Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bangkai akan menarik pemakan bangkai, tong sampah akan menarik sampah. Kebaikan akan menarik kebaikan; keburukan akan menarik keburukan
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 33
Ahli: 0
Jumlah: 33




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 6 hari yang lalu
lidah-penghunus: 8 hari yang lalu
muslimin23: 17 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: semekkom!!! asekom!kom!!


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» semekkom!!! asekom!kom!!

Please Mendaftar To Post


Oleh semekkom!!! asekom!kom!!

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-01-08 17:52


tujuan anis buka thread ni ialah dengan tujuan membincangkan tentang keadaan kebanyakan golongan yang bagi salam dengan sebutan2 seperti kat atas tu...

yang anis perhatikan, dikalangan org yang belajar agama pun ramai saja yang bagi salam begitu... terutamanya kalau tengah cakap dalam telefon....

emm mari lah kita sama-sama betul kan sebutan kita,kita ni bagi salam dengan tujuan nak ucap/doakan kesejehtaraan org...

kalau anak murid anis selalu anis tegur,

sebab mereka ni kalau bagi salam kengkadang dengar "Asekom"/"kom" cikgu saja...


"kalau bagi salam macam tu ustazah nak jawab macam mana??"

:berfikir: :berfikir:

so sesama lah kita betulkan ya, jangan gunakan sebutan2 begitu lagi :jangan: :jangan:

sebutlaa dengan jelas salam yang nak diucapkan...

assalamualaikum.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-01-08 17:58


aik tak pernah lagi dengar :kelip: :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-01-08 18:08


sesiapa yang bagi penjelasan mengenai maksud tertentu nanti, sila bagi link dan sumber yang shahih... ok :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 24-01-08 15:35


Pada 20-01-08 17:52 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!



so sesama lah kita betulkan ya, jangan gunakan sebutan2 begitu lagi :jangan: :jangan:

sebutlaa dengan jelas salam yang nak diucapkan...

assalamualaikum.....



baik ustazah...(^^,)


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-01-08 15:37


kalau dalam sms nak ringkaskan salam boleh ke? :?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-01-08 15:52


.. memadai dengan salam:-D..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

nisa_iman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32305
Posting: 341
Dari: sintok..>>..bangi

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-01-08 16:11


salam pun dah boleh dalam sms.. sebab maksud salam kan sejahtera.. tapi bagi assalamualaikum.. lagi cantik dan bagus..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nisa_imanProfil   Hantar PM kepada nisa_iman   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-01-08 16:13


Pada 24-01-08 16:11 , nisa_iman posting:

!!! QUOTE !!!

salam pun dah boleh dalam sms.. sebab maksud salam kan sejahtera.. tapi bagi assalamualaikum.. lagi cantik dan bagus..


.. ya bijak.. tak kan lah taip panjang2 semasa SMS boleh tapi nak taip assalamualaikum tak boleh:-P..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 24-01-08 16:37


Assalamualaikum
preferring to used 'assalamualaikum' instead of 'salam'..
salam means sejahtera..but to who the peace going to.....???
assalamualaikum means sejahtera ke atas kamu..and it refers to someone..won't it be nicer to give a full salam to others....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

zatil_alwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.12.2007
Ahli No: 31993
Posting: 206
Dari: kuala selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-01-08 17:04


Pada 24-01-08 16:37 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
preferring to used 'assalamualaikum' instead of 'salam'..
salam means sejahtera..but to who the peace going to.....???
assalamualaikum means sejahtera ke atas kamu..and it refers to someone..won't it be nicer to give a full salam to others....



betul tu...kalau ada org bagi salam melalui sms dengan 'Assalamualaikum' or 'assalamualaikum',
saya tak jawab, hehe..nak jawab apa. perkataan tu tak ada makna, just tegurlah yang penggunaan phrase tu tak betul.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zatil_alwaniProfil   Hantar PM kepada zatil_alwani   Quote dan BalasQuote

hyekal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2006
Ahli No: 21857
Posting: 235
Dari: bndar diRaja

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-01-08 20:08


Pada 24-01-08 17:04 , zatil_alwani posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-01-08 16:37 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
preferring to used 'assalamualaikum' instead of 'salam'..
salam means sejahtera..but to who the peace going to.....???
assalamualaikum means sejahtera ke atas kamu..and it refers to someone..won't it be nicer to give a full salam to others....



betul tu...kalau ada org bagi salam melalui sms dengan 'Assalamualaikum' or 'assalamualaikum',
saya tak jawab, hehe..nak jawab apa. perkataan tu tak ada makna, just tegurlah yang penggunaan phrase tu tak betul.


