Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-06-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Fungsi jangkaan bukanlah meramalkan masa depan, sebaliknya jangkaan mencipta masa depan itu sendiri
-- W W Wagar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 142
Ahli: 0
Jumlah: 142
  Yang Masuk Ke Sini
hajime_kindaichi: 17 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: Keliru isu Muawiyah


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» Keliru isu Muawiyah

Please Mendaftar To Post


Oleh Keliru isu Muawiyah

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-02-08 17:09


SOALAN: Saya keliru dengan pandangan sesetengah pihak yang mengatakan bahawa Muawiyah bin Abu Suffian sebenarnya ialah seorang yang jahat dan perampas kuasa daripada Sayidina Ali bin Abi Talib. Apa pandangan agama Islam mengenai hal ini?

–Muhammad Jiwa, Kampung Baru,

Kuala Lumpur.

JAWAPAN:

Anda tidak perlu keliru dan gelabah mengenai perkara ini kerana panduan dan catatan sejarah yang ditinggalkan adalah jelas. Kita perlu mengikut dan menerima hanya satu ajaran yang dinamakan ahli sunah waljamaah. Mereka tidak mudah menuduh sesiapa dari kalangan umat Islam (ahli al-Qiblah) apa lagi dari kalangan para sahabat Rasulullah s.a.w. di mana mereka pernah berjuang dan mempertahankan Islam bersama Rasulullah. Mereka berjasa dalam pembukaan negara Islam Madinah. Biasanya pendapat seperti itu datangnya dari kumpulan khawarij. Kumpulan ini menentang bukan sahaja Muawiyah tetapi mereka mengatakan Ali juga adalah salah kerana menerima tahkim (berdamai melalui orang ketiga). Bagi kita, kedua pihak Ali dan Muawiyah adalah atas petunjuk dan keredaan Allah kerana sekalipun mereka berselisih pendapat sehingga berlaku pergaduhan tetapi bukan kerana kepentingan peribadi malah atas dasar ijtihad yang betul dan ikhlas. Dalam hal ini Nabi s.a.w. bersabda yang bermaksud: siapa yang berijtihad dan kebetulan tepat (ijtihadnya) maka baginya dapat dua ganjaran dan siapa yang berijtihad tetapi salah ijtihadnya maka baginya satu ganjaran sahaja. Dalam sabdanya lagi yang bermaksud: jangan kamu mengutuk para sahabatku. Demikian juga dalam sabdanya yang lain bermaksud: sahabatku adalah seperti bintang yang mana kamu ikuti kamu akan beroleh petunjuk.

Sehubungan ini juga Allah berfirman bermaksud: Mereka yang terdahulu, yang mula-mula (berhijrah dan memberi bantuan) dari orang-orang Muhajirin dan Ansar dan orang- orang yang menurut (jejak langkah) mereka dengan kebaikan (iman dan taat) Allah reda akan mereka semua dan mereka pula reda akan Dia serta Ia menyediakan untuk mereka syurga-syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, mereka kekal di dalamnya selama-lamanya; itulah kemenangan yang besar. (Surah at-Taubah ayat 100).

Apa yang dapat difahami bahawa para sahabat dan pengikut mereka semuanya akan mendapat keredaan Allah. Kita tidak boleh menyalahkan sesiapa dari kalangan sahabat tadi malah kita harus menerima mereka sebagai sahabat dan mereka adalah umat terbaik selaras dengan sabda Nabi s.a.w yang bermaksud: sebaik-baik kurun itu ialah kurunku dan mereka yang mengiringnya.

Kumpulan Khawarij ini menerima sahabat dari kalangan ahli al-Bait sahaja manakala sahabat yang lain adalah sesat dan tidak boleh diterima segala riwayat mereka. Jadi banyaklah hadis yang diriwayatkan para sahabat besar tersebut tertolak dengan percuma. Manakala al-Quran juga mereka katakan ada banyak tambahan yang belum lengkap dan sebagainya. Wallahualam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 10-02-08 17:40


Ustaz saya pernah cakap tak baik kita tuduh sahabat Rasulullah S.A.W bukan-bukan...Setakat ni saya hanya jumpa kisah-kisah yang negatif pasal Muawiyah... :-?


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 10-02-08 18:31


Pada 10-02-08 17:40 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Ustaz saya pernah cakap tak baik kita tuduh sahabat Rasulullah S.A.W bukan-bukan...Setakat ni saya hanya jumpa kisah-kisah yang negatif pasal Muawiyah... :-?betul tu... :berfikir: :berfikir:Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

khairulmukminah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2007
Ahli No: 28415
Posting: 180
Dari: Gombak, Selangor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-02-08 20:08


Mmmm....macam tu rupanya....:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairulmukminahProfil   Hantar PM kepada khairulmukminah   Pergi ke khairulmukminah's Website   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 13-02-08 20:41


Hati-hati dengan penulis sastera yang menganut fahaman Syiah iaitu Faisal Tehrani. Terdapat banyak penghinaan beliau terhadap Mu'awiyah radhiyallahu 'anhu di dalam karya-karyanya.

Mari kita sama-sama menghayati petikan kata al-Imam Abu Zur'ah rhm:
"sesiapa melihat ada seseorang merendah-rendah kedudukan seorang sahabat Nabi s.a.w, maka ketahuilah bahawa dia(org yang merendahkan sahabat) adalah ZINDIQ".


-----------------
عودة الى الكتاب والسنة على منهج السلف


Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Sembi9an
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2006
Ahli No: 27663
Posting: 176
Dari: Jawa Timur

indonesia  


posticon Posting pada: 13-02-08 21:56


Pada 13-02-08 20:41 , Abu_Ruqayyah posting:

!!! QUOTE !!!


Mari kita sama-sama menghayati petikan kata al-Imam Abu Zur'ah rhm:
"sesiapa melihat ada seseorang merendah-rendah kedudukan seorang sahabat Nabi s.a.w, maka ketahuilah bahawa dia(org yang merendahkan sahabat) adalah ZINDIQ".Ini bukan merendah-rendahkan sahabat Nabi, cuma rasa terkilan yang bertaraf sahabat pun sanggup berperang menentang Khalifah Amirul Mukminin ketika itu.

Seolah-olah ada dendam yang tak padam walaupun telah dibasuh dengan siraman ukhwah dan aqidah Islamiyyah.

Dendam kepada keturunan Bani Hasyim yang lahir darinya Nabi akhir zaman. Dendam kepada penyambung zuriat Muhamad s.a.w melalui Fatimah Az-Zahra.

Permata hati Nabi, Al-Hassan diracun, manakala Al-Husain dipenggal....

Siapa yang sanggup memperlakukan keturunan Ahlul Bait sebegitu kejam?


-----------------
Bhinneka Tunggal Ika
Mari Klik http://preview.tinyurl.com/2ckx3e


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-Sembi9anProfil   Hantar PM kepada Al-Sembi9an   Pergi ke Al-Sembi9an's Website   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 13-02-08 23:01


Syiah banyak melakukan pembohongan. Apa yang berlaku di antara Ali dan Muawiyah adalah khilaf yang berlaku di antara mereka berdua. masing-masing menuntut hak kebenaran menurut kacamata masing-masing.

Ketika Ali .a mengambil alih sebagai khalifah setelah ‘Utsman ibn Affan radhiallahu ‘anh dibunuh, beliau menangguhkan pelaksanaan hukuman qishash ke atas para pembunuh ‘Usman. Bagi beliau, mengumpulkan kekuatan dan perpaduan umat Islam yang berpecah-belah disebabkan fitnah pembunuhan ‘Usman patut diberi prioriti. Namun Muawiyah bin Abi Sufyan radhiallahu ‘anh berpandangan, hukuman qishash patut diberi prioriti. Perbezaan pandangan ini dimanfaatkan oleh para musuh Islam sehingga akhirnya bertembunglah pasukan ‘Ali dengan pasukan Muawiyah dalam sebuah peperangan yang dikenali sebagai Perang Siffin. Antara iktibar yang boleh diambil dari peristiwa ini adalah, perlaksanaan qishash (atau hudud dan takzir) bukanlah satu prioriti.


-----------------
عودة الى الكتاب والسنة على منهج السلف


Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Sembi9an
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2006
Ahli No: 27663
Posting: 176
Dari: Jawa Timur

indonesia  


posticon Posting pada: 14-02-08 17:22


Pada 13-02-08 23:01 , Abu_Ruqayyah posting:

!!! QUOTE !!!

Syiah banyak melakukan pembohongan. Apa yang berlaku di antara Ali dan Muawiyah adalah khilaf yang berlaku di antara mereka berdua. masing-masing menuntut hak kebenaran menurut kacamata masing-masing.

Ketika Ali .a mengambil alih sebagai khalifah setelah ‘Utsman ibn Affan radhiallahu ‘anh dibunuh, beliau menangguhkan pelaksanaan hukuman qishash ke atas para pembunuh ‘Usman. Bagi beliau, mengumpulkan kekuatan dan perpaduan umat Islam yang berpecah-belah disebabkan fitnah pembunuhan ‘Usman patut diberi prioriti. Namun Muawiyah bin Abi Sufyan radhiallahu ‘anh berpandangan, hukuman qishash patut diberi prioriti. Perbezaan pandangan ini dimanfaatkan oleh para musuh Islam sehingga akhirnya bertembunglah pasukan ‘Ali dengan pasukan Muawiyah dalam sebuah peperangan yang dikenali sebagai Perang Siffin. Antara iktibar yang boleh diambil dari peristiwa ini adalah, perlaksanaan qishash (atau hudud dan takzir) bukanlah satu prioriti.Namun Kenapa Muawiyah mengambil jalan menentang Amirul Mukminin? Kenapa berhelah ketika Majlis Tahkim?

Muawiyah memang bercita-cita untuk kerusi Khalifah bagi menobatkan dinasti Umayyah...

Anda mengambil jalan mudah dengan menuduh Syiah berbohong, tetapi itu adalah sisi sejarah yang tak pernah didedahkan atau sengaja digelapkan oleh pemerintah Umayyah beratus tahun dahulu...


-----------------
Bhinneka Tunggal Ika
Mari Klik http://preview.tinyurl.com/2ckx3e


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-Sembi9anProfil   Hantar PM kepada Al-Sembi9an   Pergi ke Al-Sembi9an's Website   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-02-08 17:35


Kita tak boleh sewenang2 nya menuduh sahabat nabi begitu. Muawiyah merupakan pencatat wahyu baginda. Beliau dididik dari tangan baginda sendiri. Beliau merupakan sahabat nabi. Banyak fitnah yang berlaku terhadap beliau.
Ulama mengatakan kita tak boleh menjatuh kan hukum pada beliau. Kita tak berada pada waktu itu. Mereka berijtihad mengikut apa yang mereka fikir betul ketika itu. Sebenarnya ianya lkebih kepada punca golongan ketiga yang mengambil kesempatan terhadap perpecahan umat Islam ketika itu.
Jadikan ianya iktibar pada waktu ini apabila umat Islam banyak berpecah pada masa kini kerana benda-benda kecil. Itu belum lagi perkara2 besar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-02-08 17:54


Pada 14-02-08 17:22 , Al-Sembi9an posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-02-08 23:01 , Abu_Ruqayyah posting:

!!! QUOTE !!!

Syiah banyak melakukan pembohongan. Apa yang berlaku di antara Ali dan Muawiyah adalah khilaf yang berlaku di antara mereka berdua. masing-masing menuntut hak kebenaran menurut kacamata masing-masing.

Ketika Ali .a mengambil alih sebagai khalifah setelah ‘Utsman ibn Affan radhiallahu ‘anh dibunuh, beliau menangguhkan pelaksanaan hukuman qishash ke atas para pembunuh ‘Usman. Bagi beliau, mengumpulkan kekuatan dan perpaduan umat Islam yang berpecah-belah disebabkan fitnah pembunuhan ‘Usman patut diberi prioriti. Namun Muawiyah bin Abi Sufyan radhiallahu ‘anh berpandangan, hukuman qishash patut diberi prioriti. Perbezaan pandangan ini dimanfaatkan oleh para musuh Islam sehingga akhirnya bertembunglah pasukan ‘Ali dengan pasukan Muawiyah dalam sebuah peperangan yang dikenali sebagai Perang Siffin. Antara iktibar yang boleh diambil dari peristiwa ini adalah, perlaksanaan qishash (atau hudud dan takzir) bukanlah satu prioriti.Namun Kenapa Muawiyah mengambil jalan menentang Amirul Mukminin? Kenapa berhelah ketika Majlis Tahkim?

Muawiyah memang bercita-cita untuk kerusi Khalifah bagi menobatkan dinasti Umayyah...

Anda mengambil jalan mudah dengan menuduh Syiah berbohong, tetapi itu adalah sisi sejarah yang tak pernah didedahkan atau sengaja digelapkan oleh pemerintah Umayyah beratus tahun dahulu...Muawiyah turut jadi mangsa riwayat sejarahANTARA yang diriwayatkan oleh Hisyam bin Muhammad ialah mengenai Muawiyah yang kecewa terhadap Qais bin Sad al-Ansari al-Khazraji sebenarnya, adalah seorang daripada sahabat Nabi. Bapanya juga seorang sahabat. Beberapa riwayat mengenainya ada di dalam Sahih al-Bukhari. Martabat Qais di sisi Nabi seperti kedudukan seorang pengawal di sisi seorang pemimpin. Qais adalah pemegang bendera Rasulullah dalam beberapa medan peperangan. Dia juga adalah gabenor Saidina Ali di Mesir. Beliau dianggap seorang bijak pandai Arab. (Rujuk: Ibn Hajar al-Asqalani, Al-Isabah fi Tamyiz al-Sahabah jilid 5, masa 254, cetakan: Lubnan, Dar al-Kutub al-Ilmiyyah, al-Humsa, Tahdhib Siyar Alam al-Nubala jilid 1, masa 88, cetakan: Lubnan, Muassasah al-Risalah).

