Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Courage is like love; it must have hope for nourishment."
-- Napoleon Bonaparte

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 30
Ahli: 0
Jumlah: 30




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 6 hari yang lalu
lidah-penghunus: 8 hari yang lalu
muslimin23: 17 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Graduan bidang agama dipandang sebelah mata?


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Graduan bidang agama dipandang sebelah mata?

Please Mendaftar To Post


Oleh Graduan bidang agama dipandang sebelah mata?

najwa_adila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.07.2005
Ahli No: 17677
Posting: 288
Dari: Ardhullahil Waasi'ah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 20:59


Rata-rata graduan agama hanya terhad bekerja di bidang perguruan..sama ada tadika, sekolah rendah, menengah..ada yang brnasib baik setakat dapat jadi tutor dalam bidang yang dipelajari..lagi baik lagi jadi pegawai hal ehwal agama Islam..Kenapa bidang lain tak ada tempat ke tak sesuaaiii?


-----------------
Tiada Aku Tanpa-Mu...
cute


Bookmark and Share

    


  Member Information For najwa_adilaProfil   Hantar PM kepada najwa_adila   Pergi ke najwa_adila's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 21:05


(syyyy...hang nak kena hentam sama budak-budak pngajin islam ka cik akak oooiii..???) :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

najwa_adila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.07.2005
Ahli No: 17677
Posting: 288
Dari: Ardhullahil Waasi'ah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 21:08


tak adalah..janganlah membalas dengan ammarah..cuba rasional sikit..saya bercakap drasarkn pgalaman..kalau ada yang punya pngalaman berbeza,,mungkin boleh dikongsi..


-----------------
Tiada Aku Tanpa-Mu...
cute


Bookmark and Share

    


  Member Information For najwa_adilaProfil   Hantar PM kepada najwa_adila   Pergi ke najwa_adila's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 21:15


mungkin dah bidang tu semua guna kat tempat kerja tu...
kalau ambil dua degree sekali gus mungkin dapat kerja di tempat-tempat lain ..
contoh: ambil pengajian al-quran dan perakaunan
rasanya dah ada ditawarkan kos macam ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

dziaulhaq
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2004
Ahli No: 12403
Posting: 563
Dari: perut IBU

singapore   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 04:27


Pada 07-01-08 20:59 , najwa_adila posting:

!!! QUOTE !!!

Rata-rata graduan agama hanya terhad bekerja di bidang perguruan..sama ada tadika, sekolah rendah, menengah..ada yang brnasib baik setakat dapat jadi tutor dalam bidang yang dipelajari..lagi baik lagi jadi pegawai hal ehwal agama Islam..Kenapa bidang lain tak ada tempat ke tak sesuaaiii?



:: iyakah? Pak Lah,lulusan BA pngajian Islam boleh jadi PM..:kelip:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For dziaulhaqProfil   Hantar PM kepada dziaulhaq   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 04:32


ada seorang kawan saya lulusan course agama dalam syariah & pengurusan... dapat kerja PTD dengan government...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 10:47


kalau betul graduan bidang agama dipandang sebelah mata....



tak sakit ke mata orang yang memandang tu, asyik kena pejam sebelah mata saja setiap kali jumpa pelajar jurusan agama :berfikir:

pelajar jurusan agama = :kelip:

pelajar jurusan bukan agama = ;-)


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-01-08 10:52


kalau dah tempat kerja dah prosedur dia nak kos yang tak ada kaitan dengan bidang agama, takkan nak ambik pekerja yang lulusan bidang agama..bergantung pada syarat2 ditempat kerja tu lah.Tapi kan, ramai saja kawan-kawan ana jadi pegawai, PTD kat goverment, pegawai bahagaian khidmat pengurusan..kalau nak masuk under goverment, lulusan agama boleh saja minta Pegawai Tadbir, Pegawai Pembangunan Masyarakat, PTD dan sebagainya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 48
Posting: 442
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 11-01-08 11:02


Tak semestinya, jangan memandang sempit terhadap kos agama tu. banyak lagi peluang yang ada contohnya sebagai penulis. Penulisan mereka lebih tajam dan berilmu berbanding mereka yang berkelulusan bukan agama.