1.ERM, Fikrah yang bagus tapi biar saya berikan contoh..
saya jumpa anda dan saya akan tanya , sihat?
atau saya jumpa dan saya tanya dah makan? atau apa khabar?

jadi di situ kita dapat lihat , bahawa methodnya tetapi sama.. kita tetapi tanya khabar,dan ia tetapi ditujukan oleh org yang ingin kita berkomunikasi dengannya.
bukannya bermakna bila ucapan salam itu diucapkn kepada kita, ia seolah-olah tidak bermaksud untuk kita. ia masih lagi suatu doa. cuma lebih baiknya dilengkapkn, assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh. yang penting cara penerimaan itu..


2.betul tu...kalau ada org bagi salam melalui sms dengan 'Assalamualaikum' or 'assalamualaikum',
saya tak jawab?? tak faham....


-----------------
Wallahua'lam.
isLam terbina atas lima perkara,tetapi
mujtamak terbina atas SATU kesepakatan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For hyekalProfil   Hantar PM kepada hyekal   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-01-08 20:28


Ucapan 'assalamu'alaykum"
pun bermaksud sebenarnya...wlp mungkin dalam sms...
jadi pada ana tetapi jawab...tapi lau semekkom etc tu...entah lah...apapun ana tetapi jawab dengan 'wa'alaykumussalam" wlp xbekenan.
Ucapan salam bukan sekadar ucapan...tapi mendoakan kesejahteraan...
WaAllahulam


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

khairulmukminah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2007
Ahli No: 28415
Posting: 180
Dari: Gombak, Selangor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-01-08 15:12


betul tu, sedih sangat ramai yang anggap remeh hal ni sebab nanti berubah makna salam tu...:(

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairulmukminahProfil   Hantar PM kepada khairulmukminah   Pergi ke khairulmukminah's Website   Quote dan BalasQuote

hyekal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2006
Ahli No: 21857
Posting: 235
Dari: bndar diRaja

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-01-08 05:43


erm.. betul tu.. maknanya berubah..
tapi sebaiknya kita berbaik sangka.. niat nya hanya untuk mmberi salam, bukan untuk menghina lafaz tersebut..
jadi , tegurlah dengan cara terbaik k :D

assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyekalProfil   Hantar PM kepada hyekal   Quote dan BalasQuote

nawzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27687
Posting: 219
Dari: BUMI ALLAH S.W.T.

jordan  


posticon Posting pada: 26-01-08 10:24


setahu ana assamualaikum maksudnya racun ke atas kamu

Bookmark and Share

    


  Member Information For nawzahProfil   Hantar PM kepada nawzah   Quote dan BalasQuote

mohdmuazzin
Warga Rasmi
Menyertai: 26.01.2008
Ahli No: 32443
Posting: 6
Dari: Jelebu

Melaka  


posticon Posting pada: 30-01-08 00:45


Salam adalah ucapan dalam syurga...Ucaplah dengan penuh makna...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdmuazzinProfil   Hantar PM kepada mohdmuazzin   Pergi ke mohdmuazzin's Website   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-02-08 21:35


Assalamualaikum

Lebih indah dan baik kalau memberi salam dengan baik dan betul..
lafaz dengan jelas dan terang..bukankah ianya doa..akan nampak kecantikan Islam itu...
jika SMS.. janganlah tulis assalamualaikum sahaja..Kalau nak ringkaskan pun..
tulislah Assalamualaikum.. ada tanda (') maknanya kita ringkaskan... takdalah tulis assalamualaikum semata-mata...

:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-02-08 21:38


Pada 26-01-08 10:24 , nawzah posting:

!!! QUOTE !!!

setahu ana assamualaikum maksudnya racun ke atas kamu


assamualaikum :-? :-? :-? salah eja ke? :-? :-?


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

khairani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.01.2008
Ahli No: 32319
Posting: 221
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-02-08 23:11


assalamualaikum tu maknanya "selamat sejahtera keatas kamu". :sopan:

maka sebaik-baik ucapan itu adalah yang sempurna sebutannya.

kalau dalam sms tu oklah taip ringkas saja.kita yang baca sms tu fham2 lah.itu short message service tak perlu panjang2.nanti jadi lms (long message service).tapi dalam portal ukhwah ni tulislah complete lagi bagus sebab ruang banyak lagi kan.

apa-apa pun ucaplah terima kasih kepada orang yang mengucapkan ucapan salam.salam tu juga salah satu daripada nama Allah.

p/s: hukum memberi salam adalah sunat,tapi jawabnya jadi wajid. :-)


-----------------
Vote For Hizbul Islam
PERTAHANKAN KELANTAN DI BAWAH KEPIMPINAN ULAMAK




Bookmark and Share

    


  Member Information For khairaniProfil   Hantar PM kepada khairani   Pergi ke khairani's Website   Quote dan BalasQuote

hyekal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2006
Ahli No: 21857
Posting: 235
Dari: bndar diRaja

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-02-08 20:45


salam alaik..
buat saudari sakinahzahra

ejaan itu tidak salah..

memang ada kalimah 'assam' yang mmberi maksud racun, mnyakitkn hati . .
jadi jika diucap kalimah assamualaikum.. itu bermksud racunlah ke atas kamu atau bolehlah dikatakan , celaka ke atas kamu (bagi nampak teruk sikit :D )

terkadang ada org yang mnyebut , tanpa mngetahui maksudnya..
jadi buat kita yang telah tahu , sampaikan walaupun sepotong ayat~

wallahu a'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyekalProfil   Hantar PM kepada hyekal   Quote dan BalasQuote

MaBa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18763
Posting: 54
Dari: Kawasan Burung Langit..

