Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-06-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Aku bersama sangkaan hambaKu padaKu, jika sangkaannya baik maka baiklah baginya, dan jika sangkaannya buruk maka buruklah baginya.
-- Hadis Qudsi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 75
Ahli: 0
Jumlah: 75




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 15 hari yang lalu
Daeng_Jati: 35 hari yang lalu
Kang: 39 hari yang lalu


Jejak Hobi
Topik: Zoo Serangga


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Hobi
    »» Zoo Serangga

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 3 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:

Oleh Zoo Serangga

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-01-08 21:45


Hari ini ini saya ingin menambah koleksi dalam Zoo Serangga. Tapi bukan serangga sebab saya tanakkk bukakk topic baru--tiada keperluan.

Introduction: OWL (Burung Hantu). HIHIEE...
Owl dibahagikan kepada dua jenis - typical owls, Strigidae dan the barn-owls, Tytonidae. Owl biasanya memburu small mammals, insects, and other birds.
Dan apa yang lbeyy menarik, sesetengahnya specialize dalam memburu ikan. (EERRKK!! Mati-mati mulanya saya tak percaya, first time niihh dengar owl juga mampu memburu ikan. Bulu unik di sekeliling mata owl dikenali sebagai facial disc.

Walaupun owl mempunyai binocular vision, kelemahannya adalah matanya yang besar seolah-olah terbenam dalam sockets, lekuk mata, sehingga owl terpaksa memusingkan keseluruhan kepala untuk change view. Dua jenis owl yang terbesar adalah eagle owls, the Eurasian Eagle Owl (Bubo bubo) and Blakiston's Fish Owl (Bubo blakistoni).

Kebolehannya melihat dalam low light adalah sangat dikagumi. Tetapi Allah bagi satu lagi kelemahan pada owl -- tidak boleh melihat dengan jelas anything within a few inches of their eyes. Plleekk kaann? HIIHIIEE!!! Dan satu lagi yang besss!!! Owl boleh memutarkan kepala 135 degrees in either direction, mana-mana side pun!! ERRKK, cammna tuuhh? Betul-betul pusing niiiee..

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-01-08 21:46


A Eurasian Eagle Owl

/

HMM.. Comel kan? Cantik kan bulu dia? HIHIIEE... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-01-08 22:25


HMM.. yang ini pula adalah Barn Owl daripada family Tytonidae. Comel.. HIHIIEE.. Antara ciri-cirinya mempunyai muka yang heart shaped. Ia mempunyai kemampuan untuk terbang dengan senyap, silently. Strategi memburunya adalah dengan membelakangkan tubuh dan menyambar dengan kuku kakinya yang tajam, effective defence, mengurangkan turbulence(rintangan udara) dan antara kelebihan yang Allah berikan kepadanya lagi adalah, ia mampu menghasilkan bunyi seperti ULAR!!!

/

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 25-01-08 23:09


gambar nyamuk tak ada ke?
:-D


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-01-08 20:53


uiks...burung hantu....termasuk dalam serangga ke??? tak pelah...apa-apa pun dapat juga kenal spesies burun hantu ni...huhu :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 30-01-08 07:21


wah ada burung antu pula kat sini.
Dah lama teman tak pergi memburu serangge ni. Rindu pula rasanya, tak apa nanti teman pergi cari lagi.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 20-05-08 08:36


Info mengenai Labah-labah

Arachnid

Arachnid, term for animals in the class including the scorpions, spiders, daddy longlegs, mites, and ticks, and certain other eight-legged land invertebrates. Fossils suggest that arachnids were among the first animals to live on land, perhaps in the early Devonian Period, nearly 400 million years ago. About 60,000 species are known, although many, especially mites, remain undiscovered or undescribed. Arachnids are found throughout the world in nearly every habitat, but they reach their greatest size and diversity in warm arid and tropical regions.

