Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 26-06-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Yang dihina semakin mulia. Yang menghina semakin terhina. Selalunya begitu.

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 59
Ahli: 0
Jumlah: 59




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 13 hari yang lalu
Daeng_Jati: 33 hari yang lalu
Kang: 37 hari yang lalu


Klinik Ukhwah
Topik: Jerawat


Carian Forum

Moderator: Administrator, Meow, dramian219
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Klinik Ukhwah
    »» Jerawat

Please Mendaftar To Post


Oleh Jerawat

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-10-03 18:51


assalamualaikum..

JERAWAT

1. Apa itu JERAWAT?

JERAWAT merupakan masalah kulit yang paling kerap berlaku. Ia lebih cenderung dialami oleh golongan remaja dan juga orang dewasa. Masalah ini boleh dicirikan sebagai bintik-bintik putih (whiteheads) atau hitam (blackheads), berair atau kemerahan yang kadangkala sangat menyakitkan. JERAWAT biasanya berlaku pada bahagian muka tetapi terdapat juga pada bahagian leher, belakang, dada dan bahu. Dianggarkan sebanyak 80% orang yang berumur dalam lingkungan 12 hingga 25 tahun mengalami masalah JERAWAT. Sementara itu, masalah ini akan hilang selepas beberapa tahun akan tetapi ada juga yang mengalami parut yang kekal. Kesan peparut ini akan memberikan kesan buruk kepada pengidap yang terlalu menitikberatkan penampilan diri mereka.

2. Apakah jenis JERAWAT yang anda alami?

JERAWAT merangkumi ‘whiteheads’, ‘blackheads’. Selain itu, terdapat juga tanda-tanda kemerahan (‘lesion’) dengan pembengkakan yang dalam yang dipanggil nodul. JERAWAT terdiri daripada yang ringan, sederhana dan teruk. JERAWAT yang ringan hanya terdapat sedikit ‘whiteheads’ dan ‘blackheads’ . Bagi JERAWAT yang sederhana pula, anda akan mengalami lebih banyak JERAWAT pada muka dan kemungkinan terdapat pada bahagian dada dan belakang. Tetapi dalam keadaan JERAWAT yang teruk, anda akan mengalami banyak nodul, yang besar dan sakit, pada bahagian muka, dada, belakang dan pada bahagian badan yang lain.

3. Apakah yang anda tidak tahu tentang JERAWAT?

Mitos 1: JERAWAT disebabkan oleh kurang penjagaan kebersihan.

Jika anda percaya pada kenyataan ini, tentu anda akan membersihkan kulit anda sekerap dan sekuat yang mungkin tanpa menyedari yang anda akan menyebabkan JERAWAT bertambah teruk. Sebenarnya, JERAWAT bukan disebabkan oleh kotoran atau minyak pada permukaan kulit. Oleh itu, anda tidak seharusnya menggosok terlalu kuat untuk menyahkan lebihan minyak, sel-sel mati dan kotoran pada kulit kerana perbuatan ini akan menyebabkan peradangan pada kulit dan JERAWAT akan bertambah teruk. Cara yang terbaik untuk mengatasi masalah ini ialah mencuci muka dengan lembut dua kali sehari. Juga cuba gunakan ubat rawatan JERAWAT yang sesuai.

Mitos 2: JERAWAT disebabkan oleh makanan.

Menurut kajian saintifik, kaitan diantara makanan dan JERAWAT tidak wujud. Dengan kata lain, makanan seperti coklat, pizza dan kentang goreng tidak menyebabkan masalah ini. Walaubagaimanapun, sesetengah orang menganggap makanan amat mempengaruhi kejadian JERAWAT. Dengan demikian, mereka mengelakkan diri mereka dari mengambil makanan tersebut. Tetapi bukti-bukti saintifik menyatakan bahawa jika JERAWAT dirawat dengan betul, pengambilan makanan tidak mempengaruhi JERAWAT.

Mitos 3: JERAWAT disebabkan oleh tekanan.

Tekanan yang dialami dalam kehidupan seharian bukan merupakan faktor penyumbang kepada JERAWAT. Tekanan teruk yang dirawat dengan pengambilan ubat boleh merangsang terjadinya JERAWAT. Kejadian ini kemungkinan disebabkan oleh kesan sampingan ubat tersebut. Jika anda beranggapan bahawa masalah JERAWAT disebabkan oleh ubat yang digunakan dalam merawat tekanan, anda haruslah berjumpa dengan ahli farmasi atau doktor untuk mendapatkan nasihat selanjutnya.

4.Apakah yang perlu anda lakukan?