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-02-08 23:01


Hm,macam mana pula kalau permulaan SMS tu taip Salam(Nama org tu)??

Bookmark and Share

    


  Member Information For MaBaProfil   Hantar PM kepada MaBa   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-02-08 23:07


lagi satu kesalahan adalah menjawab salam assalamu'alaikum dengan waalaikum salam...

pantang betul saya... jawab lah betul-betul, waalaikummussalam. bukannya waalaikum salam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-02-08 23:14


oh waalaikummussalam ke yang betul..
eheh salah lah saya selama ini..ok ok syukran..

lagi satu kan kalau menjawab salam kan kita kena menjawab dengan yang lebih baik kan.. kalau orang bagi assalamualaikum..kita jawab waalaikummussalam wa rohmatullah... (betulkah ejaan)
kalau orang bagi salam penuh, kita juga kena jawab penuh tapi dengan lebih kuat daripada orang itu.. err ini tahu dari ustaz

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-02-08 18:53


Memulakan pertemuan dengan memberi salam adalah sunat. Sekiranya beramai-ramai memberi salam menjadi sunat kifayah. Sunat kifayah bermaksud; sunat ke atas kumpulan ramai tersebut memberi salam. Apabila seorang melakukannya, pahalanya akan diperolehi oleh semua. Menjawab salam pula, sekiranya berseorangan hukumnya menjadi fardhu ain. Sekiranya beramai-ramai, menjawab salam menjadi fardhu kifayah. Sekiranya seorang menjawab salam, gugurlah tuntutan atas semua orang lain. Sekiranya semua yang hadir menjawab salam, itu lebih baik. Sekiranya semuanya meninggalkan menjawab salam, semua akan berdosa. Dalilnya ialah hadis nabi : ( يجزء عن الجماعة إذا مروا أن يسلم أحدهم ، ويجزء عن الجلوس أن يرد أحدهم ),

maksudnya: “cukuplah bagi sekumpulan manusia apabila mereka melintasi orang lain dengan salah seorang mereka memberi salam. Dan cukuplah bagi kumpulan yang duduk dengan salah seorang mereka menjawab salam.” (hadis riwayat Abi Dawud)
Begitu juga wajib menjawab salam yang dikirimkan sama ada dikirimkan menerusi seseorang secara lisan atau dikirim menerusi tulisan apabila kiriman tersebut sampai. Dalilnya ialah hadis Aisyah, katanya: Rasulullah saw bersabda kepada saya:

( هذا جبريل يقرأ عليك السلام ) bermaksud: “ini dia JIbril menyampaikan salam kepadamu. Kata Aisyah; saya menjawab : ( وعليه السلام ورحمة الله ) –wa`alaihissalam-bermaksud: dan ke atasnya salam juga. (hadis riwayat Bukhari dan Muslim)
Disunatkan juga membalas kepada pengantara yang membawa kiriman salam dengan menjawab : ( وعليك وعليه السلام ) –wa`alaika wa `alaihissalam- bermaksud; ke atas mu dan ke atasnya salam. Dalilnya ialah hadis daripada Ghalib al-Quttan daripada seorang lelaki katanya memberitakan kepadaku oleh bapaku daripada datukku katanya; bapaku mengutuskan daku bertemu dengan Rasulullah dengan arahan; datangilah baginda dan sampaikan kepada baginda salam. Lalu aku bertemu baginda dan berkata: bapa saya menyampaikan salam kepada tuan. Lalu baginda menjawab: ( عليك السلام وعلى أبيك السلام ) ke atas kamu dan ke atas bapamu salam. ( hadis riwayat Abi Dawud). Menurut Imam Nawawi, hadis ini mengandungi seorang perawi yang tidak dikenali. Namun hadis-hadis tentang amalan-amalan yang lebih (sunat) diberi kelonggaran oleh ahli-ahli ilmu.



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-02-08 18:54


Pada 24-01-08 15:52 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. memadai dengan salam:-D..


kalau nak sms, memadai tulis salam.....
kalau tengok alkuliyyah hari ni pun ada ustaz badlishah terangkan....