-----------------
Mulakan Setiap Perbuatan dengan Bismillahirrahmanirrahim....


Bookmark and Share

    


  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

aemanpsycho
WARGA SETIA
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1143
Posting: 434
Dari: dari Bangi ke OKC

Pahang  


posticon Posting pada: 11-01-08 11:23


kenapa nak pandang sebelah mata?
mata sakit ke?? saya pandang 2 2 belah mata saja..
hehehee :P joke2~

Bookmark and Share

    


  Member Information For aemanpsychoProfil   Hantar PM kepada aemanpsycho   Quote dan BalasQuote

NoZaBiZz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.10.2006
Ahli No: 27091
Posting: 268
Dari: UTM Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 11-01-08 11:38


apa pun bidang yang kita pelajari, bagi ana, try to achieve the best in that area. jangan melepaskan batuk di tangga. kos2 yang bukan agama pun sekarang susah untuk mendapat pekerjaan jika kita buat sambil lewa... wallahu'alam, just pandangan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NoZaBiZzProfil   Hantar PM kepada NoZaBiZz   Pergi ke NoZaBiZz's Website   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 12:02


jangan pandang rendah pada graduan yang berkelulusan agama...
mungkin bagi pandangan umu mereka hanya layak untuk menjadi ustaz or ustazah..
tapi bagi saya tidak sebegitu....
ramai company besar sekarang memerlukan mereka yang berkeluluan agama...
susah juga kalau ambil pekerja yang tiada agama..
Allah akan membantu mereka yang berpegang teguh pada agamaNya...
berusaha...berdoa....dan bertawakallah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 11-01-08 14:32


Pada 11-01-08 12:02 , wafa_mawaddah posting:

!!! QUOTE !!!

jangan pandang rendah pada graduan yang berkelulusan agama...
mungkin bagi pandangan umu mereka hanya layak untuk menjadi ustaz or ustazah..
tapi bagi saya tidak sebegitu....
ramai company besar sekarang memerlukan mereka yang berkeluluan agama...
susah juga kalau ambil pekerja yang tiada agama..
Allah akan membantu mereka yang berpegang teguh pada agamaNya...
berusaha...berdoa....dan bertawakallah...


ada benarnya, tetapi.. jika perilaku dirinya tidak menunjukkan apa yang dipelajari.. terjadilah kes 'dipandang sebelah mata' dari sudut perspektif yang lain pula.

ada 2 pengalaman saya yang ingin dikongsi(anda boleh memberi apa saja komen, terpulang)

pertama, seorang yang bergelar ustaz(sekolah) terlalu payah untuk melemparkan senyuman atau tersenyum. Kenapa begini? perlukah jadi seperti itu? bukankah gelaran seperti itu 'harap-harap' menjadi role model kepada pelajar2nya... dari segi akhlak.

yang kedua... ustaz juga, tapi merokok didalam kawasan sekolah(parkir kereta guru) anak murid nampak.. parent nampak.. macam mana nak jadi contoh tauladan.

mungkin perkara ini yang menimbulkan kes 'dipandang sebelah mata'.

dan pandangan saya dari bidang kerjaya pula.. tiada masalah untuk mereka bekerja walaupun terpaksa beralih bidang jika ada kemahuan.
(melainkan jika ada graduan bidang tersebut yang banyak cengkadak! dalam mewarnai kehidupan berkejaya(graduan macam ini agaknya yang mungkin dipandang sebelah mata-bukankah kerja juga satu ibadah?)

walau apapun, graduan pengajian agama tetap saya sanjungi! kerana kepada merekalah harapan kita agar dapat membantu untuk membentuk satu masyarakat yang lahir dari Kalammullah.
*Hak orang yang berilmu*

peace!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 14:48


Pada 11-01-08 11:38 , NoZaBiZz posting:

!!! QUOTE !!!

apa pun bidang yang kita pelajari, bagi ana, try to achieve the best in that area. jangan melepaskan batuk di tangga. kos2 yang bukan agama pun sekarang susah untuk mendapat pekerjaan jika kita buat sambil lewa... wallahu'alam, just pandangan...