Cuci muka anda dua kali sehari dengan menggunakan pencuci JERAWAT. Anda boleh menggunakan pencuci yang mengandungi 5% ‘benzoyl peroxide’. Bagi mereka yang alah terhadap ‘benzoyl peroxide’, pilihan lain yang sesuai ialah 2% ‘salicylic acid’. Produk ini boleh diperolehi dari kedai-kedai farmasi yang berhampiran dengan anda. Elakkan terdedah kepada matahari. Sekiranya anda terlibat dengan aktiviti luar seperti bersukan, gunakanlah produk pelindung matahari yang tidak menyebabkan alahan. Elakkan menyentuh atau memicit jerawat dengan tangan. Anda bolehlah berjumpa dengan ahli farmasi jika mengalami sebarang kemusykilan mengenai produk yang anda gunakan.
wassalam




-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 14-10-03 21:25


mcm mana dengan jerawat kat hidung?kata setengah org tu menandakan kita nak dewasa...masa pertama kalilah....second things...kalau guna lactacyd ok tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

are_rule1981
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3442
Posting: 293
Dari: Ampang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-10-03 17:56


jerawat ada kaitan ke dengan kulit muka yang berminyak?boleh pakai ke ideologi siapa yang makan kacang tu for sure kena jerawat?mintak pandangan dr darul_numan81...pls

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_rule1981Profil   Hantar PM kepada are_rule1981   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-10-03 13:17


Quote:

On 2003-10-14 21:25, JoshuaIsfahan wrote:
mcm mana dengan jerawat kat hidung?kata setengah org tu menandakan kita nak dewasa...masa pertama kalilah....second things...kalau guna lactacyd ok tak?


erm...tak semestinya jerawat pertama kali akan tumbuh kat hidung saja. nak dewasa? mungkin benar kata2 ni kerana jerawat banyak tumbuh ketika peringkat remaja. Remaja mendapat jerawat disebabkan hormon yang hadir ketika baligh.

Semasa badan anda membesar dan bertambah matang, hormon-hormon ini merangsang kelenjar-kelenjar sebum untuk menghasilkan lebih banyak sebum, atau minyak. Rangsangan ini membuatkan kelenjar-kelenjar tersebut menjadi terlalu aktif. Apabila terlalu banyak sebum dihasilkan, liang-liang roma akan tersumbat, maka terjadilah jerawat. Kebanyakan orang, jerawat akan hilang hampir kesemuanya apabila tamat zaman remajanya. Sekiranya ibubapa anda mempunyai jerawat semasa remaja, kemungkinan anda juga akan mendapatnya.

***gunakan apa saja jenis ubat asalkan sesuai dgn kulit kita.
Quote:

jerawat ada kaitan ke dengan kulit muka yang berminyak?boleh pakai ke ideologi siapa yang makan kacang tu for sure kena jerawat?


Iye, kulit muka yg berminyak adalah salah satu penyebab tumbuhnya jerawat. kulit muka yg berminyak disebabkan oleh kelenjar-kelenjar minyak di dalam kulit yang terlalu aktifi. Jerawat terjadi apabila liang-liang roma di muka tersumbat dengan sebum/minyak yang terhasil dengan banyak dan juga sel-sel kulit yang mati.

mengenai makanan yg menyebabkan jerawat, sampai skrg ni tiada saintis yg dpt membuktikan kenyataan tu. seelok2nya kita mengelakkan dari makan makanan yg sememangnya diketahui mendatangkan mudharat pada diri kita. kadang2 jenis makanan tertentu boleh menyebabkan kita dapat jerawat tp tidak pula pada org lain yg mengambil makanan yg serupa. ini kerana semuanya bergantung kepada ketahanan badan kita dlm menerima makanan tersebut.

ada pendapat yg mengatakan,ianya juga melibatkan psychology dan sejauh mana kita mempercayainya.. jika kita beranggapan dengan makan kacang akan tumbuh jerawat, maka tumbuhlah ia.

p/s: kacang kaya dgn protein yg bagus utk pertumbuhan badan.
wassalam


-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

Ms_Nik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1455
Posting: 105
Dari: Malaysia Bumi Bertuah

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-10-03 13:25


ni petua adik ana yg rasanya berkesan utk jerawat...

ambil asam jawa dan campurkan dgn bedak sejuk...lama2 jerawat akan mengecil dan InsyaAllah muka anda tak berparut....selamat mencuba.. (petua lain ade ke??)

wallahua'alam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ms_NikProfil   Hantar PM kepada Ms_Nik   Quote dan BalasQuote

are_rule1981
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3442
Posting: 293
Dari: Ampang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-10-03 14:24


syukran darul_numan81 di atas info yang bernas tu..