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 07:14


Wajib bagi siapa yang disalami menjawab dengan jawaban yang serupa sebagai bentuk ittiba’ terhadap perintah Rasulullah Shalallahu ‘alaihi wa sallam. Dari Abi Sa’id Al-Khudriy Radhiallahu ‘anhu, Rasulullah Shalallahu ‘alaihi wa sallam bersabda : “Jauhilah oleh duduk-duduk di pinggir jalan!” mereka berkata, “Ya Rasulallah, kami tidak bisa meninggalkan majlis kami ini dan juga bercakap-cakap di dalamnya.” Maka Rasulullah Shalallahu ‘alaihi wa sallam menjawab, “Jika engkau enggan meninggalkannya, maka berilah haknya jalan.” Mereka berkata, “Apakah haknya jalan itu wahai Rasulallah?” menjawab Rasulullah, “Mendudukkan pandangan, menyingkirkan gangguan, menjawab salam serta amar ma’rufr nahyi munkar.” (Muttafaq ‘alaihi).

Imam Nawawi Rahimahullah berkata : “Ketahuilah, sesungguhnya memulai salam itu adalah sunnah, dan membalasnya adalah wajib. Jika sang pemberi salam itu jumlahnya banyak, maka yang demikian ini merupakan sunnah kifayah atas mereka, maksudnya jika sebagian telah mengucapkan salam berarti mereka telah melaksanakan sunnah salam atas hak keseruhan mereka. Jika yang disalami seorang diri, maka wajib atasnya menjawabnya. Jika yang disalami banyak, maka menjawabnya adalah fardhu kifayah atas hak mereka, maksudnya jika salah seorang dari mereka telah menjawabnya maka gugurlah kewajiban bagi yang lainnya. Namun, yang lebih utama adalah memulai memberi salam secara bersama-sama dan menjawabnya dengan bersamaan pula.”



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 07:15


SIFAT SALAM

Berkata Imam Nawawi, “Ucapan salam minimal dengan perkataan ‘assalamu’alaikum’, jika yang disalami seorang diri, maka minimal ia mengucapkan ‘assalamu’alaika’, namun adalah lebih utama jika mengucapkannya dengan ‘assalamu’alaikum’, karena kalimat ini mencakup do’a bagi dirinya dan penyertanya (malaikat, pent.). Dan alangkah sempurna lagi ia menambahkan ‘warohmatullahi’ dan ‘wabarokatuh’, walau sebenarnya kalimat ‘assalamu’alaikum’ telah cukup.”

MENJAWAB SALAM

Imam Nawawi berkata, “Adapun cara membalas salam, lebih utama dan lebih sempurna jika mengucapkan ‘wa’alaikum as-Salam wa rohmatullahi wa barokatuh’, dengan menambahkan huruf ‘wawu’ (yang mendahului kata ‘alaikum) ataupun tidak menggunakannya (membuangnya), hal ini diperbolehkan namun meninggalkan keutamaan. Adapun meringkasnya menjadi ‘wa’alaikumus salam’ atau ‘alaikumus salam’ saja sudah mencukupi. Sedangkan meringkasnya menjadi ‘alaikum’ saja, menurut kesepakatan ulama’ tidaklah mencukupi, demikian pula dengan ‘wa’alaikum’ saja yang diawali dengan huruf ‘wawu’.

TINGKATAN SALAM

Salam memiliki 3 tingkatan, tingkatan yang paling tinggi, paling sempurna dan paling utama adalah ‘Assalamu’alaikum warohmatullahi wabarokatuh’, kemudian yang lebih rendah darinya ucapan ‘assalamu’alaikum warohmatullah’ dan terakhir yang paling rendah adalah ‘assalamu’alaikum’. Seorang yang mengucapkan salam (Musallim), bisa jadi mendapatkan ganjaran yang sempurna dan bisa jadi mendapatkan ganjaran di bawahnya, sesuai dengan salam yang ia ucapkan.

” Hal ini sesuai dengan kisah tentang seorang laki-laki yang masuk ke dalam masjid dan saat itu Rasulullah dan para sahabat-sahabatnya sedang duduk-duduk, berkata lelaki tadi, “Assalamu’alaikum”, maka Nabi menjawab, “wa’alaikumus salam, sepuluh atasmu”, kemudian masuk lelaki lain dan berkata, “Assalamu’alaikum warohmatullah”, Rasulullah menjawab, “Wa’alaikumus Salam warohmatullah, dua puluh atasmu”. Tak lama kemudian datang lagi seorang lelaki sambil mengucapkan “Assalamu’alaikum warohmaatullahi wabarokatuh”, maka jawab Rasulullah, “Wa’alaikumus Salam warohmatullahi wabarokatuh, tiga puluh atasmu”. (hari Abu Dawud dan Turmudzi), yang dimaksud adalah sepuluh, dua puluh dan tiga puluh kebaikan.



