Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 24-10-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Perbezaan antara orang yang berjaya dengan orang yang gagal terletak pada rohaninya. Apa yang difikir menentukan apa yang akan dicapai.
-- Hamka

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 69
Ahli: 0
Jumlah: 69




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 5 hari yang lalu
Daeng_Jati: 12 hari yang lalu
skater: 14 hari yang lalu
HIKAL: 33 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: POLITIK MALAYSIA KELAM KABUT


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» POLITIK MALAYSIA KELAM KABUT

Please Mendaftar To Post


Oleh POLITIK MALAYSIA KELAM KABUT

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 16-05-08 20:19


Suasana politik di Malaysia semakin haru-biru. Semoga makin cepatlah sistem kufur ini hancur dan semakin cepat islam ditegakkan secara keseluruhan di muka bumi allah ini. penganalisa meramalkan kemungkinan malaysia mengali tempoh vacuum. semoga sistem kufur ini hancur, dan islam kembali tertegak.

1)    UMNO
-    Pak Lah dalam keadaan yang sangat lemah kerana kebanyakkan cawangan UMNO dan pemimpin UMNO tidak menyokongnya lagi.
-    Najib yang mendapat sokongan Dr. M untuk naik PM, berhadapan dengan pelbagai isu, paling memeningkan dia dikaitkan dengan kes altantuya.
-    Ku Li dengan roadshow mengharap sangat nak naik. Tetapi nampaknya sokongan untuk tengku ni pun tak bapa kuat, kelantan sendiri pun tak boleh menang.
-    Muhyidin nak tapi takut2.
2)    MCA
-    Pemimpin utama MCA nampaknya banyak nak lepas tangan, taknak terlibat dengan kabinet. Kejayaan DAP pada mereka pun kejayaan kaum CINA, okay lah.
3)    MIC
-    Tengah lembik habis sekarang ni, krisis dalam parti tak settle ditambah kalah teruk pilihanraya
4)    DAP
-    Saya melihat DAP adalah parti yang paling konsistem dengan ideologi kapitalisme demokrasi. Jadi wajarlah mereka tidak boleh menerima idea negara islam yang dibawa PAS.yelah, islam dan kufur mana boleh nak bersatu.
-    Terkejut juga, melihat orang melayu dan apatah lagi Islam mula menyokong dan menerima parti ini yang jelas menentang idea2 Islam tanpa segan silu. Malah memuji parti ini pun ramai. Tetapi saya melihat, DAP ini ada kemungkinan terperangkap kalau terus membawa isu sensitif seperti hak murtad, raja dan orang melayu.
5)    PAS
-    Hasrat untuk melaksana hukum islam terbantut kerana berkongsi kuasa dengan parti2 kufur. Malah Hj Hadi dah tulis dalam harakah, keutamaan adalah memastikan kesejahteraan ekonomi, kestabilan politik bukan laksana hudud.
-    Walaubagaimana pun, penyokong2 PAS tetap istiqamah mahu Islam dilaksanakan, alhamdulillah. Nampaknya PAS terpaksa mengkompromikan antara sokongan rakyat untuk Islam dengan ideologi dan perasan DAP dan PKR.
6)    PKR
-    Inilah parti paling hot sekarang, lebih-lebih lagi Dato Seri Anwar. Telah menyatakan tidak menyokong apa-apa tuntutan Islamic state.
-    Dilihat mendapat sokongan dari US dan antarabangsa dalam masa yang sama dapat menyatukan sokongan bukan melayu di Malaysia.
-    Kalau berjaya mendapatkan majoriti dan memerintah Malaysia, suatu perubahan drastik dalam politik Malaysia.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

aierah_me
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 10685
Posting: 252
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-05-08 23:13


PKR mendapat sokongan US yang pro-yahudi tu?
Jika benar begitu, US pasti ada agenda besar dalam mengoyahkan lagi sistem pemerintahan malaysia...kerana Malaysia adalah sebuah negara Islam..

Israel itu AS dan AS itu Israel...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aierah_meProfil   Hantar PM kepada aierah_me   Pergi ke aierah_me's Website   Quote dan BalasQuote

dmz
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26613
Posting: 442
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 16-05-08 23:26


Biarlah mereka haru biru...jangan kita haru biru campur kelabu....


-----------------
http://studiouniversiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For dmzProfil   Hantar PM kepada dmz   Pergi ke dmz's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 17-05-08 19:59


tak salah sekiranya berkawan dengan yahudi.ini kerana bukan semua yahudi jahat.setahu saya nabi pun hidup dikalangan orang2 yahudi juga semasa di madinah dan saya ada baca buku yang rasullulah selalu menyuapkan roti kat yahudi buta,sedangkan ketika disuap yahudi tu selalu menghina hina rasullullah,tapi sebab dia buta,dia tak tahu yang suapkn dia tu Nabi Muhammad S.A.W ..

tak ke tu menunjukkan tak salah berbaik baik dengan yahudi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 17-05-08 21:04


Pada 17-05-08 19:59 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

tak salah sekiranya berkawan dengan yahudi.ini kerana bukan semua yahudi jahat.setahu saya nabi pun hidup dikalangan orang2 yahudi juga semasa di madinah dan saya ada baca buku yang rasullulah selalu menyuapkan roti kat yahudi buta,sedangkan ketika disuap yahudi tu selalu menghina hina rasullullah,tapi sebab dia buta,dia tak tahu yang suapkn dia tu Nabi Muhammad S.A.W ..

tak ke tu menunjukkan tak salah berbaik baik dengan yahudi..


area you sure?


"walan tardho an kal yahuda walan nasoro hatta tattabi a millatahum"..

sesungguhnya tidak akan redha orang Yahudi dan Nasrani sehinggalah kamu mengikut telunjuk mereka..


so...yahudi ni memang jahat dan proven dalam hadis dan quran dan juga suasana sekarang...

think about it..


-----------------
"Subhanaka lah 'ilma lana illa ma'allamtana innaka antal 'alimul hakim...Ilaahi Anta Maqsudi wa Ridhaka Matlubi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 17-05-08 21:15


Pada 17-05-08 19:59 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

tak salah sekiranya berkawan dengan yahudi.ini kerana bukan semua yahudi jahat.setahu saya nabi pun hidup dikalangan orang2 yahudi juga semasa di madinah dan saya ada baca buku yang rasullulah selalu menyuapkan roti kat yahudi buta,sedangkan ketika disuap yahudi tu selalu menghina hina rasullullah,tapi sebab dia buta,dia tak tahu yang suapkn dia tu Nabi Muhammad S.A.W ..

tak ke tu menunjukkan tak salah berbaik baik dengan yahudi..


orang kafir terbagi kepada 5 jika ditinjau dalam konteks hubungan dengan ummat dan negara islam.

1) KAFIR ZIMMI
- orang kafir yang tunduk kepada pemerintahan islam. syaratnya mereka menerima islam diterapkan keatas mereka dan membayar jizyah. mereka mempunyai hak yang sama dengan warga daulah yang islam kecuali tidak boleh terlibat dalam pemerintahan dan menampak syiar agama mereka.

2) KAFIR MUAHID
- orang yang kafir yang tidak duduk dalam negara islam dan negaranya tidak bermusuhan dengan negara islam.

3) KAFIR HARBI HUKMAN
- kafir yang memusuhi Islam tetapi tidak sampai tahap berperang.

4) KAFIR HARBI HUKMAN WA FI'LAN
- KAFIR harbi yang bermusuhan dengan Islam dalam keadaan perang atau dalam persiapan perang.

5) KAFIR MUSTAMIN
- rakyat negara kafir harbi hukman dan hukman wa fi'lan yang mendapat jaminan keselamatan dari negara Islam.

Kemudian apakah kedudukan Al-gore, donalds rumsfeld dan paul wolfowitz yang baik dengan anwar? mereka adalah orang-orang yang pernah dan sedang terlibat secara langsung dalam memerangi ummat islam. mereka adalah antara pemimpin tertinggi US. MEREKA ADALAH KAFIR HARBI HUKMAN WA FI'LAN YANG DARAHNYA HALAL. HARAM hukumnya bersahabat dengan mereka, apatah lagi menerima dokongan dan menjadikan mereka sebagai penasihat.

semoga mendapat pencerahan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-05-08 21:20


!!! QUOTE !!!

Kemudian apakah kedudukan Al-gore, donalds rumsfeld dan paul wolfowitz yang baik dengan anwar? mereka adalah orang-orang yang pernah dan sedang terlibat secara langsung dalam memerangi ummat islam. mereka adalah antara pemimpin tertinggi US. MEREKA ADALAH KAFIR HARBI HUKMAN WA FI'LAN YANG DARAHNYA HALAL. HARAM hukumnya bersahabat dengan mereka, apatah lagi menerima dokongan dan menjadikan mereka sebagai penasihat.
Sokong.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

aierah_me
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 10685
Posting: 252
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-05-08 22:27


!!! QUOTE !!!

tak salah sekiranya berkawan dengan yahudi.ini kerana bukan semua yahudi jahat.setahu saya nabi pun hidup dikalangan orang2 yahudi juga semasa di madinah dan saya ada baca buku yang rasullulah selalu menyuapkan roti kat yahudi buta,sedangkan ketika disuap yahudi tu selalu menghina hina rasullullah,tapi sebab dia buta,dia tak tahu yang suapkn dia tu Nabi Muhammad S.A.W ..

tak ke tu menunjukkan tak salah berbaik baik dengan yahudi..


tu memang lah benar...
tapi yahudi sendiri punya satu pendirian tak kiralah mereka yahudi amerika ke, sepanyol ke mereka tetap yahudi.

lagi-lagi yang datang dari amerika...mereka ternyata adalah YAHUDI BESAR yang menjana ekonomi Israel jadi mereka terang-terang adalah musuh Islam..

Misi mereka dalam memecahkan umat Islam sudah ternyata dan secara terang-terang kita ketahui dan apabila mereka ini cuba berada di sebalik pentadbiran negara kita bermakna mereka nak memecahbelahkan satu lagi negara Islam...

Mohon kita dijauhkan dari rancangan2 jahat mereka,,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For aierah_meProfil   Hantar PM kepada aierah_me   Pergi ke aierah_me's Website   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 18-05-08 00:45


asyik bergaduh saja dengan orang UMNO.

sebab fahaman kita tak sama.

kita nak Islam tertegak, mereka nak kemajuan dan ketuanan kemelayuan ?

tolonglah.

apa-apa pun nasihat ana, kalau tak ada penyelesaian, refer balik ajaran Allah.

kalau dah selami Islam, baru kita rasa jijik nya pemerintahan sekarang.

kalau masih rasa biasa, something wrong with your Iman.

seriously, dulu ana tak faham apa-apa pun pasal politik, even kelas sejarah mesti tidur.

but then, bila dah zaman U, kena tocher macam-macam dengan pihak U.

baru rasa azabnya. dan kita harus berjuang demi keadilan. yeah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 18-05-08 09:31


kita tidak boleh pukul rata yahudi dan nasrani sebagai memusuhi islam, ayat "walan tardho ankal yahuda walan nasoro hatta tattabia millatahum", tu membawa makna umum bahawa orang yahudi dan kristian tidak akan setuju dengan kita selagi kita tidak mengikut millah mereka.

Tetapi tidak bermakan mereka semua dalam kondisi perang dan memusihi kita. dalam konteks negara islam, jika mereka tunduk kepada hukum islam dan membayar jizyah, maka mereka adalah warga zimmi yang perlu kita hormati. sekarang tiada negara islam, tetapi saya percaya diantara kita mesti ada kawan-kawan dan jiran yang beragama kristian. mereka tetap mempunyai hai jiran yang wajib kita tunaikan.

bagi kes yahudi di Palestin, hatta wanita dan orang tua sekalipun, mereka adalah kafir harbi yang merampas tanah suci ummat islam islam. mereka semua di kategori sebagai KAFIR HARBI HUKMAN WA FI'LAN, darah mereka halal ditumpahkan. menakala bagi, mana-mana kafir harbi yang memerangi ummat Islam seperti George Bush, Putin, Blair, Rumsfeld, pettresque, ratco mladic tak kira apa agama mereka, mereka juga adalah kafir HARBI HUKMAN WA FI'LAN. HARAM BERSAHABAT APATAH LAGI MENJADIKAN mereka PENASIHAT, BERJABAT TANGAN MAHUPUN BERPELUK ERAT DENGAN MEREKA.