Bookmark and Share

    


  Member Information For are_rule1981Profil   Hantar PM kepada are_rule1981   Quote dan BalasQuote

are_rule1981
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3442
Posting: 293
Dari: Ampang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-10-03 14:26


macammana pula dengan jeragat?adakah ianya bersangkut paut dengan jerawat juga?setahu ana jeragat ni bintik bintik hitam kan?apa sebab musabab yang boleh terjadinya jeragat?mcmmana nak mengatasi masalah jeragat?mintak pandangan ikhwah dan akhawat sekalian..

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_rule1981Profil   Hantar PM kepada are_rule1981   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-10-03 10:07


Quote:

On 2003-10-16 14:26, luahan_dehearty wrote:
macammana pula dengan jeragat?adakah ianya bersangkut paut dengan jerawat juga?apa sebab musabab yang boleh terjadinya jeragat?mcmmana nak mengatasi masalah jeragat?


Jeragat merupakan tompok hitam pada muka disebabkan oleh kesan cahaya matahari dan ianya tidak menyakitkan seperti jerawat. Biasanya jeragat berlaku pada mereka2 yg berwajah cerah,iaitu berlakunya pigmentasi.

Petua menghilangkan jeragat: Jika anda berhasrat untuk mencegah atau mengurangkan jeragat di wajah,gunakanlah hampas kelapa.Gosok-gosokkan hampas kelapa di seluruh wajah.Biarkan selama 15 minit atau lebih.Amalkan selalu,insyaallah jeragat dapat dihindarkan malahan kulit wajah menjadi halus dan gebu...selain itu, ada juga yg menyapunya dengan Propolis Gold.

p/s: menolong sedaya yg boleh..
wassalam


-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

islamic_princess
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 45
Posting: 736
Dari: johor bahru ke UPSI

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-10-03 11:42


assalamualaikum
shukran jazilan ke atas info yg diberi

wassalam

-----------------
HaRaPanKu MoGa DikuRniAkaN
MaNiSnyA IMAN BerPanJanGaN
MoGa LauTaN HiLanG GeLoRa UnTuK BeLaYaR..

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_princessProfil   Hantar PM kepada islamic_princess   Pergi ke islamic_princess's Website   Quote dan BalasQuote

are_rule1981
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3442
Posting: 293
Dari: Ampang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-10-03 15:36


insyaAllah ana akan cuba amalkan supaya muka tak berjerawat lagi..





Bookmark and Share

    


  Member Information For are_rule1981Profil   Hantar PM kepada are_rule1981   Quote dan BalasQuote

are_rule1981
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3442
Posting: 293
Dari: Ampang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-10-03 15:38


Utamakan kesihatan anda...

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_rule1981Profil   Hantar PM kepada are_rule1981   Quote dan BalasQuote

mariatul_qibtiyah
Warga Rasmi
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4776
Posting: 2
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-10-03 22:30


saya ucap terima kasih di atas semua panduan yg diberi.jerawat bukan senang nak hilang lebih2 lagi sbb keturunan.saya tak pernah jumpa ubat yg boleh menghilangkan jerawat krn hormon remaja ni aktive.namun saya percaya dgn izin allah jerawat yg saya alami akn hilang.insyaallah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mariatul_qibtiyahProfil   Hantar PM kepada mariatul_qibtiyah   Quote dan BalasQuote

humairasyahidza
Warga Rasmi
Menyertai: 01.11.2003
Ahli No: 4832
Posting: 7
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-11-03 13:34


ape kata try petua ni..
ambil serbuk kayu manis.....
basahkan dgn air sedikit...
selawat 3 kali..
sapukan pada jerawat (agak pedih)....
and then, cuci muka...
insya-allah berhasil...

Bookmark and Share

    


  Member Information For humairasyahidzaProfil   Hantar PM kepada humairasyahidza   Quote dan BalasQuote

sufi_musafir
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 731
Posting: 108
Dari: Pulau Mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 05-11-03 11:39


TQ,info berguna ni...

-----------------
Alangkah sukarnya mendidik nafsuku,yg tidak dpt melihat kebenaranMu....Bantulah hambaMu dalam mendidik jiwaku ini........

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufi_musafirProfil   Hantar PM kepada sufi_musafir   Quote dan BalasQuote

harakah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.09.2003
Ahli No: 3833
Posting: 45

Terengganu  


posticon Posting pada: 06-11-03 12:39


pernah denga skali ceramah ust. Ismail Kamus. die cakap, kalu nak awet muda... salah satunye, melambat-lambatkan minum air selepas selesai makan.
mungkin petua ni berguna. InsyaALlah

Bookmark and Share

    


  Member Information For harakahProfil   Hantar PM kepada harakah   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-11-03 12:47


Tak suka jerawat.. sekarang ni ada dua kat pipi.. sebelah kanan satu.. kiri satu.. sakitnya kalau terlanggar....

