Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jiran adalah lebih berharga berbanding saudara jauh
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 65
Ahli: 0
Jumlah: 65




  Yang Masuk Ke Sini
izad: 60 hari yang lalu
the_brOtherz: 87 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Pengemis??


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Pengemis??

Please Mendaftar To Post


Oleh Pengemis??

Masyira
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.10.2005
Ahli No: 20190
Posting: 66
Dari: IIUM

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 16-11-07 12:35


Assalamualaikum

apa pendapat anda sekiranya ada pengemis datang ke rumah??orang yang berhati mulia sememangnya ikhlas untuk menolong mereka yang miskin tapi bagaimana pula kalau anda hadapi situasi dimana pengemis tersebut berterusan ke rumah anda??rumah orang lain pengemis itu tak pergi??apa pandangan anda semua??:berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For MasyiraProfil   Hantar PM kepada Masyira   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-11-07 13:02


pengemis ni ada banyak jenis juga, sesetengahnya memang orang terdesak dan setengahnya sebahagian dari sindiket.

kerajaan sebenarnya mengambil berat dengan menyediakan jabatan kebajikan masyarakat, sejauh mana jabatan ini boleh membantu mungkin perlu diteliti juga. tapi setahu saya... sapa yang kurang mampu ni boleh merujuk dan mendaftar kepada jabatan ni. dari situ juga mungkin kita dapat atasi masalah pengemis sendikit.

pada saya kalau orang tu betul-betul susah... cuba lah tuan rumah rujukkan pengemis tu pada jabatan ni. kalau orang ni merupakan sebahagian sindiket rasanya dia tak nak. tapi itu bukanlah faktor nak menilai seseorang pengemis.

diharapkan kalau dapat bantuan jabatan kebajikan masyarakat sekurang2 nya boleh bantu dia

[ Telah diedit oleh: muslimah_johor pada 16-11-07 13:24 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

Masyira
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.10.2005
Ahli No: 20190
Posting: 66
Dari: IIUM

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 16-11-07 13:17


macamana kita nak kenalpasti bahawa pengemis yang kita jumpa tu pengemis sindiket atau tak?saya tanya soalan macam ni sebab saya pelik dengan seorang pengemis ini dia ada anak..kalau minta sedekah mesti kat rumah saya saja..lepas first time bagi duit kat dia..lepas tu tiap-tiap hujung minggu dia datang..tapi datang rumah saya saja..Jadi, yang tu pengemis sindiket ke tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For MasyiraProfil   Hantar PM kepada Masyira   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-11-07 13:22


yang tu memang susah lah nak trace. apa kata ajak berbual sikit. bagitahu padanya tentang jabatan kebajikan masyarakat tu. kalau betul dia terdesak, mesti dia nak saudari tolong dia.. try tanya jabatan tu. rasanya ada borangnya. memang tanggungjawab org ramai pun maklumkan pada jabatan kebajikan masyarakat,

kalau dia sindiket... dia mesti tak nak.

[ Telah diedit oleh: muslimah_johor pada 16-11-07 13:23 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 16-11-07 14:35


mm..macam-macam..tapi setakat ni,alhamdulillah..mana yang boleh dibantu,saya bantu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

rose_itam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.05.2007
Ahli No: 29976
Posting: 371
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-11-07 14:41


Pada 16-11-07 12:35 , Masyira posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

apa pendapat anda sekiranya ada pengemis datang ke rumah??orang yang berhati mulia sememangnya ikhlas untuk menolong mereka yang miskin tapi bagaimana pula kalau anda hadapi situasi dimana pengemis tersebut berterusan ke rumah anda??rumah orang lain pengemis itu tak pergi??apa pandangan anda semua??:berfikir:



letak saja papan tanda kat pagar rumah itu NO ENTRY hehe.. :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For rose_itamProfil   Hantar PM kepada rose_itam   Quote dan BalasQuote

Hibatullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.04.2007
Ahli No: 29793
Posting: 305
Dari: bumi Allah-sumut

indonesia   avatar


posticon Posting pada: 16-11-07 15:17


kat uk pun ada ramai orang meminta2 kat jalan. bila kawan saya bagi sekali dia akan datang lagi minta pada kawan saya tu. kami kata kan kami dah bagi dia still minta lagi. ada lagi hari tu ada tamu datang dari nothingham diapun cerita pasal orang2 yang memintani,hari itu dia bagi memang tak banyaklah. selepas itu dia kata sikit dia nak lagi. akaktu bagi makananpun dia tak nak,nak duit juga.so tamu kitaorgpun rasa pelik. entahlah tak tahu nak buat macam mana.

Bookmark and Share

    


  Member Information For HibatullahProfil   Hantar PM kepada Hibatullah   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 16-11-07 15:33


Assalamualaikum wwt..

So far tak pernah lagi pengemis datang rumah..
Tapi ana selalu terjumpa pengemis yang sama kat pasar malam..
Yang ini ana pasti adalah sindiket..sebab mostly pengemis ni cacat,tak mampu berjalan secara normal..
Pangemis ini datang dan pergi di jemput oleh
individu yang sama..:berfikir:
Tapi ana tak kisah lah..ana bagi saja..tapi ana tak bagi duit..
Sebaliknya bagi makanan..ummi ana yang syorkan :sopan:

Wassalam


-----------------
The Light of ALLAH surround Me, The Love of ALLAH Enfolds Me, The presence of ALLAH watches over Me, Whatever I am...ALLAH iS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-11-07 15:41


Pada 16-11-07 15:33 , atie82 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum wwt..

