Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-08-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Selalunya, bila kita berusaha menenggelamkan kapal orang lain, kita lupa untuk mengawal kapal kita sendiri. Kapal kita tenggelam terlebih dahulu.

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 77
Ahli: 0
Jumlah: 77




  Yang Masuk Ke Sini
izad: 16 hari yang lalu
the_brOtherz: 43 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: dalam ibadah kita ada bid


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» dalam ibadah kita ada bid

Please Mendaftar To Post


Oleh dalam ibadah kita ada bid

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 13-02-08 17:28


aslmkm..
saudara2 semua...tempat kita termasuk tempat/negara yang paling banyak terdapat perbuatan2 bid'ah(dalam hal ibadah)..
bagi saudara~saudari yang mengetahuinya tolong sampaikan agar semua kita mengetahuinya..
yang tidak tahu, jngn malu untuk bertanya...
silahkan...
kita buka dengan bismillah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

zatil_alwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.12.2007
Ahli No: 31993
Posting: 206
Dari: kuala selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-02-08 17:36


bismillahirrahmanirrahim...

betul tu..saya pun nak tahu mengenai perkara ni..
ayuh sahabat2 sekalian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zatil_alwaniProfil   Hantar PM kepada zatil_alwani   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 14-02-08 09:33


hhmm..kalau tak ada yang nak mulakn...ana yang mulakn...perlu anda ketahui bahwa dalam banyak diantara kita yang melakukan zikir2 yang tidak pernah diajarkan rasul..so, tu boleh jadi termasuk bid'ah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-02-08 09:45


... mulya - cukuplah dengan perdebatan tentang perkara bid'ah yang sebenarnya masuk kepada perkara cabang.. benda ini dah banyak dibincangkan di dalam thread2 yang sebelumnya. Dan hanya mengundang permusuhan.

Kenapa mereka tidak mahu berbincang perkara ini? Sebab yang pertama tadi dah sebut mendatangkan permusuhan. Kemudiannya ia tidak memberi apa-apa faedah selain dari perdebatan yang tidak berkesesudahan dan akhirnya salah menyalahkan.

Dan kemudian isu ini sebenarnya dah basi. Bukan apa - kebanyakan yang dikatakan bid'ah itu rupa-rupanya adalah khilaf antara ulamak.

CUKUPLAH..CUKUPLAH... KITA INI TERLALU BERBICARA PERKARA YANG REMEH SAHAJA..

BAIKLAH BERBICARA PERKARA YANG LEBIH UTAMA... Tak pun baik anda buka bid'ah yang jelas2 sesat - CONTOHNYA ANTI HADITH, QODIYANI, BAHAIYYAH, SYIAH YANG GHULUW,

Ataupun isu yang ada sekarang ini - APABILA WANITA BOLEH MENDAPATKAN ANAK TANPA KEHADIRAN LELAKI.. malangnya perkara ini tak mendapat tempat ye... yang disibukkan perkara khilafiyyah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 14-02-08 10:37


hhmm..bukan macam tu anak pejuang...
insyallah takkan mendatangkan permusuhan..ini hanyalah sebuah pemikiran..kalau yang dilakukan tu ada dalil yang membolehkan ,tentu itu dibolehkn..
KACIAN kat SAUDARA2 KITA yang xblajar agama macam akhy...mereka tak tahu..yang mereka tahu hanya mengikut apa yang telah ada didepan matanya...
kalau awak nak buka pasal tu ok juga...tapi pembahasannya sempit..hanya fiqih saja..
    PERCAYALAH...IKHTILAF ITU RAHMAT...JIKA ADA PERSELISIHAN..TERIMALAH dengan LAPANG DADA..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-02-08 10:40


Pada 14-02-08 09:45 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

... mulya - cukuplah dengan perdebatan tentang perkara bid'ah yang sebenarnya masuk kepada perkara cabang.. benda ini dah banyak dibincangkan di dalam thread2 yang sebelumnya. Dan hanya mengundang permusuhan.

Kenapa mereka tidak mahu berbincang perkara ini? Sebab yang pertama tadi dah sebut mendatangkan permusuhan. Kemudiannya ia tidak memberi apa-apa faedah selain dari perdebatan yang tidak berkesesudahan dan akhirnya salah menyalahkan.