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-11-03 16:19


Hanan, kena jaga elok2 jerawat tu, kalau ia pecah sebelum "masak" bimbang akan tumbuh lebih banyak lagi dan meninggalkan parut.

p/s: kalau ada 1/2 jerawat, tandanya kuat berangan.. (org tua2 yg cakap)
wassalam

-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 06-11-03 17:11


tapi kalau lelaki ada jerawat skit2 tu biasalah, kalau muka licin sgt pun nanti org ingat golongan yg satu lagi tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

Ms_Nik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1455
Posting: 105
Dari: Malaysia Bumi Bertuah

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-11-03 11:38


Kata org...jerawat tu pemanis...eheh, tul ker ?? klo btullah kan, di mana manis nyer tu ?? (heran ckit)


Bookmark and Share

    


  Member Information For Ms_NikProfil   Hantar PM kepada Ms_Nik   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 20-11-03 14:32



saye suke picit jerawat mase die tgh kecik.
sbbnye nanti takde parut.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-11-03 15:12


bagus info antum semua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 21-11-03 10:47


, sebut pasai jerawat ni kan kawan kawan ana yg amik medic cakap bahaya sikit kalau picit jerawat kat muka ni sebab nye ia ada terus berhubung dgn bahagian otak, mata dan sebagainya. di khuatiri kuman akan masuk melalui kecederaan akibat proses memicit jerawat. tapi sejauh mana kebenarannya tidak ke diketahui, ana pun kadang kala berhati hati juga.. kata org sediakan payung sebelum hujan

-----------------



    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

nahri
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.10.2003
Ahli No: 4337
Posting: 39
Dari: Negeri yg Makmur dan Barakah

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-11-03 16:42


saya pernah cuba kulit kayu manis, tu. kali pertama, Masya Allah, pedihnya hanya Allah sahaja yg tau. saya amalkan utk 2 minggu lebih kurang dan repeat secara berkala utk minggu-minggu seterusnya. menurut seorg kawan saya yg pernah pakai kayu manis tu, jerawatnya mengecut dan hilang. pada saya pula, ia tak berkesan malah menyebabkan muka saya menjadi lebam kemerah-merahan. mungkin tak sesuai utk mereka yg berkulit cerah dan sensitif. so, skrg saya tak amalkan lagi. saya pernah amalkan pakai ubat yg dibeli di kaunter kedai farmasi dan perlukan preskripsi oleh ahli farmasi, namanya DALACIN T. ramai kengkawan saya yg gunakan ubat ni dan ia berkesan. ada side effectnya sptnya kulit akan menjadi berminyak tapi ia bergantung pada jenis muka gak. saya start berjerawat since matrikulasi-umur 18 thn still skrgla... dah 6 thn kulit muka saya berjerawat dan saya masih mencari ubat yg sesuai. waktu sekolah jgn ceritala...kulit memang licin tanpa noda. bermacam pencuci muka saya cuba tapi satu pun tak berkesan. satu je yg okey pada muka saya ialah susah nak sunburn. sedih gak muka jerawat.... terima kasihlah pd pemberi info ttg jerawat. doakan saya berjaya mencari penawar yg sesuai.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nahriProfil   Hantar PM kepada nahri   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 01-12-03 14:50



ana rasa...cara terbaik nak hilang jerawat ialah dgn menggunakan bedak sejuk....tampal je kat muka...kalo nak pakai krim tu..kita kena pilih gak sbb kulit kita tak sama....penah skali ana pakai krim tu...jerawat naik lagi byk....so kalo nak pakai krim...focus satu krim jer...kalo pakai campur2 kang muka jadi batu lak.....

-----------------
Visit My Site 4 unlimitied free downloads http://fiztanax.multiply.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

zero_cool
WARGA SETIA
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1142
Posting: 586
Dari: TOYOME

japan   avatar


posticon Posting pada: 05-12-03 00:05


best tul la.

ader orang kata kalo kuat menggatl dapat gak jerawat. ye ker.
kalo boleh diterangkan dari segi saintifik mesti best. contoh dari segi hormon ke.

-----------------
[IMG]http://www.circles99.com/elements/album/circles/00031327/00050484/signukhwah3.jpg[/IMG][IMG]http://www.geocities.com/sutajio_76/motoku.txt[/IMG]

Bookmark and Share

    


  Member Information For zero_coolProfil   Hantar PM kepada zero_cool   Quote dan BalasQuote

bassya_amani
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 651
Posting: 66
Dari: kerteh, kemaman. trg

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-12-03 00:42


**TAKE CARE OF YOUR FACE**

Bookmark and Share

    


  Member Information For bassya_amaniProfil   Hantar PM kepada bassya_amani   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-12-03 14:51


Quote:

On 2003-12-05 00:05, zero_cool wrote:
ader orang kata kalo kuat menggatl dapat gak jerawat. ye ker.
kalo boleh diterangkan dari segi saintifik. contoh dari segi hormon ke.


