Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 01-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Allah don't give us what we want, instead He gives us what we need
-- Spaghetigoreng (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 39
Ahli: 0
Jumlah: 39




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 4 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Apa ada dengan 'Aprils Fool'?


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Apa ada dengan 'Aprils Fool'?

Please Mendaftar To Post


Oleh Apa ada dengan 'Aprils Fool'?

fikrul_mustanir
WARGA SETIA
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27196
Posting: 744
Dari: The Future Khilafah State

blank   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 10:27


Salam,

Setiap kali datangnya 1 April, ada saja orang—terutama para remaja—yang merayakan hari tersebut dengan membuat aneka guraun yang kadangkala melampau. April Fools Day, demikian orang Barat menyebut hari tanggal 1 April atau lebih popular disebut sebagai ‘April Mop’. Namun tahukah Anda bahawa perayaan tersebut sesungguhnya berasal dari sejarah pembunuhan tentara salib terhadap kaum muslimin Spanyol yang didahului dengan angkara penipuan? Inilah sejarahnya yang disalin kembali sebagiannya dari buku “Valentine Day, Natal, Happy New Year, April Mop, Halloween: So What?” (Rizki Ridyasmara, Pustaka Alkautsar, 2005)

SEJARAH APRIL MOP

Perayaan April Mop yang selalu diakhiri dengan kegembiraan dan kepuasan itu sesungguhnya berawal dari satu tragedi besar yang sangat menyedihkan dan memilukan. April Mop atau The April’s Fool Day berawal dari satu episode sejarah Muslim Spanyol di tahun 1487 atau bertepatan dengan 892 H. Sebelum sampai pada tragedi tersebut, ada baiknya menengok sejarah Spanyol dahulu ketika masih di bawah kekuasaan Islam.

Sejak dibebaskan Islam pada abad ke-8 M oleh Panglima Thariq bin Ziyad, Spanyol berangsur-angsur tumbuh menjadi satu negeri yang makmur. Pasukan Islam tidak saja berhenti di Spanyol, namun terus melakukan pembebasan di negeri-negeri sekitar menuju Perancis. Perancis Selatan dengan mudah bisa dibebaskan. Kota Carcassone, Nimes, Bordeaux, Lyon, Poitou, Tours, dan sebagainya jatuh. Walau sangat kuat, pasukan Islam masih memberikan toleransi kepada suku Goth dan Navaro di daerah sebelah Barat yang berupa pegunungan.

Islam telah menerangi Spanyol. Karena sikap para penguasa Islam begitu baik dan rendah hati, maka banyak orang-orang Spanyol yang kemudian dengan tulus dan ikhlas memeluk Islam. Muslim Spanyol bukan hanya beragama Islam, namun mereka sungguh-sungguh mempraktekkan kehidupan secara Islami. Mereka tidak hanya membaca Al-Qur’an tapi juga bertingkah laku berdasarkan Al-Qur’an. Mereka selalu berkata tidak untuk musik, bir, pergaulan bebas, dan segala hal yang dilarang Islam. Keadaan tenteram seperti itu berlangsung hampir enam abad lamanya.

Selama itu pula kaum kafir yang masih ada di sekeliling Spanyol tanpa kenal lelah terus berupaya membersihkan Islam dari Spanyol, namun mereka selalu gagal. Telah beberapa kali dicoba tapi selalu tidak berhasil. Dikirimlah sejumlah mata-mata untuk mempelajari kelemahan umat Islam di Spanyol. Akhirnya mata-mata itu menemukan cara untuk menaklukkan Islam di Spanyol, yakni pertama-tama harus melemahkan iman mereka dulu dengan jalan serangan pemikiran dan budaya.

Maka mulailah secara diam-diam mereka mengirim alkohol dan rokok secara gratis ke dalam wilayah Spanyol. Musik diperdengarkan untuk membujuk kaum mudanya agar lebih suka bernyanyi dan menari ketimbang baca Qur’an. Mereka juga mengirim sejumlah ulama palsu yang kerjanya meniup-niupkan perpecahan di dalam tubuh umat Islam Spanyol. Lama-kelamaan upaya ini membuahkan hasil.

