Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-06-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kejayaan sebenar adalah terletak pada tidak pernah jatuhnya seseorang....tetapi manusia mana yang tidak pernah melakukan kesalahan. Oleh itu kejayaan yang sebenar-benarnya adalah kesanggupan tegak kembali pada setiap kali jatuh...
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 70
Ahli: 0
Jumlah: 70




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 15 hari yang lalu
Daeng_Jati: 35 hari yang lalu
Kang: 39 hari yang lalu


Jejak Hobi
Topik: Zoo Serangga


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Hobi
    »» Zoo Serangga

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:

Oleh Zoo Serangga

strawberri
Warga 5 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13269
Posting: 391
Dari: Alaska Timur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 13:22


Pada 13-12-07 21:29 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

/

Pada 12-12-07 11:16 , strawberri posting:

!!! QUOTE !!!

daeng..buh lah gambar ladybird yang badan bintik2 tu...comei ooo


Strawberri, ni teman ada jumpa seekor kumbang kekure (ladybird).
Alhamdulillah dapat juga ambik gambonye.




thank you daeng...kumbang bintik2 ni lah yang saya maksdkan..comeiiiii



Bookmark and Share

    


  Member Information For strawberriProfil   Hantar PM kepada strawberri   Pergi ke strawberri's Website   Quote dan BalasQuote

strawberri
Warga 5 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13269
Posting: 391
Dari: Alaska Timur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 13:26


daeng..gambar baby belalang tu sungguh comeii..thank you daeng saya tak pernah tengok pun sebelum ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For strawberriProfil   Hantar PM kepada strawberri   Pergi ke strawberri's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 18-12-07 15:09


ye ke strawberri, comey ye belalang tu :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-12-07 15:46


wow...Maha hebat Allah swt....tidak terhitung ciptaanNya

Bookmark and Share

    


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

strawberri
Warga 5 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13269
Posting: 391
Dari: Alaska Timur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-12-07 15:56


Pada 18-12-07 15:09 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

ye ke strawberri, comey ye belalang tu :)


a'ah comei sangat. lipas tu pun saya suka teknik pengambilan gambonya hehehehe
buh lah lagi gambo2 lain ye kalau ada.. :welcome:

p/s: semua gambar saya save as..jangan marah ye en.daeng dan en.broshahir hehehe



Bookmark and Share

    


  Member Information For strawberriProfil   Hantar PM kepada strawberri   Pergi ke strawberri's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 19:44


/

Ni gambar semut itam. Semut ni teman jumpa kat Hutan Simpan Tanjung Hantu, Teluk Senangin


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 20:37


Pada 14-12-07 19:54 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

/

Pada 13-12-07 08:57 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. aku nak gambar lipas:cry:.. nak tengok lipas.. "we want" lipas:cry:..


Ok, ok kaki samun, ni kepala lipas ni. Lipas ni dah mati. Nak tangkap gambar yang hidup, asyik lari saja. Ni pun teman terjumpa kat pengelap kaki.

p/s

Comey juga lipas ni, macam Suria Perkase Hitam saja...



.. terima kasih.. fuhh.. hemsemnya lipas.. "i" laik lipas:terliur:..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 20:58


kaki samun,

lama tak nampak meke...
rasa sunyi pula kalau meke tak ada. tak terasa frequency meke ni :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-12-07 21:10


.. alhamdulillah ada saja.. cuma biasalah.. kadang-kadang sibuk.. "frequency" apa pula maksud tuan hamba???

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 25-12-07 16:19


/

Seekor semut hitam lagi.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-12-07 17:21


Pada 24-12-07 19:44 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

/

Ni gambar semut itam. Semut ni teman jumpa kat Hutan Simpan Tanjung Hantu, Teluk Senangin



wahh semut ada senjata tajam kat belakang..
kalau tercucuk jari sakit tak? :berfikir:

wahh prof sampai hutan simpan tangkap gambar semut..


encik kaki, lipas tu menakutkanlah :cry:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 25-12-07 17:24


iyalah k.kinah..tengok sekali macam nyamuk..dua kali..eh..eh semut rupanya..hehe...tak sakit agaknya..best agaknya kalau trcucuk..hehe..

:berfikir: entahlah macam mana k.samun boleh cakap lipas nsem erk



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-12-07 17:26


takpa untuk tahu sakit ke tidak,
nanti kita cari semut hitam tu..
test cucuk kat jari ummu.. :-D


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 25-12-07 17:36


:cry: :cry: jahatnya nak cucuk kat tangan ummu..
tpxpe tak sakit pun..nanti cucuk tangan k.kinah juga :lol:



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-12-07 17:45


tak sakit ke :lol:
ummu ni cakap macamlah betul-betul perkara ni tengah berlaku :kelip: comel :sopan: :lol:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 25-12-07 21:09


/

Kerengge ditepian pantai. Kerengge ni dalam posisi pertahanan. cuba lihat kerengge yang membuka madible dia tu...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 25-12-07 23:09


wah..skil daeng menangkap gambar dah improve...
keep up the good work...