Menurut Hisyam, kononnya Qais enggan mengikutinya lalu Muawiyah mencipta dusta melalui surat palsu yang menggunakan nama Qais untuk membohongi rakyat Syam. Kata Hisham bin Muhammad: “Muawiyah mereka dusta sepucuk surat daripada Qais bin Sad dan membacanya kepada rakyat Syam”. Surat itu berbunyi: “Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang, kepada pemimpin iaitu Muawiyah bin Abi Sufyan, daripada Qais bin Sad, kesejahteraan ke atas kamu. Untuk kamu semua. Aku memuji Allah yang tidak ada yang disembah melainkan Dia. Apabila aku fikirkan maka aku dapati tidak patut bagiku untuk menyokong satu golongan yang membunuh imam (pemimpin) mereka yang Muslim, yang diharamkan darahnya, yang baik lagi bertakwa. Justeru, kita pohon keampunan kepada Allah di atas dosa kita. Kita juga pohon kepada Allah agar menyelamatkan agama kita. Ketahuilah, sesungguhnya aku menghulurkan kepada kamu semua perdamaian. Aku juga menyambut seruanmu untuk memerangi pembunuh Uthman, pemimpin hidayah yang dizalimi. Hantarkan bantuan kepadaku. Di atas sahutanku ini, harta benda dan tentera nescaya aku bersegera kepadamu. Sekian. (Rujukan: Al-Tabari, Op. cit, jilid 4, masa 553)

Hisham juga menyebut satu lagi riwayat yang menggambarkan betapa buruknya Muawiyah menerusi lidah Qais di dalam suratnya: “Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang. Daripada Qais bin Sad, kepada Muawiyah bin Abi Sufyan. Sesungguhnya tipu daya engkau terhadapku, tamak engkau untuk mendapatkanku dan usaha engkau menjatuhkan pendirianku adalah menghairankan. Apakah engkau cuba menawarkan kepadaku untuk keluar daripada ketaatan terhadap orang yang paling layak dalam pemerintahan, yang paling benar perkataannya, yang paling berada di atas jalan petunjuk, yang paling hampir hubungannya dengan Rasulullah saw? Lantas engkau menyuruh aku untuk berada di dalam ketaatan kepadamu iaitu ketaatan kepada manusia yang paling tidak layak di dalam urusan ini (pemerintahan), yang paling dusta perkataannya, yang paling sesat jalannya, yang paling jauh hubungannya dengan Allah dan Rasul-Nya, anak orang yang sesat lagi menyesatkan dan taghut di kalangan taghut iblis...? (rujukan: Ibid, jilid 4, masa 551).

Sebenarnya, ini adalah sedikit daripada riwayat yang begitu banyak menggambarkan betapa hodoh dan buruknya Muawiyah di sisi sebahagian besar riwayat sejarah. Inilah yang menyebabkan Munir al-Ghadban menyebut: “Aku tidak berpendapat bahawa ada suatu peribadi di dalam sejarah Islam yang terdiri daripada kalangan sahabat yang awal, yang ditarbiah dengan tangan Rasulullah saw dan mereka hidup dengan wahyu langit, (tidak ada) yang diperburukkan, dibohongi mengenainya dan didustakan kepadanya seperti yang terkena pada Muawiyah bin Abi Sufyan ra. Sesungguhnya, kebanyakan maklumat yang terlekat di pemikiran orang ramai telah diterima sebagai sesuatu yang tidak diragui lagi dan tidak boleh dipertikaikan. Maklumat itu tidak bersesuaian sama sekali dengan darjat yang sepatutnya bagi seorang sahabat Nabi. Gambaran Muawiyah pada pemikiran orang ramai ialah seorang yang menuntut kuasa, ahli politik yang cekap, seorang yang mencari kesempatan, dia tidak pernah menghiraukan apa pun dalam usahanya untuk sampai kepada kekuasaan dan seorang yang bertarung kerana inginkan kuasa serta bertindak membunuh berpuluh-puluh ribu orang lain, semata-mata untuk menjadi khalifah. Inilah gambarannya yang bertentangan dengan perasaan dan fitrah setiap Muslim, namun tiada ganti baginya kerana buku sejarah menyebut demikian. (Rujukan: Munir al-Ghadban, Muawiyah bin Abi Sufyan, masa 5 cetakan: Syria, Dar al-Qalam).

Penyataan Munir al-Ghadban begitu jelas menggambarkan betapa bertentangan antara sebahagian riwayat sejarah dengan watak yang sepatutnya digambarkan bagi seorang sahabat Nabi yang al-Quran dan al-Sunnah telah memuji mereka semua. Bahkan bagi diri Muawiyah sendiri ada riwayat yang menggambarkan kemuliaannya. Antaranya, doa Rasulullah saw untuk Muawiyah:

Di dalam Sahih al-Bukhari diriwayatkan daripada baginda Nabi saw sebuah hadis yang bermaksud: Kata Umair: “Telah menceritakan kepada kami Umm Haram, bahawa dia telah mendengar Nabi saw bersabda: “Tentera yang pertama di kalangan umatku yang berperang di laut wajiblah bagi mereka itu syurga”. Kata Umm Haram: “Wahai Rasulullah! Adakah aku di kalangan mereka?”. Jawab baginda: “Ya!”. Kemudian baginda bersabda lagi: “Tentera yang pertama di kalangan umatku yang memerangi bandar Qaisar (Caesarea) diampunkan dosa mereka”. Aku (Umma Haram) berkata: “Adakah aku di kalangan mereka, wahai Rasulullah?” Jawab baginda: “Tidak”. (Riwayat al-Bukhari, hadis ke-2924.)

Umm Haram binti Milhan adalah ibu saudara kepada Anas bin Malik. Beliau adalah isteri kepada Ubadah bin al-Samit. Hadis daripadanya ada di dalam semua kitab hadis kecuali Sunan al-Tirmidhi. Dia tersenarai di kalangan wanita ternama. Antara yang mengambil hadis daripadanya ialah Anas bin Malik. (Al-Humsa, Op.cit,jilid 1, masa 64)

Allah Yang Maha Mengetahui telah mentakdirkan bahawa peperangan umat Nabi saw yang pertama di laut ialah peperangan Cyprus, dan Umm Haram telah menyertainya dan panglima tentera Islam dalam peperangan itu ialah Muawiyah bin Abi Sufyan. Ia berlaku pada zaman pemerintahan Saidina Uthman bin Affan. Turut serta dalam peperangan itu ialah Abu Dhar, Abu Darda dan beberapa sahabat yang lain. Peperangan ini terjadi pada tahun 27 Hijrah. Muawiyah yang menjadi amir ketika itu, turun sendiri ke medan peperangan bersama isterinya. (rujukan: Ibn Hajar al-Asqalani, Al-Isabah Fi Tamyiz al-Sahabah, jilid 8, masa 223). Dalam menjelaskan hadis di atas al-Imam Ibn Hajar al-Asqalani juga menyebut di dalam kitabnya yang lain, Fath al-Bari bi Syarh Sahih al-Bukhari: “Di dalam hadis ini diberikan sifat kepujian kepada Muawiyah kerana dia adalah orang yang pertama berperang di laut dan sifat kepujian kepada anaknya Yazid kerana dia adalah orang yang pertama memerangi bandar Qaisar”. (Ibn Hajar al-Aqalani, Fath al-Bari, jilid 6, masa 201, cetakan: Lubnan, Dar al-Fikr).

Berpandukan hadis ini jelas kepada kita bahawa fadilat atau kelebihan Muawiyah termaktub di dalam Sahih al-Bukhari bahkan kelebihan anaknya Yazid yang menjadi bahan atau mangsa cercaan riwayat sejarah juga disebut di dalam hadis yang sahih ini. Berdasarkan hadis di atas Nabi saw menjamin untuk Muawiyah syurga. Manakala riwayat sejarah yang dipetik tadi pula menyifatkannya sebagai daripada kalangan pengikut iblis. Manakah sumber yang patut dipercayai?

Persoalannya, layakkah Muawiyah yang pernah menjadi seorang penulis wahyu baginda Nabi saw melakukan pembohongan dengan tangan yang pernah menulis wahyu di hadapan baginda? Kata Abu Sufyan kepada Nabi saw (maksudnya):.... dan Muawiyah engkau jadikan dia penulis di hadapanmu”. Sabda baginda: “Ya”. (Riwayat Muslim hadis ke-2501). Dengan jelas kita dapat melihat betapa berlaku pertentangan watak bagi sahsiah atau peribadi yang sama apabila riwayat sejarah dibandingkan dengan sumber yang dipercayai di dalam Islam iaitu al-Quran dan al-Sunnah.

Contoh lain yang lebih dahsyat lagi ialah riwayat yang dibawa oleh tokoh Syiah yang sangat buruk, Abu Mikhnaf di dalam Tarikh al-Tabari berhubung peristiwa tahkim yang berlaku antara wakil Ali iaitu Abu Musa al-Asyari dengan wakil Muawiyah bin Abi Sufyan iaitu Amr bin al-As.

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 17-07-08 11:12


Saya ada baca beberapa buku (dengan rujukan sahih), Muawiyah itu memang agak buruk dan berbeza dengan 4 sahabat Radhiallahu anhum.
Apalagi anaknya yang manja dan lebih suka berpesta.
Muawiyah dalam buku-buku sejarah yang saya baca, kebanyakan sifatnya buruk dan bermegah-megahan seperti raja-raja saudi sekarang ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 17-07-08 11:15


Muawiyah masuk islam setelah Makkah ditaklukkan dengan damai dan kasih sayang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-07-08 11:52


Pada 17-07-08 11:12 , pulu posting:

!!! QUOTE !!!

Saya ada baca beberapa buku (dengan rujukan sahih), Muawiyah itu memang agak buruk dan berbeza dengan 4 sahabat Radhiallahu anhum.
Apalagi anaknya yang manja dan lebih suka berpesta.
Muawiyah dalam buku-buku sejarah yang saya baca, kebanyakan sifatnya buruk dan bermegah-megahan seperti raja-raja saudi sekarang ini.
Betul ke rujukan tu soheh? Senang cerita macam ni lah. Nabi Muhammad takkan pilih orang sembarangan untuk tulis wahyu. Kalau nabi pilih 'orang yang jahat macam muawiyah' Maka mungkin akan muncul keraguan pada masa akan datang. So? Mustahil muawiyah 'jahat'.

Lagi, kalau muawiyah tu 'jahat', maka secara tidak langsung kita akan kata "nabi tak pandai didik muawiyah. Muawiyah pun jahat bawah didikan nabi (so nabi ni tak pandai...?)"

ps:- kalau ada mana-mana yang kutuk sahabat nabi (walaupun sahabat yang tak dijamin masuk syurga), biasanya memang bersumberkan ajaran syiah. Sebabnya? fikir sendiri.


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: tawau@iium

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-07-08 12:49


Pada 17-07-08 11:52 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-07-08 11:12 , pulu posting:

!!! QUOTE !!!

Saya ada baca beberapa buku (dengan rujukan sahih), Muawiyah itu memang agak buruk dan berbeza dengan 4 sahabat Radhiallahu anhum.
Apalagi anaknya yang manja dan lebih suka berpesta.
Muawiyah dalam buku-buku sejarah yang saya baca, kebanyakan sifatnya buruk dan bermegah-megahan seperti raja-raja saudi sekarang ini.
Betul ke rujukan tu soheh? Senang cerita macam ni lah. Nabi Muhammad takkan pilih orang sembarangan untuk tulis wahyu. Kalau nabi pilih 'orang yang jahat macam muawiyah' Maka mungkin akan muncul keraguan pada masa akan datang. So? Mustahil muawiyah 'jahat'.

Lagi, kalau muawiyah tu 'jahat', maka secara tidak langsung kita akan kata "nabi tak pandai didik muawiyah. Muawiyah pun jahat bawah didikan nabi (so nabi ni tak pandai...?)"

ps:- kalau ada mana-mana yang kutuk sahabat nabi (walaupun sahabat yang tak dijamin masuk syurga), biasanya memang bersumberkan ajaran syiah. Sebabnya? fikir sendiri.^_^


-----------------

"prevention is better than cure"
Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 01-08-08 01:11


Pada 17-07-08 11:52 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-07-08 11:12 , pulu posting:

!!! QUOTE !!!

Saya ada baca beberapa buku (dengan rujukan sahih), Muawiyah itu memang agak buruk dan berbeza dengan 4 sahabat Radhiallahu anhum.
Apalagi anaknya yang manja dan lebih suka berpesta.
Muawiyah dalam buku-buku sejarah yang saya baca, kebanyakan sifatnya buruk dan bermegah-megahan seperti raja-raja saudi sekarang ini.
Betul ke rujukan tu soheh? Senang cerita macam ni lah. Nabi Muhammad takkan pilih orang sembarangan untuk tulis wahyu. Kalau nabi pilih 'orang yang jahat macam muawiyah' Maka mungkin akan muncul keraguan pada masa akan datang. So? Mustahil muawiyah 'jahat'.

Lagi, kalau muawiyah tu 'jahat', maka secara tidak langsung kita akan kata "nabi tak pandai didik muawiyah. Muawiyah pun jahat bawah didikan nabi (so nabi ni tak pandai...?)"

ps:- kalau ada mana-mana yang kutuk sahabat nabi (walaupun sahabat yang tak dijamin masuk syurga), biasanya memang bersumberkan ajaran syiah. Sebabnya? fikir sendiri.
:) saya tidak ada maksud mengatakan Nabi Muhammad tak pandai, ukhti terlalu berlebihan. Penulisan wahyu dengan lengkap, sudah ada sejak Khalifah Usman bin Afan Radhiallahu anhu, bukan Muawiyah.
Zaman Khalifah Usmanlah Al-Qur'an tersusun dengan baik. Muawiyah hanyalah sahabat biasa, dan kita tidak bisa menafikan di zaman Muawiyah yang ambisius banyak terjadi pertumpahan darah sesama umat islam.

Dan kita tidak bisa menafikan, bahwa 4 sahabat lebih mulia, lebih dekat, lebih banyak jasanya pada agama dan Rasulullah Saw, daripada Muawiyah.

Muawiyah dan pengikutnya masuk islam setelah Makah ditaklukan.

Cobalah baca buku sejarah islam tentang para sahabat.

Atau mungkin saya juga yang masih kurang ilmu tentang Muawiyah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-08-08 02:09


Pada 01-08-08 01:11 , pulu posting:

!!! QUOTE !!!


saya tidak ada maksud mengatakan Nabi Muhammad tak pandai, ukhti terlalu berlebihan. Penulisan wahyu dengan lengkap, sudah ada sejak Khalifah Usman bin Afan Radhiallahu anhu, bukan Muawiyah.
Bukan berlebihan... itu hanyalah analogi ilmu mantik. Perumpamaan.