erm...pendapat dari anta buat ana tersenyum. Di peringkat awal remaja, di mana umur sedang meningkat memang terdapat perubahan besar pada hormon. Kalau pada remaja perempuan, hormon estrogen dan progestron, remaja lelaki pula.. hormon androgen. Hormon2 ini mula aktif pada peringkat umur seperti ini.

memang remaja2 ini berkeinginan mencuba sesuatu yg baru.. maybe nampak macam menggatal.. . kalau memang menggatal sampai usia dewasa tu.. errr, itu bukan masalah hormon lagi... tapi masalah dari sendiri.
wassalam

-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 18-12-03 19:31


kalau dah tua masih nak menggatal..tak taulah......pi bawak gi melawat taman alam fana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

are_rule1981
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3442
Posting: 293
Dari: Ampang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-01-04 17:35



apa khabar darul_numan81?diharap sihat..
disini ana ada beberapa persoalan..kebelakangan ni terlalu byk produk yg berada di pasaran yang kononnya seperti yg digembar-gemburkan mampu mengatasi masalah jerawat..so, apa pandangan anti ttg produk-produk tersebut?adakah ianya akan mengundang bala di hari tua atau sememangnya ia bermanfaat utk mengatasi masalah jerawat?kadang kadang confuse gak..nak cuba takut..
taknak cuba lg lah x selesai masalah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_rule1981Profil   Hantar PM kepada are_rule1981   Quote dan BalasQuote

ieda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.10.2003
Ahli No: 4797
Posting: 226
Dari: pontian

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-01-04 18:00


, jerawat nie satu benda yang paling saya tak suka..coz sakit..kalau ada jerawat saya akan guna ubat Dalacin T.. nie pun atas pendapat doktor.. alhamdullilah dengan izin allah jerawat hilang dalam masa 1-2 hari.. ubat nie bleh gak dapat kat farmasi..selamat mencuba!!!

-----------------
buat apa saja.. janji tidak menyalahi syariat agama..

Bookmark and Share

    


  Member Information For iedaProfil   Hantar PM kepada ieda   Quote dan BalasQuote

uqu
WARGA SETIA
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2057
Posting: 640
Dari: KUCHING

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 23-01-04 21:29


PETUA HILANGKAN JERAWAT

GUNAKAN uncang Teh. Teh herba memang baik untuk kesihatan. Selepas kita minum air, rendaman teh ini, uncangnya jangan dibuang. Ambil uncang teh ini, pastikan kelembapannya tidak terlalu berair dan tekapkan ke jerawat. Biarkan lebih kurang 10 minit, kemudian basuh muka tu. Amalkan sebelum tidur dan InsyaAllah, bila bangun dari tidur kita akan dapat melihat kesannya di mana jerawat ini akan kecut dan jika diamalkan selalu, jerawat akan hilang. InsyaAllah.

wassalam....

-----------------
to love someone is NOTHING,
to be loved by someone is SOMETHING,
to be loved by someone u love is EXCITING,
to be loved by ALLAH is EVERYTHING.

Bookmark and Share

    


  Member Information For uquProfil   Hantar PM kepada uqu   Quote dan BalasQuote

mujahidah_84
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.08.2003
Ahli No: 3094
Posting: 33
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-01-04 21:40


assalamualaikum.....

bagus jugak ni!!!...thanks...
ustaz ana pernah citer kat ana untuk awet muda atau untuk mengelakkan jerawat ni..sebelum tidor amik wudhu' dan perbanyakkn minum air suam...
kata Dato' Dr Hj fadzilah kamsah "selepas jer bangun daripada tidor terus minum air suam"...

aper yang baik tu daripada Allah Dan aper yang buruk tu jugak darpada Allah cuma bersandarkan pada diri ana..
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_84Profil   Hantar PM kepada mujahidah_84   Pergi ke mujahidah_84's Website   Quote dan BalasQuote

shanazz
Warga Rasmi
Menyertai: 14.03.2004
Ahli No: 7980
Posting: 11
Dari: Malaysia

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 08-05-04 11:35



Betulke orang cakap kalau selalu pegang muka pun boleh tumbuh jerawat?

-----------------
Cubalah menangis dalam ketawa, tersenyum sewaktu menangis dan dalam kesempitan menolong orang yang dalam kesusahan

Bookmark and Share

    


  Member Information For shanazzProfil   Hantar PM kepada shanazz   Quote dan BalasQuote

mas_kara
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.12.2007
Ahli No: 32112
Posting: 85
Dari: Bumi ISLAM

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 23-03-08 11:25


macam mana kalau nak ubat jerawat yang tumbuh kat belakang badan?