JIKA ADA DIANTARA UMMAT ISLAM YANG BEGITU, MEREKA PUN SAMA DENGAN MEREKA.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

aierah_me
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 10685
Posting: 252
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-05-08 20:12


!!! QUOTE !!!

bagi kes yahudi di Palestin, hatta wanita dan orang tua sekalipun, mereka adalah kafir harbi yang merampas tanah suci ummat islam islam. mereka semua di kategori sebagai KAFIR HARBI HUKMAN WA FI'LAN, darah mereka halal ditumpahkan. menakala bagi, mana-mana kafir harbi yang memerangi ummat Islam seperti George Bush, Putin, Blair, Rumsfeld, pettresque, ratco mladic tak kira apa agama mereka, mereka juga adalah kafir HARBI HUKMAN WA FI'LAN. HARAM BERSAHABAT APATAH LAGI MENJADIKAN mereka PENASIHAT, BERJABAT TANGAN MAHUPUN BERPELUK ERAT DENGAN MEREKA.

JIKA ADA DIANTARA UMMAT ISLAM YANG BEGITU, MEREKA PUN SAMA DENGAN MEREKA.


hmm..betul tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For aierah_meProfil   Hantar PM kepada aierah_me   Pergi ke aierah_me's Website   Quote dan BalasQuote

ulfah_widad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25325
Posting: 301
Dari: Kedah - Perak - Johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-05-08 22:41


Kita tak payah tengok lah yang anasir dari luar..apa apa pun dari dalam kena kuat..maksudnya, orang islam itu sendiri dalam negara kita ni masih terpecah-pecah amalan dan fahaman masing-masing..itu yang patut kita risaukan..macam ustaz saya ada bagi tahu dalam islam itu dah terpecah-pecah pengikutnya..Kenapa jadi macam tu??bagaimana nak selesaikan masalah penyatuan sesama saudara kita ni..itu sebablah masalah pemerintahan kita sekarang jadi kucar kacir...

nama saja islam tapi masing-masing ada agenda tersendiri..yang betul-betul nak tegakkan syiar asyik kena tindas..alhamdulillah lah sekarang kuasa sultan sudah menapak kembali..sekurang2nya institusi agama masih terpelihara di beberapa negeri..suara ulamak masih boleh diterima oleh kalangan istana..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ulfah_widadProfil   Hantar PM kepada ulfah_widad   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 19-05-08 00:33


lagi pun tak semua orang amerika dan israel memusuhi islam.cuma suara mereka kurang kedengaran saja.tentang wolfowtiz dengan anwar tu mereka berkawan dah lama sebelum wolfowitz pegang jawatan dalam kerajaan amerika.Kenapa sekarang kerajaan nak gembar gemburkan isu ini

Rasulullah s.a.w sendiri pun tak pernah memusuhi Yahudi. Laknat ke atau tak Laknat ke biar Allah sendiri yang tentukan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

farouks
WARGA SETIA
Menyertai: 27.05.2007
Ahli No: 30061
Posting: 433

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-05-08 11:04


Pada 19-05-08 00:33 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

lagi pun tak semua orang amerika dan israel memusuhi islam.cuma suara mereka kurang kedengaran saja.tentang wolfowtiz dengan anwar tu mereka berkawan dah lama sebelum wolfowitz pegang jawatan dalam kerajaan amerika.Kenapa sekarang kerajaan nak gembar gemburkan isu ini

Rasulullah s.a.w sendiri pun tak pernah memusuhi Yahudi. Laknat ke atau tak Laknat ke biar Allah sendiri yang tentukan.



hang ni biar betul..
jangankan sebab sebulu, hang nak tegakkan benang yang basah..

Rasullullah perangi Yahudi kat Khaibar, Bani Qainuqa, mengusir bani Nadir.. perbuatan Rasullullah ni hang nak letak kat mana...

"sesunggunya seorang muslim itu berkasih sayang sesama muslim yang lain dan bersikap keras terhadap musuhnya yang nyata"


-----------------
http://mykhilafah.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For farouksProfil   Hantar PM kepada farouks   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 24-05-08 13:54


di madinah saja terdapat lebih dari satu bangsa yang menjadi penghuni di kota ini.dan nabi sendiri hidup dikalangan orang2 yahudi tapi tidak pernah pun mengganggu urusan bangsa yahudi.dan saya sudah post diatas nabi sendiri menyuapkan makanan kepada orang yahudi yang buta walaupun yahudi itu mengkasari baginda kerana dia buta.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 24-05-08 15:11


Pada 24-05-08 13:54 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

di madinah saja terdapat lebih dari satu bangsa yang menjadi penghuni di kota ini.dan nabi sendiri hidup dikalangan orang2 yahudi tapi tidak pernah pun mengganggu urusan bangsa yahudi.dan saya sudah post diatas nabi sendiri menyuapkan makanan kepada orang yahudi yang buta walaupun yahudi itu mengkasari baginda kerana dia buta.


saudara Rashdin yang dikasihi...

Semasa di Madinah, Negara Islam telah terbentuk, Nabi sebagai ketua Negara. Yahudi sebagaimana penganut bukan Islam yang lain, seperti Kristian, Hindu, dan Buddha adalah kafir zimmi. kafir zimmi mempunyai hak yang sama dengan warga daulah yang islam kecuali dalam aspek pemerintahan dan menyebarkan syiar mereka.. maka memang wajarlah Rasulullah menjaga kebajikan meraka.

Tetapi Yahudi2 yang disebutkan bersahabat dengan DSAI adalah mereka yang pernah terlibat dan sedang terlibat dengan pemerintahan dan dasar2 US yang terus membunuh ummat dan menjarah ummat Islam.

saya harap saudara Rashdin akan jelas tentang perkara ini. saya quote balik posting saya sebelum ini berkenaan status kufar dalam konteks kenegaraan. semoga sama-sama mendapat pencerahan.

orang kafir terbagi kepada 5 jika ditinjau dalam konteks hubungan dengan ummat dan negara islam.

1) KAFIR ZIMMI
- orang kafir yang tunduk kepada pemerintahan islam. syaratnya mereka menerima islam diterapkan keatas mereka dan membayar jizyah. mereka mempunyai hak yang sama dengan warga daulah yang islam kecuali tidak boleh terlibat dalam pemerintahan dan menampak syiar agama mereka.

2) KAFIR MUAHID
- orang yang kafir yang tidak duduk dalam negara islam dan negaranya tidak bermusuhan dengan negara islam.

3) KAFIR HARBI HUKMAN
- kafir yang memusuhi Islam tetapi tidak sampai tahap berperang. tidak boleh bersekongkol dengan mereka.

4) KAFIR HARBI HUKMAN WA FI'LAN
- KAFIR harbi yang bermusuhan dengan Islam dalam keadaan perang atau dalam persiapan perang. darah mereka halal untuk ditumpahkan seperti pergi.W Bush, Putin, Rumsfeld

5) KAFIR MUSTAMIN
- rakyat negara kafir harbi hukman dan hukman wa fi'lan yang mendapat jaminan keselamatan dari negara Islam.

Kemudian apakah kedudukan Al-gore, donalds rumsfeld dan paul wolfowitz yang baik dengan anwar? mereka adalah orang-orang yang pernah dan sedang terlibat secara langsung dalam memerangi ummat islam. mereka adalah antara pemimpin tertinggi US. MEREKA ADALAH KAFIR HARBI HUKMAN WA FI'LAN YANG DARAHNYA HALAL. HARAM hukumnya bersahabat dengan mereka, apatah lagi menerima dokongan dan menjadikan mereka sebagai penasihat.

semoga mendapat pencerahan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 24-05-08 16:47


ya betul.tapi kita kena tengok bila dia berkawan dengan wolfowitz tu.adakah masa wolfowitz tu dalam kerajaan atau tidak?dan jawapannya adalah tidak.sebabnya anwar berkawan dengan dia masa sama-sama belajar dulu.anwar sendiri membantah serangan amerika ke atas iraq juga tapi tidak pun dihebahkan.Kenapa mahathir dan pak lah pergi jumpa bush tidak pula digelar sebagai ejen yahudi?

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-05-08 16:59


Pada 16-05-08 23:13 , aierah_me posting:

!!! QUOTE !!!

PKR mendapat sokongan US yang pro-yahudi tu?
Jika benar begitu, US pasti ada agenda besar dalam mengoyahkan lagi sistem pemerintahan malaysia...kerana Malaysia adalah sebuah negara Islam..

Israel itu AS dan AS itu Israel...


itulah kan
so who can we trust
kalau semua nya nampak macam debu dalam suci

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 24-05-08 17:44


Pada 24-05-08 16:47 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

ya betul.tapi kita kena tengok bila dia berkawan dengan wolfowitz tu.adakah masa wolfowitz tu dalam kerajaan atau tidak?dan jawapannya adalah tidak.sebabnya anwar berkawan dengan dia masa sama-sama belajar dulu.anwar sendiri membantah serangan amerika ke atas iraq juga tapi tidak pun dihebahkan.Kenapa mahathir dan pak lah pergi jumpa bush tidak pula digelar sebagai ejen yahudi?


Mahathir dan Pak Lah memang dah jelas agen US melaksanakan sistem kapitalisema di Malaysia ini. yang kita khuatir, DSAI ini dengan gambaran wajah islami tetapi mendapat dokongan Yahudi dan US. Anwar bukan saja bersahabat tetapi mendapat sokongan dari mereka.

Saudara Rashdin,
Hatta kalau kafir harbi itu bapa kita sekalipun, darahnya tetap halal, apatah lagi kalau sekadar sahabat lama semasa menuntut dahulu. ini ditunjukkan oleh para sahabat, mereka membunuh kerabat2 mereka, sahabat2 hatta ayahanda mereka yang musyrik semasa dalam perang. malah sampai ada diantara mereka yang mencari-cari ayahanda mereka untuk dibunuh.
kita tidak berperang secara langsung dengan US, tetapi hakikatnya US memerangi kita dan saudara kita secara langsung.

SUDAH JELAS PAUL WOLFOWITZ ADALAH KAFIR HARBI YANG PERNAH MEMERANGI UMMAT ISLAM. STATUS HARBI TERSEBUT TIDAK AKAN HILANG HINGGA IA MASUK ISLAM.

USAH MENEGAKKAN BENANG YANG BASAH, BESAR DOSANYA.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-05-08 18:12


!!! QUOTE !!!

ini ditunjukkan oleh para sahabat, mereka membunuh kerabat2 mereka, sahabat2 hatta ayahanda mereka yang musyrik semasa dalam perang. malah sampai ada diantara mereka yang mencari-cari ayahanda mereka untuk dibunuh.

sila sertakan hadis (atau sirah) kisah ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 24-05-08 22:36


saya tidak pun berniat nak tegakkan benang yang basah.saya ada juga kenalan luar negara yang ada juga berbangsa yahudi tapi tidak menetap di israel dan ingin dijelaskan disini tidak semua yahudi menentang islam dan buktinya anda mungkin pernah dengar seorang saudara islam kita bernama yusuf al khattab yang mana dulunya dia adalah seorang zionis dan anak kepada rabai yahudi yang kuat pegangannya kepada bangsa israel dan agama yahudi tapi dengan kuasa Allah terbuka juga hatinya kepada islam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

cheekmate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.05.2005
Ahli No: 16664
Posting: 287
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-05-08 08:28


Pada 24-05-08 17:44 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-05-08 16:47 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

ya betul.tapi kita kena tengok bila dia berkawan dengan wolfowitz tu.adakah masa wolfowitz tu dalam kerajaan atau tidak?dan jawapannya adalah tidak.sebabnya anwar berkawan dengan dia masa sama-sama belajar dulu.anwar sendiri membantah serangan amerika ke atas iraq juga tapi tidak pun dihebahkan.Kenapa mahathir dan pak lah pergi jumpa bush tidak pula digelar sebagai ejen yahudi?


Mahathir dan Pak Lah memang dah jelas agen US melaksanakan sistem kapitalisema di Malaysia ini. yang kita khuatir, DSAI ini dengan gambaran wajah islami tetapi mendapat dokongan Yahudi dan US. Anwar bukan saja bersahabat tetapi mendapat sokongan dari mereka.

Saudara Rashdin,
Hatta kalau kafir harbi itu bapa kita sekalipun, darahnya tetap halal, apatah lagi kalau sekadar sahabat lama semasa menuntut dahulu. ini ditunjukkan oleh para sahabat, mereka membunuh kerabat2 mereka, sahabat2 hatta ayahanda mereka yang musyrik semasa dalam perang. malah sampai ada diantara mereka yang mencari-cari ayahanda mereka untuk dibunuh.
kita tidak berperang secara langsung dengan US, tetapi hakikatnya US memerangi kita dan saudara kita secara langsung.

