Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-08-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Laut yang tenang tidak menghasilkan nelayan berani

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 80
Ahli: 0
Jumlah: 80




  Yang Masuk Ke Sini
izad: 16 hari yang lalu
the_brOtherz: 43 hari yang lalu


Awas!
Topik: aikrim wall


Carian Forum

Moderator: Administrator, izdham
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Awas!
    »» aikrim wall

Please Mendaftar To Post


Oleh aikrim wall

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 02-06-08 12:49


tak tahu lah sedar atau tak kita mudah ditipu dengan produk2 yang tidak halal,tapi yang agak terkejut aiskrim wall juga antara produk yang tak sesuai untuk org islam... kalau nak tahu lanjut tengok web ni dan pikir2kan..www.muslimconsumer.org.my/ppim/comment.php?comment.news.411

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-06-08 21:38


salamun alaik..
da lama prasan pasal aiskrim walls ini..kalau family nak beli aiskri ana akan bagi warning jangan beli walls punya.beli yang lain dr jnama ini.nak tau kenapa ana buat macam itu?kalau antum semua prihatin,cuba perhatikn pada kotak atau bekas aiskrim walls ini.tengok betul-betul jumpa tak logo halal JAKIM?tak ada kan?yang ada tulisan jawi Halal saja.yang buat ana waswas dengan aiskrim ini cuba tengok country of originnya(negara penghasilannya) tertulis Made Of China.boleh pecaye ke org China ini.entah-entah mereka mskkn yang haram.siapa tau.tak slp ana dalam aiskrim ada mskkn gelatin.kalau di negara bukan Islam slalunya sumber gelatin adalah dr sumber si hidung tonyot(b***).faham-faham sendiri lah ye..mknn kalau da kita was2 akan jadi syubhah.lama-lama boleh jadi haram..

sedih bila tengok org Melayu Islam mengagung2kn aiskrim ini.publisiti meluas gila.itu salah satu cara jahat org kafir nak rosakkn anak-anak org Islam.mknn yang haram akan jadi darah daging dan membantuk peribadi buruk.umat Islam akan jth kalau terus begini..

sedih tengok mak bapak pakat beli saja mknn untuk anak-anak.bukan tengok halal haram dengan jelas.bila anak-anak perangai nakal mulalah nak slhkn org lain.padahal diri sendiri yang bagi anak mknn yang syubhah atau haram tanpa disedari..wallahuallam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 03-06-08 10:39


lah.. patut lah sedap sangat.. isk3. tak mo beli dah selepas ini. terima kasih ya atas info

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

nams
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10550
Posting: 21
Dari: Kuala Kangsar, Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-06-08 14:10


meksh info ni,baru saja makan makan hari 2,huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For namsProfil   Hantar PM kepada nams   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-06-08 20:34


kadang-kadang sb publisiti yang meluas tentang aiskrim ini watkn ramai org ingat benda ini halal..lagi satu yang ana dapat kesan pasal maggi jenama mi sedap.iklan sakan dalam tv.tapi logo halal same macam kat aiskrim walls juga..kalau teringin nak makan aiskrim plhla dr jenama lain yang ada logo halal JAKIM seperti nestle,kings..yang lain macam haagen dazs memang cnfrm tak ada halal sebab buatan luar negara.jangan makan ikut sedap perut saja.nanti jadi darah daging payah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

srikandi_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4481
Posting: 260
Dari: BANGI + KB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 06:27


hm.......
hari tu,kami nak beli laici....ada tulisan cina.....tak jadi nak beli....dan sebab tak ada logo halal.....
tapi mak cakap....kan china itu adalah salah satu negara terawal yang wujudnye islam kat situ....anyway,kat san mana ad dititik beratkan logo halal sebab kat sana org islam yang menguasai alam perniagaan...
walllahu a'alam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_islamProfil   Hantar PM kepada srikandi_islam   Pergi ke srikandi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

srikandi_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4481
Posting: 260
Dari: BANGI + KB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 06:30


lagi 1.......
dalam dunia sekarang ni...kalau nak dip

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_islamProfil   Hantar PM kepada srikandi_islam   Pergi ke srikandi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 21:14


