Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-07-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Perbezaan antara orang yang berjaya dengan orang yang gagal terletak pada rohaninya. Apa yang difikir menentukan apa yang akan dicapai.
-- Hamka

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 69
Ahli: 0
Jumlah: 69




  Yang Masuk Ke Sini
izad: 8 hari yang lalu
the_brOtherz: 36 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Sejauh mana kebenarannya...??


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Sejauh mana kebenarannya...??

Please Mendaftar To Post


Oleh Sejauh mana kebenarannya...??

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-05-08 07:57


Assalamualaikum.....
puteri nak minta pandangan teman-teman ukhwah yang lain tentang khabar angin penyebaran sms dari indonesia yang berunsur ilmu hitam,dipercayai sesiapa yang akan menjawab panggilan daripada nombor yang agak panjang...dan berwarna merah akan meninggal dunia sera merta....kat tawau dah heboh pasal hal ini...apatah lagi mendapat tau ia benar-benar berlaku dan bukan sekadar gurauan....putri minta pandangan teman-teman tentang hal ini..... :-( :-(



Bookmark and Share

    


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 16-05-08 08:04


call balik nombor tu.memang ana pun dapat forward mesej macam tu.jangan dok percaya lah benda khurafat ni.mana ada orang boleh cabut nyawa selagi tidak diizinkan Allah.mana pergi segala ilmu yang kita belajar kalaulah dengan hanya sms picisan macam tu pun kita dah jadi gelabah.sms balas balik kat orang yang forward tu cakap suruh buktikan dulu.Al-Quran tu dah ada sebagai panduan,rerajin lah seselak sama maksudnya dan segala ilmu berkenaan Al-Quran sama.....

nak bebaskan Palestin dengan keadaan macam ni....erm......fikir 5-6 kali dulu lah......................................................


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 16-05-08 08:09


Assalamualaikum wbt dan Salam Ukhwahfillah

pada pendapat teman, tak perlu percaya benda ni. kalau henset yang bukan berkaler macam mana ye? henset hitam putih? macam mana nak nampak nombor tu warna merah?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 16-05-08 08:10


tapi yang trouver99 cakap pasai pembebasan Palestin tu kenapa?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-05-08 08:11


Pada 16-05-08 08:04 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

call balik nombor tu.memang ana pun dapat forward mesej macam tu.jangan dok percaya lah benda khurafat ni.mana ada orang boleh cabut nyawa selagi tidak diizinkan Allah.mana pergi segala ilmu yang kita belajar kalaulah dengan hanya sms picisan macam tu pun kita dah jadi gelabah.sms balas balik kat orang yang forward tu cakap suruh buktikan dulu.Al-Quran tu dah ada sebagai panduan,rerajin lah seselak sama maksudnya dan segala ilmu berkenaan Al-Quran sama.....

nak bebaskan Palestin dengan keadaan macam ni....erm......fikir 5-6 kali dulu lah......................................................

ye...ini hanyalah benda-benda khurafat tapi....?ia benar-benar berlaku dan menunjukkan benda ni adalah benar..... :oops: :oops:



Bookmark and Share

    


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-05-08 08:12


Pada 16-05-08 08:09 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum wbt dan Salam Ukhwahfillah

pada pendapat teman, tak perlu percaya benda ni. kalau henset yang bukan berkaler macam mana ye? henset hitam putih? macam mana nak nampak nombor tu warna merah?
Waalaikumsalam... :berfikir: :berfikir: ye tak ye jugakk..



Bookmark and Share

    


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 16-05-08 08:26


ye lah,kalau lah perkara mitos angin ini pun dah jadi gelabah,apantah lagi bila bebetul berhadapan dengan musuh.tengok perbezaan kekuatan dah goyah gelabah tak yakin dengan diri.baru saja musuh hembuskan propaganda dah jadi takut...orang kedah cakap,takut tergedik-gedik.kalau perkara yang mitos masih lagi berada dalam fikiran kita,jauhnya beza keadaan kita dengan umat Islam dulu yang membebaskan Palestin.Saidina Umar tak ikut kepercayaan rakyat mesir yang suruh korbankan seorang perempuan bila mana heboh ketika itu sungai Nil telah surut.sebaliknya beliau memberi surat kepada sungai Nil.

memang sihir tu ada,tapi jangan lah sampai percaya lepas tu sebarkan pula kat orang ramai kalau tak tahu sejauh mana kebenarannya.insyaAllah Allah pelihara hambaNya.Kenapa kita kurang yakin dalam pergantungan kepada Pencipta.macam dulu lah sapentah buat mitos,neil armstrong dengar azan di bulan lah,apabenda lah.bila dia buat jawapan mana ada pernah dia kata macam tu,kan dah jadi malu.

yang bestnya,orang Malaysia saja yang suka sebarkan perkara macam ni.kut kalau dia mati time jawab telefon,mungkin disebabkan overload oleh gelombang radiasi di telefon tu yang boleh menjejaskan otak.....