Characteristics

The arachnid body is divided into two parts: anterior and posterior. The anterior part, called the cephalothorax, contains sense organs, mouthparts, and limbs in pairs. The first pair of limbs-the chelicerae-may form pincers or poison fangs, and the second pair-the pedipalps-may serve as pincers, feelers, or legs. The other limb pairs, generally four, are used for walking. The posterior part of the body, the abdomen, bears the genital opening and other structures. It is usually equipped with modified gills called book lungs. Most arachnids are solitary except at the time of mating, when a variety of complex behavior patterns may be observed. Females may guard eggs or young, which are often born live.
Behavior and Importance

Arachnids are usually predaceous. Often they hunt or lie in wait for small animals such as insects. Food may be partly or wholly broken down by secreted fluids and then sucked in. Arachnids have simple eyes and various prey-subduing structures, such as the segmented, stinging tail of scorpions and the abdominal spinnerets with which spiders construct elaborate insect traps (orbs or webs). Mites constitute the largest and most diverse order of arachnids, followed by the spiders. Some mites feed on plants and a few species are serious agricultural pests. Some are predaceous, often feeding on other species of mites. Parasitic lifestyles are common among mites and many are of veterinary and medical importance. Ticks are a distinct bloodsucking subgroup of mites specialized for parasitizing reptiles, birds, and mammals. Ticks carry organisms that cause serious human diseases, such as Lyme Disease.

The bites of some spiders and the stings of a few species of scorpions are dangerously poisonous to humans. However, most arachnids are harmless and contribute to the balance of nature by controlling the populations of the insects they prey on or the plants, reptiles, birds, or mammals that serve as their hosts.
Scientific classification: Arachnids constitute the class Arachnida, in the phylum Arthropoda. The class is divided into 11 orders: the Acari or Acarina (mites and ticks), Amblypygi (tailless whipscorpions), Araneae (spiders), Opiliones (daddy longlegs), Palpigradi (palpigrades), Pseudoscorpiones (false scorpions), Ricinulei (ricinuleids), Schizomida (micro whipscorpions), Scorpionida (true scorpions), Solpugida (windscorpions), and Uropygi (whipscorpions).


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

teruterubozzu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.05.2007
Ahli No: 29897
Posting: 86
Dari: Bumi Allah

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-05-08 12:05


wah minat betul ya daeng dengan serangga..apa kata daeng masukkan foto2 seranggga yang daeng tangkap ke web site www.flickr.com atau pun daeng boleh masuk kat cini.. www.flickr.com/photos/annamir yang ni abang saya punya..daeng boleh kongsi gambar dan pengetahuan..dan boleh dapat award kalau foto yang daeng paparkan menarik dan cantik..cuba lah:) satu dunia boleh tengok gambar serangga daeng dan depa boleh bagi komen depa try lah :) pasti seronok ok.....;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For teruterubozzuProfil   Hantar PM kepada teruterubozzu   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 26-05-08 09:50


terima kasih teruterubozzu atas cadangan itu, teman cuba melayari laman itu ye....
bila lagi teman nak memburu serangge ni??

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Asward_hafiz
WARGA SETIA
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8743
Posting: 597
Dari: Kuantan pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 26-05-08 11:08


Assalamualaikum

tak sangka lah Owl_um kita ni tau pasal burung hantu...hehe...patut lah nama pun owl... :kelip:


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Asward_hafizProfil   Hantar PM kepada Asward_hafiz   Pergi ke Asward_hafiz's Website   Quote dan BalasQuote

teruterubozzu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.05.2007
Ahli No: 29897
Posting: 86
Dari: Bumi Allah

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 29-06-08 21:12


sama-sama daeng..dah dapat ke serangga yang diburu?dah masuk flickr tu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For teruterubozzuProfil   Hantar PM kepada teruterubozzu   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 30-06-08 11:23


dah masuk dah, hebat sungguh abang meke ye tetebozzu? cantik semua gambonye. Timakasih banyak-banyak ye

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

teruterubozzu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.05.2007
Ahli No: 29897
Posting: 86
Dari: Bumi Allah

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-06-08 20:51


sama-sama daeng..dia memang minat fotogfr...padahal bukan bidang kerjanya pun..suka-suka saja.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For teruterubozzuProfil   Hantar PM kepada teruterubozzu   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 15-09-08 08:59


Serangga terbesar di atas tanah di Antartika sebenarnya ialah sejenis serangga kecil tanpa sayap - Belgica antarctica yang berukuran kurang daripada 1.3 macam panjang.