Di antara penulis-penulis wahyu Nabi SHALLALLAHU ‘ALAIHI WA SALLAM adalah Abu Bakar, Umar bin Khattab, Utsman bin Affan, Ali bin Abi Thalib, Amir bin Fuhairah, Abdullah bin Arqam az-Zuhri, Ubay bin Kaab, Tsabit bin Qais bin Syammas, Khalid bin Said al-Ash, Hanzhalah bin Rabi’, al-Asadi, Zaid bin Tsabit, Muawiyah bin Abu Sofyan, dan Syurahbil bin Hasanah. Muawiyah bin Abu Sofyan dan Zaid bin Tsabit adalah yang paling sering dan khusus dalam menulis wahyu (penulisan wahyu sebelum pembukuan Al Quran - ketika baginda masih hidup).

Antara hadits – hadits dan atsar tentang Mu’awiyah ra. dan penjelasan terhadap keutamaannya :

1.     Mu’awiyah ra. berkata, “Sesungguhnya kalian telah melakukan shalat ! Sungguh kami telah menemani Rasulullah SAW, tidaklah kami melihat beliau SAW telah melakukan shalat tersebut, dan sungguh beliau telah melarangnya, yakni 2 rakaat setelah ashar” (hari. Bukhari no. 3766, Ahmad 4/99 dan lainnya).

Imam Bukhari berdalil dengan hadits ini bahwa persabatan Mu’awiyah ra dan Nabi SAW sudah cukup menunjukan keutamaan beliau yang sangat besar.

Al Hafizh Ibnu Hajar dalam Fathul Bari 7/131 mengatakan, “… Dengan kejelian beliau (Bukhari) berdalil dengan hadits yang dapat menghantam pemikiran (Syiah) Rafidhah”.

2.     Dia (Abu Sufyan) berkata, “Mu’awiyah engkau jadikan penulis wahyu mu ?”, Nabi SAW menjawab, “Ya” (hari. Muslim no. 2501, Ibnu Hibban no. 7209, dan lainnya)

Segi pendalilan hadits ini amat jelas, yaitu Mu’awiyah ra. termasuk para penulis wahyu untuk Rasulullah SAW (Al Bidayah 8/119 oleh Al Hafizh Ibnu Katsir)

Demikian pula dikatakan oleh seluruh Ulama yang menulis biografinya (biografi Mu’awiyah ra.) seperti Abu Nu’aim, Ibnu Abdil Barr, Ibnu Katsir, Ibnu Hajar dan lainnya (Lihat pula Zadul Ma’ad 1/113 oleh Ibnul Qayyim)

3.     Dari Irbad bin Sariyah ra., Rasulullah SAW bersabda, “Ya Allah, ajarkan Mu’awiyah ilmu tulis dan hitung dan lindungi dia dari siksa” (hari. Ibnu Khuzaimah no. 1938, Ibnu Hibban no. 2278, Ahmad 4/127 dan lainnya, hadits hasan lighairihi, Imam Adz Dzahabi berkata, “Hadits ini memiliki penguat yang kuat”;)

4.     Nabi SAW berdoa untuk Mu’awiyah, “Ya Allah, jadikanlah dia penunjuk dan yang diberi petunjuk, tunjukilah ia dan berilah manusia petunjuk karenanya” (hari Bukhari dalam Tarikh 4/1/327, At Tirmidzi 2/316, Ibnu Asakir 16/684-686 dan Adz Dzahabi dalam Siyar 8/38, hadits ini dishahihkan oleh Syaikh Al Albani dalam Ash Shahihah 4/615-618)

5.     Umar bin Khaththab ra. berkata tatkala mengangkatnya sebagai gubernur Syam, “Janganlah kalian menyebut Mu’awiyah kecuali dengan kebaikan” (Kitab Al Bidayah 8/125 oleh Ibnu Katsir)

6.     Ali bin Abi Thalib ra. berkata sepulangnya dari Perang Shiffin, “Wahai manusia, janganlah kalian membenci kepemimpinan Mu’awiyah, seandainya kalian kehilangan dia, niscaya kalian akan melihat kepala – kepala bergelantungan dari badannya (banyak pembunuhan)” (Kitab Al Bidayah 8/134 oleh Ibnu Katsir)

7.     Abdullah bin Umar ra. berkata, “Ayahku Umar lebih baik daripada Mu’awiyah tetapi Mu’awiyah lebih pandai berpolitik darinya” (Kitab Al Bidayah 8/138 oleh Ibnu Katsir)

8.     Abdullah bin Abbas ra. berkata, “Saya tidak melihat seorang yang lebih arif tentang kenegaraan daripada Mu’awiyah” (Kitab Al Bidayah 8/138 oleh Ibnu Katsir)

9.     Seorang tabi’in, Zuhri, berkata, “Mu’awiyah bekerja pada pemerintahan Umar bin Khaththab bertahun – tahun dan tiada cela sedikitpun darinya” (Kitab As Sunnah 1/444 oleh Al Khallal)

10. Abu Mas’ud Al Muafa bin Imran pernah ditanya, “Wahai Abu Mas’ud siapakah yang lebih utama, Umar bin Abdul Aziz ataukah Mu’awiyah ?”. Dengan nada marah ia berkata, “Seorang sahabat nabi tidak bisa dibandingkan dengan seorang pun. Mu’awiyah adalah sahabat Nabi sekaligus iparnya dan penulis wahyunya” (Tarikh Dimasyq 59/208)

11. Imam Ahmad pernah ditanya tentang seorang yang mencela Mu’awiyah ra. dan Amr bin Ash ra, lalu ia menjawab, “Tak seorangpun berani mencela keduanya kecuali mempunyai tujuan jelek” (Tarikh Dimasyq 59/210)

12. Ibnu Taimiyyah berkata, “Ia (Mu’awiyah) adalah awal raja dan kepemimpinannya adalah rahmat” (Kitab Majmu’ Fatawa 4/478 dan Kitab Minhaj As Sunnah 6/232)

13. Ibnu Abil Izzi Al Hanafi berkata, “Raja pertama kaum muslimin adalah Mu’awiyah dan ia adalah sebaik – baiknya raja kaum muslimin” (Syarah Kitab Aqidah Thahawiyah hal. 722)

14. Adz Dzahabi berkata dalam biografinya, “Amirul Mukminin, raja Islam. Mu’awiyah adalah raja pilihan yang keadilannya mengalahkan kezhaliman” (Kitab Siyar 3/120, 159)

Demikianlah hadits – hadits yang shahih dan atsar salafush shalih tentang keutamaan Mu’awiyah bin Abi Sufyan ra. Imam Ibnu Katsir rhm. pernah berkata, “Cukuplah bagi kami untuk memaparkan hadits – hadits shahih, hasan dan jayyid daripada hadits yang palsu dan mungkar” (Al Bidayah 8/122)

Hujah yang lain tu dah banyak dinyatakan di atas. :-)

ps:- maka manakah yang lebih dipercayai, hikayat cerita atau atsar dan hadis seperti di atas...?


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

Ulfah_AzZahra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.07.2008
Ahli No: 34018
Posting: 77
Dari: Kajang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-08-08 08:07


Salam buat semua.....


     Terima kasih sirat82. Sekurang-kurangya saya mendapat penjelasan yang sebenarnya tentang sejarah Muawiyah. Yang menyedihkannya, sejarah Muawiyah ini telah menjadi bahan sejarah yang jelek semasa saya mengambil Sejarah Islam di sekolah.....Jadi, cukuplah tu,,,, jangan diperpanjangkan lagi fitnah terhadap sahabat Nabi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ulfah_AzZahraProfil   Hantar PM kepada Ulfah_AzZahra   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-08-08 10:39


Assalamu'alaikum wbth, mana yang baik diambil, dan tidak elok dibuang.. Muawiyah .a tetaplah seorang sahabat yang banyak jasanya di dalam Islam. Dan ia juga mempunyai kekurangannya tersendiri. Apapun tidaklah sampai mengurangkan kedudukannya sebagai seorang sahabat RasuluLLah s.a.w.

WaLLahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 01-08-08 11:22


:) saya tidak ada maksud mengatakan Nabi Muhammad tak pandai, ukhti terlalu berlebihan. Penulisan wahyu dengan lengkap, sudah ada sejak Khalifah Usman bin Afan Radhiallahu anhu, bukan Muawiyah.
Zaman Khalifah Usmanlah Al-Qur'an tersusun dengan baik. Muawiyah hanyalah sahabat biasa, dan kita tidak bisa menafikan di zaman Muawiyah yang ambisius banyak terjadi pertumpahan darah sesama umat islam.

Dan kita tidak bisa menafikan, bahwa 4 sahabat lebih mulia, lebih dekat, lebih banyak jasanya pada agama dan Rasulullah Saw, daripada Muawiyah.

Muawiyah dan pengikutnya masuk islam setelah Makah ditaklukan.

Cobalah baca buku sejarah islam tentang para sahabat.

Atau mungkin saya juga yang masih kurang ilmu tentang Muawiyah.pnulisan whyu dengan lengkap,,,bermula dr zaman rasulullah lagi...kan cek balik sejarah ni,boleh check survival alquran...,,hurmmm....pendapat ada perbedaannye,,,,sdgkan yang extreme pngikutnye,,,,,,,balik lah kepada fitrah yang kat ni duduk dibawah 1 cahaya.......islam tak pandang lambat or cepat sesorg tu masuk islam....apa yang dinilaikannye adalah KUALITI IMAN seseorang tu........jangan kat bsumberkan kepada 1 kitab sirah sahaja,,,kan tengok dan rujuk kepada seseorang yang pkr...sebab kalau sirah ni,,,,banyak versi yang dceritakan...macam sirah rasullullah pun banyak ktb dterbitkan,,,,ni pula muawiyah.....lagi lah banyak pendapat dan versi critanye,,ada pngikut dia akan tulis kebaikan dia,,ada yang bangkang dia,,akan tulis kburukkan dia....apa-apa pun,,dia seorang sahabat rasulullah.,..dan tak bsifat maksum...jangan keliru ke apa....bsangka baik lah....hidayah tu milik ALLAH..Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

pulu
WARGA SETIA
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13934
Posting: 697
Dari: Gorontalo

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 15-08-08 18:46


Alhamdulillaah... dapat ilmu, syukran... jazakallah... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For puluProfil   Hantar PM kepada pulu   Pergi ke pulu's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-10-08 16:27


Meriahkan topic niiee yeerr... Tuuee HHAA... Sirat82 daahh
bagi analogi ilmu mantik....

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 21-10-08 16:35


Tunku, mari sini mari.... bincang kat sini

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-10-08 16:43


mano budak pilah tadi?ekau pergi cek kamus bahasa arab,,apo yang dimaknakan dengan ahlul bait dan ahlul kitab??den pun sebonar eh poning dengan ekau ni ha,,,,


faisal tehrani kalau ditelusuri genre penulisannye,,memang dia memberat ke arah syiah..so tunku yo?ha tunku,kita kalau nak mengkaji sejarah,jangan bgantung pada satu sumber saja,terutama sumber dr penulisan,,,,,,kena rajin buat reseach baru boleh keluarkan satu fakta..dan persoalan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

tunku
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.10.2008
Ahli No: 35489
Posting: 25
Dari: kuala pilah

blank  


posticon Posting pada: 21-10-08 16:49


Pada 21-10-08 16:27 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

Meriahkan topic niiee yeerr... Tuuee HHAA... Sirat82 daahh
bagi analogi ilmu mantik....
bukan soal mantik atau tak mantik sedara owl_UM. persoalannya ialah kebenaran fakta sejarah. apalah yang nak di pertahankan sangat muawiyah tu. bukankah dia terbukti perdurhaka?


-----------------
saya peminat sejarah islam terutama tentang kisah pejuang-pejuang dan panglima2 besar islam dalam sejarah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For tunkuProfil   Hantar PM kepada tunku   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 21-10-08 16:49


dah lah, jangan marahkan tunku tu, mungkin dia ada faham dengan erti yang kita tak tau, tapi molek juga tunku menengok dan teliti dari aspek yang sebelah berlawanan pula....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 21-10-08 16:50


tunku, siapa kita berbanding sahabat nabi?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

tunku
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.10.2008
Ahli No: 35489
Posting: 25
Dari: kuala pilah

blank  


posticon Posting pada: 21-10-08 16:51


Pada 21-10-08 16:43 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

mano budak pilah tadi?ekau pergi cek kamus bahasa arab,,apo yang dimaknakan dengan ahlul bait dan ahlul kitab??den pun sebonar eh poning dengan ekau ni ha,,,,


faisal tehrani kalau ditelusuri genre penulisannye,,memang dia memberat ke arah syiah..so tunku yo?ha tunku,kita kalau nak mengkaji sejarah,jangan bgantung pada satu sumber saja,terutama sumber dr penulisan,,,,,,kena rajin buat reseach baru boleh keluarkan satu fakta..dan persoalan....
takkan kau tak tau apo makno eh ahlul bait wahai sahabatku Umar?


-----------------
saya peminat sejarah islam terutama tentang kisah pejuang-pejuang dan panglima2 besar islam dalam sejarah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For tunkuProfil   Hantar PM kepada tunku   Quote dan BalasQuote

tunku
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.10.2008
Ahli No: 35489
Posting: 25
Dari: kuala pilah

blank  


posticon Posting pada: 21-10-08 16:55


Pada 21-10-08 16:49 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

dah lah, jangan marahkan tunku tu, mungkin dia ada faham dengan erti yang kita tak tau, tapi molek juga tunku menengok dan teliti dari aspek yang sebelah berlawanan pula....
betul kata awak tu daeng. biarlah saya dengan cara saya....kekeke saya ni berpendirian kalau salah tetap salah..kalau pendurhaka tetap pendurhaka..Kenapa di pertahankan pendurhakaan? nanti anak cucu cicit kita di ajar dan di asuh untuk taat kepada penderhaka pulak...


-----------------
saya peminat sejarah islam terutama tentang kisah pejuang-pejuang dan panglima2 besar islam dalam sejarah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For tunkuProfil   Hantar PM kepada tunku   Quote dan BalasQuote

tunku
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.10.2008
Ahli No: 35489
Posting: 25
Dari: kuala pilah

blank  


posticon Posting pada: 21-10-08 16:59


Pada 21-10-08 16:50 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

tunku, siapa kita berbanding sahabat nabi?
sahabat nabi selain yang terjamin syurga tu manusia biasa jugak daeng. apalah sangat sahabat nabi yang menderhaka?


