Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 26-06-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tidak semua yang kita mahu boleh didapat. Jika Allah tidak memberi sekarang, ia akan ditunda atau diganti yang lebih baik.
-- Dari Drama Kiamat Sudah Dekat

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 50
Ahli: 0
Jumlah: 50




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 13 hari yang lalu
Daeng_Jati: 33 hari yang lalu
Kang: 37 hari yang lalu


Klinik Ukhwah
Topik: Perhatian!


Carian Forum

Moderator: Administrator, Meow, dramian219
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Klinik Ukhwah
    »» Perhatian!

Please Mendaftar To Post


Oleh Perhatian!

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-03-08 21:49


TeMaN ([email protected])





(Mesej asal oleh Dato' Dr Jemilah Mahmood, Hospital -
Gleanagles)

PERHATIAN!!! SILA BACA DENGAN TELITI DEMI ANAK-ANAK
ANDA DAN ORANG LAIN YANG ANDA KASIHI!

UBAT BATUK DAN SELSEMA KITA RUPANYA MERBAHAYA KERANA
BOLEH MENYEBABKAN PENDARAHAN OTAK. PENARIKAN SEMULA
UBAT MENGANDUNGI PHENYLPROPANOLAMINE

Kepada Semua,

Kesemua ubat yang mengandungi PHENYLPROPANOLAMINE
sedang ditarik balik.

Anda boleh menghubungi nombor 800 yang tersenarai di
semua kotak ubat dan bertanyakan tentang bayaran
balik. Sila baca dengan TELITI, kerana sesetengah
daripada anda menggunakan ubat-ubat ini , (salah
satunya ialah Alka Seltzer Plus).

BERHENTI MENGAMBIL sebarang ubat yang mengandungi
PHENYLPROPANOLAMINE. Ia didapati berkait rapat dengan
pertumbuhan hemorrhagic stroke (pendarahan otak) di
kalangan wanita berumur 18- 46 tahun tiga hari
selepas mengambilnya. Masalah tersebut belum dikesan
untuk lelaki, tetapi nothing menyarankan setiap orang
(termasok kanak-kanak) mencari alternatif lain.

UBAT-UBATAN BERIKUT MENGANDUNGI PHENYLPROPANOLAMINE:

1. Acutrim Diet Gum Appetite Suppressant

2. Plus Dietary Supplements

3. Acutrim Maximum Strength

4. Appetite Control Alka-Seltzer Plus

5. Children's Cold Medicine Effervescent

6. Alka-Seltzer Plus Cold Medicine (perasa ceri atau
oren)

7. Alka-Seltzer Plus Cold ! Medicine Original

8. Alka-Seltzer Plus Cold & Cough Medicine
Effervescent

9. Alka-Seltzer Plus Cold & Flu Medicine Effervescent

10. Alka-Seltzer Plus Cold & Sinus Effervescent

11. Alka Seltzer Plus Night-Time Cold Medicine
Effervescent

12. baca Allergy Sinus Cold Powder

13. baca Sinus Cold Powder

14. Comtrex Deep Chest Cold & Congestion Relief

15. Comtrex Flu Therapy & Fever Relief

16. Day & Night Contac 12-Hour Cold Capsules

17. Contac 12 Hour Caplets

18. Coricidin D Cold, Flu & Sinus

19. Dexatrim Caffeine Free

20. Dexatrim Extended Duration

21. Dexatrim Gelcaps

22. Dexatrim Vitamin C/Caffeine Free

23. Dimetapp Cold & Allergy Chewable Tablets

24. Dimetapp Cold & Cough Liqui-Gels

25. Dimetapp DM Cold & Cough Elixir

26. Dimetapp Elixir

27. Dimetapp 4 Hour Liquid Gels

28. Dimetapp 4 Hour Tablets

29. Dimetapp 12 Hour Extentabs Tablets

30. Naldecon DX Pediatric Drops

31. Tavist-D 12 Hour Relief of Sinus & Nasal
Congestion

32. Triaminic DM Cough Relief

33. Triaminic Expectorant Chest & Head Congestion

34. Triaminic Syrup Cold & Allergy

35. Triaminic Triaminicol Cold & Cough

Adalah difahamkan pihak pengeluar Triaminic dengan
secara sukarela menarik semula ubatan berikut kerana
mengandungi campuran yang menyebabkan stroke dan
serangan mengejut kepada kanak-kanak:

Orange 3D Cold & Allergy Cherry (merah jambu) 3D Cold
& Cough Berry 3D Cough Relief Yellow 3D Expectorant

Hubungi mereka di nombor 1-800-548-3708 dengan
menyatakan nombor lot pada kotak untuk membolehkan
mereka menguruskan pemulangan ubat tersebut dan mereka
akan memberikan bayaran balik kepada anda. Jika anda
mengenali sesiapa yang mempunyai anak kecil,

Untuk memastikan maklumat ini, luangkan masa untuk
melawati laman web ini :

http://www.nothing.gov/


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-03-08 22:16


syukran ummi atas maklumat yang diberikan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-06-08 08:57


erk..takutnye..
bahaya jugak kalau tak teliti betul-betul ubat sekarang ni..

mungkin sebab tu minum ubat batuk, fikiran jadi melayang-layang..otak macam tak berfungsi sekejap..lastly, kena tidur dan rehat saja..

memang lepas ni, kena jadi ahli farmasi tak bertauliah lah..kena belajar jenis ubat dan kesannya.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

Laskar_Allah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2008
Ahli No: 33470
Posting: 928
Dari: Medan Operasi Asia Pasifik

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 22-06-08 10:27


Terima kasih ummimq atas info yang berharga ini :-)

Hurm, respect pada orang tua2 kita, dulu tak ada ubat moden pun boleh hidup sihat & panjang umur, makan ulam dengan akar kayu saja.. :berfikir:


-----------------
WAMAKARU WAMAKARULLAH WALLAHU KHAIRUL MAKIRIIN!
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Laskar_AllahProfil   Hantar PM kepada Laskar_Allah   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 22-06-08 15:56


Takutnya... Tapi kat Malaysia ni, semau ubat ada cop didaftarkan di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia.. Jadi, macam mana kita nak bezakan yang mana palsu dan yang mana betul- betul...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-06-08 16:36


salamun alaik..
syukran ummimq atas info yang bagus ini..memang ubt batuk ini bahaya..kalau ana batuk ana tak suka makan ubat batuk.kalau doc bagi tak makan pun..hehe..ubat batuk memang bhaya especially untuk baby..sebenarnya ubt batuk hanya bekukan aktiviti kuman dalam peparu kita.lama-lama kita akan batuk balik or maybe lagi teruk batuk 2..abang ana beritahu masa dia jumpa doc kat IPR.doc tak galakkan makan ubt batuk sangat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.086554 saat. Lajunya....