Dan kemudian isu ini sebenarnya dah basi. Bukan apa - kebanyakan yang dikatakan bid'ah itu rupa-rupanya adalah khilaf antara ulamak.

CUKUPLAH..CUKUPLAH... KITA INI TERLALU BERBICARA PERKARA YANG REMEH SAHAJA..

BAIKLAH BERBICARA PERKARA YANG LEBIH UTAMA... Tak pun baik anda buka bid'ah yang jelas2 sesat - CONTOHNYA ANTI HADITH, QODIYANI, BAHAIYYAH, SYIAH YANG GHULUW,

Ataupun isu yang ada sekarang ini - APABILA WANITA BOLEH MENDAPATKAN ANAK TANPA KEHADIRAN LELAKI.. malangnya perkara ini tak mendapat tempat ye... yang disibukkan perkara khilafiyyah..


Yup ana setuju dengan pandangan anak_pejuang... harap admin block pbincang hal ini sebelum datang puok2 ulta-salafi (salafi-wahabi)...
Yelah sebelum mereka menluarkan fatwa, usoli, sapu muka, wirik dan doa ramai-ramai, qunut, yasin, tahlil, maulud dan sebagainya sebagai bidaah dan sesat...baik kita tutup awal-awal.... fikir ni ulama dah lama setlekan... tak payah kita cari pbahasan lagi...


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 15-02-08 08:48


mungkin Mulya baru join ukhwah so dia tak tahu. kepada mulya, tajuk ni memang dah banyak. mungkin mulya boleh rujuk di halaman lain.


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-02-08 09:57


Mulya - sebenornya - yang macam enta kata - zikir yang tiada contohnya dari RasuluLlah itu pun ada perbahasannya... ada hujjah dan dalilnya dari mereka yang menentang dan mereka yang menyokong..

Jadi begitulah - bagi den tak perlu diperbesarkan. Mungkin pada mulanya kita kata ia adalah ikhtilaf, berlapang dada - cuma berapa ramai yang boleh buat begitu.

Mungkin pada mereka yang benar-benar faham boleh terima dengan berlapang dada sebab masing-masing ada hujjah dan dalil. Tetapi bagaimana pula jenis yang taksub dengan pendapat sendiri. Mereka kata aku guna HADITH SAHIH, manakala yang lain pun boleh kata KAMI PUN GUNA HADITH SAHIH. Aku guna dari pendapat ulamak muktabar!, yang satu kumpulan lain, Kamipun!

Akhirnya ?

p/s : bagi den untuk menanggapi permasalahan begini tak sesuai dibicarakan di dalam forum ini.. Biarlah pada ahlinya yang benar-benar boleh bertoleransi. Masa membuka topik, berdebat, dan meninggalkan topik dengan wajah tersenyum dan hati yang benar-benar tenang dan bersangka baik. Tapi di sini kebanyakkannya bukan begitu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-02-08 09:58


Pada 15-02-08 08:48 , mujahidah_muslimah posting:

!!! QUOTE !!!

mungkin Mulya baru join ukhwah so dia tak tahu. kepada mulya, tajuk ni memang dah banyak. mungkin mulya boleh rujuk di halaman lain.



Betui2


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

sunan-faqih
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2338
Posting: 366
Dari: ::Hulu Klang, Selangor::

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-02-08 10:41


Apabila budaya SHUT UP lebih diutamakan daripada VOICE OUT...lalu setiap pertanyaan yang tidak menyenangkan dimatikan. Jadilah seperti kita pada hari ini MELAYU..layu

Bookmark and Share

    


  Member Information For sunan-faqihProfil   Hantar PM kepada sunan-faqih   Pergi ke sunan-faqih's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-02-08 10:46


VOICE UP tapi bukan pada ahlinya, hanya menimbulkan fitnah dan permusuhan. Baik Diam lagi bagus. Dah diberitahu persoalan bid'ah sudah banyak dibincangkan di forum ini, bahkan juga di website yang lain serta blog.