Assalamualaikum


ini pandangan saya.... sekarang ni pun dah ada kombinasi major dan minor..macam syariah dan pengurusan , dan saya bersetuju dengan pandangan diatas be the best in your area...atau pun ambil bidang tambahan...kewangan ke , perbankan Islam , atau ICT...


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 15:09


yang pandang graduan islamic studies sebelah mata tu baik fikir balik, muhasabah diri betul-betul

jangan ingat belajar islamic studies hanya boleh jadi ustaz saja, ada yang boleh kerja dalam bidang it, dan ramai juga yang kerja dengan govt. sebagai pegawai tadbir, ptd dan sebagainya...

nak kerja ni bukan tengok bidang saja, tapi juga apa skill yang kita ada, betul tak?

cuba fikirkan, kalau seorang pelajar agama kerja dalam bidang lain yang dia ada kemahiran, ilmu agama yang dia ada tu sia-sia ke? tidak sama sekali kan, ilmu agama bukan saja berguna untuk pekerjaan tapi yang lebih penting adalah untuk diri sendiri dan juga keluarga terutama dalam mendidik isteri dan anak2.

cuba pula buat perbandingan dengan graduan2 bukan agama seperti it, engineering, akaun dan sebagainya yang kerja dalam bidang lain, contohnya dalam pentadbiran, ptd dan lain-lain, setakat mana dia boleh gunakan apa yang dipelajari semasa di ipt dulu? terhad kan...

pertama2nya yang kena muhasabah adalah, kita belajar ni untuk apa? kalau untuk dapat pekerjaan yang mudah dan gaji besar, tu dah tersalah niat tu.

sekadar pandangan dari saya, wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 11-01-08 17:23


Assalamualaikum
maybe the case is isolated....and the isolated one is the one that you has experienced.....
or....maybe what you said is truly correct....and that supposed to be how the religious student cope with the demand of today's market....as IM and EZ said....nowadays, the syariah students are far more demands..but : if they know how to market themselves...as one articles I posted here..about ustaz zaharudin's experience.....
but, don't worry too much, everybody will get their place at the right position...insyaAllah...
what am I blabbering about.... :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

NoZaBiZz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.10.2006
Ahli No: 27091
Posting: 268
Dari: UTM Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 11-01-08 17:56


hmmm... from my point of view, graduan agama ini adalah engineer di kehidupan manusia... it will only be fulfill if they were able to market themselves in the community or organization like sayatetapsaya said...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NoZaBiZzProfil   Hantar PM kepada NoZaBiZz   Pergi ke NoZaBiZz's Website   Quote dan BalasQuote

achuyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14384
Posting: 138
Dari: qlate

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 18:26


ye ke? bidang pengajian islam just untuk bidang macam tu saja.....erm chu rasa xdelah...chu pun dari pengajian islam tapi involve dalam bidang yang berlainan....yang penting kita kena pandai gunakan kemahiran..jangan hanya melihat kepada satu persepsi k...itu pendapat chu sajalah...ap yang baik itu dr Allah dan yang buruk itu dr dari chu sendiri...wallahua'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For achuyahProfil   Hantar PM kepada achuyah   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 11-01-08 20:14


Pada 11-01-08 10:52 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

kalau dah tempat kerja dah prosedur dia nak kos yang tak ada kaitan dengan bidang agama, takkan nak ambik pekerja yang lulusan bidang agama..bergantung pada syarat2 ditempat kerja tu lah.Tapi kan, ramai saja kawan-kawan ana jadi pegawai, PTD kat goverment, pegawai bahagaian khidmat pengurusan..kalau nak masuk under goverment, lulusan agama boleh saja minta Pegawai Tadbir, Pegawai Pembangunan Masyarakat, PTD dan sebagainya..

ya betul dan tepat...satu lagi masalahnya ialah agak terlalu ramai lepasan agama ni ditambah pula kurang kualiti.

p/s: bidang yang lain apa kurangnya, banyak yang kebanjiran juga..