-----------------
Hidup merana tanpa IMAN,Hidup bahagia dengan ISLAM


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_karaProfil   Hantar PM kepada mas_kara   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-03-08 15:48


Assalamualaikum wbt..

saya dah lupa dah bagaimana mukaku yang tak bernoda jerawat :-(

agaknya masuk menengah saja jerawat terus datang bertamu..
kulit saya jenis berminyak senang betul jerawat naik..

dulu pernah hilang jerawat dengan parut2 hitam semua hilang..
taklah 100% hilang tapi nampak sangatlah bezanya..

tak tahu mana cara saya guna yang berkesan sebab masa tu semangat gilerr nak hilangkan jerawat dan parut2nya
guna bedak sejuk, pakai pencuci muka acne derm dari farmasi, makan pil pembunuh bakteria pada jerawat dan basuh muka dengan air garam :-D

masa tu istiqamah pakai bedak sejuk.. lepas tu berhenti terus.. naiklah lagi jerawat dan parut2 hitam..
tangan pula memang gatal nak picit..
sekarang baru mula istiqamah balik.. baru seminggu.. tak nampak lagi kesannya...

aduh kalau kena setiap malam pakai bedak sejuk baru nampak kesannya dan kekal muka tak berjerawat, tak sanggup diriku :-(


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 23-03-08 19:15


kalau ada jerawat,jangan pandai2 nak buat facial..
nanti beautician tu akan pecahkan jerawat dengan sepit besi,lagi teruk jadinya nanti..
pakai pencuci muka yang seseuai dengan kulit,kalau ubt jerawat selalunya OXY lah..


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-03-08 20:09


Pada 23-03-08 19:15 , aieyda posting:

!!! QUOTE !!!

kalau ada jerawat,jangan pandai2 nak buat facial..
nanti beautician tu akan pecahkan jerawat dengan sepit besi,lagi teruk jadinya nanti..
pakai pencuci muka yang seseuai dengan kulit,kalau ubt jerawat selalunya OXY lah..



erk pernah juga sekali buat facial treatment :-D
aduh sakit gilerr dia pecahkan jerawat..
tak baik ke buat macam tu? lepas buat tu tak pula jadi teruk..

saya pernah guna yang clean & clear punya tu.. langsung tak ada kesan..

oxy ada sikit kesan..

siapa pernah rawat jerawat dengan air garam?

kawan saya banyak gila jerawat, lepas mandi laut kulit dia jadi halus.. tapi sekejap sajalah.. kulit sama-sama jenis berminyak


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 23-03-08 20:38


alah kak kinah, tak apa...
kalau hati dah suka, rupa paras tak mengape...

p/s

jangan riso pasai jerawat tu...
mari makan kacang bebanyak dengan teman mari...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-03-08 21:37


adik daeng.. kita nak hilangkan jerawat nak kulit bersih bukan nak pikat lelaki lah.. kuikui
tapi untuk diri sendiri... :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-03-08 23:31


!!! QUOTE !!!

saya dah lupa dah bagaimana mukaku yang tak bernoda jerawat

agaknya masuk menengah saja jerawat terus datang bertamu..
kulit saya jenis berminyak senang betul jerawat naik..


hmm masalah srupa lah.tapi alhamdulillah sekarang ini da tak ada sangat jerawat.kalau ada pun time datang bulan saja.huhu.ana da try macam-macam jenis ubt jerawat,pncuci muka dan sebagainya.duit tak usah cakaplah berapa banyak da habis.jenama terkenal,tak terkenal semua banyak ana dah cuba.alhamdulillah sekarang ini ana tengah pakai produk Zai's Beauty Formula.produk2nya memang langsung tak ada bahan kimia.sesuai dengan kulit ana yang terlalu sensitif dengan produk kimia.kos penggunaan agak tinggi tapi insyaAllah berkesan.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

NisaAdDeen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.02.2008
Ahli No: 32631
Posting: 92
Dari: ulu kinta,perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 01:44


time2 bulan mengambang, sure akan keluar jerawat batu yang besr2 dan menyakitkan....kalau naik kat dahi, time nak sujd waktu solat, punyalah sakit...huhuhuhu....mjr semua tambah kat muka sahaja walupun menyerlah berbndng ada sahabat-sahabat yang licin di muka, tapi tumbuh di bahgian2 lain....lagi kasihan...

tapi if guna kaedah tradisional, cepat berksn, cuma antara rajin dan tak rajin...
ana tak rajin, just beli safi balqis saja, petua yang nenk dan mama bagi simpan dalam buku saja...tak taula nanti if nak buat facial...lagi lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NisaAdDeenProfil   Hantar PM kepada NisaAdDeen   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 07:01


pernah ada jerawat batu kat dahi.. huhu memang sakit masa sujud..