-----------------
saya peminat sejarah islam terutama tentang kisah pejuang-pejuang dan panglima2 besar islam dalam sejarah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For tunkuProfil   Hantar PM kepada tunku   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 21-10-08 17:00


Sebut pasai pendurhakaan, teman memang seurang pendurhaka dan sedang mendurhaka... heheheheh

p/s

teman ni keturunan pendurhaka tau? jangan meke tak tau pula...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-10-08 17:02


sobab den tau lah den tanyo ekau balik.....apo makno eh dr segi bahaso..sobab dr posting ekau den tengok ado kekeliruan kek kau sendiri,,,,,

ekau ado fakta kukuh nak cakap muawiyah tu penderhaka?

ni ha den kuarkan balik fakta yang dikuarkan oleh sahabat sirat kito tentang muawiyah....


Di antara penulis-penulis wahyu Nabi SHALLALLAHU ALAIHI WA SALLAM adalah Abu Bakar, Umar bin Khattab, Utsman bin Affan, Ali bin Abi Thalib, Amir bin Fuhairah, Abdullah bin Arqam az-Zuhri, Ubay bin Kaab, Tsabit bin Qais bin Syammas, Khalid bin Said al-Ash, Hanzhalah bin Rabi, al-Asadi, Zaid bin Tsabit, Muawiyah bin Abu Sofyan, dan Syurahbil bin Hasanah. Muawiyah bin Abu Sofyan dan Zaid bin Tsabit adalah yang paling sering dan khusus dalam menulis wahyu (penulisan wahyu sebelum pembukuan Al Quran - ketika baginda masih hidup).

Antara hadits hadits dan atsar tentang Muawiyah ra. dan penjelasan terhadap keutamaannya :

1.     Muawiyah ra. berkata, Sesungguhnya kalian telah melakukan shalat ! Sungguh kami telah menemani Rasulullah SAW, tidaklah kami melihat beliau SAW telah melakukan shalat tersebut, dan sungguh beliau telah melarangnya, yakni 2 rakaat setelah ashar (hari. Bukhari no. 3766, Ahmad 4/99 dan lainnya).

Imam Bukhari berdalil dengan hadits ini bahwa persabatan Muawiyah ra dan Nabi SAW sudah cukup menunjukan keutamaan beliau yang sangat besar.

Al Hafizh Ibnu Hajar dalam Fathul Bari 7/131 mengatakan, Dengan kejelian beliau (Bukhari) berdalil dengan hadits yang dapat menghantam pemikiran (Syiah) Rafidhah.

2.     Dia (Abu Sufyan) berkata, Muawiyah engkau jadikan penulis wahyu mu ?, Nabi SAW menjawab, Ya (hari. Muslim no. 2501, Ibnu Hibban no. 7209, dan lainnya)

Segi pendalilan hadits ini amat jelas, yaitu Muawiyah ra. termasuk para penulis wahyu untuk Rasulullah SAW (Al Bidayah 8/119 oleh Al Hafizh Ibnu Katsir)

Demikian pula dikatakan oleh seluruh Ulama yang menulis biografinya (biografi Muawiyah ra.) seperti Abu Nuaim, Ibnu Abdil Barr, Ibnu Katsir, Ibnu Hajar dan lainnya (Lihat pula Zadul Maad 1/113 oleh Ibnul Qayyim)

3.     Dari Irbad bin Sariyah ra., Rasulullah SAW bersabda, Ya Allah, ajarkan Muawiyah ilmu tulis dan hitung dan lindungi dia dari siksa (hari. Ibnu Khuzaimah no. 1938, Ibnu Hibban no. 2278, Ahmad 4/127 dan lainnya, hadits hasan lighairihi, Imam Adz Dzahabi berkata, Hadits ini memiliki penguat yang kuat

4.     Nabi SAW berdoa untuk Muawiyah, Ya Allah, jadikanlah dia penunjuk dan yang diberi petunjuk, tunjukilah ia dan berilah manusia petunjuk karenanya (hari Bukhari dalam Tarikh 4/1/327, At Tirmidzi 2/316, Ibnu Asakir 16/684-686 dan Adz Dzahabi dalam Siyar 8/38, hadits ini dishahihkan oleh Syaikh Al Albani dalam Ash Shahihah 4/615-618)

5.     Umar bin Khaththab ra. berkata tatkala mengangkatnya sebagai gubernur Syam, Janganlah kalian menyebut Muawiyah kecuali dengan kebaikan (Kitab Al Bidayah 8/125 oleh Ibnu Katsir)

6.     Ali bin Abi Thalib ra. berkata sepulangnya dari Perang Shiffin, Wahai manusia, janganlah kalian membenci kepemimpinan Muawiyah, seandainya kalian kehilangan dia, niscaya kalian akan melihat kepala kepala bergelantungan dari badannya (banyak pembunuhan) (Kitab Al Bidayah 8/134 oleh Ibnu Katsir)

7.     Abdullah bin Umar ra. berkata, Ayahku Umar lebih baik daripada Muawiyah tetapi Muawiyah lebih pandai berpolitik darinya (Kitab Al Bidayah 8/138 oleh Ibnu Katsir)

8.     Abdullah bin Abbas ra. berkata, Saya tidak melihat seorang yang lebih arif tentang kenegaraan daripada Muawiyah (Kitab Al Bidayah 8/138 oleh Ibnu Katsir)

9.     Seorang tabiin, Zuhri, berkata, Muawiyah bekerja pada pemerintahan Umar bin Khaththab bertahun tahun dan tiada cela sedikitpun darinya (Kitab As Sunnah 1/444 oleh Al Khallal)

10. Abu Masud Al Muafa bin Imran pernah ditanya, Wahai Abu Masud siapakah yang lebih utama, Umar bin Abdul Aziz ataukah Muawiyah ?. Dengan nada marah ia berkata, Seorang sahabat nabi tidak bisa dibandingkan dengan seorang pun. Muawiyah adalah sahabat Nabi sekaligus iparnya dan penulis wahyunya (Tarikh Dimasyq 59/208)

11. Imam Ahmad pernah ditanya tentang seorang yang mencela Muawiyah ra. dan Amr bin Ash ra, lalu ia menjawab, Tak seorangpun berani mencela keduanya kecuali mempunyai tujuan jelek (Tarikh Dimasyq 59/210)

12. Ibnu Taimiyyah berkata, Ia (Muawiyah) adalah awal raja dan kepemimpinannya adalah rahmat (Kitab Majmu Fatawa 4/478 dan Kitab Minhaj As Sunnah 6/232)

13. Ibnu Abil Izzi Al Hanafi berkata, Raja pertama kaum muslimin adalah Muawiyah dan ia adalah sebaik baiknya raja kaum muslimin (Syarah Kitab Aqidah Thahawiyah hal. 722)

14. Adz Dzahabi berkata dalam biografinya, Amirul Mukminin, raja Islam. Muawiyah adalah raja pilihan yang keadilannya mengalahkan kezhaliman (Kitab Siyar 3/120, 159)

Demikianlah hadits hadits yang shahih dan atsar salafush shalih tentang keutamaan Muawiyah bin Abi Sufyan ra. Imam Ibnu Katsir rhm. pernah berkata, Cukuplah bagi kami untuk memaparkan hadits hadits shahih, hasan dan jayyid daripada hadits yang palsu dan mungkar (Al Bidayah 8/122)

Hujah yang lain tu dah banyak dinyatakan di atas.

ps:- maka manakah yang lebih dipercayai, hikayat cerita atau atsar dan hadis seperti di atas...?


baca posting2 sebelum ni dalam forum ni untuk lagi jelas..

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

tunku
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.10.2008
Ahli No: 35489
Posting: 25
Dari: kuala pilah

blank  


posticon Posting pada: 21-10-08 17:05


Pada 21-10-08 17:00 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Sebut pasai pendurhakaan, teman memang seurang pendurhaka dan sedang mendurhaka... heheheheh

p/s

teman ni keturunan pendurhaka tau? jangan meke tak tau pula...
hehehe...kome ni daeng..kelakar lah pula..


-----------------
saya peminat sejarah islam terutama tentang kisah pejuang-pejuang dan panglima2 besar islam dalam sejarah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For tunkuProfil   Hantar PM kepada tunku   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 21-10-08 17:08


baiklah Tunku, sebelum berbincang lebih jauh. Molek kiranya kita taaruf dulu. cuma nak tanya saja, meke dari Syiah ataupun Ahlul Sunnah Wal Jamaah? bukan apa, nanti masing-masing sibuk berbincang ada percanggahan pendapat pula, meke lain pandangannye, urang lain, lain pandangannye....


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-10-08 17:12


den tambah sikit deang....

tunku;

pilah kek mano?


heheh,,,den nak tanya tu saja...heheheh.....

sebab den balik kg,,lalu pilah,,kang kono tahan kang,,,hahahahhaahha,.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

tunku
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.10.2008
Ahli No: 35489
Posting: 25
Dari: kuala pilah

blank  


posticon Posting pada: 21-10-08 17:15


saya agak terpengaruh dengan tulisan faisal tehrani daeng. lalu sedikit sebanyak ada pengaruh syiah dalam diri saya. tapi siapa Muawiyah yang saya kemukakan ini bukan soal syiah ke sunnah ke apa ke... tapi soal kebenaran sejarah islam itu sendiri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tunkuProfil   Hantar PM kepada tunku   Quote dan BalasQuote

tunku
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.10.2008
Ahli No: 35489
Posting: 25
Dari: kuala pilah

blank  


posticon Posting pada: 21-10-08 17:18


Umar_khalil...essee pilah dokek tanjong ipoh. singgah lah rumah den berayo...hehe


-----------------
saya peminat sejarah islam terutama tentang kisah pejuang-pejuang dan panglima2 besar islam dalam sejarah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For tunkuProfil   Hantar PM kepada tunku   Quote dan BalasQuote

hid_uniten
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.09.2005
Ahli No: 18744
Posting: 252
Dari: :: bumi Allalh ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-10-08 17:19


alhamdulillah..tlerai persoalan yang bsarang di kepala saya sejak belajar sejarah time form 4 dulu..saya rasa plik juga bila seorang sahabat yang mdpt tarbiyah secara langsung dr nabi dgambarkan yang buruk2 sehingga mdatangkn fitnah kepada dia..apa-apa pun hanya Allah yang lebih mgetahui..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hid_unitenProfil   Hantar PM kepada hid_uniten   Pergi ke hid_uniten's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 21-10-08 17:21


ishk..jangan terpedaya dengan propaganda musuh2 islam..

pertelagahan antara muawiyah dan ali pun berpunca daripada hasutan para munafiq dan yahudi.

ceirta2 yang sampai kepada kita mengenai 'kekejaman' muawiyah juga ada keraguannya. takkan pula beliau yang bertaraf sahabat boleh melakukan perkara terkutuk tu? itu sekadar cerita israiliyyat semata-mata.

apa2pun secara neutralnya segala keretakan sesama muslimin itu adalah atas dorongan dan hasutan orang-orang munafiq dan org yahudi yang tak senang dengan keamaan dan toleransi dalam sistem sosial umat islam masa itu.

jadi, tindakan yang kita dengar berlaku itu bukanlah semata-mata kerana sifat mazmumah yang ada dalam diri para sahabat, bahkan ia lebih kepada salah faham yag sengaja ditimbulkan oleh musuh2 islam..yang akhirnya maruah para sahabat itu sendiri tercalar dimata umat islam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

tunku
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.10.2008
Ahli No: 35489
Posting: 25
Dari: kuala pilah

blank  


posticon Posting pada: 21-10-08 17:24


Pada 21-10-08 17:19 , hid_uniten posting:

!!! QUOTE !!!

alhamdulillah..tlerai persoalan yang bsarang di kepala saya sejak belajar sejarah time form 4 dulu..saya rasa plik juga bila seorang sahabat yang mdpt tarbiyah secara langsung dr nabi dgambarkan yang buruk2 sehingga mdatangkn fitnah kepada dia..apa-apa pun hanya Allah yang lebih mgetahui..
wahai hid_uniten...bukankah manusia sejak dari zaman Adam lagi telah melakukan kesilapan? Bukankah Nabi adam juda seorang Nabi tapi engkar arahan Allah dengan memakan buah terlarang tu? maka apalah sangat kalau nak di katakan Muawiyah ni adalah sahabat nabi yang tidak di jamin syurga....


-----------------
saya peminat sejarah islam terutama tentang kisah pejuang-pejuang dan panglima2 besar islam dalam sejarah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For tunkuProfil   Hantar PM kepada tunku   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-10-08 17:29


Pada 21-10-08 17:18 , tunku posting:

!!! QUOTE !!!

Umar_khalil...essee pilah dokek tanjong ipoh. singgah lah rumah den berayo...heheowh budak tanjung ipoh kosan eh....ok....selamat datang ke ukhwah.com....jangan terasa atau pun tersinggung yo,,kito samo2 mdidik diri dan mcari ilmu....Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

tunku
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.10.2008
Ahli No: 35489
Posting: 25
Dari: kuala pilah

blank  


posticon Posting pada: 21-10-08 17:36


Pada 21-10-08 17:21 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

ishk..jangan terpedaya dengan propaganda musuh2 islam..

pertelagahan antara muawiyah dan ali pun berpunca daripada hasutan para munafiq dan yahudi.

ceirta2 yang sampai kepada kita mengenai 'kekejaman' muawiyah juga ada keraguannya. takkan pula beliau yang bertaraf sahabat boleh melakukan perkara terkutuk tu? itu sekadar cerita israiliyyat semata-mata.

apa2pun secara neutralnya segala keretakan sesama muslimin itu adalah atas dorongan dan hasutan orang-orang munafiq dan org yahudi yang tak senang dengan keamaan dan toleransi dalam sistem sosial umat islam masa itu.

jadi, tindakan yang kita dengar berlaku itu bukanlah semata-mata kerana sifat mazmumah yang ada dalam diri para sahabat, bahkan ia lebih kepada salah faham yag sengaja ditimbulkan oleh musuh2 islam..yang akhirnya maruah para sahabat itu sendiri tercalar dimata umat islam..
betul ke ini agenda musuh islam syemarly? atau kita ni ambil jalan mudah untuk tutup kejahatan Muawiyah? bagi saya Muawiyah ni bukan lah jahat macam abu Lahab...tapi dia ni gila kuasa..dan tak sabar2 nak jadi raja arab..