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-12-07 23:29


seronoknya main dengan serangga.....minat juga kat serangga ni....

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 27-12-07 11:33


qudwah,

memang seronok main dengan serangge...
sebab serangge banyak mengajo kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-12-07 12:00


.. serius cun gambar kerengga di pasiran pantai.. "i" laik:kelip:..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 27-12-07 20:37


/

ni pula spesis kumbang susu getah.

Kumbang ni hidup berkumpulan. Habitatnye di kawasan pokok2 yang ada getah. Dengan kata urang mahir hutan, pokok yang banyak ayo. Cara nak kenal pokok tu ada banyak susu getah, salah satu caranya dengan menores ato mematahkan daun pokoknye, kalau lah pokok tu keluokan banyak getah, maknanya pokok tu banyak ayor. Kumbang ni memakan benih pokok (seed) berkenaan.
Kumbang milkweed ni adalah antara serangge yang berkeupayaan imun dan tahan terhadap tahap ketoksikan getah tumbuhan berkenaan.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 27-12-07 20:42


cute lah kumbang tu...badan dia macam pencil box :-P

prof ambil gambar ni kat pokok getah mana?



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 27-12-07 21:20


tu teman ambik kat Teluk Senangin, ala yang dekat dengan Hutan Simpan Tanjung Hantu. erm.. tak pasti pula pokok apa, tapi pokok kat tepi pantai dan banyak daun...
macam pensel box? meke ambik lah buat pensel box, bawa pergi kuliah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 27-12-07 21:26


/

ni penyengat. Sakit kalau kena sengat dengan dia ni...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 27-12-07 22:00


/

ni baby cengkadak...
susah betul nak tangkap dia ni. suka lari. Ni kira nasib saja dapat tangkap gambar ni....


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

strawberri
Warga 5 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13269
Posting: 391
Dari: Alaska Timur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-12-07 15:02


hamba suka baby cengkadak tu. teruskan usaha daeng. boleh buat buku ni huhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For strawberriProfil   Hantar PM kepada strawberri   Pergi ke strawberri's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 28-12-07 15:09


penuh gaya lah serangga2 ni bila berfoto..hehe..tengok penyengat tu..gaya macho..hehe..nak tujk kan skil pada prof tu..hehe



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-12-07 16:43


Pada 27-12-07 21:26 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

/

ni penyengat. Sakit kalau kena sengat dengan dia ni...



kuru juga ya..prof


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-12-07 16:45


.. bila dah duduk dalam Zoo Serangga ni.. nak bunuh nyamuk pun tak sampai hati..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 28-12-07 16:50


maap lah kaki samun sebab mengganggu emosi meke. tak bermaksud teman nak ganggu emosi meke. Teman cuma nak kenal rapat dengan serangge ni. kalau yang membahayekan kita macam nyamuk, tampor saja...

p/s

Sebnonye ada kisah rahsie teman dengan binatang ni dan kenapa teman minat dengan serangge. ada kisah disebaliknye...

nak tau tak rahsie ni?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-12-07 16:51


prof...nak tau pasal lebahla..spesis2nya..hehhe rasanya ramai warga ukhwah nak tau..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-12-07 16:51


.. saudaraku daeng.. dalam Zoo Serangga ni saja tak sampai hati.. kalau dah keluar dari topik Zoo Negara ni aku menjadi kejam semula:lol:.. ceritalah wahai saudaraku.. boleh kita berkongsi..:welcome:..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 28-12-07 16:53


Pada 28-12-07 16:51 , muslimah83 posting:

!!! QUOTE !!!

prof...nak tau pasal lebahla..spesis2nya..hehhe rasanya ramai warga ukhwah nak tau..


berkenaan lebah, teman ada stok gambonye. Tapi dah mati dah. Lebah tu sesat dari koloninye sebab mengikut teman balik ke opis. Lebah tu minat dengan garam galian teman (peluh).