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-05-08 14:16


Adalah boleh merosakkan akidah tauhid jika kita mempercayai perkara sihir sebegini yang 'berkuasa' mematikan orang serta merta..walhal Allah lah yang berkuasa menghidup dan mematikan manusia.,saya lebih cenderung berpendapat bahawa ianya berlaku akibat gelombang infrared yang berlebihan diterima melalui telefon bimbit dan ianya menyebabkan kesan kepada org yang menjawab panggilan tersebut..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

Howling_wolf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5759
Posting: 294
Dari: Irbid, Jordan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-05-08 14:21


Adapon mesej pasal nombor telepon sihir adalah tipu semata-mata ye wahai sahabatku. Cuma komplot nak jatuhkan syarikat saja. benda-benda sihir jangan percaya sangat. Lagi percaya lagi menjadi lah dia. Kalau rajin baca almathurat, buat apa nak takutkan? jawab sajalah panggilan telepon tu.

http://sy41ful.wordpress.com/2008/05/12/telefon-pembunuh-ternyata-hanya-hoax/

Bookmark and Share

    


  Member Information For Howling_wolfProfil   Hantar PM kepada Howling_wolf   Pergi ke Howling_wolf's Website   Quote dan BalasQuote

nuhan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2004
Ahli No: 6399
Posting: 214
Dari: bangi

Perak  


posticon Posting pada: 16-05-08 14:25


salam..huhuh..hot sungguh berita ni..mula-mula dapat info pasal benda ni,tak ambil kisah..lepas itu bila semua dah kecoh,cuak juga lah..alhamdulillah, ni benda-benda khabar angin saja..tak payah percaya..berserah saja kat Allah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuhanProfil   Hantar PM kepada nuhan   Quote dan BalasQuote

True_Heart
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2007
Ahli No: 31612
Posting: 86

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-05-08 16:50


Pada 16-05-08 14:21 , Howling_wolf posting:

!!! QUOTE !!!

Adapon mesej pasal nombor telepon sihir adalah tipu semata-mata ye wahai sahabatku. Cuma komplot nak jatuhkan syarikat saja. benda-benda sihir jangan percaya sangat. Lagi percaya lagi menjadi lah dia. Kalau rajin baca almathurat, buat apa nak takutkan? jawab sajalah panggilan telepon tu.

http://sy41ful.wordpress.com/2008/05/12/telefon-pembunuh-ternyata-hanya-hoax/


maaf, ana tak faham sangat apa yang tertera dalam artikel tu...sebab ianya dalam bahasa indon...boleh tak siapa2 perjelaskan dengan lebih terang lagi?sahabat2 ana semua panik...sebab one of them da pernah kena..ana tak percaya sangat,but at the same time,kita kena berhati-hati...tapi ana tak tahu nak bagitahu macam mana pada sahabat2 ana supaya jangan terlalu percaya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For True_HeartProfil   Hantar PM kepada True_Heart   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-05-08 16:54


haha.. saya dah 2 kali dapat sms itu..
ajal maut di tangan Tuhan..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-05-08 17:11


erm ingatkan kat temapt saya saja ada org tanya betul ke tak,upanya org ukhwah pun kena juga

erm setelah seminggu dapat mesej begitu,setiap kali itulah ignore,sampailah roomate duduk heboh,setelah tu beberapa soalan logik saja ana utarakan
1:Kenapa updated kematian tak ada?
2:Kenapa tak keluar pun kat media massa kita yang bagus ni
3:dari mana sumber yang betul-betul dapat mesej tu

setelah ketiga2 tak dapat dijawab dan hanya dipertahankan dengan hujah 2 org betul-betul mati kat puchong dan 9 kat indon,maka fakta kes tertolak,Kalau lah betul-betul mati,takkanlah tak buat bedah siasat ke apa ke
adesh,kenapa lah cepat sangat kalut,
tak payah lah duduk wisau kat 'malaikat sakaratul maut' jadian dan palsu tu,sepatutnya kita risaukan malaikat sakaratul maut dan allah yang duduk perhati kita tiap-tiap hari di kala kita alpa ,suka,duduk buat benda sia-sia
patutnya kita duduk wisau yang tu,bahawa malaikat sakaratul maut tu selalu turuhn ke bumi datang lawat dan tengok kita,apa lah yang kita buat,risaukan yang tu dulu,oklah tu saja,yang lain-lain tu,macam ikram dan ahli ukhwah lain cakap
k wassalam
dari kalam yang bisu

Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

helmirohayakassim
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.01.2006
Ahli No: 22154
Posting: 84
Dari: Setiu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-05-08 17:36


saya pun ada dengar jugak pasal perkara ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For helmirohayakassimProfil   Hantar PM kepada helmirohayakassim   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-05-08 17:36


Pada 16-05-08 08:09 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum wbt dan Salam Ukhwahfillah

pada pendapat teman, tak perlu percaya benda ni. kalau henset yang bukan berkaler macam mana ye? henset hitam putih? macam mana nak nampak nombor tu warna merah?


tu yang teman dok fikir tu daeng... :sopan: :sopan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-05-08 18:50


Jangan sekali-kali percaya.. sebab menjatuhkan kepada syirik.. tak ada satu pun kuasa yang mampu mengambil nyawa manusia selain Allah swt.. kalau pun berlaku, ia hanyalah kebetulan.. manusia lahir dengan ketetapan ajalnya.. yang mana ditentukan oleh Allah, bukannya makhluk.. tolonglah jangan percaya walau sebesar zarah pun.. kerana kalau percaya walau sebesar hama pun, kita sudah meragui kekuasaan Allah swt.. dan mengambil kuasa lain selainNya dalam menentukan hidup mati.. itulah namanya SYIRIK...


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-05-08 20:08


salam..
yang dok kalut2 gini hanyalah menyampaikan cerita dari sumber menyampai2 semata. namun sumber penyampai asal, bila ditanya, semua jawapannya = entah.

***sebelum menerima sebarang perkara yang bukan dr sumber asal.. selidik dulu sebelum disebar...sekali terkena waktu di ipta dulu cukupla.. dok kalut beria kata pelajar dari blok sekian2 murtad.. sampai kecoh satu ipta.. walhal pelajar berkenaan masih kekal lagi keislamannya. kan dah jadi fitnah jika begini?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

aierah_me
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 10685
Posting: 252
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-05-08 22:56


kira kes ni tipu belaka ke?
kawan saya beriya2 menyatakan kes ni betul...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aierah_meProfil   Hantar PM kepada aierah_me   Pergi ke aierah_me's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Mashoori
WARGA SETIA
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25170
Posting: 483
Dari: Bandar Baru Gaza

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 16-05-08 23:08


Kepada sesiapa yang rasa benda ni betul, tolong bagi maklumat terkini mengenai kematian terbaru yang berpunca daripada ilmu hitam melalui handset 'Ju-on' ni! Tolong beritahu bagaimana cara mangsa tu mati dan keadaannya serta laporan autopsi kematiannya. Lampirkan sekali quotation media yang melaporkan tentang kejadian ini ASAP!!!!!

-Ni sebahagian daripada 'counter-forwarded message' yang dicadangkan oleh rakan-rakan ana sebaik saja ana tunjukkan forwarded message tersebut yang ana dapat kepada mereka. Ada sesiapa yang nak sahut cabaran ini?

-Padam saja mesej hampeh tu!!!! :mad:


-----------------
zwani.com myspace graphic comments


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MashooriProfil   Hantar PM kepada Al-Mashoori   Quote dan BalasQuote

Laskar_Allah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2008
Ahli No: 33470
Posting: 928
Dari: Medan Operasi Asia Pasifik

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 17-05-08 00:25


Ukhwahian sekalian,

Sila rujuk akhbar Metro 16 Mei 2008 m/s 8, antara petikannya;

"Siasatan dilakukan pihak berkuasa Indonesia mendapati nombor pengirim SMS itu berasal dari Sumatera Selatan dan Kepulauan Riau, Indonesia. Susulan maklumat dikumpulkan, seorang remaja yang disyaki mencipta dan menghantar SMS terbabit sudah ditahan minggu lalu oleh Polis Indonesia di Riau. Selepas soal siasat, remaja terbabit mengaku menyebarkan SMS itu hanya untuk GURAUAN kepada rakannya. Perkara itu didedahkan Ketua Bahagian Umum Direktorat Jenderal Pos dan Telekomunikasi Indonesia, S Dewabrata kepada media selasa lalu."

Astaghfirullahal'azim... :jangan:


-----------------
WAMAKARU WAMAKARULLAH WALLAHU KHAIRUL MAKIRIIN!
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Laskar_AllahProfil   Hantar PM kepada Laskar_Allah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.157902 saat. Lajunya....