SUDAH JELAS PAUL WOLFOWITZ ADALAH KAFIR HARBI YANG PERNAH MEMERANGI UMMAT ISLAM. STATUS HARBI TERSEBUT TIDAK AKAN HILANG HINGGA IA MASUK ISLAM.

USAH MENEGAKKAN BENANG YANG BASAH, BESAR DOSANYA.



betul sangat-sangat............!!!!!!!!!!!!!!!    
yahudi tetap yahudi!!!!!!!!!!!! masuk neraka jugak walau baik macam mana sekalipun!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For cheekmateProfil   Hantar PM kepada cheekmate   Pergi ke cheekmate's Website   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 25-05-08 11:58


Pada 24-05-08 18:12 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

ini ditunjukkan oleh para sahabat, mereka membunuh kerabat2 mereka, sahabat2 hatta ayahanda mereka yang musyrik semasa dalam perang. malah sampai ada diantara mereka yang mencari-cari ayahanda mereka untuk dibunuh.

sila sertakan hadis (atau sirah) kisah ni


enta boleh rujuk dalam kitab sirah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 25-05-08 21:47


setahu saya,sedangkan aisyah sendiri menghormati ibunya walaupun ibunya itu seorang kafir.sama juga seperti nabi yang tetap menghormati abu talib walaupun abu talib menolak untuk masuk islam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-05-08 22:54


Pada 24-05-08 22:36 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

saya tidak pun berniat nak tegakkan benang yang basah.saya ada juga kenalan luar negara yang ada juga berbangsa yahudi tapi tidak menetap di israel dan ingin dijelaskan disini tidak semua yahudi menentang islam dan buktinya anda mungkin pernah dengar seorang saudara islam kita bernama yusuf al khattab yang mana dulunya dia adalah seorang zionis dan anak kepada rabai yahudi yang kuat pegangannya kepada bangsa israel dan agama yahudi tapi dengan kuasa Allah terbuka juga hatinya kepada islam.


Assalamualaikum, benar. Saya setuju. Bukan semua Yahudi itu jahat dan bukan semua Muslim itu baik. Namun kita perlu jelas di sini, bahawa setiap tindakan kita, setiap sentimen dan juga kebencian mahupun kecintaan haruslah berpandukan syarak. Perasaan ini seharusnya lahir daripada fikrah Islam yang jelas dan berpandukan wahyu Allah swt.

Kita tidak membenci Yahudi semata-mata kerana mereka itu dilahirkan sebagai Yahudi. Namun kita membenci mereka atas sikap dan juga tindakan mereka yang menindas umat Islam dan umat manusia amnya.

Wolfowitz terlibat dalam menindas umat Islam. Walaupun persahabatan itu terjalin sebelum semua ini terjadi, namun setelah tercetusnya perang Teluk yang menelan korban jiwa umat Islam khususnya, maka secara automatiknya dia telah menjadi kafir harbi hukman wa fi'lan dan wajib bagi kita memutuskan segala hubungan kita baik secara peribadi mahupun di peringkat kenegaraan. Bahkan seharusnya kita memutuskan langsung segala bentuk hubungan dengan Amerika.

Tak mustahil akan ada yang menyatakan bahawa kita terpaksa bergantung kepada Amerika demi kepentingan dan survival dalam bidang ekonomi, namun hal ini tidak akan timbul sekiranya umat Islam seluruhnya bersatu. Saya percaya, umat Islam sendirian sudah cukup bagi menampung segala keperluan ekonomi sekiranya bersatu secara hakiki. Malangnya umat Islam hari ini dipecah-pecahkan, sebab itulah terjadinya pergantungan terhadap negara adidaya tersebut.

Sebab itulah Amerika dan sekutunya bersungguh-sungguh dalam memastikan segala usaha menyatukan umat Islam ini gagal; demi menjamin hegemoni mereka terhadap kita semua.

Maaf sebab lari sikit daripada topik perbincangan.

Wallahu'alam...

P/s: telah nyata kebencian mereka terhadap Islam melalui mulut-mulut mereka, namun apa yang ada dalam hati mereka lebih teruk lagi... (mafhum ayat - maaf tak dapat nak recall dalam kesuntukan masa ni...)


-----------------
Buah Cempedak di Luar Pagar,
Ambil Galah Tolong Jolokkan,
Saya Budak Baru Belajar,
Kalau SalahTolong Tunjukkan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-05-08 23:06


Pada 25-05-08 21:47 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

setahu saya,sedangkan aisyah sendiri menghormati ibunya walaupun ibunya itu seorang kafir.sama juga seperti nabi yang tetap menghormati abu talib walaupun abu talib menolak untuk masuk islam.


Sekali lagi kita perlu jelas, Abu Talib tidak menentang perjuangan dakwah Rasulullah saw, bahkan banyak membantu dan melindungi baginda saw. Bukan semua orang kafir itu wajib diperangi dan dimusuhi...

Berkenaan ibu Aisyah tu saya tak pasti, mungkin Rashdin boleh tolong berikan penjelasan apa yang ingin disampaikan.

Wallahu'alam...


-----------------
Buah Cempedak di Luar Pagar,
Ambil Galah Tolong Jolokkan,
Saya Budak Baru Belajar,
Kalau SalahTolong Tunjukkan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 26-05-08 01:17


hmm itu pun saya ada baca dulu dalam ruangan sirah dan juga ceramah2 agama yang saya pergi.nabi sendiri memuji tindakan aisyah yang menghormati ibunya itu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-05-08 16:42


Pada 16-05-08 20:19 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!


1)    UMNO
-    Pak Lah dalam keadaan yang sangat lemah kerana kebanyakkan cawangan UMNO dan pemimpin UMNO tidak menyokongnya lagi.
-    Najib yang mendapat sokongan Dr. M untuk naik PM, berhadapan dengan pelbagai isu, paling memeningkan dia dikaitkan dengan kes altantuya.
-    Ku Li dengan roadshow mengharap sangat nak naik. Tetapi nampaknya sokongan untuk tengku ni pun tak bapa kuat, kelantan sendiri pun tak boleh menang.
-    Muhyidin nak tapi takut2.
2)    MCA
-    Pemimpin utama MCA nampaknya banyak nak lepas tangan, taknak terlibat dengan kabinet. Kejayaan DAP pada mereka pun kejayaan kaum CINA, okay lah.
3)    MIC
-    Tengah lembik habis sekarang ni, krisis dalam parti tak settle ditambah kalah teruk pilihanraya
4)    DAP
-    Saya melihat DAP adalah parti yang paling konsistem dengan ideologi kapitalisme demokrasi. Jadi wajarlah mereka tidak boleh menerima idea negara islam yang dibawa PAS.yelah, islam dan kufur mana boleh nak bersatu.
-    Terkejut juga, melihat orang melayu dan apatah lagi Islam mula menyokong dan menerima parti ini yang jelas menentang idea2 Islam tanpa segan silu. Malah memuji parti ini pun ramai. Tetapi saya melihat, DAP ini ada kemungkinan terperangkap kalau terus membawa isu sensitif seperti hak murtad, raja dan orang melayu.
5)    PAS
-    Hasrat untuk melaksana hukum islam terbantut kerana berkongsi kuasa dengan parti2 kufur. Malah Hj Hadi dah tulis dalam harakah, keutamaan adalah memastikan kesejahteraan ekonomi, kestabilan politik bukan laksana hudud.
-    Walaubagaimana pun, penyokong2 PAS tetap istiqamah mahu Islam dilaksanakan, alhamdulillah. Nampaknya PAS terpaksa mengkompromikan antara sokongan rakyat untuk Islam dengan ideologi dan perasan DAP dan PKR.
6)    PKR
-    Inilah parti paling hot sekarang, lebih-lebih lagi Dato Seri Anwar. Telah menyatakan tidak menyokong apa-apa tuntutan Islamic state.
-    Dilihat mendapat sokongan dari US dan antarabangsa dalam masa yang sama dapat menyatukan sokongan bukan melayu di Malaysia.
-    Kalau berjaya mendapatkan majoriti dan memerintah Malaysia, suatu perubahan drastik dalam politik Malaysia.

macam tertinggal 1:

7) HT? : masih kekal dengan mengedar SN setiap minggu...

p/s: tingkatkan usaha!!!


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 27-05-08 10:25


Pada 26-05-08 16:42 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-05-08 20:19 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!


1)    UMNO
-    Pak Lah dalam keadaan yang sangat lemah kerana kebanyakkan cawangan UMNO dan pemimpin UMNO tidak menyokongnya lagi.
-    Najib yang mendapat sokongan Dr. M untuk naik PM, berhadapan dengan pelbagai isu, paling memeningkan dia dikaitkan dengan kes altantuya.
-    Ku Li dengan roadshow mengharap sangat nak naik. Tetapi nampaknya sokongan untuk tengku ni pun tak bapa kuat, kelantan sendiri pun tak boleh menang.
-    Muhyidin nak tapi takut2.
2)    MCA
-    Pemimpin utama MCA nampaknya banyak nak lepas tangan, taknak terlibat dengan kabinet. Kejayaan DAP pada mereka pun kejayaan kaum CINA, okay lah.
3)    MIC
-    Tengah lembik habis sekarang ni, krisis dalam parti tak settle ditambah kalah teruk pilihanraya
4)    DAP
-    Saya melihat DAP adalah parti yang paling konsistem dengan ideologi kapitalisme demokrasi. Jadi wajarlah mereka tidak boleh menerima idea negara islam yang dibawa PAS.yelah, islam dan kufur mana boleh nak bersatu.
-    Terkejut juga, melihat orang melayu dan apatah lagi Islam mula menyokong dan menerima parti ini yang jelas menentang idea2 Islam tanpa segan silu. Malah memuji parti ini pun ramai. Tetapi saya melihat, DAP ini ada kemungkinan terperangkap kalau terus membawa isu sensitif seperti hak murtad, raja dan orang melayu.
5)    PAS
-    Hasrat untuk melaksana hukum islam terbantut kerana berkongsi kuasa dengan parti2 kufur. Malah Hj Hadi dah tulis dalam harakah, keutamaan adalah memastikan kesejahteraan ekonomi, kestabilan politik bukan laksana hudud.
-    Walaubagaimana pun, penyokong2 PAS tetap istiqamah mahu Islam dilaksanakan, alhamdulillah. Nampaknya PAS terpaksa mengkompromikan antara sokongan rakyat untuk Islam dengan ideologi dan perasan DAP dan PKR.
6)    PKR
-    Inilah parti paling hot sekarang, lebih-lebih lagi Dato Seri Anwar. Telah menyatakan tidak menyokong apa-apa tuntutan Islamic state.
-    Dilihat mendapat sokongan dari US dan antarabangsa dalam masa yang sama dapat menyatukan sokongan bukan melayu di Malaysia.
-    Kalau berjaya mendapatkan majoriti dan memerintah Malaysia, suatu perubahan drastik dalam politik Malaysia.

macam tertinggal 1:

7) HT? : masih kekal dengan mengedar SN setiap minggu...

p/s: tingkatkan usaha!!!





ya nak tahu juga HT ni


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-05-08 01:36


Ada perkembangannya... mana boleh cerita semuanya... Yang penting kerja tetap jalan...

:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 28-05-08 01:59


Pada 28-05-08 01:36 , ghazi posting:

!!! QUOTE !!!

Ada perkembangannya... mana boleh cerita semuanya... Yang penting kerja tetap jalan...

:-D


HT rupanya.. wah ! :-o

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-05-08 09:09


Dunia politik memang sentiasa kelam-kabut pada pandangan mata mereka yang berserabut..

Setiap orang akan mencari kelemahan dan menafikan kebenaran setiap parti atau jemaah yang berlawanan..

Hakikatnya, kehidupan mereka yang berjemaah kekal dan masih bergerak seperti biasa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 28-05-08 09:37


Pada 28-05-08 01:36 , ghazi posting:

!!! QUOTE !!!

Ada perkembangannya... mana boleh cerita semuanya... Yang penting kerja tetap jalan...

:-D


oo ada main rahsia2 pula ye



Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 28-05-08 16:33


Pada 26-05-08 16:42 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-05-08 20:19 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!


