Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 27-06-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bulan tak jatuh ke riba, sebaliknya manusia menjatuhkan diri ke atas bulan
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 67
Ahli: 0
Jumlah: 67




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 13 hari yang lalu
Daeng_Jati: 34 hari yang lalu
Kang: 38 hari yang lalu


Jejak Hobi
Topik: hiasan dalaman


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Hobi
    »» hiasan dalaman

Please Mendaftar To Post


Oleh hiasan dalaman

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-12-07 13:22


salam

emm siapa ada cadangan, bagaimana nak hias rumah semi-d

emm blur lah nak decide bagaimana hiasan yang sesuai...

kalau ada gambar sekali dialu2kan... :bunga: :bunga:

kalau ada contoh rumah sendiri pun, lagi dialu2kan...

:welcome: :welcome: :welcome:



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 14-12-07 13:32


Salam Alaik

biasa beli buku2 interior design? maybe boleh ambil ilham dari situ. kalau rajin...pergi jalan-jalan kat IKEA atau mana-mana kedai perabot...sambil2 tu memang boleh dapat idea. ana selalu buat begitu.. so, secara tak langsungnya...idea2 akan timbul...

anis suka konsep macammana?



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-12-07 15:42


Pada 14-12-07 13:32 , syira_qistina posting:

!!! QUOTE !!!

Salam Alaik

biasa beli buku2 interior design? maybe boleh ambil ilham dari situ. kalau rajin...pergi jalan-jalan kat IKEA atau mana-mana kedai perabot...sambil2 tu memang boleh dapat idea. ana selalu buat begitu.. so, secara tak langsungnya...idea2 akan timbul...

anis suka konsep macammana?



emm suka yang simple, tak menyesakkan mata, tak mengganggu otak time penat....

ikea kat KL, jauh maa... pernah juga beli impiana dengan majalah hiasan dalaman, semua tu kebanyakan guna perkakas yang mahal2...

emm poning juga mikir an... :bunga: :bunga:

agaknya ada cadangan kale2 yang sesuai... :welcome: :welcome:



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-12-07 15:46


lawa juga kalau ruang telefon tu buat macam ni kan...

/



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 14-12-07 16:23


memang pening bila nak hias rumah baru ni...
begitu jugak dengan saya ni...
jenuh mencari buku2 tentang hiasan ni...

untuk cik anis ni ada saya tolong carikan dari internet ni...

ruang meja makan
/

bilik tidur

/


yang ni saja dapat...
kalau ada nanti saya post lagi yee :welcome:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 14-12-07 16:44


Pada 14-12-07 15:42 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-12-07 13:32 , syira_qistina posting:

!!! QUOTE !!!

Salam Alaik

biasa beli buku2 interior design? maybe boleh ambil ilham dari situ. kalau rajin...pergi jalan-jalan kat IKEA atau mana-mana kedai perabot...sambil2 tu memang boleh dapat idea. ana selalu buat begitu.. so, secara tak langsungnya...idea2 akan timbul...

anis suka konsep macammana?



emm suka yang simple, tak menyesakkan mata, tak mengganggu otak time penat....

ikea kat KL, jauh maa... pernah juga beli impiana dengan majalah hiasan dalaman, semua tu kebanyakan guna perkakas yang mahal2...

emm poning juga mikir an... :bunga: :bunga:

agaknya ada cadangan kale2 yang sesuai... :welcome: :welcome:



kalau beli ikut yang betul-betul dalam majalah interior design memang lah mahal. anis just ambil idea saja. untuk perabot...anis beli kat kedai perabot biasa. contohnya macam perabot kat IKEA...harganya memang mahal. tapi anis just ambil idea saja... kalau nak beli...survey kat kedai perabot biasa sebab kedai perabot biasa pun akan ada design yang lebih kurang macam kat IKEA (yang mahal2 tu lah)...of course harganya lagi murah lah kalau beli kat kedai perabot biasa.



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-12-07 18:12


Pada 14-12-07 16:23 , kasih_kekasih posting:

!!! QUOTE !!!

memang pening bila nak hias rumah baru ni...
begitu jugak dengan saya ni...
jenuh mencari buku2 tentang hiasan ni...

untuk cik anis ni ada saya tolong carikan dari internet ni...

ruang meja makan
/

bilik tidur

/


yang ni saja dapat...
kalau ada nanti saya post lagi yee :welcome:



wah cantiknye bedroom tu akak... kalau anak perempuan sesuai bangat kan :-) :-)

huhu jenuh mikir nak pindah ni... :berfikir: :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-12-07 18:17


Pada 14-12-07 16:44 , syira_qistina posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-12-07 15:42 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-12-07 13:32 , syira_qistina posting:

!!! QUOTE !!!