Akhirnya Spanyol jatuh dan bisa dikuasai pasukan Salib. Penyerangan oleh pasukan Salib benar-benar dilakukan dengan kejam tanpa mengenal peri kemanusiaan. Tidak hanya pasukan Islam yang idbantai, juga penduduk sipil, wanita, anak-anak kecil, orang-orang tua, semuanya dihabisi dengan sadis.

Satu persatu daerah di Spanyol jatuh, Granada adalah daerah terakhir yang ditaklukkan. Penduduk-penduduk Islam di Spanyol (juga disebut orang Moor) terpaksa berlindung di dalam rumah untuk menyelamatkan diri. Tentara-tentara Kristen terus mengejar mereka.

Ketika jalan-jalan sudah sepi, tinggal menyisakan ribuan mayat yang bergelimpangan bermandikan genangan darah, tentara Salib mengetahui bahwa banyak Muslim Granada yang masih bersembunyi di rumah-rumah. Dengan lantang tentara Salib itu meneriakkan pengumuman, bahwa para Muslim Granada bisa keluar dari rumah dengan aman dan diperbolehkan berlayar keluar dari Spanyol dengan membawa barang-barang keperluan mereka. “Kapal-kapal yang akan membawa kalian keluar dari Spanyol sudah kami persiapkan di pelabuhan. Kami menjamin keselamatan kalian jika ingin keluar dari Spanyol, setelah ini maka kami tidak lagi memberikan jaminan!” demikian bujuk tentara Salib.

Orang-orang Islam masih curiga dengan tawaran ini. Beberapa dari orang Islam diperbolehkan melihat sendiri kapal-kapal penumpang yang sudah dipersiapkan di pelabuhan. Setelah benar-benar melihat ada kapal yang sudah dipersiapkan, maka mereka segera bersiap untuk meninggalkan Granada bersama-sama menuju ke kapal-kapal tersebut. Mereka pun bersiap untuk berlayar.

Keesokan harinya, ribuan penduduk Muslim Granada yang keluar dari rumah-rumahnya dengan membawa seluruh barang-barang keperluannya beriringan jalan menuju pelabuhan. Beberapa orang Islam yang tidak mempercayai tentara Salib bertahan dan terus bersembunyi di rumah-rumahnya. Setelah ribuan umat Islam Spanyol berkumpul di pelabuhan, dengan cepat tentara Salib menggeledah rumah-rumah yang telah itinggalkan penghuninya. Lidah api terlihat menjilat-jilat angkasa ketika para tentara Salib itu membakari rumah-rumah tersebut bersama orang-orang Islam yang masih bertahan di dalamnya.

Sedang ribuan umat Islam yang tertahan di pelabuhan hanya bisa terpana ketika tentara Salib juga membakari kapal-kapal yang dikatakan akan mengangkut mereka keluar dari Spanyol. Kapal-kapal itu dengan cepat tenggelam. Ribuan umat Islam tidak bisa berbuat apa-apa karena sama sekali tidak bersenjata. Mereka juga kebanyakan terdiri dari para perempuan dan anak-anaknya yang masih kecil-kecil. Sedang tentara Salib itu telah mengepung mereka dengan pedang terhunus.

Dengan satu teriakan dari pemimpinnya, ribuan tentara Salib itu segera membantai dan menghabisi umat Islam Spanyol tanpa perasaan belas kasihan. Jerit tangis dan takbir membahana. Dengan buas tentara Salib terus membunuhi warga sipil yang sama sekali tidak berdaya.

Seluruh Muslim Spanyol di pelabuhan itu habis dibunuh dengan kejam. Darah menggenang di mana-mana. Laut yang biru telah berubah menjadi merah kehitam-hitaman. Tragedi ini bertepatan dengan tanggal 1 April. Inilah yang kemudian diperingati oleh dunia Kristen setiap tanggal 1 April sebagai April Mop (The Aprils Fool Day).