1)    UMNO
-    Pak Lah dalam keadaan yang sangat lemah kerana kebanyakkan cawangan UMNO dan pemimpin UMNO tidak menyokongnya lagi.
-    Najib yang mendapat sokongan Dr. M untuk naik PM, berhadapan dengan pelbagai isu, paling memeningkan dia dikaitkan dengan kes altantuya.
-    Ku Li dengan roadshow mengharap sangat nak naik. Tetapi nampaknya sokongan untuk tengku ni pun tak bapa kuat, kelantan sendiri pun tak boleh menang.
-    Muhyidin nak tapi takut2.
2)    MCA
-    Pemimpin utama MCA nampaknya banyak nak lepas tangan, taknak terlibat dengan kabinet. Kejayaan DAP pada mereka pun kejayaan kaum CINA, okay lah.
3)    MIC
-    Tengah lembik habis sekarang ni, krisis dalam parti tak settle ditambah kalah teruk pilihanraya
4)    DAP
-    Saya melihat DAP adalah parti yang paling konsistem dengan ideologi kapitalisme demokrasi. Jadi wajarlah mereka tidak boleh menerima idea negara islam yang dibawa PAS.yelah, islam dan kufur mana boleh nak bersatu.
-    Terkejut juga, melihat orang melayu dan apatah lagi Islam mula menyokong dan menerima parti ini yang jelas menentang idea2 Islam tanpa segan silu. Malah memuji parti ini pun ramai. Tetapi saya melihat, DAP ini ada kemungkinan terperangkap kalau terus membawa isu sensitif seperti hak murtad, raja dan orang melayu.
5)    PAS
-    Hasrat untuk melaksana hukum islam terbantut kerana berkongsi kuasa dengan parti2 kufur. Malah Hj Hadi dah tulis dalam harakah, keutamaan adalah memastikan kesejahteraan ekonomi, kestabilan politik bukan laksana hudud.
-    Walaubagaimana pun, penyokong2 PAS tetap istiqamah mahu Islam dilaksanakan, alhamdulillah. Nampaknya PAS terpaksa mengkompromikan antara sokongan rakyat untuk Islam dengan ideologi dan perasan DAP dan PKR.
6)    PKR
-    Inilah parti paling hot sekarang, lebih-lebih lagi Dato Seri Anwar. Telah menyatakan tidak menyokong apa-apa tuntutan Islamic state.
-    Dilihat mendapat sokongan dari US dan antarabangsa dalam masa yang sama dapat menyatukan sokongan bukan melayu di Malaysia.
-    Kalau berjaya mendapatkan majoriti dan memerintah Malaysia, suatu perubahan drastik dalam politik Malaysia.

macam tertinggal 1:

7) HT? : masih kekal dengan mengedar SN setiap minggu...

p/s: tingkatkan usaha!!!



وَأَنِ احْكُمْ بَيْنَهُمْ بِمَا أَنْزَلَ اللهُ وَلاَ تَتَّبِعْ أَهْوَاءَهُمْ وَاحْذَرْهُمْ أَنْ يَفْتِنُوكَ عَنْ بَعْضِ مَا أَنْزَلَ اللهُ إِلَيْكَ فَإِنْ تَوَلَّوْا فَاعْلَمْ أَنَّمَا يُرِيدُ اللهُ أَنْ يُصِيبَهُمْ بِبَعْضِ ذُنُوبِهِمْ وَإِنَّ كَثِيرًا مِنَ النَّاسِ لَفَاسِقُونَ

Hendaklah kamu memutuskan perkara di antara mereka menurut apa yang Allah turunkan, jangan mengikuti hawa nafsu mereka. dan berhati-hatilah kamu terhadap mereka supaya mereka tidak memalingkan kamu dari sebagian apa yang telah Allah turunkan  kepadamu. Jika mereka berpaling (dari hukum yang telah Allah turunkan) maka ketahuilah bahwa sesungguhnya Allah berkehendak untuk menimpakan musibah atas mereka karena sebagian dosa-dosa mereka. Sesungguhnya kebanyakan manusia adalah orang-orang yang fasik. (QS al-Maidah : 49).

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

Along_Safa
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 180
Posting: 348
Dari: tilamhotel.com

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-05-08 19:11


Pada 28-05-08 09:09 , RuMaishaaa posting:

!!! QUOTE !!!

Dunia politik memang sentiasa kelam-kabut pada pandangan mata mereka yang berserabut..

Setiap orang akan mencari kelemahan dan menafikan kebenaran setiap parti atau jemaah yang berlawanan..

Hakikatnya, kehidupan mereka yang berjemaah kekal dan masih bergerak seperti biasa..


Dunia politik memang begitu. Sesiapa yang tak tahan, disarankan agar jangan masuk politik. Tengok sahaja dari luar.

Politik Malaysia pasca pilihanraya ke 12 sememangnnya agak kelam kabut. Semua parti dalam keadaan tunggang langgang. Pakatan Rakyat agak masih belum biasa dengan 'jawatan' baru yang hadir secara tiba-tiba. Begitu juga Barisan Nasional yang masih belum menerima hakikat kekalahan yang agak memalukan walaupun masih lagi menjadi kerajaan.

Lompat sana lompat sini, mengata sana mengata sini, kutuk sana kutuk sini dan pelbagai lagi.

Yang paling beruntung siapa? Mungkin juga pendatang asing yang tinggal bekerja di sini. Mereka tak peduli siapa pun yang memerintah, asalkan habuan mereka sentiasa ada. Yang paling rugi adalah rakyat Malaysia. Menjadi mangsa kelam kabutnya politik.

Bagaimana kesudahan kemelut politik ini? Sesiapa pun tidak mampu meramalkan dengan tepat. Mungkin Paklah letak jawatan. Najib naik. Atau pilihanraya semula. Atau Anwar jadi PM. Atau adakah keajaiban akan berlaku secara tiba-tiba Alboya Ashaari Muhammad akan menjadi PM?

Sebagai rakyat biasa, kuasa kita hanya pada pilihanraya. Sekarang, kita akan hanya menyaksikan 'persembahan pentas' mereka.


-----------------
Mountain View


Bookmark and Share

    


  Member Information For Along_SafaProfil   Hantar PM kepada Along_Safa   Pergi ke Along_Safa's Website   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-05-08 03:50


Pada 28-05-08 01:59 , AmrinHakeem posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-05-08 01:36 , ghazi posting:

!!! QUOTE !!!

Ada perkembangannya... mana boleh cerita semuanya... Yang penting kerja tetap jalan...

:-D


HT rupanya.. wah ! :-o


Salam, mengapa sampai begitu sekali reaksinya..? Mungkinkah sebab dah ada maklumat sabiqah yang bukan-bukan tentang HT?

hm... :berfikir:

Salam ukhwah, AmrinHakeem... sedap betul namanya...


-----------------
Buah Cempedak di Luar Pagar,
Ambil Galah Tolong Jolokkan,
Saya Budak Baru Belajar,
Kalau SalahTolong Tunjukkan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-05-08 04:05


Pada 28-05-08 09:37 , eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-05-08 01:36 , ghazi posting:

!!! QUOTE !!!

Ada perkembangannya... mana boleh cerita semuanya... Yang penting kerja tetap jalan...

:-D


oo ada main rahsia2 pula ye



Eh, lumrah lah tu, eniliana... Dalam berdakwah ni kan kena ada strategi, dan bukan semuanya boleh dihebahkan secara umum. Lagipun saya ni bukannya dari kalangan mastermind mahupun pihak pimpinan. Jadi tak banyak yang saya tahu... Dan kalau saya ni pimpinan pun tentu saya tidak akan ambil tindakan yang kurang bijak dengan menghebohkannya... Kita tak nak jadi seperti ayam, bertelur sebiji riuhnya sekampung... Betul tak??

Apa-apapun, yang penting kita tetap perlu jalankan kewajipan yang telah diamanahkan kepada kita.

Rasanya cukup lah agaknya. Nanti jadi topik HT pulak... hi hi.


-----------------
Buah Cempedak di Luar Pagar,
Ambil Galah Tolong Jolokkan,
Saya Budak Baru Belajar,
Kalau SalahTolong Tunjukkan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-05-08 04:29


Pada 28-05-08 19:11 , Along_Safa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-05-08 09:09 , RuMaishaaa posting:

!!! QUOTE !!!

Dunia politik memang sentiasa kelam-kabut pada pandangan mata mereka yang berserabut..

Setiap orang akan mencari kelemahan dan menafikan kebenaran setiap parti atau jemaah yang berlawanan..

Hakikatnya, kehidupan mereka yang berjemaah kekal dan masih bergerak seperti biasa..


Dunia politik memang begitu. Sesiapa yang tak tahan, disarankan agar jangan masuk politik. Tengok sahaja dari luar.

Politik Malaysia pasca pilihanraya ke 12 sememangnnya agak kelam kabut. Semua parti dalam keadaan tunggang langgang. Pakatan Rakyat agak masih belum biasa dengan 'jawatan' baru yang hadir secara tiba-tiba. Begitu juga Barisan Nasional yang masih belum menerima hakikat kekalahan yang agak memalukan walaupun masih lagi menjadi kerajaan.

Lompat sana lompat sini, mengata sana mengata sini, kutuk sana kutuk sini dan pelbagai lagi.

Yang paling beruntung siapa? Mungkin juga pendatang asing yang tinggal bekerja di sini. Mereka tak peduli siapa pun yang memerintah, asalkan habuan mereka sentiasa ada. Yang paling rugi adalah rakyat Malaysia. Menjadi mangsa kelam kabutnya politik.

Bagaimana kesudahan kemelut politik ini? Sesiapa pun tidak mampu meramalkan dengan tepat. Mungkin Paklah letak jawatan. Najib naik. Atau pilihanraya semula. Atau Anwar jadi PM. Atau adakah keajaiban akan berlaku secara tiba-tiba Alboya Ashaari Muhammad akan menjadi PM?

Sebagai rakyat biasa, kuasa kita hanya pada pilihanraya. Sekarang, kita akan hanya menyaksikan 'persembahan pentas' mereka.



Salam, Along_Safa... janganlah dihadkan 'politik' kepada pilihanraya dan demokrasi semata-mata. Sedangkan hakikatnya skop politik itu meluas sebenarnya. Ini termasuklah dalam menguruskan sebarang urusan kehidupan manusia.

Andainya umat Islam berterusan meletakkan diri mereka sendiri dalam kerangka sebegini, maka sampai bila-bila kita akan kekal dalam sistem kufur ini.

Tidak terlibat dalam politik demokrasi tak semestinya bermakna kita tengok sahaja di luar... Hanya mereka yang bersikap apathy sahaja akan mengambil langkah sedemikian (i.e. tengok dari luar saja).

Ada juga di kalangan kita yang asyik membuat perhitungan siapa yang akan naik, siapa yang akan turun lalu beranggapan bahawa dirinya prihatin terhadap perkembangan politik semasa. Saya tak maksudkan sesiapa secara spesifik, sekadar menyatakan secara umum. Kepada mereka yang beranggapan sedemikian, ingin saya nyatakan bahawa keadaan tidak akan banyak berubah selagimana sistem yang digunapakai masih sama.

Menukar 'watak' sahaja namun menggunakan 'plot cerita' yang sama tetap tidak akan memberikan perubahan kepada sesebuah 'pementasan'. Walaupun 'skrip' dan 'penyampaian'nya berbeza, namun ini tidak akan banyak mengubah jalan ceritanya. Apa yang diperlukan bagi menyelamatkan keadaan ialah dengan menukar plot ceritanya secara menyeluruh.

Wallahu'alam...


-----------------
Buah Cempedak di Luar Pagar,
Ambil Galah Tolong Jolokkan,
Saya Budak Baru Belajar,
Kalau SalahTolong Tunjukkan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

quick
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19880
Posting: 65

blank  


posticon Posting pada: 29-05-08 07:00


Pada 28-05-08 09:09 , RuMaishaaa posting:

!!! QUOTE !!!

Dunia politik memang sentiasa kelam-kabut pada pandangan mata mereka yang berserabut..

Setiap orang akan mencari kelemahan dan menafikan kebenaran setiap parti atau jemaah yang berlawanan..

Hakikatnya, kehidupan mereka yang berjemaah kekal dan masih bergerak seperti biasa..


saya setuju mereka yang berserabut selalu menganggap orang jemaah itu bekerja dalam skop politik semata-mata.. memerhati turun naik pimpinan.. dan sibuk bercakap teori-teori yang tak kesampaian..

saya sentiasa ingin hidup di alam nyata.. bersusah payah membangunkan agama.. dan sentiasa yakin, untuk membuat perubahan bukan setakat perlu menyibukkan dan membusukkan diri di rumah orang.