apa rawatan tradisional jerawat? selain bedak sejuk..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 08:14


kalau sesiapa yang ada masalah muka berminyak tu... satu cara untuk mengurangkan masalah tu adalah dengan meminum banyak air... selain daripada mengelakkan muka daripada cepat berminyak, minum banyak air juga dapat menyihatkan kulit agar sentiasa segar dan bermaya...

bila kita minum banyak air, kulit kita tak kering, dan juga tak berminyak... tu yang kurang masalah jerawat tu...

kesimpulannya, untuk kulit yang sihat, bukan setakat kulit muka, malah kulit di tubuh juga, nasihat saya minumlah air banyak-banyak... yang paling disyorkan adalah 8 gelas air sehari... bergantung pada kegiatan seharian anda juga.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 08:22


saya sekarang guna pencuci muka gel himalaya khas untuk kulit berminyak..
baguslah.. cuci muka dari pagi, petang muka tak berminyak..
sebelum ni guna produk lain sejam dah banyak sangat minyak..
tapi jerawat tak juga hilang2 :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-03-08 08:22


alhamdulillah setakat ini tidak ada masalah muka yang serius
cuma bila terdapat bintik merah di muka, saya lebih suka menyapu sedikit sahaja oxy powder
kandungannya pun memang khusus untuk bakteria :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

RijaludDeen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27105
Posting: 305
Dari: Perak..

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 08:30


Assalamualaikum...
hmm..biasakan ambil wudhu' bila terbatal..boleh avoid muka berminyak..Allahua'lam..


-----------------
"Put Our Trust In ALLAH"




Bookmark and Share

    


  Member Information For RijaludDeenProfil   Hantar PM kepada RijaludDeen   Pergi ke RijaludDeen's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 10:03


Pada 24-03-08 08:22 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

saya sekarang guna pencuci muka gel himalaya khas untuk kulit berminyak..
baguslah.. cuci muka dari pagi, petang muka tak berminyak..
sebelum ni guna produk lain sejam dah banyak sangat minyak..
tapi jerawat tak juga hilang2 :-(


huhu... CK... memang sekarang ada banyak produk yang boleh mengawal minyak berlebihan di muka.. tapi, kena hati-hati juga.. produk2 ni pakai banyak bahan kimia yang menghalang minyak semulajadi tu daripada keluar secara natural.. sedangkan minyak2 tu perlu keluar sebagaimana semulajadi... jadi bila kita halang dia, nanti jadi komplikasi lain. sebab minyak tu tertahan daripada keluar.

seeloknya biarkan minyak tu nak keluar.. sebab tu tindakbalas yang semulajadi yang dia perlu lakukan.. sebenarnya orang yang muka berminyak ni sebab dia kurang consume air yang secukupnya untuk keperluan kulit.. kalau minum banyak air, Insya Allah tak ada minyak berlebihan di wajah...

pakai produk pun kena hati-hati juga... sebab tu senang minum jeq banyak air... bukan jeq kulit jadi sihat, badan pun dapat buang toksik dan otak pun sihat... bibir pun tak kering dan macam-macam lagi badan kita jadi sihat.... :)

kalau payah, belilah blotter... untuk buang segala excessive oil di muka... dan rerajin basuh muka... kalau guna produk pencuci muka yang khas untuk kulit berminyak ni, bukan tak boleh, tapi hati-hati lah... tengok ingredients dia. kalau saya sendiri, saya selalu elakkan daripada produk2 yang khas untuk kulit berminyak ni... takut bahan kimia yang dia pakai... huk huk


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 12:22


oh begitu juga kata kakak saya CS tapi sebab teruja nak beli himalaya punya tu..
semua guna bahan semulajadi, tak ada bahan kimia aktif..

eheh ya tak ya juga..
saya memang selalu menahan dahaga.. :-D
di rumah pun selalu kena marah..
bila rasa macam darah pekat baru pergi minum..

betullah kulit jadi kering..
selalu bila senyum lama sikit nampak garis di pipi dekat bibir :malu:

oklah demi kulit wajah yang tak berminyak dan halus saya cukupkan minum air :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 24-03-08 12:31


masalah jerawat? alhamdulilah..under control..hik2..
paling teruk pun masa form 3..tak tahu lah pasal apa..
jaman2 sekolah..biasalakan..masi kecik pengurusan diri masi perlukan bantuan dari mamakku..huhu..
da besar sikit pandai da cari alternatip untuk menghaluskan kulit..kui3

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

nor_207
Warga 1 Bintang
Menyertai: 10.01.2010
Ahli No: 39013
Posting: 36
Dari: Selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-01-10 13:06


Ada tak sesiapa pernah guna produk HPA untuk atasi kulit jerawat ni?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nor_207Profil   Hantar PM kepada nor_207   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-01-10 14:26


Pada 17-01-10 13:06 , nor_207 posting:

!!! QUOTE !!!