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 07:16


ADAB-ADAB SALAM

1. Disunnahkan tatkala bertemu dua macam orang di jalan, yaitu orang yang berkendaraan supaya salam kepada yang berjalan kaki, yang sedikit kepada yang banyak dan yang kecil kepada yang besar. Bersabda Nabi Shalallahu ‘alaihi wa sallam : “Hendaklah salam bagi yang berkendaraan kepada pejalan kaki, yang berjalan kaki kepada yang duduk dan yang sedikit kepada yang banyak.” (hari. Muslim).

2. Seyogyanya orang yang hendak memberikan salam kepada kaum muslimin dengan mengucapkan salam dan bukan dengan ucapan ‘selamat pagi’ atau ‘selamat datang’ ataupun ‘halo’, namun hendaknya ia memulainya dengan salam kemudian baru ia boleh menyambutnya dengan sapaan yang diperbolehkan di dalam Islam.

3. Disukai bagi seorang muslim yang akan masuk ke rumahnya, mengucapkan salam terlebih dahulu, karena sesungguhnya berkah itu turun beserta salam, bersabda Nabi Shalallahu ‘alaihi wa sallam : “Jika engkau hendak masuk ke rumahmu, hendaklah engkau salam, niscaya berkah akan turun kepadamu dan keluargamu.” (hari Turmudzi). “Dan jika tak ada seorangpun di dalamnya, maka ucapkan, Assalamu’alainaa ‘ibaadillahish shaalihin.” (hari Muslim).



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 07:16


4. Seyogyanya mengucapkan salam itu dengan suara yang dapat didengar namun tidak mengganggu orang yang mendengar dan membangunkan orang yang tidur. Dari Miqdad Radhiallahu ‘anhu berkata : “Kami mengangkat untuk Nabi bagiannya dari susu, dan beliau tiba saat malam, mengucapkan salam dengan suara yang tidak membangunkan orang yang tidur dan dapat didengar oleh orang yang terjaga.” (hari Muslim).

5. Dianjurkan untuk memberikan salam dan mengulanginya lagi jika terpisah dari saudaranya, walaupun hanya dipisahkan oleh jeda atau tembok. Dari Abu Hurairah Radhiallahu ‘anhu, Rasulullah bersabda, “Jika seorang di antara kalian bertemu dengan saudaranya, hendaknya ia memberinya salam, dan jika terpisah antara keduanya oleh pohon, tembok ataupun batu besar lalu bertemu kembali, hendaknya kalian mengucapkan salam lagi padanya.” (hari Abu Dawud).

6. Banyak para ulama’ memperbolehkan seorang lelaki mengucapkan salam kepada seorang wanita, dan sebaliknya, selama aman dari fitnah, sebagaimana seorang wanita mengucapkan salam kepada mahramnya, maka wajib juga atasnya untuk menjawab salam dari mereka. Demikian halnya seorang laki-laki kepada mahramnya wajib atasnya menjawab salam dari mereka. Jika ia seorang ajnabiyah (wanita bukan mahram), maka tidaklah mengapa mengucapkan salam kepadanya ataupun membalas salamnya jika wanita tersebut yang mengucapkan salam, selama aman dari fitnah, dengan syarat tanpa bersentuhan tangan/jabat tangan dan mendayu-dayukan suara.



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 07:17


7. Dari apa-apa yang tersebar di tengah-tengah manusia adalah menjadikan salam itu berbentuk isyarat atau memberi tanda dengan tangan. Jika seseorang yang mengucapkan salam itu jauh, maka mengucapkan salam sambil memberikan isyarat tidaklah mengapa, selama ia tidak dapat mendengarmu, karena isyarat ketika itu menjadi penunjuk salam dan tak ada pengganti selainnya, juga demikian dalam membalasnya.

8. Dianjurkan bagi orang yang duduk mengucapkan salam ketika ia hendak berdiri dari majlisnya. Sebagaimana sabda Nabi Shalallahu ‘alaihi wa sallam, “Jika kalian mendatangi suatu majlis hendaklah salam, dan jika hendak berdiri seyogyanya juga salam, dan tidaklah yang pertama itu lebih berhak dari yang terakhir”. (hari. Abu Dawud)

9. Disunnahkan berjabat tangan ketika salam dan memberikan tangannya ke saudaranya. Nabi Shalallahu ‘alaihi wa sallam bersabda : “Tidaklah bertemu dua orang muslim kemudian berjabat tangan kecuali Allah akan mengampuni dosanya sebelum berpisah”. (hari. Abu Dawud dan Turmudzi).

10. Menunjukkan wajah yang ceria, bermanis muka dan tersenyum ketika salam. Sebagaimana sabda Nabi Shalallahu ‘alaihi wa sallam : “Senyummu pada saudaramu itu sedekah”, dan sabdanya pula “Janganlah engkau remehkan suatu kebajikan sedikitpun, walaupun hanya bermanis muka terhadap saudaramu”. (hari. Muslim)

11. Disunnahkan memberi salam pada anak-anak sebagaimana Rasulullah Shalallahu ‘alaihi wa sallam senantiasa melakukannya, dan yang demikian ini adalah suatu hal yang menggembirakan mereka, menanamkan rasa percaya diri dan menumbuhkan semangat menuntut ilmu di dalam hati mereka.