Salam Alaik

biasa beli buku2 interior design? maybe boleh ambil ilham dari situ. kalau rajin...pergi jalan-jalan kat IKEA atau mana-mana kedai perabot...sambil2 tu memang boleh dapat idea. ana selalu buat begitu.. so, secara tak langsungnya...idea2 akan timbul...

anis suka konsep macammana?



emm suka yang simple, tak menyesakkan mata, tak mengganggu otak time penat....

ikea kat KL, jauh maa... pernah juga beli impiana dengan majalah hiasan dalaman, semua tu kebanyakan guna perkakas yang mahal2...

emm poning juga mikir an... :bunga: :bunga:

agaknya ada cadangan kale2 yang sesuai... :welcome: :welcome:



kalau beli ikut yang betul-betul dalam majalah interior design memang lah mahal. anis just ambil idea saja. untuk perabot...anis beli kat kedai perabot biasa. contohnya macam perabot kat IKEA...harganya memang mahal. tapi anis just ambil idea saja... kalau nak beli...survey kat kedai perabot biasa sebab kedai perabot biasa pun akan ada design yang lebih kurang macam kat IKEA (yang mahal2 tu lah)...of course harganya lagi murah lah kalau beli kat kedai perabot biasa.



aah tol juga tu... huhu kunampak duit bersayap terbang melayang layang

/

:lol: :lol: :lol:



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 14-12-07 18:37


kalau nak mudah...anis tetapkan satu konsep..
tapi bukan lah satu konsep untuk seluruh rumah..
ruang tamu konsep lain..
bilik tidur mungkin konsep lain pula...
dapur konsep lain.. ikut kesukaan anis...
kalau ada konsep...insyaALLAH mudah sikit nak cari idea...



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-12-07 18:38


Pada 14-12-07 18:37 , syira_qistina posting:

!!! QUOTE !!!

kalau nak mudah...anis tetapkan satu konsep..
tapi bukan lah satu konsep untuk seluruh rumah..
ruang tamu konsep lain..
bilik tidur mungkin konsep lain pula...
dapur konsep lain.. ikut kesukaan anis...
kalau ada konsep...insyaALLAH mudah sikit nak cari idea...



terima kasih shira, kalau shira lah apa style yang shira suka...
mari lah kita share, boleh cilok2 idea :-D :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 14-12-07 18:39


Pada 14-12-07 18:17 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-12-07 16:44 , syira_qistina posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-12-07 15:42 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-12-07 13:32 , syira_qistina posting:

!!! QUOTE !!!

Salam Alaik

biasa beli buku2 interior design? maybe boleh ambil ilham dari situ. kalau rajin...pergi jalan-jalan kat IKEA atau mana-mana kedai perabot...sambil2 tu memang boleh dapat idea. ana selalu buat begitu.. so, secara tak langsungnya...idea2 akan timbul...

anis suka konsep macammana?



emm suka yang simple, tak menyesakkan mata, tak mengganggu otak time penat....

ikea kat KL, jauh maa... pernah juga beli impiana dengan majalah hiasan dalaman, semua tu kebanyakan guna perkakas yang mahal2...

emm poning juga mikir an... :bunga: :bunga:

agaknya ada cadangan kale2 yang sesuai... :welcome: :welcome:



kalau beli ikut yang betul-betul dalam majalah interior design memang lah mahal. anis just ambil idea saja. untuk perabot...anis beli kat kedai perabot biasa. contohnya macam perabot kat IKEA...harganya memang mahal. tapi anis just ambil idea saja... kalau nak beli...survey kat kedai perabot biasa sebab kedai perabot biasa pun akan ada design yang lebih kurang macam kat IKEA (yang mahal2 tu lah)...of course harganya lagi murah lah kalau beli kat kedai perabot biasa.