Islam itu kedamaian.. bukan bawa permusuhan. Ingat tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 15-02-08 15:15


hhmm...perlu anda semua ketahui...bahwa bid'ah yang paling banyak adalah d tempat kita...jika bukan kita yang berusaha mmperbaikinya siapa lagi...ana tahu..dimalaysia..,ramai orang yang tak suka wahabi..salafi...ana bukan wahabi..ana hanya cuba ikuti cara umar bin khottob dalam...semoga allah menetapkan kita dalam kebenaran..
        tapi sayangnya..,ramai yang tak kenal salafy..tapi ikut2 benci...kalau ada 1 orang yang mengatakan sesat..yang lain ikut mengatakan sesat..macam pepatah arab.."terkencing seekor keledai..,maka terkencing pula keledai2 yang lain.." wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

kafilah_ghuraba
Warga Rasmi
Menyertai: 11.02.2008
Ahli No: 32593
Posting: 4

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 15-02-08 15:26


assalamu'alaikum...masalah bid'ah bukanlah masalah baru. Semua aliran mazhab dalam Islam termasuk mujtahid dan para ulama yang mendukungnya telah membahas, memperjelaskan perkara ini dengan baik. cuma yang menjadi masalah ialah sebahagian orang yang tidak mahu nmembaca, mengkaji dan mengikuti setiap perbincangan dengan hati terbuka, matang dan inginkan kebenaran.

akibatnya apa jua perkara atau perbincangan yang menyebut perkataan 'bid'ah' dipandang sinis, penuh curiga dan konon membawa permusuhan.

apa yang sebenarnya berlaku adalah, mereka yang sememangnya terlibat dalam amalan2 yang tercemar bid'ah dan khurafat seakan tidak mahu adanya sebarang usaha dan perbincangan yang bertujuan membersihkan amal2 dari perkara bid'ah dan khurafat...atau dengan lain perkataan mereka takut tersingkap segala kebid'ahan dan kekhirafatan mereka selama ini.

bukankah dalam hidup ini kita mencari kebenaran dan sentiasa ingin mengikuti kebenaran walau di mana ianya berada. mengapa kita sentiasa menutup segala ruang dan pintu yang bertujuan membetulkan kesalahan dan kekhilafan kita selama ini?

Bookmark and Share

    


  Member Information For kafilah_ghurabaProfil   Hantar PM kepada kafilah_ghuraba   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 15-02-08 16:03


wlkm salam kafilah_ghuroba...ni lah yang ana maksudkan...kalau kita katakan sudah dibahas..,memang semuanya sudah dibahas...tak ada yang baru..kita harus jujur dalam beragama...
kalau terdapat kesalahan dalam keislaman kita,kita kena jujur..coba perbaiki yang lebih benar...
ana sangat yakin..banyak diantara kita yang ibadahnya semata-mata ikut-ikut saja..tak tahu tu betul k or salah...ni betul-betul ada k or da orang kafir yang memasukknnya...??kita ikut saja...ikut saja...tapi sambong...
    sombong itu menolak kebenaran dan memandang rendah terhadap orang lain"
wallahu'alam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-02-08 20:20


Yelah... mungkin begitu.. yang tak berlapang dada sebab tidak mahu menerima pandangan orang yang kata perkara itu bid'ah. Bagaimana pula dengan orang yang menghukum bid'ah sedangkan perkara tersebut adalah khilaf sahaja. Adakah mereka ini mahu menerima lapang dada? bertoleransi?

Mungkin sebenarnya orang yang menghukum ini sebenarnya yang tergopoh gapah menghukum.

Kengkadang ada juga orang yang sombong mengatakan dirinya sahaja benar orang lain salah. Padahal pendapat orang lain mungkin betul dan pendapatnya mungkin salah.

Katalah kita menuduh orang lain taqlid, sedangkan dirinya sendiri taqlid.

Alahai.. cukuplah.. memang sia-sia sahaja berbicara perkara seperti ini. Baik tumpukan kepada persaudaraan sesama Islam, mencari titik temu. Meningkatkan ukhwah, memajukan pemikiran. Bid'ah benda yang dah lama dibahaskan.

p/s: Den bosan dengan perbalahan perkara furu' dan menuduh orang sesat!

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

kafilah_ghuraba
Warga Rasmi
Menyertai: 11.02.2008
Ahli No: 32593
Posting: 4

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 17-02-08 23:59


demikianlah....dalam dunia ini bukan semua manusia pandai dan bukan semua bodoh. Bukan semua waras dan bukan semua terencat akalnya. Bukan semua ekstrem dan bukan semua tidak ekstrem.