So far tak pernah lagi pengemis datang rumah..
Tapi ana selalu terjumpa pengemis yang sama kat pasar malam..
Yang ini ana pasti adalah sindiket..sebab mostly pengemis ni cacat,tak mampu berjalan secara normal..
Pangemis ini datang dan pergi di jemput oleh
individu yang sama..:berfikir:
Tapi ana tak kisah lah..ana bagi saja..tapi ana tak bagi duit..
Sebaliknya bagi makanan..ummi ana yang syorkan :sopan:

Wassalam



idea yang bernas



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-11-07 15:42


Pada 16-11-07 13:02 , muslimah_johor posting:

!!! QUOTE !!!

pengemis ni ada banyak jenis juga, sesetengahnya memang orang terdesak dan setengahnya sebahagian dari sindiket.

kerajaan sebenarnya mengambil berat dengan menyediakan jabatan kebajikan masyarakat, sejauh mana jabatan ini boleh membantu mungkin perlu diteliti juga. tapi setahu saya... sapa yang kurang mampu ni boleh merujuk dan mendaftar kepada jabatan ni. dari situ juga mungkin kita dapat atasi masalah pengemis sendikit.

pada saya kalau orang tu betul-betul susah... cuba lah tuan rumah rujukkan pengemis tu pada jabatan ni. kalau orang ni merupakan sebahagian sindiket rasanya dia tak nak. tapi itu bukanlah faktor nak menilai seseorang pengemis.

diharapkan kalau dapat bantuan jabatan kebajikan masyarakat sekurang2 nya boleh bantu dia






Ni pengalaman saya...


semasa nak isi minyak kereta kat shell dekat rumah...

tengah saya isi minyak datanglah pakcik yang berkain pelekat dan berkopiah macam baru balik dari masjid ,dengan kereta wira yang masuk kat pump sebelah.

lepas tu terus minta RM10 untuk isi minyak, gaya macam dah lama kenal...saya pun konfius..siapa dia, kalau miskin takkan bawa wira.tapi saya bagi jugaklah, yelah takkan nak bagi RM5
masa tu nak pergi muktamar kat bangi..
sampai sekarang saya konfius.. :berfikir: :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-11-07 15:49


Pada 16-11-07 15:42 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!


Ni pengalaman saya...

semasa nak isi minyak kereta kat shell dekat rumah...

tengah saya isi minyak datanglah pakcik yang berkain pelekat dan berkopiah macam baru balik dari masjid ,dengan kereta wira yang masuk kat pump sebelah.

lepas tu terus minta RM10 untuk isi minyak, gaya macam dah lama kenal...saya pun konfius..siapa dia, kalau miskin takkan bawa wira.tapi saya bagi jugaklah, yelah takkan nak bagi RM5
masa tu nak pergi muktamar kat bangi..
sampai sekarang saya konfius.. :berfikir: :berfikir:


:sopan: heheehe muka saudara sama dengan anak dia agaknya. gurau saja...

nak kata... kurang sihat, nampak macam ok :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 16-11-07 15:52


Pada 16-11-07 15:42 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!





Ni pengalaman saya...


semasa nak isi minyak kereta kat shell dekat rumah...

tengah saya isi minyak datanglah pakcik yang berkain pelekat dan berkopiah macam baru balik dari masjid ,dengan kereta wira yang masuk kat pump sebelah.

lepas tu terus minta RM10 untuk isi minyak, gaya macam dah lama kenal...saya pun konfius..siapa dia, kalau miskin takkan bawa wira.tapi saya bagi jugaklah, yelah takkan nak bagi RM5
masa tu nak pergi muktamar kat bangi..
sampai sekarang saya konfius.. :berfikir: :berfikir:


ujian tu....

kerana manusia ini sentiasa diuji... dan ujian itu ada pelbagai..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-11-07 16:18


kat kota bharu ni ada budak-budak yang sama jual buku yasin..kadang-kadang paksa orang beli..tak tahulah hari2 ke sana tapi setiap kali keluar mesti nampak..nampak liar saja, takut..pernah sekali saya nampak buku yasin tu dibuang..lepas tu pula ada orang biasa naik bas minta derma untuk kaki palsu lah..siap bagi tengok kaki tapi tak nampaklah kaki palsu tu sebab balut dengan kain..muda lagi..mula-mula tu bagilah..tapi hari2 jumaat seterusnya orang yang sama lagi masuk bas..teragak2 pula nak bagi..sambil berjalan mengadu sakit kaki..tengok cara pula macam tak betul saja kaki palsu....tak tahulah kalau saya bersangka buruk..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-11-07 16:39


pendapat saya...kalau org datang meminta pada saya..insyaAllah saya akan bagi seberapa yang saya boleh bantu... tak kisahla dia sindiket or tidak..
sebab saya berpegang pada 1 pendapat..'tak pernah lagi ada org jadi kaya or jutawan hasil dr mengemis'...tapi saya tak tahulah kalau org begitu wujud...
"pengemis"...it depends on several conditions..maybe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 16-11-07 17:12


Pada 16-11-07 12:35 , Masyira posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

apa pendapat anda sekiranya ada pengemis datang ke rumah??orang yang berhati mulia sememangnya ikhlas untuk menolong mereka yang miskin tapi bagaimana pula kalau anda hadapi situasi dimana pengemis tersebut berterusan ke rumah anda??rumah orang lain pengemis itu tak pergi??apa pandangan anda semua??:berfikir:

Assalamualaikum...

hhmm...
berkenaan dengan perkara ini..
mohamad tidak pernah mengalami orang datang rumah untuk minta sedekah.

mohamad selalu mengalami yang ditepi2 jalan.

bagi mohamad,
kalau sekali dua tu, mungkin boleh konsider lagi..
tapi..
kalau dah selalu, ditambah pula hanya rumah kita yang dia datang....

hhmm....kena siasat ni..

cuba ekori dia... (cuba saja lah....kalau tak boleh, tak payah cuba)


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.112962 saat. Lajunya....