-----------------
saya peminat sejarah islam terutama tentang kisah pejuang-pejuang dan panglima2 besar islam dalam sejarah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For tunkuProfil   Hantar PM kepada tunku   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 21-10-08 17:40


Baiklah, teman hormati pandangan Tunku. Teman kagum juga urang2 yang suka mengkaji ni. Tapi setiap kajian dan telaah mesti ada motifnye, jadi bagaimanakah pula motif atau lain bicaranya objektif kajian tunku?

sebagai contoh, teman sebagai pengkaji Kegemilangan Tamadunan Islam dan sangkut pautnya dengan Alam Nusantara berobjektif untuk mencari pengaruh Islam di Alam Melayu ini. Dari kajian teman, ada ilmu2 dan pengetahuan baru yang teman dapat, yang baik dan yang buruk. Yang baik antaranya titisan darah Rasulullah Sallahualaihiwassalam Ahlul bait bertebaran luas di Nusantara ini. Itu di antaranya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 21-10-08 17:41


dari pandangan teman yang sekilas ini teman tengok Motif Tunku hanya dengan keburukan Muawiyyah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

tunku
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.10.2008
Ahli No: 35489
Posting: 25
Dari: kuala pilah

blank  


posticon Posting pada: 21-10-08 18:01


Pada 21-10-08 17:41 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

dari pandangan teman yang sekilas ini teman tengok Motif Tunku hanya dengan keburukan Muawiyyah.
sudah puas saya mencari bahan tentang kebaikan muawiyah tapi semuanya menyebut beliau ini adalah perampas hak Ali. dalam kajian saya, memang benar Muawiyah ini seorang yang bersifat pendendam, penuh muslihat dan bercita2 besar untuk menobatkan dirinya untuk menjadi raja. Lalu semua musuh2 politiknya di tekan dan di bunuh..adakah ini tidak benar? Beliau juga sangat kuat bermuslihat dengan musuh2 politiknya. contohnya: apabila Ali terbunuh, Muawiyah ada buat perjanjian dengan saidina hassan. perjanjian itu menyatakan...1 Hassan setuju Muawiyah memegang tampuk amirulmukminin. 2. selepas beliau mati, kuasa itu mesti di serahkan semula kepada hassan dan 3. kalau hassan mati.. hussin yang jadi khalifah. semuanya di persetujui oleh Muawiyah. tapi apa jadi bila dia nak mati? dia tinggalkan wasiat supaya anaknya Yazid naik jadi khalifah. Bukankah ini menipu dan menodai perjanjian?


-----------------
saya peminat sejarah islam terutama tentang kisah pejuang-pejuang dan panglima2 besar islam dalam sejarah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For tunkuProfil   Hantar PM kepada tunku   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-10-08 18:32


cepatnya kita menghukum....macam lah kita hidup zaman sahabat.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

tunku
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.10.2008
Ahli No: 35489
Posting: 25
Dari: kuala pilah

blank  


posticon Posting pada: 21-10-08 21:09


Pada 21-10-08 18:32 , pejuang_terakhir posting:

!!! QUOTE !!!

cepatnya kita menghukum....macam lah kita hidup zaman sahabat.......
bukan cepat menghukum...tapi kebenaran sejarah.


-----------------
saya peminat sejarah islam terutama tentang kisah pejuang-pejuang dan panglima2 besar islam dalam sejarah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For tunkuProfil   Hantar PM kepada tunku   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 21-10-08 22:29


Pada 14-02-08 17:35 , rimbabara posting:

!!! QUOTE !!!

Kita tak boleh sewenang2 nya menuduh sahabat nabi begitu. Muawiyah merupakan pencatat wahyu baginda. Beliau dididik dari tangan baginda sendiri. Beliau merupakan sahabat nabi. Banyak fitnah yang berlaku terhadap beliau.
Ulama mengatakan kita tak boleh menjatuh kan hukum pada beliau...


Betul tu..brsangka baik (husnu zhon) dengan para sahabat nabi..kerana inilah generasi paling unggul yang pernah dilahirkan dalam sejarah..dan generasi awal ini dibentuk oleh Rasulullah sendiri..saya terbaca satu perenggan daripada buku bertajuk Akidah Islamiyyah..(buku karya asal Ibn Taimiyah)..susunan kembali seorang penulis dr Indonesia, yang mengatakan hendaklah pengikut ahli sunnah wal jamaah mengakui bahawa para sahabat zaman nabi adalah kelompok manusia terbaik..hendaklah bersangka baik dengan seluruh para sahabat..kita akui wujudnya pertelingkahan dalam kepimpinan diantara khalifah muawiyah .a dan saidina ali .a, tetapi itu bukanlah suatu alasan untuk kita hilangkan penghormatan kita para khalifah muawiyah .a..wallahua'lam.


-----------------
"Hujung FIKIR pangkal AGAMA"-Pak Hamka


Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 16:59


Pada 21-10-08 18:01 , tunku posting:

!!! QUOTE !!!

sudah puas saya mencari bahan tentang kebaikan muawiyah tapi semuanya menyebut beliau ini adalah perampas hak Ali. dalam kajian saya, memang benar Muawiyah ini seorang yang bersifat pendendam, penuh muslihat dan bercita2 besar untuk menobatkan dirinya untuk menjadi raja. Lalu semua musuh2 politiknya di tekan dan di bunuh..adakah ini tidak benar? Beliau juga sangat kuat bermuslihat dengan musuh2 politiknya. contohnya: apabila Ali terbunuh, Muawiyah ada buat perjanjian dengan saidina hassan. perjanjian itu menyatakan...1 Hassan setuju Muawiyah memegang tampuk amirulmukminin. 2. selepas beliau mati, kuasa itu mesti di serahkan semula kepada hassan dan 3. kalau hassan mati.. hussin yang jadi khalifah. semuanya di persetujui oleh Muawiyah. tapi apa jadi bila dia nak mati? dia tinggalkan wasiat supaya anaknya Yazid naik jadi khalifah. Bukankah ini menipu dan menodai perjanjian?


hadith2 yang diberikan itu tak dikira sebagai bahan ke? berhenti2lah ye daripada menghina sahabat Rasulullah s.a.w. sendiri, di manakah tempat saudara tunku kalau berbanding dengan mu`awiyah yang dipuji oleh Rasulullah s.a.w. sendiri???

siapa lagi mulia, tunku ke mu`awiyah? mana anda lagi nak percaya, kisah dari hadith atau faisal tehrani?

ye, mu`awiyah memang tak maksum, dia ada lakukan kesilapan juga, tapi jangan ingat anda ni lagi baik dari dia ye... sahabat2 Nabi s.a.w. ni tak boleh nak dibandingkan dengan orang2 macam kita ni...

harap boleh selesai ye, wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-10-08 17:43


untuk mengkaji,,,jangan kita kaji dari 1 sumber saja,,,dan jangan kita lupa...penulis yang hebat boleh mempengaruhi minda kita.....faisal tehrani memang saya akui bakatnya dalam bidang penulisan,,adakah anta nak menafikah hadith2 yang dah diberikan?sedangkan ia saheh,,,

tak salah nak mengkaji,,tapi bila terjadi keadaan yang macam ni,,,,balik lah ke fitrah kita,,muhasabah diri kita,,,,,check kembali perkara kita yang LIMA,,dan imani perkara kita yang ENAM itu...


kalau betul kajian anta yang mngisahkan keburukan sahabat nabi ni,,sila kemukakan tesis,,artikel ,,,or apa saja statement untuk mengukuhkan hujah anta tunku!...

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 24-10-08 17:54


Assalamualaikum
"bukan cepat menghukum, tapi kebenaran sejarah...."
huh...sejarah mana yang diambil tu..??dah baca semua buku sejarah dalam dunia ke??atau sejarah di Malaysia jeq??ataupun mungkin lebih terpencil, sejarah di perpusatakaan tempat awak jeq?itu pun boleh claim sudah puas mencari kebaikan Muawiyah...sudah puas mencari belum tentu bermaksud segala sejarah mengenai Muawiyah telah benar dikorek...

pertikaian antara Muawiyah dan Ali itu adalah sebenarnya rahmat...kita tak ada hak untuk mengatakan bahawa muawiyah itu penderhaka hanya kerana beliau menentang Ali...

ingat, pandangan kita terbatas..seperti kata pejuang_terakhir, macamlah kita ni duduk di zaman para sahabat..pulak tu, mengetahui niat dalam hati Muawiyah...

satu lagi, jangan baca sesuatu fakta atau sejarah hanya dari satu sudut dan pandangan sahaja...

dan paling penting, bukan tugas kita menghukum orang lain, apatah lagi menghukum para sahabat dengan hukuman sebegitu.. :jangan: tak layak sama sekali...Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

tunku
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.10.2008
Ahli No: 35489
Posting: 25
Dari: kuala pilah

blank  


posticon Posting pada: 28-10-08 20:31


Pada 24-10-08 17:54 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
"bukan cepat menghukum, tapi kebenaran sejarah...."
huh...sejarah mana yang diambil tu..??dah baca semua buku sejarah dalam dunia ke??atau sejarah di Malaysia jeq??ataupun mungkin lebih terpencil, sejarah di perpusatakaan tempat awak jeq?itu pun boleh claim sudah puas mencari kebaikan Muawiyah...sudah puas mencari belum tentu bermaksud segala sejarah mengenai Muawiyah telah benar² dikorek...

pertikaian antara Muawiyah dan Ali itu adalah sebenarnya rahmat...kita tak ada hak untuk mengatakan bahawa muawiyah itu penderhaka hanya kerana beliau menentang Ali...

ingat, pandangan kita terbatas..seperti kata pejuang_terakhir, macamlah kita ni duduk di zaman para sahabat..pulak tu, mengetahui niat dalam hati Muawiyah...

satu lagi, jangan baca sesuatu fakta atau sejarah hanya dari satu sudut dan pandangan sahaja...

dan paling penting, bukan tugas kita menghukum orang lain, apatah lagi menghukum para sahabat dengan hukuman sebegitu.. :jangan: tak layak sama sekali...

saya dah kata pendirian saya tentang Muawiyah itu tak akan berubah dan selama2nya takkan berubah. bagi saya perdurhaka tetap pendurhaka. saya tak mahu ajar anak2 dan cucu cicit saya mendurhaka kemudian di katakan mendurhaka itu baik atas alasan sahabat nabi. Muawiyah bukan seorang yang baik. beliau pendurhaka yang takkan di lupakan sejarah.
kebenaran sejarah telah terbukti. kalau setakat hadis2 yang daif di atas tidak akan sekali2 mempengaruhi fikiran saya lalu mengatakan Muawiyah itu tidak mendurhaka? Sahabat Nabi bernama ammar Bin Yassir di bunuh dan di cincang oleh pendurhaka..lalu siapa kah pendurhaka itu? Muawiyah lah jawapan nya.


-----------------
saya peminat sejarah islam terutama tentang kisah pejuang-pejuang dan panglima2 besar islam dalam sejarah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For tunkuProfil   Hantar PM kepada tunku   Quote dan BalasQuote

tunku
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.10.2008
Ahli No: 35489
Posting: 25
Dari: kuala pilah

blank  


posticon Posting pada: 28-10-08 21:02


saya nak tanya Umar_khalil, kalau benar Muawiyah penulis wahyu, wahyu yang mana beliau tulis? Kenapa Muawiyah mengarahkah penghinaan dan cercaan terhadap ahlul bait khususnya keluarga Ali semasa khutbah jumaat? bukan kah ini satu perbuatan biadap dan bersifat jahiliyah? perbuatan ini hanya di hentikan semasa pemerintahan khalifh Umar abdul aziz...


-----------------
saya peminat sejarah islam terutama tentang kisah pejuang-pejuang dan panglima2 besar islam dalam sejarah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For tunkuProfil   Hantar PM kepada tunku   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 28-10-08 21:03


Tunku, kalau dah begitu keputusan, jangan berbincang kat sini lagi ye. Jangan sekali2 highlight kat Ukhwah.com lagi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

tunku
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.10.2008
Ahli No: 35489
Posting: 25
Dari: kuala pilah

blank  


posticon Posting pada: 28-10-08 21:05


Pada 28-10-08 21:03 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Tunku, kalau dah begitu keputusan, jangan berbincang kat sini lagi ye. Jangan sekali2 highlight kat Ukhwah.com lagi.
aii...marah ke daeng..janganlah begitu. saya hanya berpendirian tidak memihak kepada penderhaka..


-----------------
saya peminat sejarah islam terutama tentang kisah pejuang-pejuang dan panglima2 besar islam dalam sejarah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For tunkuProfil   Hantar PM kepada tunku   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 28-10-08 21:08


siapa pula marah, teman tak marah. kalau dah tau pendirian sebegitu terpulang lah....

Teman hormati pandangan meke Tunku. Tapi lebih baik meke cari penderhake zaman sekarang ni yang lebih realiti. Baru nampak hebat sikit meke hukum urang itu penderhaka rasul...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

tunku
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.10.2008
Ahli No: 35489
Posting: 25
Dari: kuala pilah

blank  


posticon Posting pada: 28-10-08 21:12


pada mulanya amru al ash adalah seorang panglima agung islam tapi selepas beliau melakukan penipuan di majlis tahkim, dan memihak kepada penderhaka maka beliau bukanlah pejuang islam sebenar tetapi pejuang kebendaan. beliau telah gelap mata gara-gara tawaran Muawiyah untuk menggomol bumi Mesir atas nama Gabenor.

Bookmark and Share

    


  Member Information For tunkuProfil   Hantar PM kepada tunku   Quote dan BalasQuote

tunku
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.10.2008
Ahli No: 35489
Posting: 25
Dari: kuala pilah

blank  


posticon Posting pada: 28-10-08 21:17


teman juga menghormati pandangan Daeng..manusia tetap manusia. kelemahan tetap ada. Penderhaka zaman sekarang ialah Mahathir Mohamad. dia ni telah lama derhaka kepada raja2 Melayu. dia juga yang bertanggungjwb meminda perlembagaan mengurangkan kuasa raja2 Melayu. adakah sedara setuju dengan saya daeng?