Bookmark and Share

    


  Member Information For quickProfil   Hantar PM kepada quick   Quote dan BalasQuote

lebai_y2k
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.09.2003
Ahli No: 3792
Posting: 176
Dari: Pokok Sena

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-05-08 08:47


Assalamualaikum.Nak tanya,benarkah darah kafir harbi ni halal ditumpahkan,termasuk perempuan dan org tua?Sebabnya,dalam buku˛ sirah yang ana baca,Rasulullah (S.A.W) selalu pesan jangan bunuh org tua,perempuan dan kanak-kanak,jangan musnahkan tanaman dan beberapa lagi pesanan..Ni yang kompius ni..:-/:-/

Bookmark and Share

    


  Member Information For lebai_y2kProfil   Hantar PM kepada lebai_y2k   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 29-05-08 15:38


Pada 29-05-08 03:50 , ghazi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-05-08 01:59 , AmrinHakeem posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-05-08 01:36 , ghazi posting:

!!! QUOTE !!!

Ada perkembangannya... mana boleh cerita semuanya... Yang penting kerja tetap jalan...

:-D


HT rupanya.. wah ! :-o


Salam, mengapa sampai begitu sekali reaksinya..? Mungkinkah sebab dah ada maklumat sabiqah yang bukan-bukan tentang HT?

hm... :berfikir:

Salam ukhwah, AmrinHakeem... sedap betul namanya...



tak ada lah. ana suka untuk berkenalan dengan semua orang.. ;-)
sedap ke? terima kasih.. ana ambil dari surah dukhaan, ayat 4 :-)

Pada 29-05-08 04:05 , ghazi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-05-08 09:37 , eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-05-08 01:36 , ghazi posting:

!!! QUOTE !!!

Ada perkembangannya... mana boleh cerita semuanya... Yang penting kerja tetap jalan...

:-D


oo ada main rahsia2 pula ye



Eh, lumrah lah tu, eniliana... Dalam berdakwah ni kan kena ada strategi, dan bukan semuanya boleh dihebahkan secara umum. Lagipun saya ni bukannya dari kalangan mastermind mahupun pihak pimpinan. Jadi tak banyak yang saya tahu... Dan kalau saya ni pimpinan pun tentu saya tidak akan ambil tindakan yang kurang bijak dengan menghebohkannya... Kita tak nak jadi seperti ayam, bertelur sebiji riuhnya sekampung... Betul tak??

Apa-apapun, yang penting kita tetap perlu jalankan kewajipan yang telah diamanahkan kepada kita.

Rasanya cukup lah agaknya. Nanti jadi topik HT pulak... hi hi.



Ana pun setuju yang ni.. kita tak boleh sebarkan rahsia dalaman.. tapi bagi ana kalau kita masih tak tau asal-usul sesuatu jemaah, kita tak boleh terus masuh jemaah. hak kita hanya pada ilmu nya sahaja. betul tak?

Pada 29-05-08 04:29 , ghazi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-05-08 19:11 , Along_Safa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-05-08 09:09 , RuMaishaaa posting:

!!! QUOTE !!!

Dunia politik memang sentiasa kelam-kabut pada pandangan mata mereka yang berserabut..

Setiap orang akan mencari kelemahan dan menafikan kebenaran setiap parti atau jemaah yang berlawanan..

Hakikatnya, kehidupan mereka yang berjemaah kekal dan masih bergerak seperti biasa..


Dunia politik memang begitu. Sesiapa yang tak tahan, disarankan agar jangan masuk politik. Tengok sahaja dari luar.

Politik Malaysia pasca pilihanraya ke 12 sememangnnya agak kelam kabut. Semua parti dalam keadaan tunggang langgang. Pakatan Rakyat agak masih belum biasa dengan 'jawatan' baru yang hadir secara tiba-tiba. Begitu juga Barisan Nasional yang masih belum menerima hakikat kekalahan yang agak memalukan walaupun masih lagi menjadi kerajaan.

Lompat sana lompat sini, mengata sana mengata sini, kutuk sana kutuk sini dan pelbagai lagi.

Yang paling beruntung siapa? Mungkin juga pendatang asing yang tinggal bekerja di sini. Mereka tak peduli siapa pun yang memerintah, asalkan habuan mereka sentiasa ada. Yang paling rugi adalah rakyat Malaysia. Menjadi mangsa kelam kabutnya politik.

Bagaimana kesudahan kemelut politik ini? Sesiapa pun tidak mampu meramalkan dengan tepat. Mungkin Paklah letak jawatan. Najib naik. Atau pilihanraya semula. Atau Anwar jadi PM. Atau adakah keajaiban akan berlaku secara tiba-tiba Alboya Ashaari Muhammad akan menjadi PM?

Sebagai rakyat biasa, kuasa kita hanya pada pilihanraya. Sekarang, kita akan hanya menyaksikan 'persembahan pentas' mereka.



Salam, Along_Safa... janganlah dihadkan 'politik' kepada pilihanraya dan demokrasi semata-mata. Sedangkan hakikatnya skop politik itu meluas sebenarnya. Ini termasuklah dalam menguruskan sebarang urusan kehidupan manusia.

Andainya umat Islam berterusan meletakkan diri mereka sendiri dalam kerangka sebegini, maka sampai bila-bila kita akan kekal dalam sistem kufur ini.

Tidak terlibat dalam politik demokrasi tak semestinya bermakna kita tengok sahaja di luar... Hanya mereka yang bersikap apathy sahaja akan mengambil langkah sedemikian (i.e. tengok dari luar saja).

Ada juga di kalangan kita yang asyik membuat perhitungan siapa yang akan naik, siapa yang akan turun lalu beranggapan bahawa dirinya prihatin terhadap perkembangan politik semasa. Saya tak maksudkan sesiapa secara spesifik, sekadar menyatakan secara umum. Kepada mereka yang beranggapan sedemikian, ingin saya nyatakan bahawa keadaan tidak akan banyak berubah selagimana sistem yang digunapakai masih sama.

Menukar 'watak' sahaja namun menggunakan 'plot cerita' yang sama tetap tidak akan memberikan perubahan kepada sesebuah 'pementasan'. Walaupun 'skrip' dan 'penyampaian'nya berbeza, namun ini tidak akan banyak mengubah jalan ceritanya. Apa yang diperlukan bagi menyelamatkan keadaan ialah dengan menukar plot ceritanya secara menyeluruh.

Wallahu'alam...



yang ni pun, ana setuju sangat. kena pelajari Islam dalam semua rutin kehidupan harian secara detail barulah kita boleh aplikasi dalam politik. sebab politik itu sendiri ada di dalam Islam. jadi, secara tak langsung kita memang termasuk dalam politik. tak jadi juga kalau selitkan Islam di dalam politik :jangan:

Pada 29-05-08 07:00 , quick posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-05-08 09:09 , RuMaishaaa posting:

!!! QUOTE !!!

Dunia politik memang sentiasa kelam-kabut pada pandangan mata mereka yang berserabut..

Setiap orang akan mencari kelemahan dan menafikan kebenaran setiap parti atau jemaah yang berlawanan..

Hakikatnya, kehidupan mereka yang berjemaah kekal dan masih bergerak seperti biasa..


saya setuju mereka yang berserabut selalu menganggap orang jemaah itu bekerja dalam skop politik semata-mata.. memerhati turun naik pimpinan.. dan sibuk bercakap teori-teori yang tak kesampaian..

saya sentiasa ingin hidup di alam nyata.. bersusah payah membangunkan agama.. dan sentiasa yakin, untuk membuat perubahan bukan setakat perlu menyibukkan dan membusukkan diri di rumah orang.



ni, ana tak paham. huhu..

Pada 29-05-08 08:47 , lebai_y2k posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum.Nak tanya,benarkah darah kafir harbi ni halal ditumpahkan,termasuk perempuan dan org tua?Sebabnya,dalam buku˛ sirah yang ana baca,Rasulullah (S.A.W) selalu pesan jangan bunuh org tua,perempuan dan kanak-kanak,jangan musnahkan tanaman dan beberapa lagi pesanan..Ni yang kompius ni..:-/:-/


yang ni, boleh buka tajuk baru agaknya? :-? atau dah ada topik sebelum ni? anyone? :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-05-08 05:44


Pada 29-05-08 07:00 , quick posting:
saya setuju mereka yang berserabut selalu menganggap orang jemaah itu bekerja dalam skop politik semata-mata.. memerhati turun naik pimpinan.. dan sibuk bercakap teori-teori yang tak kesampaian..

saya sentiasa ingin hidup di alam nyata.. bersusah payah membangunkan agama.. dan sentiasa yakin, untuk membuat perubahan bukan setakat perlu menyibukkan dan membusukkan diri di rumah orang.



Salam quick. Saya faham benar dengan apa yang anda nak sampaikan sebab saya pernah beberapa kali berdepan dengan situasi sebegini. Walaupun anda tak tujukan secara spesifik kepada saya, tapi saya tahu. Jadi nak memendekkan cerita, eloklah saya clarify beberapa perkara supaya tidak timbul pertelingkahan akibat salah faham antara kita. Ada baiknya saya berterus terang dan straight forward dalam hal ini.

Pertamanya, berkenaan "menganggap jemaah itu bekerja dalam skop politik semata-mata". Betulkan kalau saya tersilap. Jemaah yang anda maksudkan tu ialah PAS, kan? Ingin saya jelaskan bahawa personally saya tak pernah menganggap sedemikian. Saya pernah dan masih berdampingan dengan ahli/penyokong PAS walaupun berbeza fikrah, bahkan saya pernah berada di bawah bimbingan asatizah dari kalangan PAS. Jadi saya tahu bahawa politik merupakan sebahagian daripada gerak kerja PAS, dan bukanlah satu-satunya kerja PAS. PAS turut terlibat dalam proses mendidik, kebajikan, dan juga dakwah Islam.

Perbezaan antara saya dan para aktivis PAS ialah berkenaan keterlibatan dalam demokrasi sahaja. Sebab tu lah saya menegurnya. Dalam sumbangan-sumbangan lain PAS terhadap Islam tidak pula saya nafikan.

Sebagai seorang Muslim, sewajarnya kita menjadikan hukum syarak dan ketentuan Allah sebagai tolok ukur dalam setiap perbuatan kita. Jadi, saya menegur keterlibatan PAS dalam pilihanraya demokrasi kerana saya berpegang kepada keharaman demokrasi berlandaskan hujah syarie. Justeru, tidak timbul isu "mencari kelemahan dan menafikan kebenaran setiap parti atau jemaah yang berlawanan" mahupun "menyibukkan dan membusukkan diri di rumah orang". Saya tak pernah memusuhi PAS mahupun gerakan lain, jauh sekali nak memburuk-burukkan dan berniat menjatuhkan mereka.

Keduanya, berkenaan "memerhati turun naik pimpinan". Inilah realitinya. Tak percaya, cuba perhatikan beberapa topik dalam forum ini. Tak perlu nak cari jauh-jauh. Topik-topik tersebut begitu asyik membicarakan tentang individu-individu; si fulan bakal jadi PM, si fulan lompat parti, si fulan suruh pemimpin letak jawatan, si fulan ada skandal yang kontroversial. Kebanyakan kita disibukkan dengan perbahasan berkenaan ketokohan dan peribadi, namun sistem yang mengatur kehidupan kita tetap sistem kufur. Tapi saya tak kata semua orang bersikap sedemikian. Jangan disalah faham pula ye.

Ketiga, berkenaan "sibuk bercakap teori-teori yang tak kesampaian". Sudah acapkali isu ini dibangkitkan, dan dah pernah dibincangkan dalam forum ini. Proses membentuk public opinion yang Islami bukanlah sesuatu yang boleh diukur secara material. Inilah yang sukar untuk dicerna oleh segelintir pihak.Lalu mereka beranggapan bahawa apa yang diusahakan selama ini tidak lebih daripada cakap kosong yang tak berpijak di bumi nyata.

Hakikatnya tiada satu pun yang tak praktikal dalam apa yang dibawa, bahkan ia telah dijanjikan oleh Allah melalui Al-Quran dan juga hadis Rasulullah saw. Berkenaan method pula, kalau nak dibincangkan panjang lebar di sini tak sesuai dengan topik pula.