Tiada serangga terbang di Antartika (kerana ia akan mudah ditiup angin), sebaliknya hanyalah jenis serangga seperti kutu yang menghinggapi penguin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 15-09-08 09:52


Ekologi Serangga

Takrif Ekologi;

Ekologi adalah cabang sains yang mengkaji habitat dan interaksi di antara benda hidup dengan alam sekitar. Perkataan ini dicipta oleh pakar biologi Jerman dan pengikut Darwin pada tahun 1866 Ernst Haeckel dari perkataan Greek (oikos beerti " rumah" dan logos beerti "sains").

Kini, istilah ekologi ini telah digunakan secara meluas dan merujuk kepada kajian saling hubungan antara organisma dengan persekitaran dan juga saling hubungan di kalangan kumpulan organisma itu sendiri.

Alam sekeliling merangkumi kedua persekitaran abiotik -- benda bukan hidup seperti cuaca dan geologi -- dan persekitaran biotik -- benda hidup seperti tumbuhan dan haiwan. Kebanyakan penyelidikan ekologi menumpu kepada taburan dan jumlah organisma dan bagaimana ini mempengaruhi ciri dan sifat alam sekitar; pengaruh organisma terhadap alam sekitar, dan pengaruh alam sekitar terhadap organisma tersebut.

Ekologi Serangga;

Ekologi Serangga adalah salah satu bidang kajian yang membincangkan tabiat dan peranan serangga dalam perspektif ekologi. Aspek-aspek ekologi serangga yang meliputi pertumbuhan, kemandirian, pembiakan, peranan perumah, faktor biotik dan abiotik, adaptasi, variasi genetik, sistem hidup dan pola taburan dilihat secara lazim dan juga dalam perspektif implikasi kini.

Konsep serangga dalam ekosistem, kepelbagaian dan struktur trofik, peranan sebagai pengurai, pendebunga, vektor serta dinamik dan kawal-atur populasi serangga juga dibincangkan.

Aspek kepelbagaian dan pemuliharaan juga akan dibincangkan dengan memberi contoh kepada serangga yang bernilai tinggi dari sudut ekologi, ekonomi, perubatan dan aestetika termasuk spesies-spesies yang dilindungi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 15-09-08 10:13


/

Belgica antarctica serangga Antartika

!!! QUOTE !!!

Serangga terbesar di atas tanah di Antartika sebenarnya ialah sejenis serangga kecil tanpa sayap - Belgica antarctica yang berukuran kurang daripada 1.3 macam panjang.

Tiada serangga terbang di Antartika (kerana ia akan mudah ditiup angin), sebaliknya hanyalah jenis serangga seperti kutu yang menghinggapi penguin.



-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 12-11-08 08:06


Ketahanan Seekor Lebah

Resilience”, atau terjemahannya di dalam bahasa Melayu mengikut kamus dwibahasa Oxford Fajar adalah kebingkasan atau ketahanan. Atau huraian yang lebih tepat lagi, “resilience” merupakan daya tahan untuk menangkis cabaran atau halangan.

Lihatlah pada sang lebah, sudah pasti ada hikmah yang besar mengapa Allah SWT menukilkan satu surah yang bertemakan “An Nahl” (Lebah). Lebah merupakan serangga yang sangat kecil, tetapi mampu menghasilkan makanan sendiri. Setiap lebah ada peranan masing-masing sama ada menjadi ratu, tentera, penjaga anak-anak lebah, pencari madu bunga, mahupun buruh. Mereka tidak perlu menjadi parasit yang menumpang untuk menagih makanan secara percuma. Ia mampu terbang jauh berpuluh kilometer dari sarangnya untuk mencari madu terbaik.