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 28-12-07 17:02


ok lah,

sebnonye dedulu teman budak nakai sebnonye.. :)
hewan2 dan serangge jadi mangse kejam teman. Macam semut teman pulas2 kepalenye sampei putus, katak teman tikam dengan sabit rumput sampei tembus badan. cicak teman bunuh dengan api. Lipas pun same...
memang teman ganas masa kecik. Kekadang teman main dengan semut (bele dalam balang) tapi bila dah busan teman bunuh deme :(. rasa sedih teman kenang perangei teman dulu.
kalau belalang tu, teman tangkap cabut kaki tajam dia, buat main. lepas puas teman bunuh....
memang banyak hewan yang terkorban masa zaman teman dulu....
tapi bila meningkat dewase perangei tu semakin lama semakin luput, rasa kasih sayang pula timbul. tapi rasa nak main dengan serangge ni masih menebal lagi. tapi teman main dengan kasih sayang sikit. contohnya macam labah2 teman main panjat dinding (Pengaruh cerita Spiderman), lepas puas main, teman letak balik kat tempat dia. tak bunuh dah....
Umur meningkat, rasa nak main benda-benda ni dah hilang, tapi kawan dengan serangge ni masih menebal. Sekarang ni main tapi dengan lebih ilmiah (pengaruh National Geography pula). Dulu bele semut dalam balang sebab nak tengok askar2 semut...sekarang bele semut dalam balang sambil kaji kehidupan deme....

itulah serbe sedikit kisah teman dibalik tabir...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-12-07 17:04


.. biasalah zaman kanak-kanak.. banyak benda yang kita nak tahu tanpa memikirkan akibat dan musibat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 28-12-07 19:19


Pada 27-12-07 22:00 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

/

ni baby cengkadak...
susah betul nak tangkap dia ni. suka lari. Ni kira nasib saja dapat tangkap gambar ni....



er..jap2.. cengkadak dengan mentadak tak sama ke?

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 28-12-07 20:00


Pada 28-12-07 17:02 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

ok lah,

sebnonye dedulu teman budak nakai sebnonye.. :)
hewan2 dan serangge jadi mangse kejam teman. Macam semut teman pulas2 kepalenye sampei putus, katak teman tikam dengan sabit rumput sampei tembus badan. cicak teman bunuh dengan api. Lipas pun same...
memang teman ganas masa kecik. Kekadang teman main dengan semut (bele dalam balang) tapi bila dah busan teman bunuh deme :(. rasa sedih teman kenang perangei teman dulu.
kalau belalang tu, teman tangkap cabut kaki tajam dia, buat main. lepas puas teman bunuh....
memang banyak hewan yang terkorban masa zaman teman dulu....
tapi bila meningkat dewase perangei tu semakin lama semakin luput, rasa kasih sayang pula timbul. tapi rasa nak main dengan serangge ni masih menebal lagi. tapi teman main dengan kasih sayang sikit. contohnya macam labah2 teman main panjat dinding (Pengaruh cerita Spiderman), lepas puas main, teman letak balik kat tempat dia. tak bunuh dah....
Umur meningkat, rasa nak main benda-benda ni dah hilang, tapi kawan dengan serangge ni masih menebal. Sekarang ni main tapi dengan lebih ilmiah (pengaruh National Geography pula). Dulu bele semut dalam balang sebab nak tengok askar2 semut...sekarang bele semut dalam balang sambil kaji kehidupan deme....

itulah serbe sedikit kisah teman dibalik tabir...


wah..seramnya prof..ganaz juga masa budk2 ye... :sopan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 28-12-07 20:05


eniliana,

same saja cengkadak dengan mentadak, mentadu juga same

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-12-07 20:25


wahh menjadi zoo serangga prof...
besar manfaatnya..

encik kaki pun dah sampai tak sampai hati bunuh nyamuk :lol:
hehe saya pun tak pukul nyamuk
tapi tak bagi dia hisap darahlah..usir saja
kadang-kadang tak sedar papp mati nyamuk kena pukul sebab tiba-tiba gatal


menariknya bagaimana prof boleh mesra serangga
rupa-rupanya berkaitan dengan zaman nakal kecilnya..
ada hikmah ye..
rasanya bertentanganlah..
saya masa kecil suka kawan cicak..
cari dan kumpul telur cicak lagi
suka bagi cicak kecil jalan-jalan atas tapak tangan
sekarang dah besar :cry: cicak fobia
geli yang teramat..
walaupun cuma dibayangkan tapi sudah cukup menaikkan bulu tengkuk..
opps bercerita tentang diri pula..
cuma terfikir bila baca kisah P.D
kontra...


comel gambar mentadak mentadu @ cengkadak
sekali imbas macam semut saja
tapi mata cengkadak tu besar
posing lah dia prof..
hehe lihat pinggangku ramping kan
erm dia hitam ke?
bukan cengkadak warna hijau ke prof?


oh ya prof, nak tanyalah.. ulat bulu tu serangga ke?