Masa fasa dakwah di Makkah tiada pula Rasulullah saw dan para sahabat mengangkat senjata ataupun berusaha untuk terlibat dalam pemerintahan Kafir Quraisy di Makkah lalu merubah secara berperingkat dari dalam sistem. Sebaliknya umat Islam ketika itu gigih berdakwah menyebarkan Islam, membongkar kerosakan sistem jahiliyah dan dalam masa yang sama memberikan jalan keluar daripadanya tanpa melibatkan diri dalam sistem tersebut. Adakah tindakan baginda dan para sahabat ini cakap kosong semata-mata? Jadi hentikanlah daripada membangkitkan isu "cakap teori".

Semoga kita saling memahami.


-----------------
Buah Cempedak di Luar Pagar,
Ambil Galah Tolong Jolokkan,
Saya Budak Baru Belajar,
Kalau SalahTolong Tunjukkan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

Along_Safa
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 180
Posting: 348
Dari: tilamhotel.com

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-05-08 07:20


Pada 29-05-08 04:29 , ghazi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-05-08 19:11 , Along_Safa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-05-08 09:09 , RuMaishaaa posting:

!!! QUOTE !!!

Dunia politik memang sentiasa kelam-kabut pada pandangan mata mereka yang berserabut..

Setiap orang akan mencari kelemahan dan menafikan kebenaran setiap parti atau jemaah yang berlawanan..

Hakikatnya, kehidupan mereka yang berjemaah kekal dan masih bergerak seperti biasa..


Dunia politik memang begitu. Sesiapa yang tak tahan, disarankan agar jangan masuk politik. Tengok sahaja dari luar.

Politik Malaysia pasca pilihanraya ke 12 sememangnnya agak kelam kabut. Semua parti dalam keadaan tunggang langgang. Pakatan Rakyat agak masih belum biasa dengan 'jawatan' baru yang hadir secara tiba-tiba. Begitu juga Barisan Nasional yang masih belum menerima hakikat kekalahan yang agak memalukan walaupun masih lagi menjadi kerajaan.

Lompat sana lompat sini, mengata sana mengata sini, kutuk sana kutuk sini dan pelbagai lagi.

Yang paling beruntung siapa? Mungkin juga pendatang asing yang tinggal bekerja di sini. Mereka tak peduli siapa pun yang memerintah, asalkan habuan mereka sentiasa ada. Yang paling rugi adalah rakyat Malaysia. Menjadi mangsa kelam kabutnya politik.

Bagaimana kesudahan kemelut politik ini? Sesiapa pun tidak mampu meramalkan dengan tepat. Mungkin Paklah letak jawatan. Najib naik. Atau pilihanraya semula. Atau Anwar jadi PM. Atau adakah keajaiban akan berlaku secara tiba-tiba Alboya Ashaari Muhammad akan menjadi PM?

Sebagai rakyat biasa, kuasa kita hanya pada pilihanraya. Sekarang, kita akan hanya menyaksikan 'persembahan pentas' mereka.



Salam, Along_Safa... janganlah dihadkan 'politik' kepada pilihanraya dan demokrasi semata-mata. Sedangkan hakikatnya skop politik itu meluas sebenarnya. Ini termasuklah dalam menguruskan sebarang urusan kehidupan manusia.

Andainya umat Islam berterusan meletakkan diri mereka sendiri dalam kerangka sebegini, maka sampai bila-bila kita akan kekal dalam sistem kufur ini.

Tidak terlibat dalam politik demokrasi tak semestinya bermakna kita tengok sahaja di luar... Hanya mereka yang bersikap apathy sahaja akan mengambil langkah sedemikian (i.e. tengok dari luar saja).

Ada juga di kalangan kita yang asyik membuat perhitungan siapa yang akan naik, siapa yang akan turun lalu beranggapan bahawa dirinya prihatin terhadap perkembangan politik semasa. Saya tak maksudkan sesiapa secara spesifik, sekadar menyatakan secara umum. Kepada mereka yang beranggapan sedemikian, ingin saya nyatakan bahawa keadaan tidak akan banyak berubah selagimana sistem yang digunapakai masih sama.

Menukar 'watak' sahaja namun menggunakan 'plot cerita' yang sama tetap tidak akan memberikan perubahan kepada sesebuah 'pementasan'. Walaupun 'skrip' dan 'penyampaian'nya berbeza, namun ini tidak akan banyak mengubah jalan ceritanya. Apa yang diperlukan bagi menyelamatkan keadaan ialah dengan menukar plot ceritanya secara menyeluruh.

Wallahu'alam...



Konteks politik yang saya katakan adalah merujuk kepada judul topik yang diperbincangkan. Saya harap pembaca tidak keliru dengan maksud saya.

Jika mahu bincang bab politik, memang ia terlalu luas. Di dalam Islam, tahaluf siasi adalah diantara kaedah dan method bagi menegakkan daulah seperti mana yang di sunnahkan oleh Rasulullah.

Dan politik demokrasi pula jika mahu dihujjah, memang sukar menemui titik penghujung. Namun, kesepakatan pimpinan dalam gerakan Islam di Malaysia dan dunia mengatakan harus menyertai politik demokrasi, maka kita juga akan terus serta dalam gerakan itu.

Jadi, usah di bawa topik politik ini ke perbincangan jenis-jenis politik. Bukan semua orang boleh memahami.

Berbincang secara terus merujuk kepada tajuk topik iaitu Politik Malaysia menjurus kepada pasca pilhanraya yang baru sahaja berlalu. Usahlah memeningkan kepala berfikir terlalu mendalam.


-----------------
Mountain View


Bookmark and Share

    


  Member Information For Along_SafaProfil   Hantar PM kepada Along_Safa   Pergi ke Along_Safa's Website   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-05-08 07:35


Salam, hakikatnya topik perbincangan ini bukanlah terhad kepada politik demokrasi semata-mata. Walaupun parti-parti politik yang dibincangkan itu kesemuanya terlibat dalam politik demokrasi, namun point yang ingin disampaikan oleh pembuka topik (wuzaraa) adalah lebih meluas daripada itu. Bahkan di awal topik beliau ada menyatakan, "Suasana politik di Malaysia semakin haru-biru. Semoga makin cepatlah sistem kufur ini hancur dan semakin cepat islam ditegakkan secara keseluruhan di muka bumi allah ini. penganalisa meramalkan kemungkinan malaysia mengali (sic) tempoh vacuum. semoga sistem kufur ini hancur, dan islam kembali tertegak."

Memang benar, bukan semua dapat memahami. Namun tak bermakna perkara sebegini harus dielakkan daripada dibangkitkan... Niat saya bukanlah untuk menambahkan kebingungan dan kekeliruan, sebaliknya ingin memecahkan kebuntuan dalam memahami ertikata politik yang meluas. Harap along_safa tak ambil hati, saya tak maksudkan yang anda ni tidak memahami pengertian politik menurut perspektif Islam. Cuma menyampaikan secara general. Saya percaya kefahaman anda lebih mendalam berbanding diri saya ni.

Inilah risiko jika berforum, kerana salah faham dan salah tafsir terhadap ayat-ayat yang di-post begitu mudah sekali terjadi. Semoga kita saling memahami. Maaf sekiranya terguris perasaan mana-mana pihak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-05-08 08:06


~~Satu mata yang membabi buta ..Dua mata rasa akibatnya~~

:) kadang-kadang tulisan kita, maksud kita.. tapi gambaran lain bagi orang lain..

terpulanglah :) bagi saya, isu yang disebut tertakluk pada kefahaman sendiri dan melihat pada kondisi terkini..

mana-mana isu lain yang nak dinyatakan oleh teman-teman, boleh dibaca dan diperhalusi jika perlu.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-05-08 16:44


Pada 28-05-08 16:33 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-05-08 16:42 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-05-08 20:19 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!


1)    UMNO
-    Pak Lah dalam keadaan yang sangat lemah kerana kebanyakkan cawangan UMNO dan pemimpin UMNO tidak menyokongnya lagi.
-    Najib yang mendapat sokongan Dr. M untuk naik PM, berhadapan dengan pelbagai isu, paling memeningkan dia dikaitkan dengan kes altantuya.
-    Ku Li dengan roadshow mengharap sangat nak naik. Tetapi nampaknya sokongan untuk tengku ni pun tak bapa kuat, kelantan sendiri pun tak boleh menang.
-    Muhyidin nak tapi takut2.
2)    MCA
-    Pemimpin utama MCA nampaknya banyak nak lepas tangan, taknak terlibat dengan kabinet. Kejayaan DAP pada mereka pun kejayaan kaum CINA, okay lah.
3)    MIC
-    Tengah lembik habis sekarang ni, krisis dalam parti tak settle ditambah kalah teruk pilihanraya
4)    DAP
-    Saya melihat DAP adalah parti yang paling konsistem dengan ideologi kapitalisme demokrasi. Jadi wajarlah mereka tidak boleh menerima idea negara islam yang dibawa PAS.yelah, islam dan kufur mana boleh nak bersatu.
-    Terkejut juga, melihat orang melayu dan apatah lagi Islam mula menyokong dan menerima parti ini yang jelas menentang idea2 Islam tanpa segan silu. Malah memuji parti ini pun ramai. Tetapi saya melihat, DAP ini ada kemungkinan terperangkap kalau terus membawa isu sensitif seperti hak murtad, raja dan orang melayu.
5)    PAS
-    Hasrat untuk melaksana hukum islam terbantut kerana berkongsi kuasa dengan parti2 kufur. Malah Hj Hadi dah tulis dalam harakah, keutamaan adalah memastikan kesejahteraan ekonomi, kestabilan politik bukan laksana hudud.
-    Walaubagaimana pun, penyokong2 PAS tetap istiqamah mahu Islam dilaksanakan, alhamdulillah. Nampaknya PAS terpaksa mengkompromikan antara sokongan rakyat untuk Islam dengan ideologi dan perasan DAP dan PKR.
6)    PKR
-    Inilah parti paling hot sekarang, lebih-lebih lagi Dato Seri Anwar. Telah menyatakan tidak menyokong apa-apa tuntutan Islamic state.
-    Dilihat mendapat sokongan dari US dan antarabangsa dalam masa yang sama dapat menyatukan sokongan bukan melayu di Malaysia.
-    Kalau berjaya mendapatkan majoriti dan memerintah Malaysia, suatu perubahan drastik dalam politik Malaysia.

macam tertinggal 1:

7) HT? : masih kekal dengan mengedar SN setiap minggu...

p/s: tingkatkan usaha!!!



وَأَنِ احْكُمْ بَيْنَهُمْ بِمَا أَنْزَلَ اللهُ وَلاَ تَتَّبِعْ أَهْوَاءَهُمْ وَاحْذَرْهُمْ أَنْ يَفْتِنُوكَ عَنْ بَعْضِ مَا أَنْزَلَ اللهُ إِلَيْكَ فَإِنْ تَوَلَّوْا فَاعْلَمْ أَنَّمَا يُرِيدُ اللهُ أَنْ يُصِيبَهُمْ بِبَعْضِ ذُنُوبِهِمْ وَإِنَّ كَثِيرًا مِنَ النَّاسِ لَفَاسِقُونَ

Hendaklah kamu memutuskan perkara di antara mereka menurut apa yang Allah turunkan, jangan mengikuti hawa nafsu mereka. dan berhati-hatilah kamu terhadap mereka supaya mereka tidak memalingkan kamu dari sebagian apa yang telah Allah turunkan  kepadamu. Jika mereka berpaling (dari hukum yang telah Allah turunkan) maka ketahuilah bahwa sesungguhnya Allah berkehendak untuk menimpakan musibah atas mereka karena sebagian dosa-dosa mereka. Sesungguhnya kebanyakan manusia adalah orang-orang yang fasik. (QS al-Maidah : 49).

erm, Kenapa saudara wuzaraa, tak setuju ke dengan kata-kata saya? kalau ada salah silalah perbetulkan. dan apa kaitan kata-kata saya dengan ayat Al-Quran tu, boleh syarah sikit?

saya tengok hampir semua parti politik di Malaysia disenaraikan, tapi tak ada HT pula, sedangkan pemula topik sendiri orang HT... adakah itu bermaksud HT tak terlibat dalam politik negara ini? iyalah, setau saya HT hanya haramkan demokrasi, bukan politik :sopan:

so, di manakah pula kedudukan HT dalam senarai itu?

hurm, pengajaran dari 1 kursus yang saya baru ikuti, nak cari salah orang memang senangkan, berpuluh2 atau beratus2 boleh dicari, tapi kekurangan sendiri susah nak nampak.