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 07:17


12. Tidak diperbolehkan memulai salam kepada orang kafir sebagaimana dalam sabda Nabi Shalallahu ‘alaihi wa sallam : “Janganlah mendahului Yahudi dan Nasrani dengan ucapan salam, jika engkau menemui salah seorang dari mereka di jalan, desaklah hingga mereka menepi dari jalan”. (hari. Muslim) dan bersabda pula Nabi Shalallahu ‘alaihi wa sallam : “Jika ahli kitab memberi salam padamu maka jawablah dengan wa’alaikum” (mutafaq alaihi).

Maka hidupkanlah, wahai hamba Allah sunnah yang agung ini di tengah-tengah kaum muslimin agar lebih mempererat hati-hati kalian dan menyatukan jiwa-jiwa kalian serta untuk meraih ganjaran dan pahala di sisi Allah. Semoga salam dan shalawat senantiasa tercurahkan atas Nabi, keluarga beliau dan shahabat-shahabat beliau seluruhnya. Amin..



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 07:22


Pada 26-01-08 10:24 , nawzah posting:

!!! QUOTE !!!

setahu ana assamualaikum maksudnya racun ke atas kamu




Tuhan telah mengajarkan bagaimana cara hormat menghormati di antara sesama manusia dan bagaimana pula mengucapkan selamat atau salam kepada seseorang yang patut dihormati. Contoh-contoh salam itu telah ditujukkan oleh Rasulullah. Yang terkenal ialah "Assalaamu 'alaikum," yang bererti moga-moga seamat sejahtera atau damai meliputi tuan! Tetapi kata assalamualaikum kalau disingkat dihilangkan Lam-nya tinggal Assaam menjadi buruklah artinya. Dia berarti ******. Dia pun berarti mampus. Diapun berarti racun!


Ibnu Abi Hatim meriwayatkan sebuah hadits yang berasal dari 'Aisyah ra.. bahwa Aisyah pernah berkata: "Pada suatu hari orang Yahudi masuk menemui Rasulullah saw, lalu diucapkannya; "Assaamu 'alaika ya Abal Qasim!"

Yang berarti; kecelakaan atas kamu!"


Lalu dijawab oleh 'Aisyah: "Wa 'alaikumus Saam." Yang berarti Kamu pun ****** pula.


Dalam sebuah hadits yang dirawikan oleh Anas bin Malik, pada suatu hari datang pula seorang Yahudi ke dalam majlis Rasulullah yang sedang duduk dikelilingi oleh sahabat-sahabat beliau. Lalu Yahudi itu mengucapkan salam. Salam itu disambut oleh sahabat-sahabat Nabi itu dengan baik. Lalu Rasulullah saw, bertanya kepada mereka; "Mengertikah kalian apa yang dia ucapkan?" Mereka menjawab; "Dia mengucapkan salam, ya Rasulullah!"

Lalu nabi bersabda; "Bahkan dia mengucapkan Saam 'alaikum," (matilah kalian!) atau; celakalah agama kalian!!.

Maka Rasulullah menyuruh panggil orang Yahudi itu kembali dan beliau tanya; "Bukankah engkau mengucapkan Saam 'alaikum tadi?"

Yahudi itu menjawab: "Benar"

Kemudian bersabdalah Rasulullah saw. kepada sahabat-sahabatnya;

"Apabila seorang ahlil kitab mengucapkan salam kepada kamu, jawablah "Alaika!" (atas engkau!.)



Hadits ini berasal dari riwayat Anas dalam bilangan hadits yang shahih. Oleh sebab itu maka Imam Malik memfatwakan kalau ahlul-kitab mengucapkan salam bolehlah salamnya itu dijawab dengan "Alaika" atau "alaikum".


-tafsir al-Azhar, Juzu 26-27-28, surat Al-Mujaadalah (58) , ms35/36
-kalau ada duit, belilah tafsir Quran.. bukan setakat tafsiran al- Quran, tapi juga pengajaran dan kisah nabi... wallahua'alam



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 09-02-08 09:03


Pada 24-01-08 15:52 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. memadai dengan salam:-D..


betul...saya pun pakai perkataan yang sama...