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 28-12-07 20:33


k.kinah..suka cicak erk dulu..takutnya...
terkenangkan kisah membasuh pinggan di hari itu..turs terloncat bila terpandang cicak kat sinki...memang lah..tak sopan sungguh cicak ni.. :-D ..sampi sekarang adik suka mengusik..

prof memang jajal ye masa kecil-kecil dulu..sama dengan en.kaki dan k.kinah :-P



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 28-12-07 21:12


sakinah,

ulat bulu tu baby untuk kupu2, ladybird dan lain-lain lagi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 28-12-07 21:13


/

Ni pula belalang lalang yang belum matang. Sesunggut yang pendek dalam keluarga Acrididae dalam Order Orthopera


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 28-12-07 21:41


/

Belalang dahan. biasa hidup kat dahan2 pokok. warna badannye sebegitu supaya proses penyamaran berlaku dengan efektif.
Ilmu yang kita dapat sambil kita berfikir ialah, keupayaan serangge untuk menyelamatkan diri dari bahaya sekitar. Bagi belalang ni ianye menyamar dengan keadaan sekeliling. Jadi manusia meniru sesetengah aksi haiwan dimuke bumi ni :)


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-12-07 22:02


Pada 27-12-07 11:33 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

qudwah,

memang seronok main dengan serangge...
sebab serangge banyak mengajo kita...


betul...betul...kadang-kadang leka bila tengok gelagat serangga ni... :)


-----------------
BERTEMU DAN BERPISAH ADALAH KETENTUAN ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

scenario
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31016
Posting: 181
Dari: Inti nilai..

Perak  


posticon Posting pada: 28-12-07 23:57


Pada 25-12-07 23:09 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

wah..skil daeng menangkap gambar dah improve...
keep up the good work...


mana tak nya..ikon nya pun bukan main besar cermin mata yang di pakai 2..hehehehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For scenarioProfil   Hantar PM kepada scenario   Pergi ke scenario's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-12-07 22:29


Pada 25-12-07 21:09 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

/

Kerengge ditepian pantai. Kerengge ni dalam posisi pertahanan. cuba lihat kerengge yang membuka madible dia tu...



dalam banyak-banyak gambar,gambar ni yang paling saya suka....


-----------------
BERTEMU DAN BERPISAH ADALAH KETENTUAN ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 30-12-07 21:32


/

ni kumbang kekura yang baru tumbuh cengkerang. masa dia baby dia ni ulat bulu yang hodoh, bila dewase dia jadi cantik....


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 30-12-07 21:33


ye ke qudwah?

kenapa meke suka gambar kerengge tu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-12-07 22:44


Pada 30-12-07 21:33 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

ye ke qudwah?

Kenapa meke suka gambar kerengge tu?


unik...comel...


-----------------
BERTEMU DAN BERPISAH ADALAH KETENTUAN ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 01-01-08 11:59


/

Ni gambar penyengat yang teman ambik pagi tadi. Lepas sarapan tadi, keluo2 kejap kat belakang rumah cari serangge :)


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 01-01-08 12:01


/

ni lagi penyengat yang baik hati. Dia tak lari masa teman nak 'shooting' dia ni. Sporting sungguh :)


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 01-01-08 12:05


/

/

/

Ni lagi 'posing' dari sang penyengat ni.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 01-01-08 18:38


/

Salam semua,

teman inginkan bantuan, siapa tau ni serangge apa? serangge ni duduk kat tepi laut kat celah2 batu. Serangge marin ni...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 01-01-08 19:49


/

/

ni dari posisi yang lain pula.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 01-01-08 20:43


tak tahu pula teman apa namanya...
sekali tengok macam dalam Nesonal Gerapik pula.. :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

PerMataHiJau
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31471
Posting: 295
Dari: MELAKA

Pahang  


posticon Posting pada: 01-01-08 23:30


Pada 12-12-07 09:04 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Ni ada sedikit penerangan tentang serangge di atas:

Ia diberi name 'Stink Bug' kerana ia mengeluarkan bau yang busuk dari kelenjar sisi 'Thorax' Kumbang ini melakukan 'Symbiotic relationship' dengan bakteria yang menolongnye dalam proses menghasilkan Nutrien.
Sifat kumbang ini adalah 'Predactor' atoupun dengan kata lain sifat yang menyerang serangge2 yang lain.
Kumbang ini dapat dikenali dengan cengkerang berbentuk segitiga di atas badannye - 'Scutellum'
Kumbang ni dari keluarga 'Hemiptera' dan Sub-Family 'Pentatomidae'



Assalamualaikum ...predactor???...macam cerita predator yang suka serang org tu ke?. :-o 8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For PerMataHiJauProfil   Hantar PM kepada PerMataHiJau   Quote dan BalasQuote

PerMataHiJau
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31471
Posting: 295
Dari: MELAKA