salamun alaik..
hmm betul kita anti..memanglah bukan semua produk dr China 2 haram.tapi kadang-kadang kita kena juga ada prsaan syak.takut-takut terambil benda haram tanpa kita sdari.tambah-tambah pula dalam dalam dunia sekarang,mnusia sggp lakukan apa saja demi keuntungan.tak kira halal haram.cuba perhatikan .tambah-tambah org yang meniaga mknn d psr mlm.contohnya meniaga burger,mknn bergoreng & yong tau foo.berapa ramai yang sanggup beli bahan-bahan mntah yang diyakini halal untuk meniaga?mostly peniaga2 ini akan ambil dr pemborong yang jual produk2 ini tanpa logo halal JAKIM.tambah-tambah pula ambil dr pemborong cina sebab dapat murah.org cina pduli apa tentang halal atau tak aslkn dia untung sudah..fikir2la..sory ek kalau terkluar topik..huhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

srikandi_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4481
Posting: 260
Dari: BANGI + KB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-06-08 12:18


ustaz aku cakap,kalau nak tau makanan tu halal ke haram....
refer pada hati kita sndrik...
sebab hati kita akan secara automatikny berdebar bila mendekati sesuatu yang haram.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_islamProfil   Hantar PM kepada srikandi_islam   Pergi ke srikandi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 05-06-08 12:57


Pada 05-06-08 12:18 , srikandi_islam posting:

!!! QUOTE !!!

ustaz aku cakap,kalau nak tau makanan tu halal ke haram....
refer pada hati kita sndrik...
sebab hati kita akan secara automatikny berdebar bila mendekati sesuatu yang haram.....


itu kalau jelas awak.. macam tengok org tengah dating.. yang laki cakap-cakap dengan perempuan.. memang terasa bergetar iman/hati. tapi kalau aiskrim, secara fizikal nya halal, macam mana nak boleh terfikir itu haram.. aduss. tak apalah. apa-apa pun kena lebih berhati-hati selagi ekonomi tak diconquer oleh umat Islam. :jangan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

ibn_wan87
Warga Rasmi
Menyertai: 09.12.2007
Ahli No: 31967
Posting: 8
Dari: Jordan

jordan  


posticon Posting pada: 05-06-08 13:57


erk...begitu ek??teruknya Malaysia sekarang kan..nak makan pun susah..kata negara islam..isk3x..sedih...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibn_wan87Profil   Hantar PM kepada ibn_wan87   Quote dan BalasQuote

srikandi_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4481
Posting: 260
Dari: BANGI + KB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 13:41


Pada 05-06-08 12:57 , AmrinHakeem posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-06-08 12:18 , srikandi_islam posting:

!!! QUOTE !!!

ustaz aku cakap,kalau nak tau makanan tu halal ke haram....
refer pada hati kita sndrik...
sebab hati kita akan secara automatikny berdebar bila mendekati sesuatu yang haram.....


itu kalau jelas awak.. macam tengok org tengah dating.. yang laki cakap-cakap dengan perempuan.. memang terasa bergetar iman/hati. tapi kalau aiskrim, secara fizikal nya halal, macam mana nak boleh terfikir itu haram.. aduss. tak apalah. apa-apa pun kena lebih berhati-hati selagi ekonomi tak diconquer oleh umat Islam. :jangan:



hm....
ustaz aku cakap macam itu waktu ad budak persoalkan pasal KFC....
ustaz aku cakap kalau dah diletakkan logo halal itu,
jangan nak persoalkan mlainkan kalau kalau kita npak sndrik yang makanan itu betul-betul dibuat dari sumber yang haram......
boleh kit dah npak logo halal,yakin sajalah.....sebab was2 itu kan sifat syaitan l;aknatullah......
beliau psan....kalau banyak benda yang nak dipertikaikan......semua benda tak boleh makan.....
tanggungjawab para pengeluar makanan untuk buat makanan itu dari sumber yang halal or tak......
kalau bukan halal,tapi di letak logo halal,itu antara mereka dengan allah lah......
itu yang ustaz aku,ustaz saadduddin cakap.....
wallahu a'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_islamProfil   Hantar PM kepada srikandi_islam   Pergi ke srikandi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 09-06-08 18:11


jangan tertipu dengan cop halal

???

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

marsyalaila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.10.2004
Ahli No: 12102
Posting: 278
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 18:47


salam..
ingin juga diingatkan kepada penggemar choclate..saya biasa diwarwarkan tentang pelbagai jenis imported choclate yang dijual dengan harga yang agak murah di kawasam perdagangan bebas cukai seperti langkawi (contoh).jadi berhati-hatilah kerana imported punya makanan kebanyakan tidak terjamin kesucian dan kehalalannyer..

...: mAkAN uNtUk HiDuP..buKaN HiDuP unTuK MaKaNN:..