aah tol juga tu... huhu kunampak duit bersayap terbang melayang layang

/

:lol: :lol: :lol:



duit memang akan berterbangan... tapi biar berbaloi lah..
memang begini kalau nak pindah rumah... kena beli perabot baru..
kalau boleh...semua nak baru.. tapi jangan lah membazir..
pendek kata...memang pening... hehe.. :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 15-12-07 05:55


emm tol itu shira,

emm rumah idaman semua macam mana ek?? :welcome: :welcome:



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-12-07 09:38


Pada 14-12-07 13:22 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

salam

emm siapa ada cadangan, bagaimana nak hias rumah semi-d

emm blur lah nak decide bagaimana hiasan yang sesuai...

kalau ada gambar sekali dialu2kan... :bunga: :bunga:

kalau ada contoh rumah sendiri pun, lagi dialu2kan...

:welcome: :welcome: :welcome:





lihat majalah anjung seri & impiana sana banyak...hiasan dalaman termasuk landskap pun ada..


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 15-12-07 18:10


Pada 14-12-07 18:38 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-12-07 18:37 , syira_qistina posting:

!!! QUOTE !!!

kalau nak mudah...anis tetapkan satu konsep..
tapi bukan lah satu konsep untuk seluruh rumah..
ruang tamu konsep lain..
bilik tidur mungkin konsep lain pula...
dapur konsep lain.. ikut kesukaan anis...
kalau ada konsep...insyaALLAH mudah sikit nak cari idea...



terima kasih shira, kalau shira lah apa style yang shira suka...
mari lah kita share, boleh cilok2 idea :-D :-D



syira suka konsep ala2 Inggeris..
tu mungkin untuk ruang tamu lah kut..
kalau untuk bilik tidur...syira lebih suka bagi kebebasan kepada tuan punya bilik masing-masing untuk decorate sendiri.
sebab bilik tidur kan privacy...tempat masing-masing untuk berehat...
so kalau untuk bilik tidur, syira lebih prefer masing-masing decorate ikut kesukaan sendiri.



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 15-12-07 22:32


teman suka kekadang tengok majalah Impiana....
cantik....


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 16:19


Pada 15-12-07 22:32 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

teman suka kekadang tengok majalah Impiana....
cantik....



emm tengok deko bersama eric tu pun best,
emm macam mana nak join ek yang mereka datang hias rumah, free2 saja dapat hiasan dalaman bernilai 20k pula tu...



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 17-12-07 16:27


minat dengan topik ni..
sekadr nak mnumpang lalu..
kalau ada idea nanti nak share juga...
bab-bab macam ni ummu suka sangat :-D :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 16:32


Pada 17-12-07 16:27 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!

minat dengan topik ni..
sekadr nak mnumpang lalu..
kalau ada idea nanti nak share juga...
bab-bab macam ni ummu suka sangat :-D :-)



emm sudi2 kan lah menyumbang idea ummu...

kita semua ni memang kena tau bab-bab gini, nak2 pula bila turn nak hias rumah sendiri... :welcome: :welcome: :welcome:



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 16:34


.. saya minat bab-bab hiasan dalaman tapi pemalas:-(..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 16:42


Pada 17-12-07 16:34 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. saya minat bab-bab hiasan dalaman tapi pemalas:-(..


tak mengapa nanti ks caarik org rumah yang rajin :sopan: :sopan: :sopan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 16:50


Pada 17-12-07 16:42 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-12-07 16:34 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. saya minat bab-bab hiasan dalaman tapi pemalas:-(..


tak mengapa nanti ks caarik org rumah yang rajin :sopan: :sopan: :sopan:



.. InsyaALLAH.. mudah-mudahan dengan keizinanNYA:malu:..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 17-12-07 16:59


Pada 17-12-07 16:32 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-12-07 16:27 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!

minat dengan topik ni..
sekadr nak mnumpang lalu..
kalau ada idea nanti nak share juga...
bab-bab macam ni ummu suka sangat :-D :-)



emm sudi2 kan lah menyumbang idea ummu...

kita semua ni memang kena tau bab-bab gini, nak2 pula bila turn nak hias rumah sendiri... :welcome: :welcome: :welcome:



hehe..betul-betul..
kalau bab memilih perabot ummu prefer barang-barang kayu..macam kayu jati...kalau pergi kedai2perabot..mulala brangan nak pkir2 rumah idaman :-P



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 17:45


Pada 17-12-07 16:59 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-12-07 16:32 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-12-07 16:27 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!