Pahang  


posticon Posting pada: 01-01-08 23:39


Pada 28-12-07 20:00 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-12-07 17:02 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

ok lah,

sebnonye dedulu teman budak nakai sebnonye.. :)
hewan2 dan serangge jadi mangse kejam teman. Macam semut teman pulas2 kepalenye sampei putus, katak teman tikam dengan sabit rumput sampei tembus badan. cicak teman bunuh dengan api. Lipas pun same...
memang teman ganas masa kecik. Kekadang teman main dengan semut (bele dalam balang) tapi bila dah busan teman bunuh deme :(. rasa sedih teman kenang perangei teman dulu.
kalau belalang tu, teman tangkap cabut kaki tajam dia, buat main. lepas puas teman bunuh....
memang banyak hewan yang terkorban masa zaman teman dulu....
tapi bila meningkat dewase perangei tu semakin lama semakin luput, rasa kasih sayang pula timbul. tapi rasa nak main dengan serangge ni masih menebal lagi. tapi teman main dengan kasih sayang sikit. contohnya macam labah2 teman main panjat dinding (Pengaruh cerita Spiderman), lepas puas main, teman letak balik kat tempat dia. tak bunuh dah....
Umur meningkat, rasa nak main benda-benda ni dah hilang, tapi kawan dengan serangge ni masih menebal. Sekarang ni main tapi dengan lebih ilmiah (pengaruh National Geography pula). Dulu bele semut dalam balang sebab nak tengok askar2 semut...sekarang bele semut dalam balang sambil kaji kehidupan deme....

itulah serbe sedikit kisah teman dibalik tabir...


wah..seramnya prof..ganaz juga masa budk2 ye... :sopan:



Assalamualaikum ... :-o ..wah...macam xcaya saja prof Daeng ni brutal juga masa kecik ya hihi...biasalah budak kecil....tapi sekarang dah penyayang... :-)

p/s : Prof.....lawalah gambar lady bird itu..saya suka sangat-sangat....dulu pernah tangkap banyak juga....nt kalau ada letak lagi ya....tak nak buat kelab 'ladybird pulak ke?' 8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For PerMataHiJauProfil   Hantar PM kepada PerMataHiJau   Quote dan BalasQuote

PerMataHiJau
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31471
Posting: 295
Dari: MELAKA

Pahang  


posticon Posting pada: 01-01-08 23:42


Pada 30-12-07 21:32 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

/

ni kumbang kekura yang baru tumbuh cengkerang. masa dia baby dia ni ulat bulu yang hodoh, bila dewase dia jadi cantik....




:-D :-D :-D :-D sungguh comell...Subhanallah 8-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For PerMataHiJauProfil   Hantar PM kepada PerMataHiJau   Quote dan BalasQuote

hamnah_02
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.05.2007
Ahli No: 29821
Posting: 69
Dari: KL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-01-08 00:17


salam..
subhanallah..maha suci Allah..
berbagai2 rupa,brntuk dan warna..
saya minat juga benda-benda begini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hamnah_02Profil   Hantar PM kepada hamnah_02   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 02-01-08 09:17


ye ke hamnah? bagus2...
teruskan minat meke tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 04-01-08 19:51


Pembetulan, setelah kajian dan pertanyaan pada yang pakar, serangge marin kat atas tu bukanlah dari kelas serangga (insecta) tapi dari Kelas Crustacea. antara sebabnya kelasan bagi serangge ialah mempunyai 3 pasang kaki, terdiri 3 segmen badan, bersesungut dan kepala,thoraz dan abdomen dan juga ada yang mempunyai kepak.
dan Kelas bagi Crustacea; badan bersegmen, kulit luar yang keras, kaki bersendi yang berpasangan, kaki yang lebih dari 3 pasang....
contoh dari kumpulan ni ialah udang,ketam, teritip....
dan mungkin ianye dalam sub-kelas Malacostraca...
erm, kajian lanjut akan dibuat. mungkin ke ambik spesimen ke...

Kesimpulannye, kita meluaskan skop kajian ke dalam kelas Crustacea dan memansuhkan ia dari kelas Insecta

Waallaua'lam


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 04-01-08 19:52


Pada 04-01-08 18:04 , Riyadhfannil posting:

!!! QUOTE !!!

Makin menarik gambar macro Daeng Jati, 'penangan' Tamron SP90 kan...tahniah...nanti bolehlah ajar saya :)


ye tu dari Tamron SP90. biasa saja Riyadhfannil...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 04-01-08 20:15


ee cutenya kumbang kekura tu..
memang tak pernah tengok sebelum ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 05-01-08 12:44


Setelah beberape kajian dibuat, masih tidak dapat menemui kepastian...
terpakselah teman pergi sana balik untuk mengambil spesimen untuk dikaji.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 00:58


kat mana teman nak memburu serangge lagi ni erm...
seronoknye berkawan dengan serangge, serangge best, dia tak main2kan perasaan urang...
kenapa tetiba teman nak nangeh saja ni....
serangge boleh nangeh tak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

PerMataHiJau
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31471
Posting: 295
Dari: MELAKA

Pahang  


posticon Posting pada: 06-01-08 01:01


Pada 06-01-08 00:58 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

kat mana teman nak memburu serangge lagi ni erm...
seronoknye berkawan dengan serangge, serangge best, dia tak main2kan perasaan urang...
Kenapa tiba-tiba teman nak nangeh saja ni....
serangge boleh nangeh tak.