Bookmark and Share

    


  Member Information For marsyalailaProfil   Hantar PM kepada marsyalaila   Quote dan BalasQuote

aierah_me
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 10685
Posting: 252
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 22:07


terima kasih for da information....
honestly baru tau...
huhu....
tapi dah lama xmkn ais krim walls...
lagipun kalau tak mengidam memang tak makan ais krim...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aierah_meProfil   Hantar PM kepada aierah_me   Pergi ke aierah_me's Website   Quote dan BalasQuote

mas2ra
WARGA SETIA
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 12017
Posting: 668
Dari: bumi ALLAH Jalla Jalaluh

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 10-06-08 08:24


!!! QUOTE !!!

jangan tertipu dengan cop halal

???


As-Salamu`alaikum wa RahmatuLlahi wa Barakatuh...

Alangkah indah sekira nya keraguan dan kekeliruan ini sebelum diumumkan secara meluas,
ia dinyatakan dan ditanyakan langsung kepada pihak yang berkuasa,
kerna ia adalah langkah yang paling baik dan bijak.

Jika sudah sah bahawa barangan tersebut tidak mempunyai sijil pengiktirafan Halal oleh pihak berkuasa,
maka lakukanlah langkah yang seterus nya, dengan bijak lagi adil.

Tidakkah kalian mengetahui bahawa kejadian diatas ini sudah lama berlalu
dan pihak gerai sudah dimaklumkan dan seterus nya pihak berkuasa juga sudah dimaklumkan?

Kejadian ini berlaku atas perbuatan "nakal" orang yang tidak bertanggung-jawab,
yang sengaja ingin menjatuhkan maruah pihak berkuasa dan seterus nya maruah Agama tersebut, Islam.
ALLAHu ALLAH...

Dan akhir nya, pihak polis telah dimaklumkan.
Hukuman denda/penjara akan dikenakan kepada mereka yang terbabit.

Yang pasti, perkara ini akan berulang, pihak "mereka" akan sedaya-upaya melakukan apa sahja
untuk mengait keuntungan, untuk melihat Ummat ini saling berbalahan dan akhir nya berpecahan.

Paling sedih apabila perkara ini dilakukan sendiri oleh pihak "kita". ALLAHu ALLAH...

Justeru, harap kita dapat selidiki dahulu perkara yang kita terima
dan menyelesaikan nya dengan sebijak mungkin.

Ampun maaf diatas kalam, seandai nya ia tidak berkenan di hati.

`Afwan minkum wALLAHu a`lam bisawab :-)


-----------------
wahai orang-orang yang berIMAN, ucapkanlah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas2raProfil   Hantar PM kepada mas2ra   Pergi ke mas2ra's Website   Quote dan BalasQuote

niesa217
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.01.2008
Ahli No: 32266
Posting: 56
Dari: pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-06-08 08:50


Pada 09-06-08 18:11 , izdham posting:

!!! QUOTE !!!

jangan tertipu dengan cop halal

???




ya Allah..dahsyatnya...memang tak bertanggungjawab...kita kena lah berhati-hati... ye lah,kalau orang tak tau "pork" tu apa dah ditambah tanda HALAL,beli sebab ingat daging biasa..jadi hebah2 kan lah kawan-kawan...

lagi satu...baru-baru ini tengok iklan wall,mawi jadi duta pula...ish..ish..ish..

Bookmark and Share

    


  Member Information For niesa217Profil   Hantar PM kepada niesa217   Quote dan BalasQuote

hasdim
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.11.2007
Ahli No: 31696
Posting: 53

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-06-08 17:14


salam... sedihnya umat islam ditindas dan ditipu dengan produk2 sebegini... kenapa ye Jakim tak sekat Iklan2 di Media, malah dalam ceramah pun ustaz dan ustazah tak bgtahu... sangat sedih... sebab dr pemakanan lah yang membentuk insani....

Bookmark and Share

    


  Member Information For hasdimProfil   Hantar PM kepada hasdim   Quote dan BalasQuote

zaira_atiera
Warga Rasmi
Menyertai: 19.11.2006
Ahli No: 27404
Posting: 5
Dari: wilayah ilmu ke jelapang padi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-06-08 23:13


erm..sebab kita dah tau ni..kenala lebih berhati-hati..
kalau tak...makan saja..tak tahu halal ke tak...
kalau nak tau halal ke tak makanan cuba try ni:


SMS HALAL JAKIM Sistem Pesanan Ringkas(SMS) Halal JAKIM.


Taip halal Contoh 'halal 9551234567891'

hantar ke '32728' ( DAPAT) caj Rm0.50 tak salah

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaira_atieraProfil   Hantar PM kepada zaira_atiera   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.098697 saat. Lajunya....