minat dengan topik ni..
sekadr nak mnumpang lalu..
kalau ada idea nanti nak share juga...
bab-bab macam ni ummu suka sangat :-D :-)



emm sudi2 kan lah menyumbang idea ummu...

kita semua ni memang kena tau bab-bab gini, nak2 pula bila turn nak hias rumah sendiri... :welcome: :welcome: :welcome:



hehe..betul-betul..
kalau bab memilih perabot ummu prefer barang-barang kayu..macam kayu jati...kalau pergi kedai2perabot..mulala brangan nak pkir2 rumah idaman :-P



emm minat juga kayu jati, tapi harge nya yang tak berapa minat.... mahal tuuu :roll: :roll:



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 22:48


ni hiasan bilik tidur modern style..
:welcome: :welcome: /



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 22:49


emm yang ni pula lebih sesuai untuk pengantin agaknya....
kalau hari biasa rasa macam tak sesuai agaknya...

/



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 22:51


ni pula untuk dapur...hemm cantik juga set dapur ni kan... siapa setuju :welcome: :welcome:

/



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

mas_kara
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.12.2007
Ahli No: 32112
Posting: 85
Dari: Bumi ISLAM

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 24-03-08 17:19


ana pun sejak kahwin ni dah mula minat nak menghias2. tapi yang malas nya nak mengemas. sekarang masih menyewa.so tak boleh pakai lagilah minat ni. dalam bulan 7 nanti baru nak ada rumah sendiri. Ana pun nak tumpang sekaki, macam mana nak decorate rumah apartment 3 bilik? pening juga sebab ruang agak terbatas dan ana nak minta suggestion bagaimana nak simpan barang2 yang tak pakai sebab rumah ana nanti tak ada stor. PENING!PENING!


-----------------
Hidup merana tanpa IMAN,Hidup bahagia dengan ISLAM


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_karaProfil   Hantar PM kepada mas_kara   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 24-03-08 17:59


Assalamualaikum
kak anis..nak bagi cadangan ni..... :sopan:
mentangĀ²lah saya bawu balik dari KL...pergi IKEA dua hari lepas....saya dengan bangganya mencadangkan agar kak anis pergi lah ke sana untuk mendapatkan ideaĀ² serta garapanĀ² dari pereka hiasan dalaman yang hebatĀ² belaka....memang menarik hatiku...wase nak pergi lagi... :welcome:
lagi satu, saya yang juga minat hiasan dalaman ni..mencadangkan agar kak anis boleh baca buku seperti Anjung Seri ke...dan pelbagai lagi majalah (lope pula..sebab asik suka baca Anjung Seri jeq..)..hah...Impiana..dan sebagainya......banyak idea yang boleh didapati daripada bukuĀ² begini....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 18:03


saya pun dah terfikir2 macamana hiasan rumahku syurgaku nanti :-D
yang penting nak simple dan mudah nak kemas..

nak tema putih dan biru :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

zatil_alwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.12.2007
Ahli No: 31993
Posting: 206
Dari: kuala selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 23:11


Pada 24-03-08 18:03 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

saya pun dah terfikir2 macamana hiasan rumahku syurgaku nanti :-D
yang penting nak simple dan mudah nak kemas..

nak tema putih dan biru :sopan:


eh samala,,,,
ni mesti minat biru kan...????

Bookmark and Share

    


  Member Information For zatil_alwaniProfil   Hantar PM kepada zatil_alwani   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 23:14


ya zatil minat biru.. :sopan:

suka biru kristal tu..

tapi lebih damai pandang biru susu (eheh ada ke biru susu)
biru yang lembut tu lah..

tapi untuk dapur lain warna kut

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

zatil_alwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.12.2007
Ahli No: 31993
Posting: 206
Dari: kuala selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 20:42


Pada 24-03-08 23:14 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

ya zatil minat biru.. :sopan:

suka biru kristal tu..

tapi lebih damai pandang biru susu (eheh ada ke biru susu)
biru yang lembut tu lah..

tapi untuk dapur lain warna kut


biru kristal yang bagaimana ye...???
saya minat lagi-lagi yang aqua..
kalau biru tua nak dekat hitam tu kurang sikit..hehe.
dapur sesuai ke warna biru.. :berfikir: :berfikir: :berfikir:
kalau bilik saya nanti memang wajib warna biru,,, heheh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zatil_alwaniProfil   Hantar PM kepada zatil_alwani   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 20:59