Assalamualaikum .....berburu ke padang datar.....awat pula prof nak 'nangeh' ini..sabar2...mungkin dengan menyibukkan diri dengan serangga boleh mengurangkan kesedihan itu..InsyaAllah.. 8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For PerMataHiJauProfil   Hantar PM kepada PerMataHiJau   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 01:06


Pergi berburu ke Padang Datar
Dapat rusa berbelang kaki
Pergi berguru kepalang ajar
Ibarat bunga kembang tak jadi

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

zatil_alwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.12.2007
Ahli No: 31993
Posting: 206
Dari: kuala selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 07:59


nak juga serangga, boleh tak? letakla gambar rama-rama ramai-ramai..
:sopan: :sopan: rama-rama cantik, warna-warni, mesti lagi cntik zoo serangga ni nanti.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For zatil_alwaniProfil   Hantar PM kepada zatil_alwani   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 06-01-08 08:02


Pada 06-01-08 01:06 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Pergi berburu ke Padang Datar
Dapat rusa berbelang kaki
Pergi berguru kepalang ajar
Ibarat bunga kembang tak jadi


selalu dengar pantun ni kat tv dedulu...



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 18:22


/

ni gambar semut lagi...
bersatu teguh bercerai roboh

p/s

semut ni kecik sangat, jadi teman crop 78%. gambar tak berapa cantik...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 22:02


bagus juga ek...boleh kenal serangga2 yang tak pernah kenal dan tengok selama ni... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 06-01-08 23:46


Pada 06-01-08 22:02 , qudwah posting:

!!! QUOTE !!!

bagus juga ek...boleh kenal serangga2 yang tak pernah kenal dan tengok selama ni... :)


hidupan ciptaan Allah SWT. Memang banyak sangat yang kita tak tau lagi.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 07-01-08 21:20


/

ni lalat pula. Antare banyak-banyak serangge, lalat lah yang senang nak tangkap. Dia tak lari.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 08-01-08 13:00


eh...eh...

lalat 2 hinggap kat mana ea??

tapi kalau lalat yang kecil-kecil 2 baru gerak sikit saja da lari.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 08-01-08 21:41


lalat tu tengah bertenggek kat atas ranting kayu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 17:06


/

ni semut yang teman ambik tadi. kat pasu bunge depan rumah.
Saiz semut ni kecik sangat lebih kurang 0.1cm


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 17:08


/

ni lagi satu aksinye yang jarang kita tengok.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 17:09


/

dan lagi satu gambar semut. Walopun saiznye kecik, tapi sistem kehidupannye menakjubkan.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 17:16


apa semut tu buat prof ? . . . .

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 17:21


menarik juga daeng gambar tu...
kalau tengok dengan mata kasar memang tak nampak apa semut tengah buat..
semut2 tengah mengumpul makanan ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 17:30


erm ana ni entomophobia dan arachnophobia..rasa macam nak pitam saja bila tengok serangga yang besar2. tengok gambar lipas kat atas tu dah sangat mengerikan ana. tak tau ah nak buat bagaimana. adik2 ana selalu gelakkan ana..geram betullah. pasal benda-benda yang kecil begini pun jadi laughing stock.

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 17:31


oh takut lipas ke :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 20:28


Pada 12-01-08 17:16 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

apa semut tu buat prof ? . . . .


semut tengah membuat kroje hariannye, mencari rejeki...
yang warna putih2 tu macam telur/puppa serangge lain. Tak pasti lah, nanti lah teman kaji lagi.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 20:29


Pada 12-01-08 17:21 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

menarik juga daeng gambar tu...
kalau tengok dengan mata kasar memang tak nampak apa semut tengah buat..
semut2 tengah mengumpul makanan ke?


ye, deme tengah gotong royong mencari rejeki. berat same dipikui, ringan same dijinjing.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 20:30


Pada 12-01-08 17:30 , drzul-f posting:

!!! QUOTE !!!

erm ana ni entomophobia dan arachnophobia..rasa macam nak pitam saja bila tengok serangga yang besar2. tengok gambar lipas kat atas tu dah sangat mengerikan ana. tak tau ah nak buat bagaimana. adik2 ana selalu gelakkan ana..geram betullah. pasal benda-benda yang kecil begini pun jadi laughing stock.


erm... tak apa Doktor Zuf,
yang penting meke tak takut darah. :)


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 20:34


/

Gambar 1: Diambil dengan menggunekan lensa SP90 pada kepanjangan 90mm dan dipasang dengan Ring-Box Flash (buatan sendiri) - gambar yang same macam yang pernah disiarkan

/

Gambar 2: Diambil dengan lensa SP90 dan menggunekan diffuser SB800. Kepanjangan lensa SP90 pada 90mm dan dipasang Extension Tube Tipu (buatan sendiri)

Assalamualaikum wbt...