Bagi umat Islam April Mop tentu merupakan tragedi yang sangat menyedihkan. Hari di mana ribuan saudara-saudaranya seiman disembelih dan dibantai oleh tentara Salib di Granada, Spanyol. Sebab itu, adalah sangat tidak pantas jika ada orang Islam yang ikut-ikutan merayakan tradisi ini. Sebab dengan ikut merayakan April Mop, sesungguhnya orang-orang Islam itu ikut bergembira dan tertawa atas tragedi tersebut. Siapa pun orang Islam yang turut merayakan April Mop, maka ia sesungguhnya tengah merayakan ulang tahun pembunuhan massal ribuan saudara-saudaranya di Granada, Spanyol, beberapa abad silam.

Sumber: http://www.eramuslim.com/berita

Bookmark and Share

    


  Member Information For fikrul_mustanirProfil   Hantar PM kepada fikrul_mustanir   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 10:51


Questions & Answers for ISLAM TODAY

"April Fools? - or ' MUSLIM' FOOLS DAY?"
"April Fools Has Come and pasti, Now Who's the Biggest Fool at Last?"

Holy Quran 33:69
"Yaa ayulatheena amanu attaqallah wa quloo qawlan sadeedan."
"O you who believe, fear Allah and always speak the truth."

Once again people are trying to fool the Muslims - We received the following email and felt it necessary deal with this subject - without 'fooling around' any longer.

Search our site for answers: http://islamtomorrow.com/search/

Now as regards the incorrect story circulating amongst the Muslims on the Internet saying that April Fool's Day is the celebration of the kufar over the conquest of Muslim Spain. I felt that it was necessary to clarify a few points in the interest of truth, inshallah.
Bismillah Al Hamdulilah was Salat wa Salam ala Rasoolulah. Allahu Alim.
In the Name of Allah, I praise Allah and ask for His Peace upon Muhammad, ameen. Allah Alone is The All-Knower.

To continue:
Once again, Muslims are circulating a fabrication on the Internet trying to claim things which can easily be proven incorrect by Christians and non-Muslims who rejoice in watching us play the part of Everyday Fools.

The most recent story says that Christians could not conquer the Muslims there and sent spies to discover why. According to the story, they found that the Muslims there were on the 'Taqwah' (God Fearing and Pious) of Islam. Then the story says the Christians sent in alcohol and cigarettes which the Muslims used and lost their 'Taqwah' and then the Christians defeated the Muslims on April first and began celebrating 'April Fool's Day' ever since.
This story is not correct in many aspects.

1.) First, let us consider the historic fact that Muslim Spain ended on the 12th of January in the Christian year of 1492 A.D. Yet 'April Fool's Day was not heard of until over fifty years later.

Once upon a time, back in 16th-century France, before computers, people celebrated New Year's Day on March 25, the advent of spring. It was a festive time. They partied steadily until April 1. In 1564, when the calendar reformed and became Gregorian, under the influence of Pope Gregory, King Charles IX proclaimed, perhaps pompously, that New Year's Day should be celebrated on January 1st instead of in the spring. Diehard conservatives resisted the change (or perhaps didn't hear about it due to the absence of e-mail) and continued to celebrate New Year's from March 25 to April 1. During this period of spring festivity, the more flexible French mocked the rigid revelers by sending them foolish gifts and invitations to nonexistent parties. The victim of an April Fools' Day prank was called a "Poisson d 'Avril," or an "April Fish," because at that time of year, the sun was leaving the zodiacal sign of Pisces.

April Fools' Day hit its stride (avoiding the banana peel) in England in the 18th century, and was brought to colonial America by the English, Scottish, and French.

2.) Second, we should know that cigarettes were not even invented until AFTER the time of the fall of Muslim Spain (January 1492). According to the State College in Framingham, the Human Biology course by Dr. Roger Morrrissette, Ph.D., smoking of any kind did not exist in Spain until after it was brought back from the New World AFTER King Ferdinand and Queen Isabella had come to rule Spain.

This is from their website:

Introduction to Human Biology Framingham State College
Roger dan. Morrrissette, Ph.D.