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Ibnu_muaz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3883
Posting: 349

Terengganu  


posticon Posting pada: 30-05-08 17:07


Salam.. Politik negara mana2pun dalam dunia kelam kabut... cuba demo ghoyat kawe.. negara mana aman damai.. tenteram dengan sistem demokrasi... suruh beng harap negara akan damai dengan sistem demokrasi kepartian..


-----------------




Bookmark and Share

    


  Member Information For Ibnu_muazProfil   Hantar PM kepada Ibnu_muaz   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 30-05-08 17:10


persoalannya HT adakah sebuah pertubuhan politik....????
saudara ghazi kata ia bukan sebuah pertubuhan politik....so HT tak payah masuk campur...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-06-08 03:01


Pada 30-05-08 17:10 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

persoalannya HT adakah sebuah pertubuhan politik....????
saudara ghazi kata ia bukan sebuah pertubuhan politik....so HT tak payah masuk campur...


Eh..?? Bila masa pula saya kata HT bukan sebuah pertubuhan politik? Mungkin muslimin23 salah faham posting saya sebelum ni.

HT merupakan parti politik Islam yang menjadikan Islam sebagai ideologinya. Parti politik berideologikan Islam. Harap ini dapat menjawab persoalan anda itu.

Seperkara lagi, mengapa HT tak payah masuk campur? Bukankah isu yang dibangkitkan ini turut melibatkan umat?

P/s: ibnu_musa, kalau nampak kekurangan pada HT, maka tegurlah seadanya (mungkin dalam topik lain). Personally, saya takkan melenting. Jangan perlekehkan sudah-lah... Saya tak kata anda berbuat demikian ye... Sekadar mengingatkan, khususnya kepada diri sendiri.


-----------------
Buah Cempedak di Luar Pagar,
Ambil Galah Tolong Jolokkan,
Saya Budak Baru Belajar,
Kalau SalahTolong Tunjukkan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-06-08 17:39


Pada 30-05-08 17:10 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!


so HT tak payah masuk campur...


KALAU HIZBUT TAHRIR MAHU MASUK CAMPUR DALAM
POLITIK MALAYSIA.... SO WHAT????

APA YANG HANGGGG TAK PUS HATI DENGAN HIZBUT TAHRIR????
BAGITAU AKU!!!


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 02-06-08 17:43


Pada 02-06-08 17:39 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-05-08 17:10 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!


so HT tak payah masuk campur...


KALAU HIZBUT TAHRIR MAHU MASUK CAMPUR DALAM
POLITIK MALAYSIA.... SO WHAT????

APA YANG HANGGGG TAK PUS HATI DENGAN HIZBUT TAHRIR????
BAGITAU AKU!!!



kalau nak masuk campur kena lah melalui pilihanraya nak pegang kerajaan...HT sanggup ke....hikhikhik....



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-06-08 17:48


Pada 30-05-08 16:44 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!


hurm, pengajaran dari 1 kursus yang saya baru ikuti, nak cari salah orang memang senangkan, berpuluh2 atau beratus2 boleh dicari, tapi kekurangan sendiri susah nak nampak.

wassalam.



SAMA JUGAK MACAM HANG MURID FADZLI!!!
KEKURANGAN SENDIRI TAK NAMPAK!!!!!
B.U.D.U.S.S.S.S.S.S!!!!!

AKU DAH JUMPA KEKURANGAN UMNO... ASSOBIAH!!!
AKU DAH JUMPA KEKURANGAN PAS..
AHLI PAS TAKSUB PADA NIK AZIZ DAN HAJI HADI!!!!
SEBAB TU AKU KELUAR UMNO DAN PAS...

AKU SEKARANG NAK CARI KEKURANGAN HIZBUT TAHRIR...
BUAT MASA NI TAK JUMPA LAGI....


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-06-08 17:57


Pada 02-06-08 17:43 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!


kalau nak masuk campur kena lah melalui pilihanraya nak pegang kerajaan...HT sanggup ke....hikhikhik....




PILIHANRAYA ADALAH SALAH SATU CARA UNTUK PEGANG
KERAJAAN.... TETAPI TIDAK EFISYEN!!!!

BANYAK LAGI CARA LAIN UNTUK PEGANG KERAJAAN!!!!
HIZBUT TAHRIR TAK GUNA KAEDAH PILIHANRAYA UNTUK
PEGANG KERAJAAN!!!!!

HABIS TU... HIZBUT TAHRIR GUNA KAEDAH APA???
JAWAPAN: HIZBUT TAHRIR GUNA TARIQAH RASULULLAH
UNTUK MENDIRIKAN NEGARA MADINAH...

BAGAIMANA TARIQAH RASULULLAH MENDIRIKAN
NEGARA MADINAH YANG DIGUNAKAN OLEH HIZBUT TAHRIR??
JAWAPAN: JUMPA AKU... AKU TERANGKAN SECARA PANJANG LEBAR!!
KALAU TAK DAPAT JUMPA AKU...
HANGGGGGGPA JUMPA MANA-MANA ANGGOTA HIZBUT TAHRIR...
mereka AKAN TERANGKAN DENGAN LEBIH TERPERINCI!!!


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-06-08 19:00


Eh, pemburupokok dah kembali... bawa-bawa bersabar ye...

Salam ukhwah~

P/s: rasanya hari tu ada terserempak dalam program kat UKM, tapi tak sempat nak tegur sebab kena rush balik. Lagipun saya tak sure betul ke pemburupokok yang saya nampak hari tu. Kalau tersilap orang naya saja... (lepas2 ni kita sambung dengan PM, ye. Nanti lari daripada topik pulak...)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 02-06-08 19:02


Pada 02-06-08 17:57 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-06-08 17:43 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!


kalau nak masuk campur kena lah melalui pilihanraya nak pegang kerajaan...HT sanggup ke....hikhikhik....




PILIHANRAYA ADALAH SALAH SATU CARA UNTUK PEGANG
KERAJAAN.... TETAPI TIDAK EFISYEN!!!!

BANYAK LAGI CARA LAIN UNTUK PEGANG KERAJAAN!!!!
HIZBUT TAHRIR TAK GUNA KAEDAH PILIHANRAYA UNTUK
PEGANG KERAJAAN!!!!!

HABIS TU... HIZBUT TAHRIR GUNA KAEDAH APA???
JAWAPAN: HIZBUT TAHRIR GUNA TARIQAH RASULULLAH
UNTUK MENDIRIKAN NEGARA MADINAH...

BAGAIMANA TARIQAH RASULULLAH MENDIRIKAN
NEGARA MADINAH YANG DIGUNAKAN OLEH HIZBUT TAHRIR??
JAWAPAN: JUMPA AKU... AKU TERANGKAN SECARA PANJANG LEBAR!!
KALAU TAK DAPAT JUMPA AKU...
HANGGGGGGPA JUMPA MANA-MANA ANGGOTA HIZBUT TAHRIR...
mereka AKAN TERANGKAN DENGAN LEBIH TERPERINCI!!!



Kenapa tidak dibincangkan disini sahaja.....nak jumpa??susah tu..time JK pun ramai yang mengelak kalau nak jumpa....



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-06-08 19:10


Pada 02-06-08 17:43 , muslimin23 posting:

kalau nak masuk campur kena lah melalui pilihanraya nak pegang kerajaan...HT sanggup ke....hikhikhik....



Eh, tak semestinya melalui keterlibatan dalam pilihanraya saja. Perlu diingat, arena politik kan tak terhad kepada pilihanraya demokrasi saja. Lagipun, kalaulah HT terlibat dalam demokrasi, maka bertambah-tambahlah amarah di kalangan penyokong dan ahli PAS. hehe...

Sedangkan tak join pun, dah terjadi macam-macam tuduhan dan kejian. Inikan pula kalau nak join...

Saya bukannya nak kata semua ahli dan penyokong PAS bersikap sedemikian. Sekadar menyatakan secara umum, sebab kebanyakan penyokong PAS yang pernah saya adakan perbincangan (di rumah mahupun di kampus) mengambil sikap dingin terhadap HT. Tidak kurang juga yang marah-marah dan menengking dengan nada suara yang tinggi. Namun ini tak bermakna PAS yang harus dipersalahkan, sebab perbuatan sedemikian adalah atas kapasiti peribadi, dan bukannya mewakili sikap rasmi PAS terhadap HT.


-----------------
Buah Cempedak di Luar Pagar,
Ambil Galah Tolong Jolokkan,
Saya Budak Baru Belajar,
Kalau SalahTolong Tunjukkan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-06-08 19:14


!!! QUOTE !!!

Kenapa tidak dibincangkan disini sahaja.....nak jumpa??susah tu..time JK pun ramai yang mengelak kalau nak jumpa....


Dipersilakan... cuma harapnya tiadalah tercetus ketegangan antara kedua-dua belah pihak seperti sebelum-sebelum ini ye... Kalau masih belum jelas lagi, barulah berjumpa... insya Allah saya sudi bertemu ikut kesesuaian waktu dan tempat... Bukanlah saya ni hebat sangat... sekadar nak bertukar-tukar pendapat dan membina ukhwah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 02-06-08 19:15


Pada 02-06-08 19:10 , ghazi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-06-08 17:43 , muslimin23 posting:

kalau nak masuk campur kena lah melalui pilihanraya nak pegang kerajaan...HT sanggup ke....hikhikhik....



Eh, tak semestinya melalui keterlibatan dalam pilihanraya saja. Perlu diingat, arena politik kan tak terhad kepada pilihanraya demokrasi saja. Lagipun, kalaulah HT terlibat dalam demokrasi, maka bertambah-tambahlah amarah di kalangan penyokong dan ahli PAS. hehe...

Sedangkan tak join pun, dah terjadi macam-macam tuduhan dan kejian. Inikan pula kalau nak join...

Saya bukannya nak kata semua ahli dan penyokong PAS bersikap sedemikian. Sekadar menyatakan secara umum, sebab kebanyakan penyokong PAS yang pernah saya adakan perbincangan (di rumah mahupun di kampus) mengambil sikap dingin terhadap HT. Tidak kurang juga yang marah-marah dan menengking dengan nada suara yang tinggi. Namun ini tak bermakna PAS yang harus dipersalahkan, sebab perbuatan sedemikian adalah atas kapasiti peribadi, dan bukannya mewakili sikap rasmi PAS terhadap HT.



ehh..buat apa pulak kami orang pas marah...kenapa..puak2 HT ni anti sangat ke dengan orang pas???terpulang lah apa cara sekalipun puak puak HT nak guna...ana tak kisah pun dan tak ambil peduli...setiap orang ada hujah masing-masing...



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 02-06-08 19:33


Assalamualaikum

cantik gambo2 kat bawah ini...

jom kita lupakan sekejap perdebatan....dengan kita relax2 melihat kekuasaan Allah SWT.

tornado

/

/

subhanAllah!!


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-06-08 20:16


Pada 02-06-08 19:15 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!


ehh..buat apa pulak kami orang pas marah...Kenapa..puak2 HT ni anti sangat ke dengan orang pas???terpulang lah apa cara sekalipun puak puak HT nak guna...ana tak kisah pun dan tak ambil peduli...setiap orang ada hujah masing-masing...



Itu pandangan anda, pandangan orang PAS yang lain tak semestinya sama... Saya bercakap berdasarkan pengalaman saya yang cetek ni saja...

Seperkara lagi, HT tak pernah pun anti terhadap PAS mahupun mana-mana gerakan Islam yang berada di jalan kebenaran. Kalau yang sesat tu lainlah ceritanya.


-----------------
Buah Cempedak di Luar Pagar,
Ambil Galah Tolong Jolokkan,
Saya Budak Baru Belajar,
Kalau SalahTolong Tunjukkan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-06-08 20:35


Pada 02-06-08 19:02 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!


Kenapa tidak dibincangkan disini sahaja.....nak jumpa??susah tu..time JK pun ramai yang mengelak kalau nak jumpa....



TAK BOLEH DIBINCANGKAN kat SINI...
TAK BOLEH JUGA DIBINCANGKAN DI JK UKHWAH...
SEBAB ITU PROGRAM UKHWAH.COM.....
MANA BOLEH HIZBUT TAHRIR MASUK CAMPUR DALAM PROGRAM
ORANG LAIN....