Begitu juga bukan semua pandai menilai dan bukan semua tak tahu menilai.

Bagi orang yang merasakan diri konon dah benar segala amal dan baktinya kepada Allah, selalunya secara mudah tidak akan mahukan segala bentuk perbincangan dan pandangan yang cuba menilai sesuatu itu sama ada benar atau pun tidak. Semuanya akan ditolak mentah2 dengan alasan "bosan dengan perbalahan perkara furu' dan menuduh orang sesat."

Soalnya, siapa dan kepada siapakah tuduhan2 itu dilontarkan. Kalau tuduhan2 tersebut dilontarkan kepada 'budak hingusan' yang baru belajar, siapakah anda sebenarnya yang konon memahami persoalan furu' dengan baik.

adalah lebih baik dan lebih waras bagi diri anda untuk mencadangkan agar dibuang sahaja segala khazanah fiqh islam yang sekian lama menjadi medan para ulama membincang segala persoalan ummah. kalau anda sekadar tidak mahu memakan makanan yang anda tidak suka, adakah wajar bagi anda mengatakan makanan tersebut busuk, kotor menjijikkan atau sebagainya?

Bookmark and Share

    


  Member Information For kafilah_ghurabaProfil   Hantar PM kepada kafilah_ghuraba   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-02-08 00:11


!!! QUOTE !!!

Soalnya, siapa dan kepada siapakah tuduhan2 itu dilontarkan. Kalau tuduhan2 tersebut dilontarkan kepada 'budak hingusan' yang baru belajar, siapakah anda sebenarnya yang konon memahami persoalan furu' dengan baik.


tak perlu nak dilanjutkan lagi perbahasan ini, sudah dapat dilihat bagaimana akhlaq anda. Tinggi manapun ilmu anda tetapi akhlaq tiada... anda telah melanggar apa yang disuruh oleh ALlah dan RasulNya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 18-02-08 10:03


hhmm..sabar..sabar...sebelum tu..tolong anda2 sebutkan pa yang anda pahami tentang bid'ah..dan pa pulak yang anda maksudkn dengan sunnah..ana punya pendapat sendiri tentang sunnah dan bid'ah...dasar ana "kullu bid'atin dolalatun...."
        ulama juga manusia yang boleh melakukan kesilapan...sebab tu da yang berpandangan lain...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-02-08 10:06


kan dah... ulama juga manusia boleh melakukan kesilapan.. ulama anda tidak melakukan kesilapan?

Bagaimana jika saya kata kamu sendiri melakukan kesilapan? Sapa pula yang boleh mengatakan dia pasti benar dan tiada salah dalam menafsirkan bid'ah?

Benda ini dah diperbincangkan lama. Den pun dah berbincang dengan abu ruqayyah tentang bid'ah ini. Saya mengikuti pendapat imam nawawi, izzuddin abdissalam. Begitu juga saya bersetuju dengan dr yusof al Qardhawi, wahbah zuhaili dan juga syed ramadhan al buthi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 18-02-08 10:14


Mulya,

teman paham dengan situasi meke ni, ye lah kita ni manusie. Manusie dah dijadikan dengan pelbagei kaum dan bangse. Dan juga pelbagei fahaman dan tertib. Walopun kita duduk kat Nusantara, tapi ada pelbagei caragaye kita melaksanekan kewajiban kepade Allah SWT.
contohnya meke dari Indonesia, semestinya ada kelainan caragayenye bila mengikut kat Malaysia. Teman paham.
Teman pernah mengalaminye, sebagei contoh dulu masa teman belajo kat U, ada saja timbul Khilaf isu bidaah ni. Seurang penuntut Afrika menyuruh kami masa solat subuh lepas baca Qunut, sapu muka sebelum sujud.

p/s

maaplah telah tak pandei nak berhujah....