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 09:08


ada kat kelas tu lelaki non muslim selalu betul bagi salam..

suka pula cakap alhamdulillah..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 09:17


dulu pernah dapat sms macam ni..

perkataan a.k.u.m. adalah gelaran yang diberi oleh orang yahudi untuk orang2 bukan yahudi yang bermaksud ‘ BINATANG’ dalam bahasa Ibrani. ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud ‘HAMBA2 BINATANG DAN ORANG2 SESAT’..


tak tahu betul ke..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 09:29


pernah juga dapat mesej ym macam tu...tak tahu betul ke tidak..
wallahua'lam..

lebih baik guna 'assalamualaikum' saja...

dulu tak berapa suka guna perkataan 'salam'..
masa tu terfikir...eh orang ni nak salam dengan aku ke? :D

lepas itu ada tengok cerita 'Children of Heaven'..iran's movie
tengok kanak-kanak tu sapa kawan masing-masing guna perkataan 'salam'
oh, baru faham ...'salam' tu macam 'hi' jugak.

tapi setakat ni, hanya guna 'salam' di dalam sms sahaja.
kalau bercakap, lebih suka guna 'assalamualaikum'.


-----------------
Anehnya perjalanan masa. Tetapi lebih aneh manusia yang melalaikannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 10:24


Assalamualaikum = 15 character

jumlah character dalam satu sms (min) = 160 char

Kalau tulis alafz penuh salam, maka = 160 - 15 = 145 char (baki)

banyak lagi ruang untuk sms benda lain.

kalau meseg ' l love you' ' you buat apa, makan ke belum' atau 'enta tau tau enta ni pengamal bid'ah dan kafir' boleh pula panjang2...

So, selidikilah diri sendiri

saja saja lalu lalang

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 10:39


memnag benar,ana sedih sangat sebab dalam drama-drama melayu selalu tak menitik beratkan penggunaan salam..buat main-main saja..salam ni satu doa jadi sebutlah dengan tertib dan bukan hanya bagi salam dengan sambil lewa

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-02-08 17:48


Pada 09-02-08 10:39 , Ustadz posting:

!!! QUOTE !!!

memnag benar,ana sedih sangat sebab dalam drama-drama melayu selalu tak menitik beratkan penggunaan salam..buat main-main saja..salam ni satu doa jadi sebutlah dengan tertib dan bukan hanya bagi salam dengan sambil lewa


itu lah realiti hari ni... sebab tu kita kena pandang berat soal salam ni, walaupun sekarang ni org dah ambil mudah...



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

fathiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.11.2005
Ahli No: 20306
Posting: 178
Dari: penang+perak+melaka+n9

Perak  


posticon Posting pada: 09-02-08 18:40


hanya ingin menambah sedikit..perkataan as-salam daripada assalamualaikum itu merupakan salah satu nama2 Allah..sebab tu kita kena bagi salam dengan jelas..tak adalah dengar macam semekkom..asekom..kom..asam.make.com(yang ni pasan masa zaman sekolah dulu)..ikut suka suki saja bagi salam..assalamualaikum ni merupakan satu perkataan yang indah..kalau ditranslate sekalipun dalam bahasa melayu 'selamat sejahtera'..tak boleh nak gambar bagaimana punya indah..kiranya perkataan assalamualaikum ni lebih baik daripada perkataan selamat sejahtera..sebab tu amalan mendahulukan salam digalakkan kerana orang yang memberi salam lebih tinggi martabatnya daripada org yang menjawab salam..wallahualam :-)


-----------------
Prepaid4U.Net Your Mobile Lifestyle


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathihaProfil   Hantar PM kepada fathiha   Pergi ke fathiha's Website   Quote dan BalasQuote

niairza
Warga Rasmi
Menyertai: 18.02.2008
Ahli No: 32656
Posting: 14
Dari: Kuala Kubu Bharu

malaysia  


posticon Posting pada: 20-02-08 13:48


jangan lah ustazah garang sangat ;-) bagi saya tak salah bagi salam ke... assalamualaikum ke...sebab nabi dulu bagi salam guna mulut...so kena lah sebut betoi2 salam tu. saya cadangkan lepasni jangan guna lagi assalamualaikum ke, salam ke. tapi start mesej dengan salam sejahtera keatasmu sahabatku. kan doa tu...lagi senang, tak payah nak pening2 fasal ucapan salam :-D


-----------------
Positif


Bookmark and Share

    


  Member Information For niairzaProfil   Hantar PM kepada niairza   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 21-02-08 12:55


hhmm..saya pernah mesej mak angkat kawan saya...awal mesej saya tulis"assalamu'alaikum.."tau tak dia jawab apa..??dia jawab"MU'ALAIKUMSALAM..".