Pada 25-03-08 20:42 , zatil_alwani posting:

!!! QUOTE !!!



biru kristal yang bagaimana ye...???
saya minat lagi-lagi yang aqua..
kalau biru tua nak dekat hitam tu kurang sikit..hehe.
dapur sesuai ke warna biru.. :berfikir: :berfikir: :berfikir:
kalau bilik saya nanti memang wajib warna biru,,, heheh..


biru laut :-D suka saja panggil biru kristal..

dapur sesuai kut warna biru kalau pandai hias..

samalah pula.. bilik wajib biru juga..
tapi kalau dah kahwin kena juga tanya pendapat suami :berfikir:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 21:23


erm...suka juga tengok design2 kat IKEA...
simple dan menarik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 21:33


Pada 25-03-08 21:23 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

erm...suka juga tengok design2 kat IKEA...
simple dan menarik..


ikea ni more tu konsep orang2 muda sekarang... ringkas dan nampak sofistikated .. sebab tak banyak hiasan...

anis pun suka..

tapi ikea nun kat kl saja....

jawuh!! :cry: :cry:



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

Princess-Shida
Warga 1 Bintang
Menyertai: 13.03.2008
Ahli No: 32888
Posting: 28
Dari: Damansara

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 21:33


Salam,

Akak hiaslah sesedap mata akak memandang dan budget for the hiasan..semua boleh jadi punya....warna biru tu melambangkan romantic ni....Wow so romanticnya akak...heee

Bookmark and Share

    


  Member Information For Princess-ShidaProfil   Hantar PM kepada Princess-Shida   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 22:11


IKEA untuk urang kaya saja....
mahal yang amat

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 03:52


bilalah nak merasa hias rumah sindiwi ni... :berfikir:

mahal sangat ke daeng...??
tengok barang dia agaknya...
tapi memang lelawa... :kelip:
kalau nak yang tawar menawar.. rerajinla p jenjalan ke kedai2 perhiasan tetepi jalan... banyak jugak yang comey... cuma kena rajin mencari...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

zatil_alwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.12.2007
Ahli No: 31993
Posting: 206
Dari: kuala selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 17:21


Pada 25-03-08 20:59 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-03-08 20:42 , zatil_alwani posting:

!!! QUOTE !!!



biru laut :-D suka saja panggil biru kristal..

dapur sesuai kut warna biru kalau pandai hias..

samalah pula.. bilik wajib biru juga..
tapi kalau dah kahwin kena juga tanya pendapat suami :berfikir:



oh..biru laut..ala sama dengan warna aqua agaknya..
(agaknya) yang biru nak dekat dengan warna hijau..
kalau suami taknak? huhu.. so sebelum kawin tanya dulu, hehe.. (mrepek saja) :-P


Bookmark and Share

    


  Member Information For zatil_alwaniProfil   Hantar PM kepada zatil_alwani   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 17:26


biasanya suami tak kisah rasanya pasal hiasan ni..
tugasan menghias rumah diserahkan sepenuhnya kepada isteri.. :sopan:

kalau suami tak nak, kalau nak adil alamatnya cat rumah jadi belang2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 17:28


kelakar pula rumah belang2... :D
takkanlah macam tu...

daeng, kat IKEA tak semuanya mahal..

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 18:09


Pada 26-03-08 17:28 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

kelakar pula rumah belang2... :D
takkanlah macam tu...

daeng, kat IKEA tak semuanya mahal..


ada masa drang buat gile2 nya sale... tapi istimewanya barang ikea ni, pakai kancil pun boleh angkut.. sebab perabot boleh pasang sendiri kat rumah...



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 21:43


Pada 26-03-08 17:26 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

biasanya suami tak kisah rasanya pasal hiasan ni..
kalau suami tak nak, kalau nak adil alamatnya cat rumah jadi belang2..