Bookmark and Share

    


  Member Information For tunkuProfil   Hantar PM kepada tunku   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 28-10-08 21:18


Tunku, teman ni seurang yang akedamik. Jadi teman harap meke memberi Justifikasi yang Jelas dalam Isu Muawiyyah ini. Justifikasi berdasarkan rujukan yang sahih, betul dan konkrit. Lagipun teman memegang kata-kata meke;

"...kalau setakat hadis2 yang daif di atas tidak akan sekali2 mempengaruhi fikiran saya lalu mengatakan Muawiyah itu tidak mendurhaka?..."

Bukan setakat Hadis sahaja, sejarah lagilah daif....


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 28-10-08 21:23


Pada 28-10-08 21:17 , tunku posting:

!!! QUOTE !!!

teman juga menghormati pandangan Daeng..manusia tetap manusia. kelemahan tetap ada. Penderhaka zaman sekarang ialah Mahathir Mohamad. dia ni telah lama derhaka kepada raja2 Melayu. dia juga yang bertanggungjwb meminda perlembagaan mengurangkan kuasa raja2 Melayu. adakah sedara setuju dengan saya daeng?

Sila nyatakan Justifikasinya yang membuat meke berhipotesis "Penderhaka zaman sekarang ialah Mahathir Mohamad". Itu saja...

Dan Mahathir Mohamad itu menderhaka kepada siapa?


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

tunku
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.10.2008
Ahli No: 35489
Posting: 25
Dari: kuala pilah

blank  


posticon Posting pada: 28-10-08 21:37


Pada 28-10-08 21:23 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-10-08 21:17 , tunku posting:

!!! QUOTE !!!

teman juga menghormati pandangan Daeng..manusia tetap manusia. kelemahan tetap ada. Penderhaka zaman sekarang ialah Mahathir Mohamad. dia ni telah lama derhaka kepada raja2 Melayu. dia juga yang bertanggungjwb meminda perlembagaan mengurangkan kuasa raja2 Melayu. adakah sedara setuju dengan saya daeng?

Sila nyatakan Justifikasinya yang membuat meke berhipotesis "Penderhaka zaman sekarang ialah Mahathir Mohamad". Itu saja...

Dan Mahathir Mohamad itu menderhaka kepada siapa?

mahathir menderhaka kepada Raja2 Melayu. pindaan Perlembagaan pada tahun 1993 semasa krisis UMNO dengan Raja2. Mahathir bertanggungjawab sepenuhnya semasa pindaan mengurangkan kuasa Raja2 Melayu tersebut. Adakah sedara setuju daeng?


-----------------
saya peminat sejarah islam terutama tentang kisah pejuang-pejuang dan panglima2 besar islam dalam sejarah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For tunkuProfil   Hantar PM kepada tunku   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 28-10-08 21:45


Pada 28-10-08 21:12 , tunku posting:

!!! QUOTE !!!

pada mulanya amru al ash adalah seorang panglima agung islam tapi selepas beliau melakukan penipuan di majlis tahkim, dan memihak kepada penderhaka maka beliau bukanlah pejuang islam sebenar tetapi pejuang kebendaan. beliau telah gelap mata gara-gara tawaran Muawiyah untuk menggomol bumi Mesir atas nama Gabenor.ishk...tu namanya trick..biasalah..permainan politik penuh dengan tipu helah...

ikutkan..memang geram jugak dengan muawiyah tu, tapi kita kena sedar, itu adalah game yang sampai kini orang-orang politik lakukan..nak buat bagaimana.. antara kerajaan2 dan parti politik kat malaysia pun begitu jugak..sama ada yang kiri or yang kanan..sama saja..konon atas nama demokrasi..tapi penuh tipu daya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 28-10-08 22:04


Pada 28-10-08 21:37 , tunku posting:

!!! QUOTE !!!


mahathir menderhaka kepada Raja2 Melayu. pindaan Perlembagaan pada tahun 1993 semasa krisis UMNO dengan Raja2. Mahathir bertanggungjawab sepenuhnya semasa pindaan mengurangkan kuasa Raja2 Melayu tersebut. Adakah sedara setuju daeng?

ok, sila nyatakan pembuktian hujah berdasarkan rujukan meke.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-10-08 23:49


Ok ok ok. Kita berbalik kepada topik. Saya ingin bertanya kepada tunku, Apakah pandangan tunku terhadap TG Nik Aziz...? (ada sebabnya aku tanya soalan ni)

ps:- Ramai pengkaji dari ASWJ yang mengkaji perihal muawiyah akhirnya mengambil sikap mendiamkan diri tanpa menyatakan muawiyah benar atau muawiyah salah. Kebanyakannya akan mengambil pendapat terakhir "Muawiyah adalah sahabat nabi yang mempunyai kedudukan tersendiri di dalam islam (di sisi nabi)". Ini lah pendapat paling selamat di antara "fitnah" dan "kebenaran" yang tidak diketahui dari 'sejarah' dunia islam yang bercampur baur.

ps lagi:- antara sejarah dan hadis dhoif, darjat hadis dhoif lebih tinggi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 14:09


Pada 28-10-08 23:49 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Kebanyakannya akan mengambil pendapat terakhir "Muawiyah adalah sahabat nabi yang mempunyai kedudukan tersendiri di dalam islam (di sisi nabi)". Ini lah pendapat paling selamat di antara "fitnah" dan "kebenaran" yang tidak diketahui dari 'sejarah' dunia islam yang bercampur baur.betul..saya sangat setuju dengan cik sirat, inilah pendirian yang sebenarnya..lagipun perkara2 ini telah menjadi sejarah..apakah mengungkitkan keburukan sahabat diatas, memberi manfaat kepada agama kita pada hari ini?saya lebih suka menyatakan bahawa para sahabat nabi ialah generasi al-Quran yang unik..seperti kata-kata Dato' Dr.Siddiq Fadzil, Presiden Kolej dar al Hikmah, mantan Presiden ABIM..kejayaan Rasulullah mentransformasi masyarakat pada masa itu melalui wahyu (al-Quran), menzahirkan suatu tamadun hebat..inilah yang sepatutnya kita kaji dan tumpu..bukan sibuk mengkaji apakah kelemahan sahabat itu dan ini..wallahua'lam..


-----------------
"Hujung FIKIR pangkal AGAMA"-Pak Hamka


Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 17:28


Kepada mereka yang masih keliru, cuba baca dan hayati pendapat dari Mufti Perlis ini...semoga dapat dijadikan panduan...Muawiyah turut jadi mangsa riwayat sejarahANTARA yang diriwayatkan oleh Hisyam bin Muhammad ialah mengenai Muawiyah yang kecewa terhadap Qais bin Sad al-Ansari al-Khazraji sebenarnya, adalah seorang daripada sahabat Nabi. Bapanya juga seorang sahabat. Beberapa riwayat mengenainya ada di dalam Sahih al-Bukhari. Martabat Qais di sisi Nabi seperti kedudukan seorang pengawal di sisi seorang pemimpin. Qais adalah pemegang bendera Rasulullah dalam beberapa medan peperangan. Dia juga adalah gabenor Saidina Ali di Mesir. Beliau dianggap seorang bijak pandai Arab. (Rujuk: Ibn Hajar al-Asqalani, Al-Isabah fi Tamyiz al-Sahabah jilid 5, masa 254, cetakan: Lubnan, Dar al-Kutub al-Ilmiyyah, al-Humsa, Tahdhib Siyar Alam al-Nubala jilid 1, masa 88, cetakan: Lubnan, Muassasah al-Risalah).

Menurut Hisyam, kononnya Qais enggan mengikutinya lalu Muawiyah mencipta dusta melalui surat palsu yang menggunakan nama Qais untuk membohongi rakyat Syam. Kata Hisham bin Muhammad: “Muawiyah mereka dusta sepucuk surat daripada Qais bin Sad dan membacanya kepada rakyat Syam”. Surat itu berbunyi: “Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang, kepada pemimpin iaitu Muawiyah bin Abi Sufyan, daripada Qais bin Sad, kesejahteraan ke atas kamu. Untuk kamu semua. Aku memuji Allah yang tidak ada yang disembah melainkan Dia. Apabila aku fikirkan maka aku dapati tidak patut bagiku untuk menyokong satu golongan yang membunuh imam (pemimpin) mereka yang Muslim, yang diharamkan darahnya, yang baik lagi bertakwa. Justeru, kita pohon keampunan kepada Allah di atas dosa kita. Kita juga pohon kepada Allah agar menyelamatkan agama kita. Ketahuilah, sesungguhnya aku menghulurkan kepada kamu semua perdamaian. Aku juga menyambut seruanmu untuk memerangi pembunuh Uthman, pemimpin hidayah yang dizalimi. Hantarkan bantuan kepadaku. Di atas sahutanku ini, harta benda dan tentera nescaya aku bersegera kepadamu. Sekian. (Rujukan: Al-Tabari, Op. cit, jilid 4, masa 553)

Hisham juga menyebut satu lagi riwayat yang menggambarkan betapa buruknya Muawiyah menerusi lidah Qais di dalam suratnya: “Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang. Daripada Qais bin Sad, kepada Muawiyah bin Abi Sufyan. Sesungguhnya tipu daya engkau terhadapku, tamak engkau untuk mendapatkanku dan usaha engkau menjatuhkan pendirianku adalah menghairankan. Apakah engkau cuba menawarkan kepadaku untuk keluar daripada ketaatan terhadap orang yang paling layak dalam pemerintahan, yang paling benar perkataannya, yang paling berada di atas jalan petunjuk, yang paling hampir hubungannya dengan Rasulullah saw? Lantas engkau menyuruh aku untuk berada di dalam ketaatan kepadamu iaitu ketaatan kepada manusia yang paling tidak layak di dalam urusan ini (pemerintahan), yang paling dusta perkataannya, yang paling sesat jalannya, yang paling jauh hubungannya dengan Allah dan Rasul-Nya, anak orang yang sesat lagi menyesatkan dan taghut di kalangan taghut iblis...? (rujukan: Ibid, jilid 4, masa 551).

Sebenarnya, ini adalah sedikit daripada riwayat yang begitu banyak menggambarkan betapa hodoh dan buruknya Muawiyah di sisi sebahagian besar riwayat sejarah. Inilah yang menyebabkan Munir al-Ghadban menyebut: “Aku tidak berpendapat bahawa ada suatu peribadi di dalam sejarah Islam yang terdiri daripada kalangan sahabat yang awal, yang ditarbiah dengan tangan Rasulullah saw dan mereka hidup dengan wahyu langit, (tidak ada) yang diperburukkan, dibohongi mengenainya dan didustakan kepadanya seperti yang terkena pada Muawiyah bin Abi Sufyan ra. Sesungguhnya, kebanyakan maklumat yang terlekat di pemikiran orang ramai telah diterima sebagai sesuatu yang tidak diragui lagi dan tidak boleh dipertikaikan. Maklumat itu tidak bersesuaian sama sekali dengan darjat yang sepatutnya bagi seorang sahabat Nabi. Gambaran Muawiyah pada pemikiran orang ramai ialah seorang yang menuntut kuasa, ahli politik yang cekap, seorang yang mencari kesempatan, dia tidak pernah menghiraukan apa pun dalam usahanya untuk sampai kepada kekuasaan dan seorang yang bertarung kerana inginkan kuasa serta bertindak membunuh berpuluh-puluh ribu orang lain, semata-mata untuk menjadi khalifah. Inilah gambarannya yang bertentangan dengan perasaan dan fitrah setiap Muslim, namun tiada ganti baginya kerana buku sejarah menyebut demikian. (Rujukan: Munir al-Ghadban, Muawiyah bin Abi Sufyan, masa 5 cetakan: Syria, Dar al-Qalam).

Penyataan Munir al-Ghadban begitu jelas menggambarkan betapa bertentangan antara sebahagian riwayat sejarah dengan watak yang sepatutnya digambarkan bagi seorang sahabat Nabi yang al-Quran dan al-Sunnah telah memuji mereka semua. Bahkan bagi diri Muawiyah sendiri ada riwayat yang menggambarkan kemuliaannya. Antaranya, doa Rasulullah saw untuk Muawiyah:

Di dalam Sahih al-Bukhari diriwayatkan daripada baginda Nabi saw sebuah hadis yang bermaksud: Kata Umair: “Telah menceritakan kepada kami Umm Haram, bahawa dia telah mendengar Nabi saw bersabda: “Tentera yang pertama di kalangan umatku yang berperang di laut wajiblah bagi mereka itu syurga”. Kata Umm Haram: “Wahai Rasulullah! Adakah aku di kalangan mereka?”. Jawab baginda: “Ya!”. Kemudian baginda bersabda lagi: “Tentera yang pertama di kalangan umatku yang memerangi bandar Qaisar (Caesarea) diampunkan dosa mereka”. Aku (Umma Haram) berkata: “Adakah aku di kalangan mereka, wahai Rasulullah?” Jawab baginda: “Tidak”. (Riwayat al-Bukhari, hadis ke-2924.)

Umm Haram binti Milhan adalah ibu saudara kepada Anas bin Malik. Beliau adalah isteri kepada Ubadah bin al-Samit. Hadis daripadanya ada di dalam semua kitab hadis kecuali Sunan al-Tirmidhi. Dia tersenarai di kalangan wanita ternama. Antara yang mengambil hadis daripadanya ialah Anas bin Malik. (Al-Humsa, Op.cit,jilid 1, masa 64)

Allah Yang Maha Mengetahui telah mentakdirkan bahawa peperangan umat Nabi saw yang pertama di laut ialah peperangan Cyprus, dan Umm Haram telah menyertainya dan panglima tentera Islam dalam peperangan itu ialah Muawiyah bin Abi Sufyan. Ia berlaku pada zaman pemerintahan Saidina Uthman bin Affan. Turut serta dalam peperangan itu ialah Abu Dhar, Abu Darda dan beberapa sahabat yang lain. Peperangan ini terjadi pada tahun 27 Hijrah. Muawiyah yang menjadi amir ketika itu, turun sendiri ke medan peperangan bersama isterinya. (rujukan: Ibn Hajar al-Asqalani, Al-Isabah Fi Tamyiz al-Sahabah, jilid 8, masa 223). Dalam menjelaskan hadis di atas al-Imam Ibn Hajar al-Asqalani juga menyebut di dalam kitabnya yang lain, Fath al-Bari bi Syarh Sahih al-Bukhari: “Di dalam hadis ini diberikan sifat kepujian kepada Muawiyah kerana dia adalah orang yang pertama berperang di laut dan sifat kepujian kepada anaknya Yazid kerana dia adalah orang yang pertama memerangi bandar Qaisar”. (Ibn Hajar al-Aqalani, Fath al-Bari, jilid 6, masa 201, cetakan: Lubnan, Dar al-Fikr).