-----------------
عودة الى الكتاب والسنة على منهج السلف


Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-01-08 20:35


!!! QUOTE !!!

by: sayatetapsaya --
maybe the case is isolated....and the isolated one is the one that you has experienced.....


Sure, those of all muallims & muallimahs are catalyst of our Islamic nation and country. Their role is really important. HMM, if give them any post in government's department, Im sure they will do the best!! Salute to our muallim and muallimah. We need them in spreading the Islamic understanding. WE NEED THEM. Macam lah masyarakat sekarang ni bijak sangat. Belajar mestilah dengan dengan mereka yang pandai agama seperti lulusan pengajian Islam ni. Ini ngikut2 Ayah Pin pulak. HIHHIEE..
-- Tutuplah kejahilan dengan menuntut pada mereka yang tahu -- Jangan memandai kalau tak belajar.



Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

nawzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27687
Posting: 219
Dari: BUMI ALLAH S.W.T.

jordan  


posticon Posting pada: 11-01-08 21:47


isy2..... ana rasa topik macam ni dah selalu di post. Dunia ini luas. janganla kita sempitkan pemikiran kita dengan benda-benda yang remeh temeh. Nabi Muhammad s.a.w merupakan seorang pesuruh Allah yang jauh lebih baik dari segi ilmu agama mampu menjadi seorang usahawan yang berjaya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nawzahProfil   Hantar PM kepada nawzah   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 19:51


Pada 11-01-08 21:47 , nawzah posting:

!!! QUOTE !!!

isy2..... ana rasa topik macam ni dah selalu di post. Dunia ini luas. janganla kita sempitkan pemikiran kita dengan benda-benda yang remeh temeh. Nabi Muhammad s.a.w merupakan seorang pesuruh Allah yang jauh lebih baik dari segi ilmu agama mampu menjadi seorang usahawan yang berjaya....



att to admin.. i think this topic should be close in immediately. nothing to say anymore..everyone know that budak pengajian islam is not too bad to say they are not available in the job market nowadays..in anywhere or everywhere they are available at all..whatever pun its depand on himselves.. :-?


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

saffaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14994
Posting: 120
Dari: atas tanah

uganda   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 19:58


fikir balik tujuan belajar untuk apa?

kalau untuk dunia saja..betul lah macam saudari cakap..terhad..

tapi kalau belajar untuk akhirat..mesti peluangnya terbuka luas..

bumi Allah ni luas..rahmat Allah itu maha luas..hanya kita yang perlu rajin berusaha.

Bookmark and Share

    


  Member Information For saffaaProfil   Hantar PM kepada saffaa   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 00:09


Pada 07-01-08 20:59 , najwa_adila posting:

!!! QUOTE !!!

Rata-rata graduan agama hanya terhad bekerja di bidang perguruan..sama ada tadika, sekolah rendah, menengah..ada yang brnasib baik setakat dapat jadi tutor dalam bidang yang dipelajari..lagi baik lagi jadi pegawai hal ehwal agama Islam..Kenapa bidang lain tak ada tempat ke tak sesuaaiii?



AKU BERANI CAKAP....
MEMANG GRADUAN BIDANG AGAMA TAK ADA TEMPAT YANG SESUAI
DALAM SISTEM SEKULAR DI MALAYSIA SEKARANG NI!!!!!

KALAU HANG BEBUDAK PENGAJIAN ISLAM NAK KERJA KERAJAAN..
HANG KENA JADI MACAM YUSUF NOR, FIRDAUS, AMRAN KASIMIN
DAN MASYITAH (ISLAM HANYA KULIT LUAR)

SAPA NAK BANGKANG CAKAP AKU????

HANGPA BUDAK-BUDAK FPI...
DENGAR SINI....