rasanya, tak semua begitu agaknya cik kinah...
tapi, kalau ismi, lebih baik kita duduk sekali, lepas itu diskas bagaimana.. sebabnya, yang nak duduk bukan ismi seorang... :sopan:

tapi, kalau cat belang2 tu... pening lah mata ismi p rumah cik kinah...
mungkin seorang ambil satu bahagian agaknya...
lepas itu tau lah siapa cat lagi lawa... :kelip:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-01-09 09:41


eh... dah sunyi pula disini.. sapa ada lagi ...cadangan hiasan yang menarik?
yang dapat menawan hati suami bila pulang dari kerja? hehehe...
siapa ada contoh2 warna dinding yang modern tapi tak keterlaluan tapi tetap menarik?
cuti tahun baru cina ni... nak cat rumah ni.. dari pindah sini belum cat apa-apa lagi :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-01-09 09:48


kak eni, mungkin ada satu cadangan, letak satu kabinet untuk letak barang2 dan buku2. boleh muat lagi tu saya rasa.

dan beli permaidani yang besar satu. letak kat ruang tamu. baru nampak lebih indah. :D

lagi satu, pasal warna dinding, try yang bercorak2 lah. hehehe

bagi saya, apa-apa pun selesa asalkan semuanya kemas dan teratur. :D

p/s: IKEA not bad lah but i don't really adore IKEA. bak kata Daeng, orang kaya2 sahaja boleh IKEA ni.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-01-09 11:49


suka hias rumah.. tapi saya tak minat dengan barang yang banyak dalam rumah..nampak serabut.. saya suka design yang simple. ruang yang luas.. kalau susun barang-barang dalam rumah pun letak di mana tempat yang mudah untuk dicapai dan disimpan balik..
suka tengok casa impian.. cantik..menarik.. kreatif..kekadang ada juga timbul idea macam tu.. hehe suka sangat berangan2 rumah nanti macam ni macam tu..
IKEA? saya kurang berminat shopping kat situ.. erk.. tak tahu mana nak pilih.. tak reti nak cari barang kat situ.. dan pastinya ramai sangat orang lagi-lagi time cuti.. hmm 8-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-01-09 13:18


saya pun ada ide nak hias rumah baru ni..cumanya faktor masa dan budget mencemburui...

tegoklah kalau ada peruntukan tahun baru ni... budget tahun lepas dah banyak habis dah...pindah rumah baru ni banyak juga pakai duit...kena tunggu Rancangan Malaysia ke 10 pulak lah agaknya.


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-01-09 14:11


huhu tak tahu Kenapa namun perhiasan ikea kurang menambat hati..
entah.. lebih gemar kepada sesuatu yang klasik.. sama ada barat mahupun timur.. kedua-duanya kalao klasik.. memang best...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 15-01-09 14:21


nak hias dalaman rumah ni tak susah,tapi banyak aspek yang kena ambik kira contohnya kita kena tau konsep yang kita nak, moden ke , ala2 jawa ke, english style ke, lepas itu tengok pula budget kita. konsep kena sesuai dengan rumah dan penghuni. kalau anda seorang yang kurang rajin atau sentiasa sibuk, kurangkan penggunaan perabot atau barangan yang mudah berhabuk . begitu juga kalau ada anak-anak yang masih kecik... hias rumah tak susah atas kreativiti masing-masing saja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

zinatulhayah
Warga Rasmi
Menyertai: 29.12.2008
Ahli No: 36553
Posting: 7
Dari: South Korea

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-01-09 10:17


menariknya..dulu pernah nak ambil hiasan dalaman tapi tak jadi..huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For zinatulhayahProfil   Hantar PM kepada zinatulhayah   Quote dan BalasQuote

iMah_solehah87
Warga Rasmi
Menyertai: 06.01.2009
Ahli No: 36644
Posting: 4

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-01-09 18:52


hehe bestneyee ..iMah minat juga hiasan dalaman ini...Kalau nak cantik mesti banyak budget kan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For iMah_solehah87Profil   Hantar PM kepada iMah_solehah87   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 14:29


Pada 23-01-09 18:52 , iMah_solehah87 posting:

!!! QUOTE !!!

hehe bestneyee ..iMah minat juga hiasan dalaman ini...Kalau nak cantik mesti banyak budget kan..


tak juga imah..
kena pandai pilih dan survey juga..
kalau kita jenis yang kreatif.. kita boleh saja buat sendiri..
tak perlu nak keluar duit banyak-banyak..
kadang-kadang ada saja idea nak buat itu ini.. tapi malasnya..hmm 8-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 14:06


wah best jugak ni belajar interior design ini..
hukjhukhuk..sekarang rumah tak wapa sempurna lagi..setakat yang yang mampu saja dulu...

p/s:pengaruh marketing masih bersisa....

Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.133412 saat. Lajunya....