Berpandukan hadis ini jelas kepada kita bahawa fadilat atau kelebihan Muawiyah termaktub di dalam Sahih al-Bukhari bahkan kelebihan anaknya Yazid yang menjadi bahan atau mangsa cercaan riwayat sejarah juga disebut di dalam hadis yang sahih ini. Berdasarkan hadis di atas Nabi saw menjamin untuk Muawiyah syurga. Manakala riwayat sejarah yang dipetik tadi pula menyifatkannya sebagai daripada kalangan pengikut iblis. Manakah sumber yang patut dipercayai?

Persoalannya, layakkah Muawiyah yang pernah menjadi seorang penulis wahyu baginda Nabi saw melakukan pembohongan dengan tangan yang pernah menulis wahyu di hadapan baginda? Kata Abu Sufyan kepada Nabi saw (maksudnya):.... dan Muawiyah engkau jadikan dia penulis di hadapanmu”. Sabda baginda: “Ya”. (Riwayat Muslim hadis ke-2501). Dengan jelas kita dapat melihat betapa berlaku pertentangan watak bagi sahsiah atau peribadi yang sama apabila riwayat sejarah dibandingkan dengan sumber yang dipercayai di dalam Islam iaitu al-Quran dan al-Sunnah.

Contoh lain yang lebih dahsyat lagi ialah riwayat yang dibawa oleh tokoh Syiah yang sangat buruk, Abu Mikhnaf di dalam Tarikh al-Tabari berhubung peristiwa tahkim yang berlaku antara wakil Ali iaitu Abu Musa al-Asyari dengan wakil Muawiyah bin Abi Sufyan iaitu Amr bin al-As.


-----------------Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 29-10-08 21:53


Pada 28-10-08 20:31 , tunku posting:

!!! QUOTE !!!

saya dah kata pendirian saya tentang Muawiyah itu tak akan berubah dan selama2nya takkan berubah. bagi saya perdurhaka tetap pendurhaka. saya tak mahu ajar anak2 dan cucu cicit saya mendurhaka kemudian di katakan mendurhaka itu baik atas alasan sahabat nabi. Muawiyah bukan seorang yang baik. beliau pendurhaka yang takkan di lupakan sejarah.
kebenaran sejarah telah terbukti. kalau setakat hadis2 yang daif di atas tidak akan sekali2 mempengaruhi fikiran saya lalu mengatakan Muawiyah itu tidak mendurhaka? Sahabat Nabi bernama ammar Bin Yassir di bunuh dan di cincang oleh pendurhaka..lalu siapa kah pendurhaka itu? Muawiyah lah jawapan nya.


Assalamualaikum
ishk..ishk..bahaya ni...sejarah lebih dipercayai daripada hadis dhoif...waduhh...sejarah Malaysia ke?ke nak kata sejarah Islam?siapa ye yang tulis sejarah Islam tu?dia lebih hebat ke daripada perawi dan periwayat hadith² yang dhoif?dan kerana sejarah, kamu kata ia satu kebenaran?apakah buktinya?sekali lagi balik kepada soalan saya...

"sejarah mana yang diambil tu..??dah baca semua buku sejarah dalam dunia ke??atau sejarah di Malaysia jeq??ataupun mungkin lebih terpencil, sejarah di perpusatakaan tempat awak jeq?itu pun boleh claim sudah puas mencari kebaikan Muawiyah...sudah puas mencari belum tentu bermaksud segala sejarah mengenai Muawiyah telah benar² dikorek..."

tolong jawab....Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3086
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 22:16


saya cadangkan persoalan ini ada baiknya kita rujuk kepada tuan guru dan para alim ulama' agar tidaknya bercangahan pendapat dan mengakinatkan kita keliru dengan apa yang diperkatakan oleh sahabat2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-10-08 22:54


saya juga tbaca banyak kisah Muawiyah yang negatif dalam sejarah.. tapi semasa saya belajar sirah Islam zaman sekolah menengah dulu, guru saya kata bila habis baca bab sejarah berkaitan Muawiyah:

"Ini hanyalah sejarah, yang ditulis oleh manusia biasa yang tidak kenal siapa Muawiyah sebenarnya dan hanya menulis berdasarkan riwayat manusia sahaja.. selagi Nabi s.a.w tidak pernah mencela Muawiyah, maka kita jangan mencela dia.. walau seribu manusia mencela dia atas kesilapannya, jangan mencela dia kerana ada seorang manusia yang lebih mulia dari seribu manusia yang tak mencelanya.. Muawiyah adalah sahabat Nabi.. kedudukannya sebagai sahabat Nabi takkan pernah berubah.. kalau dia silap, mudah-mudahan Allah mengampunkan dia.. kalau dia benar, mudah-mudahan Allah membalasnya.. kalau dia difitnah, mudah-mudahan kebenaran timbul di akhir nanti.."


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 30-10-08 00:19


*nak post dalam tajuk cerpen tapi kat sini sesuai agaknya...;-)

Sebuah Cerpen Nukilan Akhi Masrawi

NOTA = Membaca cerpen ini menuntut keterbukaan. Ia adalah sebuah karya yang agak asing. Penulis sempat merujuk beberapa buah kitab sebelum menulisnya. Semoga fakta yang dikemukakan bertepatan)


Air Mata Karbala Menitis di Kota Kaherah

Hati dirundung duka. Air mata bertakung di kelopak mata. Meski kaki sudah kekejangan berdiri, namun aku masih tidak berganjak walau setapak. Mahu terus untuk merenungi dan mengingati sebuah kedukaan yang tercetus di zaman lalu. Aku merenung pusara Saidina Husain Bin Ali K.w dengan tenang meskipun hati bergelora meronta mahu menyingkap sebuah sejarah yang telah lama terukir. Pusara itu kekal di situ. Ya... di sebuah Kota kegemilangan pinggir Kaherah. Namanya Kota Husain. Ada riwayat lain turut menyatakan pusara Saidina Husain sebenarnya di tempat lain. Ada riwayat yang menyatakan di karbala; tempat di mana dia dibunuh. Malah ada yang menyatakan di Damsyik berhujah kepalanya dibawa ke hadapan khalifah Yazid bin Muawiyah selepas pembunuhan. Di Mesir pula riwayat itu timbul selepas beberapa lama. Walaupun aku tidak pasti kesahehan ihtimalku terhadap pusara itu namun banyak pengajaran sebenarnya aku perolehi sementelah bertandang ke pusara itu. Sehingga kini kebanyakan umat Islam masih menyalahkan keluarga Muawiyah di dalam tragedi pertumpahan darah di Karbala. Terutama Yazid... Mengapa?

Aku ingin menyingkap secara ringkas kepada kalian tentang peristiwa itu. Ia bukan lagenda atau cereka dalam kebanyakan cerita pendek. Ia adalah sebuah hakikat sejarah yang telah ternukil di lebaran sirah umat Islam. Kata-kata seorang ustazku masih tergiang diingatan. Sehinggalah kata-kata itu sirna aku masih belum menemui jawapan.

"Kita tak boleh menyalahkan sesiapa dalam tahkim di Daumtul Jandal. Sama ada Abu Musa As-saya'hari atau Amru bin Al-Ash. Baik Muawiyah mahupun Saidina Ali. Lagipun semua yang berlaku ada hikmah yang tersirat."

Fikri rakan sekelasku memprotes. "Saya terima pendapat Ustaz... tapi Muawiyah sepatutnya menjadi gabnor yang patuh. Tidak wajar seorang gabnor menginginkan jawatan khalifah sedangkan Saidina Ali telah pun dibaiah."

"Fikri... awak sepatutnya tidak mendahulukan ra'yu yang khilaf terhadap tarikh." Jelas ustazku tenang.

Kelas sepi. Pelajar-pelajar lain menumpukan perhatian pada hujah Fikri. Ada yang memandang ustaz sambil mengerut dahi menuntut jawapan selanjutnya. Aku terdiam. Berfikir sedalam-dalam. Kata-kata Fikri seolah menyisih sumbangan Muawiyah dan dalam masa yang sama dominsi simpatinya begitu tinggi terhadap Saidina Ali k.w. Meskipun sejarah menukilkan bukanlah Muawiyah yang membunuh Saidina Ali; Muawiyah masih dianggap salah. Aku kebingungan. Tiada jawapan.

Malah aku pernah berjidal dengan Fikri tentang hal itu. Dia berkeras dengan hujahnya. Aku kira dia tidak sepatutnya terlalu ego dengan pendapatnya. Untuk menentukan siapa betul atau siapa salah bukan kita. Allahlah yang lebih mengetahui segalanya. Sepatutnya kita mengambil pengajaran dan hikmah dari sejarah. Bukan menambah kerumitan.

Madah Tarikh adab Islami memeningkan. Zaman khilafah Islamiah terpaksa dibongkar. Nyatanya ada zaman emas. Ada zaman haru-biru. 'Sejarah Umat Islam sebenarnya sesuatu yang rumit'. Aku membuat kesimpulan sendiri. Lantaran itu aku mengambil keputusan bertandang mencari jawapan di bumi Al-Azhar. Itulah saranan guru-guruku. Rahsianya al-Azhar mendidik kami menjadi lebih terbuka terhadap perkara-perkara khilaf. Kukuh terhadap perkara yang telah disepakati. Tidak taasub terhadap mazhab sehingga merugikan. Dan kemelut untuk saling berhimpit-himpit menguji sabar bukan kepalang aku kira medannya adalah Al-Azhar dan Ardul Mesir. Rahsia selebihnya barangkali belum kutemui.

***********

Seketika selepas Saidina Usman .a dibunuh setelah 11 tahun memegang amanah sebagai khalifah maka kebanyakan umat Islam ketika itu telah memilih Saidina Ali K.w untuk meneruskan amanah Allah. Saidina Ali menolak. Sehinggalah berlaku desakan demi desakan yang keras; Saidina Ali terpaksa akur untuk menerima amanah tersebut. Setelah Saidina Ali K.w menjawat jawatan khalifah itu menurut riwayat; beliau telah mengambil tindakan terburu-buru dengan memecat kebanyakan pegawai dan gabnor yang dilantik sewaktu pemerintahan Saidina Usman. Meskipun sebelum itu beliau pernah dinasihati oleh beberapa orang sahabat supaya tidak terburu-buru dengan tindakan tersebut. Pada hematnya tindakan memecat pegawai-pegawai Saidina Usman itu wajar lantaran perlantikan mereka ketika zaman Khilafah Usman adalah kerana berkerabat dengan Saidina Usman .a semata-mata. Bukan lantaran kelayakan. Sedangkan ketika itu kekhilafahan Saidina Ali k.w masih belum dibaiah oleh mereka. Sehingga beliau mengutuskan utusan membawa surat kepada Saidina Muawiyah yang sedang berada di Syam.

"Kau nak ikut aku pulang ke tak, Taufiq?" Soal Fuad sambil bergegas mengambil beg sandangnya. Kemudian beg itu disandang ke bahunya. Hanya beberapa buah kitab kuliah di dalamnya bergerak-gerak. Selesai kuliah di Al-Azhar selepas Zohor Aku dan Fuad bertandang ke Masjid Husain untuk berehat. Untuk berebut pulang pada waktu tenghari itu memeritkan. Malah terpaksa berebut-rebut untuk memanjat bas dengan orang-orang arab Mesir dan pelajar-pelajar lain yang turut mahu pulang sehabis kuliah. Biasanya kami akan berehat seketika di Masjid Hussain atau menghadiri kelas pengajian talaqi di Jami' Al-Azhar As-Syarif bersebelahan Masjid Husain yang biasanya diadakan selepas asar.

Aku masih diam. Tiada jawapan kepada pertanyaan Fuad.

"Aku mahu bersegera menghambat bas ke Haiyu Sabiek. Lagipun Maghrib sudah hampir. Malam ini kita ada mahu'id dengan Sheikh Fathi untuk tasmi' Al-Quran di Masjid Musa. Kalau kau mahu ikut sekali kita perlu pulang segera." Jelas Fuad bersahaja.

"Aku mahu solat Maghrib di sini saja. Lepas itu barangkali aku menyusul ke Masjid Musa. Kita jumpa di sana. Mungkin hampir Isyak aku akan sampai."

"Baiklah. Kita jumpa di sana nanti. Jangan kau lupa pula! Minggu lepas pun kau tak hadir tasmi' dengan Sheikh Fathi. Dia bertanya tentang kau. Tiada jawapan yang aku berikan selain berjanji yang kau akan hadir hari ini." Fuad mengingatkan aku sambil berlalu pergi.

Aku masih di sisi pusara Saidina Husain anak kepada Saidina Ali dan cucu Rasulullah saw. Aku masih terkenangkan Tragedi Karbala. Lokasi di mana Saidina Husain dibunuh. Dia dibunuh oleh tentera Yazid bin Muawiyah yang dikepalai oleh Ubaidullah bin Ziyad. Kepalanya dipenggal untuk di bawa ke hadapan Khalifah Yazid di Damsyik.

Yazid menduduki takhta pemerintahan selepas kematian bapanya Muawiyah bin Abu Sufyan. Maka bermulalah pemerintahan khalifah pertama dalam Islam berbentuk monarki keturunan. Kerajaan Bani Umaiyah bertahan agak lama juga. Semenjak jatuhnya kuasa itu ke tangan Muawiyah sehinggalah tahun 132H ketika Abul Abbas Assafah diangkat menjadi khalifah. Maka setelah itu bermulalah pemerintahan Kerajaan Bani Abbas dan berakhirlah pemerintahan Bani Umaiyah di Damsyik. Namun seorang daripada keturunan Umaiyah iaitu Abdul Rahman Bin Muawiyah bin Hisyam bin Abdul Malik berjaya menyusup ke Andalusia (Sepanyol) dan mendirikan alias meneruskan kerajaan Bani Umaiyah di sana sekira-kira Bani Abbas mula mengambil kuasa.