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

nauz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.10.2006
Ahli No: 27003
Posting: 61

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-02-08 12:06


assalamualaikum semua.boleh tak siapa2 explain pasal Hizib..
ana nak tau....syukran

Bookmark and Share

    


  Member Information For nauzProfil   Hantar PM kepada nauz   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-02-08 14:48


maksud nauz hizb yang macam zikir tu ka

yang ada hizbul bahri,rotib hadad and macam-macam hizb lagi,

yang tu ke?

tanya dulu,takut salah faham nanti

Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 18-02-08 15:39


ha..macam ni lagi baik..
kalau ana dikatakan salah,tu hal yang wajar..kalau selama ni ana ikut dalil yang salah dalam ibadah..,ana akan ikut apa dalil yang terkuat. ana takkan memandang dengan nafsu ana.ana akan cuba memandang dengan kaca mata al qur'an..kalau berlawanan dengan alqur'an,tetulah tu yang salah..dan tu juga boleh dikatakan bid'ah...
         misalnya kalau kat qur'an dikatakan bahwa seseorang tu akan menerima kebaikan yang dilakukannya dan menerima dosa atas apa yang dilakukannya,seseorng tidak memikul dosa orang lain.seseorng akan menerima balasan atas apa yang dilakukannya..maka ana menurut ana adalah hal yang salah jika kita lakukan satu hal,so pahalanya kita berikan untuk orang lain..walau pun kita mengatakan tu kita lakukan untuk orang yang nak kita bagi pahala kita kat dia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-02-08 20:43


tak mengapalah den berlepas dari berbicara tentang perkara bid'ah ni.. Tetapi jika ada yang memulakan dulu sehingga boleh mendatangkan permusuhan. Saya akan minta moderator kunci sahaja thread ini.

Maaf.. den mengulangi, perkara ini dah banyak kali dibincangkan, dan takkan habis. Baik berbicara perkara yang lebih penting dan utama. Untuk mendamaikan antara saudara-saudara Islam yang bertelagah.

Demikian juga untuk menyebarkan kasih sayang sesama Islam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

najwa_adila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.07.2005
Ahli No: 17677
Posting: 288
Dari: Ardhullahil Waasi'ah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-02-08 21:24


ilmu balaghah menyebut kekadang lontaran pertanyaan terhadap sesuatu perkara yang si penanya sendiri sudah tahu jawapannya boleh ditafsir atas beberapa tujuan, antaranya yang disebut sebagai 'bertanya dengan tujuan memberitahu orang lain yang dia itu tahu' atau dengan kata lain atau bahasa yang agak kasar 'riak'..begitu lah lebih kurangnya...

begitulah kisahnya dengan bid'ah ini...persoalan ini sememangnya telah dibincangkan oleh alim ulama..kita sebagai orang awam ini sewajarnya tidak perlu membincangkan pulak seolah-olah kita ini lebih tahu daripada mereka, sebab ditakuti nanti menambah kekeliruan..lebih-lebih lagi dalam portal sebegini..pembacanya terdiri dari kalangan mereka yang berbeza tahap ilmu agamanya..

akhirnya nanti bukan kata sepakat yang dicapai, malah perbalahan yang tiada penghujung...meleret-leret menjadi perbalahan mempertahankan fahaman masing-masing..

kalau nak tau juga pasal bid'ah tak bid'ah..bertanyalah pada ustaz/ah yang benar-benar faqih..

Bookmark and Share

    


  Member Information For najwa_adilaProfil   Hantar PM kepada najwa_adila   Pergi ke najwa_adila's Website   Quote dan BalasQuote

sejadah_usang
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2006
Ahli No: 26842
Posting: 97

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-02-08 11:37


Pada 14-02-08 09:45 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

... mulya - cukuplah dengan perdebatan tentang perkara bid'ah yang sebenarnya masuk kepada perkara cabang.. benda ini dah banyak dibincangkan di dalam thread2 yang sebelumnya. Dan hanya mengundang permusuhan.

Kenapa mereka tidak mahu berbincang perkara ini? Sebab yang pertama tadi dah sebut mendatangkan permusuhan. Kemudiannya ia tidak memberi apa-apa faedah selain dari perdebatan yang tidak berkesesudahan dan akhirnya salah menyalahkan.

Dan kemudian isu ini sebenarnya dah basi. Bukan apa - kebanyakan yang dikatakan bid'ah itu rupa-rupanya adalah khilaf antara ulamak.