I. The History of Smoking.
1492: Columbus notes the natives of the New World smoke leaves.
1550: Spaniards begin cultivating tobacco in the West Indies to export to Europe.
1880: Tobacco use is widespread but people only use small amounts.

3.) Muslim Spain began to deteriorate at the time of Ibn Seenah and others who were beginning to use their logic in place of Divine Revelation of Allah. Some were very interested in the Greek and Roman philosophies and concepts and began to try to 'rethink' Islam much the same as some 'modernists' are doing today. It was right after this that Muslim Spain began to divide up into small kingdoms and fight against each other for control and gold. They employed mercenaries from amongst the Christians and killed and destroyed each other for a number of years. When the Christians came against them the first time, they appealed to the ruler of Maghrib (Morocco) across the Mediterranean Sea who sent troops to quell the attacks. He stipulated that the Muslims must stop fighting each other and go back to the Islamic system of rule under one leader. They did not do it. When they began fighting each other again, the Christians came in very strong against them and this time the ruler of Morocco refused to help them. They lost battle after battle against the Roman Christians and finally the last stronghold of Islam fell to the Christian King, Ferdinand, in January of 1492.

So regarding the email claiming that April Fools Day is a celebration of the take over of Muslim Spain, it is clear the whole thing is a made up lie. This is totally unacceptable and should be brought to the attention of the one who sent you this lie in the first place. A good Muslim would never accept to repeat lies and fabrications especially in presenting facts about the history of Islam.

If you have received such a letter it is your duty in front of Allah to write back to those who also received it and ask them to contact all of those on their lists and email the truth about this issue. And we should all fear a Day when we will stand in front of Allah and be asked about these matters.

If we don't do something about correcting the education of our beloved brothers and sisters in Islam, then everyday on the internet is MUSLIM FOOLS DAY.

Again, it is only Allah who has All Knowledge. May He forgive me my mistakes and guide us all to the right way, ameen.

Find many answers - research our website. Both Quran and Sunnah (Hadeeths) are word searchable:

http://islamtomorrow.com/free

Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

rose_itam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.05.2007
Ahli No: 29976
Posting: 371
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 14:22


em rupanya ada cerita sadis dan ngeri disebalik april fool ini,lepas ini tak nak lah sambut dah,terasa macam mempersendakan saudara seagama sendiri pula...



Bookmark and Share

    


  Member Information For rose_itamProfil   Hantar PM kepada rose_itam   Quote dan BalasQuote

arRazi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.11.2005
Ahli No: 20205
Posting: 230

blank   avatar


posticon Posting pada: 03-04-08 08:33


Pada 01-04-08 14:22 , rose_itam posting:

!!! QUOTE !!!

em rupanya ada cerita sadis dan ngeri disebalik april fool ini,lepas ini tak nak lah sambut dah,terasa macam mempersendakan saudara seagama sendiri pula...



Assalamualaikum

Ye,itulah hakikat wahai saudaraku..

Bookmark and Share

    


  Member Information For arRaziProfil   Hantar PM kepada arRazi   Quote dan BalasQuote

Cik_Liyana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.03.2008
Ahli No: 32802
Posting: 239
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-04-08 09:03


ada apa ye dengan april fool??
ada birthday my friend (^_^)^_^)
agaknya bagaimana lah mak dia masa nak bersalinkan?

~tension tengok org duduk sambut april fool...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Cik_LiyanaProfil   Hantar PM kepada Cik_Liyana   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-04-08 10:37


erm..tak ingat pun i april 2 april fool...kawan bagitahu 2 baru ingat.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-04-08 12:59


Pada 03-04-08 09:03 , Cik_Liyana posting:

!!! QUOTE !!!

ada apa ye dengan april fool??
ada birthday my friend (^_^)^_^)
agaknya bagaimana lah mak dia masa nak bersalinkan?

~tension tengok org duduk sambut april fool...



yang ana tahu dalam ukhwah ni 2 org yang lahir hari aprilfool :sopan: :sopan:


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.104978 saat. Lajunya....