Petang tadi teman membuat satu lagi ujikaji. Kali ni ujikaji Fasa kedua. Objektip ujikaji Fasa kedua ni ialah untuk menguji keberkesanan Extension Tube buatan sendiri. Ujikaji mengunekan Kanta Pembeso 62mm yang disambungkan kepade Lensa SP90 pada kepanjangan 90mm. Subjek yang diambil ialah semut yang bersaiz 0.1 sentimeter. Semut ni begitu kecik. gambar di atas adalah perbandingan 2 ujikaji.

1) gambar yang pertama diambil tanpa ET Tipu tapi dengan Ring-Box Flash buatan sendiri. gambar dikrop untuk menjelaskan rupebentuk. (Tak ingat berapa peratus - Crop dengan menggunekan Picture Project Nikon). Sedikit solekan Kedai Foto Ke Sembilan

2) gambar yang kedua diambil dengan mengunekan lensa SP90 dan dipasang ET Tipuan. Disamping menggunekan Diffuser SB800. Sedikit solekan dengan Kedai Foto Ke Sembilan.

Kesimpulan untuk ujikaji Fasa kedua ni,

Alhamdulillah, syukur kepada Allah SWT kerene objektipnye dah tercapai. Dari masa ke semasa mutu persembahan akan diperbaiki disamping proses Penyelidikan dunia Arthropoda terus berjalan. Subhanallahutaa'ala

Wassalam


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-01-08 21:25


The ant works hard. Kita semua tahu betapa rajinnya semut. Tipu laahh tak pernah tengok bagaimana semut bekerja, kecuali sebagai clerk di office. Apabila teringat cerita The Ant and the Grasshopper (takkan laahh tak pernah tengok cartoon dia), terfikir apabila belalang gelakkan semut yang sedang mencari makanan. Lucu pun ada. Apabila semut memulakan operasi, saya membayangkan mereka menghantar beberapa ekor askar untuk scouting, spying the environment condition.
Contohnya apabila mereka ingin mengambil / memakan sedikit lobak merah di dapur rumah Mr Daeng_Jati, mereka mungkin menghantar agen-agen mereka untuk melihat sama ada Mr Daeng_Jati sudah tidur-tidur ayam ataupun tidak. Maka dari sini tercetuslah satu perasaan yang membina dan boleh ditanam dalam diri - Invasion of Ants. HHHIIEEE....



Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 13-01-08 01:38


!!! QUOTE !!!


Contohnya apabila mereka ingin mengambil / memakan sedikit lobak merah di dapur rumah Mr Daeng_Jati, mereka mungkin menghantar agen-agen mereka untuk melihat sama ada Mr Daeng_Jati sudah tidur-tidur ayam ataupun tidak. Maka dari sini tercetuslah satu perasaan yang membina dan boleh ditanam dalam diri - Invasion of Ants. HHHIIEEE....



Kenapa mesti lobak? hmM, kalau sawi tak boleh ke..hehe..
bila agen melihat prof_daeng tdo2 itik, semut2 akan mula bekerja,
tapi kalau ummu yang tengok, ummu nak spray guna perfume, biar semut mati kerana tak tahan bau wangi..hehe :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 06:23


erm... dah tau dah
ummu suka pakei minyak wangi pekat2 sampei urang lain pening...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 07:14


/

Enjit2 semut siapa sakit naik atas,
Enjit2 semut siapa sakit naik atas... :)


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 13-01-08 07:20


ish :malu: mana prof tau ni :malu:

ish! tak adalah prof, ummu guna perfume yang da tak d gunakan, daripada membazir baik guna sebagai racun serangga

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-01-08 21:49


bagusnya...dapat juga tau tentang kehidupan serangga ni... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 14-01-08 21:39


/

/

/

ni ada beberape lagi aktiviti harian semut. ni dia tengah symbiosis dengan serangge apa tah, nampak tak yang hijau kecik banyak kat batang tu?