NAK TAHU PASAL HIZBUT TAHRIR...
JOINT PROGRAM HIZBUT TAHRIR LAAAAA.....

SENANG SAJA NAK JUMPA....
AKU ADA DI UKM......


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-06-08 00:40


Pada 02-06-08 20:35 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!



TAK BOLEH DIBINCANGKAN kat SINI...
TAK BOLEH JUGA DIBINCANGKAN DI JK UKHWAH...
SEBAB ITU PROGRAM UKHWAH.COM.....
MANA BOLEH HIZBUT TAHRIR MASUK CAMPUR DALAM PROGRAM
ORANG LAIN....

NAK TAHU PASAL HIZBUT TAHRIR...
JOINT PROGRAM HIZBUT TAHRIR LAAAAA.....
Tiba-tiba aku terasa ke'bijak'kan pemburu pokok.....


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 03-06-08 08:24


Pada 03-06-08 00:40 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-06-08 20:35 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!



TAK BOLEH DIBINCANGKAN kat SINI...
TAK BOLEH JUGA DIBINCANGKAN DI JK UKHWAH...
SEBAB ITU PROGRAM UKHWAH.COM.....
MANA BOLEH HIZBUT TAHRIR MASUK CAMPUR DALAM PROGRAM
ORANG LAIN....

NAK TAHU PASAL HIZBUT TAHRIR...
JOINT PROGRAM HIZBUT TAHRIR LAAAAA.....
Tiba-tiba aku terasa ke'bijak'kan pemburu pokok.....



EHHHH... BARU TAHU ke????
:-D


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 03-06-08 08:50


Pada 02-06-08 19:15 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!


ehh..buat apa pulak kami orang pas marah...Kenapa..puak2 HT ni anti sangat ke dengan orang pas??



SEPANJANG AKU BERSAMA HIZBUT TAHRIR....
AKU TAK JUMPA LAGI ANGGOTA HIZBUT TAHRIR ANTI-PAS!!!!

TETAPI YANG AKU PERNAH JUMPA ORANG-ORANG PAS
ANTI KEPADA HIZBUT-TAHRIR!!!!
ALASANNYA HIZBUT TAHRIR TAK MASUK PILIHANRAYA!!!

DALAM UKHWAH NI.COM PUN RAMAI AHLI PAS YANG
ANTI HIZBUT TAHRIR!!

LAGI SATU....
AKU PERNAH JUMPA ADALAH AHLI-AHLI PAS YANG
TAKSUB PADA TOK GURU NIK AZIZ DAN HAJI HADI!!!!
TAKSUB KEPADA DUA INSAN NI SUCI DALAM PAS NI MACAM NABI...
"PERFECT" ATAU "MAKSUM"...

TAK BOLEH SENTUH SIKIT PUN NIK AZIZ DAN HAJI HADI...
KALAU SENTUH.... MESTI MELENTING PUNYA!!!!


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-06-08 17:22


Pada 02-06-08 17:48 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-05-08 16:44 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!


hurm, pengajaran dari 1 kursus yang saya baru ikuti, nak cari salah orang memang senangkan, berpuluh2 atau beratus2 boleh dicari, tapi kekurangan sendiri susah nak nampak.

wassalam.

SAMA JUGAK MACAM HANG MURID FADZLI!!!
KEKURANGAN SENDIRI TAK NAMPAK!!!!!
B.U.D.U.S.S.S.S.S.S!!!!!

AKU DAH JUMPA KEKURANGAN UMNO... ASSOBIAH!!!
AKU DAH JUMPA KEKURANGAN PAS..
AHLI PAS TAKSUB PADA NIK AZIZ DAN HAJI HADI!!!!
SEBAB TU AKU KELUAR UMNO DAN PAS...

AKU SEKARANG NAK CARI KEKURANGAN HIZBUT TAHRIR...
BUAT MASA NI TAK JUMPA LAGI....



erm, nampaknya kata-kata saya di atas sudah terbukti dengan sendirinya :sopan:

pemburu pokok ni, saya ingatkan dia menghilang kerana insaf dan ingin muhasabah diri dari sifat2 lama yang suka menghina, kutuk dan cerca sahabat2 di sini... berbahasa kasar and so on...

nampaknya tak ada perubahan langsung, pemburu pokok tetap si pemburu pokok yang suka buat kecoh macam dulu.

pemburu pokok ni yang selalu sebar SN di masjid putra tu ke? 8-)

saja tanya, wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 06-06-08 00:18


Pada 03-06-08 08:50 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-06-08 19:15 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!


ehh..buat apa pulak kami orang pas marah...Kenapa..puak2 HT ni anti sangat ke dengan orang pas??



SEPANJANG AKU BERSAMA HIZBUT TAHRIR....
AKU TAK JUMPA LAGI ANGGOTA HIZBUT TAHRIR ANTI-PAS!!!!

TETAPI YANG AKU PERNAH JUMPA ORANG-ORANG PAS
ANTI KEPADA HIZBUT-TAHRIR!!!!
ALASANNYA HIZBUT TAHRIR TAK MASUK PILIHANRAYA!!!

DALAM UKHWAH NI.COM PUN RAMAI AHLI PAS YANG
ANTI HIZBUT TAHRIR!!

LAGI SATU....
AKU PERNAH JUMPA ADALAH AHLI-AHLI PAS YANG
TAKSUB PADA TOK GURU NIK AZIZ DAN HAJI HADI!!!!
TAKSUB KEPADA DUA INSAN NI SUCI DALAM PAS NI MACAM NABI...
"PERFECT" ATAU "MAKSUM"...

TAK BOLEH SENTUH SIKIT PUN NIK AZIZ DAN HAJI HADI...
KALAU SENTUH.... MESTI MELENTING PUNYA!!!!



macam mana perasaan kita kalau org sentuh sikit mengenai ALLAH & Nabi Muhammad...

kartun yang menghina Nabi Muhammad, lagi kita melenting, lagi menjadi2 mereka menghina Nabi Muhammad & ummat Islam...

salah satu sketsa saya tengok, seorang budak melukis org lidi & menamakannya Muhammad, & seorang lelaki berkata "now we have to kill u!"



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

ghazi
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2007
Ahli No: 30809
Posting: 1549
Dari: Klang

blank   avatar


posticon Posting pada: 06-06-08 00:44


Salam, telah banyak sebenarnya perkara yang kaum kuffar lakukan demi mencalar maruah dan sensitiviti umat Islam. Perkara sebegini bukanlah suatu yang menghairankan kerana memang itu sikap mereka (secara umumnya). Telah nyata kebencian daripada mulut-mulut mereka...

Namun jangan disalah tafsir pula. Saya tak bermaksud supaya kita berdiam diri saja bila berdepan dengan situasi sedemikian. Apa yang saya harapkan ialah supaya kita tidak sekadar emosional semata-mata. Yang penting, kita mesti meneruskan kerja kita dalam mengembalikan Islam di dunia demi keredhaan-Nya. Semoga kemarahan kita itu diterjemahkan dalam bentuk usaha ke arah menegakkan deen Allah di muka bumi.

P/s: Regarding jamaah, let us make ourself clear about it for the sake of ummah. Jamaah bukanlah matlamat perjuangan kita. Segala kudrat dan sumbangan yang diberikan adalah untuk Islam dan bukannya untuk jamaah masing-masing. Perbezaan pendapat tu merupakan lumrah. Rambut sama warna, hati lain-lain, kan? Cumanya janganlah sampai ikatan jamaah jauh mengatasi persaudaraan sesama Muslim.

Ringkasnya, jamaah ni hanyalah label sahaja, sedangkan fungsinya tetaplah sama. Perbezaan pun hanya pada method. Janganlah kita sibuk bertelingkah tentang label sampaikan kerja kita sendiri terabai. Saya pun hampir-hampir terjerat dalam permainan syaitan tersebut. Alhamdulillah Allah selamatkan saya... Namun ini tak bermakna kita membiarkan 'kau dengan cara kau. Aku dengan caraku' apatah lagi sekiranya kita menyedari bahawa saudara kita itu sedang melalui jalan yang boleh menjerat dan merugikan mereka. Bahkan menjadi kewajipan ke atas kita untuk menegur sekiranya tindakan yang dilakukan tidak menepati garis panduan syarak.

Memuhasabah berbeza dengan memuha-belasah. Mengkritik tak bermakna nak menjatuhkan. Ada saja kritikan yang membina dan menyelamatkan. Menegur itu tanda kasih, bukannya benci. Cuma mungkin disebabkan kelemahan saya kerana gagal menggunakan pendekatan yang bersesuaian lalu menyebabkan orang melenting dan membina tembok pemisah...

Ubat adakalanya pahit, namun mempunyai kebaikannya. Gula walaupun manis, jika berlebihan boleh menyebabkan diabetes mellitus.

Nasihat kepada diri sendiri juga.

Dengan ini saya meminta maaf sekiranya terkasar bahasa dan tersilap kata.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ghaziProfil   Hantar PM kepada ghazi   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-06-08 01:07


Pada 06-06-08 00:44 , ghazi posting:

!!! QUOTE !!!

Salam, telah banyak sebenarnya perkara yang kaum kuffar lakukan demi mencalar maruah dan sensitiviti umat Islam. Perkara sebegini bukanlah suatu yang menghairankan kerana memang itu sikap mereka (secara umumnya). Telah nyata kebencian daripada mulut-mulut mereka...

Namun jangan disalah tafsir pula. Saya tak bermaksud supaya kita berdiam diri saja bila berdepan dengan situasi sedemikian. Apa yang saya harapkan ialah supaya kita tidak sekadar emosional semata-mata. Yang penting, kita mesti meneruskan kerja kita dalam mengembalikan Islam di dunia demi keredhaan-Nya. Semoga kemarahan kita itu diterjemahkan dalam bentuk usaha ke arah menegakkan deen Allah di muka bumi.

P/s: Regarding jamaah, let us make ourself clear about it for the sake of ummah. Jamaah bukanlah matlamat perjuangan kita. Segala kudrat dan sumbangan yang diberikan adalah untuk Islam dan bukannya untuk jamaah masing-masing. Perbezaan pendapat tu merupakan lumrah. Rambut sama warna, hati lain-lain, kan? Cumanya janganlah sampai ikatan jamaah jauh mengatasi persaudaraan sesama Muslim.

Ringkasnya, jamaah ni hanyalah label sahaja, sedangkan fungsinya tetaplah sama. Perbezaan pun hanya pada method. Janganlah kita sibuk bertelingkah tentang label sampaikan kerja kita sendiri terabai. Saya pun hampir-hampir terjerat dalam permainan syaitan tersebut. Alhamdulillah Allah selamatkan saya... Namun ini tak bermakna kita membiarkan 'kau dengan cara kau. Aku dengan caraku' apatah lagi sekiranya kita menyedari bahawa saudara kita itu sedang melalui jalan yang boleh menjerat dan merugikan mereka. Bahkan menjadi kewajipan ke atas kita untuk menegur sekiranya tindakan yang dilakukan tidak menepati garis panduan syarak.

Memuhasabah berbeza dengan memuha-belasah. Mengkritik tak bermakna nak menjatuhkan. Ada saja kritikan yang membina dan menyelamatkan. Menegur itu tanda kasih, bukannya benci. Cuma mungkin disebabkan kelemahan saya kerana gagal menggunakan pendekatan yang bersesuaian lalu menyebabkan orang melenting dan membina tembok pemisah...

Ubat adakalanya pahit, namun mempunyai kebaikannya. Gula walaupun manis, jika berlebihan boleh menyebabkan diabetes mellitus.

Nasihat kepada diri sendiri juga.

Dengan ini saya meminta maaf sekiranya terkasar bahasa dan tersilap kata.


mmm...cabaran berdakwah biasa lah....ini baru perang tulisan, bukan perang senapang..he..he..

Dalam pertembungan pemikiran, sifat lapang dada, sabar dan tolak ansur itu penting.....jangan ada perasaan terlalu ingin orang lain menerima pendapat kita atau merasa kita sangat benar tetapi orang lain sebaliknya...itu yang membawa kepada emosi...
sebaliknya jika merasa perbincangan lebih membawa kepada pertelagahan dan permusuhan...berundur diri saja, sebab itulah yang disarankan oleh baginda Rasulullah saw ..

hati-hati.....kesalahan sangat halus sifatnya...ada tersurat, dan ada yang tersirat...kesalahan mungkin saja boleh berlaku sekalipun ketika ghairah memperkatakan kebenaran...wallahualam :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.17091 saat. Lajunya....