Bayangkanlah ancaman yang dihadapi oleh lebah - menjadi makanan burung, menjadi mangsa semburan racun serangga, cuaca yang buruk, persaingan dengan serangga spesis lain dan bermacam-macam lagi. Lebah juga merupakan haiwan ergonomik, arkitek dan jurutera yang hebat kerana mampu membina sarang yang sangat kukuh, mengoptimumkan penggunaan ruang serta bersih. Lebah mampu berjasa kepada manusia dengan memberikan madu sebagai penawar, dan lebah mampu berjasa kepada tumbuhan kerana membantu proses debunga.

Mengikut satu kajian, lebah merupakan serangga yang telah pun wujud sejak berjuta-juta tahun dahulu, dan lebah masih “survive” sehingga kini. Lihat sahajalah pada dinasor, haiwan purba kala yang dikatakan besar, ganas dan kuat, kini hanya menjadi fosil dan artifak di muzium, atau menjadi sisa yang membentuk petroleum di dasar bumi. Mengikut satu kajian, kewujudan dinasor mempunyai usia yang lebih kurang sama seperti lebah. Tetapi, mengapa dinasor tidak “survive” sehingga ke hari ini sepertimana lebah yang comel dan kecil?

“Resilience”, inilah sifat yang dimiliki oleh lebah tetapi tidak oleh dinasor. Daya tahan mengharungi perubahan geografi bumi, daya tahan mengharungi peredaran zaman, daya tahan mengharungi bencana alam serta cuaca yang berubah-ubah. Dengan sifat yang dikurniakan oleh Allah SWT kepada lebah ini, generasi lebah terus hidup di muka bumi ini.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-11-08 07:35


Kehebatan haiwan ciptaan Allah SWT (Anai-Anai)

Anai-anai pun tahu erti kebesaran dan kemuliaan Wahyu Allah SWT iaitu Al-Quran.

/

/

/

Anai-anai yang tidak memakan cebisan kertas yang tertulisnya ayat-ayat suci al-quran. SubhanaAllahuta'ala.

p/s

Tidak diketahui di mana lokasinya, namun seperti di Pakistan sahaja.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 20-11-08 07:18


Sesiapa yang ada info untuk dikongsi, marilah kongsi bersama...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 18-02-09 07:39


Wasps: Man's New Best Friend!
Entomologists Train Insects to Act Like Sniffing Dogs


ATHENS, Ga. -- Wasps are not man's best friend -- probably their worst. But when it comes to sniffing out trouble, scientists believe they may be better than dogs.

They ward off intruders, track down criminals, find bombs and detect toxic chemicals, but dogs could soon be replaced by wasps. They have the same sensitive odor detection as dogs and are now being trained to sniff out trouble.

"The advantages of a wasp over a dog is you can produce them by the thousands. They are real inexpensive, and you can train them in a matter of minutes," Joe Lewis, a research entomologist at University of Georgia in Athens, tells DBIS.

He and Biological and agricultural engineer Glen Rains are doing just that. Olfactory sensors on the wasps' antennae can smell chemicals in concentrations as tiny as a few parts apa billion in the air.

"So far, they've been able to detect, to some level, any chemical that we've trained them to," Rains tells DBIS.

Training is simple and quick. The wasps are fed sugar water. At the same time they're introduced to a smell for 10 seconds. The process is repeated two more times.

Lewis says, "We can train a wasp within a matter of 10 to 15 minutes."

For example, a set of wasps is trained to detect the smell of coffee. When they are put into a simple container, a tiny web camera watches their actions. When the smell of orange is pumped into the pipe, nothing. But when it's coffee, the wasps crowd around the smell.

So far, Rains and Lewis have not found anything the wasps cannot be trained to detect. They can be trained to detect everything from drugs to human remains to fungi on crops. They could one day even be able to detect deadly diseases like cancer.

Source: Science Daily


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Hobi
    »» Zoo Serangga

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 3 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.097261 saat. Lajunya....