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 16-01-08 20:55


/

/

/

gambar semut2 yang kat atas ni teman ambik dengan peralatan terbaru teman yang baru sampei tadi. Name alat tu Raynox, iaitu sejenis alat yang memberikan lebih fokus dekat kepade subjek (Super Macro Conversion Lense, SML). SML ni buatan Jepun. harge Malaysia RM 255.
Selain itu teman menggunekan Kekotak Gegelang Kilat, KGK buatan sendiri. Lepas tu teman guna juga Extension Tube Tipu, ETT buatan sendiri dan juga menggunekan Monopod yang diubahsuai dari Tripod jenih Sakura buatan Jepun. Tripod tu dah usang dan rosak, aluminium kaki tripod tu dah kemik, pelaras tinggi rendahnye dah rosak dan pecah.
Disamping tu teman membawe siapa Kanta Tangan untuk tengok semut ni. Teman juga bawa pembaris untuk mengukur saiz semut tu. Saiz semut ni dalam lingkungan 0.1cm - 0.3cm. Lebar kepalenye 0.09cm.

Kembali kepade gambar,

Jike dilihat pada gambar, kelihatan semut2 ni tengah symbiosis dengan sejenih serangge ni. Perhatikan serangge kecik yang berwarne hijau tu. Banyakkan?

Disamping tu jike diperhatikan pada gambar (1) dan (2), kita dapat lihat sarung kulit cengkerang Ladybird (yang warna putih jernih dalam gambar tu). ada baby ladybird (juvenil) yang baru bersalin kulit. Kulit lama ditinggalkan dan cengkerang baru dah kuat dan kukuh yang berwarne warni.

gambar yang terakhir menunjukkan gambaran keseluruhan tempat berkenaan.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 17-01-08 07:55


tak ada sesiapa nak kongsi? mari lah berkongsi dengan teman ni. Cerite2 mengenai serangge ni. tak semestinya ada gambar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

strawberri
Warga 5 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13269
Posting: 391
Dari: Alaska Timur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-01-08 07:58


daeng, saya nak tengok gambar serangga terbaru..tak ada ke? ehehe
saya suka baca saja :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For strawberriProfil   Hantar PM kepada strawberri   Pergi ke strawberri's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-01-08 21:45


Pada 17-01-08 07:58 , strawberri posting:

!!! QUOTE !!!

daeng, saya nak tengok gambar serangga terbaru..tak ada ke? ehehe
saya suka baca saja :-D


A'ah...gambar terbaru tak ada ke???


-----------------
BERTEMU DAN BERPISAH ADALAH KETENTUAN ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-01-08 23:06


by: Daeng_Jati

!!! QUOTE !!!

tak ada sesiapa nak kongsi? mari lah berkongsi dengan teman ni. Cerite2 mengenai serangge ni. tak semestinya ada gambar.


HAAA, tengok, sian Mr Daeng_Jati dia sorangg saja posting pictures and description.. HMM, OKlah.. saya dulu sebelum matrix Asasi-UM budak Biology.. Entahh macam mana lahh bleyy terjebak dengan bidang sekarang. Tapi saya nakk kongsi jugakk. Korangx tengok, previously Mr Daeng_Jati cakap "semut2 ni tengah symbiosis dengan sejenih serangge ni". Symbiosis ini adalah relationship between organisms of different species. Saling bergantung demi faedah tertentu.

Contohnya ants and the plant (saya ambil tumbuhan species myrmecodia beccarii sebagai contoh). Ants get home for themselves, then plant (myrmecodia) get protected from its enemies, seperti parasit. Dan semut juga provide nutrients kepada pokok ini melalui prey and dead nest mates(let me translate: sisa mangsa kepada semut dan ahli sarang yang telah mati, menjadi makanan kepada tumbuhan tersebut, got it? Sure you are!!!!). Nampak tak bagaimana Allah mengatur hidupan yang kurang intelligence berbanding manusia seperti kita ini? Menunjukkan makhluk ini tidak berdiri sendiri. Allah engineered the universe on His own. Berdiri dengan sendiri, only GOD.

ERRMM.. dahh lama tak luangkan masa untuk benda-benda Bio ini.. Asyik ngadap PC saja kerja saya. Sometimes layan a bug's life ini bess jugak. Mr Daeng_Jati, tanxx for the pics!!!! They're nice!!!



Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-01-08 08:32


lama tak menjenguk zoo serangga ni,
prof daeng ada gambar serangga baru?..

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 21-01-08 21:14


Pada 20-01-08 08:32 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

lama tak menjenguk zoo serangga ni,
prof daeng ada gambar serangga baru?..


belum ada masa nak buat pemerhatian lagi...
nanti lah bila-bila


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Hobi
    »» Zoo Serangga

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 3

Go To Page: 1 · 2 · 3  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.178499 saat. Lajunya....