KALAU HANG NAK KERJA BEST-BEST...
HANG KENA IKUT BERJUANG MENEGAKKAN DAULAH KHILAFAH!!!!
BIAR DAULAH KHILAFAH TERTEGAK SECAPAT MUNGKIN...

KALAU HANGPA NAK KERJA BEST DENGAN SISTEM SEKULAR
YANG ADA SEKARANG.... JANGAN HARAP LAAAA......


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 00:12


Pada 12-01-08 19:58 , saffaa posting:

!!! QUOTE !!!

fikir balik tujuan belajar untuk apa?

kalau untuk dunia saja..betul lah macam saudari cakap..terhad..

tapi kalau belajar untuk akhirat..mesti peluangnya terbuka luas..

bumi Allah ni luas..rahmat Allah itu maha luas..hanya kita yang perlu rajin berusaha.


BETUL.... UNTUK AKHIRAT.......
PELUANG MEMANG TERBUKA LUAS...

BUKAN UNTUK PELAJAR PENGAJIAN ISLAM SAJA!!!!
PELAJAR PENGAJIAN LAIN PUN SAMA....

UNTUK AKHIRAT...
ORANG YANG TAK BELAJAR DI UNIVERSITI PUN
PELUANGNYA TERBUKA LUAS...


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 03:13


*******sesambil baca topik ni, kapal dok berlegar2 mencari nama kawan-kawan bidang agama yang tak keje2 lagi sampai sekarang(kecuali yang sesaja tak nak kerja sebab suami dll)

p/s: nurkamar lihat dengan 4 mata..rabun aternye ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

syababmuslim
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.12.2007
Ahli No: 32142
Posting: 57
Dari: Cairo,Egypt

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 03:25


Sekarang ni dah banyak bidang di buka untuk siswazah pengajian agama.Cuma sahabat2 lain sebutkan,perlu ada penggabungan dengan kemahiran or sijil lain.Seperti perbankan.

Baru-baru diadakan MIDDLE EAST CAREER CARNIVAL 2007 kat Kaherah Mesir.Banyak pendedahan diberikan kepada pelajar Azhar tentang peluang-peluang pekerjaan bagi siswazah pengajian agama.Untuk further study pun banyak di IPT2 tempatan.

Apapun di masa kini siswazah melayu sepatutnya lebih berfikiran terbuka dalam soal mencari pekerjaan.Kita sudah tidak boleh meletakkan 'makan gaji' sebagai pilihan utama untuk bekerja.

Baru-baru ni sudah didedahkan bagaimana kurangnya bangsa cina dan india memohon untuk menjadi penjawat kerajaan.Ini kerana mereka melihat bidang keusahawanan dan perniagaan lebih menjamin masa depan dan melangkah lebih jauh kehadapan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syababmuslimProfil   Hantar PM kepada syababmuslim   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 04:08


Pada 13-01-08 03:13 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

*******sesambil baca topik ni, kapal dok berlegar2 mencari nama kawan-kawan bidang agama yang tak keje2 lagi sampai sekarang(kecuali yang sesaja tak nak kerja sebab suami dll)

p/s: nurkamar lihat dengan 4 mata..rabun aternye ;)


kawan yang tak kerja itu lebih baik daripada org yang kerja mengampu
kerajaan sekular!!!!!


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 13-01-08 15:17


Assalamualaikum
this topic to be lock..??? :berfikir:
hmm..I think so..once upon a time....ceh...skema lah pulak..I already hav heard and discussed about this matter....
to OU...yup...the muslims need to be the greatest idols..for humanity...not only they are best at their fields...but also best in becoming the fulltime daie...dunia akhirat pun we grab....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 18-01-08 12:17


!!! QUOTE !!!

