.....ingat kat kg,,,ai,,bila ar durian tu nak bbuah lagi...last year tak dapat rasa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

nuhan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2004
Ahli No: 6399
Posting: 214
Dari: bangi

Perak  


posticon Posting pada: 30-06-08 15:34


salam..nyam2,sedapnyer durian...lama tak makan :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuhanProfil   Hantar PM kepada nuhan   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 30-06-08 16:20


memori Durian ye immad..ehehe. tersenyum melihatkan tajuk Utama ni.. :malu:

jk durian..ada juga planning..
plan lawat rumah anak yatim di kompleks fatimah az zahrah..
lalu singgah rumah nenek ana di tangga batu..
tapi.. nampak gaya masing-masing busy..


jadi, liqa' jk.. durian..
telah pun berlangsung ss+cs.. syahidatul..
ana togeter balik kg.. bila ke datenye..
teman lupa.. :roll:

ceritera dalam blog ana..
http://greencastle.wordpress.com

kami berdua.. makan durian..banyak juga kan..ehehe..
siap bawa bekal lagi..balik.
pagi suam-suam kuku.. jm7.30++ ajak shye..
jom kutip durian..

ana bersama shye.nek kutip durian di dusun..
dapat 3 bekas ( tong cat yang besau tu..)
hujan renyai-renyai...hehe..

dah nak hujung musim dah ni..
awal bulan depan.. family nak balik pulak..
erm.. kalau ada kesempatan.. boleh lagi agaknya.
4 july mlm balik kg melaka.. 5 july mlm bck kl..
ahad ada program besau...eheheh..

haa.. siapa nak ikut..?
muslimat saja lah...


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

muslimahrushda
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.06.2004
Ahli No: 9659
Posting: 23
Dari: Miri

Sarawak  


posticon Posting pada: 30-06-08 16:26


Pada 30-06-08 11:40 , Linn posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa topik ni masuk dalam bantuan & simpati? hehe :-D


immad tu dah mengidam sangat nak makan durian.. bila tak dapat makan, dia buka lah cerita pasal durian.. :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahrushdaProfil   Hantar PM kepada muslimahrushda   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 30-06-08 16:27


muslimat saja ke shida??kekekkeke
boleh ah ajak saya sekali...saya balik kampung menyinggah kejap ke..kekekekek

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-06-08 16:32


ya,kita buat jk durian kat kamppg yang sedang berbuah..umar khalil..hehe...

erm,semalam balik dari bangi tak sempat nak berhenti beli durian....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-06-08 16:41


Pada 30-06-08 16:20 , simpLe_sHida posting:

!!! QUOTE !!!



dah nak hujung musim dah ni..
awal bulan depan.. family nak balik pulak..
erm.. kalau ada kesempatan.. boleh lagi agaknya.
4 july mlm balik kg melaka.. 5 july mlm bck kl..
ahad ada program besau...eheheh..

haa.. siapa nak ikut..?
muslimat saja lah...

Hish... awat lelaki tak boleh ikut? Ikut nak pergi makan durian saja.

ps:- kiranya kalau kirim 'tapau' drurian dalam 5 bijik seorang boleh tak? lepas itu boleh jumpa dekat tempat drop off.... FOC..... :-D


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-07-08 09:52


Pada 30-06-08 16:20 , simpLe_sHida posting:

!!! QUOTE !!!


jadi, liqa' jk.. durian..
telah pun berlangsung ss+cs.. syahidatul..
ana togeter balik kg.. bila ke datenye..
teman lupa.. :roll:

ceritera dalam blog ana..
http://greencastle.wordpress.com

kami berdua.. makan durian..banyak juga kan..ehehe..
siap bawa bekal lagi..balik.
pagi suam-suam kuku.. jm7.30++ ajak shye..
jom kutip durian..

ana bersama shye.nek kutip durian di dusun..
dapat 3 bekas ( tong cat yang besau tu..)
hujan renyai-renyai...hehe..


best gila durian2 kat dusun nenek kak shida.... sedap2. saya bawa balik kasi mak ayah saya makan pula... lepas itu mak ayah yang habiskan.. huhu...

terima kasih banyak kat kak shida.. sebab mengajak saya sekali pulang ke kampungnya... :) lepas itu siap shopping kain pula kat melaka.. shopping Tesco.. ikut abang kak shida.. keluar makan memalam, makan nasi goreng kerabu.. :D sambil2 tu, pagi makan durian, petang makan durian, malam pun makan durian.. ahaha :D

p/s: ni kali kedua lawat rumah nenek kak shida, selepas JK Melaka hari tu...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 09-07-08 13:03


ehhehe.. sweet memories..
aduh.. macam-macam peel bila nak beli kain tu..ehehe..