Sewaktu kecil Yazid dididik sangat manja oleh ayahnya. Lantaran itu dia membesar sebagai anak bangsawan yang fakir tentang hal keagamaan. Dia hanya suka berhibur dan kurang mengambil peduli hal-hal yang lebih penting tentang kehidupan. Namun keistimewaannya ialah fasih dalam bahasa. Justeru dia pandai bersyair. Meskipun pernah diberikan jawatan yang penting oleh Muawiyah ketika kekuasaannya namun Yazid tidak betah belajar untuk menjadi pemimpin yang baik. Kebanyakan ahli-ahli politik pada zaman tersebut mencadangkan kepada Muawiyah supaya dia menentukan anaknya Yazid menjadi khalifah selepas kematiannya. Ini bertujuan supaya tidak terjadi pertumpahan darah akibat berebut jawatan khalifah. Sebenarnya cara tersebut telah menyalahi sistem yang diperkenalkan oleh Islam iaitu melalui syura yang akhirnya bertukar kepada hak keturunan sehingga layak dinamakan raja sahaja, bukan khalifah.

Mataku masih merenung pusara Saidina Husain. Orang-orang Mesir agaknya bersimpati dan 'menjaga' keturunan Ahli bait. Barangkali sebab itu pusara Saidina Husain terjaga rapi. Aku masih terhimpit dengan pertembungan itu. Di benakku terpancul pelbagai persoalan. Siapa sebenarnya yang bersalah atau pihak mana yang betul. Muawiyah? Yazid? Husain sendiri... atau siapa? Malah persoalan itu berkubur sendirian. Aku sendiri tersihir dengan persoalan-persoalan tadi.

************

Utusan yang dihantar oleh Saidina Ali K.w kepada Muawiyah disuruh pulang dengan tangan kosong. Muawiyah akan menjawab surat Saidina Ali itu dengan menghantar utusannya sendiri. Tidak lama selepas itu dihantarnya balasan surat Saidina Ali itu melalui utusannya ke Madinah. Surat kosong itu hanya tertulis 'bismillahirrahmanirrahim' dan diluarnya tertera tulisan 'dari Muawiyah bin Abu Sufyan kepada Ali bin Abi Thalib'. Tanpa perkataan 'Amirul mukminin' jelaslah bahawa Muawiyah belum mengakui bye'ahnya terhadap Saidina Ali K.w. Malah Muawiyah telah mempersiapkan tenteranya untuk memerangi pembunuh Saidina Usman .a. Manakala lain pula halnya di Madinah, Muawiyah dipandang telah derhaka kerana keengganannya mengakui kekuasaan khalifah yang sah, sebab itu halal pula memeranginya.

Muawiyah seorang yang cekap politik, bijaksana dan pintar mengatur urusan dunia. Memeluk Islam sewaktu Fathu Makkah. Dia adalah juru tulis; bahkan penulis wahyu kepada Baginda Rasulullah dan turut meriwayat hadith. Sememangnya para sahabat mempunyai kelebihan masing-masing yang berbeza. Malah ada riwayat yang menyatakan dia seorang yang bijak berdampingan dan mempunyai pengaruh yang kuat. Meskipun begitu kemenangannya menjawat jawatan khalifah bukanlah di atas kehendak umum tetapi melalui percaturan Amru bin Al-'Ash sewaktu mengikat perdamaian dengan Abu Musa Al-Asy'hari di Daumatul Jandal. Di sinilah bermula suratan tersirat dan seribu satu hikmah yang tersembunyi sehingga kurang diketahui oleh kebanyakan umat Islam.

Sebenarnya Muawiyah sangat menginginkan jawatan khalifah itu selepas kematian Saidina Usman .a. Sedangkan Saidina Ali k.w diangkat menjadi khalifah. Di kala itu huru-hara selepas pembunuhan Saidina Usman .a masih belum reda. Ini memungkinkan Muawiyah mencapai impiannya itu. Sementelah untuk mencapai hasratnya, Muawiyah mengatur pelbagai helah siasahnya. Berlaku beberapa siri peperangan yang merugikan umat Islam. Kematian demi kematian. Di antaranya peperangan Jamal (unta) dan peperangan Siffin.

Sewaktu pertempuran di medan Siffin tercetus tentera pimpinan Saidina Ali K.w hampir berjaya menewaskan tentera Muawiyah. Sehingga terdengar laungan meminta supaya menghentikan peperangan dan berhukum mengikut kitab Allah. Maka terjadilah gencatan senjata. Muawiyah mengusulkan supaya dilakukan Majlis tahkim dengan Amru bin Al-Ash mewakili Muawiyah sedangkan Saidina Ali k.w keberatan melepaskan Abu Musa Al-Asyari menjadi wakilnya. Namun orang ramai telah memilihnya dan berkeras. Saidina Ali pasrah.

*********

Di luar sana hari semakin gelap. Lampu-lampu masjid telah lama menyala. Musim panas di Mesir membahang bingit. Siang lebih panjang dari malam. Orang awam berada di mana-mana. Bingar kenderaan masih kedengaran. Penumpang-penumpang menyesakkan kenderaan awam. Bas merah terutamanya sebab nilai tambang cuma rubu'. Aku masih termangu sendirian. Seorang siswa menghampiriku. Aku sempat merenung tajam ke arahnya. Dia sebenarnya kukenali. Teman seperjuangan yang turut bersama di Al-Azhar. Cuma dia seniurku. Dia menepuk bahuku. Aku menoleh membuang pandang sambil tersenyum tawar. Tangan kami berjabat mesra.

"Akhi Taufiq! Hari dah nak maghrib, mengapa masih sendirian di sini?" Tegur Azmi membuka bicara.

"Ana nak solat di sini. Lepas tu barangkali akan menyusuli Fuad di Masjid Musa. Kami ada mahu'id tasmi' Al-Quran dengan Sheikh Fathi." Jelasku tanpa disoal.

"Dari tadi ana tengok akhi di sini. Mesti ada sesuatu yang difikirkan." Azmi meneka.

"Melihat pusar Saidina Husain ana terkenang tragedi pertumpahan darah di Karbala. Tetapi tidak terniat untuk menyalahkan sesiapa." Jawabku sambil tertunduk muka memandang permaidani.

"Baguslah kalau begitu. Sewajarnya kita menjadi orang yang mu'tadil dalam hal seperti ini." Tutur Azmi sambil tersenyum tawar.

"Akhi Azmi... boleh ana tanya sesuatu?" Pintaku.

"Tentang apa akhi Taufiq?"

"Siapa yang terlibat dalam komplot pembunuhan Saidina Ali k.w?"

"Mengikut apa yang ana tahu pembunuh Saidina Ali ialah Ibnu Muljam. Anta boleh rujuk kitab Feqh sirah karangan Al-Buthi. Mengapa?" Azmi kembali melontar persoalan.

"Ibnu Muljam golongan khawarij kan?"

"Ya... Malah bukan cuma Ibnu Muljam merancang untuk membunuh Saidina Ali, golongan khawrij telah berpakat untuk membunuh Muawiyah dan Amru bin Al-Ash juga. Tetapi yang berhasil cuma Ali. Muawiyah dan Amru terselamat. Khawarij mengatur politik kotor. Ramai orang Islam yang tak tahu. Malah lebih menyedihkan ada yang menuduh Muawiyah yang bersalah tanpa usul periksa." Jelas Azmi.

Kelihatan jemaah sudah mula memenuhi ruang masjid. Azan dilaungkan. Sayu rasanya hati. Keinsafan menerjah dalam diri. Umat Islam dibina atas kesatuan. Kalimah Tauhid menjadi neraca. Tuhan itu Esa tiada dua atau bertiga. Aku kira konsep triniti terlalu lemah sebenarnya. Namun Kristian masih mengunggulinya. Dan setiap percaturan alam adalah qudrah dan iradah Ilahi yang Maha Esa. Kalaulah tuhan itu berdua atau lebih sudah tentu kehendaknya berbilang. Sedangkan alam tidak terjadi secara kebetulan kerana perkara yang terjadi kebetulan hanya jadi sekali sekala. Sedangkan percaturan Ilahi terhadap siang dan malam, peredaran cakerawala pada paksinya mengikut ketetapan, kejadian pasang surut air laut, dan sebagainya terjadi berulang kali. Malah ada peraturan pula. Sebagaimana siang yang bercahaya cerah, malam pula bumi akan gelap dari simbahan cahaya matahari. Itulah sunnatullah.

Khilafah jatuh ke tangan Saidina Muawiyah. Golongan khawarij masih ingkar mengakui kekhilafahannya. Ini bermakna golongan khawarij memusuhi Saidina Ali dan berdendam terhadap pemerintahan Muawiyah. Itu tidak penting. Meskipun kuasa khalifah beralih tangan namun masih dipegang oleh kuasa Islam sehinggalah jatuhnyanya kerajaan Turki Uthmaniyah pada 1924. Khilafah telah benr-benar hilang. Umat Islam patut sedar. Amanah untuk mengembalikan khilafah Islam itu semula kerana itulah antara kemenangan awal komplot zionis. Mustafa Kamal At-Tartuk gemilang sebagai pemerintah Turki moden sedangkan dia adalah alat zionis antarabangsa. Umat Islam tidak menyedarinya. Orientalis menukilkan kegemilangan sumbangan At-Tartuk sedemikian dalam catatan sejarah. Anak-anak umat Islam tertipu dengan penjajahan pemikiran itu. Malah di negara-negara umat Islam lahir pemimpin-pemimpin yang menaladani corak ideologi At-Tartuk.

Pada tahun ke 60H Muawiyah meninggal dunia dan Yazid menjadi gantinya. Saidina Husain ketika itu berada di Makkah menerima surat dari Kufah memintanya ke sana. Saidina Husain bersiap-siap bersama sanak saudara dan kerabatnya untuk bertolak ke Kufah. Ada riwayat yang menyatakan beliau dilarang berbuat demikian. Namun tidak diendahkannya. Maka rombongan Saidina Husain pun bertolak meninggalkan Makkah. Setelah hampir tiba di Kufah barulah dia mendengar perkhabaran bahawa kaum Bani Umaiyah telah bersedia hendak memeranginya. Tetapi dia tidak betah untuk kembali ke Hijaz. Dia nekad. Dia akhirnya terbunuh di Karbala.

Selesai solat maghrib aku dan Azmi berpisah. Azmi akan ke 'Atabah. Katanya ada urusan. Aku mengambil teksi ke Masjid Musa di Haiyu Sabiek. Barangkali Fuad sedang menantiku di sana. Di dalam perut teksi aku melayan diri dan tanpa kusedari air mata Karbala itu menitis lagi di Kota Kaherah mengenangkan bilakah khilafah akan kembali.

TAMAT


Glosari:

ihtimal : pertimbangan
ra'yu : pandangan akal
tarikh : sejarah
berjidal: berbahas
Madah : mata pelajaran
talaqi : kelas pengajian
mahu'id : janji
tasmi' : memperdengarkan (pengajian Al-Quran)
bye'ah : kesetian
rubu' : 25 sen (nilai mata wang)
mu'tadil: pertengahan/ adil
qudrah : kuasa
iradah : kehendak
'Atabah : nama tempat

Nota- Glosari perkataan yang disertakan sekadar untuk menterjemahkan maksud penceritaan karya ini. Sebarang pembetulan dialu-alukan.

Rujukan:

Kitab al-Bidayah Wan nihayah karangan Imam Ibnu Kathir.
Kitab Feqh Sirah karangan Dr Muhammad Said Ramadhan Al-Buthi.
Sejarah Umat Islam karangan Prof. Dr Hamka.


Nukilan : Akhi Masrawi
Tanta, Egypt.


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-10-08 15:24


Pada 28-10-08 20:31 , tunku posting:

!!! QUOTE !!!

saya dah kata pendirian saya tentang Muawiyah itu tak akan berubah dan selama2nya takkan berubah. bagi saya perdurhaka tetap pendurhaka. saya tak mahu ajar anak2 dan cucu cicit saya mendurhaka kemudian di katakan mendurhaka itu baik atas alasan sahabat nabi. Muawiyah bukan seorang yang baik. beliau pendurhaka yang takkan di lupakan sejarah.
kebenaran sejarah telah terbukti. kalau setakat hadis2 yang daif di atas tidak akan sekali2 mempengaruhi fikiran saya lalu mengatakan Muawiyah itu tidak mendurhaka? Sahabat Nabi bernama ammar Bin Yassir di bunuh dan di cincang oleh pendurhaka..lalu siapa kah pendurhaka itu? Muawiyah lah jawapan nya.


hadith2 termasuk dari bukhari dan muslim itu dikira hadith dha`if ye...? lebih rendah martabatnya dari "hadith" yang anda petik dari faisal tehrani?

macam mana tunku boleh percaya faisal tehrani dan sejarah tersebut, yang tiada sanad dari sesiapa pun, melebihi hadith2 yang disahihkan dan dihasankan oleh para ulama'?

memang mu`awiyah tak maksum, dan ramai yang anggap beliau telah melakukan kesilapan dalam beberapa hal, dan saya teringat kata-kata dari satu ceramah yang saya pernah dengar, kalau lah mu`awiyah dan `ali tahu akan terjadi begitu dalam perang siffin, pasti mereka takkan sekali2 melakukan apa yang telah berlaku itu, iaitu perang yang mengorbankan ramai umat Islam malah dari kalangan sahabat2 sendiri...

tapi saya takkan sekali2 memaki sahabat2 Nabi dan mengatakan mereka penderhaka, seolah-olah yang memaki itu lebih mulia dari sahabat Nabi, yang Nabi sendiri memuji mereka baik dalam hadith?

tak samakah tindakan anda ini kalau nak dibandingkan dengan golongan syi`ah yang mengutuk para sahabat? seingat saya, golongan yang suka kutuk para sahabat ni dari kalangan syi`ah, silap-silap tunku ni dari kalangan syi`ah juga, macam faisal tehrani tu... (saya agak saja, jangan marah ye)

apa yang tunku dakwa tu, silalah buktikan dengan hadith sahih juga ye, atau athar/khabar dari sahabat, sebab anda sendiri menolak hadith2 yang anda kata dha`if tu, sila bawa yang sahih, itu cabaran saya.

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar

  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 
Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri
Loading: 0.185281 saat. Lajunya....