Rata-rata graduan agama hanya terhad bekerja di bidang perguruan..sama ada tadika, sekolah rendah, menengah..ada yang brnasib baik setakat dapat jadi tutor dalam bidang yang dipelajari..lagi baik lagi jadi pegawai hal ehwal agama Islam..Kenapa bidang lain tak ada tempat ke tak sesuaaiii?


salam alaik ya najwa..
melihatkan tajuk yang tertera..
pandangan peribadi kak. ianya bukan sebegitu..

depends pada tempat..
tengok calon graduan agama ni how his/her kredibiliti..
pengalaman/skil/communication skilss etc..
tak semua graduan yang baguih dari segala serbi..

jadinya.. nak kerja baguih.. kena make sure kita di tahap yang
ranking excellent.. semua melibatkan proses belajar..
kena belajar pelan-pelan.. cari plgmn..tanya senior..buat research
dll..

tak kira bidang agama. sains.sastera.dll..
rezeki ada di mana-mana.
yang penting kita kena CAri.sAbar.

that the key to sucess...
last.. doa+tawakal..

insyallah.. ALLAH will helps for those help themselves..
wallahu'alam.. ;-)


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

salmanfarees
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26728
Posting: 79
Dari: New Zealand

newzealand   avatar


posticon Posting pada: 02-02-08 20:03


ia bertitik tolak kepada apa kualiti yang ada pada diri anda, kenalah pandai menonjolkan diri dari segi kemahiran, kelebihan, penguasaan ilmu. Not so much on what course you took duing your student days. Oh ya, penampilan diri tu penting.

Ada saja pelajar agama yang menjawat jawatan tinggi di dalam kerajaan atau swasta. The most important is that you show them that you have that 'extra'. Kalau penampilan dan performance biasa-biasa saja, apa beza anda dengan yang lain.

Bookmark and Share

    


  Member Information For salmanfareesProfil   Hantar PM kepada salmanfarees   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 02-02-08 20:12


hemm memang kebannyakan masyarakat membuat tanggaan graduan bidang agama ni org yang layak mengusruskan hal-hal keagamaan saja...

emm sebenarnya satu bonus buat "kita", kalau kita boleh uruskan bidang lain, dalam masa yang same kita boleh uruskan hal-hal keagamaan....

kalau keadaan macam ni, orang akan lebih buka mata dengan kemampuan "kita" insyaALLAH....



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

khairani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.01.2008
Ahli No: 32319
Posting: 221
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-02-08 20:20


Assalamualaikum


terpulang pada individu itu sendiri
tak semua graduan yang bagus dari segala serbi..
semuanya terpulang pada rezeki masing-masing
:sopan:


-----------------
Vote For Hizbul Islam
PERTAHANKAN KELANTAN DI BAWAH KEPIMPINAN ULAMAK




Bookmark and Share

    


  Member Information For khairaniProfil   Hantar PM kepada khairani   Pergi ke khairani's Website   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-02-08 23:07


Pada 07-01-08 20:59 , najwa_adila posting:

!!! QUOTE !!!

Rata-rata graduan agama hanya terhad bekerja di bidang perguruan..sama ada tadika, sekolah rendah, menengah..ada yang brnasib baik setakat dapat jadi tutor dalam bidang yang dipelajari..lagi baik lagi jadi pegawai hal ehwal agama Islam..Kenapa bidang lain tak ada tempat ke tak sesuaaiii?



Sindrom revolusi ke arah membentuk manusia sekular.

Bermula dengan barat dan dipelan dan dipraktikkan oleh golongan pemimpin Islam masa kini (seluruh dunia).

Bagi saya, baik ustaz dan ustazah memegang jawatan besar dan kemudian yang profesional seperti Dr dan Akauntan atau pekerjaan lain menasihat ustaz dan ustazah tadi. Secara tidak langsung, tujuan profesional tidak lari daripada AGAMA.

Kadangkala, idea bagus tetapi rope ropenye tidak baik untuk agama. inilah pandangan saya.

Mohon ALLAHU RABBI ampuni hamba yang menulis ini.

ALLAHU AKHBAR


-----------------
Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad Salallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga, Para Sahabat Baginda dan Umat Islam seluruhnya


Bookmark and Share

    


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.152904 saat. Lajunya....