em.. yumkin..ogos.. tak pun sept. bulan puasa..
kita boleh p buat jk ramadhan di kompleks anak yatim bukit katil..
insyaallah..akan difikirkan..

boleh juga singgah tempat huffaz abang nanti..
boleh saja singgah rumah nek..
kita kaco dodol ke..hehe..

immad..jom..p melaka..ehhee.. ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-07-08 13:08


Assalamualaikum wr wbt

saya ni pantang lah durian...pantang jumpa..hehe..bagusnya..sabtu ni nak ke melaka..bos ajak semua staff balik kg dia makan durian..(^-^)..

saya cuma suka durian semata-mata..kalau dah di'oter' tu..macam tempoyak ke, bubur durian ke..tak bp minat sangat..:sopan:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-07-08 12:52


pandai muslimahrushda jawab bagi pihak imad..
heheeh betul lah jawapan tu...jawapan sirat salah..mana ada kelam kabut..memang niat nak letak situ pun..
alhamdulillah..2,3 hari lepas balik rumah..sempat lah makan durian berbiji2..heheeh samapai demam2 makan..
siap bawa balik UIA..heheheh bebudak bilik semua tak suka durian..jadinya..imad makan seorang lah..hhheeeee..
kak syida...bila JK DURIAN...?

tajuk memori durian ni dibuat juga supaya antum boleh kongsi memori2 yang berkaitan..macam zaman muda2 dulu...masa kat kampung..pergi tunggu buah durianj jatuh kat kebun..tapi sayangnya..malam tu bab* membuas pula...huhuhu.potomg trip betul..lepas itu dah tak berani dah nak tunggu durian

p/s:pernah lemas pas makan pulut durian..heheheheheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-07-08 13:18


Pada 09-07-08 13:08 , sitishairah posting:

!!! QUOTE !!!


saya cuma suka durian semata-mata..kalau dah di'oter' tu..macam tempoyak ke, bubur durian ke..tak bp minat sangat..:sopan:



samalah kak, kita... :kelip:

pernah suatu ketika.. durian dah ujung2 musim... tapi teringin sesangat nak makan.. nak nak jugak duriannya.. sampai naik wiso wan tengok cucunya.. orang mengidam pun tak macam ni.. katanya...
sedih...sampai ke tengah hari, tak dapat jugak duriannya... tertidur si atikah sambil bermimpi durian...
bangun tidur, tetau saja dah ada seguni durian... uhuk uhuk...makan sampai muntah.. buat lagi.. :jangan: dah, yang makan ismi saja.. yang lain setakat makan seulas dua saja.. makanya, wajiblah ismi yang mengkhatamknnya... :sopan:

rerupanya, sepanjang petang tu atuk p carik durian.. masa tu ada moto honda c75 saja..kalau tak silap.. atuk p mencarik sampai ke gemencheh.. (kg ismi-gemencheh, jauh juga.. kalau naik kereta zaman sekarang ni,jalan dah lawa dan lurus.. adalah dalam 45 minit..).. atuk beli kat dusun orang...beli beberapa bijik saja, yang lain org tu sedekah... alhamdulillah..

tapi, lah ni..durian dah malu nak jumpa ismi... makanya, ismi pun malu nak makam durian bebanyak... adess..


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-07-08 17:42


minggu lepas abang dengan suami kopekkan durian... mereka guna alu lesung buat ketuk pisau.. sebab parang tak jumpa cari... tengahari tu anis nak tumbuk bawang... puas lah mencari alu lesung... ghupenye mereka dah buang sekali dengan kulit dan bijik durian... :cry:

kena lah selongkar tong sampah mencari alu lesung tu...



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-07-08 17:47


Mujue tak ada kebuh durian.Kalau tidak sebelum gugur lagi saya dah pergi petik..dan bagi saya tempoyak adalah resipi paling best..lagi best dimakan dengan jering.huhuhu..buah mahal, berduri pula tu..Allah Maha Bijaksana..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 18:42


buka topik durian, teringin pulak saya nak makan durian..suka sangat makan durian..sedap sesangat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 20:55


salamun alaik..
durian memang best..sedap sangat-sangat..tiap-tiap hari ana makan durian sekarang..hehe..sekarang ini musim durian..sekolah mak ana dekat area kg2 so selalu lah dapat durian free dari anak muridnya..hehe..

p/s:sedapnya ikan goreng cicah sambal tempoyak tambah pula dengan ulam petai..seleranya makan nsi..hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.113103 saat. Lajunya....