Ada tak sesiapa pernah guna produk HPA untuk atasi kulit jerawat ni?


saya pernah pakai...

kurang juga da...
tapi nak buat macam mana spesis berjerawat...
kulit sensitif lah sejak kecik...

syukur, alhamdulillah...
peduli lah mulut orang nak kata apa, asalkan saya bahagia...
dah lali dah.. minum air banyak-banyak k...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-01-10 14:30


Pada 17-01-10 13:06 , nor_207 posting:

!!! QUOTE !!!

Ada tak sesiapa pernah guna produk HPA untuk atasi kulit jerawat ni?



salam...

ye..ye..hehe..
saya pernah dan sedang atasi masalah kulit maka dengan produk HPA...
sebabnya saya ada resdung..tiap-tiap pagi kalau xjaga makan especially makanan laut, mesti bersin, hidung berair termasuklah masalah jerawat yang kecil-kecil di bawah dagu...

tapi sekarang alhamdulillah, sejak makan ubat HPA, Coscinium Plus diambil bersama madu semua masalah resdung termasuk jerawat kecil-kecil tu semakin sembuh. hmm..memula tu macam xpcaya jugak..tapi bila dah alami sendiri..alhamdulillah...

pasal kulit brminyak pula...saya cuba sabun HPA juga..Whitening & Firming Soap..ok jugak. cuci muka 5 kali sehari sebelum wudhuk..:-) alhamdulillah berkesan..but, maybe sesuai dengan jenis kulit jugak agaknya...

hehe..bukan nak promot HPA Product tapi hanya nak share mana-mana yang bermanfaat...


-----------------
“muslimah sejati bukan dilihat dari sifat ramahnya dalam berbicara,tetapi dilihat dari sejauhmana ia bisa menjaga kehormatan dirinya dalam menutur kata”


Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-01-10 16:01


saya pun tengah mencari ubat terbaik nak hilangkan jerawat dan parut...dah tak larat nak tanggung semua ni....huhuhu tapi sekarang Alhamdulillah dah kurang cuma parut still ada ...jerawat pun naik sikit-sikit lagi....dah macam-macam cara guna...ambil ubat doktor kurang lah sikit...tapi bila berenti naik balik...takkan nak bergantung kat ubat saja...huhuhu


-----------------
"Jadilah manusia luar biasa,gah jiwanya,kental imannya,tertib solatnya & al-Quran juadah....."


Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-01-10 16:04


Pada 17-01-10 14:30 , Nurizmi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-01-10 13:06 , nor_207 posting:

!!! QUOTE !!!

Ada tak sesiapa pernah guna produk HPA untuk atasi kulit jerawat ni?



salam...

ye..ye..hehe..
saya pernah dan sedang atasi masalah kulit maka dengan produk HPA...
sebabnya saya ada resdung..tiap-tiap pagi kalau xjaga makan especially makanan laut, mesti bersin, hidung berair termasuklah masalah jerawat yang kecil-kecil di bawah dagu...

tapi sekarang alhamdulillah, sejak makan ubat HPA, Coscinium Plus diambil bersama madu semua masalah resdung termasuk jerawat kecil-kecil tu semakin sembuh. hmm..memula tu macam xpcaya jugak..tapi bila dah alami sendiri..alhamdulillah...

pasal kulit brminyak pula...saya cuba sabun HPA juga..Whitening & Firming Soap..ok jugak. cuci muka 5 kali sehari sebelum wudhuk..:-) alhamdulillah berkesan..but, maybe sesuai dengan jenis kulit jugak agaknya...

hehe..bukan nak promot HPA Product tapi hanya nak share mana-mana yang bermanfaat...



ye ke?
saya pernah pergi pakar kulit...
dia cakap perkara biasa saja jerawat ini...
cuma kesan saja yang susah nak rawat...

promote jangan tak promote...
kalau elok dengan sesuai, apa salahnya...
bergantung pada kulit juga...
usaha sajalah kan...
peduli lah orang nak kata apa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

shilinda
Warga Rasmi
Menyertai: 26.02.2011
Ahli No: 41012
Posting: 1
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-02-11 15:07


assalamualiakumm..

bukan nak promote, cuma untuk berkongsi..kebanyakan yang ambil puash hati dengan haslinya...

cubalah gluta prime ia berbentuk kapsul..berfungsi sebagai antioksida..kapsul ini membersih kotoran dalam badan...secara tidak langsung..kotoran yang penyebab timbulnya jerawat akan dibersihkan dari dalam...

maklumat lanjut boleh layari kat blog niee

http://denirahouse.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For shilindaProfil   Hantar PM kepada shilinda   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.139737 saat. Lajunya....