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

hyekal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2006
Ahli No: 21857
Posting: 235
Dari: bndar diRaja

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-03-08 17:47


Pada 06-02-08 23:07 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

lagi satu kesalahan adalah menjawab salam assalamu'alaikum dengan waalaikum salam...

pantang betul saya... jawab lah betul-betul, waalaikummussalam. bukannya waalaikum salam..


asalamualaikum..
erm, saya kliru sikit lah..
kalau diikut dari sudut nahu nya, memang salah mnyebut salam tanpa didahulukan dengan 'as' (alif dan lam maghfirah ) dan salam itu akan jadi tidak disandarkan kepada wa'alaikum itu.. dan terus mmbawa kepada maksud sebagini ' dan ke atas kamu . . salam(sejahtera)

akan tetapi,satu perkara yang kita terlpas pandang.. lisan melayu itu sendiri.. dalam hal bagi salam ni..

kalau nak syadid betul lah.. ramai antra kita yang sebut
WAALAIKUM, bukan WA ' ALAIKUM ( sebutan 'ain ditukar dengan sebutan alif ) jadi kalau kita nak betul-betul tegas.. itu pun tak boleh lah kan? sebab lari dari maksudnya....

innama a'malu binniah..
sesungguhnya setiap amalan itu dengan niat

kalau niatnya nak bagi salm itu dah indah kan.. cuma kesilapan tu saja, yang kadang-kadang kita perbesarkn sampai assalamualaikum pun jadi isu...
jangan ambil endah sangt... cuma kalau nak mudah... salam...
fikir2 kan...
wallahua'lam..


-----------------
Wallahua'lam.
isLam terbina atas lima perkara,tetapi
mujtamak terbina atas SATU kesepakatan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For hyekalProfil   Hantar PM kepada hyekal   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 10-03-08 18:09


!!! QUOTE !!!

kalau meseg ' l love you' ' you buat apa, makan ke belum' atau 'enta tau tau enta ni pengamal bid'ah dan kafir'


hahahahahah...part ni yang tak tahan tu.... :-D
dengan part ni

!!! QUOTE !!!

dia jawab"MU'ALAIKUMSALAM..".


sebut sajalah , assalamualaikum...
kekadang pakai short form juga,sebut salam saja.tak kisah pun memana......

jangan sebut shalom sudah lah...


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

hyekal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2006
Ahli No: 21857
Posting: 235
Dari: bndar diRaja

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-03-08 15:38


jangan sebut shalom sudah lah...


erm, sebut shalom pun tak ada massalah trouver_99

sebab shalom adalah salam..
cuma shalom tu di dalam bahasa ibri yakni bahasa yang dguna bangsa israel ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyekalProfil   Hantar PM kepada hyekal   Quote dan BalasQuote

imtiyaz_lail86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2006
Ahli No: 25728
Posting: 229
Dari: JeRaNTuT~NiLai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 13-03-08 18:38


kalau sms ni,selalu kita gna salam kan?
tapi xmnjwb pun,betul tak?
kalau tulis assalamualaikum...mesti kita baca dan jawab tanpa brfkir panjang kan?
tapi selalu fikir nak jimat space...ni cara lain nak jimat space...
gna lah " salam alaik"...sejahtera ke atas kamu..tu mksdnye..
maksudnya pun sampai juga kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtiyaz_lail86Profil   Hantar PM kepada imtiyaz_lail86   Quote dan BalasQuote

carrotsusu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.03.2008
Ahli No: 32924
Posting: 134
Dari: klate...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 15:21


Pada 20-01-08 17:52 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

tujuan anis buka thread ni ialah dengan tujuan membincangkan tentang keadaan kebanyakan golongan yang bagi salam dengan sebutan2 seperti kat atas tu...

yang anis perhatikan, dikalangan org yang belajar agama pun ramai saja yang bagi salam begitu... terutamanya kalau tengah cakap dalam telefon....

emm mari lah kita sama-sama betul kan sebutan kita,kita ni bagi salam dengan tujuan nak ucap/doakan kesejehtaraan org...

kalau anak murid anis selalu anis tegur,

sebab mereka ni kalau bagi salam kengkadang dengar "Asekom"/"kom" cikgu saja...


"kalau bagi salam macam tu ustazah nak jawab macam mana??"

:berfikir: :berfikir:

so sesama lah kita betulkan ya, jangan gunakan sebutan2 begitu lagi :jangan: :jangan:

sebutlaa dengan jelas salam yang nak diucapkan...

assalamualaikum.....


hmmm....tak ikhlas kan bagi salam macam 2... :berfikir: :berfikir:


-----------------
Senyum secantik ciptaan Allah dalam dirimu...senyum ye. because of your smile you make life more beautiful..^___^ .

Bookmark and Share

    


  Member Information For carrotsusuProfil   Hantar PM kepada carrotsusu   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 02-04-08 18:27


betul-betul,..patutnya kita mengagamakan budaya,...
sebab kat malaysia kita sendiri, bidaah disalah erti jadi kewajipan bergaduh, contoh yasin yang dibaca setiap malam jumaat smntara d org tengah berbuka di belakang masjid lepas solat...

jadi ni kiranya bagi salam yang bunyinya lain dah dikira bidaah dalalah ke?..

jadi nasihat-nasihat lah sesama sendiri dengan baik & sabar...xrugi pun, ALLAH dah jamin..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.156461 saat. Lajunya....