CUKUPLAH..CUKUPLAH... KITA INI TERLALU BERBICARA PERKARA YANG REMEH SAHAJA..

BAIKLAH BERBICARA PERKARA YANG LEBIH UTAMA... Tak pun baik anda buka bid'ah yang jelas2 sesat - CONTOHNYA ANTI HADITH, QODIYANI, BAHAIYYAH, SYIAH YANG GHULUW,

Ataupun isu yang ada sekarang ini - APABILA WANITA BOLEH MENDAPATKAN ANAK TANPA KEHADIRAN LELAKI.. malangnya perkara ini tak mendapat tempat ye... yang disibukkan perkara khilafiyyah..


Salamullah

dah lama ana tak masuk forum ni makin hangat nampaknya. benar, ana setuju sama anak pejuang. Fahami dulu apa sebenarnya yang dikatakan bida'ah itu. Biarlah wahabbi dengan wahabbi dan kita teruskan dengan kita.



Bookmark and Share

    


  Member Information For sejadah_usangProfil   Hantar PM kepada sejadah_usang   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 19-02-08 12:35


hhmmm hhmm.."perbezaan pendapat tu adalah rahmat".betul tak.??? kita tengah mencari hikmah..disinilah tempat kita belajar berdebat dengan kepala dingin..tak perlu marah kalau tak sama...memang betul..ulama dah bahas ni semua...rasul juga dah ajarkan alqur'an..kenapa kita masih nak ajarkan dengan orang lain..kenapa masih da mufassir2 baru yang muncul...???apakah jika ulama terdahulu sudah membahasnya maka kita tak boleh lagi membahasnya??
        ni tanggung jawab kita untuk hilangkn hal-hal yang bukan dari islam yang telah dimasukkan oelh musuh2 islam...kita ni terlalu menganggap bahwa ulama terdahulu tu mutlak(takkan salah) benar...ulama2 terdahulu pun banyak yang mengatakan,untuk mengikuti yang benar..walau pun datang setelahnya..seandainya da kesalahan/kekurangan pada pa yang dibahasnya...
        saya sangat yakin..banyak diatara kita yang melakukan ibadah tu hanya ikut saja...dengan alasan.."saya nampak ustaz tu buat macam tu..".saya rasa tak ada salahnya kalau ni dibahas kembali..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

syarqiyyah_gharbiyyah83
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.01.2007
Ahli No: 28402
Posting: 26
Dari: dari buaian hingga liang lahad

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-02-08 11:08


salam...kalau perbincangan ini boleh membawa kepada perpecahan...perbalahan sesama sendiri...dia kata dia betul...yang lagi satu kata dia yang betul....so,tak ada titik pertemuan....baik tutup saja....saya setuju dengan pandangan anak pejuang....dpd nak cari pahala...dapat dosa......benda furu'...benda khilaf...still nak discuss lagi.....balik2 isu wirid lepas solat,doa qunut subuh,maulid Nabi...etc...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syarqiyyah_gharbiyyah83Profil   Hantar PM kepada syarqiyyah_gharbiyyah83   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 20-02-08 12:39


dari dulu yang menyebabkan umat islam terpecah dan lemah ialah rasa takut untuk mempelajari dan berbicara pasal agama...para sahabat pun ada yang tak sama pemahamannya..tapi kenapa mereka boleh bersatu.tu yang kita nak pelajari.jangan sebab kita berbeza pandangan,terus saja tak nak berjalan bersama.betul k macam ni yang rasul ajarkan...??
     orang2 takut nak bicara pasal ayat2 alqur'an..."nak baca bahasa arab saja..tak nak paham makna.takut sesat..kan kita ni bukan ahli tafsir..jadi tak boleh nak paham alqur'an...".ni..ni..
kalau betul DASAR KITA ALQUR'AN DAN SUNNAH, MAKA KITA TIDAK AKAN BERPECAH. muslim punya cara sendiri dalam discs..kenapa takut nak sampaikn kebenaran jika kita BERSANDAR PADA ALQUR'AN DAN SUNNAH.."yang takut tu hanyalah yang tak amalkan tatacara yang nabi ajarkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

nauz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.10.2006
Ahli No: 27003
Posting: 61

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-02-08 22:48


Pada 18-02-08 14:48 , immad posting:

!!! QUOTE !!!

maksud nauz hizb yang macam zikir tu ka

yang ada hizbul bahri,rotib hadad and macam-macam hizb lagi,

yang tu ke?

tanya dulu,takut salah faham nanti


maaf lambat balas...yang ada hizib nawawi, dan seumpama itulah agaknya.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nauzProfil   Hantar PM kepada nauz   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-02-08 23:26


Antihadith makin berkembang - yang ini taknak disentuh ke? Ada yang lagi best mengatakan - tafsir al Quran guna akal sendiri tanpa perlu kepada hadith - yang ini taknak bincangkan ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

mas2ra
WARGA SETIA
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 12017
Posting: 668
Dari: bumi ALLAH Jalla Jalaluh

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 26-02-08 01:14


!!! QUOTE !!!

assalamualaikum semua.boleh tak siapa2 explain pasal Hizib..
ana nak tau....syukran

!!! QUOTE !!!


yang ada hizib nawawi, dan seumpama itulah agaknya..

`Alaikumus-Salam wa RahmatuLlahi wa Barakatuh.

Hizb bermaksud kumpulan, golongan, jenis, parti dll,
namun Hizb disini bermaksud kumpulan doa.

Contoh : Hizb Nawawi, Hizb Nashr, Hizb Bahr, Hizb Kabir dll.
~ Hizb Nawawi : Kumpulan doa susunan al-Imam an-Nawawi RahimahuLlahu Ta`ala.

ALLAHu a`lam bisawab :-)


-----------------
wahai orang-orang yang berIMAN, ucapkanlah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas2raProfil   Hantar PM kepada mas2ra   Pergi ke mas2ra's Website   Quote dan BalasQuote

nauz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.10.2006
Ahli No: 27003
Posting: 61

blank   avatar


posticon Posting pada: 27-02-08 15:44


syukran ya mas2ra...
tapi doa dia panjang2 kan... :oops:

Bookmark and Share

    


  Member Information For nauzProfil   Hantar PM kepada nauz   Quote dan BalasQuote

my_masjid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.06.2003
Ahli No: 1419
Posting: 87
Dari: Ganu Da Roll Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-02-08 15:52


ada baiknya perbanyakkan mendengar ceramah ilmu atau kupasan daripada ustaz/ustazah untuk perkara sebegini.soal fardu ain & ibadah dipelajari secara khusus.perkara khilafiyah tak berapa sesuai dibincangkan detail dalam forum sebegini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For my_masjidProfil   Hantar PM kepada my_masjid   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 27-02-08 16:10


jangan pernah suruh orang lain untuk berbuat..tapi,berbuatlah dahulu mulai dari diri sendiri...jangan tunggu orang lain yang melakukannya jika kita mampu untuk lakukannya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

muhammady7
Warga Rasmi
Menyertai: 27.02.2008
Ahli No: 32739
Posting: 7
Dari: Kuantan

saudiarabia  


posticon Posting pada: 29-02-08 15:05


Pada 18-02-08 10:06 , Anak_Pejuang posting:

!!! QUOTE !!!

kan dah... ulama juga manusia boleh melakukan kesilapan.. ulama anda tidak melakukan kesilapan?

Bagaimana jika saya kata kamu sendiri melakukan kesilapan? Sapa pula yang boleh mengatakan dia pasti benar dan tiada salah dalam menafsirkan bid'ah?

Benda ini dah diperbincangkan lama. Den pun dah berbincang dengan abu ruqayyah tentang bid'ah ini. Saya mengikuti pendapat imam nawawi, izzuddin abdissalam. Begitu juga saya bersetuju dengan dr yusof al Qardhawi, wahbah zuhaili dan juga syed ramadhan al buthi.


betulka anda faham apa yang dinukilkan oleh imam tersebut?
Anda sendiri pun cakap....ulama' takkan tak buat silap?
So...kalau ulama' dulu tersalah dan terbuat sesuatu yang mungkin bid'ah kemudian dibetulkan oleh ulama' mutaqaddimin dengan husnuz-zhan,apa masalahnya? tak boleh terima jugak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhammady7Profil   Hantar PM kepada muhammady7   Pergi ke muhammady7's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.132634 saat. Lajunya....